zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


stuur stuur je berichten naar nieuws@stripster.eu.
zoek op woord:

maart / april 2018 index Nieuws-archief juli / augustus 2018

18 berichten
2018-05-01Schwantz in Haarlem

De eerste Stripdagen Haarlem-expo is nu al te zien in de Stadskunstkamer in het Stadskantoor Raakspoort. Huisstijltekenaar 2018 Schwantz toont in een mini-expo naast een enorme uitvergroting van het affiche van de Stripdagen ook schetsen die tot dit ontwerp leidden. Daarnaast kun je er allerlei grafiek en prenten bewonderen, en strips die hij o.a. maakte voor Metro, Zone 5300 en Nieuwe Vide.
De stripdagen Haarlem 2018 zelf lopen van 25 mei tot 3 juni.
()     link dit bericht


2018-05-03Lise en de stripveiling
Kristof Berte vroeg aan bevriende tekenars om enkele stroken te maken voor de financiering van het tweede album van Lise op Monstereiland. Deze stroken worden in juni aangeboden via een veiling op tweedehands.be.
Werkten onder andere mee, Patrick Van Oppen, Wim De Leeuw, Mario De Coninck (Aaargh), Dirk Van der Auwera, Steve Van Bael, Romano Molenaar, Patrick Cornelis Ivan Adriaenssens, Yncke, Charel Cambré en Tim 'Tibo' Bolssens.
Facebook
()     link dit bericht


2018-05-04Strips in Louvain-la-Neuve
2018-05-05De prinses die alles had

Midden juni verschijnt het sprookje De prinses die alles had. De teksten zijn van Mario De Koninck (Aaargh), de illustraties zijn van Nikola IOA Hendrickx. Een samenwerking dus tussen de huidige huiscartoonist van het Europees Cartoon Centrum en hun huiscartoonist van vorig jaar. Het sprookje is geschikt voor alle leeftijden en zit boordevol (visuele) humor.

Wie het sprookje vooraf bestelt, krijgt een exemplaar gesigneerd door beide auteurs.
Praktische informatie over het sprookje:
- Uitgave: hardcover
- Inhoud: 24 bladzijden + 4 bladzijden making-of
- Kostprijs: 17,5 euro (excl. 5 euro verzendingskosten voor België)
info@aaargh.be
()     link dit bericht


2018-05-07Brabant Strip Ledendag
De laatste ledendag van Brabant Strip gaat door op zaterdag 26 mei in de bibliotheek van Nazareth, van 9 tot 16 u.
Voor die speciale gelegenheid werden 4 tekenaars uitgenodigd: Ersel, Tom Bouden, Ivan Adriaenssens en Waldo Van Gheluwe. Alle strips van de tekenaars zullen er te koop staan.
Leden kunnen gratis een tafel voor eigen materiaal reserveren.
()     link dit bericht


2018-05-09Prix Diagonale
De Prix Diagonale-Le Soir zijn belangrijke stripprijzen in de franstalige stripwereld. Die werden vorig weekend uitgereikt tijdens Louvain-Les-Bulles.
-Alain Dodier kreeg de prijs voor beste stripreeks, voor zijn Jerom K Jerome Bloks. Dodier werd door de jury geprezen om de reglmaat en de constante kwaliteit van zijn strip rond een atypische detective. De andere genomineerde reeksen waren Katanga en Airborne 44.
-Als beste album werd Een ster van zwart katoen van Yves Sente & Steve Cuzor bekroond.
-De laatste prijs ging naar stripmaakster Catel. Zij maakte biografische strips, onder andere over Josephine Baker en het vertaalde Kiki de Montparnasse. Haar werk zal ook voorwerp uitmaken van een tentoonstelling in het Belgisch stripmuseum, vanaf 19 juni.
Dit was de laatste uitreiking van deze prijzen. Volgend jaar komen de Prix Victor-Rossel de la bande dessinée in de plaats.
()     link dit bericht


2018-05-11Rud Hart Integraal
Zaterdag 2 juni om 16u wordt in ontmoetingscentrum Nieuwe Melac in Zwijnaarde de integrale voorgesteld van Rud Hart. De eerste aflevering van de strip verscheen in mei 1977 in het Nederlandse stripblad Eppo.
Uitgeverij Bonte bundelde de pilotenstrips van Gilbert Declercq in twee hardcovers, goed voor in totaal 376 bladzijdes. De integrale wordt op honderd exemplaren gedrukt, de voorintekenprijs bedraagt 70 euro. Speciaal voor deze uitgave kleurde Declercq het krantenverhaal Het gouden vliegtuig in.
()     link dit bericht


2018-05-15William Vance overleden
William Vance, een momument van de Belgische en Europese strip, is gisteren in Spanje overleden. William Van Cutsem, zoals hij echt heette, werd geboren op 8 september 1935 in Anderlecht (Brussel). Hij was vooral bekend als de tekenaar van XIII waarvan het scenario is geschreven door Jean Van Hamme. Maar hij tekende ook Ringo, Ramiro, Howard Flynn, Bruce J Hawker Bob Morane en Bruno Brazil. Hij debuteerde al in 1962 in het stripblad Kuifje.
In 2005 ontving hij de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip, beter bekend als de Bronzen Adhemar, tijdens het stripfestival in Turnhout.
Vance zelf woonde sinds 1979 in Spanje met zijn Spaanse echtgenote. Hij is in 2010 gestopt met tekenen als gevolg van de ziekte van Parkinson.
()     link dit bericht


2018-05-17Avondworkshop striptekenen
Misschien ben je een vat vol inspiratie en creativiteit, maar slaag je er maar niet in je ideeën, zoals jij je het inbeeldt, op papier te krijgen. Of is het misschien gewoon al lang geleden en fris je graag je tekentalent terug op? Of heb je nog niet veel getekend en wil je weten of tekenen iets voor jou is?
Hoe begin je nu weer met tekenen? Hoe teken je voeten, handen, hoe krijg ik het meeste uit mijn potlood?
Geen idee? Dan zijn de avondworkshops omtrent het basistekenen misschien wel iets voor jou!


De Anntwerpse stripwinkel Mekanik organiseert een gezellig kunstatelier waar je in 2 uur leert experimenteren met begeleiding van geweldige tekenaressen Mila Van Goethem en Siglinde Bossuwé. Je kan kiezen voor welke onderwerpen je je graag inschrijft, of je kan je inschrijven voor alle avonden. Telkens om de 2 weken in juni en juli op dinsdagavond van 19 tot 21u kan je komen "bijleren" in de galerij van Mekanik.

Dinsdag 19 juni – Materiaal experiment
Dinsdag 3 Juli – Durf tekenen
Dinsdag 17 Juli – Schetsboek
Dinsdag 31 juli – Tekenen uit je hoofd

Prijs: 15 Euro per avond of 50 Euro voor alle avonden? Schrijf je in door een mail te sturen naar tekentuig@dopplatform.be
()     link dit bericht


2018-05-19Stripdagen Haarlem 2018
Dit jaar vinden de Stripdagen Haarlem plaats van 25 mei tot en met 3 juni met als thema: De maakbare mens – 200 JAAR FRANKENSTEIN.
De bekroonde striptekenaar Guy Delisle, die internationaal furore maakte met zijn eigenzinnige reportages in conflictgebieden overal ter wereld, is de eerste hoofdgast van Stripdagen Haarlem 2018 tijdens het beursweekend van 26 en 27 mei.
()     link dit bericht


2018-05-20Stripfestival Knokke-Heist

Op zondag 27 mei 2018 vindt de 15de editie plaats in het casino van Knokke-Heist. Zoals steeds zijn weer een groot aantal tekenaars aanwezig, afkomstig uit verschillende landen. Meer info : website.
()     link dit bericht


2018-05-21Stripfestival Opwijk
In 2016 werd de allerlaatste stripbeurs georganiseerd door jeugdhuis Nijdrop. Deze stripbeurs werd algeorganiseerd sinds 1978.
De gemeente Opwijk blaast de stripbeurs nieuw leven in. Zo wordt de binnenkoer omgevormd tot een stripdorp met de nodige inkleding, animatie en workshops. De beurs zelf wordt georganiseerd in de Schuur van Hof ten Hemelrijk. Het stripfestival zal plaatsvinden op zondag 27 mei 2018 van 14u tot 18u.
()     link dit bericht


2018-05-24Pirana - Frika
Bij uitgeverij Bonte verschijnt het album Frika in harde kaft. Met 178 blz (hoofdzakelijk in kleur) lekkers van Pirana, waaronder een Nero parodie en allemaal niet eerder verschenen gags over Afrika. Pirana staat bekend om zijn eenvoudige, minimalistische en losse tekenstijl en macabere, seksistische humor.
Pirana zal trouwens komen signeren op de beurs van Knokke op zondag 27 mei.
Prijs: 45 euro
()     link dit bericht


2018-05-25Heroes Dome

In het weekend van 2 en 3 juni vindt het eerst Heroes Dome Event plaats. Dit wordt een mooi event in het ruime Gelredome dat zeker een plaatsje zal vinden in het Nederlandse landschap van grote beurzen en Comicons. Van acteurs tot artiesten, van sporters tot cosplayers tot zelfs de helden van de Brandweer zijn aangekondigd, naast activiteiten als SelfDefence en het opzetten van een Dark Zone..
In de ART ZONE:
- nationaal en internationaal geroemde tekenaars zoals Romano Molenaar, Ryan Brown, Adam Brown, Valeria Favoccia en nog meer!
- Uitgeverijen zoals Dark Dragon Books (met gast Aly Fell) en Arboris (met tekenaar John Heijink).
- tattoeage-artiesten laten de kneepjes van hun vak zien
- portfolio-review door de editor van de Amerikaanse uitgeverij Darby Pop Publishing
- een speciale live draw-off met Romano Molenaar (Storm, Birds of Prey) en Patrick Cornelis (Virus).
Programma
()     link dit bericht


2018-05-27De jaren Eppo
Op 1 juni wordt De jaren Eppo gepresenteerd in boekhandel Donner aan de Coolsingel in Rotterdam. Het is de opvolger van De jaren Pep waar Ger Apeldoorn de Stripcultuurbeurs van Breda voor ontving.
De presentatie is voor iedereen toegankelijk, dus als je in de buurt bent, kom dan zeker om 16.30 uur een kijkje nemen. En uiteraard wil Ger na afloop graag jouw exemplaar voorzien van een handtekening.
()     link dit bericht


2018-05-28De tekenaar van Axel Moonshine
De Spaanse stripmaker Julio Ribera is gisteren overleden. Hij werd 91 jaar. Het grootste deel van zijn carrière werkte hij in Frankrijk.
Twintig jaar lang tekende hij de inventieve en lichtjes geschifte SF strip Axel Moonshine, op scenario van Christian Godard.
()     link dit bericht


2018-05-30De SPORTS-bende
DE SPORTS-BENDE 1 -Goud,set match is het eerste stripboek van Filip Heyninck, op scenario van Nico De Braeckeleer. Het album verschijnt bij uitgeverij Bakermat.

De stad wordt geteisterd door een skatebende die goud steelt. De S.P.O.R.T.S.-vrienden trekken op onderzoek uit om de dieven te klissen. Maar dan worden uit de vitrine van de sportcafetaria de gouden tennismedailles van de ouders van Simon gestolen. De S.P.O.R.T.S.- bende zet een val op om de bende op heterdaad te betrappen. Maar of de gouddieven daarin trappen?
()     link dit bericht


2018-05-31Freak Brothers in Brussel
De Fabulous Furry Freak Brothers of kortweg de Freak Brothers zijn een begrip in de Amerikaanse undergroundstrip. Ze belichamen de tegencultuur van de jaren 70 en 80. Het trio dat is bedacht door Gilbert Shelton maakt nu onderwerp uit van een kleine tentoonstelling in Comic Art Factory te Elsene.
De originelen zijn er te bezichtigen tot 8 juni.
()     link dit bericht


15 berichten
2018-06-01Van Boerke naar Mickey
Pieter De Poortere (Boerke) kondigt aan dat hij voor de Franse uitgeverij Glénat een hommagestrip van Mickey Mouse maakt. Glénat brengt sinds enige tijd een collectie waarin Europese stripauteurs in hun eigen stijl en met eigen scenario's eenmalige verhalen rond Mickey Mouse maken.
De Poortere zei hierover in de krant De Standaard: Je krijgt wel de vrijheid om je eigen ding te doen. Dat is net de opzet van het project. Ik ben wel drie keer opnieuw moeten beginnen omdat Disney opmerkingen had bij het scenario. Maar nu ik afgewerkte tekeningen begin af te leveren, hebben ze me persoonlijk laten weten dat ze zeer gelukkig zijn met mijn werk. En daar word ik dan weer gelukkig van.
()     link dit bericht


2018-06-02Shirow Di Rosso en de verkiezingen
Dit najaar zijn het gemeenteraadsverkiezingen in België. De Merchtemse schepen David De Valck (Open Vld) heeft een originele manier gevonden om zich voor te stellen aan de kiezer. Geen affiches of blinkende folders, maar wel... een stripverhaal.
De Valck deed daarvoor een beroep op illustrator en tekenaar Shirow Di Rosso, pseudoniem voor Stef Van Rossem.
In de strip neemt David een vriend mee op stap door Merchtem, langs enkele historische gebouwen maar ook nieuwe realisaties. De titel van de strip is David doet het! en telt slechts een beperkt aantal pagina's. Het stripverhaal valt in de loop van volgende week in alle 8.000 Merchtemse brievenbussen.
()     link dit bericht


2018-06-04Kapitein Dick Tator
Dienstreis naar het einde van de Koude Oorlog.
De val van de Berlijnse Muur luidt niet alleen het einde van de Koude Oorlog in, maar ook het einde van de dienstplicht. Tot dan zijn dienstplichtige militairen de hoeksteen van het leger. Binnen een paar jaar is het voorbij: de Sovjet-Unie stort in, de dienstplicht verdwijnt, internet en de kennissamenleving beginnen aan een massale opmars.
Dit album van Ben Kamphuis is meer dan een strip want het geeft een indruk van het dagelijkse leven van dienstplichtigen op de kazerne. Met de Koude Oorlog als achtergrond heeft compagniescommandant kapitein Tator te maken met mondige manschappen op bivak, tijdens marsen, op oefening in Duitsland, tijdens het bewaken van kernwapens en op rapport voor zijn bureau. Door de combinatie van strip en dossier is Kapitein Dick Tator een treffend tijdsbeeld met actuele gespreksstof voor de wereld van nu.
Uitgeverij Hum, 128 p.
()     link dit bericht


2018-06-06Recordbedrag voor Suske en Wiske
De avonturen van Rikki en Wiske, het allereerste Suske en Wiske-stripalbum uit 1946, is zondag voor ruim 9.000 euro geveild bij het online veilingplatform Catawiki. Het was een Belgische verzamelaar die het album kocht. Niet eerder werd zoveel geld voor deze strip betaald, meldt Catawiki. Het oude record uit 2015 stond op 4.000 euro.
In 1946 kon je het album van Rikki en Wiske kopen voor 36 Belgische frank, dat is minder dan 1 euro...
()     link dit bericht


2018-06-07Jarige smurfen in Brussels Expo
In 2018 vieren de smurfen hun zestigste verjaardag en slaan ze hun kamp op in Brussels Expo. Het Smurfenavontuur loopt daar vanaf 9 juni. Het is een uitzonderlijke duik in de magische wereld van deze kleine wezentjes. Ontdekkingen, indrukwekkende special effects, en spektakel voor een unieke ervaring om te delen met het hele gezin, worden beloofd.
Website
()     link dit bericht


2018-06-09Anime Con Den Haag 2018
Van 15 tot 17 juni 2018, World Forum, Den Haag. Met dit jaar als thema Queens of the round table.
Een evenement voor alle fans van anime, cosplay, games, manga en andere "modern Asian popular culture".
Website
()     link dit bericht


2018-06-11Stripbeurs Leopoldsburg
"Dé stripbeurs van Limburg"

Zondag 17 juni 2018
10 tot 17 u.

Website
()     link dit bericht


2018-06-13Robbedoes pretpark

In het zuiden van Frankrijk, in de Vaucluse, opent op 16 juni het Parc Spirou. Het park begint bescheiden op 4 hectare, met 12 attracties rond de helden van het weekblad Robbedoes: Lucky Luke, Guust Flater, de Marsupilami... 40 Miljoen euro is er al geïnvesteerd in het park en de komende jaren worden nog investeringen in nieuwe attracties beloofd.
()     link dit bericht


2018-06-15Kees de Boer - expo
Kees de Boer is een populaire illustrator van kinderboeken als Agent en Boef (geschreven door Tjibbe Veldkamp en bekroond met een Zilveren Griffel) en Trubbel de Trol (door Reggie Naus). Hij begon zijn carrière echter als cartoonist en striptekenaar. Lezers van het stripblad Eppo lazen in de jaren tachtig de strip Max Laadvermogen (op tekst van Jan Schrijver).
Reden genoeg voor Het Nederlands Stripmuseum in Groningen om eens uitgebreid stil te staan bij zijn werk. In de expositie ziet de bezoeker een groot aantal originele strippagina's en originele illustraties van hem.
()     link dit bericht


2018-06-18Catel in het Stripmuseum
Catel heeft zich in minder dan twee decennia kunnen profileren als een icoon van de Frans-Belgische strip. Opmerkelijke vrouwen, van Kiki van Montparnasse tot Benoîte Groult, vormen de rode draad in haar oeuvre.
Catel, geboren en opgegroeid in Straatsburg, illustreerde talloze romans en kinderalbums voor ze met haar stripbiografieën begon. Haar ontmoeting met scenarist-schrijver José-Louis Bocquet was doorslaggevend voor het vervolg van haar tekenwerk. Samen werkten ze aan een album dat helemaal was gewijd aan Edith Piaf. Daarop volgden de grafische romans "Kiki van Montparnasse", "Olympe de Gouges" en "Joséphine Baker". Na haar ontmoeting met Benoîte Groult – de auteur van "Het leven zoals het is" – ging ze alleen aan de slag. En met tekenares Claire Bouilhac peilde ze naar het miskende lot van Rose Valland en later van Mylène Demongeot in "Adieu Karpov".
Het Stripmuseum Brussel is dan ook bijzonder fier haar werken te mogen tentoonstellen, en dit van 19 juni tot 25 november 2018
()     link dit bericht


2018-06-22Tentoonstellingen in het ECC
Het ECC (Europees Cartooncentrum) te Kruishoutem zet de zomer in met 2 gloednieuwe tentoonstellingen die je vanaf 24 juni kan bezichtigen.

Er is de tentoonstelling van onze huiscartoonist AAaRGh (Mario De Koninck). Altijd in voor creatieve ideeën kan er wel eens een verrassing in zitten.
De Roemeense cartoonist Mihai Ignat, bekend als 'meester van de zwarte humor' won op de Euro-kartoenale 'De Ziel' de prijs van het ECC. Zijn cartoons worden nu in de kijker geplaatst.

Boeiende en zeer gevarieerde tentoonstelling dus. En natuurlijk kan je de ganse zomer ook op het zonnig terras terecht om te genieten van een verfrissend drankje.
()     link dit bericht


2018-06-24NK Striptekenen 2018

Het NK Striptekenen is weer begonnen. Alle jeugdige stripmakers van 9 tot 17 jaar worden opgeroepen om mee te doen aan het NK van 2018, waarvan de finale plaatsvindt op de eerste dag van Stripfestival Breda op 29 september. Deelnemers moeten een stripverhaal van 1 tot 3 pagina's maken. Er is een stripboekenpakket te winnen en... publicatie van je strip in EPPO!

Kijk voor meer info op deze link.
()     link dit bericht


2018-06-26Madelfried van Kim
Madelfried is de nieuwe strip van Kim Duchateau. De maker van o.a. Esther Verkest verzamelt hier de avonturen van Madelfried, die al verschenen in Stripglossy, Metro of Het Belang van Limburg. Alles draait om een superheld, een eigenwijs konijn dat in typische Kim-stijl de misdaad al dan niet bestrijdt. Kim neemt het superheldenbestaan en de bijhorende clichés gretig op de korrel.
Kim Duchateau komt vrijdagnamiddag 6 juli zijn nieuwste strip signeren in stripwinkel Mekanik te Antwerpen.
()     link dit bericht


2018-06-28Foot, een expo
In de aanloop naar het WK in Rusland wijden de curatoren van het 'Huis van het Beeld' in Oudergem (B) een nieuwe groepstentoonstelling aan de voetbalreligie in al haar facetten. De expo Foot bevat historische schilderijen, foto's, gravures, affiches en verschillende objecten, maar vooral illustraties van een geselecteerde ploeg van (inter)nationale illustratoren.

De expo is elke weekdag te bezichtigen van 9 tot 18u in het 'Huis van het Beeld' bij Seed Factory en loopt tot en met 31 augustus 2018.
()     link dit bericht


2018-06-29Strips in het park

Op zondag 1 juli vindt in het arboretum van Kalmthout een familiedag plaats waarbij strips en natuur centraal staan. Thema van de editie 2018 is strips en sprookjes. Bezoek de vele attracties,stripstanden, stripveiling, signeersessies en sprookjesvertellingen. animatie voor jong en oud. Elfenmolen, sprookjesspringkasteel, sprookjeswandeling, zoektocht in deze prachtige tuin. Ook Suske en Wiske brengen een bezoekje!
()     link dit bericht


maart / april 2018 index Nieuws-archief juli / augustus 2018


© 2018
het Nieuws-team / StripSter
2019-08-25