zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


stuur stuur je berichten naar nieuws@stripster.eu.
zoek op woord:

november / december 2016 index Nieuws-archief maart / april 2017

40 berichten
2017-01-01De Mickey Mouse van Tébo
Glénat brengt ons deze dagen ook een adaptatie van de beroemde muis van Disney door Tébo. Een auteur uit de stal van Zep die in ons taalgebied niet zo bekend is.
In De jeugd van Mickey zien we hoe opa Mickey over zijn vroegere avonturen vertelt aan zijn achter-achterneefje Norbert. Men had nog nooit een oude Mickey getoond, vertelt Tébo. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik vooral fan was van de tekenfilms in zwart-wit. Ik wilde korte verhaaltjes maken. Waar ik op kick, is het avontuur. Ik wilde er cowboys insteken, of vliegtuigen. Ik wilde me vooral amuseren. Mickey Mouse gaat de confrontatie aan met Boris Boef, en dat in verschillende tijdsgewrichten, de Far West, tijdens WOI, of in de ruimte.
()     link dit bericht


2017-01-01Strips in Aarschot
Aarschot schiet het nieuwe beurzenjaar af met de Strip-platen-cd-dvd Beurs op zondag 7 januari 2018. Op deze beurs kan je terecht voor de verkoop en aankoop van strip verhalen, cd ,dvd, platen. Voor iedereen is er wel iets te vinden. Jong en oud, iedereen welkom. Kinderen tot 14 jaar gratis.
Stadsfeestzaal Aarschot
Demervallei 14
3200 Aarschot
()     link dit bericht


2017-01-02Jouw top 10 van 2017?
Er gaat geen jaar voorbij zonder dat Stripspeciaalzaak.be jouw mening willen weten over het voorbije stripjaar. Dat wordt uitgedrukt als een top 10 met wat jij de beste strips van 2016 vindt.
Voor je moeite word je beloond, zolang je tenminste een van de winnaars bent die elk een strippakket wint met een tiental albums per pakket. Wie dit jaar kans wil maken op zo'n pakket moet een bijkomende top 20 geven. Rangschik nu eens goed welke strips jou ongelofelijk wisten te bekoren sinds je strips bent beginnen lezen. Opgelet: je favoriete strips hoeven niet vertaald te zijn. We willen ook twintig verschillende albums van je, dus geen complete reeksen. Meerdere albums van reeksen mag je natuurlijk wel rangschikken. Nummer ze duidelijk van 1 tot 20. Tegen eind februari verwachten we een top 10 van 2016 én je Grenzeloze Top 20. Stuur ze naar info@stripspeciaalzaak.be
()     link dit bericht


2017-01-03Japanse cultuur opsnuiven in Amsterdam

Op zaterdag 7 januari is het tijd voor TomoFair in het WFC beursplaza in Amsterdam! Dat betekent honderden meters stands met geek/anime merchandise verdeeld over 3 hallen.
Comics, anime, games, cosplay, arts, sci-fi, movies en veel meer! Gezellige horeca, terrasjes en meetings op ruim 3500m2, waarvan 750 m2 (retro)games, arcadekasten en consoles door Magix Buttons en Gamerooms.nl. Naast alle currentgen consoles, zijn er ook diverse board- en cardgames.
()     link dit bericht


2017-01-03Dit weekend verjaart Kuifje
Het allereerste Kuifje-verhaal uit 1929, Kuifje in het land van de Sovjets, verschijnt in januari voor het eerst in kleur. De heldhaftige reporter komt het ingekleurde stripalbum dit weekend zelf voorstellen in Brussel.
Op zaterdag 7 januari brengt een Amilcar hem naar de Grote Markt, waar hij op het balkon van het stadhuis zal verschijnen. Daar wordt dan een wedstrijd georganiseerd voor de beste lookalike van de heldhaftige journalist en een spel om zijn trouwe viervoeter Bobbie terug te vinden.
Zondag 8 januari trekt Kuifje naar het Hergé Museum in Louvain-la-Neuve. Gratis toegang, een quiz en allerlei verrassingen heeft het Hergé Museum (Louvain-la-Neuve) voor u in petto om samen de verjaardag van Kuifje op zondag 8 januari 2017 te vieren! Website
Op maandag 9 januari neemt hij ten slotte de trein vanuit het Zuidstation naar Train World in Schaarbeek, waar het ingekleurde album wordt voorgesteld aan pers en publiek. In het museum loopt momenteel een tijdelijke tentoonstelling over Kuifje.
De strip ligt vanaf 11 januari in de boekhandel.
()     link dit bericht


2017-01-04Wol
Al generaties lang zijn de Van Mergaerts uiterst succesvolle wolhandelaren, tot hun bevoorrechte positie teniet wordt gedaan door de moderne tijd. De hele familie, van oma tot verre neef, kon goed leven van de wolhandel, maar met de aanschaf van een 'totaal machine' komt de welvaart plots tot een stilstand. Alphons, de neef van de directeur, wordt gedwongen in te trekken bij zijn familie nadat zijn vader alle banden verbroken heeft en met de noorderzon is vertrokken. Alphons merkt al snel dat zijn familieleden niet met de nieuwe situatie om kunnen gaan.
In schitterende tekeningen roept Aart Taminiau een beeld op van het Brabant tijdens de industriële revolutie. De bijzondere vormgeving speelt ook een inhoudelijke rol; het laat zien hoe de duisternis aan terrein wint naarmate de zaken steeds slechter gaan. Wol verscheen bij De Bezige Bij in HC.
()     link dit bericht


2017-01-05Het Besloten Land op het podium
Een tragikomische, visuele voorstelling gebaseerd op de strip Het Besloten Land (Ici-même) van Tardi/Forest over een man die zijn landgoed kwijtgeraakt is en nu alleen leeft op de muurtjes errond. Arthur Même vecht samen met zijn geliefde tegen de bierkaai, tegen de mensen die hem alles hebben afgepakt.
Op een onbestemde, poëtische, bijna woordloze manier en met de nodige humor brengt Max Last dit verhaal over liefde en begeerte, en over doorzetten. Monsieur Même is een sociaal-politiek verhaal vol macabere humor, een allegorie voor het leven anno 2016.
Max Last maakt in zijn zoektocht naar een universele theatertaal twee theaterversies van Tardi's strip. Beide zullen doordrenkt zijn van de scherpe maar ook poëtische humor en het hartzeer dat de striptekenaar zo meesterlijk weergeeft. Op zaterdagavond zoomt de KNT-versie in op de politiek-maatschappelijke en de felliniaans-erotische laag van het verhaal. Op zondagmiddag speelt de kinderversie. 7 januari in de Warande, Turnhout.
()     link dit bericht


2017-01-06Insecten in het stripverhaal
In het Natuurpunt Museum weten ze alles over insecten, in de bibliotheek weten ze alles over strips. Een mooie samenwerking levert een bijzondere tentoonstelling op. Getekende insecten uit stripverhalen worden vergeleken met hun echte insectenbroers en -zussen. Welke tekening is waarheidsgetrouw en wat kan beter?
De Expo loopt tot dinsdag 31 januari 2017 in de Bibliotheek Turnhout, Kasteeldreef 10, 2300 Turnhout (B). De toegang is gratis.
Website
()     link dit bericht


2017-01-07Lezing over de Belgische strip
Het Belgische stripverhaal : het grote succes van een klein land
Willem De Graeve is sinds 2008 directeur in het Stripmuseum en geeft regelmatig lezingen in binnen- en buitenland. Aan de hand van veel beeldmateriaal legt hij eerst uit waarom België zo een rijke striptraditie kent. Daarnaast geeft hij een overzicht van de Belgische stripgeschiedenis waarbij zowel grote klassiekers als Hergé en Willy Vandersteen als de meest recentste stromingen aan bod komen.
Lezing op 16 februari in de Openbare Bibliotheek Deinze, Gentpoortstraat 1, 9800 Deinze (B). De toegang bedraagt 3 euro. Voor inlichtingen/reservaties: bibliotheek@deinze.be
()     link dit bericht


2017-01-08De Suske en Wiske Cover Challenge
Op aansturen van Wouter Jaegers staan de covers van Stripster de komende maand in het teken van Suske en Wiske. Gezien die nieuwe Suske en Wiskes die door de nieuwe garde van tekenaars en scenaristen worden getekend leek het me wel een leuk idee om daar een challenge van te maken. Maar dan niet een heel verhaal maar gewoon de voorplaat. Zet de twee neer in een avontuur waar je ze altijd al in had willen zien.
Kruip allemaal in jullie tekenpen en stuur jouw cover zo snel mogelijk op naar strips@stripster.eu!
()     link dit bericht


2017-01-09De complete Brammetje Bram
Af en toe wordt er een reeks herontdekt, die eigenlijk altijd over het hoofd is gezien, maar een integrale uitgave meer dan waard is. Zo'n reeks is Brammetje Bram van de onderschatte Antwerpse tekenaar Eddy Ryssack (1928-2004). Maar een klein deel van de avonturen van Brammetje Bram is ooit in boekvorm verschenen, terwijl een flink aantal verhalen zelfs nog nooit in het Nederlands is gepubliceerd.
Vanaf 2017 gaat daar gelukkig verandering in komen! Zowel Brammetje Bram als Eddy Ryssack zullen eindelijk de aandacht gaan krijgen die ze verdienen, dankzij de inspanningen van maar liefst twee uitgeverijen, namelijk uitgeverij Arboris en uitgeverij Hauwaerts.
Bij uitgeverij Arboris zal vanaf het tweede kwartaal een serie bundelingen in harde kaft verschijnen, De Complete Brammetje Bram, met daarin chronologisch alle vijftien lange en circa dertig kortere verhalen die Ryssack getekend heeft voor de bladen Sjors, Zack en Wham!. Elke bundel krijgt een uitgebreid dossier dat speciaal voor deze bundelingen wordt geschreven en veel achtergrondinformatie over het ontstaan van de verhalen, over de tekenaar en de tekstschrijvers, enzovoort, zal bevatten.
()     link dit bericht


2017-01-10Limburg Gestript
7 Limburgse striptekenaars exposeren van 14 januari tot 25 februari 2017 op drie locaties: CC Palethe Overpelt, Provinciaal Domein Dommelhof Neerpelt en bibliotheek Neerpelt.
De curatoren van de tentoonstelling Limburg gestript hebben zeven gereputeerde striptekenaars van eigen bodem op drie locaties samengebracht. In alfabetische volgorde betreft het hier namelijk de heren Criva, Fobie, Kim, Melvin, Proost, Strzelecki en Swerts.
De zeven geselecteerde Limburgers leveren samen een mooi beeld van wat de stripmarkt te bieden heeft. We zien hier de meest courante – en de meest verscheiden – genres de revue passeren: de familie- en de vedettestrip, de undergroundstrip, het kinderverhaal, de maatschappelijk geëngageerde en de historische beeldroman, en, als buitenbeentje, de cartoon. Limburg Gestript is dus een overzichtstentoonstelling. Hier wordt een zeer representatieve staalkaart geboden van wat er vandaag in de stripwereld omgaat.
Maar deze tentoonstelling geeft ook inzage in de noeste arbeid die een kunstenaar dient te leveren vooraleer de lezer een kwaliteitsvol product in handen krijgt. Een paar honderd originele tekeningen en prenten zullen de bezoeker er bovendien van overtuigen dat Limburg een bijzonder vruchtbare stripbodem is.

()     link dit bericht


2017-01-11Workshop Jong Talent

De workshop Jong Talent is een initiatief van het Belgisch Stripcentrum. Het is een jaarlijkse ontmoeting tussen jonge stripauteurs en uitgevers.
Het belangrijkste streefdoel van de workshop Jong Talent is een platform te creëren voor contacten tussen enerzijds jonge tekenaars en scenaristen, die al dan niet een stripopleiding volgen, en anderzijds vertegenwoordigers van Belgische en buitenlandse uitgeverijen. De contacten kunnen verschillende vormen aannemen: het overhandigen van documenten of een project, het opvolgen van een project waarover al eerder contact bestond, collectieve of individuele raadgevingen, contractbesprekingen,...
De workshop Jong Talent is gratis voor alle deelnemers, auteurs en uitgevers, en vindt plaats op 15 februari 2017, in de lokalen van het Belgisch Stripcentrum, Zandstraat 20 in Brussel. De open workshop, die na inschrijving toegankelijk is voor alle geïnteresseerden, begint om 14u en eindigt om 17u. 's Ochtends kunnen uitgevers indien ze dit wensen van de lokalen gebruik maken voor hun persoonlijke afspraken. Het BSC vraagt aan alle deelnemers om zich op voorhand in te schrijven per mail op het adres visit@stripmuseum.be.
Voor de lijst van uitgeverijen en de precieze modaliteiten: zie website
()     link dit bericht


2017-01-12Volgende zaterdag in Museum Strips!
Gerben Valkema signeert zaterdag 14 januari vanaf 15.00 uur in het Museum en natuurlijk is er dan ook tijd genoeg om de expositie over Elsje in Museum Strips! te bekijken. In Stripwinkel Charlie kun je een aantal specials vinden die gemaakt zijn ter gelegenheid van de expositie. Zo hebben we een speciaal magazine te koop en ook is er een set van 9 ansichtkaarten met Elsje erop.
Daarnaast is ook Ron Schuijt zaterdag aanwezig om te signeren. Van zijn hand is er heel recent een nieuw album verschenen, het eerste deel in de nieuwe historische stripserie Tijl.
()     link dit bericht


2017-01-13Lid worden van de Stripgilde?
Alle stripmakers kunnen lid worden. Dit aanbod is niet enkel geldig voor professionele stripmakers maar voor iedereen die strips schrijft, tekent, kleurt, lettert, enzovoort. En dus, voor de duidelijkheid: ook mensen die in Nederland wonen kunnen lid worden.
De voordelen op een rijtje:
Je krijgt al de strips die we dit jaar uitgeven gratis en voor niets.
Gratis toegang tot het Stripmuseum en het Neromuseum in Brussel.
Korting in de shop van het Stripmuseum.
Ondersteuning bij problemen allerhande. (juridisch/uitgeven/creatief)
Je krijgt toegang tot het forum van de Stripgilde.
Je kan gebruik maken van ons unieke uitgavesysteem.
We organiseren voor onze leden (en geïnteresseerden) 4 keer per jaar een Drink & Draw evenement op verschillende locaties in verschillende steden.
Al jouw nieuwtjes worden opgenomen in onze nieuwsbrief die naar duizenden stripliefhebbers verstuurd wordt en ook verspreid wordt op onze website, sociale media, fora,…
Het lidgeld bedraagt 60 euro. Zie de website.
()     link dit bericht


2017-01-14Stripmaand bij Scheltema

De hele maand januari staat bij de Amsterdamse boekhandel Scheltema in het teken van de strip. Op zaterdag 21 januari is het hoogtepunt met de Scheltema Stripmarathon. Onder anderen Jean-Marc van Tol en Ype Driessen en Marissa Delbressine (Ward) zijn dan van de partij.
()     link dit bericht


2017-01-14Huiscartoonist 2017 van het ECC
Nikola Hendrickx is de nieuwe huiscartoonist 2017 van het Europees Cartoon Centrum in Kruishoutem. Hij kreeg een gloednieuw potlood overhandigd door zijn voorganger Tony Houbrechts. In het najaar kan je in het ECC een tentoonstelling met gloednieuw werk van deze jonge cartoonist bezichtigen.
Nikola Hendrickx werd geboren in 1982 in Dendermonde. Alhoewel hij een technische opleiding volgde had hij altijd al een passie voor tekenen en schilderen. In zijn jonge jaren ging hij meer dan 10 jaar naar de kunstacademie. Zijn passie voor cartoons ontstond rond 2003 toen hij een eerste keer deelnam aan een cartoonwedstrijd. Zijn favoriete cartoonisten zijn GAL, Angel Boligan en Silvano Mello. In 2009 had hij zijn eerste prijs beet, in de Karpik Cartoon Contest in Polen. En sindsdien werd zijn erelijst langer en langer. Zo won hij reeds prijzen in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Roemenië, Slovakije, Syrië en China. In 2013 mocht hij de Zilveren Hoed van het Cartoonfestival Knokke-Heist in ontvangst nemen. En dat jaar won hij ook de prijs van Beste Belgische Inzending in de Euro-kartoenale 'De Fiets'. Hij had persoonlijke en groepstentoonstellingen in Eskisehir, Baja, Boechout, Tallinn, Zagreb, Lede, Gent en Aalst.
()     link dit bericht


2017-01-15Een permanente Mennerstand
Richard de Regt, de Rotterdamse schrijver, striptekenaar, pianist en taalcoach, gaf zijn Mennerstand nu een permanente plek. Regelmatig is de Mennerstand te vinden op de Vijf Werelddelen Bazar in het Monument de Vijf Werelddelen, ook wel bekend als Entrepot Gebouw, aan de Rosestraat in Rotterdam (Feyenoord). Vaak aanwezig in het weekend. Alvast gepland staan de volgende datums: 21 en 22 januari, 4 en 5 februari, 18 en 19 maart.
()     link dit bericht


2017-01-15Uit de archieven van Bob Mau
Bob Mau (1926-2006) had al heel wat watertjes doorzwommen toen hij in 1962 een modern stripverhaal begon voor de Gazet van Antwerpen. Zo werd Kari Lente geboren: zowat de eerste vrouwelijke hoofdfiguur in een Europese strip. Zonder onderbreking verscheen de strip in de krant tussen 1962 en 1994; in totaal 145 verhalen. Enkele van die verhalen verschenen ook in Het Belang van Limburg en Het Friesche Dagblad.
Naar aanleiding van de 90e geboortedag werd er een gedenkboek uitgebracht. Dit boek van 208 p. bevat een biografische inleiding, een bloemlezing uit het rijke oeuvre van Bob Mau en tot slot 3 verhalen van Kari Lente, die hier voor het eerst in kleur verschijnen. Dit boek, van de hand van Tom Bouden, verscheen bij Hauwaerts Uitgeverij
()     link dit bericht


2017-01-16Strips in Putte

Strip Platen CD en DVD Beurs
2580 Putte (Mechelen)
Gemeenschapcentrum klein boom // hal 4 // Mechelbaan 604
Zondag 22/1/2017
9u – 17u30
()     link dit bericht


2017-01-16De laatste hoofdredacteur van Kuifje
Jean-Luc Vernal, geen onbekende naam in de franstalige stripwereld, is overleden op 15 januari 2017. Ook bij ons is hij bekend als scenarist van verschillende, voornamelijk historische, strips. Jugurtha schreef hij, eerst voor Hermann, daarna voor Franz. Hij maakte ook de scenario's voor onder andere Ian Kaledine en Pokervrouw.
Niet te vergeten, Jean-Luc Vernal was van 1979 tot 1988 hoofdredacteur van het weekblad Tintin/Kuifje, en daarna ook nog tot 1991 van het stripweekblad Hello BD. Jean-Luc Vernal werd 72 jaar oud.
()     link dit bericht


2017-01-16Tekenaars Inktpot maken nieuw Panorama van Utrecht
Negen tekenaars van het Utrechtse gezelschap De Inktpot maakten de afgelopen maanden het Panorama van Utrecht, een meterslange tekening van het zicht op de binnenstad van Utrecht vanaf de singels. De tekening volgt de stadsbuitengracht helemaal rondom de binnenstad, en de uiteinden van de tekening sluiten weer op elkaar aan. De tekening wordt tentoongesteld in Het Utrechts Archief én verschijnt als 'leporello' in boekvorm op één lange stook gevouwen papier.

De tekening is een hedendaagse versie van het Panorama van Utrecht van Jan Bos uit 1859. Ook deze tekening laat het zicht vanaf de singels heel precies zien, maar wat nu de binnenstad is, was toen vrijwel de hele stad Utrecht.

In de uitgave van De Inktpot staan de originele versie uit 1859 en de nieuwe versie uit 2017 op dezelfde maat boven elkaar. Daardoor is goed te zien hoe de stad in anderhalve eeuw veranderde.
De hedendaagse versie is getekend door Jessy Rietdijk, Niels Bongers, Albo Helm, Ronald van der Heide, Kaj van Vliet, Niels de Hoog, Joshua Peeters, Rob van Barneveld en Brigida Almeida

Beide versies zijn de aankomende maanden te zien tijdens de tentoonstelling 'De getekende stad' in Het Utrechts Archief. Daarna wordt de nieuwe tekening opgenomen in de collectie van Het Archief, waar de versie uit 1859 al deel van uitmaakt.

Te koop vanaf 15 januari 2017 à €12,50
()     link dit bericht


2017-01-17Een nieuwe start voor Stripgids
Er was al lange tijd onzekerheid over de toekomst van Stripgids. De kogel is nu door de kerk.
Het striptijdschrift van de vzw Strip Turnhout, krijgt een doorstart. Het Vlaams Fonds voor de Letteren trekt voor de komende vier jaar middelen uit die de toekomst van het blad verzekeren. Die toekomst ziet er echter helemaal anders uit. Een nieuwe, meerkoppige Stripgids-redactie is aangetreden, met Nix, Judith Vanistendael, Simon Spruyt, Marc Legendre, Roel Daenen, en Karl van den Broeck. Hun eersteling op papier verschijnt begin mei, het tweede nummer goed zes maand later. Het tijdschrift zal ook (veel) korter op de bal spelen, met een (ver)nieuw(d)e website die dagelijkse aanvoer van strip(nieuws) zal verzekeren.
Het klassieke Stripgids Festival in Turnhout verdwijnt in zijn huidige vorm. Stripgids zal wel, in samenwerking met het VFL en met andere partners, in 2017 de behoefte en de haalbaarheid onderzoeken van een nieuw, grootschalig evenement dat alle stripactoren in heel Vlaanderen bijeen brengt.
Een vaste waarde blijft de belangrijkste, driejaarlijkse Vlaamse stripprijs, de Bronzen Adhemar. Die wordt opnieuw uitgereikt in 2018. In samenwerking met de universiteiten roept Stripgids vanaf 2018 de Vlaamse Scriptieprijs voor Strips in het leven. Daarmee wil Stripgids zowel het academisch onderzoek naar strips aanjagen als een vertaalslag maken van dat onderzoek.
De volledige intentieverklaring vind je op de website.
()     link dit bericht


2017-01-17Smurfen tekenaar Pascal Garray overleden
Pascal Garray, tekenaar van onder meer De Smurfen en Steven Sterk, is maandag overleden. Hij werd slechts 51 jaar.
De Luikenaar leerde het vak van Peyo, de geestelijk vader van De Smurfen en Steven Sterk. Garray was sinds 1990 tekenaar bij Studio Peyo en werkte mee aan zeventien stripalbums van De Smurfen en zeven albums van Steven Sterk.
Hij was net klaar met de tekeningen voor De Smurfen en de paarse bonen. Dat album verschijnt in september.
()     link dit bericht


2017-01-18Bergèse terug met Blackbirds
Piloot Buck Danny viert dit jaar zijn 70ste verjaardag. Dit wordt andere gevierd met Blackbirds. Dit is een heel speciaal album. Want het is het laatste verhaal dat geschreven werd door de oorspronkelijke scenarist Jean-Michel Charlier. Of beter, hij schreef de eerste 16 pagina's. Tekenaar Francis Bergèse herneemt nu dit verhaal. En dit 10 jaar nadat hij zelf afscheid had genomen van Buck Danny. De scenaristen van de huidige reeks, Fred Zumbiehl en Patrice Buendia, schreven een vervolg. Blackbirds wordt een tweeluik, waarin we Buck, Sonny en Tumbler midden in de koude oorlog treffen. Ze nemen het op tegen een geheim sovjetleger.
()     link dit bericht


2017-01-19Merho in de Holebibib
Voor de eerste keer nodigt de Holebibib voor zijn auteurslezingen een striptekenaar uit. En wat voor één : Merho, de geestelijke vader van De Kiekeboes. In het verleden haalde Merho al verschillende lgbt-personages in zijn strips tevoorschijn. Maar met zijn nieuwste Gebroken zwart verwerkt hij een duidelijke lgbt-lijn in zijn werk. Daarom wil de Holebibib graag Merho ontvangen. We interviewen hem, hij leest voor, hij beantwoordt vragen van de aanwezigen en signeert.
Het Roze Huis - Draakplaats 2, 2018 Antwerpen, op zondag 29 januari 2017 van 16:00 tot 18:00. De toegang is gratis.
()     link dit bericht


2017-01-20Wie van de drie?
De drie genomineerden voor de grote prijs van Angoulême zijn bekendgemaakt. Cosey, Manu Larcenet, Chris Ware, één van de drie volgt Hermann op en ontvangt de grote prijs als bekroning voor een gans oeuvre. Het is nu aan een paar duizend in het Frans publicerende stripmakers om hun stem uit te brengen op een van hen. Larcenet liet al weten dat hij geen winnaar wil worden. Hij acht het werk van Cosey te hoog in om nog voor hem de volgende president van het festival te worden. Hij roept dus op om voor Cosey te stemmen.
()     link dit bericht


2017-01-20Jan Kruis overleden
Striptekenaar Jan Kruis is donderdag op 83-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend dankzij Jan, Jans en de Kinderen.
Kruis tekende de serie Jan, Jans en de Kinderen bijna dertig jaar voor de Libelle. De strip over een oer-Hollands gezin was deels gebaseerd op zijn eigen familie. Van de reeks verschenen tientallen albums, die in grote getalen werden verkocht.
In 1999 ging Kruis met pensioen. Hij verkocht de rechten van Jan, Jans en de Kinderen aan Studio Jan Kruis, die de strip voortzette.
()     link dit bericht


2017-01-21Nieuw Antwerps Stripfestival
De Antwerpse stripuitgeverijen Ballon Media en WPG (Standaard Uitgeverij) en Stad Antwerpen hebben de handen in elkaar geslagen voor het Internationaal Stripfestival Antwerpen (ISA). De eerste editie vindt tijdens het weekend van 5 tot en met 7 mei 2017 plaats in de Antwerpse binnenstad. Op de festivalsite op de Groenplaats zal een stripboekenbeurs met signerende tekenaars en een belevingszone voor kinderen en volwassenen komen.
Er wordt ook samengewerkt met Comics Station, het belevingspark dat in april opent. Meer details volgen nog.
()     link dit bericht


2017-01-22Een lezing over strips
Lommelse stripliefhebbers Fred Kemps en Eric-Jan Scharlee nemen je mee in de boeiende wereld van strips, ook wel de negende kunst genoemd, tijdens een een lezing op woensdag 1 februari 2017 in de bib van Lommel.
Eric-Jan Scharlee begint met een chronologische en thematische uiteenzetting over het ontstaan en de evolutie van de Vlaamse strip. Aan de hand van uitvoerig beeldmateriaal worden generaties van geesteskinderen van Vlaamse stripauteurs op originele en toegankelijke wijze besproken. Naast de klassiekers is er ook aandacht voor het fraaie en veelzijdige landschap van de minder populaire stripreeksen. En uiteraard komen ook Lommelse striptekenaars in dit overzicht aan bod.
In een tweede luik ontvlamt Fred Kemps zijn passie voor het verzamelen van strips en reikt hij in dat verband een aantal nuttige tips en mogelijke valkuilen aan.
()     link dit bericht


2017-01-23De Kronieken van Amoras: De zaak Krimson #1
De succesvolle sage Amoras voegde een uniek verhaal toe aan het universum van Suske en Wiske. Een verhaal dat op zijn beurt weer aanleiding geeft tot nieuwe verhalen, volgens de makers, want: Niet alles is al verteld!

De Kronieken van Amoras vormen een web van verhalen, die telkens uit twee of drie albums bestaan en los van elkaar te lezen zijn. Ze geven achtergrond bij personages of brengen nieuwe mysteries aan het licht.
De eerste kroniek van Amoras neemt een duik in het niet altijd zo duistere verleden van antiheld Krimson. Ontdek zijn verhaal in 3 delen.

De zaak Krimson #1 ligt in de winkels vanaf 15 maart 2017.
()     link dit bericht


2017-01-24Duke: een nieuwe reeks op 78 jaar
Op 78 jaar start Hermann een nieuwe Westernreeks, Duke. Hoofdpersoon is een echte antiheld; een marshal met zijn eigen normen, die er nochtans niet voor terugschrikt te schieten om te doden. Hij volgt het spoor van een moordende pistolero. Het scenario is weer van zoon Yves H.
Ik heb een goede gezondheid, ik ben dynamisch en het niveau van mijn tekenwerk blijft constant. Dus blijf ik voortdoen! Duke komt voor uit een complot tussen mijn zoon en Le Lombard. Toch had ik niet veel aanmoediging nodig... Duke past echter niet in hetzelfde straatje als Comanche, een western meer gericht op de jeugd. Ik wilde geen Greg na Greg maken, vertelde Hermann aan Spirou.
()     link dit bericht


2017-01-25Cosey bekroond in Angoulême
De Zwitser Cosey wint de Grand Prix van Angoulême, en volgt zo de Belg Hermann op. Deze prijs bekroont een ganse carrière in de strip.
Cosey (geboren 14 juni 1950) heet eigenlijk Bernard Cosendai. Zijn stripcarrière begon eind jaren 60 bij zijn landgenoot Derib. Hij tekent voor verschillende stripbladen, tot hij in 1975 Jonathan creëert voor Kuifje. Hij neemt de lezer mee naar verre oorden in deze vernieuwende en introspectieve strip.
Naast deze stripreeks tekent Cosey nog verschillende one-shots voor de reeksen Getekend (Le Lombard) en Vrije Vlucht (Dupuis). Verleden jaar verraste Cosey nog met zijn versie van Mickey Mouse.
()     link dit bericht


2017-01-26De ziel van Leiden
De inwoners van Leiden ontvangen in hun brievenbus het gratis stripboek De ziel van Leiden. Zes Leidse tekenaars vertellen over de avonturen van journalist Joppe, stagiair bij het Leidsch Dagblad, die door zijn redacteur gevraagd wordt uit te zoeken wat er nu zo uniek is aan de Sleutelstad. Om dat te bepalen werden er sessie-avonden georganiseerd, om verhalen en anekdotes op te halen en daar de stripverhalen op te baseren. Er waren zeven thema-avonden, die resulteerden in zeven hoofdstukken.
De verhalen zitten vol met verwijzingen, grapjes, weetjes en herkenbare figuren en plaatsen die vooral de Leidenaars zullen snappen. Maar de tekenaars hebben de stad zeer aantrekkelijk op papier gekregen dus die visuele pracht zal je ongetwijfeld over de streep kunnen trekken, vertelde tekenaar Nils Bierman aan Stripgids.
()     link dit bericht


2017-01-28Tentoongesteld in het ECC
Vanaf 29 januari kan je in het Europees Cartoon Centrum Kruishoutem terecht voor twee nieuwe tentoonstellingen.
Roger Penwill is een Engelse oude rot in het vak. Zijn typische 'klassieke' cartoons hebben vooral tot doel mensen aan het lachen te brengen. Hij was één van de pioniers in digitaal werk.
Daarnaast presenteert het ECC u het werk van Marcin Bondarowicz gebundeld in een tentoonstelling The Guardian of Secrets in samenwerking met het cartoonmuseum van Warschau.
()     link dit bericht


2017-01-28De prijzen uitgereikt - Angoulême

Op het stripfestival van Angoulême, de hoogmis van de franstalige strip, werden de prijzen uitgereikt. Hier volgt een overzicht:
Beste album : Paysage après la bataille - Philippe de Pierpont & Éric Lambé, (Actes Sud BD/Frémok)
Speciale prijs van de jury : Ce qu'il faut de terre à l'homme - Martin Veyron (Dargaud)
Prijs voor beste reeks : Chiisakobe, tome 4 - Minetaro Mochizuki (Le Lézard Noir)
Prijs voor de ontdekking : Mauvaises filles - Ancco (Cornélius)
Prijs patrimonium : Le Club des divorcés, Tome 2 - Kazuo Kamimura (Kana)
Publieksprijs Cultura : De moordenaar van Lucky Luke - Matthieu Bonhomme (Lucky Comics)
Prijs thriller SNCF : L'Été Diabolik - Alexandre Clérisse & Thierry Smolderen (Dargaud)
Prijs voor de alternatieve strip : Biscoto, Le journal plus fort que costaud - Association Biscoto éditions (Julie Staebler & Suzanne Arhex)
Prijs René Goscinny (scenario) : Emmanuel Guibert
()     link dit bericht


2017-01-29Colle of nDurlie
nDurlie is een illustratrice zonder geheimen. In het echte gaat ze door het leven als Veerle Colle. Ze heeft een Master Diploma in de Audiovisuele Kunsten Film op zak, maar nDurlie geeft eerlijk toe dat haar grote passie draait rond 'verhalen vertellen'. Als je tekent bent je nergens aan verbonden en van die vrijheid houdt ze enorm. Tekenen doet ze dan ook al van het moment dat ze een potlood kon vasthouden. Vroeger draaide dit voornamelijk om fantasie, maar haar kunst evolueerde langzaam naar een kritische, humoristische uitlaatklep. In 2015 brengt ze haar eerste Graphic Novel, Ben X, uit. De strip is gebaseerd op de gelijknamige film van Nic Balthazar.
In 2012 begon nDurlie met een webcomic Colle. Sindsdien kan iedereen haar hele leven volgen. Lezers konden op die manier zien hoe ze haar filmstudies aan het RITS afronde en op zoek ging naar werk en échte liefde. Nu heeft ze deze strips gebundeld in een softcover album, te koop voor 12,5 euro.
Facebook
()     link dit bericht


2017-01-30Strip en bier in Brugge
Het Brugs Bierfestival, in het weekend van 4 en 5 februari, is niet zomaar een bierfestival, maar een evenement met een kunstig kantje. Dit jaar wordt bier in het stripverhaal in the picture gezet.
Tijdens vorige festivals presenteerden we reeds kunst & graffiti, woordkunst en beeldende kunst. De meeste mensen komen nu net niet genoeg in contact met de 'andere' strip. Op het bierfestival hebben we daarom wat minder gekende namen en debutanten uitgenodigd uit de stripwereld. Het zijn stuk voor stuk mensen die vol passie bezig zijn met tekenen en die niet altijd de aandacht krijgen dat hun werk verdient. Op de beurs zullen de tekenaars hun eigen werk verkopen en signeren en wellicht ook van een tekening voorzien.
()     link dit bericht


2017-01-30Workshop striptekenen voor kinderen

Zoals elk jaar organiseert de Antwerpse stripwinkel Mekanik tijdens het carnavalverlof een workshop striptekenen. Bestemd voor kinderen tussen 8 en 15 jaar gaat deze workshop door tussen dinsdag 28 februari en vrijdag 3 maart, in de namiddag. Inschrijvingsgeld bedraagt 45 euro en er zijn maximum 15 plaatsen.
Voor info: 03 234 2347 of mekanik@online.be
()     link dit bericht


2017-01-31De Groote Oorlog in strips
In samenwerking met de organisatie 'Getekend, Lommel': de expositie De Groote Oorlog in strips zal gedurende de hele maand februari (van 1 tot 28 februari) doorgaan in de stedelijke openbare bibliotheek van Lommel. De VZW ' Het Beeldend verhaal' stelde namelijk een expositie samen waar negen stripverhalen met als thema' De Groote Oorlog' worden uitgelicht. De volgende strips komen aan bod : The great war (Joe Sacco), Gavrilla Princip (Henrik Rehr), Medz Yeghem (Paolo Cossi), De grote slachting (Jacques Tardi), Mevrouw Livingtone (Christophe Cassiau-Haurie), Elsi en Mairi (Ivan Adriaenssens), Gewonde stad (Gerolf van de Perre), Ypres Memories (Phillippe Glogowsky) en Folies Bergère (Zidrou). Bij elk exemplaar is er een banner met uitleg en een inkijkexemplaar voorzien.
()     link dit bericht


37 berichten
2017-02-01Human Migration in het parlement

De expo HUMAN MIGRATION in het Belgisch Parlement focust op migratie vroeger en vandaag. Tot 10 maart 2017 kan iedereen deze tentoonstelling van GoodPlanet Belgium, in samenwerking met de Senaat en het Museum Shoes Or No Shoes? (SONS), bezoeken. Je kan er onder andere de tekeningen, illustraties en schilderijen van Belgisch kunstenaar Gilbert Declercq bekijken. Enzi, een jonge vrouw die Oostenrijk in 1907 verlaat voor een nieuw leven in de Verenigde Staten is één van de personages bedacht en vormgegeven door Gilbert Declercq. Een geëngageerd kunstenaar in wiens werk het thema migratie regelmatig aan bod komt.
()     link dit bericht


2017-02-02Guust Flater 60
Rond de zestigste verjaardag van Guust Flater is er heel wat te doen. De kantoorklerk / lanterfanter van André Franquin verscheen 60 jaar geleden voor het eerst in de pagina's van het stripweekblad Robbedoes / Spirou.
Spirou zal in het nummer 4115 van 22 februari Guust Flater in de kijker zetten. De hedendaagse auteurs van het weekblad verzinnen voor de lezers een jeugd of een oude dag voor Guust. Er worden onder andere bijdragen van Nob, Nix en Bouzard aangekondigd.
Ook in Angoulême was Guust vorige week van de partij met een tijdelijke expo. En dit terwijl je in Parijs in het Centre Pompidou nog steeds terecht kan voor een overzichtstentoonstelling.
En ook de Belgische post staat stil bij de aintiheld van Franquin, en dit met een postzegelreeks rond Guust en enkele van de kleurrijke nevenpersonages.
()     link dit bericht


2017-02-03Bill Peen
Rash Comics stelt het album Bill Peen, De Paardenverduisteraar voor. Een malle en komische strip over een paardenverduisteraar in het Wilde Westen. Bill Peen lijkt op het eerste gezicht een normale paardendief, maar zijn obsessie voor deze 4-benige dieren komt hem en zijn makker telkens weer duur te staan. Tel daarbij een volhardende sheriff, zijn verliefde vriend, een onhandige posse, moderne indianen en een wellustige moeder bij op, dan heb je de ingrediënten bij elkaar voor een absurde strip met onwaarschijnlijke verhaallijnen.
Te bestellen voor 7,95 euro.
()     link dit bericht


2017-02-03Lectrr bij Ninja Tune
Cartoonist Lectrr tekent nu ook voor de social media van platenfirma Ninja Tune. Ik heb me ook afgevraagd wat ik in hemelsnaam bij een platenfirma ging doen, vertelde hij aan de Belgische krant De Standaard. De bedoeling is dat hij elke maand iets maakt, en als ik een ingeving heb, trek ik wel aan de bel. Het was natuurlijk aftasten.
Ninja Tune is het label van Matt Black en Jonathan More alias Coldcut, DJ Food, Bonobo of Cinematic Orchestra.
()     link dit bericht


2017-02-04The Unnamed op Kickstarter
Op Kickstarter kan je het comic project van Ivo Goeyens steunen, The Unnamed. De pitch:
1880, Noord-Frankrijk. Een mysterieuze bende geweldddadige moordenaars terroriseert de streek. De kranten noemen hen de Bijlmoordenaars. Ondanks het spoor van bloeddat ze achterlaten, kon de lokale gendarmerie hen nog niet vatten. Het onderzoek wordt nochtans geleid door de niet te onderschatten Monsieur Loup. Maar deze speurder heeft nog een geheime troefkaart: Hecate, een verschrikkelijke en mysterieuze vrouw.
Dit is geen superhelden comic, maar een 'mystery' met enkele fantasy-elementen, in een historische setting. Voor de tekeningen heeft Ivo Goeyens de Argentijnse comic artist Joel Saavedra aangetrokken.
Je hebt nog 36 dagen om dit project aan de benodigde 1900 euro te helpen.
()     link dit bericht


2017-02-05Heruitgave voor Evert Kwok

Bij Strip2000 / Syndikaat verschijnt een nieuwe versie van de eerste Evert Kwok op nieuw formaat.
()     link dit bericht


2017-02-06De 20ste Leuvense Stripbeurs

Het begon allemaal in 1998, in Zaal Het Bad, met slechts vijftig meter aan tafels. Maar in de loop der jaren groeide de beurs uit zijn jas en verhuisde het in 2008 naar Zaal Redingenhof. Hier is ruimte voor maar liefst tweehonderd meter aan tafels, die worden bemand door stripwinkels, stripverzamelaars en striptekenaars uit België en Nederland.
Eregast dit jaar is striptekenaar Eric de Rop. Hij inktte zo'n dertig jaar lang de avonturen van Suske en Wiske, maar heeft ook zijn eigen stripreeksen. Fans kunnen bij hem aanschuiven voor een tekening.
De affiche - een illustratie van het Leuvense gemeentehuis vol stripfiguren - is dit jaar ontworpen door Leuvenaar Joris Snaet. Hij is sinds 1997 cartoonist voor de Campuskrant van de KU Leuven en tekent sinds twee jaar cartoons voor De Standaard. De prent wordt op de beurs ook te koop aangeboden op A4-formaat, in een oplage van slechts 25 exemplaren.
Ook Leuvense burgemeester Louis Toback zal van de partij zijn en zal, ter gelegenheid van de 20ste verjaardag, de beurs omstreeks 11 uur een bezoekje brengen.
Zondag 12 februari 2017, van 10 tot 16 uur.
()     link dit bericht


2017-02-07Alleen in de filmzaal

De jeugdstrip Alleen van Gazzotti en Vehlman werd vertaald naar het witte doek door David Moreau. Leila, Dodji, Terry of Camille zijn ook bekend in de Lage Landen. De film vat de eerste cyclus van de stripreeks samen, waarin het mysterie van een wereld zonder volwassenen (een beetje) wordt ontrafeld.
Vanaf 8 februari speelt Seuls in de franstalige zalen.
()     link dit bericht


2017-02-07De Vlaamse verkooptop 2016
Voor de stripverkoop in Vlaanderen was 2016 geen geweldig jaar. Er werd voor het eerst in jaren een daling gemeten. De voorgaande boerenjaren voor de stripmarkt zijn mee te verklaren door de instant bestseller Amoras, waarvan in 2016 geen nieuw album verscheen.
De Kiekeboes 145 staat op plaats 4 in de algemene boekentop-20 en voert de striplijst aan die voor de rest bestaat uit de bestsellers van Standaard Uitgeverij. Jommeke, van Ballon Media, staat met een eerste titel pas op plaats 10. De top 10 wordt vervolledigd met De Kiekeboes (plaatsen 1-3), FC De Kampioenen (plaatsen 4-6), en Suske en Wiske (7-9). De Rode Ridder 250, met nieuw creatief team, vinden we op plaats 15.
De volledige top 20 vind je op stripspeciaalzaak.be.
()     link dit bericht


2017-02-08Strip- en kinderboekenfestival
Strips en kinderboeken zijn niet weg te denken uit onze samenleving. Meer nog, gezamenlijk worden deze boekengenres het best verkocht in Vlaanderen en is België het land met het grootste aantal stripauteurs per vierkante kilometer.
Getekend, Lommel is het eerste festival in Lommel rond strips en kinderboeken en vindt plaats op zondag 12 februari 2017 van 10u00 tot 17u00 in Cultuurcentrum De Adelberg, Adelbergpark 1. De inkom is gratis.
Het wordt een boeiend en gevarieerd festival dat veel meer zal zijn dan enkel de verkoop van strips en kinderboeken. Zo zullen meer dan 15 stripauteurs signeren (o.a. Jeff Broeckx, Marc Verhaegen, Mario Boon, Luc Poets en vele anderen) en zullen veel uitgevers en standhouders aanwezig zijn. Uiteenlopende lezingen en een expositie bieden een nieuwe kijk op strips. Maar er zal ook een stripveiling zijn... Kinderen kunnen deelnemen aan workshops, aanschuiven in de leeshoek of te keer gaan in de knutselhoek, aan het prijzenrad of aan onze mega-lichtbak... Het geheel zal opgeluisterd worden door levende stripfiguren en mascottes
()     link dit bericht


2017-02-09Strip(lees)dag in Brugge
Jan Bonneure nodigt je uit op zijn Stripdag op zondag 12 februari. Op het programma: stripverhalen proeven!
Van één tot zeven (?) uur staat zijn huis voor je open. Je kiest een strip, zoekt een luie zetel en dompelt je onder in de magische wereld van het stripverhaal, een wereld waarin de bladspiegel het haalt van de tekstballon en waar kleur zwartwit kan zijn, en omgekeerd.
Ook de inwendige mens kan rekenen op alle nodige ondersteuning, en er wordt afgerond, Nero-gewijs, met een wafeltafel.
Voor de minieme bijdrage van 5 euro is deze dag van jou! Iedereen, jong en oud, is welkom.
Geef een seintje aan Jan als je wil komen naar St-Andries Brugge 0473/573031 of janbonneure@skynet.be.
()     link dit bericht


2017-02-09Piet Heyn van Heijink
Striptekenaar John Heijink presenteert zijn strip over Piet Hein op 18 februari in museum Strips! in Rotterdam. Lunchcafé IJzerbroot wordt voor de gelegenheid omgetoverd in zeventiende eeuwse stijl. Het album krijgt de titel Poveglia, de naam van een klein Italiaans eiland vlakbij Venetië waar Piet Hein voor de Venetianen vocht tegen het koninkrijk Napels en Sicilië. De serie is een geromantiseerd verhaal over het leven van de zeeheld die eind zestiende en begin zeventiende eeuw leefde. Het eerste boek gaat over de strijd om Venetië. In het tweede deel komt de verovering van de Spaanse Zilvervloot aan bod. Mogelijk komt er nog een derde boek.
()     link dit bericht


2017-02-10Nieuw album Marc Scherbateyev
Eind februari komt het nieuwe boek van Marc Scherbateyev uit met de titel Tien Jaar Treurig.
Het is het een plaats geven van een verbroken huwelijk.
In een aantal valse versjes schrijft hij zijn grieven van zich af.
Op de linker bladzijde staat het gedicht, op de rechter de begeleidende illustratie.

Het boek komt 20 februari uit bij Comics of the West voor de prijs van € 19.
()     link dit bericht


2017-02-11Little England
Stripliefhebbers keken al enige tijd uit naar het nieuwe stripproject van Thomas du Caju. Samen met scenarist Jean-Claude Van Rijckeghem maakt hij voor Dupuis Little England, het verbluffend relaas van de ondergang van een Britse kolonie. De Tweede Wereldoorlog, gezien door de ogen van een zestienjarige jongen.
November 1941. Little England is het stadje Moulmein in Birma, een verre kolonie van het Britse Rijk. Jonathan is zestien en zoon van een kolonel. Hij loopt school in de buurt van de luchtmachtbasis, maar hij kent ook het "echte" Birma, het land van pagoden, boeddhistische rebellen en ... de nachtclub Blue Moon. Archie, een Amerikaanse piloot, smokkelt Jonathan geregeld binnen in dit rijk van Duizend-en-een-nachten waar meisjes halfnaakt voorbij flaneren en militairen voor een niemendalletje op de vuist gaan. Jonathan heeft zijn hart verloren aan het Aziatische zangeresje Ruby wanneer Japan ineens Pearl Harbour aanvalt. De oorlog, die zich eerst ver weg in Europa leek af te spelen, is nu vlakbij. Als er een Brits vliegtuig wordt neergehaald, ontdekt Jonathan dat heel wat rebellen een onderkomen hebben gezocht in de Blue Moon. De jongen wil alarm slaan, maar eerst... wil hij Ruby waarschuwen.
()     link dit bericht


2017-02-11RIP Jirô Taniguchi
Vandaag is mangaka Jirô Taniguchi overleden op 69 jarige leeftijd. Hij was een bruggenbouwer tussen de Japanse manga en de westerse strip. Hij laat een indrukwekkend oeuvre na, waarvan ook vele werken zijn vertaald in het Nederlands (Het dagboek van mijn vader, Herinneringen, De wandelende man, De magische berg,...).
In Europa verkocht hij meer dan een miljoen strips. Hij ontving ook verschillende Europese onderscheidingen. Zo werd Taniguchi bekroond in Angoulême in 2003 voor beste scenario.
()     link dit bericht


2017-02-12Crossover in Eppo
Hij was al aangekondigd in Eppo 3, maar volgende week zie je hem in het echt. Het korte Agent 327 verhaal De schaduw van Wu Manchu door Fred de Heij. Fred heeft een spannend verhaal geschreven en getekend waar ook nog tal van andere Eppo coryfeeën in opduiken, zoals January Jones en Rhonda.
()     link dit bericht


2017-02-12Colour bee originelen

Colour bee / Coco Ouwerwerk verloot 2 originelen naar aanleiding van haar 25e verjaardag op 17 februari. Hiervoor kan je terecht op haar facebook pagina.
()     link dit bericht


2017-02-12Anne Toole, Martin van der Schuijt en Femke Schaars in Ganesha
Tijdens de Dutch Comic Con 2016 was er een ontmoeting tussen Martin van der Schuijt en Anne Toole.
Ze is scenarioschrijver en heeft meegewerkt aan verscheidene games, waaronder the Witcher.
Ook is er een leuke webserie naar haar idee ontwikkelt: Alles Liebe, Annette.

Een paar maandjes terug vroeg ze aan Martin of hij iemand kende voor een kort verhaal voor het franse magazine Ganesha met als onderwerp Middeleeuwse Fantasy.
Martin heeft dat toen naar zichtzelf toegetrokken. Femke Schaars verzorgde de inkleuring toen bleek dat Martin in tijdgebrek kwam.

De 6 pagina tellende strip, Petit Heros, is nu in gedrukt exemplaar in het frans te bestellen via http://www.92bulles.fr/, waarin ook andere tekenaars hun eigen Middeleeuwse Fantasy hebben staan.
()     link dit bericht


2017-02-13De gevoelige kracht
Gipi (Gianni Alfonso Pacinotti) werd in 1963 geboren te Pisa en maakt illustraties voor de Italiaanse uitgevers en de Italiaanse pers waar hij vaak mee samenwerkt. Hij wordt in 2006 ontdekt na publicatie van zijn indrukwekkende grafische roman Appunti per una storia di guerra waarvoor hij op het Festival van Agoulême de prijs voor het beste album in ontvangst mocht nemen. In datzelfde jaar wordt zijn verhaal Gli innocenti genomineerd voor de Eisner Awards. Zijn autobiografische (S., La mia vita disegnata male) of fictiealbums (Baci dalla provincia, Questa è la stanza, En descendant le fleuve et autres histoires) vertellen met bijzonder veel gevoel over de menselijke relaties. Gipi is een bijzonder originele auteur, realist van nature en expressionistisch naar de vorm. De kracht van zijn tekeningen en de zuivere verhaallijnen maken van hem een van de beste stripauteurs van deze tijd.
De tentoonstelling loopt van 14 februari tot 3 september in het Brussels Stripmuseum.
()     link dit bericht


2017-02-14Brabant Strip Ledendag
Op zondag 19 februari 2017 kan je terecht in Lichtervelde voor de Ledendag van Brabant Strip.
In zaal Ten Boomgaerde, Boomgaardstraat 4a, Lichtervelde.
Iedereen welkom van 13 tot 17 uur.
()     link dit bericht


2017-02-15Recht uit de ondergrond
Bij Syndicaat verscheen een compilatie van de beste Wimpie Comics tussen 2011 en 2017. Jan-Willem Spakman begon in 2010 zijn studie aan de kunstacademie ArtEZ te Zwolle in de richting Comic Design. In 2011 begon hij met het maken van Wimpie Comics als oefening voor zijn tekenhand en narratief vermogen. Sinds toen is hij niet meer gestopt met het maken van deze korte strips.
Er was al een aantal jaar het plan om een album uit te brengen, maar m'n stijl was nog niet consistent genoeg en er was nog niet voldoende materiaal. Ik maak meestal één Wimpie Comic per week, tussen opdrachten door, vertelde Spakman aan Stripgids. Veel oude strips waren alleen voor mij en wat vrienden grappig, er waren een paar strips die te grof waren voor het grote publiek, sommige waren gewoon niet grappig genoeg. In het album staan oude en recentere strips kriskras door elkaar. Ik heb nog een stuk of twintig oudere strips hertekend. Veel werk maar wel leuk om te zien hoeveel je dan gegroeid bent in die jaren. De losse cartoons geven het album een beter ritme.
()     link dit bericht


2017-02-15Oproep van Stripgids
De redactie van Stripgids is volop bezig met de voorbereidingen van het eerste nummer (van de derde reeks ondertussen) dat nog voor de zomer verschijnt.
En Stripgids nieuwe formule stelt zijn kolommen open voor externe medewerkers. Tekenaars, publicisten en journalisten die een bijdrage willen leveren aan Stripgids kunnen hun voorstel mailen naar redactie@stripgids.org. Kant-en-klare bijdragen zijn ook welkom.
De redactie zal alle voorstellen en bijdragen bespreken en in het geval van een gunstige beslissing contact opnemen met de (strip)auteur. Er is een gepast, maar bescheiden, honorarium voorzien.
()     link dit bericht


2017-02-16Comeback van Roel Dijkstra
Voetbalreeks Roel Dijkstra maakt zijn comeback. De avonturen van Nederlandse beste voetballer worden voortgezet door het nieuwe duo Roelof Wijtsma en Willem Ritstier. In maart verschijnt het eerste nieuwe album in softcover en hardcover bij Don Lawrence Collection.
()     link dit bericht


2017-02-17De Kiekeboes nemen de krant over
De Kiekeboes van tekenaar Merho werden deze week 40! Op zaterdag 18 februari werkt Merho mee aan een De Kiekeboes-editie van Gazet van Antwerpen waarin zijn populaire stripreeks al jaren wordt voorgepubliceerd. Merho illustreert letterlijk het nieuws met tekeningen van de Kiekeboe-familie. Bij deze krant hoort ook een setje van vier wenskaarten.
De lezers van 'De Gazet' ontvangen de komende 4 zaterdagen ook een gratis e-strip van De Kiekeboes.
()     link dit bericht


2017-02-17Dick Bruna overleden
Dick Bruna, de geestelijk vader van nijntje is donderdagavond, 16-02-2016, overleden in zijn geboortestad Utrecht.
Hij overleed rustig in zijn slaap.
Bruna schreef en illustreerde maar liefst 124 prentenboeken en ontwierp hiernaast vele affiches en omslagen voor de Zwarte Beertjes pocketboeken.
Ook internationaal maakt Bruna sinds de jaren 60 furore met zijn werk. Dick Bruna is 89 jaar geworden.
()     link dit bericht


2017-02-18Aydin Dogan Cartoon Competition

De Aydin Dogan International Cartoon Competition wordt al georganiseerd sinds 1993 en kan de "Academy Award of Cartoons" genoemd worden. Meer dan 7.800 artiesten uit 137 landen namen al deel.
Zowel professionele als amateur cartoonisten kunnen deelnemen. Er is enerzijds de algemene competitie zonder thema, en anderzijds een nevencompetitie met als thema: Empowered Girls, Empowered Futures. Deadline voor inzendingen is 5 mei 2017.
De internationale jury beraadslaagt in juni 2017 en de prijzen worden uitgereikt in Istanbul in november 2017.
website
()     link dit bericht


2017-02-19Virus in drie talen
Onlangs verscheen de zombiestrip Virus, tegelijk in het Nederlands, Engels en Frans. De grote Amerikaanse distributeur Diamond buigt zich momenteel over de distributierechten. Niet alleen levende doden, maar ook gehoornde rondborstige heksen bevolken het debuut van Vlaming Patrick Cornelis.
Ik ben opgegroeid met horror. Het fascineert me. Ik word gelukkig van alles wat met sciencefiction en horror te maken heeft, vertelde Cornelis aan De Morgen. Het zijn niet zozeer de zombies die me aantrekken, het is vooral de apocalyptische wereld die ermee gepaard gaat. Ik heb in Virus ook een ander element toegevoegd: dat van een heksensekte die in wezen de infectie en de daaropvolgende apocalyps veroorzaakt.
Virus verscheen bij Pangolin Comics en kost 17,50 euro.
()     link dit bericht


2017-02-20Poëtische Narwal
In Narwal is het hoofdpersonage een geblesseerde speerwerper die (in visioenen) transformeert tot dolfijn met een speer. Die magische dimensie geven de verhalen in dit boek een diepere laag vol symboliek. De hoofdstukken over de moedeloze speerwerper op zoek naar verlossing worden afgewisseld met monologen van de sjamaan. In zeven korte sessies verkondigt hij stellig allerlei wijsheden die wellicht de speerwerper zouden kunnen helpen, maar hoe dan precies? Aan het einde reist de speerwerper met de sjamaan naar de noordpool om een narwal te zoeken. Ze willen vooral wat van de (magische?) hoorn bemachtigen en schrapen dat van een narwal af (die ze daarna weer vrijlaten).
Narwal is de tweede strip van de Brusselse dichter/striptekenaar Wide Vercnocke , en verscheen eind 2016 bij uitgeverij Bries.
()     link dit bericht


2017-02-21Brusselse Comic Con
COMIC CON BRUSSELS is een jaarlijkse conventie in het hart van Europa.
"Je kan ons vinden op de schitterende site van Tour & Taxis in de nabijheid van het Brusselse Noordstation. Op Comic Con Brussel vind je Dealers, Artiesten, Acteurs, … Het is een conventie die alles waar jullie van houden samenbrengt."
Op zaterdag 25 (10:00-19:00u) en zondag 26 februari (10:00-17:00u).
COMICS, COSPLAY, GAMING, FILMS, MANGA, COLLECTIBLES, ANIME, TV SERIES, KLEDING, SPEELGOED, GADGETS EN NOG VEEL MEER.
()     link dit bericht


2017-02-22Wasco bij Bries

De Nederlandse stripauteur Wasco resideert in de Bries Space. Hij heeft zich voorgenomen om minstens elke week aanwezig te zijn in The Bries Space in Borgerhout van donderdag tot en met zondag van 12u tot 18u. "Ik verheug me erop dat iedereen komt binnenlopen!"
Je kan dit ook volgen via het blog.
()     link dit bericht


2017-02-23Er was eens... in het Suske en Wiske Museum
Beleef tijdens de krokusvakantie de wereld van de sprookjes, maar dan net even anders! Het Suske en Wiske-Kindermuseum geeft aan bekende verhalen een onverwachte draai. Zo zijn sprookjes niet alleen leuk voor de allerkleinsten maar ook grappig en spannend voor de hele familie! De plaatsen voor de rondleiding door het Kindermuseum zijn beperkt, dus reserveren is een must.
Suske en Wiske - Kindermuseum, Beauvoislaan 98, B-2920 Kalmthout, van 27 februari 2017 tot 3 maart 2017.
()     link dit bericht


2017-02-25Kickstarter Project: Unnamed-The Axe Killers
Een Belgische scenarist (Ivo Goeyens) en Argentijnse tekenaar (Joel Saavedra) maken een prachtig beeldverhaal onder de naam Unnamed-The Axe Killers. Het Engelstalig historisch detective verhaal komt uit in album wanneer de financiering rondkomt. Via Kickstarter kunt u dit jong aankomend talent ondersteunen.
Overigens werkt de scenarist ook samen met Willy Hagenaars. Dus wie weet komen we deze naam vaker tegen op StripSter.
()     link dit bericht


2017-02-26Nudiske door Marc Scherbateyev
Kort geleden schreven we hier over het boek Tien Jaar Treurig van Marc Scherbateyev.
Nu is er ook het boekje Nudiske, wat gepresenteerd gaat worden op de Stripdagen in Rijswijk op 4 en 5 maart.
Het gaat over het zusje van die zich van haar vrolijke, onbezorgde en soms wat ondeugende kant laat zien, samen met haar popje Creatuurke.

Het komt uit via Boekscout maar kan ook bij Marc besteld worden. (€ 17,50)
()     link dit bericht


2017-02-27De Stripdagen (1)
Ter gelegenheid van de Stripdagen in Rijswijk, volgend weekend, is er een expositie gewijd aan de legendarische Studio Arnhem, die een groot aantal striptalenten heeft voortgebracht. De voormalige studio in Arnhem compleet herbouwen is niet mogelijk, maar het gevoel van de oude studio wel; door terug te blikken op de geschiedenis van deze legendarische studio met foto's en werk van Hanco Kolk, Gerard Leever, Aloys Oosterwijk, Ben Jansen, Evert Geradts, René Meulenbroek, Wilma Leenders, Kees de Boer, Hendrik-Jan Vos en vele anderen. Er wordt het hele weekend gesigneerd, onder meer het overzichtsboek dat Uitgeverij Personalia ter gelegenheid van De Stripdagen en de expositie uitbrengt.
De Stripdagen, 4 en 5 maart 2017, Rijswijk
()     link dit bericht


2017-02-27Strips en illustraties in de bib
De Centrale Bibliotheek van Den Haag, als partner van De Stripdagen, toont een expositie van werk van stripmakers die zeer succesvol zijn als kinderboekenillustrator: Van het een komt het ander. Over twee verdiepingen wordt uitgebreid aandacht geschonken aan zowel het illustratieve als het stripwerk van Thé Tjong-Khing, Kees de Boer en Jeroen Funke. Met videobeelden, een prijsvraag en 3d-objecten.
Tot 15 maart 2017.
()     link dit bericht


2017-02-28Het beste feestje van 2017
Tijdens Museumnacht010 op zaterdag 4 maart zie je de mooiste tentoonstellingen, unieke collecties, te gekke projecten en bizarre performances bij musea en culturele instellingen door de hele stad. Samen gooien ze hun deuren open, zodat je in één avond kennis kan maken met het rijke aanbod aan kunst en cultuur in Rotterdam.
Tijdens Museumnacht010 opent Strips! Museum voor het Beeldverhaal, het nieuwste museum van Rotterdam, haar deuren voor cosplayers en stripliefhebbers. Kom en neem een kijkje in de wereld van comics, tekenfilm en cosplay en geniet van strips, animatie en vele originele tekeningen!
()     link dit bericht


2017-02-28De Stripdagen (2)
Peter van Dongen heeft, speciaal voor De Stripdagen in Rijswijk volgend weekend, uit zijn omvangrijke archief een grote overzichtsexpositie samengesteld. Met speciale aandacht voor zijn nieuwe werk FAMILIEZIEK (gebaseerd op het boek van Adriaan van Dis) en het BLAKE & MORTIMER-verhaal waaraan hij samen met Teun Berserik werkt.
De Stripdagen, 4 en 5 maart 2017, Rijswijk
()     link dit bericht


november / december 2016 index Nieuws-archief maart / april 2017


© 2017
het Nieuws-team / StripSter
2019-08-25