zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


stuur stuur je berichten naar nieuws@stripster.eu.
zoek op woord:

september / oktober 2018 index Nieuws-archief januari / februari 2019

19 berichten
2018-11-07Nieuw stripmagazine
Deze maand verschijnt het eerste nummer van een gloed nieuw stripmagazine: STRIP.

Het tijdschrift zal maandelijks verschijnen en staat met 84 pagina's bol van de strips. Strips die in dit magazine worden opgevoerd zijn o.a. Blake en Mortimer (De vallei der Onsterfelijken), Thorgal (Aniël), Robbedoes Special (De Wolfman), De Blauwbloezen (Sallie).
Naast al deze strips zijn er ook pagina's met stripinfo en interviews.

Het tijdschrift gaat 5,90 euro kosten. Het tijdschrift is straks verkrijgbaar in de boekhandel, stripwinkel en diverse webshops.
()     link dit bericht


2018-11-09Stripkiosk
Met StripKiosk wil 't Vlaams Stripcentrum de Europese strips die gemaakt werden tussen 1920 en 1980 blijvend in de schijnwerpers zetten, de gouden periode van de stripweekbladen, dé periode waarin de klassieke stripauteurs hun grootste productiviteit hebben gekend.
Het nieuwe blad belicht niet alleen de strip en zijn ontstaans- geschiedenis, maar ook zijn verschillende verschijnings- vormen zoals albums, afgeleide producten, promotiemateriaal, enz. Wat de albums betreft tracht men hierbij tegemoet te komen aan de verzuchting van de liefhebbers en verzamelaars, door in te zoomen op het bibliografisch karakter ervan. Wat de merchandising betreft, gaat men op zoek naar onbekende objecten.

In StripKiosk mag u een waaier aan schrijfsels verwachten : analyses, beschouwingen, overzichten, kritieken, bewieroking, … Maar vooral bewondering en verwondering…

StripKiosk zal 3 keer per jaar verschijnen, telkens op minstens 64 pagina's per nummer. In september verscheen al een gratis 0-nummer.

Inschrijven?
()     link dit bericht


2018-11-11Cross Comix
Op 18 november 2018 vindt voor de 3e keer het Cross Comix festival in Rotterdam plaats. Dit jaar is het thema De naakte waarheid en daarom is er veel aandacht voor stripjournalistiek, autobiografische strips en biografische strips. Hanco Kolk, Aimée de Jongh, Robert van der Kroft en Margreet de Heer zijn dit jaar de ambassadeurs van het festival.

Op het programma:
- Joe Sacco geeft een masterclass over zijn werk. Het gesprek wordt gemodereerd door bestsellerauteur Joris Luyendijk.
- zangeres Wende Snijders geeft tijdens het festival een stripboek uit van haar laatste album MENS, waarbij elk nummer verstript is door een andere Nederlandse of Vlaamse tekenaar. Wende is tevens de grote afsluiter van het festival.
- Sneak preview van de animatiefilm Heinz.
- de Rotterdamse presentatie van Typex' nieuwe graphic novel over Andy Warhol. Aansluitend bij het boek over Warhol is er muziek van de beste The Velvet Underground cover band van Nederland.
- Stripped: Een expo in het donker geinspireerd door Nietschze, een Stripquiz, een live-tekendemonstratie, discussies over de staat van de strip en nog veel meer.

Kaarten: €26,50 (inclusief concert Wende)
Meer info
()     link dit bericht


2018-11-12Uitreiking Pastieken Plunk
Op 17 november wordt de elfde Plastieken Plunk uitgereikt door het samenwerkingsverband Pulp Deluxe/De Stripgilde. Vanaf 20.30u in café Le Bal Infernal (Kammerstraat 6 te Gent).
Website
()     link dit bericht


2018-11-12Stan Lee overleden
Vandaag is het overlijden van een monument van de Amerikaanse comics bekend gemaakt. Stan Lee (Stanley Lieber) is op 95-jarige leeftijd gestorven (1922-2018).

Stan Lee was de bekendste auteur van Marvel. Aan hem danken we The Fantastic Four, Spider-Man, Iron Man, Doctor Strange, Hulk, Daredevil, Thor, Black Panther, The Avengers, X-Men, en honderden andere personages. Hij werkte met de grootsten uit het genre (Jack Kirby,...).
()     link dit bericht


2018-11-14Stripbeurs Sint-Truiden

Ook dit jaar gaat de Stripbeurs te Sint-Truiden door.
WAAR: 't veilingshuis, Tongersesteenweg 150
WANNEER: zondag 18 november van 10-17u

SIGNERENDE TEKENAARS: Ron van Riet (met voorstelling NIEUW ALBUM Robert en Bertrand), Marc Verhaegen (Senne en Sanne, Suske en Wiske), Erwin Sels, Hachel, Vukiç (Elfen), Yan Gevuld, Wim Swerts, Walterell.
()     link dit bericht


2018-11-15Lise op Monstereiland 2
Op vrijdag 23 november wordt het tweede album van Lise op Monstereiland van Kristof Berte voorgesteld. In Het Levende Land kan je het vervolg van de spannende avonturen van Lise volgen. Het is een stripverhaal voor kinderen en volwassenen die jong van geest zijn. Kristof Berte kreeg voor dit tweede deel hulp van scenarist Benjamin Barcas.
De boekvoorstelling begint om 19u30. Er is een panelgesprek met André Nollet, Kristof Berte en Benjamin Barcas en een live optreden van Trio Vandekouter. Alles gaat door in het CENTRUM voor JONGE KUNST, Kasteeldreef 2, 9030 Mariakerke

Voor elk verkocht album van Lise op Monstereiland 2: het levende land, gaat er 1 EUR integraal naar Dienstenaanhuis Lions Zedelgem. Het materiaal voor deze rolstoelbasketters is ontzettend duur. De rolstoelen worden op maat gemaakt, en kosten voor een volwassene al snel 7 000 EUR. Op deze manier hopen Uitgeverij Syndikaat en Kristof Berte hun steentje bij te dragen.
()     link dit bericht


2018-11-17Niet nu Laura
Niet nu Laura begon als een uit de hand gelopen grap, maar is intussen uitgegroeid tot een volwaardige webcomic met duizenden fans. Deze eerste bundeling cartoons en strips bij uitgeverij Vrijdag vindt inspiratie in de alledaagsheid. Laura tekent wat Instagram ons niet vertelt: geen loze spreuken of holle "inspirational quotes', maar koude pizza op zondagochtend en kroketten, al dan niet gevuld...
()     link dit bericht


2018-11-19Het leukste van Eva
De gedachten van illustratrice Eva Mouton dartelen, ravotten, vallen, staan weer op, en ze snijden. Ze snijden diep, ze snijden hout. Ze tonen ons wie we zijn. Eva Mouton bundelt haar gedachten, en wel die van de afgelopen vijf jaar. Haar autobiografisch neergetekende gedachten verschenen en verschijnen wekelijks in De Standaard Weekblad.
Allen verdwalen wij een beetje in de wereld, vanaf nu kan het ook in dit speels vormgegeven lustrumboek, een uitgave van Borgerhoff & Lamberigts.
()     link dit bericht


2018-11-19Winnaar Plastieken Plunk
Maarten Vande Wiele won afgelopen weekend de elfde Plastieken Plunk voor zijn kortverhaal "Octopussy in 007 pages". Hij won 250 euro en een door Luc Cromheecke zelf gekneed beeldje.
()     link dit bericht


2018-11-20Jeroen Janssen
Op vrijdag 23 november ontvangt Jeroen Janssen als laureaat van de Bronzen Adhemar in Turnhout het felbegeerde beeldje. Dit is bij de opening van De zoon van Kuifje. Jeroen Janssen, de overzichtstentoonstelling van zijn werk in Cultuurhuis de Warande te Turnhout.

uitreiking + opening: vrijdag 23 november om 20 uur
expo: van 24 november 2018 tot 15 januari 2019
de Warande, Luifelzaal
gratis
Meer info
()     link dit bericht


2018-11-21Wintereditie van de Dutch Comic Con
In het weekeinde van 24 en 25 november 2018 transformeert de Jaarbeurs in Utrecht in de grootste Comic Con van Nederland. Bereid je voor op een geweldig weekend vol spektakel, entertainment, speciale gasten, workshops...
Verschillende Nederlandse en internationale tekenaars zullen aanwezig zijn: ROMANO MOLENAAR, BILL SIENKIEWICZ, GENE HA, YANICK PAQUETTE, MANUEL GARCIA, LEANDRO FERNÁNDEZ, MARGUERITE BENNETT, MARK CHIARELLO en vele anderen.
Website
()     link dit bericht


2018-11-22Gentse Stripbeurs
Nu zondag 25 november 2018 is er opnieuw de Gentse Stripbeurs in de Freinetmiddenschool, Offerlaan 1, 9000 Gent. Er is een gratis strip voor elke betalende bezoeker (microalbum "Robbie" van Eddy Ryssack en Jadoul). Uitgeverij Bonte, Uitgeverij Hauwaerts, Fenix collectie stellen er nieuwe uitgaven voor. En er zijn weer veel signerende tekenaars.
Website
Open 10-17u
Inkom 3 euro
()     link dit bericht


2018-11-23Eindejaarsevenement ECC
Het jaar loopt stilaan op zijn einde en dat viert het Europees Cartoon Centrum Kruishoutem traditiegetrouw met een eindejaarsevent. Dit jaar staat een overzicht van het jaar op het programma met een mix van comedy en cartoons door AAaRGh: #metoo, het klimaat, politiek, moord, voetbal,...
Daarna wordt bekend gemaakt wie de nieuwe huiscartoonist 2019 wordt en blikt men even vooruit naar de komende activiteiten. En dan is het tijd voor een heus feest, met heerlijke hapjes en sprankelende drankjes.

Op zaterdag 15 december om 20u in het ECC.
Prijs? 13 Euro per persoon, ben je Vriend van het ECC dan betaal je slechts 8 Euro per persoon.
Inschrijven kan via het inschrijvingsformulier op de website of door een mail te sturen naar info@ecc-kruishoutem.be
()     link dit bericht


2018-11-24Angoulême: Typex en Brecht Evens genomineerd
Op 19 november werden de genomineerden bekendgemaakt voor de prijzen op de 46e editie van het Stripfestival van Angoulême. Deze jaarlijkse hoogmis van de franstalige strip vindt plaats van 24 tot 27 januari 2019. Bij de genomineerden voor de prijzen of "Fauves" voor beste album zijn er twee tekenaars uit de lage landen:

- Andy: Vijf jaar werkte Typex aan zijn stripbiografie over Andy Warhol. Het resultaat: ruim 500 overdonderende, maar ook ontroerende en vrolijk makende pagina's. Het boek verscheen in zes talen en veertien landen.

- Het amusement: Brecht Evens portretteert drie twintigers in een exuberante, paradijselijke grootstad, één zwoele zomernacht lang.
()     link dit bericht


2018-11-25Romano vlogt
Romano Molenaar deelt sinds kort zijn kennis met de buitenwereld met een eigen vlog op Youtube. Via Artdiction - Romano Molenaar kom je bij zijn kanaal terecht, waar je Romano aan het werk ziet en hoort hoe hij al die prachtige tekeningen maakt. De eerste vlogs 'How I create a Comicpage part 1 and 2' staan al online en er gaat nog veel meer moois komen!
()     link dit bericht


2018-11-26BUTH-Levensschetsen
Bij Uitgeverij Bonte verscheen onlangs Levensschetsen van Buth. Leo De Budt is vooral bekend van zijn strip Thomas Pips en zijn tekeningen tijdens de Tour de France en met verborgen muizen. Deze bundeling van 252 pagina's bevat korte verhalen over beroemde personen die eerder verschenen in 't Kapoentje. De cover werd getekend en ingekleurd door Gilbert Declercq. Gebaseerd op de originelen voor de beste kwaliteit. HC, 300 ex., 35 euro.
Volgend jaar is er een tweede deel van deze levensschetsen gepland onder de noemer "uitvinders".
()     link dit bericht


2018-11-27Eppo enquête
De jaarlijkse Eppo Enquête begint weer. In Eppo nummer 24 kan je er meer over lezen, maar je kan nu al online je mening geven over de strips in Eppo. Hier kan je de enquête invullen, die niet meer dan 10 minuten in beslag neemt. De uitslag lees je binnenkort in Eppo nummer 26. Onder alle deelnemers worden vijf strippakketten ter waarde van elk 50 euro verloot.
()     link dit bericht


2018-11-28Signeeracties bij Pojo
Komen signeren bij stripwinkel Pojo in Haarlem:
Op 1 december signeert Ben van Westenvoorde het tweede deel zijn Hazes biografie van 14.30 - 17.00 uur
en Tobi Dahmen Fietsmob van 13.00 - 16.00 uur.
Op 15 december is er een signeersessie voor de nieuwe Blake en Mortimer met Berserik en van Dongen.
()     link dit bericht


13 berichten
2018-12-01Expo Willem Vleeschouwer

Willem Vleeschouwer (Wévé) wordt geprezen om zijn dynamische tekenstijl en zijn levendige, vette lijnvoering. Hij begon zijn carrière als illustrator en maakte in 1978 zijn eerste strip De Wonderbaarlijke Reis van Jacobus Maneschijn en Sientje Zeester. Die werd gevolgd door twee verhalen van het personage Duppie (samen met Gerard van Santen) en de serie Flip Vla en Pantie Prima, beide voor muziektijdschrift Oor. In de daarop volgende 40 jaar maakte hij honderden strips en illustraties voor verschillende opdrachtgevers, waaronder Elsevier, Panorama, Autoweek, Het Parool, Hard Gras en Cosmopolitan.
Nu te zien in het Stripmuseum Groningen. De expositie toont een ruime selectie van zijn strips en illustraties.
()     link dit bericht


2018-12-03Stripnamiddag in Turnhout
Stripnamiddag in samenwerking met de reclamestripclub (voorheen Brabant Strip ledendag).
Met honderden oude en nieuwe strips, en signerende tekenaars: Ersel, Wegé, ...
Zondag 9 december 2018
Zaal den donk , Kapelweg 52, Turnhout
van 13 tot 17 uur
gratis inkom , gratis parking
()     link dit bericht


2018-12-06Atom Agency
Atom Agency is een nieuwe stripreeks met een held zoals uit de grote avonturenklassiekers, gesigneerd Yann en Schwartz. Het is een detectivereeks waarin een knipoog naar Guus Slim van Maurice Tillieux nooit veraf is. Zoals Guus wil de rechtenstudent Atom een privédetectivekantoor lanceren. Hij haalt hiervoor de krachtpatser Jojo en de pittige Mimi in huis.
Het eerste album van deze nieuwe stripreeks, De juwelen van de begum, staat centraal in de Gallery van het Brussels Stripmuseum. Te zien tot eind januari.
()     link dit bericht


2018-12-09Frans Le Roux in Groningen
Gedurende de eerste drie weken van december is striptekenaar en cartoonist Frans Le Roux elke dag in het Nederlands Stripmuseum aanwezig als inhuis tekenaar. Hij maakt vanaf zaterdag 1 december in de tentoonstellingszaal van het museum een serie grote muurtekeningen van in totaal 30 meter lang en 5 meter hoog. Dit ter voorbereiding van zijn grote overzichtstentoonstelling die op 21 december open gaat.
Frans Le Roux werd in het noorden bekend door zijn Groninger Stadsprenten; vrolijke taferelen die zich afspelen in een nauwkeurig getekend decor van de Groninger binnenstad. Tegenwoordig reist hij ook de wereld rond om de grote wereldsteden op dezelfde wijze in beeld te brengen ten behoeve van de Ravensburger puzzelserie Cities of the World.

Dit is is één van de twee exposities waarmee het Nederlands Stripmuseum afscheid neemt van zijn bezoekers. In een gewijzigde opzet en onder de naam Storyworld blijft Groningen aandacht geven aan het stripverhaal in het Groninger Forum, dat eind 2019 zal worden geopend in de nabijheid van de Grote Markt in de stad Groningen.
()     link dit bericht


2018-12-11Prenten in Mekanik

De Antwerpse stripwinkel Mekanik organiseert een Prentenmarkt op zaterdag 15 december. In de gallerij kan je dan lokaal talent steunen door allerhande illustratief en grafische pareltjes van kunstenaars Marian Van de Weerd, Siglinde Bosuwé, Kevin Cuyt, Jelle Kindt, Jens Dawn, Mila Van Goethem, Kelly De Meyer of Juli Jupiter aan te schaffen.
()     link dit bericht


2018-12-12Reizen in Elsene

Comic Art Factory in Elsene organiseert tot 22 december een vernissage tentoonstelling rond het thema reizen. Met origineel werk van Frank Miller (USA), Benoït Roels (België), Tracy Chahwan (Libanon), Mikkel Sauzet (Denemarken), Liva (Madagaskar), Isabelle Dethan (Frankrijk), Kokor (Frankrijk), Romain Baudy (Frankrijk), François Dermaut (Frankrijk).
()     link dit bericht


2018-12-14Van penseel naar kwast
Vanaf vandaag presenteert het Nederlands Stripmuseum een schilderijenexpositie waarin de grootste namen uit de stripwereld vertegenwoordigd zijn. In meer dan 50 schilderijen en andere kunstwerken worden soms onvermoede kanten van deze tekenaars getoond.
Een schilderij kan in opdracht gemaakt worden voor de cover van een stripalbum (Paul Cuvelier, Gregorz Rosiński) of voor een illustratie bij een verhaal (Hans G. Kresse). Het maken van een schilderij kan voor de striptekenaar ook een vorm van ontsnapping zijn uit de dagelijkse tekensleur (Jijé). Of hij brengt zijn geliefde in beeld (Hergé).

Van penseel naar kwast is één van de twee exposities waarmee het Nederlands Stripmuseum afscheid neemt van zijn bezoekers. In een gewijzigde opzet en onder de naam Storyworld blijft Groningen aandacht geven aan het stripverhaal in het Groninger Forum, dat eind 2019 zal worden geopend in de nabijheid van de Grote Markt in de stad Groningen.
()     link dit bericht


2018-12-16Euro-Kartoenale

The Wall - De muur is het thema van de 22e Euro-Kartoenale van het Europees Cartoon Centrum in Kruishoutem. De deadline voor inzendingen is 11 januari 2019.
Reglement
()     link dit bericht


2018-12-18Underground familiestrip
In afwachting van de Urbanus tekenfilm, kan je naar het Brussels Stripmuseum voor een tijdelijke tentoonstelling waarin de Urbanus strip centraal staat. In 1982 kreeg de Belgische tekenaar Willy Linthout het idee om een strip te verzinnen rond de in Vlaanderen bekende komiek Urbanus. 'Het fritkotmysterie' werd het eerste deel uit een reeks die ondertussen meer dan 170 albums telt. De strip kent meteen een ongezien succes en dat is een bijzondere prestatie voor een wel heel atypische familiestrip.
Ontdek nog tot 26 mei 2019 in deze tentoonstelling de ingrediënten van het Vlaamse succesrecept en maak kennis met een bonte galerij van personages.
()     link dit bericht


2018-12-21Hergé museum
Het Hergé museum in Louvain-la-Neuve zal op zondag 6 januari 2019 gratis te bezoeken zijn. Op een oppervlak van 3600 vierkante meter kan je naar hartelust snuisteren in het leven en werk van de geestelijke vader van Kuifje.
()     link dit bericht


2018-12-26Verjaren in 2019
In 2019 kunnen we ons weer verwachten aan een heleboel vieringen voor striphelden / reeksen die een jubileum vieren. Vaak wordt dit gekoppeld aan tentoonstellingen of speciale uitgaven. Een greep uit de jarigen:
- mei 2019: Batman wordt 80 jaar.
- oktober 2019: Asterix wordt 60 jaar.
- december 2019: Bollie en Billie worden 60 jaar.
()     link dit bericht


2018-12-28Typex wint de Stripschapprijs
De Stripschapprijs 2019 wordt toegekend aan Typex. De trofee zal op 23maart tijdens De Stripdagen in samenwerking met Heroes – Dutch Comic Con in de Utrechtse Jaarbeurshal worden uitgereikt aan de Amsterdamse stripmaker/illustrator.

Typex (1962) is bij het grote publiek bekend als illustrator voor de VPRO Gids en het muziekblad OOR dat hem volgens de Commissie voor de Stripschapprijzen de titel 'rock 'n roll-tekenaar bij uitstek' heeft opgeleverd. Vanaf het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw heeft hij zorgvuldig zijn status van moderne stripmaker uitgebouwd. Niet alleen door korte opvallende strips in bladen als Taptoe, Zone 5300 en Eisner maar vooral door de stripbiografie over Rembrandt van Rijn. Hiervoor kreeg hij geheel terecht de Stripschappenning voor Album van het Jaar. Het kon niet uitblijven dat dit een vervolg zou krijgen dat resulteerde in de Andy Warhol strip die eind 2018 verscheen. Hier komt de veelzijdigheid van striptekenaar Typex nog extra naar voren.
In het bijgeleverde rapport looft de commissie meer dan eens de kwaliteiten van Typex en in het bijzonder de eigen weg die hij aflegt in zijn idioom als stripmaker.
()     link dit bericht


2018-12-31Dark Dragon wordt 10 jaar!
Tien jaar geleden, in 2009, begon Dark Dragon Books met het uitgeven van Conan-strips. Vandaag is deze uitgeverij nog steeds erg tegenwoordig in allerlei genres van het stripverhaal. Dark Dragon zal in heel 2019 deze verjaardag vieren. Er komt een exclusief jubileumboek en een grote tour met mooie 'goodies'.
De tour loopt langs volgende stripwinkels:
Februari 2019
- 9e Labyrint (Genk)
- De Fantast (Kampen)
- Aelix (Den Haag)
Maart 2019
- De Poort (Gent)
- Perron 2 (Middelburg)
- Jopo de Pojo (Haarlem)
Website
()     link dit bericht


september / oktober 2018 index Nieuws-archief januari / februari 2019


© 2018
het Nieuws-team / StripSter
2019-12-06