zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


stuur stuur je berichten naar nieuws@stripster.eu.
zoek op woord:

september / oktober 2016 index Nieuws-archief januari / februari 2017

41 berichten
2016-11-01Eerste Stripfestival van Terneuzen
Een nieuw stripfestival ziet het daglicht in Nederland. Het eerste Stripfestival van Terneuzen vindt plaats op zaterdag 5 november 2016, van 10 tot 17 uur. Een sympathieke organisatie, stripuitgevers en handelaars en veel tekenaars uit Nederland en Vlaanderen, het belooft een mooie dag te worden in Zeeland. De affiche werd getekend door Danker Jan Oreel, die ook aanwezig zal zijn.
Zeldenrust-Steelant College in Terneuzen, website.
()     link dit bericht


2016-11-02Een nieuwe Tom Poes
Tom Poes van Marten Toonder viert dit jaar z'n 75ste verjaardag. Om dit te vieren verschijnt op 3 november een nieuw lang verhaal: Het Lastpak. Het verhaal is geschreven door jeugdboekenschrijver Henk Hardeman en getekend door de jonge Henrieke Goorhuis (haar stripdebuut!). De mysterieuze figuur Obbe Zwavel verschijnt ten tonele, met een rugzak waarmee hij de dagelijkse zorgen van Rommeldam-bewoners wegneemt. Dit is een uitgave van De Bezige Bij en de Toonder Compagnie.
Dit najaar verschijnt bij De Bezige Bij ook nog Tom Poes, 75 jaar heer Bommel en Tom Poes, een naslagwerk waarin de geschiedenis van deze belangrijkste Nederlandse strip wordt beschreven.
()     link dit bericht


2016-11-02De winnares van de Yieha Young Talent Award
De YIEHA Young Talent Award, die het digitale stripplatform lanceerde naar aanleiding van zijn eerste verjaardag, heeft zijn eerste winnaar: de 35-jarige Veerle Hildebrandt uit Mechelen (B). Zowel bij de vakjury als in de publieksvoting kwam Joyride er als winnaar uit. Veerle ontving vandaag op de Boekenbeurs van YIEHA een cheque van 2.500 euro. Zodra Joyride is afgewerkt zal het uiteraard ook verschijnen bij YIEHA.
De wedstrijd was van bij de eerste editie een schot in de roos: 35 inzendingen (wat meteen bewijst dat er heel wat jong striptalent hunkert naar een platform) waaruit een shortlist van 20 werd gepuurd; 21.500 bezoekers op de landingspagina's om kennis te maken met de 20 onbekende stripauteurs; meer dan 4.500 mensen die hun stem uitbrachten. Ook bij de vakjury, die bestond uit gevestigde waarden, experts en bekende fans (Merho, Nix, Jan Bosschaert, Martin Lodewijk, Alexis Dragonetti, Johan De Smedt, Pieter De Schauwer, Eline De Munck en Bart Peeters) horen we heel wat lofbetuigingen. Stripauteur Merho: Met veel toewijding, maar nog meer plezier heb ik me verdiept in het werk van al deze jonge mensen. Het is super dat een platform als YIEHA ervoor kan zorgen dat ook nieuw werk — digitaal dan — tot bij de stripliefhebbers kan geraken.
()     link dit bericht


2016-11-03De Vliegende Hollander
De legende van de Vliegende Hollander is onlosmakelijk verbonden met Terneuzen. Volgens de sage werd Willem van der Decken immers geboren in de Zeeuwse havenstad. Maar al snel sloeg hij zijn vleugels uit en tegenwoordig is De Vliegende Hollander – of een variatie daarop – over de hele wereld bekend, met bijvoorbeeld optredens in Pirates Of The Caribbean en zelfs SpongeBob SquarePants tot gevolg.
Niet gek dus dat Stripfestival Terneuzen dit icoon wil vieren met een speciaal artbook. Zij vroegen 22 auteurs om hun versie van De Vliegende Hollander op papier te zetten, in de ruimste zin van het woord. De selectie bestaat uit doorgewinterde veteranen – zoals Danker Jan Oreel – tot lokaal talent. De auteurs zullen op Stripfestival Terneuzen hun werk signeren. Het artbook is voor het eerst te koop op het festival, bij de deelnemende auteurs en bij de infostand.
()     link dit bericht


2016-11-04Rotterdam Artist Meetings
RAM (Rotterdam Artist Meetings) is een gezellige informele netwerkmeeting van vooral lokale comic/strip/manga-makers, illustratoren, artiesten (zowel profs als beginnend talent) bij elkaar komen om bijvoorbeeld onderling tips en trucs uit te wisselen en contacten te leggen. Een van de vaste onderdelen van de meeting is een modeltekensessie. Op zaterdag 5 november komt RAM bij elkaar in Lunchcafé IJzerbroot en ook dit keer vindt er een modeltekensessie plaats met cosplaymodellen. Altijd om leuk om dit van dichtbij te kunnen bekijken. Kom dus gezellig langs in Lunchcafé IJzerbroot en geniet gelijk van een lekkere lunch.
()     link dit bericht


2016-11-05Revanche Stripbattle
Tijdens de Stripdagen 2016 in Rijswijk streden een Nederlands en Vlaams stripmakersteam tegen elkaar in een ware stripbattle. Genadeloos veegde het Nederlandse team de vloer aan met hun Vlaamse collega's, die daarop prompt een revanche eisten en wel op eigen grond. Vandaag is dat moment aangebroken, tijdens Stripbattle 2.0 die deze keer op de Boekenbeurs in Antwerpen plaatsvindt. Romano Molenaar, Hanco Kolk en Gerben Valkema nemen het op tegen Serge Baken, Kim Duchateau en Charel Cambré. Van 15.00 tot 16.00 uur zal er wederom inkt vloeien, waarna de verliezer de lelijkste trofee van de lage landen De tang op het varken mee naar huis mag nemen.
()     link dit bericht


2016-11-06Eppo enquête 2016

Hij komt er weer aan, de jaarlijkse Eppo Enquête. Van 8 tot en met 16 november kun je ons laten weten wat je van jouw lijfblad vindt. Geef jouw rapportcijfer aan onder andere de vervolgverhalen, de gags, de korte verhalen en de rubrieken.
Ga hiervoor (vanaf dinsdag) naar de website en laat je mening horen!
()     link dit bericht


2016-11-07Willems Wereld in Groningen
Aloys Oosterwijk is een zeer veelzijdige tekenaar. Bij het grote publiek is hij bekend van de strip Willems Wereld, die sinds 1996 wekelijks in de Panorama staat. In 2016 verscheen de 1000e aflevering van deze strip. Maar Oosterwijk doet nog veel meer. Hij schreef en tekende 33 verhalen over de rechercheur Cor Morelli, tekende meisjesstrips voor de Tina en erotische strips voor volwassenen. Daarnaast is hij één van de meest gevierde rechtbank- tekenaars van ons land. Sinds 2004 legt hij verdachten, rechters en procureurs vast in zorgvuldig geconstrueerde prenten. Naast originele pagina's van zijn strips is er dan ook veel aandacht voor de rechtbanktekeningen van Aloys Oosterwijk op deze overzichtsexpositie in het Stripmuseum Groningen. De expo loopt tot 30 maart 2017 en bevat ook een selectie van zijn vrije werk, dat zelden wordt geëxposeerd.
()     link dit bericht


2016-11-07Marc Sleen overleden

In zijn huis in Hoeilaart is zondag 6 november Marc Sleen overleden.
Marc Sleen zou 30 december 94 jaar geworden zijn.

Marc Sleen was het pseudoniem van Marcel Neels.
Zijn bekendste creatie was de strip Nero.
Andere creaties waren: Tom en Tony, Piet Fluwijn en Bolleke, Stropke en Flopke, De Lustige Kapoentjes en Oktaaf Keuninck.

Hij overleed thuis, in Hoeilaart, 25 km ten zuidoosten van Brussel. Zijn familie laat weten dat hij vredevol en waardig is ingeslapen na een boeiend en boordevol leven waarin hij met zijn kunstenaarsziel en creativiteit generaties heeft verrijkt.

Ongetwijfeld staat daar boven in de hemel de wafelenbak voor hem klaar.
()     link dit bericht


2016-11-08Fanny Rodwell geridderd
Sommige stripliefhebbers kunnen haar bloed drinken. Maar Fanny Rodwell kreeg afgelopen vrijdag de titel van Ridder in de Leopoldsorde, voor haar uitzonderlijke verdiensten als voorzitster van het Musée Hergé en als beheerder van de artistieke nalatenschap van Hergé. Ze ontving deze belangrijke Belgische onderscheiding ten huize van de Belgische ambassadeur in Parijs.
()     link dit bericht


2016-11-09Lise op Monstereiland

De jonge Vlaamse striptekenaar Kristof Berte tekende Lise op Monstereiland, een avonturen strip voor jong en uit. Een jaar lang kon je de realisatie van dit album volgen op De Stripspeciaalzaak.be en eindelijk verschijnt nu het album zelf bij Strip2000.
Lise On Tour
9/11: Presentatie @ Vip2000 (uitgeverij Strip2000 - Eindhoven)
13/11: Stripbeurs Gooik
18/11: lancering strip + tentoonstelling (met ook originele tekeningen van 'Drawn') te Centrum Jonge Kunst - 9030 Gent (Mariakerke)
19/11: Signeersessie @ Stripwinkel De Poort (Gent)
27/11: Signeersessie @ Stripwinkel Atlantis (Oudenaarde)
9-10-11 + 16-17-18/12: Kerstmarkt Oudenaarde
11/1: Stripbeurs Putte
12/2: Stripfestival 'Getekend, Lommel'
()     link dit bericht


2016-11-09Stripgids wijzigt zijn koers
Stripgids, het oudste stripblad van Vlaanderen, wordt voortaan geleid door een zeskoppige redactieraad. Die bestaat zowel uit kunstenaars als journalisten en bladenmakers, die samen de inhoud van Stripgids zullen bepalen. Ze hebben allemaal een grote professionele expertise in de strip en in de journalistiek. Het gaat concreet om Nix, Simon Spruyt, Marc Legendre, Judith Van Istendael, Karl Van den Broeck en Roel Daenen.
Vanaf 2017 zal Stripgids bestaan uit twee grote onderdelen, een digitaal luik én een papieren versie. Het eerste is de volledig herwerkte en responsive (i.e. leesbaar op alle schermen, klein en groot) website www.stripgids.org. Het (strip)nieuws en een aantal kortere strips of gags hier zijn gratis, maar langere artikels, interviews en essays alsook de strips zelf steken achter een paywall.
Het tweede onderdeel van het nieuwe Stripgids blijft uiteraard het papieren tijdschrift. Het blad verschijnt halfjaarlijks. Dit herneemt de allerbeste artikels, publicaties, foto's, essays, colums, gags, enzovoort. De lancering van elke editie gebeurt met een feestelijk event. Het eerstvolgende nummer van Stripgids, meteen in de nieuwe stijl, verschijnt begin 2017.
()     link dit bericht


2016-11-10De ietsoloog
Wilbert van der Steen, de tekenaar van de albumserie Ayak + Por, signeert De Ietsoloog, het derde album in de reeks van Ayak + Por op zaterdag 12 november in Museum Strips! (Rotterdam). Het verhaal is geschreven door Marc Legendre. Een opmerkelijke serie, gekenmerkt door een heel eigen kleurgebruik en een bijzondere stijl van tekenen, sprookjesachtig. Volgens de auteurs is dit derde album tevens het laatste in de reeks.
()     link dit bericht


2016-11-10De Willy Vandersteenprijs 2016
Op de Boekenbeurs in Antwerpen hebben Eric Hercules en Gerben Valkema gisteren de Willy Vandersteenprijs in ontvangst mogen nemen voor Elsje maakt geschiedenis. De Willy Vandersteenprijs bekroont het beste Nederlandstalige album van het voorbije jaar en is een initiatief van Stripgids en Sabam Artes, dat vanuit auteursvereniging SABAM kunstenaars ondersteunt. Hercules en Valkema krijgen 5.000 euro en een opdrachttekening van de vorige winnaar, Marc Legendre en Charel Cambré.
Uit het juryrapport: Elsje is een typisch voorbeeld van de klassieke familiestrip: toegankelijk, grappig, fris en helder getekend. De reeks 'Elsje' toont aan dat de familiestrip allerminst met uitsterven is bedreigd. Elsje heeft geen marketing-campagne of multimediale crossovers nodig. Ze doet het the old-school way: door publicatie in kranten en tijdschriften verovert ze haar terrein. Tekenaar Gerben Valkema vindt aansluiting bij de Franco-Belgische stijl. Goede verhoudingen, een arsenaal aan gezichtsuitdrukking, de vlotte fysiek doet zelfs denken aan grootmeester Franquin. De scenario's van Eric Hercules zijn bijzonder grappig, spontaan en verfrissend.
()     link dit bericht


2016-11-11Deze zaterdag in Dick Bos
Op zaterdag 12 November 2016 signeert Tim Artz de Tom Poes uitgaven van uitgeverij Cliché in stripwinkel Dick Bos in Rotterdam. Het signeren neem een aanvang om 14.00 uur en wordt beëindigt om 17.00 uur. Ook deze keer is er weer een speciaal getekend prentje.
()     link dit bericht


2016-11-11Bertus - 1, nu te koop

Na vele jaren is dan eindelijk zo ver: het allereerste Bertus-Album is te koop! Alexander Neels, de geestelijk vader van Bertus, kennen we natuurlijk op Stripster. De droogkomische avonturen van deze blonde held vermaken al jaren een trouwe schare fans. De tijd is echter gekomen om heel de wereld kennis te laten maken met Bertus.
Op het Stripfestival van Terneuzen werd het album officieel voorgesteld. En je kan het nu ook bestellen bij de auteur. Voor slechts 7 euro is dit prachtige album van jou. Geen geld toch? Wil je graag een boekje kopen? Stuur dan even een mailtje naar: alexanderneels@gmail.com
()     link dit bericht


2016-11-12Stripbeurs Gooik
Zondag 13 november vindt in het Vlaams-Brabantse Gooik weer een stripbeurs plaats. Signerende auteurs zijn onder andere Charel Cambré, Thomas Du Caju, D'Auwe, Miel De Bolle, Ivan Bulté, Pascal Schokaert, Jessica Raes, Shirow di Rosso en Kristof Berte.
Plaats: Cultuurschuur De Cam, Dorpsstraat 67, 1755 Gooik.
De toegang is gratis.
()     link dit bericht


2016-11-13Microbe, een nieuwe uitgeverij
Stripspeciaalzaak.be meldt de komst vanaf 2017 van een nieuwe stripuitgeverij Microbe. Oprichter en zaakvoerder is Christophe Casier uit West-Vlaanderen. De voorbije maanden verwierf hij rechten van strips die (alsnog) een vertaling verdienen. De eerste titels verschijnen vanaf begin 2017 met een maandelijks ritme van twee albums. Voorlopig zijn er vertalingen van Italiaans en Frans werk aangekondigd.
()     link dit bericht


2016-11-14Satyrykon 2017
Polen is een land van cartoontekenaars, en Satyrykon in het Poolse Legnica organiseert jaarlijks een mooie cartoonwedstrijd. Het thema van de competitie dit jaar is verdraagzaamheid. De deadline voor inzendingen is 6 februari 2017. Er zijn mooie geldprijzen en de genomineerde werken worden van 8 juni tot 27 augustus 2017 tentoon gesteld.
Link: Engelstalig wedstrijdreglement
()     link dit bericht


2016-11-15Nominaties voor de Europese Eisners
Een aantal Nederlandstalige auteurs is genomineerd voor de Rudolph Dirks Awards, meldt Stripgids. Deze prijzen worden in december uitgereikt tijdens tijdens de German Comic Con in Dortmund en ambiëren het Europese equivalent van de Eisner Awards te worden.
Een jury van stripprofessionals heeft voor dertig categorieën drie kanshebbers genomineerd en daar zitten ook enkele Nederlandstalige auteurs bij. Panter van Brecht Evens kreeg een nominatie voor het beste Europese artwork. Hij neemt het op tegen twee Fransen: Mezzo en Florent Maudoux.
Ondere de nominaties vinden we ook Nix met Kinky & Cosy in de categorie Funny/Comedy, Olivier Schrauwen met Arsène Schrauwen als Historical Drama en Erik Kriek met In the Pines, 5 Murderballads in de categorie Horror/Gore. De volledige shortlist vind je hier.
Er wordt momenteel online gestemd door stripprofessionals op de website van de Rudolph Dirks Awards. De winnaars worden tijdens het eerste weekend van december in Dortmund bekendgemaakt.
()     link dit bericht


2016-11-15Een dochter voor Zwendel? en meer Robbedoes door...

Voormalig Robbedoes en Kwabbernoot tekenaar Jose Luis Munuera is bezig met een one-shot album in de reeks Robbedoes door... . De voorpublicatie begint in maart in het weekblad Spirou.
Naar verluid komt de dochter van Zwendel voor in het verhaal.
2017 wordt overigens een druk jaar voor de Robbedoes door... serie.
In de planning staan oa verhalen door Olivier Schwartz en Yann, Dany en Yann, Émile Bravo
()     link dit bericht


2016-11-16Fanny Kiekeboe in de hoofdrol
Standaard Uitgeverij heeft voor het voorjaar 2017 het eerste deel van de nieuwe reeks Fanny K. aangekondigd. Moordgriet wordt getekend door Brusselaar Jean-Marc Krings (Violine). De scenario's worden geschreven door Toni Coppers, de bekroonde misdaadauteur.
In de nieuwe spin-off is Fanny enkele jaren ouder dan in de hoofdreeks. De sexy dochter van Marcel Kiekeboe woont samen met vriendin Alanis en ook haar andere vriendin, de prostituee Tomboy, maakt haar opwachting.
Fanny K. past in de nieuwe strategie van Standaard Uitgeverij om haar 'liggend kapitaal', in de vorm van een schat aan bekende strippersonages, te verzilveren. Dat lukte eerder al succesvol met Suske en Wiske in Amoras en iets minder met Jerom in J.Rom – Force of Gold.
()     link dit bericht


2016-11-17Geschiedenis in de strip
Ecrire l'histoire (geschiedenis (be)schrijven), dat is het franstalig Salon voor het geschiedkundige boek dat voor de tweede keer in Brussel wordt georganiseerd. Naast schrijvers van historische werken en romans, zijn er ook enkele striptekenaars van de partij. Xavier Coste, Martin Jamar, Michel Pierret, Léonardo Palmisano, Jean Torton, Yves Plateau, Marco Venanzi, Olivier Weinberg, Warnauts en Raives, allen verdienden ze hun sporen met strips die geschiedenis (be)schrijven, van Egypte over Napoleon tot WOII. Ze signeren hun werk op zaterdag 19 en zondag 20 november.
Het programma vind je hier.
()     link dit bericht


2016-11-18De taal van Toonder
Klaas Driebergen houdt zondag 20 november een lezing over Marten Toonder bij Galerie de Waan aan de Wijnstraat 95, Dordrecht. Driebergen is Neerlandicus en specialist op het gebied van de taal van Toonder. De lezing draagt de naam Grol en gloei – de nonsenspoëzie van Marten Toonder.
Tekenaar, schrijver en taalvirtuoos Marten Toonder werd vooral bekend met zijn verhalen over heer Bommel en Tom Poes. Maar hij schreef ook gedichten op naam van de markies De Canteclaer, en daarin heeft de 'nonsenspoëzie' een belangrijk aandeel. Driebergen neemt zijn publiek mee naar de taalwereld die Toonder met deze gedichten oproept. Hoe onzinnig is het eigenlijk? Wilde Toonder er misschien toch iets mee zeggen? Hoe dacht hij over taal en betekenis?
De lezing vindt plaats te midden van de tentoonstelling Zo tollig en zwarrig. De lezing maakt deel uit van een literaire middag in de galerie. Meer informatie over deze lezing en de rest van het literaire programma op die dag is te vinden op de site.
()     link dit bericht


2016-11-19Strips in Sint-Truiden
Naar jaarlijkse gewoonte wordt er op de 3e zondag van November weer de Sint-Truidense stripbeurs georganiseerd, de gezelligste beurs van Vlaanderen. Er is een ruim aanbod met 200 lopende meter aan stands, dit met standhouders vanuit België en Nederland. Daarnaast zullen er verschillende striptekenaars aanwezig zijn om hun albums te signeren o.a. Malik, Pierret, Ben Seys, Steve Van Bael, Yann Geluck en Mario Boon (een rasechte truienaar en tevens ontwerper van de affiche van dit jaar).
Wil je dit alles zelf ontdekken, dan ben je meer als welkom op zondag 20 november in 't Veiligingshuis te Sint-Truiden (Tongersesteenweg 150), dit van 10u - 17u. Inkom is 2€, kinderen onder 12 jaar hebben gratis toegang. Er is tevens een ruime gratis parking voorzien.
()     link dit bericht


2016-11-19Weer records voor Hergé
Een originele tekening uit Kuifje's stripalbum Mannen op de Maan is vanmiddag geveild voor 1,55 miljoen euro. Een recordbedrag voor een stripboekpagina. Op de veiling vanmiddag is Parijs waren ook andere topstukken. Een serie van 20 tekeningen van Hergé voor kerstkaarten leverde 1,2 miljoen euro op. Ze zijn in 1942 getekend.
()     link dit bericht


2016-11-20Argus: 2016 in 200 grappen
Het jaar zit er weer bijna op en dat is dus een goed moment om terug te blikken op het afgelopen, bewogen jaar. Argus, dat is iedere dag het nieuws en een lach. Elke dag leest Argus alle kranten en kijkt hij alle journaals. Het nieuws van de dag vat hij samen in één vlijmscherpe cartoon. Meer hoef je dus niet te lezen. Dit album bevat een selectie van de beste cartoons van René Leisink bij het nieuws van 2016. Deze cartoons verschenen eerder in dagblad Metro en in Eppo stripblad.
()     link dit bericht


2016-11-20Januari Suske & Wiske cover maand
Hierbij een oproep aan alle (StripSter)tekenaars!
In januari willen we graag een special houden over Suske en Wiske. En dan richten we ons op de Covers.
Maak een eigen cover van Suske en Wiske en deze wordt dan als Cover geplaatst op StripSter.
Elke week in Januari een of meer covers van het bekende duo.

Teken vooral in je eigen stijl en probeer Suske en Wiske niet te kopieren.
Wees lekker creatief en hou het bij jezelf.

Heb je een leuke titel voor erbij? Geef het bestand dan die naam of meldt het in de mail.
Een Suske en Wiske logo is niet nodig(Gezien de StripSter logo op de cover), daar zorg ik wel voor.
Hou wel rekening met de layout van de StripStercover. Een kleine overlap hier en daar is natuurlijk geen probleem.

Hoe meer covers hoe beter.
()     link dit bericht


2016-11-20Stan & Huib in Oorlog en wrede tijden
dirk heeft het 2e album van de reeks Stan & Huib uitgebracht.
Op reliekenjacht gaan voor vader abt of monsters bekampen. Schatten zoeken, opgraven of roven. Dolende ridders Stan & Huib doen alles om fortuin te maken. Omdat dit nog niet gelukt was in het eerste album uit de reeks, wagen ze nu een tweede poging. En alle middelen zijn goed. Zolang ze maar niet hoeven te werken of bevelen opvolgen. Maar de pest is in het land, en oorlogswolken pakken zich samen...
Het tweede album van Stan & Huib heet Oorlog en wrede tijden. Hierin vind je weer veel humor, met het nodige wapengekletter, bloed en goor, in korte verhalen van 1 tot 8 pagina's.
Het album telt 48 pagina's (softcover) en kost 5 euro.

Zie ook dirk's website: www.monsieurtoupet.be
()     link dit bericht


2016-11-21Toon-zaal geopend in Haarlem
Toon van Driel opende gisteren in Haarlem een tentoonstelling van schilderijen van Stamgasten en Knudde. Het zijn grote doeken, de grootste is 1,80 bij 1,40 meter. Het zijn echt uitsnedes van strips. In totaal hangen er twintig doeken. Natuurlijk zitten er een paar 'tikkies terug' tussen. Guus Hiddink opende de tentoonstelling in de Zeilweg 62 in Haarlem.
()     link dit bericht


2016-11-22Retrocon Ahoy Rotterdam
Op zondag 27 november is de Retrocon in Ahoy Rotterdam, hall 5. RetroCon is een pop-culture evenement georganiseerd door Comic Con Rotterdam. Retrocon legt de nadruk op populaire entertainment franchises met een oorsprong in het verleden. Voor de een zijn dat de Marvel superhelden die voor het eerst het licht zagen in de jaren '60, voor de ander Star Wars uit de jaren '70, Masters of the Universe uit de '80's of DragonBall Z uit de '90's. Op RetroCon draait het helemaal om nostalgie en jeugdsentiment. Naast de vele dealers in collectibles, comics en aanverwante merchandise die op deze dag aanwezig zullen zijn, ontvangen we ook cosplayers en zal er ook een scala aan entertainment geboden worden.
()     link dit bericht


2016-11-23Crowdfunding: De schat van 't stad
De Antwerpse stadsgidsen Gerd Gimbrère en Walter Mets ontwierpen met hun bedrijf, "De Klank van 't Stad", een zoektocht voor kinderen, die ze met succes aan scholen aanbieden. Ze merkten dat kinderen helemaal opgaan in de verhalen van het Steen, Lange Wapper, de Reus, de Kathedraal… Om nog méér kinderen te bereiken kwam het idee om een stripverhaal te ontwikkelen. Een stripverhaal dat de geschiedenis van het 16e eeuwse Antwerpen uitbeeldt en de sagen en verhalen levend houdt. Als tekenaar contacteerden ze Mario Boon.
Onze twee hoofdpersonnages, Hortensia de verhalenvertelster en haar man Pierson die stadstrommelaar is, begeleiden de weesjongen Maarten uit Dendermonde op zijn zoektocht naar het huis van zijn oom. Ze doorkruisen de ganse stad en ontwijken behendig alle gevaarlijke figuren uit de verhalen. Bij de lancering van de strip mag een groot feest zeker niet ontbreken. We plannen dit feestje in maart 2017. Op dat moment kan iedereen die gekozen heeft voor één of meerdere strips, die afhalen op ons "lanceringsfeest". Uiteraard in aanwezigheid van Hortensia, Pierson en tekenaar Mario Boon, die er ook graag uw unieke exemplaren signeren bij een exclusief drankje. Het feest zal plaats vinden in Staminee-Restaurant De 7 Schaken op de Antwerpse Grote Markt. De datum houden we voorlopig nog even geheim, u krijgt van ons een persoonlijke uitnodiging.
Ze zoeken 5.800 euro- meer info vind je op Ulule.
()     link dit bericht


2016-11-24Grafixx, dit weekend in Antwerpen

Villanella en Huis Haas vieren dit jaar het vijfjarig jubileum van Grafixx, hét festival voor grafische kunsten. Verlekker je van 25 tot en met 27 november aan een buffet vol print en papier uit alle hoeken van de wereld. Onafhankelijke makers en uitgeverijen presenteren innovatieve beeldverhalen, magazines en prints op het zine fest. Kunstenaars nemen je mee achter de schermen, opkomende talenten tonen kraakvers werk, tekenaars en muzikanten kruipen samen op het podium. Kom kijken, maak je handen vuil en raak geïnspireerd door deze nieuwe editie van Grafixx!
Op de website vind je het volledige programma. Met o.a.:
- een debat over de wedergeboorte van grafiek (Gerda Dendooven, Sarah Vanbelle, Masereelcentrum)
- lezingen door uitgeverij Nobrow (Sam Arthur), Ephameron, Atak, Nigel Peake
- expo en uitreiking deAuteurs-prijs (Serge Baeken, Wide Vercnocke, Shamisa Debroey)
- jongtalentwedstrijd Grafixx Greenhouse
()     link dit bericht


2016-11-25Gentse Stripbeurs
Op zondag 27 november vindt de zesmaandelijkse Gentse Stripbeurs plaats. Zoals altijd zijn er veel standhouders en tekenaars aanwezig.
Ter nagedachtenis aan Marc Sleen tekenden enkele tekenaars een speciale tekening, die je als ex-libris op de beurs bij hen kan kopen en laten signeren. Enkelen van hen werkten ook mee aan De Pierkes, een stripalbum waarbij de opbrengst naar het Kinderkankerfonds gaat. De 2 albums van Pierke zijn nog te kopen op de beurs.
Opgelet: uitzonderlijk gaat de beurs deze keer niet door in de VIP school, maar in de Freinet school vlakbij.
()     link dit bericht


2016-11-26Wilrijk = stripdorp
Het Antwerpse district Wilrijk geeft haar straatbeeld extra kleur door nutkasten op te fleuren met striphelden. Daardoor zullen Wilrijkenaars in hun district voortaan regelmatig oog in oog staan met Jommeke, Flip en Filiberke, maar ook Lucky Luke en de Daltons.
Wilrijk heeft een hart voor strips. Zo is het district de thuishaven van het Vlaams Stripcentrum, balde het zijn historisch erfgoed samen in de strip 'Wijsneuzen in Wilrijk' en is het uiteraard fier op Jommeke-tekenaar Jef Nys, die het grootste deel van zijn leven doorbracht in het 'Geitendorp'.
Het district geeft die liefde voor het beeldverhaal nu een extra impuls. Daarvoor sloeg het district de handen in elkaar met Ballon Media, de uitgeverij van Jommeke. Zij zorgden voor een reeks passende beelden uit bekende Jommeke-strips. Maar ook Lucky Luke, een ander stripicoon van Ballon Media, maakt voortaan zijn opwachting in Wilrijk. De komende twee jaren krijgen 200 nutskasten – de helft van het totale aantal –een stripjasje aangemeten.
()     link dit bericht


2016-11-26Nieuwe bundel cartoons van Geinz
Geinz heeft een nieuw boekje uitgebracht met de titel Onverdoofd. Het is een overzicht van de cartoons die hij maakte in 2016.
De cartoons geven het nieuwsgebeuren weer: van de vele aanslagen tot de presidentsverkiezingen van Amerika.
Een van zijn cartoons behaalde tevens de tweede plaats in de Inktspotprijs

Het boekje kost €9,95 en is te verkrijgen via www.geinz.be/shop en in de stripwinkels in Belgie.
()     link dit bericht


2016-11-27Willem retour in Groningen
Dit jaar werd Bernhard 'Willem' Holtrop 75. Zijn carrière als politiek tekenaar begon in 1965 in het fameuze blad Provo. Vanaf 1968 woont en werkt hij in Frankrijk, waar zijn tekeningen verschenen en verschijnen in bladen als Hara-Kiri, CharlieHebdo en het landelijke dagblad Libération. De overzichtstentoonstelling Willem retour in het Nederlands Stripmuseum maakt duidelijk dat Willem zijn anarchistische inslag nooit is kwijt geraakt. Nog tot 31 maart 2017.
()     link dit bericht


2016-11-28Ik had het me toch poëtischer voorgesteld...

Wijfje is het ontwapenend debuut van de Brugse Nele Sys (1991), dat verschijnt bij uitgeverij Xtra!. In haar stripjes verkent zij met humor en zelfspot de verwarring rondom het vrouw worden. Gêne, trots, ongesteld worden, piemelpraat, zoenen, oefenen met de goudvis en de eerste schreden op het liefdespad…
Nele Sys signeert haar album op zaterdag 3 december van 16 tot 19 uur in stripwinkel Epic te Gent.
()     link dit bericht


2016-11-28Prix Landerneau BD
De Prix Landerneau BD 2016, een initiatief van de winkelketen Leclerc, is uitgereikt aan Frederik Peeters (tekeningen) en Loo Hui Phang (scenario) voor hun strip Een beeld van een jongen. De jury werd voorgezeten door Zep, de laureaat van 2015.
()     link dit bericht


2016-11-29Strips in Heist-op-den-Berg
2016-11-30Jonas Sysmans wint de Plastieken Plunk 2016!
Een driekoppige jury, bestaande uit Annelies Verbeke (schrijfster), Ria Schulpen (Uitgeverij Bries en het Klaxon Festival) en Mario Boon (Stripmaker), maakten Jonas Sysmans bekend als winnaar van de Plastieken Plunk 2016 met zijn strip Krieg.
De jury loofde het verhaal omdat het een duidelijk begin, midden en (ontroerend) einde had. Juryvoorzitster Annelies Verbeke verduidelijkte nog dat de jury bij het beoordelen rekening gehouden had met alle aspecten die een stripverhaal goed maken. Krieg was niet het meest virtuoos getekende verhaal, maar als volledige en volwaardige strip stak deze inzending er net ietsje meer bovenuit. Jonas toog huiswaarts met de door Luc Cromheecke persoonlijk geknede trofee en 250 euro..
Het verzamelde internet besliste dat De Strip2000 Publieksprijs (50 euro) naar Dennis Marien moest gaan voor zijn strip Metamorfosen.
()     link dit bericht


34 berichten
2016-12-01Deze zaterdag in Dick Bos
Op zaterdag 3 December signeren in stripwinkel Dick Bos in Rotterdam Remco Polman en Wilfred Ottenheijm hun geweldige strip Floris van Dendermonde. De signeersessie start om 14.00 uur en wordt beëindigt om 17.00 uur. U bent allen van harte welkom !
()     link dit bericht


2016-12-02Elsje 10 jaar
Het is alweer 10 jaar geleden dat Elsje voor het eerst Nederland onveilig maakte. Ondeugend, eigenwijs, heel lief en soms keihard en vooral heel onverwacht en dat zijn nog maar een paar omschrijvingen van Elsje. Vanaf 3 december maakt Elsje ook Museum Strips! onveilig en komen we alles te weten over haar ontstaan, haar grote vriend Gait Jan, haar makers en haar capriolen en zien we vooral heel veel Elsje!
Rondom deze tentoonstelling zullen er ook vele leuke evenementen worden georganiseerd voor zowel de volwassenen als de kinderen met natuurlijk Elsje in de hoofdrol!
()     link dit bericht


2016-12-02Wolven
Zomerdagen vloeien langzaam in elkaar over. Al zwervend door de lege straten zoeken de jongeren van Hazenberg naar nieuwe manieren om hun dagen te slijten. In deze zoektocht lijken ze zichzelf steeds opnieuw te verliezen … Tegen een muur vol pagina's uit zijn en Enzo Smits' nieuwe strip Wolven, toont Ward Zwart grote en kleine houtskoolportretten van jongeren uit Hazenberg en omstreken.
Boekvoorstelling Wolven en opening expo op zaterdag 3 december van 14u tot 18u, in aanwezigheid van Ward Zwart en Enzo Smits, in The Bries Space, Stenenbrug 15, 2140 Borgerhout (Antwerpen). De expo loopt tot 23 december.
()     link dit bericht


2016-12-03Het jaareinde bij Eppo
Bij Eppo gaan Kerst en Nieuwjaar niet onopgemerkt voorbij.
Volgende week verschijnt namelijk de Eppo Kerst special met veel bijzondere afleveringen van jouw favoriete strips zoals Dirkjan, 40 Hours, Esther Verkest, Sigmund, Starbarz, Amorfati, Eugène, Van Oranje, Elsje, Eppo, De Ridder, Dik Dieet en Floris van Dondermonde. En wat denk je van de Kerstbonus? Een kort avontuur van January Jones in New York!
En net als vorig jaar is er weer een Eppo Jaarkalender. Een grote kalender (staand 30 x 42 cm) met voor elke maand een eigen blad, met daarop natuurlijk een van de helden uit Eppo. Omdat de kalender een eenmalige uitgave is, is hij maar tijdelijk te bestellen, enkel in de Eppo shop.
()     link dit bericht


2016-12-04Een Beestige Boel
In de strip De Beestige Brug ondervinden Suske en Wiske aan den lijve hoe het is om een dier te zijn in Vlaanderen. Door de vele wegen zitten dieren vaak gevangen op een groen eilandje, en kunnen ze zich niet meer makkelijk en veilig verplaatsen tussen de leefgebieden.
De educatoren van De Vroente en van het Bezoekerscentrum De Nachtegaal namen de educatieve pagina's van De Beestige Brug onder de loep. Ze ontwikkelden op basis hiervan de tentoonstelling Een Beestige Boel. Dieren onderweg.. Deze tentoonstelling toont op een speelse manier wat een ecoduct is, waarom padden tunnels nodig hebben, hoe een eekhoornbrug werkt en waarom vissen soms de trap nemen. Je ontdekt er hoe ook jouw tuin een paradijs voor dieren is en onderdeel kan zijn van een groen netwerk.
Een gratis tentoonstelling, tot 24 december, in het Natuureducatiecentrum De Vroente - Kalmthoutse Heide , Putsesteenweg 129, 2920 Kalmthout
()     link dit bericht


2016-12-0425 jaar Verdrag van Maastricht in cartoons
Onder het mom Vastgelegd & Getekend, laten de exposities 'Scherts', 'Vrijmoedig' en 'Ontgrensd' cartoons en foto's zien die op verschillende manieren het veranderende Europa als onderwerp hebben. De drie tentoonstellingen vinden plaats tot en met 24 februari 2017 in Maastricht. 'Vastgelegd & Getekend' wordt georganiseerd onder de vlag van Europe Calling! Maastricht Treaty 25th Anniversary, het programma dat stilstaat bij vijfentwintig jaar Verdrag van Maastricht.
Scherts omspant de hele periode vanaf het Verdrag van Maastricht in 1992 en daarmee de oprichting van Europese Unie tot en met de Eurocrisis en de Brexit. De cartoons uit 'Scherts' tonen aan dat het Europese project vanaf het eerste begin aanleiding bood tot spot. Aan 'mooie' ideeën liggen nu eenmaal vaak onenigheid en tal van deelbelangen en misverstanden ten grondslag. De tentoonstelling wordt gehouden in het Gouvernement aan de Maas.
De expositie Vrijmoedig vindt plaats in Centre Céramique en vormt een selectie van deelnemers aan de Four Freedoms Cartoonwedstrijd 2016, georganiseerd door de Federation of Cartoonist Organisations, in opdracht van de Roosevelt Foundation. De Limburgse cartoonist Ruben L. Oppenheimer behaalde in deze wedstrijd de tweede plaats. De tentoonstelling bestaat uit honderd cartoons van vijfentwintig internationale tekenaars.
()     link dit bericht


2016-12-04Marcel Gotlib overleden
RTBF meldt het overlijden vandaag van Gotlib (pseudoniem van Marcel Gottlieb, geboren te Parijs, 14 juli 1934). De Franse striptekenaar heeft een legendarische status bij onze Zuiderburen. Veel van zijn werk verscheen in L'Écho des savanes en Fluide glacial.
Onder zijn werken zijn Koos Voos (Pervers Pépère), Lobbes (Gai-Luron), Waanzin-Waanzuit (Rubrique-à-Brac) en Hamster Joviaal in het Nederlands vertaald. De strip Waanzin-Waanzuit verscheen in de jaren zeventig regelmatig in het Nederlandse stripblad Pep.
()     link dit bericht


2016-12-05De keizer die zijn land ontvluchtte
Bij Pelikaanpers verscheen De Keizer die zijn Land Ontvluchtte - Een Historisch Beeldverhaal van Hennie Vaessen. Een hardcover tot stand gekomen met financiële ondersteuning gekregen van het VSBfonds en het Prins Bernhard- fonds.
De Duitse keizer Wilhelm II is een markant figuur in de wereldgeschiedenis. Dit stripboek laat zijn opkomst en ondergang zien. Ooit was Wilhelm een machtig heerser. De belangrijkste man van een groot rijk, waarnaar iedereen moest luisteren. Aan het einde van zijn leven is hij een vergeten oude man. Niemand luistert meer naar hem. Behalve misschien de eenden die in Huis Doorn door Wilhelm elke dag gevoerd worden.
()     link dit bericht


2016-12-06De Twist in het Sticht
Tijl is een avontuurlijke miniserie over de val van de Bourgondische Nederlanden rond 1470. We volgen Lamme goedzak, Tijl Uilenspiegel en andere figuren uit volksverhalen langs een adaptatie van diverse historische gebeurtenissen zoals de Hoekse en Kabeljauwse twisten, de Utrechtse burgeroorlog en de Bourgondische oorlogen. De Twist in het Sticht is het eerste deel en verschijnt bij Syndicaat.
De auteur Ron Schuijt is parttime striptekenaar uit Rotterdam. Voordat hij zich enkel stortte op het maken van lange verhalen, tekende hij voor o.a. Expreszo magazine en het hooggerechtshof Den Haag. Zijn debuut beeldroman Tussen katers en spraakwater was een ode aan het studentenleven en werd genomineerd voor de Sylvester strip debuutprijs 2014. Naast striptekenaar verdient hij zijn brood als character designer en illustrator bij Funk-e animations.
()     link dit bericht


2016-12-06Kuifje in Train World Brussel
De avonturen van Kuifje zijn altijd doorspekt met actiescènes. Ze zijn dan ook een van de belangrijke componenten in Hergés populaire stripreeks. Om zijn doel te bereiken, zette de tekenaar alle middelen in… ook vervoermiddelen! Train World is dé ideale plek om de symbiose tussen de fascinerende treinwereld en de avonturen van Kuifje te ontdekken.
De ontdekkingstocht begint al op het Prinses Elisabethplein waar een ketelwagen in de kleuren van de bekende Loch Lomond-wagen staat te pronken. Originele platen uit de albums Kuifje in het land van de Sovjets, Kuifje in Amerika, De blauwe Lotus, De Zwarte Rotsen, … maar ook covers van het weekblad Le Petit Vingtième en advertenties vormen de kern van de tentoonstelling. De Brusselse ketjes Kwik en Flupke mogen natuurlijk niet ontbreken.
Het tweede deel van de tentoonstelling loopt doorheen de permanente scenografie in Train World. Kuifje en zijn kompanen palmen onmiddellijk de schitterende lokettenzaal van het station Schaarbeek in, waar het bronzen standbeeld van Kuifje en Bobbie van Nat Neujean de blikvanger is. In de moderne hall staat de documentatie van Hergé centraal. Uit tal van verzamelmappen, die al door zijn vader werden aangelegd, distilleerde hij 'zijn' perceptie van de realiteit. Een aantal ludieke interventies en filmfragmenten ronden het geheel af.
De tentoonstelling loopt tot 16 april 2017.
()     link dit bericht


2016-12-07Een mini stripfestival op de kerstmarkt Oudenaarde
Twee weekends lang op de kerstmarkt in Oudenaarde: stripauteurs verkopen en signeren hun werk! Dit in een ontspannen sfeer op de gezellige kerstmarkt in Oudenaarde. Kristof Berte (Lise op Monstereiland) signeert er elke dag, en op zaterdag en zondag komen er telkens enkele auteurs op bezoek. Ondertussen kan je gezellig iets drinken in ons kersttentje.
Programma:
Vrijdag 9 december (19u-23u): Kristof Berte
Zaterdag 10 december:
- 14u tot 17u: Pascal Schockaert + Ivan Bulté
- 17u tot 20u: Dirk Van der Auwera (D'Auwe) + Kristof Berte
Zondag 11 december:
- 14u tot 17u: Wouter Van Ghysegem + Cecilia Valagussa
- 17u tot 20u: Yncke + Kristof Berte
Vrijdag 16 december (19u-23u): Kristof Berte
Zaterdag 17 december:
- 14u tot 17u: Tim 'Tibo' Bolssens + Mario De Coninck
- 17u tot 20u: Dirk (Monsieur Toupet) + Kristof Berte
Zondag 18 december:
- 14u tot 17u: Luc Poets (Poetzarelli) + Ivan Adriaenssens
- 17u tot 20u: Barcas + Kristof Berte
()     link dit bericht


2016-12-07Stripschapprijzen 2017
Het Stripschap kent jaarlijks Stripschapprijzen toe.
De œuvreprijs gaat naar scenarist Willem Ritstier, de scenarist wiens werk jarenlang voornamelijk was verbonden aan tekenaar Minck Oosterveer.
De P. Hans Frankfurtherprijs, voor een persoon of organisatie die zich op bijzondere wijze inzet of heeft ingezet voor de strip in Nederland, is weggelegd voor letteraar Frits Jonker.
Ook de nominaties voor de albumprijzen die pas in maart worden toegekend, zijn al bekend gemaakt. Voor album van het jaar zijn genomineerd:
- In the Pines - 5 Murder Ballads (Erik Kriek)
- De Tuin van Daubigny (Luc Cromheecke + Bruno De Roover)
- De Man van Nu (Hanco Kolk en Kim Duchateau)
- Dating for Geeks 4: A New Hope (Kenny Rubenis)
- Spotters (Michiel van de Pol)
En voor Jeugdalbum van het Jaar
- Elsje Maakt Geschiedenis (Gerben Valkema + Eric Hercules)
- Anders 3: Eén Tweeling (Erwin Suvaal + Willem Ritstier)
- Suske en Wiske 333: De Bibberende Bosch (Luc Morjaeu + Peter Van Gucht)
De Bulletje en Boonestaak Schaal 2017, voor een stripmaker die aan de wieg van het Nederlandse beeldverhaal heeft gestaan, wordt ook later toegekend.
()     link dit bericht


2016-12-08Brabant Strip Ledendag
De volgende BRABANT STRIP LEDENDAG vindt plaats in Turnhout op 11 december 2016.
In Zaal Den Donk
Kapelweg 52 te 2300 Turnhout
Vlakbij afrit 24 van de E34
Iedereen welkom van 13 tot 17 u
Tekenaar Wegé (Tistjen Dop) komt signeren.
Ieder lid heeft recht op een gratis ruilstand.
()     link dit bericht


2016-12-09Piet Paaltjens in Beeld
Een nieuwe uitgave bij Syndicaat is Piet Paaltjens in Beeld, een verzameling van 9 van zijn gedichten die tot stripverhaal zijn vertaald. In 2017 is het 150 jaar geleden dat Snikken en Grimlachjes, de bekendste dichtbundel van Piet Paaltjens, in Schiedam verscheen. Deze grafische gedichten zijn een vermenging van twee tijden; de taal uit de 19e eeuw met beeld uit de 21ste eeuw.
Marc Weikamp heeft een voorliefde voor romantische melancholie en zwarte humor. Hij koos voor Piet Paaltjes in Beeld gedichten die hij met pen en inkt interpreteert.
()     link dit bericht


2016-12-09Peter van Straaten overleden
Tekenaar Peter van Straaten is gisteren op 81-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden.
Van Straaten maakte uiteenlopende werken, van politieke cartoons tot strips en van erotische tekeningen tot proza. Hij begon bij Het Parool waar hij vanaf 1958 veel publiceerde. Zo verscheen zijn strip Vader & Zoon uiteindelijk 7000 keer in de krant. Voor hetzelfde dagblad maakte hij tussen 1988 en 2012 een cartoon genaamd Het dagelijks leven. Ondertussen ging hij ook bij Vrij Nederland aan de slag. In 1969 verscheen zijn eerste politieke prent in het blad. Van Het Parool maakte hij de overstap naar de landelijke kranten en ging voor het NRC Handelsblad en vanaf 2012 voor de Volkskrant tekenen.
Van Straaten won in totaal vijf keer de Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het jaar.
()     link dit bericht


2016-12-10Bedlam! in het Stripmuseum
Pieter M. Dorrenboom is freelance illustrator. Hij tekent onder andere posters en flyers voor muziekfestivals en elpeehoezen en is illustrator voor kranten geweest, waaronder Het Algemeen Dagblad. Onlangs heeft Dorrenboom de cover van het album Bedlam! van de band T-99 geïllustreerd. In combinatie met de release van dit album begin november zal Dorrenbooms werk geëxposeerd worden in het Nederlands Stripmuseum te Groningen, waarbij de focus zal liggen op de totstandkoming van het album Bedlam!. Natuurlijk zal ook ander werk van de illustrator te bewonderen zijn.
T-99 geeft op donderdag 15 december een optreden in Vera te Groningen. 's Middags treedt de band op in Het Nederlands Stripmuseum om de expositie te lanceren. Dit optreden start om 16:00 uur.
De expositie is te zien tot en met zondag 26 februari 2017.
()     link dit bericht


2016-12-11Terugblik op Inktober in Rotterdam

Het is alweer een tijdje geleden, oktober om precies te zijn, dat tekenaars uit heel Nederland iedere dag een inkttekening maakten. Een flinke selectie van de tekeningen die in oktober de revue passeerden op aan de facebookpagina Strips! goes inktober 2016, zijn vanaf 11 december in het echt te bewonderen in het Museum Strips!. Het onder andere om werk van Coco Ouwerkerk (afbeelding), Nils Addink en Denise Kruithof.
()     link dit bericht


2016-12-12ECC Kruishoutem neemt afscheid van 2016
Op zaterdag 17 december neemt het Europees Cartoon Centrum afscheid van het voorbije jaar 2016.
Deze keer zetten we Canary Pete in de spotlights tijdens de eindejaarsconference. Aan de hand van zijn cartoons blikken we terug op de grote en kleinere gebeurtenissen van het voorbije jaar. Daarna nemen we afscheid van Tony als onze huiscartoonist en mag hij het potlood doorgeven aan .... dat laten we nog even als een verrassing voor de avond zelf. De huiscartoonist gaat alvast een boeiend ECC jaar tegemoet. Wat we van tentoonstellingen en activiteiten voor jou in petto hebben lichten we die avond ook kort toe. En dan wordt het tijd om te klinken op het oude en het nieuwe jaar met de ondertussen legendarische, feestelijke eindejaarsreceptie.
Inschrijven kan nog tot en met woensdag 15 december via het inschrijvingsformulier op de website. De toegangsprijs bedraagt 10 Euro of 5 Euro (voor vrienden van het ECC) per persoon.
()     link dit bericht


2016-12-13Dutch X-Mas Con in Utrecht

Dutch X-Mas Con is een popcultuur evenement, met een vleugje kerst! Tijdens deze editie zal Dutch X-Mas Con veel aandacht besteden aan cosplay, naast de gebruikelijke activiteiten zoals beroemde guests, tekenaars, dealers en nog veel meer.
Struin door de dealer hall en blader door rijen comics, op zoek naar die ene uitgave die je nog mist in je collectie. Loop rond en toon je mooiste cosplay aan alle bezoekers tijdens onze cosplay wedstrijd. Leer gave dingen in één van onze workshops of schuif aan in de DXC Huiskamer voor een gezellige Q&A met onze gasten. Altijd al op de foto willen gaan met één van onze gasten, dat kan! Boek binnenkort on-line jouw fotoshoot. Zoals je kunt verwachten zal Dutch Comic Con ook deze keer voor een geweldig feest zorgen!
Weekend van 17 en 18 december 2016, Jaarbeurs, Utrecht.
()     link dit bericht


2016-12-14Guust Flater in Parijs
Na Kuifje krijgt ook dat andere icoon van de Belgische strip een tentoonstelling in Parijs. Gaston – Au-delà de Lagaffe is de naam van de expo in de bibliotheek van het Centre Pompidou. Je kan er verschillende aspecten van de antiheld van Franquin leren kennen. De eerste stappen van een werkloze held in het weekblad Robbedoes. Een jongen met zijn hoofd in de wolken, met de talrijke en kleurrijke nevenpersonages. De tekenkunst van Franquin, die stilaan de stap zette naar de strip voor volwassenen (Zwartkijken).
Een aanrader voor wie eens een uitstap naar Parijs wil maken. Tot 10 april 2017.
()     link dit bericht


2016-12-15Nieuwe stripwinkel in Haarlem
Voortaan kunnen plaatselijke en verder wonende stripliefhebbers in de nieuwe stripspeciaalzaak Jopo de Pojo terecht. Haarlemmer Mark Marijnen nam de zaak in de Kleine Houtstraat 11a (het vroegere Silvester) over en gaf het een nieuwe naam naar het strippersonage van Joost Swarte die speciaal voor hem het logo tekende. Mark Marijnen en Dimitri van Amerongen willen van Jopo de Pojo dé winkel voor het beeldverhaal maken. Jopo de Pojo wil maandelijks iets organiseren, van signeersessies tot lezingen.
Op donderdagavond 15 december komt Ben Westervoorde langs om zijn stripbiografie over volkszanger André Hazes te signeren.
Zaterdag 17 december signeren Joost Swarte, Gerben Valkema, Joost Pollmann, Erik Varekamp, Mick Peet en debutant Aart Taminiau.
()     link dit bericht


2016-12-16Stage stripmaken voor kinderen
Dit jaar vindt de kerststage van het Brussels Stripmuseum plaats van 2 tot 6 januari, onder de kundige leiding van Gaël De Meyere, die uw kinderen zowel in het Frans als in het Nederlands de kunst van het stripmaken bijbrengt. De uitleg wordt steeds in twee talen gegeven, en elk kind drukt zich uit in zijn eigen taal. Inschrijvingen en praktische info vindt u op de website.
()     link dit bericht


2016-12-17Cartoonwedstrijd van Peer
In 1367 verkreeg het Limburgse Peer stadsrechten. In 2017 vieren we de 650e verjaardag van Peer als stad. In dit feestjaar vol evenementen en activiteiten willen we niet in het verleden blijven steken en organiseren we voor de gelegenheid ook een cartoonwedstrijd met als thema Bruegel anno 2017. De deadline voor deelname is 3 februari 2017. Het wedstrijdreglement vind je hier.
Het Cartoonfestival vindt plaats van 7 mei tot en met 30 juli 2017.
()     link dit bericht


2016-12-17De Stripprofessor
Onlangs verscheen bij uitgeverij Podium De Stripprofessor. Auteur Joost Pollmann schrijft al jarenlang met verve over strips en graphic novels, onder andere in de Volkskrant. Als geen ander weet 'de stripprofessor' uit te leggen hoe je beelden moet lezen. Hij giet nu zijn ongebreidelde kennis en enthousiasme voor de kunst van het tekenen in vijftig colleges, leerzaam voor de leek en onderhoudend voor de liefhebber.
Zo leert hij ons kijken naar het spel dat stripmakers spelen met de kaders, het gootje ertussen, de bladspiegel en uit- eindelijk het brein van de lezer. Ook doet hij uit de doeken hoe je een tekenaar aan de stijl kunt herkennen, van Typex' liederlijke lijn tot de spaghettilijn van Barbara Stok. Daarnaast schetst hij belangrijke ontwikkelingen binnen het vakgebied zoals de opkomst van de getekende journalistiek en de vermenging van strip en beeldende kunst. En er zitten een paar verrassingen in, of wist u al van het stripscenario van Vladimir Nabokov?
Al deze inspirerende colleges zijn rijk geïllustreerd met voor- beelden uit de Nederlandse en internationale stripcultuur.
()     link dit bericht


2016-12-18Agent 327 in New York

Op zondag 18 december signeert Martin Lodewijk in Hotel New York het gelijknamige album, waarin Agent 327 en Olga Lawina zich in de kelders van dit prachtige hotel begeven om een duister complot van Ritta Reich te verijdelen. Martin Lodewijk signeert van 16.00 tot 17.30 uur in het restaurant van Hotel New York.
()     link dit bericht


2016-12-18De avonturen van Duk Deny
Het heeft vijf jaar geduurd maar andREVANbuuren is er in die korte tijd toch in geslaagd alle strips van Duk Deny die ooit op
StripSter zijn gepubliceerd in één boek te verzamelen onder de verrassende titel:
Vliegtuig naar de maan en andere verhalen…
Het boek (hardcover 28x21 cm - 60 pagina's kleur) is prettig - € 18,95 - geprijsd.
Meer info is te vinden op http://www.andrevanbuuren.nl
()     link dit bericht


2016-12-19Drink & draw in Antwerpen
Stroke en De Stripgilde organiseren de laatste Drink & Draw van dit jaar. Dit keer in Antwerpen. We starten om 19u op 22 december in café De Kleine Hedonist, Sint-Jacobsmarkt 34.
Drink & Draw is wat het lijkt: onder het nuttigen van een glas samen tekenen. Alles is toegestaan: solitair werken of tekeningen uitwisselen en elkanders werk inkten, inkleuren, afmaken,... Of de eerste persoon tekent het eerste vakje van een strip, daarna volgt nog iemand, enzovoort...
Iedereen is welkom, gelijk van welk niveau: van professional tot amateur, van Stephen Hawking tot Serge Baeken. Ook mensen die niet kunnen tekenen kunnen aanschuiven. Geen zin om te tekenen maar wel interesse in het medium? Schuif dan gezellig aan en maak een praatje. Wij voorzien tekenpapier en opdrachten om jullie bezig te houden. Je kan uiteraard ook aan eigen werk tekenen en/of je eigen papier en tekengerief meebrengen!
facebook
()     link dit bericht


2016-12-21Kerstspecial - laatste oproep!
Op zaterdag 24 december staat StripSter natuurlijk in het teken van Kerstmis. Aan alle tekenaars dus een warme oproep: stuur vandaag nog je strip of cartoon rond Kerstmis, de kerstman,... naar StripSter. Er zijn al talrijke inzendingen binnen, maar meer zijn altijd welkom!
strips@stripster.eu
()     link dit bericht


2016-12-23Angoulême (1)
Eind januari vindt het 44ste festival van Angoulême, in het zuidwesten van Frankrijk, plaats. Hermann, de winnaars van de Grand Prix 2016, is er eregast. Een grote retrospectieve wordt aan zijn werk gewijd: Hermann le naturaliste. De Belgische stripmaker zal er meer dan 150 originele platen uit zijn persoonlijke collectie tonen; de mooiste uit zijn rijkgevulde carrière. Hermann tekent nog altijd bijna 2 albums per jaar.
Wie ook geëerd wordt met een tentoonstelling is de grote Will Eisner, 2de Prix d'Angoulême in 1975 juist na Franquin. Eisner was niet enkel een pionier van het comic book met The Spirit, maar ook een voorloper van de graphic novel zoals we die nu kennen. Een uitzonderlijke selectie origineel werk zal te zien zijn in het Musée de la Bande Dessinée d'Angoulême.
In de schijnwerpers staat ook de film Valérian et Laureline van de Franse regisseur Luc Besson. De film is al volledig gedraaid en is nu in postproductie voor release in juli 2017. Het gaat natuurlijk om de verfilming van de strip Ravian van Jean-Claude Mézières.
Er zijn ook nog andere exposities. De Japanner Kazuo Kamimura (oa Lady Snowblood), Alex Alice, de scenariste Loo Hui Phang, Sophie Guerrive (Capitaine Mulet), een geschiedenis van de kunst door Philippe Dupuy... en het verrassende Knock Outsider Komics.
()     link dit bericht


2016-12-26Angoulême (2)

Het volgende Festival International d'Angoulême vindt plaats van 26 tot 29 januari 2017. 66 albums dingen er naar 9 prijzen. De 5 voornaamste prijzen zijn:
Fauve d'Or – Prijs voor het beste album van het jaar, zonder onderscheid en genre of stijl, of land van oorsprong.
Fauve d'Angoulême – Speciale prijs van de Jury, voor een werk dat de aandacht van het publiek verdient, voor zijn uitzonderlijke kwaliteiten.
Fauve d'Angoulême – Prijs voor een reeks over minstens 3 delen.
Fauve d'Angoulême – Prijs Revelatie. Een prijs voor een werk van een auteur aan het begin van een artistiek parcours, dus met hoogstens 3 werken op de teller.
Fauve Patrimoine, een prijs voor een heruitgave van een strip van meer dan 20 jaar oud.
De Grand Jury wordt voorgezeten door de Britse Posy Simmonds (Gemma Bovery, Tamara Drewe). De andere leden van de jury zijn Marius Chapuis, journalist van Libération, de schrijver Mathias Enard, actrice Nora Hamzawi, scenarist Jean-David Morvan, Vo Song Nguyen (boekhandel Millepages) en de journaliste van Elle, Catherine Robin.
Bij de andere prijzen valt op dat de Prix Goscinny terug is. Dit is, hoe kan het ook anders, een prijs voor het beste scenario.
()     link dit bericht


2016-12-27Komiks uit Oost-Europa

Wie Oost-Europa zegt, denkt daarbij niet snel aan strips. Toch leveren deze landen tal van begaafde tekenaars met belangrijke bijdragen aan de Negende Kunst. Neem bijvoorbeeld Grzegorz Rosiński, de tekenaar van de strip Thorgal - in de jaren tachtig en negentig een van de meest populaire reeksen in het Nederlands taalgebied. En, dat is niet de enige succesvolle strip van deze Poolse stripmaker en net zo min is hij de enige tekenaar van belang met wortels in Oost-Europa. De tentoonstelling Komiks laat dat zien aan de hand van prachtig tekenwerk van achttien artiesten uit Bulgarije, Servië, Tsjechië en Polen. Samen bestrijken ze verschillende generaties met een werkgebied dat loopt van klassieke boekillustraties, via strips en animatie tot hedendaagse computer-games.
Tot 5 maart 2017 in het Nederlands Stripmuseum in Groningen.
()     link dit bericht


2016-12-28De Mickey Mouse van Loisel
Uitgeverij Glénat verrastte ons eerder dit jaar met 2 albums van Mickey Mouse door Franse stripauteurs. Nu is het de beurt aan Régis Loisel (De Tijdvogel, Peter Pan, Magasin Général) om zijn visie te geven op de iconische stripmuis.
In Café Zombo neemt Loisel ons mee naar de tijd van de Grote Depressie. Mickey en zijn vriend Horace knopen de eindjes aan elkaar met allerlei klusjes. Ze komen in verzet wanneer een magnaat in onroerend goed hun wijk wil platgooien om er een golfterrein aan te leggen. Het verhaal heeft een sociale achtergrond, maar dat verhindert me niet om er gags in te steken, vertelt Loisel. Het was niet opzettelijk maar er is natuurlijk een parallel te trekken met onze hedendaagse wereld. Het gaat altijd om de machtigen die zich verrijken op de kap van de zwaksten. De Mickey Mouse van Loisel is opstandig en vecht tegen onrecht. In het verhaal komen ook sterke vrouwen naar voren: Minnie en Clarabelle.
Deze strip verschijnt bij Glénat, voorlopig enkel in het Frans.
()     link dit bericht


2016-12-30Grensgevallen: Beeldverhalen van 5 Limburgse stripmakers
Van 5 tot en met 23 januari 2017 is in Bibliotheek Bibliorura te Roermond de expositie Grensgevallen: Beeldverhalen van 5 Limburgse stripmakers te zien. Deze bestaat uit recent werk van Jean Gouders, Toon Hezemans, Marco Jeurissen, Gady Mirtenbaum en Berend Vonk. De opening vindt plaats op donderdag 5 januari van 19 tot 21 uur.

In de expositie tonen vijf Limburgse stripmakers nieuwe beeldverhalen die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen rondom de grenzen van Limburg. Verhalen die weinig mensen (meer) kennen, maar waarvan de sporen nog zichtbaar zijn in de omgeving. Zo komen onder andere Het Drielandenpunt bij Vaals, de illustere Nieuwstraat in Kerkrade en de IJzeren Rijn en Meinweg bij Roermond aan bod.
()     link dit bericht


2016-12-31De Strip in Vlaanderen in 2016
Stripspeciaalzaak.be publiceerde haar Stripjaarrapport 2016:
In 2016 verschenen er nooit eerder zoveel strips, zelfs met aftrek van alle gecommuniceerde herdrukken. We beleefden een ongezien recordjaar! Ons rondje bezoekjes aan verschillende uitgeverijen leverde tal van positieve commentaren op over de eigen omzet en productie in het afgelopen jaar. Het gaat goed, was een algemene teneur en er wordt met ontzettend veel enthousiasme aan nieuwe projecten en mogelijkheden gewerkt. Sommige uitgeverijen zullen de voor hen goede tijding in 2017 omzetten in meer publicaties, experimentjes ook, om de markt verder te verkennen. Anderen willen zoveel mogelijk hun status quo aanhouden. Andere uitgeverijen kiezen voor een lagere productie (minder titels, meer focus, zoals het bij Strip2000 luidde). En er komt met Microbe alvast een ambitieuze uitgeverij bij die maandelijks nieuwe strips in vertaling wil uitbrengen.
De investering in eigen talent is relatief hoopgevend, het percentage comics stijgt opnieuw en integrales (een recordaantal) blijken een goede zet voor de meeste uitgevers die er zich op toeleggen en zich ervan verzekerd weten om ermee door te gaan. Een aantal van die integrales is al uitverkocht.
Er verschenen tevens nooit eerder zoveel hardcovers, maar in percentage uitgedrukt was het op dat gebied geen excessief jaar. Ze blijven wel de indruk geven dat strips over het algemeen een duur product zijn. De aangekondigde prijsstijgingen van Ballon Media vanaf 1 januari 2017 (de meeste softcoveralbums gaan met 0,45 euro omhoog waardoor de dikkere of grotere softcovers gevaarlijk flirten met de psychologische grens van 10 euro) helpen daar niet bij.
Op welke basis lezers, kopers, verzamelaars meer en meer zullen selecteren door rekening te houden met hun doorgaans vast budget is de grote vraag voor het verdere overleven van de stripmarkt. Het kan het veld tussen de populaire strips, die ook in supermarkten te koop zijn, en de duurdere, exclusievere uitgaven, die soms al na voorbestelling zijn uitverkocht, voor een vast, gelimiteerd publiek van getrouwen nog meer vergroten. Dat is vooral een gevaarlijke trend voor dat grote middenveld van titels waar een mindere aankoopprioriteit mee gemoeid is. Een uitgestelde aankoop dreigt vaker een niet-aankoop te worden want ondertussen is er weer een stapel nieuwe strips verschenen dat steeds minder tijd gegund is om in winkels je aandacht te kunnen trekken.
Het volledige rapport vind je hier.
()     link dit bericht


september / oktober 2016 index Nieuws-archief januari / februari 2017


© 2016
het Nieuws-team / StripSter
2019-09-22