zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


stuur stuur je berichten naar nieuws@stripster.eu.
zoek op woord:

januari / februari 2017 index Nieuws-archief mei / juni 2017

47 berichten
2017-03-01Zombillenium verfilmd
Arthur de Pins komt op 4 maart spreken over de langverwachte verfilming van zijn strip Zombillenium. Zijn hart balanceert tussen strip en animatie. Na drie Zombillennium albums waagt Arthur de Pins zich opnieuw aan animatie. Hij heeft het zich niet gemakkelijk gemaakt: zijn eigen strip bewerken tot een langspeelfilm in samenwerking met zijn vriend en coregisseur Alexis Ducord, én met twee studio's aan beide kanten van de planeet: La Réunion en België. De film geniet nu al een uitstekende reputatie, ook al komt hij pas in de zalen in de herfst van 2017.
Lezing in het Frans, in het kader van het Animafestival, Flagey, Folioscope, Brussel.
()     link dit bericht


2017-03-01De Stripdagen (3)
Nu de heruitgavereeks van ARMAN & ILVA zijn voltooiing nadert, presenteert De Stripdagen in Rijswijk volgend weekend een expositie gewijd aan deze strip van Thé Tjong Khing. In 2006 startte uitgeverij Sherpa met deze erg mooie heruitgave en op De Stripdagen wordt het 16e en laatste deel gepresenteerd.
Op de expositie is er ook aandacht voor het debuut van Khing, de verbluffende pop-artstrip IRIS. Later dit jaar verschijnt (ook bij Sherpa) eindelijk een heruitgave van deze mijlpaal in de Nederlandse strip, ditmaal geheel in kleur.
Thé Tjong Khing zelf zal ook aanwezig zijn in Rijswijk.
De Stripdagen, 4 en 5 maart 2017, Rijswijk
()     link dit bericht


2017-03-02Hoe wordt een strip gemaakt?
Voor de scenarist en de tekenaar komt er heel wat kijken eer zo'n strip klaar is voor druk. Een stripverhaal begint altijd met het verhaal. De scenarist is hiervoor verantwoordelijk. Dat kan ook de tekenaar zijn. Maar in heel wat gevallen is dat iemand die enkel maar schrijft. Daarna komt de tekenaar in beeld. Die tekent de strip in potlood. In heel wat gevallen zet de tekenaar zijn potloodtekening ook in inkt. Daarna wordt de strip in kleur gezet. Vroeger was dat met plakkaatverf, nu meestal met de computer. Maar er komt heel wat bij kijken eer zo'n strip klaar is voor de drukker. Jos Wauters, ooit hoofdredacteur van stripweekblad Robbedoes en ex-medewerker van Studio Vandersteen, spreekt dus uit de praktijk. We voorspellen een aangename namiddag want Jos is een goede verteller en humorist en het is dus prettig om naar hem te luisteren.
CC Begijnhof, Aula Geertrui Cordeys, Infirmeriestraat z n, 3290 Diest
Maandag 6 maart 2017 van 14:00 tot 17:00
Prijs: 8 euro
()     link dit bericht


2017-03-02De Stripdagen (4)
Het jubileumjaar van Tom Poes loopt op z'n eind. Ter afsluiting vindt u bij een speciaal Toondereiland een expositie die zowel voor volwassenen als voor kinderen de Bommelstrip belicht. De expositie bestaat uit tien panelen. Op de onderste helft van de panelen richt Tom Poes zich tot jonge kinderen en vertelt hij wat over zichzelf en heer Bommel, maar ook over het draakje Zwelgje uit de Bommelfilm. Oudere kinderen en hun ouders maken kennis met de bewoners van Rommeldam, de bloemrijke taal van Toonder, de bekendste boekuitgaven, de Bommelfilm en meer. Aan de hand van voorbeelden wordt getoond hoe verrassend actueel veel Bommelverhalen zijn. Een collage van tekeningen laat zien hoe Tom Poes en heer Bommel in de 75 jaar van hun bestaan zijn veranderd en gegroeid.
Op het Toondereiland vind je ook Uitgeverij Cliché, Uitgeverij Panda, De Bommelzolder en De Marten Toonder Verzamelaarsclub.
De Stripdagen, 4 en 5 maart 2017, Rijswijk
()     link dit bericht


2017-03-03De Stripdagen (5)
Elk jaar kent het bestuur van Het Stripschap, op voordracht van de Commissie voor de Stripschapprijzen een aantal prijzen toe. Deze worden uitgereikt op De Stripdagen. Dit jaar vindt de uitreiking plaats op zondag 5 maart om 13:00 uur.
De Stripschapprijs 2017 is toegekend aan scenarist Willem Ritstier voor zijn gehele oeuvre. De P. Hans Frankfurterprijs is toegekend aan Frits Jonker. En stripveteraan Albert van Beek ontvangt de Bulletje en Boonestaak Schaal.
De winnaars van de albumprijzen worden ter plaatse meegedeeld.
De Stripdagen, 4 en 5 maart 2017, Rijswijk
()     link dit bericht


2017-03-03Comic Con Rotterdam

Op 4 en 5 maart 2017 vindt voor het eerst Comic Con Europe Rotterdam plaats in Ahoy, Rotterdam. De organisatie achter dit evenement debuteerde vorig jaar augustus haar eerste Comic Con in Nederland met Comic Con Europe Amsterdam. Op het evenement zijn verschillende acteurs aanwezig voor meet & greets en fotoshoots, evenals verschillende comic artists.
()     link dit bericht


2017-03-04Les enfants de la résistance

Tot 30 juni 2017 loopt in het Belgisch Weerstandersmuseum (Van Lintstraat 14, 1070 Brussel) een tentoonstelling rond de franstalige stripreeks Les enfants de la résistance, waarvan net het derde deel verscheen. Tekenaar Benoit Ers (De duivels van Alexia) verraste met zijn prachtige platen, met directe inkleuring. Scenarist is Vincent Dugomier. Na de capitulatie in 1940 lijken de volwassenen oorlogsmoe en berusten in de bezetting. Maar de kinderen Francois, Eusèbe en Lisa ondernemen wel actie.
Deze jeugdstrip werd bekroond in Angoulême in 2016 en won verschillende andere prijzen. De tentoonstelling loopt tot 30 juni 2017
()     link dit bericht


2017-03-04Nog geen Antwerps Stripfestival in 2017
Ballon Media en Standaard Uitgeverij, de organisatoren van het Internationaal Stripfestival Antwerpen (ISA) hebben in overleg met de Stad Antwerpen beslist om de eerste editie van ISA te verschuiven naar mei 2018.
Ze kiezen er naar eigen zeggen voor even een stapje terug te zetten om in 2018 in full force en met meer krachtige partners aan boord een festivalbeleving te creëren die Antwerpen inderdaad kroont tot Striphoofdstad van Vlaanderen. Ballon Media en Standaard Uitgeverij engageren zich nadrukkelijk voor het Internationaal Stripfestival Antwerpen en garanderen de kwalitatieve en vooropgestelde ambitieuze invulling van dit stripfestival in 2018, tijdens het eerste weekend van mei.
Afspraak in Antwerpen begin mei 2018.
()     link dit bericht


2017-03-05Vrouwen in de strips
Strips zijn vrouwonvriendelijk, dat is het minste wat je kan zeggen. Tot eind jaren zestig was een enkel, een knie of het getekende halve maantje annex borst volkomen taboe in stripverhalen. In deze nieuwe lezing geeft Geert De Weyer een opmerkelijke inkijk in de manier waarop vrouwen in de Belgische strip sinds de jaren veertig/vijftig behandeld werden.
Bibliotheek Bree, Kloosterpoort 1, B-3960 Bree
Woensdag 8 maart 2017 van 20:00 tot 22:00
Prijs 5 euro
()     link dit bericht


2017-03-05Peter van Straaten in het Persmuseum
In het Persmuseum in Amsterdam loopt momenteel de expositie 'ER VERANDERT NIKS, HOOR!' Peter van Straaten, dé tekenaar van het gehannes en gedoe. In aanloop naar de verkiezingen toont de expositie veel politieke tekeningen, waaronder klassiekers over Lubbers, Wiegel en Balkenende. Van Straaten was vanaf het begin betrokken bij de oprichting van het Persmuseum in 2001 en gaf veel politieke tekeningen in bewaring. Maar liefst vijf keer won hij de Inktspotprijs voor de beste politieke prent. De winnende tekeningen krijgen een speciale plek in de expositie, net als de allereerste politieke prent die Van Straaten in 1969 voor Vrij Nederland tekende.
Naast dit belangrijke deel van zijn oeuvre zal er veel ander werk te zien zijn, zoals Vader en Zoon, Het Dagelijks Leven, Agnes en de allereerste tekening in het Parool, uit de tijd dat hij reportagetekenaar was.
()     link dit bericht


2017-03-06De Kronieken van Amoras
Op 15 maart verschijnt het eerste album van De Kronieken van Amoras. Onder die reeksnaam zullen er de volgende jaren korte cyclussen verschijnen van twee of drie albums met een uitbreiding en interpretatie van vergeten of nooit verklaarde feiten uit de reeks Suske en Wiske. De Zaak Krimson opent deze spin-off op 15 maart met een cyclus die drie delen zal tellen. Hierin wordt verteld hoe Lambik en booswicht Krimson elkaar hebben leren kennen. Want in het Suske en Wiske album Het Rijmende Paard lazen we dat Lambik de enige was die Krimson kent. Marc Legendre en Charel Cambré staan weer in voor scenario en tekeningen.
()     link dit bericht


2017-03-07Pop-up stripwinkel in St-Niklaas

Het Gebroken Zwaard en Brainfreeze Coffee & Comics slaan de handen in elkaar om tijdens het Rode Loper weeked een Pop-Up Stripwinkel te openen in de Stationsstraat - Sint-Niklaas. Brainfreeze Coffee & Comics brengt ook hun koffie mee naar de Stationsstraat! Verwacht een drukke agenda met events, tekenaars, strips en veel koffie!
Wanneer? Vanaf vrijdagavond 10 maart tot en met woensdag 15 maart.
()     link dit bericht


2017-03-07Foire du Livre 2017

Van 9 tot 12 maart vindt in Tour en Taxis in Brussel de Foire du Livre plaats, met traditiegetrouw veel aandacht voor de strip. Met lezingen, concerten, en veel auteurs: Tardi, Sokal, Bajram, Batem, Darasse, Nicolas Dumontheuil, J-F Charles...
()     link dit bericht


2017-03-07Jay Lynch

Een van de bepalende figuren van de Amerikaanse Underground Comics, Jay Lynch, is gisteren overleden. Hij werd 72 jaar. Hij richtte het tijdschrift Bijou Funnies (1968-1973) op, waar een hele lichting nieuwe tekenaars een eerste kans kreeg. Zijn bekendste personages zijn Nard n' Pat. Hij werkte ook mee aan Phoebe and the Pigeon People (1979-1996) en Bazooka Joe.
Lynch hoort thuis in het rijtje Crumb, Shelton, Spiegelman, Dennis Kitchen, Skip Williamson, Joel Beck, of Jaxon.
()     link dit bericht


2017-03-08The happy few

De Vlaamsbrabantse comic writer Frederik Hautain stelt zijn project The happy few voor op Kickstarter.
Een engelstalige comic, met artwork van Germán Erramouspe (Crossed: Badlands, God Is Dead, Grimm Vol. 2), Varga Tomi (Fistful of Blood,Teenage Mutant Ninja Turtles, Ghastly Tales) en Thomas Mauer (lettering).
Can you imagine how mighty you'd become if you knew how to put the promise of superpowers in a tiny little pill? The world would be at your feet and you'd be heralded as a God. But just how far would you go to create such a drug?
In The Happy Few, a cool, wisecracking surfer dude named Len Jeffries gets brutally beaten inside a Miami nightclub for hitting on the new prize girl of Mario 'Fat Cube' Hernandez, a local gang lord with too much platinum around his neck. As if by fate, he runs into Doctor Zeller, an evil genius who offers him a chance for retribution. All he has to do is take one little pill, and he'll be wielding way more power than he needs to get back at those stupid bastards… if all goes well, that is.

()     link dit bericht


2017-03-09Dating for Snippers
Vrijdagavond 10 maart worden Action packed, het zesde deel van Dating for Geeks, en Episch verantwoord, het achtste album van Snippers, voorgesteld in het Dutch Pinball Museum in Rotterdam.
Kenny Rubenis en Aimeé de Jongh zullen er hun strips signeren. Op het programma: flipperen op één van de ruim 70 old school flipperkasten van het museum, én het nieuwste album van Dating for Geeks of Snippers, een unieke poster, getekend door Kenny en Aimée samen, én een welkomstdrankje. Allemaal voor 15 euro. Zie site Strip2000
()     link dit bericht


2017-03-10Expo: 75 jaar literaire lotgevallen
De tentoonstelling Tom Poes en Heer Bommel 75 jaar literaire lotgevallen is de afsluiting van de reeks van tentoonstellingen door het hele land en tevens de grootste tentoonstelling ooit van Tom Poes en Heer Bommel. Te zien is een ruime selectie van originele stripstroken en boeken en nooit eerder vertoond origineel materiaal. Daarnaast aandacht voor de diverse Tom Poes tekenfilms, zoals de eerste, nooit voltooide tekenfilm Tom Poes und der Geheimnis der Grotte.
De expositie geeft een kijkje in de wereld van Tom Poes vanaf het moment van zijn geboorte tot aan zijn meest recente gepubliceerde avontuur Het lastpak. Uiteraard vind je naast Tom Poes en Heer Bommel ook belangrijke hoofdpersonen als butler Joost, Markies de Canteclaer van Barneveldt en Wammes Waggel.
Ook voor de kinderen is er van alles te doen op deze tentoonstelling, zoals een spannende speciale kinderroute waarbij de open haard in het kasteel van Heer Bommel een belangrijke rol speelt.
Van 11 maart tot 28 mei in Museum Strips!, Rotterdam.
()     link dit bericht


2017-03-10De albumprijzen in Rijswijk
In the Pines – 5 murder ballads door Erik Kriek won de prijs voor beste album op de Stripdagen in Rijswijk. De Commissie noemt het een indrukwekkend boek. Een must-have voor iedere stripliefhebber en bewonderaars van roots- muziek. De bijgeleverde cd is de ultieme kers op de taart.
Opnieuw vielen Eric Hercules en Gerben Valkema in de prijzen met het album Elsje maakt geschiedenis. Op de Stripdagen kreeg het Elsje team de penning voor Beste jeugdalbum 2016 toegekend. En de jurering werd niet gedaan door een vakjury, maar door de leerlingen van groep 8, zoals het bij een jeugdprijs natuurlijk hoort!
()     link dit bericht


2017-03-11Splinter - Hoe hoog is mijn GRAM-factor?
Splinter, het eerste full color stripabum van Age Morris & Victor Zilverberg, draait om Chris, een aardige gast die leeft in een GRAM-maatschappij. Hierin is eigenlijk maar een vraag van belang: Hoe HOOG is mijn GRAM-factor? Na drie noodlottige gebeurtenissen op één avond, en een bizarre wandeling, heeft Chris ineens de verantwoordelijkheid voor de restanten van het Christus Kruis! Hij ontdekt de Helende Krachten van dit kruis en besluit tot een Queeste. Want: GRAM moet GOED worden! Deze Queeste brengt hem in contact met illustere figuren als: de Anti-GRAMmer, de JazzMan, MONK en Django Tim aka DT.
Dit album verscheen bij Uitgeverij Helemaal Hopeloos, een kleine, Rotterdamse uitgeverij die zich met name richt op het bewaren en verspreiden van de zogenaamde AtoomStijl.
Deze strip verschijnt ook online, op Stroke. Stroke en De Stripgilde mogen van de auteurs enkele gratis exemplaren weggeven van het stripalbum. Stuur een mailtje naar stroke@stripgilde.be en u maakt automatisch kans op dit prachtige album.
()     link dit bericht


2017-03-11David Lloyd in het B-Gevaar
Van Facebook:
I will be meeting, greeting and signing at the new comic store of my good friend, Erik Deneyer, this weekend on March 11th and 12th! From 1.30pm onward, Saturday and Sunday, I'll be at his excellent store, Het B-Gevaar, at 59, Rue de Bouchers, in the very heart of Brussels, next to the Grand Place. You must come and see it, and come say hi! I will, as ever have massive taster volumes of Aces Weekly with me in the form of access-giving coded cards that cost JUST€8 each, AND come with a free sketch from me as a bonus! website
()     link dit bericht


2017-03-12Drink & Draw - Gent
Stroke en De Stripgilde organiseren onze eerste Drink & Draw van het jaar. We starten om 19u op vrijdag 17 maart in World's End Comics Ketelvest 51 in Gent. Onder het nuttigen van een glas samen tekenen. Alles is toegestaan: solitair werken of tekeningen uitwisselen en elkanders werk inkten, inkleuren, afmaken, ...
Iedereen is welkom, gelijk van welk niveau: van professional tot amateur. Geen zin om te tekenen maar wel interesse in het medium? Schuif dan gezellig aan en maak een praatje.
Bevestig alvast je komst op het Facebook Event.
()     link dit bericht


2017-03-12Cutting Edge (strip) Awards
Afgelopen vrijdag werden in de Arenbergschouwburg in Antwerpen voor de 12e keer de Cutting Edge Awards uitgereikt. Enkele duizenden lezers brachten hun stem uit en zorgden in een aantal categorieën toch wel voor verrassingen.
In de categorie strips werden twee prijzen uitgereikt:
Beste Strip: Wolven van Ward Zwart en Enzo Smits
Beste Strip (vertaald): Patience van Daniel Clowes
()     link dit bericht


2017-03-13Canciones van Garcia Lorca / Tak
Federico García Lorca is een van de belangrijkste culturele figuren van Spanje. Zijn gedichten staan bekend om hun passie, veerkracht, verlangen en sterk beeldgebruik. In 1927 publiceerde hij zijn meesterwerk, de bundel lyrische gedichten Canciones.
De Nederlandse striptekenaar Tobias Tak bewerkte twintig van deze gedichten in een reeks gedetailleerde en fantasierijke pentekeningen. De grenzeloze fantasie van Taks illustraties geven een extra dimensie aan Lorca's poëzie. Canciones is een boek dat zowel liefhebbers van kunst, graphic novels en poëzie zal aanspreken. Met zijn kleurrijke en sfeervolle tekeningen introduceert Tobias Tak het werk van Lorca bij een nieuw publiek.
Canciones (engelstalig) verschijnt bij Scratch Books.
()     link dit bericht


2017-03-14Stripfestival Geraardsbergen
Op zondag 19 maart 2017 richten de Geraardsbergse Stripvrienden hun zesde stripfestival in. Van 10 tot 18 u kan je in het Oostvlaamse Geraardsbergen terecht voor een heleboel strips, en onder andere een expo rond Thomas Du Caju. Natuurlijk zijn er ook dit jaar een heleboel andere tekenaars (ook van over de taalgrens) uitgenodigd.
Website
()     link dit bericht


2017-03-15Een wandeling door Parijs
Je kan deze week nog (tot 19 maart) de prenten van de Franse tekenares Dominique Corbasson gaan bekijken in Galerie Huberty-Breyne op de Brusselse Zavel. Corbasson (Parijs, 1958) is in de eerste plaats illustratrice en heeft maar één stripboek op haar conto (2009 : Les sœurs Corbi, bij Gallimard). In deze tentoonstelling toont ze tekeningen gemaakt naar haar omzwervingen in Parijs. Zij licht details uit de straten en pleinen van de drukke metropool: een raam, een lichtinval op een gevel,... In levendige kleuren (waterverf, potlood of stiften) toont ze ons Joli Paris.
()     link dit bericht


2017-03-16De bibliotheek van ongeschreven verhalen
Vluchten kan niet meer… ook niet voor de terugkerende krantenkoppen over vluchtelingen die ons land 'overspoelen'. Een Amsterdammer, meneer F., belandt er zelf van in een crisis. In zijn zoektocht naar nieuwe zekerheden komt F. terecht in de Bibliotheek van Ongeschreven Verhalen. Het is het begin van een ontdekkingsreis waarin de regels van ruimte en tijd vervagen. Hij maakt er kennis met vluchtelingen van toen en nu, afkomstig uit alle windstreken: van Hugenoten uit Gent tot opstandelingen uit Praag en Syrische nieuwkomers. Mensen die hem opnieuw leren kijken en leven…
Voor dit stripverhaal, De bibliotheek van ongeschreven verhalen, putte Firoez Azarhoosh uit de Iraanse verteltraditie, met verwijzingen naar filosofie, film, literatuur, poëzie, oral history en de actualiteit. Het tekenwerk is van Nenad Vukmirovic, alias Woek. Beide auteurs zijn van vreemde origine, maar intussen stevig geworteld in Nederland.
Deze hardcover van 116 p verschijnt volgende week.
()     link dit bericht


2017-03-17Van Passendale naar Cambrai
Vicky is enig kind, en de laatste persoon met de familienaam Braedy. Haar betovergrootvader kent ze alleen uit de brieven op haar zolder. Als ze ontdekt dat ze zwanger is, wil ze tot elke prijs meer weten over haar roots. Het enige dat ze weet is dat hij honderd jaar eerder stierf op de slagvelden van Passendale, vlakbij de legendarische tank 'Fray Bentos'. Zowel zijn lichaam als de tank is nooit gevonden. Alle sporen leiden haar van Passendale naar Cambrai, net als de tanks in 1917. Ze is vastbesloten om de mysterieuze dood van haar betovergrootvader te ontrafelen. Wat heeft zijn dood met de tanks te maken? Is ze echt de laatste Braedy?
De laatste Braedy is de nieuwe historische strip van Ivan Petrus Adriaenssens, over de slag bij Passendale en Cambrai in 1917.
()     link dit bericht


2017-03-17De "Striprevolutie" - expo
Vandaag opende de tentoonstelling Révolution bande dessinée in museum La Boverie te Luik. Aan de hand van meer dan 300 originele platen van Franse, Belgische en internationale tekenaars brengt de tentoonstelling Striprevolutie twee belangrijke stripbladen - Métal Hurlant en (A SUIVRE) of (WORDT VERVOLGD) - die de negende kunst van midden de jaren 70 tot eind jaren 90 ingrijpend gewijzigd hebben. Met enkele grote namen uit de stripwereld zoals Pratt, Tardi, Comès, Druillet, Bilal, Margerin, Forest, Sokal, Schuiten, Baru …
Tot 11 juni 2017 in museum La Boverie.
()     link dit bericht


2017-03-18Comics Station - nog 3 weken...

Comics Station Antwerp, het nieuwe indoor thema-en belevingspark rond populaire Belgische stripfiguren, opent op 8 april. Het wordt een park, uniek in zijn soort, gevestigd in een internationaal treinstation.
Er zijn 6 gethematiseerde zones, Suske en Wiske, Jommeke, De Kiekeboes, De Smurfen, Lucky Luke en Urbanus, met verschillende attracties waaruit je kan kiezen: je vindt er niet alleen leuke mechanische attracties maar ook allerlei interactieve elementen en doe-activiteiten die het (strip)verhaal echt tot leven brengen. Met meer dan 60 activiteiten verspreid over 4 verdiepingen, op een oppervlakte van meer dan 6000 m2, valt er heel wat te beleven. Goed voor uren plezier voor de hele familie.
()     link dit bericht


2017-03-18Grenzeloos,
Stripboek over de grenzen van Limburg

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Nederlands Limburg, na het ontbinden van de Duitse bond, definitief onderdeel werd van het Koninkrijk der Nederlanden. Maar daarna lagen de grenzen van onze zuidelijkste provincie nog verre van vast, al helemaal niet in de hoofden van haar inwoners. Tijdens de afgelopen Tweede kamerverkiezingen speelden grenzen opnieuw een rol. Politici roepen op tot het sluiten ervan en wensen een terugkeer naar de 'veilige' staat van weleer. De historie van Limburg en haar alsmaar veranderende grens laten echter zien dat het nog niet zo eenvoudig is.

Vijf Limburgse striptekenaars hebben dat thema omarmd en maken een stripalbum over de grenzen van Limburg. Marco Jeurissen, Jean Gouders en de Tekenkingz (Gady Mirtenbaum, Berend Vonk en Toon Hezemans) zijn op zoek gegaan naar vergeten verhalen en verborgen geschiedenissen die zich afspelen in het grensgebied met Duitsland en België. Het album wordt een verzameling getekende anekdotes en reportages in ieders eigen stijl en op basis van eigen onderzoek.

De vijf striptekenaars vonden elkaar in het thema grenzen. Het bleek dat ze zich elk afzonderlijk op de een of andere manier er al in hadden verdiept. Iets dat natuurlijk niet vreemd is, aangezien voor Limburgers de grens nooit meer dan 10 kilometer verderop is.

Het stripalbum zal meer dan 120 pagina's tellen en is vanaf eind 2017 verkrijgbaar bij de afsluiting van 150 jaar Limburg. Gedurende dit jaar zijn tijdens tentoonstellingen en presentaties schetsen en fragmenten uit het boek te zien. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de makers via email : toon@tekenkingz.nl
()     link dit bericht


2017-03-19Zombies in Mekanik
Virus noemt zichzelf de eerste Vlaamse zombiestrip. De Antwerpse stripwinkel Mekanik organiseert om dit te vieren een signeersessie met auteur Patrick Cornelis. Op zaterdag 25 maart tussen 15u en 17u30. Voor de echte fans of verzamelaars is er een totaalpakket voorzien met coole bladwijzer, affiche en 4 ex-librissen. Voor wie deze Vlaamse strip liever in het Engels leest (het is immers in comicbookstijl uitgebracht), is er trouwens ook een Engelstalige versie verkrijgbaar.
()     link dit bericht


2017-03-1923HBD
Volgend weekend kunnen we door het zomeruur een uur minder lang slapen. Wie nog meer slaap wil laten, kan meedoen aan 23 hours of comics / 23 heures de la bande dessinée. Een tekenmarathon, met als doel op 23 uur een strip van 24 pagina's tekenen, van zaterdag 25 maart 13 u, tot zondag 26 maart 13 u. Via de website wordt op uur U een opgelegd thema meegedeeld. Liefhebbers kunnen zich nog inschrijven.
()     link dit bericht


2017-03-20Bernie Wrightson overleden

Bernie Wrightson, de Amerikaanse tekenaar van The Swamp Thing, is gisteren overleden. Hij werd 69 jaar. Hij was een briljante tekenaar, ook bekend van zijn hyper-gedetailleerde illustraties van Frankenstein van Marie Shelley (zie boven). Hij tekende ook comics van Spiderman, Batman of The Punisher, albumcovers, en illustraties in het horror-genre.
()     link dit bericht


2017-03-21Dutch Comic Con in Utrecht

In het weekend van 25 en 26 maart is het zo ver! Dan barst de Jaarbeurs in Utrecht uit haar voegen met het grootste popcultuur evenement van Nederland: Dutch Comic Con.
Ontmoet je favoriete acteur, laat een kunstwerk maken door de grootste namen in de Comic industrie of stel een vraag aan de auteur van je favoriete boek. Leer vechten als een Jedi, woon interessante lezingen bij of doe mee met een van de spannende e-sport toernooien.
Ook Eppo geeft acte de présence op de DCC. In de experience hal vind je de Eppostand waar Romano Molenaar, Mark van Herpen en Michiel Offerman hun nieuwe uitgaves signeren.
()     link dit bericht


2017-03-22Dick Matena op de rooster
Dick Matena wordt in een vraaggesprek op de rooster gelegd in de bib van Mol. Het zal het dus gaan over strips, maar ongetwijfeld ook over boeken, klassiekers zoals De avonden, Kaas, Het dwaallicht, Turks Fruit en Pietje Bell, allemaal boeken die hij verstript heeft. Kom luisteren naar mijn interview met deze Hollandse stripauteur die nog in Mol gewoond heeft. Een ongetwijfeld boeiend levensverhaal zal je deel zijn.
Maandagavond 27 maart in de bib van Mol, slechts 2 euro inkom, weinig geld voor een boeiende avond!
Facebook
De dag ervoor is Dick Matena trouwens ook te gast op zondag 26 maart in het Frans Masereel Centrum te Kasterlee. Panelleden Jos Geysels en Karl van den Broeck gaan in de dialoog met tekenaar Dick Matena en auteur Walter van den Broeck. Onderwerp van het gesprek is o.a. het werk van Jan Cremer.
()     link dit bericht


2017-03-22Exclusieve veiling originele Suske en Wiske striptekening


()     link dit bericht


2017-03-23Cowboys in Fort Mardijk
Fort Mardijk is een deelgemeente van Duinkerke, en ligt dus net over de schreve. Voor de 8ste keer wordt er in dat plaatsje een stripfestival gehouden. Dit jaar is het thema de western. Wie kan men dan beter als hoofdgast kiezen dan Matthieu Bonhomme (Texas Cowboys, De moordenaar van Lucky Luke)? Maar hij zal er niet alleen zijn. Ook Dodier, Henriet, Frank Pé, Sti werden aangekondigd.
Volgend weekend 25 en 26 maart 2017.
()     link dit bericht


2017-03-24Mr Nobody 2
Bij uitgeverij Hauwaerts verscheen het tweede deel van Mr Nobody. Het letterlijk anonieme hoofdpersonage is nog steeds op een onbekende missie en verdient in tussentijd de kost als striptekenaar.
Scenarist Ivan Claeys en tekenaar Patrick Van Oppen lichtten een tipje van de sluier op stripgids.be: Nobody zet in dit tweede album zijn weg verder in de stripwereld. Dat hij niet kon tekenen bleek al in het eerste album. Nu wordt hij gevraagd om te komen signeren op een stripbeurs. Bovendien gaat hij samenwerken met een scenarist, hetgeen niet van een leien dakje loopt.
Een derde deel van deze absurde strip is ook al gepland.
()     link dit bericht


2017-03-25De ziel
De prijsuitreiking en opening van de 21ste EURO-KARTOENALE met als thema De Ziel vindt plaats op zaterdag 8 april 2017 om 20u in het C.C. De Mastbloem - Waregemsesteenweg 22 – Kruishoutem.
De tentoonstelling van de deelnemende cartoons kan je bezoeken in het Europees Cartoon Centrum van 9 april tot 18 juni 2017.
()     link dit bericht


2017-03-26Sleenovia in album
De papieren uitgave van Sleenovia bij uitgeverij Bonte is bijna een feit. Sleenovia is een verhaal dat tot nu niet in album verscheen. Het is één van de vreemdste stripverhalen uit de Vlaamse stripgeschiedenis. Niet getekend door Marc Sleen, maar door Studio Vandersteen. Nero loopt bijna het hele verhaal met een kap over zijn hoofd door een uitspraak van de rechter. In 1965 ging er een schok door krantenland toen Sleen overstapte naar De Standaard/Het Nieuwsblad. Maar in zijn contract bij Het Volk stond dat hij bij vertrek drie maanden geen strips mocht publiceren. Dus werd Studio Vandersteen ingeschakeld die met dit verhaal de 3 maanden overbrugde.
De softcover heeft 48 blz en bevat het volledige verhaal plus 6 blz informatieve tekst van Yves Kerremans. De hardcover heeft 124 blz en bevat hetzelfde als de softcover plus een 70-tal blz met een opsomming van alle(!) illustraties van de wedstrijd die Het Nieuwsblad hield ter gelegenheid van de komst van Nero, waaronder 6 blz in kleur. Nooit eerder in boek verschenen en alles grondig gerestaureerd. De softcover zal hetzelfde formaat hebben als de oude Standaard reeks zodat je het eindelijk tussen de reeks kan plaatsen, de hardcover is 24x31 cm met al de extra's.
Dus op tijd bestellen misschien...
()     link dit bericht


2017-03-26Soul Food Comics
Guus Van Sonsbeek, de uitgever van Soul Food Comics, overleed verleden week op vijftigjarige leeftijd. Soul Food Comics geeft mooie graphic novels uit met een grote variatie aan thema's, zoals Supercrash, Ontaard Verklaard, Teleurstellen Vergt Lef en Irmina. De toekomst van deze kleine uitgeverij lijkt voorlopig wel verzekerd. Een overnemer is gevonden in de figuur van Sigge Stegeman, Van Sonsbeeks rechterhand van het eerste uur.
()     link dit bericht


2017-03-27Veranderingen voor het Nederlands Stripmuseum
In 2019 verhuist het Nederlands Stripmuseum naar het Groninger Forum (nu nog in aanbouw) en daar moet het zeker de helft van de ruimte inleveren. In plaats van 1500 vierkante meter is er op de nieuwe lokatie maar 600 à 700 vierkante meter beschikbaar. Ook wordt het thema van het museum verbreed naar games en animatie, om zo ook meer jongeren aan te trekken. Er moet dus ook gedacht worden aan een nieuwe naam. Toch is museumdirecteur Victor Boswijk blij met de verhuizing. We hopen dat in elk geval de ontwikkeling van de stripgeschiedenis straks terug is te zien. Maar in het Forum is onze toekomst gewaarborgd.
()     link dit bericht


2017-03-27Comics Station - nog 2 weken
Prins Laurent en zijn gezin waren afgelopen zaterdag te gast in Antwerpen voor de opening van Comics Station. Comics Station is een indoor belevenispark voor kinderen, gebaseerd om de populairste stripfiguren van vandaag. Zo vind je er onder meer De Kiekeboe's, Urbanus, Jommeke en Suske en Wiske terug.
Comics Station wordt op 9 april geopend voor het publiek.
()     link dit bericht


2017-03-28FACTS Gent

De lente-editie van FACTS vindt volgend weekend 1 en 2 april plaats. In een FACTS-weekend krijgen fijnproevers van de betere sci-fi- en fantasywerelden de ervaring van hun leven. Als je van comics, anime, cosplay, sciencefiction, videogames, bordspellen, fantasierijke films en tv-series of andere alternatieve bezigheden houdt, dan is dit voor jou een niet te missen evenement. Al je favoriete franchises onder één dak. FACTS is dan ook een acroniem van Fantasy, Animation, Comics, Toys & Sciencefiction.
Ziehier een greep uit de aankondigingen van signerende comic -en striptekenaars:
Claudio Castellini (Spider-Man, Conan, Batman Black & White, Wolverine, Thundercats)
Giuseppe Cafaro (Suicide Squad, Batman/Superman, Superman/Wonderwoman and Catwoman)
Nicolas Bournay (Nexus)
Julien-Hugonnard Bert (inkter bij Roodhaar 1, TempelRidder 2, en bij heel wat Créty verhalen zoals Drakenbloed, Star Wars: Rebellenprinses)
Elia Bonetti (Drakenorde, The Night of the Living Dead)
Goran Sudzuka (Wonder Woman, Hellblazer
Marco Turini (Doctor Strange, ssassin's Creed)
Paolo Deplano (Dwergen 3, Meesters Inquisiteurs 2, Huurlingen)
John Bolton (Shame, Man-Bat, X-Men, Army of Darkness)
()     link dit bericht


2017-03-29Magazine Mensen
De afgelopen maanden hebben tien striptekenaars gewerkt aan grafische verhalen om maatschappelijke thema's aan de kaak te stellen. De onderwerpen die aan bod komen zijn krachtig, persoonlijk en confronterend. Verleden week vond de lancering van het magazine Mensen plaats in het Dolhuys in Haarlem.
De diverse tekeningen brengen verhalen in beeld over jongeren met adhd, angststoornissen en psychoses. Ook re-integratie van mensen met een beperking en het gebruik van isoleercellen in de GGZ krijgt aandacht. Dit magazine levert een belangrijke bijdrage aan de positieve beeldvorming over mensen die anders functioneren dan doorsnee en is daarnaast een feest voor het oog. Maak kennis met de verslaving van Nathan, volg de separatieontwikkeling in de ggz en lees over het re-integratietraject van Laura.
Het magazine Mensen is onderdeel van Verbindende Lijnen en een uitgave van Stichting in Lijn en het Dolhuys | museum van het geest. Het is nu mogelijk om het magazine te bestellen via Stijn Schenk (initiatiefnemer Stichting in Lijn - schenk.amsterdam@gmail.com).
()     link dit bericht


2017-03-30Kakhiel in het Stripmuseum
De tekstwolkjes van Kakhiel zijn een waar fenomeen op internet. Dagelijks worden zijn grappen door honderdduizenden Nederlanders bekeken. Dankzij deze expositie hoef je ze niet langer uitsluitend op je mobiel of op je computer te bekijken. Je kunt ze nu ook levensgroot bewonderen op de wanden van het Stripmuseum Groningen, tot 3 september 2017.
Verder biedt de expositie filmpjes, een enorm doolhof en meer. Natuurlijk is er aandacht voor de tekstwolkjes. Nu kun je daar eindelijk zelf onder gaan staan voor de ultieme Kakhiel-selfie! In de expositie lees je ook het levensverhaal van Kakhiel. Eindelijk kom je meer, maar zeker niets belangrijks, over hem te weten!
()     link dit bericht


2017-03-31Donkere wolken voor Stripfestival Breda
Het Stripfestival Breda beleeft dit jaar mogelijk zijn laatste editie, berichtte BN De Stem. De organisatie heeft van de gemeente Breda te horen kregen dat de subsidie vervalt. Ook stelt de gemeente geen geld meer beschikbaar voor de Stripcultuurbeurs (voor projecten) die de afgelopen drie jaar tijdens het festival werd uitgereikt. Alles wat Breda met strips verbindt, wordt weggesneden, aldus Rob van Bavel, voorzitter van de stichting die het festival voor de negende keer organiseert. Het festival kreeg sinds 2012 van de gemeente 10.000 euro subsidie. Vorig jaar werd dat bedrag al gehalveerd. Omdat toen ook het bezoekersaantal tegenviel - het was een heel warm weekend - werd het festival met verlies afgesloten.
Het Stripfestival Breda wordt dit jaar op 15-16 oktober gehouden in het Chassé Theater. Deze editie is nog niet in gevaar. Het festival annuleren kan volgens Van Bavel niet: We zijn verplichtingen aangegaan met het theater en met striptekenaars. Maar we kunnen niet verlies blijven maken. Er is wel nog een gesprek gepland tussen de organisatie en het gemeentebestuur.
()     link dit bericht


31 berichten
2017-04-01De Zwerver bij Bries
Uitgeverij Bries brengt Maarten De Saegers one-shot De Zwerver. De Zwerver is dubbel zo dik als Mijn begrafenis, de vorige strip van Maarten De Saeger, verschijnt in softcover en gaat over Hannes en Ines, over hoe ze een stelletje werden en weer uit elkaar gingen, over hoe hun relatie na de breuk evolueerde en welke rol een zwerver daarin speelde.
()     link dit bericht


2017-04-02De poster van het BIFFF
Didier Tarquin tekent dit jaar voor de poster van het BIFFF, het Brussels International Fantastic Film Festival. Van jongs af aan pende hij er al op los en bezorgden zijn eerste doodles hem een plaats op de Academie van Plastische Kunsten van Aix-en-Provence. Ook al was zijn verblijf tijdelijk, toch werd hij meteen gebeten door de 9de kunst tot groot jolijt van menig stripfanaat! Al meer dan twintig jaar vormt hij samen met Arleston het iconische duo dat één van de grootste Fantasy sagas van het Franco-Belgische strip landschap heeft gecreëerd: Lanfeust van Troy.
Voor het 35ste BIFFF, heeft deze uitzonderlijke tekenaar en ontwerper de poster getekend, en heeft hij ons hierbij zijn eigen kijk op science-fiction gegeven.
Het BIFFF gaat door van 4 april tot 16 april in Bozar, Brussel.
()     link dit bericht


2017-04-03Spinsels van Jan Bosschaert
Fans van Jan Bosschaert kunnen hun hartje ophalen bij de eersteling van collectie Spinsel bij Saga Uitgaven. Jan Bosschaert opent immers de collectie Spinsels waarvoor hij een exclusieve reeks potloodillustraties tekende met meisjes die een ridderhelm dragen... en niets anders: Shining Armor.
Dompel je onder in Bosschaerts wereldje met sensuele, guitige, waakzame, strijdvaardige, dominante en zwangere vrouwen. Dit kleiner uitgevoerde boek zal 48 pagina's tellen.
()     link dit bericht


2017-04-04Suske en Wiske Fanclubdag
De 30e editie van de Suske en Wiske Fanclubdag vindt plaats op zondag 9 april 2017 in Nieuwegein, wederom in de zaal aan de Blokhoeve 2A die ook bij de voorgaande twee edities van het evenement werd gebruikt.
Luc Morjaeu en Peter Van Gucht signeren hun werk, inclusief een prent die speciaal voor deze dag door Luc werd getekend.
Namens Studio Vandersteen is ook decortekenaar Christian Verhaeghe aanwezig op de beurs. Andere stripmakers die komen signeren zijn de uittredend tekenaar van Junior Suske en Wiske, Jeff Broeckx, en de Nederlandse tekenaar Wilbert van der Steen.
De laatstgenoemde stripmaker tekende een eerste versie van het speciaal voor SOS Kinderdorpen gemaakte album De charmante chirurg, op scenario van Esther Verhoef. De stijl die hij hierbij gebruikte sloot niet aan bij de wensen van de schrijfster, waarna Michiel de Jong werd aangetrokken voor het maken van de versie die uiteindelijk in album is verschenen.
Van der Steen maakte zijn versie van het verhaal wel af. De Fameuze Fanclub brengt de variant die hij heeft gemaakt tijdens de Fanclubdag uit in een speciale softcover uitgave.
Voor kinderen valt op de Fanclubdag van alles te beleven. Zij kunnen deelnemen aan allerlei activiteiten, zoals: speurtocht, speciale veiling voor kinderen, een springkussen, kleurwedstrijd, schminken, leeshoek, envelop trekken en win een prijs.
()     link dit bericht


2017-04-05De Smurfen - Het dorp van de meisjes
Vandaag is de release van de nieuwe film van The Smurfs. Deze derde film, van Kelly Asbury, laat ons kennismaken met een tweede smurfendorp. En daar wonen enkel meisjes! De makers hebben zich laten inspireren op de legendarische amazones, zowel wat betreft de kledij als het karakter van deze vrouwelijke smurfen. Ze kunnen dus zeker hun mannetje staan.
Het nieuwe stripalbum van De Smurfen heeft hetzelfde thema, en zal ook een parallelle stripreeks inluiden. Daarin worden de avonturen van Het dorp van de meisjes verteld.
()     link dit bericht


2017-04-05De nieuwe Asterix voorgesteld
Asterix en de race door de Laars wordt het 37ste album van Asterix. Hierin zal de Galliër met zijn onafscheidelijke partner Obelix naar het antieke Italië trekken. Het album, bedacht en getekend door Jean-Yves Ferri en Didier Conrad, zal op 19 oktober in de winkelrekken liggen. Maar werd al voorgesteld op de jeugdboekenbeurs in Bologna, waarbij de auteurs een tipje van de sluier lichtten.
Italië is niet alleen Caesar, Rome en het Colosseum! We beseften dat het voor Asterix en Obelix tijd werd om een beter idee te krijgen hoe Italië er echt uitzag. En dat zal Albert Uderzo leuk vinden, want zijn familie komt oorspronkelijk uit Venetië. Albert Uderzo is de originele tekenaar van de Franse strip.
()     link dit bericht


2017-04-06Iedereen op Claudia
Sam Peeters (In de Schaduw van Mijn Lul, Fucking Hell) bevestigt met deze tekstloze strip, vol slimme grafische vondsten (dwarsdoorsneden,...). Claudia is het mooiste meisje van de klas: sexy, slim, lief, grappig. En onbereikbaar. Vanaf het eerste moment dat hij haar ziet, is de hoofdpersoon stapelverliefd op haar. Claudia belichaamt de eeuwige, onbereikbare liefde.
Deze one-shot van +200 p. in kleur verscheen bij Scratch Books.
()     link dit bericht


2017-04-07Peyo: a retrospective
De Fondation Folon organiseert een tentoonstelling rond de geschiedenis van de smurfen. Alles begon in 1958, toen die vreemde blauwe wezentjes hun opwachting maakten in de strip Johan en Pirrewiet van Peyo. Al snel kregen ze een eigen stripreeks en de tekenfilmserie van Hanna Barbera maakte de smurfen wereldberoemd.
Expo tot 27 augustus in Terhulpen, onder Brussel (ferme du château de La Hulpe).
()     link dit bericht


2017-04-08COM!CS STATION - Opening
Morgen, 9 april, opent Comics Station de deuren voor het grote publiek. Het indoorpretpark werd gebouwd in een grote put van 18 m diep in het station van Antwerpen-Centraal. De initiatiefnemers noemen het liever een belevingspark: Er zijn inderdaad wel mechanische attracties, maar het is vooral de bedoeling dat je ondergedompeld wordt in de leefwereld van de striphelden, vertelden ze aan Metro. De attracties zijn er enkel om extra emotie te creëren.
Comics Station is opgedeeld in vier verdiepingen en zes themazones, telkens rond een andere stripreeks. Zo is er een tijdmachine bij Suske en Wiske, een westerndorp bij Lucky Luke, en een magisch smurfenbos. Het pronkstuk is wellicht de 51 meter lange comics twist, bestaande uit drie spectaculaire glijbanen.
()     link dit bericht


2017-04-09Renga - Gehavende Stad
De gehavende stad uit de titel van deze graphic novel is Antwerpen. Als een kettinggedicht schreven Peter Holvoet-Hanssen, Carmien Michels, Peter Theunynck, Lies Van Gasse en Maud Vanhauwaert het scenario. Voor de tekeningen stond schilder Ludwig Lemaire in. Renga is een dolende jonge vrouw op de vlucht voor haar demonen. Ze is een typische jonge adolescente die nog geen richting kan geven aan haar leven. Op een feestje wordt ze uitgedaagd om te zingen.
Renga verscheen bij uitgeverij Uriël en telt 80 p.
()     link dit bericht


2017-04-10Esther Verkest in Leuven
Op vrijdag 14 april presenteert Kim Duchateau het nieuwe album van Esther Verkest: Heelhuids in de hel. Kim signeert het album in Hippo! Royale, Parijsstraat 44 in Leuven op 14 April tussen 16 en 18 uur en zal tevens de winkel aangepast 'aankleden' met een raamtekening en enkele pittige Esthers. Kim heeft ook een gesigneerde prent gemaakt in een oplage van 75 exemplaren, die je die dag gratis krijgt bij de aankoop van het nieuwe album. 
()     link dit bericht


2017-04-11Expo Eric Philippe
Na zijn studies aan het instituut voor beeldende kunst Sint Luc in zijn thuisstad Luik begon de Belgische kunstenaar Eric Philippe bijna onmiddellijk met het creëren van logo ontwerpen en airbrush illustraties voor rockgroepen.
Gepassioneerd door zijn liefde voor het metal genre werkte hij al vlug voor groepen (Killer, Ostrogoth …) en platenfirma's. Airbrushen was toen nog geen studierichting waardoor Philippe zichzelf vormde en bijgevolg een eigen techniek ontwikkelde. Al doende werd hij freelance ontwerper – illustrator en werkt sinds 1987 op zelfstandige basis. Gedetailleerd artwork en attractieve ontwerpen zijn het handelsmerk van Erics makkelijk herkenbare stijl.
De Belgische graficus is de laatste 30 jaar vooral in het wereldwijde Hard Rock en Heavy Metal milieu bekend voor zijn veelzijdig werk. Aan dit werk wordt een expo van origineel werk gewijd op de Muziekbeurs, Staf Versluys Centrum, Bredene, op zondag 16 april 2017.
()     link dit bericht


2017-04-13Strips in Waregem
Op paasmaandag 17 april vindt er een Strip- en Boekenbeurs plaats in Expo, Zuiderlaan, Waregem. Van 10 tot 17.30 u ben je welkom om te snuisteren bij de aanwezige standhouders. Er zijn ook signeersessies van tekenaars voorzien.
Info: 09/380 45 05
()     link dit bericht


2017-04-15Grenzen Signeertour

Eind april - begin mei komt stripauteur Lük Bey even naar het noorden om zijn striptweeluik Grenzen te signeren. Voor degenen die het nog niet hebben: de twee albums, uitgegeven bij Bonte, vormen samen één lang afgerond, ouderwets avonturenverhaal (met een aanzetje voor een derde maar er zijn geen losse eindjes).
()     link dit bericht


2017-04-16Ik teken mijn leven
Lezing door Shamisa Debroey over auto-bio graphic novels
Er waait een nieuwe wind in de stripwereld, een nieuwe generatie van striptekenaars is opgestaan die onder de vlag van graphic novel een nieuw soort strip aan het uitwerken is. In deze lezing verkennen we één van de nieuwe stromingen van deze graphic novels: de autobiografische strip.
Shamisa Debroey, jong Mechels striptalent en maker van Verdwaald is onze gids en helpt je de eerste stappen te zetten in de wondere wereld van de autobiografische strip. Deze lezing richt zich zowel tot de beginnende striptekenaar als tot de nieuwsgierige lezer.
Vrijdag 21 april, 20 u, Bib Mechelen, 5 euro.
Reserveren: uitleen.bibliotheek@mechelen.be
()     link dit bericht


2017-04-17Oostnederlandse Stripbeurs
De Oostnederlandse Stripboekenbeurs wordt gehouden op zaterdag 22 april in de Grote of Lebuineskerk in het centrum van Deventer. De beurs is geopend van 10.00 tot 16.00 uur en is gratis toegankelijk voor iedereen. Website
OA de volgende auteurs zullen aanwezig zijn:
Dick Heins
Boy Akkerman
Marc Verhaegen
John Heijink
Geert van der Pol
Willem Spakman
Boy Akkerman
IJsbrand Oost
Andree Schneider
Hans Harleman
Eelco Koper
Windmill Comics
Wilbert van der Steen
Martin Geuzendam
Daniel Arruda Massa
Maikel Verkoelen
Ron Schuijt
Tim Artz
Ralph Dikmans
Lük Bey
Meinder Buynink
Frank Jonker
Martijn Takke
Wilma van Den Bosch
Marcel Rouffa
Romano Molenaar
Yan Gevuld
Gamers of the West (met 3 tekenaars)
Marq van Broekhoven
David Tromp 3d design
Richard Voullon
()     link dit bericht


2017-04-18Wart-4 op Kickstarter

Rotterdammer Ammar Al-Chalabi en Chris Welsh zoeken steun voor het vierde deel van Wart: a cosmic horror comic. A lovecraftian tale with british humour. Book 4 is the latest addition in this grand tale!
Doelstelling is 3.000 euro te verzamelen en jij kan daar dus aan mee werken via Kickstarter.
()     link dit bericht


2017-04-19Fanny K. - strip en expo
Fanny K. is natuurlijk Fanny Kiekeboe. Standaard Uitgeverij heeft deze blonde schone uit De Kiekeboes uitgekozen voor een volgende restyling, na Amoras en Jerom. Geen toeval, De Kiekeboes van Merho is in Vlaanderen een echte verkoopstopper,
Fanny van de Kiekeboes. Mannen zijn dol op haar en vrouwen zien haar als een rolmodel. In Fanny K. zijn Fanny en haar vriendinnen, Alanis en Tomboy, enkele jaren ouder. Ze zijn het huis uit, wonen in de stad en staan aan het begin van hun professionele leven.
Fanny komt erachter dat een goede vriendin en fotomodel in Genève op een vreselijke manier is vermoord en ze zweert de dader te vinden. Haar moed en doorzettingsvermogen zijn groot maar de tegenstander is zeer geraffineerd en niet aan zijn proefstuk toe. Moordgriet verscheen op 12 april 2017 en is het eerste deel van een spannende trilogie.
Voor haar eigen avonturen vertrouwden Standaard Uitgeverij en Merho, Fanny toe aan thrillerauteur Toni Coppers, en het tekenwerk wordt verzorgd door de franstalige Jean-Marc Krings.
Deze lancering verdient een expo in de Gallery van het Belgisch Stripmuseum, te bezichtigen tot 21 mei 2017.
()     link dit bericht


2017-04-20Bella - een beeldroman
Bij Lebowski verscheen Bella, een samenwerking tussen Vlaams schrijver en stand-upcomedian Joost Vandecasteele en de talentvolle tekenaar Jeroen Los. Gaat het om een beeldroman, of eerder om een prentenboek rond de teksten van Vandecasteele? Deze geïllustreerde tekstuele overrompeling is ook bedoeld om voor te lezen, op plekken waar literatuur bijna nooit geraakt. De fans van Vandecasteele zullen in ieder geval hun hartje ophalen.
()     link dit bericht


2017-04-21Crowdfunding - Lukas Verstraete
Een boek waarmee men vrienden maakt, dat is de titel van het stripverhaal waaraan Lukas Verstraete vier jaar gewerkt heeft. Het is een strip over goed en kwaad, met een knokpartij of vijf, een verliefde kat, een filosofisch gesprek met een duif, een auto-achtervolging, metamorfoses, een tocht onder een verzengende woestijnzon en zelfs een heuse deus-ex-machina.
De strip is nu helemaal af, klaar om uitgegeven te worden. Er werd gekozen voor een hoogkwalitatieve uitgave: 208 full colour pagina's, gedrukt op ongestreken papier, garengenaaid, harde kaft. Uitgeverij Bries wil het album graag op een wat buitensporig groot formaat (27 x36 cm, staand) uitgeven, zodat Lukas' tekeningen tot hun recht komen. Aan dit grote formaat hangt een stevig prijskaartje vast. Met crowdfunding zoekt Bries de nodige financiën bij elkaar, zodat dit album-op-groot-formaat gerealiseerd kan worden.
Je vindt meer uitleg over het boek, auteur en alle info over de crowdfunding en wat je ervoor terug krijgt op voordekunst.nl.
()     link dit bericht


2017-04-22Urbanus wordt musical?
Het Belgische productiehuis Deep Bridge werkt aan musicals gebaseerd op het werk van cabaretier Urbanus, meldt krant Het Laatste Nieuws.
De musical van Urbanus, die nog geen titel heeft, moet eind 2019 in première gaan. Regisseur en acteur Stany Crets gaat het oeuvre van de komiek bewerken tot een voorstelling, die door de makers "de onnozelste musical van deze eeuw en de volgende" is gedoopt. Urbanus zelf zal overigens niet in het stuk te zien zijn. Wel zullen alle personages uit de Urbanus-strip te zien zijn: Cesar, Eufrasie, Amede,...
()     link dit bericht


2017-04-23Gentse Stripbeurs
De voorjaarseditie van de Gentse Stripbeurs vindt plaats op zondag 30 april 2017. Je vindt er een heleboel stands met strips, en vele tekenaars uit de Lage Landen, waaronder Ivan Bulté, die tekende voor de affiche van deze editie. Er worden ook nieuwe ex-librissen als eerbetoon aan Marc Sleen te koop aangeboden.
Open van 10 tot 17 uur in de VIP-School, Martelaarslaan 13, Gent. De inkom bedraagt 3 euro (kinderen gratis).
Website
()     link dit bericht


2017-04-24Een speciale 24H BD: Robbedoes
Wie op 11 mei een dag over heeft en altijd al een verhaal van Robbedoes en Kwabbernoot heeft willen tekenen, kan nu zijn slag slaan. Op die dag organiseert uitgeverij Dupuis in samenwerking met de stad Angoulême een speciale editie van de Franse 24 Hour Comic Day, waarop tekenaars uit binnen- en buitenland in 24 uur hun eigen versie van de twee helden mag tekenen. O.a. Lewis Trondheim doet mee.
Deelnemers mogen uit de hele wereld komen en als je niet ter plekke mee kunt doen, dan kan het ook via het internet. Inschrijven kan nog tot en met 9 mei tot middernacht.
website
()     link dit bericht


2017-04-24HET STOPT VOOR STRIP2000

De Nederlandse stripuitgeverij Strip2000 heeft besloten al zijn activiteiten stop te zetten. De uitgeverij, die in 2011 werd gestart door Peter van der Heijden, maakte indruk met eigenzinnige en verrassende keuzes. Na het plostelinge overlijden van Peter eind 2015 werd de uitgeverij voortgezet door Carolien van der Heijden en Kurt Morissens. Zij wilden de droom van Peter waarmaken door de uitgeverij nog grootser te maken en het uitgebreide fonds uiteindelijk een warm onderdak te geven in een groter geheel.

De timing voor de drie sympathieke overnamekandidaten bleek niet goed te zijn. Omdat het lichamelijk en emotioneel te zwaar werd om Strip2000 te dragen zonder de gepassioneerde energie van Peter hebben we met heel veel pijn in ons hart besloten om alle activiteiten stop te zetten, aldus Kurt Morissens, creatief directeur van Strip2000.

Peter van der Heijden richtte in 2011 de stripuitgeverij op. De Eindhovenaar besloot volop in te zetten op een humorfonds. Een gat in de markt en het fonds breidde snel uit. Daarnaast werden prestigieuze projecten binnengehaald zoals het 'Op Missie'-project met de Nederlandse Veteranenstichting. Opvallend waren de verrassende acties en evenementen die de uitgeverij organiseerde. Zo werden er VIP-avonden georganiseerd op het hoofdkwartier van Strip2000, werd er een heuse schatzoektocht georganiseerd en relativeerde de uitgeverij zichzelf door een fotostrip te maken over hun dagelijkse bezigheden.
()     link dit bericht


2017-04-25Prijs voor Hubert van Ben Gijsemans
De "Prix Pulp", prijs van de jury" werd toegekend aan Hubert van Vlaming Ben Gijsemans. Deze prijs werd uitgereikt op 23 april tijdens het franstalige Festival Pulp. Hij werd gelauwerd voor zijn groot meesterschap en dat voor een debuutstrip.
De publieksprijs, op basis van stemmen van het grote publiek via internet, ging naar Freedom Hospital van de Syriër Hamid Sulaïman.
()     link dit bericht


2017-04-26De kunst van DC in Parijs
Tot 10 september kan je in Parijs een mooie expo meepikken: L'Art de DC – L'Aube des Super-Héros in het Musée Art Ludique. Je kan er de bekendste personages van DC Comics terugvinden, vooral op basis van de bioscoopverfilmingen, maar ook de TV series rond Batman en Wonder Woman, of de tekenfilms van Bruce Timm uit de jaren 90. De expo focust op enkele reeksen met 5 aparte zones: Superman, Batman, Suicide Squad, Wonder Woman, en tenslotte een beperkter deel Justice League. Je kan je vergapen aan kostuums en accessoires uit de films en ook getekende storyboards. Maar ook aan de stripliefhebber is gedacht. Er zijn meer dan 200 originele platen te bewonderen van o.a. Bob Kane, Neal Adams, Frank Miller, Jim Lee, Jack Kirby en Alex Ross.
()     link dit bericht


2017-04-26Anders-Man 3: Fool Control
Anders-Man gaat als een speer.
Nadat het eerste album een album was met vooral 1 pagina grappen, het tweede een gag album, besloten scenarist Peter Busschots en tekenaar Ralph Dikmans dat het tijd werd voor een lang verhaal met onze geliefde anti-held.
Dat resulteerde in het album Fool Control, nu verkrijgbaar voor € 9,99 op diverse beurzen en via Ralph's website
()     link dit bericht


2017-04-28Hanabi: Manga van eigen bodem
Syndikaat-uitgever Marc de Lobie wil via de nieuwe uitgeverij Hanabi Publishers manga's van Nederlandse en Vlaamse auteurs gaan uitgeven. In juni worden die ambities concreet met de publicatie van de eerste twee albums RunRun (Johan Neefjes - illustratie) en Wilde Haren (Elsje Bakker).
Alle albums zijn one-shots op het formaat 17 x 24 centimeter, ofwel in zwart-wit of kleur, in uiteenlopende genres. Het plan is om vier albums per jaar uit te geven. Bij succes bouwt de uitgever het graag uit "tot een imperium".
()     link dit bericht


2017-04-29Rode Kruis stickers met De Kiekeboes

Vanaf donderdag 27 april staan de Vlaamse Rode Kruisvrijwilligers weer massaal met stickers te zwaaien. Tot en met donderdag 11 mei kan je 'de sticker der stickers' kopen bij één van de 13.000 Rode Kruisvrijwilligers van de meer dan 240 lokale afdelingen in Vlaanderen . Vorig jaar figureerde De Rode Ridders op de stickers. Dit jaar zijn De Kiekeboes van Merho aan de beurt.
Een sticker kost 5 euro.
()     link dit bericht


2017-04-30Star Barz
Op 6 mei signeert het stripduo Michiel Offerman en Ger Apeldoorn de comic Star Barz in de Haarlemse stripwinkel Jopo de Pojo ter gelegenheid van Free Comic Book Day.
Vanaf Eppo 9 staan er weer nieuwe avonturen van Star Barz in Eppo. Hoewel de strip uit losse afleveringen bestaat, loopt er door het eerste album ook een rode draad, die deze zomer wordt afgerond.
Ondertussen hebben de auteurs van hun strip een proefcomic uitgebracht in het Engels, die werd gelanceerd op de Dutch Comic Con in Utrecht. Daarvoor herschikten ze de pagina's tot Amerikaans drie stroken formaat.
()     link dit bericht


2017-04-30Hommage Marten Toonder keert terug
Bij de verbouwing van metrostation Blaak moest het sierlijke beeld ter ere van de in Rotterdam geboren Marten Toonder tijdelijk het veld ruimen. Op dinsdag 2 mei , de 105e geboortedag van Marten Toonder, pakken de Artoonisten (bestaande uit de kunstenaars Hans van Bentem, Luuk Bode, Pepijn van den Nieuwendijk en Boris van Berkum aka DJ Chantelle) opnieuw theatraal uit om zijn meesterschap te vieren wanneer het Toonderbeeld wordt teruggeplaatst op de Verlengde Nieuwstraat (ter hoogte van de Markthal).
()     link dit bericht


januari / februari 2017 index Nieuws-archief mei / juni 2017


© 2017
het Nieuws-team / StripSter
2019-09-22