zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


stuur stuur je berichten naar nieuws@stripster.eu.
zoek op woord:

juli / augustus 2017 index Nieuws-archief november / december 2017

30 berichten
2017-09-03Stripbib De 9e Kunst
Op zaterdag 9 september viert de Stripbib Meise zijn 32ste verjaardag. Traditiegetrouw trakteren we onze trouwe leden op pannenkoeken. Iedereen met een hart voor strips van harte welkom!
Contactgegevens:
info@stripbib.be
www.stripbib.be
www.facebook.com/stripbibmeise
Openingstijden
maandag: 18.30 - 20.00
woensdag: 15.00 - 16.30
zaterdag: 10.00 - 13.00
()     link dit bericht


2017-09-03Bert Bus overleden
Eind augustus overleed de Nederlandse stripmaker Bert Bus. Bert Bus (Santpoort, 19 juli 1931) debuteerde in 1953 als striptekenaar in het blad De Rebellenclub. Hij tekende ook strips voor Sjors, Eppo en Tina. Zijn bekendste creaties zijn wellicht Stef Ardoba (8 albums) en Archie de man van staal (10 albums).
()     link dit bericht


2017-09-04De Ridder van Frodo De Decker
De Ridder is het nieuwe geesteskind van Frodo De Decker, de auteur die we al kennen van de reeks Otto, eveneens verschenen bij Syndikaat. De Ridder is een gag reeks met als hoofdpersonage een ... ridder. Tja, wat dacht je dan? Kastelen, prinsessen, riddertoernooien, draken en heksen ... Alle ridderclichés gaan door de eigenzinnige en hilarische mangel van Frodo.
De Ridder verschijnt wekelijks in Veronica Magazine en twee wekelijks in Eppo.
()     link dit bericht


2017-09-055de Stripbeurs St-Pauwels

...
()     link dit bericht


2017-09-06DE LEUKSTE STRIPBEURS vind je in OILSJT
AALST STRIPt ! is een stripbeurs waar je strips kan vinden die nog in je verzameling ontbreken, strips kan verkopen die je dubbel hebt, niet leuk vind of die je gevonden hebt bij "de Bomma" op zolder, kan kennismaken met binnen- en buitenlandse striptekenaars en een tekening kan scoren, of een leuke karikatuur kan laten tekenen. En je kan er genieten van een leuke sfeer en een lekker " STRIPBIERTJE"!
Aalst Stript op Zondag 10 September 2017
van 10 tot 18 uur.
Lyceum AALST Louis D'Haeseleerstraat 50 9300 Aalst
()     link dit bericht


2017-09-06NOORDELIJKE STRIPMANIFESTATIE STOPT
Vandaag verscheen het trieste bericht dat de Noordelijke Stripmanifestatie stopt.
Op hun site staat onderstaande verklaring:

Tot onze spijt moeten we mee delen dat de Noordelijke stripmanifestatie stopt. Vol enthousiasme zijn we begonnen in 2014. We hadden een prachtige accommodatie, Fries Congres Centrum in Drachten. Volop parkeergelegenheid en een meer dan 100 % medewerking van het personeel. Struikelblok was het openbaar vervoer. In het tweede jaar 2015, bood de inzet van een pendelbus geen uitkomst voor het aantrekken van bezoekers.
We besloten het evenement één keer in de twee jaar te organiseren. In stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden dachten we een goede locatie te hebben gevonden. Centraal gelegen, goed bereikbaar met openbaar vervoer. Echter een summiere medewerking van het personeel en geen mogelijkheden om iets te kunnen eten kopen voor deelnemers en bezoekers.
Het aantal bezoekers viel tegen. Na een gedegen inventarisatie en evaluatie besloten we over te gaan tot het plannen van een één dag evenement in 2019. De Harmonie werd benaderd voor de reservering en gevraagd om de offerte. De offerte was dubbel zoveel geld dan dit jaar 2017.
Wouter Beerekamp, de organisator die verantwoordelijk is voor de financiering zou zo in grote problemen komen. Aantrekken van nieuwe standhouders blijkt elke keer erg moeilijk te zijn. Het aantal bezoekers is na drie keer niet toegenomen. Al met al geen haalbare kaart.
Aan de trouwe standhouders, die ons een warm hart toedragen zal het niet liggen. Ook alle tekenaars, die altijd weer bereid waren te komen en mee te denken met acties om geld te kunnen regelen voor de overige kosten, zijn een betrouwbare factor. Maar jammer genoeg is dat niet voldoende om over te gaan tot een vervolg.
We willen de standhouders, tekenaars bedanken voor alles wat ze gedaan hebben om mee te werken aan het opzetten van de Noordelijke stripmanifestatie. Dank aan Ed van der Linden, Rita de Jong, Albert Eykenaar, Meinder Buynink, GerJan Keizer, Patrick van Gelder en Seb van der Kaaden (uitgeverij Personalia/stripglossy).
Dank aan alle trouwe bezoekers en volgers van de Noordelijke stripmanifestatie. Onze opzet was gemeend, maar helaas resulteerde het niet in wat we gewenst hadden. Namelijk een evenement dat iets bijdraagt in de stripwereld en in Noord Nederland.

StripSter bedankt, als vaste standhouder, Anja Huizing en Wouter Beerekamp voor hun inzet de afgelopen jaren.
()     link dit bericht


2017-09-09ZON in de stripwinkels
In dit herfstweer brengt Wilbert van der Steen ons ZON. Met een minimum aan dialoog en een heel summier kleurgebruik, weet hij de juiste toon te zetten voor een toch wel heel erg donker verhaal met een sprankeltje hoop en blijvend optimisme van de kleine Lucien die tevergeefs affectie zoekt bij zijn moeder…
Wilbert van der Steen startte zijn carrière zo'n 24 jaar geleden als graficus en illustrator. Het was altijd al zijn jongensdroom om striptekenaar te worden en gaandeweg werd dit ook werkelijkheid. Na AYAK + POR brengt hij ons de graphic novel ZON.
ZON is uitgegeven onder het Blloan-label bij Ballon Media.
()     link dit bericht


2017-09-10S.T.E.R. de strip
Begin juli, na enkele schetsen te maken van de hoofdpersonages en het schrijven van het begin van het scenario, begon Wim Vlieg met het tekenen van zijn nieuwe strip. Op 2 maanden tijd slaagde hij erin een heel album in elkaar te steken, het is een hele uitdaging, maar één die ik graag aanga.
Het eerste verhaal van S.T.E.R. is getiteld (G)een Sprookje. Het is het eerste deel van het verhaal dat uiteindelijk met 3 albums (misschien zelfs 4) één geheel gaat vormen, waarna de avonturen van Sky, Tori, Emmely en Ruud gaan verder gaan in volgende albums. Een nieuwe reeks is geboren.
De premiere van het eerste album is vandaag op 10 september op AALST STRIPT!
Facebook pagina
()     link dit bericht


2017-09-11Een nieuwe stripuitgeverij
Stripscenarist Sytse Algera is actief bij een nieuwe uitgeverij Comicwatch, meldt stripspeciaalzaak.be. Een volgend deel van zijn strips Lemuria én de spin-offreeks Citadel zullen bij Comicwatch verschijnen. En daar blijft het niet bij. Vanaf 2018 zal Comicwatch per kwartaal een tweetal strips uitgeven die hij ofwel zelf schrijft of die vertalingen zijn van buitenlandse strips. Comicwatch zet zelfs een bij Strip2000 gestrande stripreeks voort: het derde deel van Caztar (Poetzarelli - Ivan Adriaenssens) verschijnt eind 2018 bij Comicwatch.
()     link dit bericht


2017-09-12Zeep
Maarten Vande Wiele verrast met zijn soap-strip Zeep, die verschijnt bij Oogachtend.
Het is 1986 en in New York City is de jacht naar geld, succes en geluk geopend. Maar dat kan de jonge secretaresse Barbra Roberts gestolen worden. Barbra droomt van een prins, net zoals in haar geliefde soapopera's. Ze valt als een blok voor de rijke Kenneth Castelson, en als Kenneth haar ten huwelijk vraagt lijken al haar dromen uit te komen. Maar wat is er gebeurd met de ex van Kenneth? De ravissante Rachella Kabuki verdween tien jaar geleden en haar lichaam werd nooit gevonden. Is Kenneth ooit over Rachella heen geraakt? Waarom spreekt Kenneth nooit over haar? Werd Rachella misschien vermoord? Dagelijks voelt Barbra de schim van het verleden in hun relatie rondwaren ...
()     link dit bericht


2017-09-14Het 9e eiland
Stripschapsprijswinnaar Marcel Ruijters keert in Het 9e eiland terug naar zijn wortels: de undergroundstijl die hij in zijn Dr Molotow-strips hanteerde. Het 9e eiland is in eerste instantie een aburdistische en humoristische avonturenstrip, die zich afspeelt op een tropisch eiland, waar de gestrande hoofdpersoon zich te buiten gaat aan seks en kannibalisme. Maar onder dit gruwelsprookje valt een tweede vertelling te lezen, waarin de auteur het fenomeen 'stripverhaal' analyseert en becommentarieert. Deze dubbele bodem, die Ruijters van begin tot eind volhoudt, maakt het lezen van Het 9e eiland tot een amusante leerervaring.
()     link dit bericht


2017-09-15Voorproefje van Stripfestival Breda
Stripfestival Breda vindt plaats op 14 en 15 oktober in het Chassé Theater, maar dit weekend is er al een voorproefje met een mini-stripdag op Winkelcentrum Hoge Vught in Breda.
Daar geeft Romano Molenaar om 13.00 uur een workshop striptekenen en geeft hij tips aan de jeugdige deelnemers van een voorronde van het NK Striptekenen, die daar wordt gehouden.
Uitgeverij L is ook aanwezig met een kleine stand en geeft alvast een preview van de producties die op Stripfestival Breda gaan verschijnen.
Toegang en deelname is gratis. De stripdag begint om 12.00 uur en duurt tot 16.00 uur.
()     link dit bericht


2017-09-16Stripgids Academie

Strip Turnhout, de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Turnhout en de richting Beeldverhaal & Graphic Storytelling van de LUCA hogeschool in Brussel slaan de handen in elkaar. Tussen 28 oktober 2017 en 27 februari 2018 kunnen stripauteurs in de dop een tiendelige vooropleiding volgen.
Coördinator Johan Stuyck stelde een tiendelige lessenreeks samen. KIM ('Esther Verkest'), Stedho ('Red Rider'), Michaël Olbrechts ('De allerlaatste tijger') en Valentina Rossi (afgestudeerd als master aan LUCA) zullen elk twee workshops geven. Zo worden jongeren vanaf zestien jaar en volwassenen die interesse hebben om stripauteur te worden ingewijd in de geheimen van het beeldverhaal.
De lessenreeks wordt afgerond met een expo.

PRAKTISCH
De lessen vinden plaats op zaterdagnamiddag van 13u tot 17u op de Kunstencampus Turnova, Academieplein 17, Turnhout. Inschrijven kan vanaf vandaag op het secretariaat van de SASK of door rechtstreeks contact op te nemen met Stripgids. Voor de reeks van 10 lessen betaalt u 77 euro.
()     link dit bericht


2017-09-17Eerbetoon aan Agent 327
Van Agent 327 verschijnt een huldeboek in soft- en hardcover. De cover is van Martin Lodewijk, maar voor de tien kortverhalen bundelden verschillende duo's telkens de krachten voor een dikwijls eenmalige samenwerking.
Sinds begin dit jaar verscheen er om de twee nummers van het tweewekelijks verschijnende stripblad Eppo een kortverhaal van Agent 327 door een nieuw auteursduo of een auteur die ook zijn eigen verhaal schreef. Het gaat om de volgende samenwerkingen: Mars Gremmen, Fred de Heij + Ruud Straatman, Michiel Offerman + Robbert Damen, Gerben Valkema, Remco Polman + Wilfred Ottenheim, Kees de Boer + Frans Hasselaar, Kim Duchateau + Ger Apeldoorn, Eric Heuvel, René Uilenbroek + Willem Ritstier en Danker-Jan Oreel + Henk Kuijpers.
()     link dit bericht


2017-09-18Cool Japan
Deze zomer liep in het Volkenkundig Museum in Leiden een tentoonstelling over Cool Japan. Wegens groot succes werd deze verlengd tot eind oktober. Op 23 en 24 september kun je er terecht voor een Manga-weekend, met als één van de hoogtepunten een masterclass shoujo, shonen of chibi tekenen door Marissa Delbressine. Als je eenmaal binnen bent is meedoen gratis en toegang op basis van beschikbaarheid.
()     link dit bericht


2017-09-19Stripbeurs Putte
Op zondag 24 september vindt de Strip-, platen-, dvd- en cd-beurs plaats in Putte (bij Mechelen). Onder andere Luk Martens (Verminkte vleugels) komt er signeren.
Tussen 9 en 17 uur.
Gemeenschapscentrum, Mechelbaan 604, Putte.
()     link dit bericht


2017-09-19Nieuwe Vlaamse strip in Brussel
Op 19 september opent een nieuwe tijdelijke tentoonstelling in het Brussels Stripmuseum, rond de nieuwe Vlaamse strip.
Het Stripmuseum geeft hierin zijn kijk op de Vlaamse wondergeneratie. Geboren in een regio getekend door het aanzienlijke succes van de familiestrip laat deze generatie stripauteurs zich eerder inspireren door de dikwijls verre horizonten dan door de lokale productie. De artistieke diversiteit weerhoudt hen er echter niet van om een gemeenschappelijke ambitie na te streven: de wereld van het stripverhaal veroveren door waargebeurde verhalen te vertellen!
Als namen onthouden we onder andere Judith Vanistendael, Brecht Evens, Nix, Pieter De Poortere en Simon Spruyt. Vertaald in meerdere talen worden deze Vlaamse auteurs in België en in het buitenland vooral geroemd om hun artistieke kwaliteiten en hun taalvaardigheid. Dit mooie succesverhaal werd vooral mogelijk gemaakt door de oprichting van een adviescommissie Strips binnen het Vlaams Fonds voor de Letteren in 2002. Door beurzen toe te kennen en concrete steun te verlenen bij de vertaling en de internationale promotie heeft deze adviescommissie een belangrijke bijlage geleverd tot het ontstaan van een nieuwe en bijzonder talentrijke en creatieve generatie stripauteurs.
()     link dit bericht


2017-09-20Psychoanalyse en Strips
Op 5 en 7 Oktober organiseert Museum het Dolhuys in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalyse in Haarlem twee dagen die in het teken staan van de relatie tussen Psychoanalyse en Strips.

Op Donderdag 5 Oktober zal in de avond een mini-symposium worden gehouden over strips, psychoanalyse en kindertijd. Literatuurwetenschapper Yasco Horsman (Universiteit Leiden), Psychoanalytica Sacha Marlisa en Tekenaar Joost Swarte zullen spreken over stripgezinnen, stripkinderen, en dromen en herinneringen in strip en psychoanalyse.

Op Zaterdag de 7de zal het Dolhuys de hele dag in het teken staan van psychoanalyse en strips. Bezoekers kunnen deelnemen aan analytische tekensessies, mini-analyses, en aan een reeks expert meetings met o.a. tekenaars Marcel Ruijters en Aimee de Jongh, Stripwetenschappers Rik Spanjers (UvA) en Erin La Cour (VU) en stripjournalist Joost Pollmann (De Volkskrant). De dag wordt afgesloten met een gesprek tussen psychoanalytica Simone Logtenberg en tekenaar Peter de Wit (Sigmund).

Voor meer informatie zie: http://www.hetdolhuys.nl/agenda/symposium-ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet/ en http://www.hetdolhuys.nl/agenda/psychoanalyse-in-beeld/
()     link dit bericht


2017-09-21Daan Jippes signeert

Daan Jippes signeert op zaterdag 23 september van 13:00 tot 15:30 in het Nederlands Stripmuseum te Groningen.
Daan Jippes staat bekend als één van 's werelds beste Disneytekenaars. Met swingende lijnen portretteert hij onder andere Donald Duck en Mickey Mouse. Maar ook zijn eigen werk barst van de energie en is een inspiratiebron voor collega's. Momenteel loopt er een tijdelijke tentoonstelling rond zijn werk in het Stripmuseum.
()     link dit bericht


2017-09-22Comic Con Antwerpen

Zaterdag 23 en zondag 24 september komt Comic Con naar Antwerpen. Speciaal voor alle fans van cosplay, comics, science fiction, games, manga, Star Wars,...
23 - 24 SEPTEMBER 2017
10:00 - 18:00
WAAGNATIE HAL 1 + HAL 2
()     link dit bericht


2017-09-23Schrauwen bij L'Association

L'Association, de Franse uitgeverij van o.a. Trondheim, stelt een nieuwe uitgave voor van Miroir de Mowgli. Deze tekstloze strip van Vlaming Olivier Schrauwen verscheen oorspronkelijk in 2011 bij de kleine uitgeverij Ouvroir Humoir.
De strip toont de tweede geboorte van Mowgli, want hij leert een andere manier van in het leven staan. Hij ontdekt de ander en zijn seksualiteit, door een toevallige ontmoeting in de jungle. Miroir de Mowgli is een strip zonder woorden maar vol beweging en in de complementaire kleuren blauw en oranje, die misschien nu door een groter publiek zal ontdekt worden.
()     link dit bericht


2017-09-24Opendeurdagen 't Vlaams Stripcentrum

30 september – 1 oktober, van 10 tot 17 uur.
't Vlaams Stripcentrum
Boomsesteenweg 337, 2610 Wilrijk, Antwerpen
()     link dit bericht


2017-09-25Collect-Hit
Collect-Hit en Vintage World viert zijn 16de verjaardag, en nodigt weer de beste verkopers van stripobjecten uit: originele platen en tekeningen van de grootste auteurs (Hergé, Franquin, Roba, etc...), uitzonderlijke albums (Tintin, Spirou, etc ...), 3D figuren (Aroutcheff, Leblon-Delienne, etc ...). Ook kan je er wel eens striptekenaars spotten.
Dit is the place to be voor verzamelaars van de negende kunst.
Brussels Kart Expo, Alfons Gossetlaan, 9, 1702 Groot-Bijgaarden, zondag 1 oktober 2017
Website
()     link dit bericht


2017-09-25Inktober 2017
Oktober wordt ook dit jaar weer INKTOBER op StripSter
Net als vorig jaar willen meedoen aan dit wereldwijd jaarlijks terugkerend teken-spektakel. 31 dagen, 31 inkttekeningen.

Dus nogmaals een oproep aan alle tekenaars om in oktober wekelijks de inkttekeningen op te sturen naar het bekende adres strips@stripster.eu. Het zou mooi zijn als we elke week een bomvolle editie hebben.

De regels staan op de facebookpagina van StripSter en natuurlijk op de officiele site: www.mrjakeparker.com/inktober.

De officiele promptlist:

1 swift11 run21 furious
2 divided12 shattered22 trail
3 poison13 teeming23 juicy
4 underwater14 fierce24 blind
5 long15 mysterious25 ship
6 Sword16 fat26 squeak
7 shy17 graceful27 climb
8 crooked18 filthy28 fall
9 screech19 cloud29 united
10 gigantic20 deep30 found
31 mask

()     link dit bericht


2017-09-26Stripbeurs Hasselt
De striptweedaagse zal in 2017 doorgaan op zaterdag 30 september en zondag 1 oktober. Een beurs die ware stripfanaten niet kunnen overslaan!
Gratis inkom !!
Gratis striptas bij entree
200 meter stripverhalen
Tekenaars aanwezig
Zaal de Foyer (De Voorzorg) Capucienenstraat 10, Hasselt
Website
()     link dit bericht


2017-09-27RedFest

Ontdek op 12 oktober de nieuwe Red Rider comic op de release party in Contrair. Het gaat om de langverwachte spin off van De Rode Ridder. Tickets kosten 10 euro, hiermee heb je toegang tot het feest én ontvang je het eerste deel van de Red Rider comic.
()     link dit bericht


2017-09-28Kinderpostzegels 2017

Tijdens de Kinderpostzegelactie 2017 gaan duizenden schoolkinderen in heel Nederland op pad om zich in te zetten voor een goed thuis voor kinderen. De kinderpostzegels 2017 tonen Jan, Jans en de kinderen van Jan Kruis.
()     link dit bericht


2017-09-29VIRUS Highborn

Uitgeverij Pangolin pakte met Virus: Primaire infectie uit met haar eerste graphic novel. Auteur Patrick Cornelis stelt binnenkort het tweede deel voor Virus2: Highborn.
Website
()     link dit bericht


2017-09-29Verhuis Brabants Stripspektakel
Het Brabants Stripspektakel in Veldhoven zou vanaf de editie 2019 verhuizen naar de maand februari. Misschien speelt mee dat het eerste weekend van september wel heel druk werd op stripgebied, met het Brussels Stripfeest en Amsterdam Comic Con.
()     link dit bericht


2017-09-30Stripwijzer
Ontdek hoe het stripverhaal uitgroeide tot een volwaardige kunstvorm met een aanbod voor jong en oud:
We grasduinen in 85 jaar stripgeschiedenis, van Kuifje tot de graphic novels. We leren het abc van de stripcultuur kennen en maken kennis met de grote variëteit aan stijlen. Na de eerste sessie lezen we thuis enkele strips uit een shortlist. Nadien bespreken we samen de gelezen strips.
Maandag 9 oktober, 23 oktober en 6 november 19u30
Prijs: € 15/3
Locatie: Bibliotheek Maasmechelen,
Deken Bernardstraat 5, Maasmechelen
Inschrijvingen
()     link dit bericht


21 berichten
2017-10-02Jan Vervoort signeert Elno
Op zaterdag 7 Oktober 2017 signeert Jan Vervoort zijn opnieuw uitgegeven Integrale strip Elno in stripwinkel Dick Bos in Rotterdam. De signeersessie neemt een aanvang om 13.00 uur en wordt beëindigt om 17.00 uur.
Er komt ook nog een mooi gelegenheidsprentje.
()     link dit bericht


2017-10-03Strips in Aarschot
Op zondag 8 oktober vindt er in de Stadsfeestzaal van Aarschot (B) een strip-, platen-, cd- en dvd-beurs plaats. Je kan er snuisteren in de bakken met strips, en er zijn ook enkele signerende tekenaars aanwezig.
Van 9 tot 18 uur.
Adres: Demervallei 14, 3200 Aarschot.
()     link dit bericht


2017-10-04Een nieuwe Simon Spruyt
De kleine Zoglu wordt opgevoed door een heks. Als hij op zekere dag verneemt dat zijn biologische moeder een koe is, besluit hij naar haar op zoek te gaan. Tijdens zijn queeste kruist Zoglu het pad van twee homoseksuele ridders van de Teutoonse Orde, dat van een vrouwe die haar kuisheidsgordel liever kwijt dan rijk is nadat haar eega verdween, en dat van een albino schoorsteenveger hun leven zou nadien niet meer hetzelfde zijn). Papa Zoglu heeft kortom alle ingrediënten van een modern epos.
Het nieuwe stripboek van Simon Spruyt verschijnt bij Bries.
()     link dit bericht


2017-10-06Wills Kracht
Vandaag presenteerde Willem Ritstier zijn graphic novel 'Wills kracht' in boekhandel Donner in Rotterdam. In de strip vertelt Ritstier over de borstkanker die zijn vrouw fataal werd.
Eigenlijk was ik van plan om er een boek over te schrijven. Bij de eerste poging kwam ik er al achter dat dat niet de vorm was waarin ik het wilde vertellen. Na een paar maanden erover te hebben nagedacht, besloot ik een aanzet te maken voor een strip. Het idee van een graphic novel kwam niet eens echt bij mij op. Drie maal ben ik opnieuw begonnen en bij de derde poging wist ik hoe ik verder wilde. Uiteindelijk bleek het ook louterend te werken voor mijzelf. Vooral in de eindfase besefte ik dat het ook een soort verwerkingsproces was geweest, vertelde Ritstier aan Stripgids.
Van het begin af aan wilde ik er geen zwaarmoedig boek van maken. Will hield bijvoorbeeld heel veel van kleuren. Tussen de periode van de diagnose en het uiteindelijke overlijden zat vijf jaar. Ondanks alles was het geen periode van kommer en kwel. Alleen de eindperiode was zwaar, dat zie je ook in het boek. Toch heb ik ook daar de humor niet geschuwd.
()     link dit bericht


2017-10-07Stripwinkel Pierke stopt
Eigenaar Dirk De Maeyer heeft aangekondigd dat de Gentse stripwinkel Pierke stopt. Pierke concentreerde zich door de veranderende markt al meer op de internetverkoop, en was niet meer dagelijks geopend. Toch is dit weer een verlies voor de stripwereld.
Dirk De Maeyer is ook de man achter de hommage albums rond Jommeke en Piet Pienter en Bert Bibber, en de 2 albums rond de Gentse volksfiguur Pierke.
Mijn stripwinkel is een belangrijk deel van mijn leven en ik had deze graag tot mijn pensioen blijven runnen, helaas. Zelfstandig ondernemen wordt niet echt aangemoedigd in België.
Bedankt aan alle klanten die al die jaren naar mijn zaak kwamen en me toch die mooie jaren hebben bezorgd. Met velen had ik een zeer warm contact, er groeiden relaties die veel meer waren dan deze tussen een koper en verkoper. Relaties die er nu nog zijn.
Wie weet doe ik in de toekomst nog wel iets in de stripwereld, als er die mogelijkheid zou komen.

()     link dit bericht


2017-10-08De Buurtpolitie van NIX
Standaard Uitgeverij brengt minstens drie strips uit van 'De Buurtpolitie', gebaseerd op het gelijknamige, populaire scripted reality VTM-programma. NIX, auteur van onder meer 'Kinky en Cosy', zal humoristische verhalen rond het bekende korps maken.
Het is de bedoeling dat de verhalen in de strip hetzelfde gevoel van 'De Buurtpolitie' hebben: echte verhalen, gebaseerd op ware feiten. Maar een strip kent niet de budgettaire en andere beperkingen van een tv-reeks. Het kan dus allemaal wat spectaculairder. Verder was het ook belangrijk dat de figuren in de strip trouw blijven aan de personages uit de reeks.
()     link dit bericht


2017-10-09Stripfestival Breda

Volgend weekend is het zover! Het jaarlijkse Stripfestival Breda. Op zaterdag 14 en zondag 15 oktober ben je welkom in het Chassé theater voor strips, strips en strips. Meer dan 100 tekenaars, speciale beursuitgaven, het NK Striptekenen, cosplayers, filmvoorstellingen, en heel veel strips!
Website
()     link dit bericht


2017-10-10Cartoontentoonstellingen
In het Europees Cartoon Centrum in Kruishoutem lopen tot midden december 2 tijdelijke tentoonstellingen rond het werk van 2 cartoonisten (elke zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur).
Mahmood Azadnia is geboren in 1985 in Mashhad, een grote stad in het noord-oosten van Iran. Hij groeide op in een artistieke familie: ook zijn vader was schilder. Hijzelf is in 2000 beginnen schilderen en cartoons te tekenen. Daarnaast werkt hij ook mee aan animatiefilms. Zijn eerste prijs won hij in 2007 en ondertussen behaalde hij al meer dan 80 prijzen in internationale cartoonwedstrijden, onder meer de eerste prijs in het Nederlands Cartoonfestival in 2016 rond het thema 'Vrijheid'. Hij was ook zelf jurylid in een 10-tal cartoonwedstrijden.
Nikola (IOA) Hendrickx (zie cartoon hierboven) is in 2017 de huiscartoonist van het Europees Cartoon Centrum. Hij werd geboren in 1982 in Dendermonde. Alhoewel hij een technische opleiding volgde had hij altijd al een passie voor tekenen en schilderen. In zijn jonge jaren ging hij meer dan 10 jaar naar de kunstacademie, tot hij wegens tijdsgebrek hiermee moest stoppen. Maar het tekenen en schilderen zat hem in het bloed en het duurde niet lang voor hij thuis weer achter zijn tekentafel zat. Hij ontwerpt onder meer platenhoezen van binnenlandse en buitenlandse artiesten.
Verder is er de Tentoonstelling Internationale George van Raemdonckkartoenale 2017 'Exit' in Boechout van 30 september tot 29 oktober 2017.
En de Tentoonstelling Euro-kartoenale 'De Ziel' in Tongeren van 29 september tot 26 oktober 2017.
()     link dit bericht


2017-10-11Stripster-stand in Breda

Stripster zal aanwezig zijn op het Stripfestival Breda van volgend weekeinde.
Zaterdag: Ralph Dikmans, Wim Vlieg, Nico Schuurman en Eric Hebben
Zondag: Hansha, Wim Vlieg, Rob Brandon en Martin van der Schuijt

Als je in Breda bent, kom dan zeker eens langs bij onze stand!
()     link dit bericht


2017-10-13Heel heel heel vies boek
Een boek vol ketchup, hondjes die werkelijk álles opeten, spugende poezen, een superheld met een smerige maar effectieve superkracht: vies zijn de stripjes en korte verhalen in dit boek zeker! Dus wees gewaarschuwd: alleen voor lezers met een sterke maag! Het allervieste boek voor beginnende lezers ooit! ...
Met tekeningen van Floor de Goede.
()     link dit bericht


2017-10-13Stripmaker des Vaderlands

Na een Dichter en een Denker des Vaderlands is er nu ook een Stripmaker des Vaderlands. Margreet de Heer is door het publiek gekozen om als eerste deze functie te vervullen. Dat is bekend gemaakt in boekhandel Grand Theatre in Breda, aan de vooravond van het Stripfestival Breda. Margreet de Heer wordt nu benoemd voor drie jaar.
Bijna 3500 mensen hebben de afgelopen maanden via internet hun stem uitgebracht op één van de vier genomineerden: Robert van der Kroft, Pieter Hogenbirk, Maaike Hartjes en Margreet de Heer. Margreet heeft dankzij een flinke eindsprint een hoop extra stemmen gehaald.
Ik vind het fantastisch dat ik nu de Stripmaker des Vaderlands ben. Ik kijk er enorm naar uit om op deze manier de stripwereld te vertegenwoordigen en om leuke projecten rondom strips op te zetten. Ik wil graag strips in het onderwijs promoten en iedereen laten zien wat voor moois er is op stripgebied.
()     link dit bericht


2017-10-15Sint-Michielsprijzen 2017
Op vrijdag 13 oktober werden de Sint-Michielsprijzen in Brussel uitgereikt. Het zijn de oudste Europese stripprijzen.
Philippe Berthet (Pin-up) werd bekroond voor het geheel van zijn œuvre.
José Homs (Shi) werd bekroond als beste tekenaar.
Het beste album was volgens de jury De Adoptie - 2 (op scenario van Zidrou) waarvan de vertaling onlangs bij Saga Uitgaven verscheen.
In de categorie humor/jeugd won Nob met deel 3 van Dad.
De persprijs ging naar Régis Loisel voor zijn Mickey Mouse-strip die binnenkort in vertaling verschijnt bij Glénat.
De prijs voor beste Nederlandstalige auteur was dit jaar voor Nele Sys voor haar album Het Wijfje.
()     link dit bericht


2017-10-16De nieuwe Stripdagen

Details volgen nog. Maar twee beurzen in één.
De leden van de Stripschap mogen nog steeds gratis naar de Stripdagen, dus ook naar Dutch Comic Con!
()     link dit bericht


2017-10-18FACTS Gent

Volgend weekeinde, 21 en 22 oktober, kan je afzakken naar Flanders Expo voor FACTS.
In een FACTS-weekend krijgen fijnproevers van de betere sci-fi- en fantasywerelden de ervaring van hun leven. Als je van comics, anime, cosplay, sciencefiction, videogames, bordspellen, fantasierijke films en tv-series of andere alternatieve bezigheden houdt, dan is dit voor jou een niet te missen evenement. Al je favoriete franchises onder één dak. FACTS is dan ook een acroniem van Fantasy, Animation, Comics, Toys & Science-fiction.
Website
()     link dit bericht


2017-10-19Crowdfunding: Kurdt
Vlaams stripmaker Gerrit De Bremme zoekt publiekssteun voor zijn project Kurdt, zijn eerste full-length grafische roman. Het worden 102 pagina's in tweekleurendruk.
Kurdt is geen comic die alleen gaat over Cobain; Het is een stripverhaal over ons allemaal: wij allemaal ondergaan de druk van de maatschappij en we moeten allemaal onze eigen weg zoeken. Kurdt is een hard verhaal met een zachte kern.
Link
()     link dit bericht


2017-10-21Ersel signeert bij Dick Bos
Op zaterdag 28 oktober 2017 signeert in de stripwinkel Dick Bos in Rotterdam Ersel, zijn nieuwe boek Legacy. De signeersessie neemt een aanvang om 13.00 uur en wordt beëindigt om 17.00 uur.
De burgelijke naam van Ersel is Erwin Sels, Erwin Sels is de zoon van tekenaar en oud-Vandersteen-medewerker Frank Sels. Erwin Sels tekende o.a. De bewaker van de Lans en Medea Er komt ook nog een mooi gelegenheidsprentje !
()     link dit bericht


2017-10-22Winnaars NK Striptekenen

Het NK Striptekenen 2017 werd gewonnen door Tom van Vliet (categorie 9-11 jaar), Bowen Smit (categorie 12-14 jaar) en Fee van Drunen (categorie 15-17 jaar).
De jury, die bestond uit Eric Heuvel, Eric Hercules en Romano Molenaar had een zware klus, maar wist die prima te klaren. Onder tromgeroffel werden verleden weekend de winnaars op het podium van het Chassé Theater in Breda bekend gemaakt en uitgenodigd hun prijzen in ontvangst te nemen.
Tom, Bowen en Fee wonnen de kampioentrofeeën, elk een strippakket ter waarde van 500 euro en een publicatie in 2018 in Eppo.
()     link dit bericht


2017-10-23Stripgids Salon
Op vrijdag 27 oktober vindt de eerste editie van Stripgids Salon plaats in het auditorium van het gloednieuwe Kunsthuis op de Turnova-site in Turnhout.
Voor het eerste Salon slaagde Stripgids erin om maar liefst drie winnaars van de Bronzen Adhemar te strikken (de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip). Op de sofa zit om te beginnen Kim Duchateau, tekenaar van 'Aldegonne' en 'Esher Verkest', ook bekend als cartoonist voor de VRT en Apache. Hij was de winnaar van de Bronzen Adhemar in 2007. Dit jaar kwam hij in het nieuws omdat hij 'Nero' nieuw leven inblies in Knack.
Willy Linthout won de belangrijkste Vlaamse stripprijs in 2009 voor 'Het jaar van de olifant'. Maar hij komt ook praten over de Urbanus-strip waarvan hij de tekenaar is.
Derde prijsbeest is Marc Legendre. Hij werd bekend met 'Biebel' maar ook als scenarist van de 'Amoras'-reeks. Met de grafische roman 'Verder' werd hij in 2007 genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

Op Stripgids Salon wordt ook het tweede numer van Stripgids voorgesteld. Centrale figuur in dat nummer is Judith Vanistendael.
()     link dit bericht


2017-10-24Tweede Stripfestival Terneuzen

Wat hebben Godfather, Alien, Terminator, Star Wars en Stripfestival Terneuzen gemeen? Allen hebben een sequel die het origineel overtreft. Zaterdag 28 Oktober 2017 is een tolvrije zaterdag, dus gratis door de Westerscheldetunnel!
Er zullen talrijk tekenaars aanwezig zijn, uit Nederland en België.
De prachtige affiche voor Stripfestival Terneuzen 2017 is gemaakt door Terneuzenaar Ashwin Visser, die uiteraard ook aanwezig zal zijn op het festival.
()     link dit bericht


2017-10-26Jusseaume overleden
De Franse striptekenaar Patrick Jusseaume is deze week na een slepende ziekte overleden. Hij werd geboren in 1951 in Abidjan (IVoorkust) en volgde een opleiding in de Ecole des beaux-arts te Rouen. Na verschillende jaren tekenles te hebben gegeven debuteerde hij in 1985 bij uitgeverij Glénat. Zijn historische strip Het huis Kwant werd ook in het Nederlands uitgegeven. Maar zijn faam dankt hij toch aan zijn reeks Tramp over een scheepskapitein. Voor het scenario zorgde Jean-Charles Kraehn.
()     link dit bericht


2017-10-28De Boekenbeurs

Naar goede gewoonte zakken ook een hele hoop stripauteurs af naar de hoogmis van het Vlaamse boek: de Boekenbeurs in Antwerpen. Die begint dit weekend. Komen onder andere signeren:
Francq
Hermann
Robert van der Kroft
Gürcan Gürsel
Hec Leemans
Merho
Charel Cambré
Marc Legendre
Fabio Bono
Luc Morjeau
Peter Van Gucht
Urbanus & Willy Linthout
Ilah
Jan Bosschaert
Kim Duchateau
()     link dit bericht


juli / augustus 2017 index Nieuws-archief november / december 2017


© 2017
het Nieuws-team / StripSter
2020-07-03