zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


stuur stuur je berichten naar nieuws@stripster.eu.
zoek op woord:

juli / augustus 2016 index Nieuws-archief november / december 2016

36 berichten
2016-09-01De StripSter-stand in Veldhoven
StripSter zal volgend weekend weer aanwezig zijn op het Brabants Stripspektakel in Veldhoven.
Op zaterdag 3 september zullen aanwezig zijn:
Wim Vlieg (S.D.S.)
Ralph Brendt (De man zonder hoofd)
Dick van Tongeren (Pimpel en Willem)
Eric Hebben (Van alles en nog wat)
En zondag 4 september:
Wim Vlieg
Dick van Tongeren
Rob Brandon (Cherlinde, Aktu-mannetje)
Martin van der Schuijt
()     link dit bericht


2016-09-01De Belgisch-Koreaanse connectie
Donderdag 1 september opent in het Korean Cultural Center in Brussel een derde tentoonstelling waarin de link tussen Koreaanse en Belgische strips centraal staat. Thema is dit jaar De Liederen van onze Families. Onder die noemer wordt werk geëxposeerd van Keum Suk Gendry-Kim, Vincent Zabus en Thomas Campi, Yeong Shin Ma en Judith Vanistendael, die bijdrages levert uit 'Toen David zijn stem verloor'. De expo bezoeken kan tot 22 oktober 2016.
Op het Brusselse Stripfeest, tijdens het eerste weekend van september in het Warandepark, zullen Genry-Kim en Ma ook aanwezig zijn op de Koreaanse stand. Het KCC is bovendien die zondag uitzonderlijk open.
()     link dit bericht


2016-09-02S.D.S. van Wim Vlieg
Wim Vlieg, welbekend hier op StripSter, stelt in Veldhoven zijn nieuw album voor.
S.D.S. staat voor Selina De Schrijver, het jonge hoofdpersonage. Maar het kan ook staan voor Studente & Detective Selina. Zo weet je misschien meteen wat je kan verwachten.
Je kan dit album, samen met een ex libris, dus bemachtigen op het Brabants Stripspektakel. Of ook op Aalst Stript, in Breda in oktober of op het Stripfestival Terneuzen in november.
S.D.S. heeft ook een eigen pagina op Facebook.
()     link dit bericht


2016-09-03Martin Lodewijk in Museum Strips!
Vandaag opent Museum Strips! in Rotterdam de deuren voor het grote publiek. De openingstentoonstelling is gewijd aan Martin Lodewijk, één van de belangrijkste tekenaars en scenarioschrijvers in Nederland, én geboren en getogen Rotterdammer.
Martin Lodewijk (1939) heeft niet alleen als striptekenaar, maar ook als reclametekenaar een zeer succesvolle carrière opgebouwd. Hij begon zijn carrière als striptekenaar al in 1957 met de avonturen van Babel en Knetterton. Een strip die al na twee afleveringen werd gestopt, waarna Martin vervolgde met een serie over ruimtevaart. Na zijn diensttijd komt Martin al vrij snel in de reclamewereld terecht, waar hij bijvoorbeeld voor Ouwehands Dierenpark Laat de dieren maar lachen maakt. In 1966 belandt hij uiteindelijk via Jan Kruis bij het stripblad Pep met het stripverhaal Agent 327. Een persiflage op de films van James Bond met in de hoofdrol in eerste instantie alleen Hendrik IJzerbroot (alias Agent 327). Pas na een aantal verhalen doet ook de gigantische en vooral ook rondborstige Olga Lawina haar intrede.
De tentoonstelling wordt gecompleteerd met een catalogus die in de museum- en stripwinkel Charlie verkrijgbaar is. En voor de kinderen is er op de tentoonstellng een zeer speciale en uiterst geheime opdracht van Agent 327!
()     link dit bericht


2016-09-04Iris bij Mediageuzen
Steve Van Bael is geen onbekende. Samen met scenarist LeON stelt hij Iris voor.
De zelfzekere topjournaliste Iris is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Als hoofdrolspeelster in dit verhaal knalt ze echter vaker uit haar rol èn kleren dan haar lief is. Maar geen toeschouwer of collega die daar van wakker ligt wanneer Iris hen nog maar eens op wat accindenteel naakt trakteert. Dit eveneens tot groot jolijt van haar oudere en hautaine concurrente Inne. Alleen blijkt de rondborstige Iris snoder dan de naïeve Inne, die telkens weer met het schaamrood op de wangen net iets meer te kijk wordt gezet. Letterlijk. Waardoor beider dames avonturen eigenlijk NIET VOOR PUBLICATIE zijn.
Een uitgave van Mediageuzen.
()     link dit bericht


2016-09-05De Queeste van Yin
Ook nieuw bij Mediageuzen: De queeste van Yin: Aries Deel 1, van de jonge Belgische Isabel Baele. In juni won het eerste Engelstalige deel van 'The Quest of Yin', dat Isabel zelf uitgeeft, de prijs voor beste origineel verhaal op de Animecon-beurs in Den Haag.
Een meisje krijgt de opdracht om haar wederhelft te zoeken en zo haar wereld te redden van vernietiging. Ze begint aan een lange tocht met haar nieuwe reisgenoten in een voor haar onbekende wereld. Om te slagen in deze queeste zal ze vele obstakels moeten overwinnen en zichzelf ontplooien van meisje tot vrouw.
()     link dit bericht


2016-09-05Een tweede Fake Vintage Book Covers
Een bloedmooie vrouw, een tot de verbeelding sprekende titel en een sensationeel tekstje. Dat zijn de ingrediënten van de covers van Amerikaanse pulp paperbacks uit de jaren twintig tot zestig. Kristof Spaey kruidt deze met humor, serveert ze op een bedje van slimme verwijzingen naar popcultuur en zet u zijn eigen interpretatie van dit recept voor. Inspiratie heb ik weer een beetje overal gezocht en gevonden: film, muziek, boeken, podcasts, theater… En uiteraard steken de titels en tekstjes weer bomvol dubbele – en zelfs driedubbele – bodems.
Fake Vintage Book Covers: Pin-up tekeningen met een twist! Deze luxueus vormgegeven hardcover van Stripgilde Uitgeverij bundelt meer dan 130 covers en tekeningen.
()     link dit bericht


2016-09-06Nieuw bij uitgeverij Kippenvel
Uitgeverij Kippenvel geeft albums en tijdschriften uit in heel kleine oplage. Deze maand verschenen bij Kippenvel:
Heuvel Magazine -5: 40 pagina's, met heel veel informatie wat Eric Heuvel de afgelopen jaren gemaakt heeft.
Lappie Knijn: 2 verzamelalbums van deze tekststrip van Lex Overeijder.
()     link dit bericht


2016-09-06Schoonheid na Charlie Hebdo
Cathérine Meurisse was op 7 januari 2015 enkele minuten te laat voor de redactievergadering van Charlie Hebdo. Daaraan heeft ze haar leven te danken.
In haar strip La Légèreté (De Lichtheid), verschenen bij Dargaud, vertelt ze over het proces waardoor ze de kunst, de schoonheid en zichzelf heeft herontdekt. Ik had de indruk dat het tekenen en mijn geheugen me ontsnapten. En dat was niet enkel een indruk. Ik ben eerst terug beginnen tekenen in een schetsboek, voor mezelf, om te proberen mijn identiteit als tekenaar terug te vinden. Ik had geen scenario. Aanvankelijk waren het korte getekende stukjes in dat schetsboek. Het boek zelf in ontstaan tijdens het verblijf van Meurisse in de Villa de Medici. De schoonheid vormde het doel van haar zoektocht. En die schoonheid vond ze in de kunst en in de natuur. Het album vertelt over een zoektocht om opnieuw geboren te worden en van het verlangen om te tekenen. Het verlangen om te leven!
()     link dit bericht


2016-09-07PIGS
De Stripgilde Uitgeverij geeft deze maand ook een tweede strip uit. P.I.G.S. van de Italiaanse Cecilia Valagussa, die aan Sint-Lucas studeerde, verschijnt op 7 september.
Dit is een verhaal over varkens. Een verhaal over immigratie en integratie. Het verhaal van een Italiaans meisje dat naar België vliegt en daar haar ware aard ontdekt.
()     link dit bericht


2016-09-07Aalst stript!
Aalst Stript! is een stripbeurs waar je strips kan vinden die nog in je verzameling ontbreken, strips kan verkopen die je dubbel hebt, niet leuk vind of die je gevonden hebt bij "de Bomma" op zolder, kan kennismaken met binnen- en buitenlandse striptekenaars, strips kan laten signeren door je favoriete striptekenaar, een leuke karikatuur kan laten tekenen, jaarlijks een GOED DOEL kan steunen, kan genieten van een leuke sfeer en een lekker STRIPBIERTJE !
Aalst Stript op zondag 11 September 2016, van 10 tot 18 uur, Lyceum AALST, Louis D'Haeseleerstraat 50, 9300 Aalst (B).
()     link dit bericht


2016-09-08Stripbeurs Sint-Pauwels
Op zondag 11 september kan je in het Waasland terecht voor de vierde grote stripbeurs Sint-Pauwels. Een stripbeurs met speciale beursuitgave Amoras 1- Suske-Artist edition, signeersessies, voor de jeugd een kleurwedstrijd, en standhouders uit België en Nederland. Met ruime parking.
Van 10 tot 17 uur in het Parochiaal dienstencentrum, Klapdorp 9A, 9170 Sint-Pauwels (B).
()     link dit bericht


2016-09-0914-18 door de ogen van Rouffa
Dezer dagen verschijnen er de nodige strips om de 100ste verjaardag van de Groote Oorlog te herdenken. Bij Strip 2000 verscheen Berlin Avenue, WOI door de ogen van stripmeester Marcel Rouffa. Een beklijvende strip. Hardcover, 172 pagina's.
()     link dit bericht


2016-09-09Het Beeldverhaal 40 jaar!
Vandaag is het feest in Amsterdam, waar stripwinkel het Beeldverhaal haar 40ste verjaardag viert. Een week nadat ook de Delftse stripwinkel Bul Super dit getal op de teller voorbij zag komen. Op het feestje van Het beeldverhaal wordt ook de Harold Foster Award 2016 uitgereikt. Met live musique van de UNBORN BROTHERS Erik Kriek en band.
Het Beeldverhaal, Bilderdijkstraat 80.
()     link dit bericht


2016-09-10Stripmuur voor Piet Pienter en Bert Bibber

Naast de ingang van de Arena-bibliotheek in Deurne (Antwerpen) kan je voortaan een grote muurschildering van de Antwerpse striphelden Piet Pienter en Bert Bibber bewonderen. De stripmuur kwam er op initiatief van de districtsraad van Deurne. De keuze voor de stripmuur viel op het werk van de tekenaar Pom, de enige auteur uit de top 5 van de beste Vlaamse stripverhalen die in Antwerpen nog geen stripmuur had. Al had Pom, als misantroop, bij leven nog laatdunkend gesproken over een stripmuur van zijn personages.
Drie kunstenaars van het Brusselse collectief'Art Mural' hebben de striphelden vereeuwigd. De muur werd gisteren ingewijd tijdens het grote Arena Utopia Wijkfeest.
()     link dit bericht


2016-09-11Toogpraat van Eric De Rop
De grootste levenswijsheden kan je terugvinden achter pot en pint. Met deze unieke verzameling stroken, aangevuld met rake cartoons, houdt Eric De Rop (ex Studio Vandersteen) ons een spiegel voor. Toogpraat en andere onzinnigheden verschijnt bij 't Mannekesblad en kost 10 euro.
()     link dit bericht


2016-09-13Turks Fruit, het beeldverhaal
Op 14 september publiceert uitgeverij Meulenhoff Dick Matena's nieuwste verstripping van een Nederlandse romanklassieker met behoud van alle tekst: Turks Fruit van Jan Wolkers. Turks Fruit is Jan Wolkers' meest gelezen en meest vertaalde boek. Deze autobiografische roman verscheen in 1969, beleefde tientallen herdrukken en geldt thans als een klassiek meesterwerk.
Onno Blom gaat op 24 september om 15.00 uur in gesprek met Dick Matena over zijn versie van het boek Turks Fruit van Jan Wolkers, In Museum Strips! in Rotterdam. Aansluitend aan het gesprek is er niet alleen het reguliere boek om aan te schaffen en te laten signeren, maar ook een speciale gelimiteerde luxe cassette van het boek met genummerd en gesigneerd colofon.
()     link dit bericht


2016-09-14Alan Moore stopt met strips
... of toch stilaan? In een interview in The Guardian. Scenarist Alan Moore (62), bij de voorstelling van zijn roman Jerusalem: Ik moet nog 250 pagina's schrijven. Enkele pagina's over het denkbeeldige leven van H.P. Lovecraft, Cinema Purgatorio met Kevin O' Neil, een laatste League of extraordinary Gentlemen, nog enkele kleine zaken, en dan stop. Het werd te gemakzuchtig. Ik heb stilaan genoeg gedaan voor het medium, en ik heb het alles gegeven wat ik te geven had. De strip is een geweldig medium, maar toch betreur ik een beetje wat ervan geworden is. Alan Moore zal zich voortaan toeleggen op de literatuur en de film.
()     link dit bericht


2016-09-15Weegee
Sinds vorige week ligt de one-shot Weegee van Wauter Mannaert (Ondergronds en El Mesías) en Max de Radiguès in de winkelrekken. Zij maakten een portret in stripvorm van de Amerikaanse fotograaf Arthur Fellig (1899-1968) wiens bijnaam Weegee luidde. Fellig legde eind jaren 1930 de bittere ongelijkheid tijdens de Grote Depressie en de discriminatie vast op de gevoelige plaat.
Op de site stripspeciaalzaak.be kan je de eerste 20 pagina's lezen.
()     link dit bericht


2016-09-16Tistjen Dop
Stripwinkel Tistjen Dop is een begrip in Turnhout. Zondag 18 september is het weer braderij in de Patersstraat. Stripwinkel Tistjen Dop viert dan ook zijn 30ste verjaardag. Marcel Rouffa signeert zijn nieuwe boek BERLIN AVENUE vanaf 14 uur.
De stripwinkel is genoemd naar Tistjen Dop,de onfortuinlijke werkzoekende, die getekend werd door Wegé (pseudoniem van Willy Geets). Dertig jaar na het laatste album verschijnt er een nieuwe strip van Tistjen Dop, De verloren episodes bundelt de laatste onuitgegeven grappen en verschijnt naar aanleiding van de dertigste verjaardag van stripwinkel Tistjen Dop in Turnhout.
()     link dit bericht


2016-09-16Wollie in albumvorm

Wollie is al jarenlang een graag geziene gast op StripSter.
Tekenaar Jeroen Putman brengt nu de albums uit in een beperkte oplage.
Op dit moment is het album Bloed uit en binnenkort komt Glinsteringen uit.
Ben je geinteresseerd in een album voor de duivelse prijs van 6,66 Euro, mail dan naar jeroenputman@hotmail.com
()     link dit bericht


2016-09-17Driftwereld van Ken Broeders
Ken Broeders heeft zijn stripreeks Apostata afgerond, en heeft zich geworpen op het fantasy-genre. Via zijn facebook-pagina zoekt deze Antwerpse stripmaker "een bekwame uitgever" voor zijn nieuwe project Driftwereld.
Zie link.
()     link dit bericht


2016-09-18Spoedgeval bij Strip2000
Het hoofdpersonage in Spoedgeval is de negentienjarige Ramon. Hij leidt een zorgeloos leven tot hij op een avond na het hardlopen bloed plast. Eerst is hij nog een spoedgeval, dan wordt in het ziekenhuis blaaskanker geconstateerd. Voor inspiratie moest auteur Daniel Arruda Massa (Zombie Hipsters) helaas niet ver gaan zoeken. Het is het waargebeurde verhaal van mijn broertje, vertelt hij aan Stripgids. Toen mijn broer kanker kreeg, woonde ik in Zweden, dus ik kon er niet zo betrokken bij zijn als ik had gewild. Toen ik weer terug kwam naar Nederland begonnen we over zijn ervaring te praten. We besloten vrij snel dat het interessant zou zijn om er een strip over te maken. In eerste instantie heb ik 'Spoedgeval' dus echt voor hem gemaakt, als een soort van communicatiemiddel tussen ons. Ik ben ook pas naar een uitgever toe gestapt nadat mijn broertje de strip has gelezen, en samen hebben we toen besloten dat het een verhaal is dat we met de wereld willen delen.
()     link dit bericht


2016-09-19Stripcovers in Brussel

Elke striplezer herkent het gevoel: op een dag word je getroffen door die ene cover die volledig de lading dekt, dat ene beeld dat de inhoud van de strip perfect weergeeft, dé omslag die je nooit meer loslaat, een beeld voor het leven. Zulke krachtige covers zijn vaak het gevolg van een moeilijke evenwichtsoefening tussen de wensen van de auteur, de uitgever, de art director en de marketingmanager. Want moet je nu in de eerste plaats de aandacht van de potentiële koper trekken of wil je toch vooral recht doen aan het stripverhaal als kunstvorm en focussen op het verhalende aspect van de beelden? Auteurs en uitgevers staan vrijwel dagelijks voor dit dilemma.
Het Brussels Stripmuseum wijdt van 20 september 2016 tot 28 mei 2017 een tentoonstelling aan de stripcover. In deze interactieve tentoonstelling word ook jij met dat vraagstuk geconfronteerd… een confrontatie die nog lang zal nazinderen op de sociale media.
()     link dit bericht


2016-09-20De zestigste verjaardag van Guus Slim
Op 20 september 1956 verscheen de allereerste pagina van Guus Slim (Gil Jourdan in het Frans) in weekblad Spirou. Guus Slim is een mythische stripreeks. Misschien niet zo bekend en wat vergeten bij het grote publiek. Maar deze reeks van Maurice Tillieux (1921-1978) wordt aanzien als een hoogtepunt van de Frans-Belgische school. Eigenlijk is de detective/jurist Guus Slim een herwerking van Felix, een eerdere detectivestrip van Tillieux. Later, vanaf het dertiende album heeft Roland Goossens het tekenwerk overgenomen. Tot 1979 verschenen er 16 albums bij Dupuis.
Nummer 4093 van Spirou is gewijd aan Guus Slim, met hommage strips van Schwartz en Yann (die ooit op het punt stonden deze reeks over te nemen), Thierry Martin, Bibeur Lu en Fardin, en Baron Brumaire.
()     link dit bericht


2016-09-22Als iedereen slaapt

Twaalf striptekenaars van ArtEZ Zwolle hebben een project opgezet met als doel om hun werk in een museum te laten exposeren. En zie, het is ze gelukt! De opleiding comic design waar zij deel van uitmaken is uniek in Nederland. Onderwezen door ervaren tekenaars als Hanco Kolk en Sam Peeters zijn zij de stripauteurs van de toekomst.
Met het thema Als iedereen slaapt heeft elke stripmaker zijn fantasie de vrije loop gegeven. De wereld is een andere plek. Schijnbaar verlaten, met donkere hoekjes waar de vreemdste dingen zich schuil houden. Een afwijkende realiteit. Wat gebeurt er allemaal als iedereen slaapt? In deze expositie zijn diverse antwoorden op deze vraag verbeeld, soms met humor, soms met horror, altijd met een fantastische dosis voorstellingsvermogen.
Geef uw ogen de kost, tot 30 oktober in het Stripmuseum Groningen.
()     link dit bericht


2016-09-23Echo's van Jeroen Bosch

Het Nederlands Stripmuseum in Groningen toont tot 31 december werk van hedendaagse striptekenaars die zich lieten inspireren door de oude meester Jeroen Bosch.
Vanwege het mysterieuze en bizarre karakter is het werk van Bosch moeilijk te verklaren. Desondanks, of misschien juist daardoor, lieten striptekenaars zich inspireren door zijn schilderijen. Want datgene wat zich niet in woorden laat vatten, is bij uitstek geschikt om in beelden te vertalen. 17 Nederlandse striptekenaars deden dat, ieder op hun eigen manier. We zien bijvoorbeeld hoe Berend Vonk zich liet inspireren door de grote mensenmassa's van Bosch en Erik Wielaert door het schilderij De goochelaar. Een expositie dus die de bezoeker moet 'ervaren', maar vooral niet proberen te begrijpen!
De deelnemende tekenaars zijn: Rik Buter, Jean Gouders (hierboven), Dimitri Jansma, Dim Junius, Willem Kolvoort,Lamelos, Marcel Ruijters, Gidion van de Swaluw, Vlerk, William van de Velde, Berend Vonk, Ben Vranken, Erik Wielaert en Maarten de Wolf.
()     link dit bericht


2016-09-23De Sint-Michielsprijzen 2016
In het stadhuis van Brussel zijn de jaarlijkse Sint-Michiels stripprijzen uitgereikt, de oudste onderscheidingen die worden toegekend aan de Franco-Belgische strip. De Italiaan Milo Manara ontving de Grote Prijs Sint-Michiel voor het volledige oeuvre van een auteur die de strip mee tot de negende kunst heeft verheven. De Nederlander Paul Teng won de Sint-Michielsprijs voor het beste album van een Nederlandstalige auteur met De ijzeren poort, het vijftiende avontuur van de middeleeuwse architect Tristan, een personage gecreëerd door Jacques Martin.
Hieronder een overzicht van alle prijswinnaars.
Grand Prix Saint-Michel 2016 : Milo Manara voor zijn gehele œuvre
Prix Saint-Michel Avenir : Lucy Mazel voor Communardes – Les éléphants rouges bij Vent d'Ouest
Prix Saint-Michel Humour / Jeunesse : Ers en Dugommier voor Les enfants de la résistance -2 bij Lombard
Prix Saint-Michel de la Presse : Christophe Simon voor Corentin – De parels van Sa-Skya bij Lombard
Prix Saint-Michel du Scénario : Dorison en Nury voor Zo maak je fortuin in juni 1940 bij Casterman
Prix Saint-Michel du dessin : Frédérik Peeters voor Een beeld van een jongen bij Casterman
Prix Saint-Michel auteur néerlandophone : Teng voor Tristan - De ijzeren poort bij Casterman
Prix Saint-Michel du meilleur album : Mathieu Bonhomme voor De moordenaar van Lucky Luke bij Lucky Comics
()     link dit bericht


2016-09-24Een 'nieuwe' Kuifje
Casterman en Moulinsart voorzien de uitgave van een nieuw album van Kuifje op 11 januari 2017! Niet echt. Omdat ze Kuifje, Bobby en kapitein Haddock geen nieuwe avonturen kunnen laten beleven, moeten ze andere manieren vinden om het oeuvre van Hergé onder de aandacht te houden. Daarom deze aankondiging van een ingekleurde versie van Kuifje in het land van Sowjets, de allereerste Kuifje. Dit avontuur verscheen oorspronkelijk in 1929-1930 in Le Petit Vingtième, en ook latere albumuitgaven waren steeds in zwart-wit. Het was zo het enige avontuur van Kuifje dat niet herwerkt en ingekleurd werd door (de studio van) Hergé.
()     link dit bericht


2016-09-25Opendeur in 't Vlaams Stripcentrum met stripmarkt

Op 1 en 2 oktober 2016 is het Opendeur in 't Vlaams Stripcentrum met stripmarkt aan de Boomsesteenweg (A12) 335-337-Wilrijk
Van 10.00 u tot 17.00 u.
Meer info: http://vlaamsstripcentrum.be/
()     link dit bericht


2016-09-26Zeventig jaar geleden...
Op 26 september 1946 verscheen het eerste nummer van het stripweekblad Kuifje. De 60.000 exemplaren van het weekblad Kuifje en zijn Franstalige tegenhanger Journal de Tintin waren in drie dagen uitverkocht. Hergé, de geestelijke vader van Kuifje, was hoofdredacteur en artistiek directeur van het stripweekblad dat naar zijn held was genoemd. Hij omringde zich met Edgar Pierre Jacobs (Blake en Mortimer), Jacques Martin (Alex), Jacques Laudy (Hassan en Kaddoer) en Paul Cuvelier (Corentin). In november 1988 stopte de publicatie van het weekblad voor de jeugd van 7 tot 77 jaar.
()     link dit bericht


2016-09-27French comics in New York

Van 27 september tot 5 november 2016 vindt in New York het French Comics Framed Festival plaats. Initiatiefnemer is de French Comics Association, gecreëerd door verschillende franstalige uitgevers om de Frans-Belgische strip te promoten.
De Amerikanen zullen tentoonstellingen met illustraties en originele platen, en conferenties kunnen bezoeken. Achttien auteurs, waaronder de Kerascoët die tekenden voor de affiche, steken de oceaan over om hun albums, die vertaald werden naar het Engels, te signeren. De associatie zal ook aanwezig zijn op New York Comic Con, van 6 tot 10 oktober.
()     link dit bericht


2016-09-28Stripbeurs Hasselt
De striptweedaagse zal in 2016 doorgaan op 1 en 2 oktober. Een beurs die ware stripfanaten niet kunnen overslaan!
De beurs is geopend van 10 tot 17 uur. Elke bezoeker ontvangt een gratis striptas bij entree. Je vindt er 200 meter stripverhalen, en er zijn ook tekenaars aanwezig (Luc De Ryck, Hachel, Geert De Sutter en studenten van Syntra, Raes Jessica). De inkom is gratis.
Zaal de Foyer (De Voorzorg) Capucienenstraat 10, Hasselt, website
()     link dit bericht


2016-09-29Hollandsch Metaal

Hollandsch Metaal wordt een compleet nieuw stripmagazine van De Rotterdam 7 (DR7).
Op zaterdag 1 oktober vanaf 14 uur vindt in het Museum Strips! in Rotterdam een prelaunch party plaats van Hollandsch Metaal. Je kan er terecht voor het eerste nummer, origineel artwork en signeersessies. De wereldwijde lancering van het eerste nummer zal plaatsvinden tijdens het Stripfestival Breda (weekend van 15/16 oktober).
link: facebook
()     link dit bericht


2016-09-29Striptekenaars maken compleet stripverhaal in 1 dag

Op 1 en 2 oktober is het zover: een groep striptekenaars gaat in Utrecht de uitdaging aan om binnen 24 uur een stripverhaal van 24 pagina's te maken.
Zij doen zo mee aan het internationale evenement 24 Hour Comics Day.
De tekenaars werken gezamenlijk in Werf 5 (Oudegracht a/d Werf 5), een werkplek voor creatieve ondernemers in Utrecht. De Utrechtse 24 Hour Comics Day begint zaterdagmorgen 1 oktober om 11 uur en eindigt na 24 uur op zondagmorgen 2 oktober om 11 uur.
De voortgang van de tekenaars en sfeerimpressies zullen gedurende het etmaal te volgen zijn via Facebook waar ook een live-video zal worden opgenomen. Voortgang van de vorige edities is te zien op het blog http://24hcd-utrecht.tumblr.com.
De deelnemende tekenaars zijn:
- Mattt Baaij
- Lae Schäfer
- Hallie Lama
- Pepijn Schermer
- Hjalmar Haagsman
- Rosalie Lub - Rik Wielheesen
- Jorrit Kiel
- Jaap Rozema
- Rob van Barneveld
- Johan de Rooij (scenarist)
()     link dit bericht


2016-09-30Ted Benoit overleden
Vandaag is de Franse striptekenaar Ted Benoit overleden, bevestigt ActuaBD. Hij werd 69 jaar. In het Nederlandse taalgebied is hij vooral bekend om zijn 2 albums van Blake en Mortimer op scenario van Jean Van Hamme. Ted Benoît werd beschouwd als één van de voornaamste erfgenamen van de Klare Lijn van Hergé en Edgar P. Jacobs. In 1979 ontving hij de prijs voor beste scenario op het stripfestival van Angoulême voor zijn debuut Hôpital. Hij maakte ook strips voor verschillende stripmagazins: Métal hurlant, L'Écho des savanes en (Wordt vervolgd)/(À suivre). Uit dit laatste kennen we zijn (anti)held Ray Banana (zie illustratie).
()     link dit bericht


36 berichten
2016-10-01Roel Dijkstra is terug!
In nummer 21 van Eppo keert de grootste getekende voetbalheld van Nederland terug in zijn lijfblad. Scenarist Willem Ritstier en tekenaar Roelof Wijtsma stappen in de voetsporen van Andries Brandt en Jan Steeman, de makers van de eerste 10 avonturen van Roel Dijkstra welke de blauwdruk vormen van de serie. De oorspronkelijke makers zorgden voor een perfecte mix tussen thriller en sport, wat Willem en Roelof enorm aanspreekt. Vandaar dat Roel afscheid heeft genomen van het grootse wereldtoneel en weer lekker bij zijn oude club FC Leidrecht is gaan voetballen. Maar daar gaat ook niet alles van een leien dakje. Vanaf Eppo 21 lees je het allemaal in het avontuur Thuisfront.
()     link dit bericht


2016-10-02Zep en de kunst in Rijsel
Rijsel / Lille is niet zo ver, zeker met de TGV. De collecties van het Museum voor Schone Kunsten in Rijsel horen bij de rijkste van Frankrijk en je kan er terecht in het Nederlands. Om de bezoekers steeds en telkens weer zin te geven om naar het museum te komen om er wederom te ontdekken wat het DNA ervan is, ontstond in 2014 het Open Museum. Door zijn naam zelf richt dit concept zich op het openen en hernieuwen van de bezoekervaring. Elk voorjaar worden er verrassende artistieke persoonlijkheden uitgenodigd om een dialoog met de werken en de zalen van het museum tot stand te brengen naargelang hun inspiratie. Het Museum voor Schone Kunsten verwelkomt dit jaar de populaire striptekenaar Zep. Voorzien van een gewoon potlood biedt hij een actuele en onbeschaamde herlezing van de geschiedenis van de kunst en het museum. Hij doet dat door de route van de bezoeker kracht bij te zetten door middel van originele tekeningen, projecties en verrassingen die de beeldhouwwerken en schilderijen tot leven brengen... met inbegrip van de stillevens!
Nog tot 31 oktober 2016. link
()     link dit bericht


2016-10-03Firstlook Festival in Utrecht

In het weekend van 7, 8 en 9 oktober aanstaande vindt er een gloednieuwe editie plaats van het grootste gaming event van de Benelux: Firstlook Festival. Naast de allernieuwste game primeurs en previews worden de bezoekers van Firstlook Festival ook dit jaar weer getrakteerd op een waslijst aan entertainment. Denk hierbij aan eSports toernooien, Mega Market Place met de nieuwste gear, merchandise, comics en gadgets, Cosplayers uit binnen- en buitenland, Meet & Greets met bekende YouTube en Twitch helden, Behind Closed Doors'-presentaties in het Firstlook Festival Theater, en de nieuwste Indie games uit binnen- en buitenland.
Firstlook Festival werkt ook samen met New York Comic Con, om zo een aantal bekende comic tekenaars naar Nederland te halen. Werden al aangekondigd: Eisner Award winnaar Eric Powell, Joe Benitez (Lady Mechanika), Vincenzo Cucca, Billy Tucci, Mark McKenna, Barbara Canepa (Skydoll) en anderen.
Firstlook Festival, in de Jaarbeurs Utrecht.
()     link dit bericht


2016-10-04Cross Comix in de Schouwburg
Zaterdag 8 oktober aanstaande opent de Rotterdamse Schouwburg haar deuren met de pilot-aflevering van een nieuw festival. Cross Comix Rotterdam toont de vele verschijningsvormen van het beeldverhaal en de betekenis van strips en cartoons voor de kunsten en de samenleving. Het festival laat in optredens, expo's, een talkshow en nieuw media event, de ontmoeting zien tussen getekende beelden en kunstvormen zoals stand up, film, architectuur, literatuur en muziek. Ook komt de actualiteit aan bod. In De Tekendemocratie verbeelden tekenaars live een Rotterdams politiek debat over De Toekomst van de Jeugd in de Stad.
Met bijdragen van Brecht Evens, Spinvis, Aimée de Jongh, Philip Delmaar, Jan Rothuizen, Judith Uyterlinde, TRIK, Daniel Dee, Maaike Hartjes, Robert van Raffe, Sonja van Hamel & the Leonids, Zhenya Pashkina, James Boekbinder, Djanko, Eva Hilhorst, Floris Oudshoorn, Guido van Driel, Merel Barends, Paul Bierhaus, Anne Staal, Kenny Rubenis, Kateryna Snizhko, Karida van Bochove, Rewriters, jong tekentalent en de drie Rotterdamse founding fathers: Hanco Kolk, Erik de Graaf, Robert van der Kroft.
()     link dit bericht


2016-10-06Cher Ami, dieren in WO I
Men zegt dat mensen in tijden van oorlog zich als beesten gedragen.
Drie tekenaars, Gustavo Garcia, Ivan Adriaenssens en Roman Klochkov en de band Yuko gingen aan de slag met de waargebeurde verhalen van enkele opmerkelijke dieren die meevochten aan het front, in een oorlog waar ze zelf nooit voor kozen. Samen met De Commerce zorgen ze na 100 jaar vergetelheid voor een gepaste ode. Cher Ami is een concert van de band Yuko met 3 animatiefilms.
Cher Ami is daarnaast ook een album en een boek. Het boek, geschreven door Joost Wynant, bevat naast een graphic novel van de drie films ook de gedocumenteerde verhalen uit onverwachte (West)hoek.
()     link dit bericht


2016-10-07Expo Dries Vanhaeght
De cartoonist uit de Druivenstreek, Dries Vanhaeght (1944-2016), publiceerde in vele jaargangen het tijdschrift Spoorslag. Hij ontdekte zijn talenten als cartoon- en portrettekenaar in de jaren zeventig. De boetseerkunst was hem niet vreemd. Hij gaf zijn talenten vaste vorm in de academie voor Beeldende Kunsten te Overijse. Zijn nalatenschap bevat honderden waardevolle tekeningen, waarvan een deel te bewonderen is tijdens deze tentoonstelling.
Tentoonstelling van vrijdag 7 oktober 2016 tot zondag 30 oktober 2016, cc Den Blank, Overijse.
()     link dit bericht


2016-10-07Lachen met de dood
Met de herfst in aantocht komt ook de periode van herdenkingen van onze doden eraan. De dood, sterven ... het is in onze Westerse cultuur stilaan een taboe geworden. Maar kan je ook grapjes maken over de dood, over begrafenissen ...? Het Europees Cartoon Centrum vroeg het aan een aantal binnen- en buitenlandse cartoonisten. En het resultaat kan je komen bekijken in het ECC ... met cartoons van o.a. O-Sekoer, Nikola Hendrickx, Luc Vernimmen, Stefaan Provijn, Cost., Norbert Van Yperzeele en van Pol Leurs, Alessandro Gatto, Marco D'Agostino, Andrea Pecchia, Florian Crihana, Pavel Kuczinsky, Riber Hansson...
De tentoonstelling is te bezichtigen in het ECC Kruishoutem tot 18 december 2016, elke zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur.
()     link dit bericht


2016-10-08Luc Cromheecke gevierd
Luc Cromheecke ontvangt op maandag 10 oktober in Bozar de Vlaamse Cultuurprijs voor Letteren uit handen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. De prijs is sinds 2003 gekoppeld aan de Bronzen Adhemar. Het beeldje van de stripfiguur van Marc Sleen kreeg Cromheecke vorig jaar al tijdens het Stripgids Festival in Turnhout.
Naast de officiële overhandiging wordt dan ook het boek De tuin van Daubigny van Luc Cromheecke en scenarist Bruno De Roover voorgesteld. Daarin staat de Franse schilder Daubigny centraal, die als één van de eersten er met zijn schildersezel op uit trok, om in 'plein air' te schilderen.
()     link dit bericht


2016-10-08Hugoké
Hugoké, Hugo de Kempeneer (1938), is een veelzijdig kunstenaar. Hij begon zijn carrière eind jaren 50. Begin jaren 60 sluit hij vriendschap met Hugo Claus. Samen werken ze aan het stripverhaal De Avonturen van Belgman en aan Claus' schandaalstuk Leopold II. Hugoké tekent ook politieke cartoons en wint in 1969 de Grote Prijs op het Salon international de la Caricature van Montréal. Hij houdt van het dwingende ritme van de cartoon en de bijtende, rechtstreekse kracht die ervan uitgaat. Hij legt zich ook toe op theateraffiches en wordt in 1980 gevraagd om België te vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië.
Deze expo toont het werk van Hugoké, van 8 tot 30 oktober 2016, Ateliers Vogler, Voglerstraat 17 – 1030 Schaarbeek.
()     link dit bericht


2016-10-08Yan Gevuld genomineerd voor de Yieha Young Talent Award
Yan gevuld is een van de genomineerden voor de Yieha Young Talent Award 2016 met zijn nieuwste album van Grueson.
We wisten natuurlijk al lang dat Yan nog zeer jong van hart is en vinden deze nominatie dan ook zeer terecht.

Wil je een steentje bijdragen aan zijn winstkansen, stem dan via de Yieha site

Stemmen kan tot 23 oktober.
()     link dit bericht


2016-10-09Het werk van André Nollet
André Nollet (Wervik, 1946) is een op en top kunstenaar. In oktober en november dit jaar kan je een overzichts- tentoonstelling bezichtigen in de bibliotheek van Wervik over zijn leven en werk.
Hij is vooral bekend geworden met zijn cartoons, zowel in Vlaanderen als daarbuiten. Hij was sportcartoonist bij Het Nieuwsblad van 1980 tot 1999 en geestelijke vader van Oscar Palmkes die in alle Vlaamse kranten verscheen van 1987 tot 1988. Hij was tevens ontwerper van de series krol en bol en Joch in de Stipkrant en maker van de strip Toontje & Denis voor het Maandblad Raak. Eind 1999 begon hij dagelijks cartoons te tekenen onder de schuilnaam Nollie in Het Laatste Nieuws - regio Gent - waarbij de Gentse actualiteit centraal staat. Vanaf mei 2002 tekent hij wekelijks voor 't Pallieterke als opvolger van zijn goede vriend Brasser die het jaar voordien overleed.
Deze tentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.
()     link dit bericht


2016-10-10De Papieren Tijger
Op dinsdag 11 oktober vindt de presentatie plaats van De Papieren Tijger deel 2. Dit tweede deel is minstens net zo spraakmakend als het eerste deel van De Papieren Tijger en bevat daarnaast een dossier over het werk van Mark de Jonge en een inkijkje in een nog te verschijnen nieuw album Tropische ogen.
Nieuwsgierig? Kom dan vooral naar de presentatie op 11 oktober a.s. om 17.00 uur bij Museum Strips! te Rotterdam.
Bij aankoop van het album op die dag krijgt u daarbij een gesigneerde en genummerde prent.
()     link dit bericht


2016-10-11Caztar Nibi Nibi

Bij Strip2000 verschijnt het tweede deel van Caztar. Deze tekstloze strip van tekenaar Poetzarelli speelt zich af in een post-apocalyptische wereld en staat garant voor veel humor. Aan de lancering van de strip is ook een heuse signeertoer verbonden.
12 oktober: Voorstelling van Caztar 2 bij Strip2000 in Eindhoven; scenarist Ivan Adriaenssens signeert ook mee op deze avond.
15 & 16 oktober: Stripfestival Breda, de officiële voorstelling aan groot publiek van Caztar 2
5 november: Stripfestival Terneuzen
3 december: Stripwinkel Beo Antwerpen (14 tot 17 uur)
4 december: Stripbeurs Heist op den berg
12 februari 2017: Stripfestival Getekend Lommel
()     link dit bericht


2016-10-12Stripster in Breda
Volgend weekend verwachten we veel volk in het Chassé Theater voor het Stripfestival Breda. Stripfestival Breda wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd door de stichting Strips in Beeld. Dit is de grootste stripbeurs van het land, met vele tientallen uitgeverijen, tekenaars en vooral heel veel stripboeken.
De openingstijden zijn op zaterdag van 10.00 tot 18.00 en zondag van 10.00 tot 17.00
Op de Stripster-stand (op de eerste verdieping) zullen signeren op zaterdag 15 oktober: Wim Vlieg, Ralph Dikmans, Peter Timmermans en Martin van der Schuijt. en op zondag 16 oktober: Wim Vlieg en Rob Brandon.
()     link dit bericht


2016-10-13Scratches
Vrijdag 14 oktober wordt in het American Book Center in Amsterdam het tweede nummer van Scratches voorgesteld. Het Engelstalige stripblad verschijnt éénmaal per jaar en deze editie verschijnt ter gelegenheid van de Frankfurter Buchmesse, waar Nederland en Vlaanderen gastland zijn. Hoofdredacteuren zijn striptekenaar en vormgever Joost Swarte en uitgever Hansje Joustra van Scratch. Uitgeverij Scratch wil met Scratches Nederlandse en Vlaamse auteurs een internationaal podium aanbieden en daarvoor werk van zowel nieuw als gevestigd talent etaleren. Scratches publiceert Nederlandse tekenaars (1/3), Vlaamse tekenaars (1/3) en internationale tekenaars (1/3). Daarnaast bevat het achtergrondartikelen over de Nederlandse underground-tekenaar Mark Smeets, de Belgische houtsnedekunstenaar Frans Masereel en de Spaanse grafisch ontwerper Manolo Prieto.
()     link dit bericht


2016-10-13Heb jij al gestemd op de Yieha Young Talent Award?
De YIEHA Young Talent Award, die het digitale strip-platform Yieha lanceerde n.a.v. zijn eerste verjaardag, nadert de ontknoping. De vakjury buigt zich momenteel over een shortlist van 20 inzendingen maar ook het grote publiek kan meestemmen. Op www.yieha.be/youngtalentaward kan je al dat jonge striptalent ontdekken en stemmen op je favoriet. Al wie stemt krijgt trouwens een digitale strip naar keuze uit de YIEHA-catalogus.

Alle stripliefhebbers stemmen mee!
Het oordeel van de vakjury telt slechts voor 50%. De andere 50% ligt in handen van de Vlaamse en Nederlandse stripliefhebbers die hun stem uitbrengen. Pieter De Schauwer van YIEHA: "Wie van strips houdt zal met genoegen onze 20 inzendingen ontdekken, stuk voor stuk verfrissend en kwalitatief. Bovendien krijgt iedereen die zijn of haar stem uitbrengt een gratis digitale strip cadeau, te kiezen uit onze YIEHA catalogus van meer dan 1500 albums".
Stemmen kan tot 24/10/2016. De winnaar wordt bekend gemaakt in de week voor de boekenbeurs.
()     link dit bericht


2016-10-14Expo Breaking News
Tentoonstelling perscartoons Breaking News toont werk van perscartoonisten, illustrators en grafisch ontwerpers. Hoe tonen zij de actualiteit, met soms erg korte deadlines?
Expo met catalogus van 14 oktober tot 30 december 2016 in de Seedfactory Brussel
()     link dit bericht


2016-10-15Inktober in de Lage Landen
Striptekenaars en illustratoren over de hele wereld kunnen zich deze maand opnieuw uitleven tijdens Inktober, een initiatief van de Amerikaanse tekenaar Jake Parker. Het concept is simpel: je maakt een tekening per dag, in inkt. Hierbij kan je al dan niet de lijst met dagelijkse trefwoorden volgen.
Stripster doet mee en elke zaterdag kan je op de strips-pagina de resultaten van de afgelopen week van onze tekenaars bekijken.
Ook op de site van De Getekende Reep kan je de Inktober tekeningen van (Vlaamse) tekenaars bekijken.
Wie ook meedoet is Gerben Valkema (Elsje): Een beetje gekkigheid voor iemand als ik die dagelijks met inkt werkt maar wel een mooi excuus om te kijken of ik naast het gewone werk tijd wist te creëren voor een extra tekening per dag, vertelt Gerben Valkema aan Stripgids. Valkema laat zich inspireren door bekende striptekenaars en stripreeksen. Je kan de resultaten volgen op zijn facebook-pagina.
()     link dit bericht


2016-10-16Lucky Luke in Antwerpen
Het Crowne Plaza Hotel in Antwerpen vormt een maand lang het decor voor een expo rond stripheld Lucky Luke en zijn geestelijke vader Morris. Uitgeverij Ballon Media wil op die manier de zeventigste verjaardag van de cowboy en zijn trouwe paard Jolly Jumper vieren in aanloop naar de Boekenbeurs die vlakbij in Antwerp Expo plaatsvindt van 31 oktober tot en met 11 november. Een enorme banner aan de gevel van het hotel wijst geïnteresseerden de weg naar de (kleine) tentoonstelling. De hommage aan Lucky Luke werd samengesteld uit materiaal dat eerder dit jaar te zien was in het Franse Angoulême. Naast de 'poor lonesome cowboy' zelf staat ook tekenaar Morris (1923-2001) in de schijnwerpers. Hij was samen met Franquin en Hergé echt een van dé peetvaders van de strip, zegt Alexis Dragonetti van Ballon Media. Er gingen wereldwijd al meer dan 300 miljoen albums van Lucky Luke over de toonbank en nog steeds kennen mensen van alle leeftijden de reeks. De expo in de hotellobby biedt onder meer een blik op de tekenstijl van Morris en welke ideeën daarachter zaten. Verder zijn ook onder meer de ingang, liften en het restaurant ingekleed met afbeeldingen van Lucky Luke en zijn steeds terugkerende vijanden de Daltons. Wie tijdens de Boekenbeurs in het Crowne Plaza verblijft, krijgt bovendien drie strips cadeau.
Op de Boekenbeurs zelf zal de man die sneller schiet dan zijn schaduw eveneens een grote rol spelen met een belevingszone van 35 vierkante meter waar je je onder meer kan laten tekenen op een albumcover. Op 11 november zal de huidige tekenaar van de reeks, Achdé, aanwezig zijn voor een signeersessie.
()     link dit bericht


2016-10-17Het Brussels Stripmuseum en de terreur
Het Brusselse Stripmuseum heeft het niet gemakkelijk door de terreur(dreiging). Aan het Brusselse weekblad BRUZZ legde persverantwoordelijke Willem De Graeve onlangs uit dat er sinds november 2015 en de aanslagen in Parijs 110 000 bezoekers minder geteld zijn dan het jaar voordien. Ook de lockdown van Brussel en de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en de metro in Maalbeek zorgden er voor dat er minder volk de weg vond naar het Stripmuseum, dat zo op een jaar tijd ongeveer 800 000 euro aan entreegeld misliep. Op de vraag voor extra overheidssteun reageerden zowel het Brussels Gewest, de Vlaamse Gemeenschap als de Vlaamse Gemeenschapscommissie negatief. Het gevolg is dat de opening van een nieuwe permanente ruimte rond striphelden Suske en Wiske, Guust Flater en Lucky Luke uitgesteld werd en dat er volgend jaar één grote expo minder op de planning staat.
()     link dit bericht


2016-10-18FACTS Gent

De 27e FACTS-conventie zal plaatsvinden op zaterdag 22 en zondag 23 oktober 2016 in Flanders Expo, Gent. FACTS is nog steeds hét sciencefiction-, comic- en anime-evenement van Vlaanderen. Er zal een keure aan strip- en comictekenaars aanwezig zijn. Er zijn dit jaar ook de Boerkes Tekenbattles komt op FACTS. Het wordt een intense strijd! Pieter de Poortere (Boerke), kruist op zaterdag de potloden met cartoonist en FACTS-veteraan Lectrr en op zondag met Kim Duchateau (Esther Verkest). Vlaams comedian William Boeva zal fungeren als scheidsrechter en de FACTS-fan, zal vanuit het publiek de twee cartoonisten bombarderen met coole FACTS-opdrachten.
website
()     link dit bericht


2016-10-19Expo Bob Mau
Bob Mau is vooral bekend als tekenaar van de krantenstrip Kari Lente. Maar Bob Mau was ook een gedegen cartoonist. Zijn cartoons die hij tekende tussen 1957 en 1959 voor weekblad 't Pallieterke staan centraal in een expo in Brasschaat bij Antwerpen. De tentoonstelling wordt plechtig geopend op 21 oktober en is gratis te bezichtigen van 22 tot 30 oktober. Antverpiagebouw, St-Antoniuslei 95, Brasschaat.
()     link dit bericht


2016-10-20De Frankfurter Buchmesse 2016

Tijdens de Frankfurter Buchmesse verschijnt Parade, een gelegenheidstijdschrift dat op de beurs zelf gemaakt zal worden door een uitgelezen gezelschap Vlaamse en Nederlandse stripmakers. De Nederlandse tekenaar en illustrator Joost Swarte, stilaan een éminence grise van de Nederlandse strip, en de Vlaming Randall Casaer leiden de redactie in goede banen. In Parade willen Swarte en Casaer mooi, verrassend, innovatief en spannend werk laten zien van Vlaamse en Nederlandse stripmakers.
()     link dit bericht


2016-10-21Eerste stripboek van Jan Truyens
Over God z'n broer en andere fijne vleeswaren van illustrator / kok Jan Truyens legde een succesvol crowdfunding parcours af. Het streefcijfer werd ruim gehaald zodat een mooie uitgave kon volgen. Het langverwachte boek, een uitgave van Bries, wordt op zondag 23 oktober in stripwinkel World's End in Gent voorgesteld. De strip gaat over de oude Anton die sterft en in het hiernamaals terechtkomt. Anton komt er Guido tegen, die Gods broer blijkt te zijn, en daar beleeft hij een wild avontuur mee.
()     link dit bericht


2016-10-22De shortlist voor de Plastieken Plunk
De shortlist van De Plastieken Plunk is bekend! 42 stripmakers schreven zich in voor De Plastieken Plunk, 8 haalden de deadline niet. Samen stuurden de kandidaten een gigantische berg strips in: 49 exemplaren, die in hun geheel 372 pagina's telden. Geografisch gezien is er heel wat diversiteit: 17 Nederlanders, 1 Fransman, 1 Braziliaan, 1 Spanjaard en 22 Belgen. Voor het eerst in de geschiedenis van De Plastieken Plunk hebben er meer vrouwen dan mannen meegedaan: 22 maar liefst. En de shortlist:
Drinking Glasses – Lae Schäfer
De Kleine Held – Maarten Peeters
Krieg – Jonas Sysmans
Last Night Lars – Coralie Laudelout
Lola and the Weekend – Nina Van Denbempt
Metamorfosen – Dennis Marien
Salome – Ibrahim Ineke
Sang chaud – Gabri Molist

Deze acht jonge snaken maken kans op De Plastieken Plunk. Die behelst 250 euro en een door Luc Cromheecke zelf gekneed beeldje. De jury wordt binnenkort bekendgemaakt. Ook maken deze helden van het grafische medium kans op de Strip 2000 publieksprijs. Die houdt 50 euro in en wordt volledig gedirigeerd door u! U kan immers hier stemmen op uw favoriet.
Al dit lekkers zal uitgereikt worden op de Pépé Soirée. Iedereen is welkom vanaf 21u in café 't Onverwacht Geluk, Burgstraat 59, te Gent.
()     link dit bericht


2016-10-22Wie helpt Els?

Els Deckers is samen met een professioneel schrijver bezig een comic in houtskool te maken.
Ze hebben zelfs al een uitgever gevonden, maar om het project af te maken heeft ze geld nodig.
Wilt u haar helpen?
Lees er alles over op:
https://www.patreon.com/nightfox
()     link dit bericht


2016-10-23Een najaar vol Blauwbloezen
Binnenkort verschijnt het zestigste album van De Blauwbloezen, de reeks die speelt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog van Raoul Cauvin en Willy Lambil. Het wordt een speciaal album waarin Chesterfield zijn verstand verliest en Blutch de taak krijgt om de sergeant terug op de been te krijgen. In de loop van dit album passeren een heleboel personages uit de 59 vorige albums de revue.
Dit jubileum was ook de aanleiding voor uitgeverij Dupuis om een hommage-album samen te stellen met bijdrages van onder meer Blutch (die zijn pseudoniem aan de reeks ontleende), José-Luis Munuera en Zidrou. Aimée de Jongh, de enige Nederlandstalige auteur, tekende de cover (zie afbeelding).
En van 25 oktober tot 8 januari loopt er een expo in de Gallery van het Brussels Stripmuseum rond beide albums.
()     link dit bericht


2016-10-24Tamara op het witte doek
Tamara, de strip van Zidrou, Darasse en Bosse, nu bij strip2000, is verfilmd. Actrice Héloïse Martin speelt de rol van de volslanke tiener Tamara, en moest speciaal voor de prent 12 kilo bijkomen. De film volgt in grote lijnen de strip en toont met veel humor het nieuwe samengestelde gezin van Tamara en haar kleurrijke vrienden op school. Centraal staat de ontmoeting tussen de onzekere Tamara en de knappe Diego.
De film opent op 26 oktober in de Franse en de Belgische/franstalige zalen.
()     link dit bericht


2016-10-25DC Comics verhuist mee naar AT&T
Dit weekend was de overname van Time Warner (Warner Bros) door de Amerikaanse communicatiereus AT&T in het nieuws. Maar liefst 84,5 miljard dollar wordt er op tafel gelegd voor de eigenaar van CNN, HBO, en ook DC Comics.
()     link dit bericht


2016-10-25Thorgal op het televisiescherm?
Op de Frankfurter Buchmesse kondigde de Duitse regisseur Florian Henckel von Donnersmarck (Das Leben der Anderen) aan dat hij de rechten om Thorgal (Grzegorz Rosinski en Jean Van Hamme) te verfilmen heeft verworven. Hollywood Reporter spreekt nu al van een French Game of Thrones (sic).
()     link dit bericht


2016-10-26Halloween met Kuifje
op 29 oktober kan je Halloween vieren in het Hergé Museum in Louvain-la-Neuve. Op het programma staan een gezinsquiz gedurende de hele dag, en van 14 to 18u zal een goochelaar de bezoekers betoveren. Natuurlijk kan je samen met het hele gezin ook de vaste tentoonstelling in de zalen van het Hergé Museum ontdekken.
Voor Halloween geldt een speciale toegangsprijs : 5 euro voor groot en klein ! (gratis voor kinderen jonger dan 7 jaar)
()     link dit bericht


2016-10-27NaNoMangO 2016
NaNoMangO, is het alternatief voor striptekenaars van de NaNoWriMo, de "National Novel Writing Month". De bedoeling is om elke dag van november een strippagina te maken. Het maakt niet uit hoe afgewerkt, het maakt niet uit welk onderwerp, welk genre, welke stijl. Gewoon jezelf uitdagen om strippagina's te maken. Dertig dagen, dertig pagina's. Wie durft de uitdaging aan?
()     link dit bericht


2016-10-28Ambrosius 10 1/2
Uitgeverij Ambrosius gaat het onvoltooide elfde verhaal van de gelijknamige professor in griezologie alsnog uitgeven. Stripauteur Gideon Brugman overleed vijf jaar geleden onverwacht toen hij de strip voor de helft had uitgetekend. Begin november verschijnt het 10½de album Het onvoltooid werk dat naast Heksenketel ook deel tien uit de reeks, De inquisitie, en enkele extra's bevat.
Tegelijk brengt uitgeverij Ambrosius Het Gideon Brugman schetsboek uit, een rijkelijk geïllustreerd album vol schetsen en voorstudies van voornamelijk professor Ambrosius.
()     link dit bericht


2016-10-29De Boekenbeurs
De 80ste Editie van de Boekenbeurs gaat door van maandag 31 oktober tot vrijdag 11 november. Het is de hoogmis van het boek in Vlaanderen, en ook het stripboek wordt natuurlijk niet vergeten. Een heleboel stripuitgeverijen zijn aanwezig en een hoop auteurs komen hun strips signeren (Achdé, Aimée De Jong, Charel Cambré, Claus Scholz, Fabio Bono, Gerd Van Loock, Hanco Kolk, Hec Leemans, Kim Duchateau, Kristof Spaey, Lectrr, Luc Cromheecke, Luc Morjaeu, Marec, Martin Lodewijk, Merho, Romano Molenaar, Willy Linthout en nog vele anderen).
Alle nodige informatie vind je op de website.
()     link dit bericht


2016-10-30De Euro-kartoenale

Het thema voor de 21ste Euro-kartoenale is gekend. Cartoonisten van over de hele wereld werden uitgenodigd al hun creativiteit te bundelen rond het thema: De Ziel. We zijn vooral nieuwsgierig of we in dit toch wel zeer brede thema grote culturele verschillen zullen zien. Ik kan me voorstellen dat bij een Afrikaanse stam anders naar het thema gekeken wordt dan in een protestants dorp, in New York anders dan in Tokyo, aldus Rudy Gheysens, voorzitter van het ECC.
Nieuw dit jaar is dat cartoonisten hun werken kunnen uploaden via een nieuw online platform. Wie echter nog op de traditionele manier werkt, kan uiteraard ook de traditionele post blijven gebruiken. Alle informatie, zoals het reglement en de inschrijvingsprocedure kan je lezen op de website.
Deadline: 8 januari 2017.
()     link dit bericht


2016-10-31MCM Comic Con Brussel

MCM Comic Con brengt zijn wereldberoemde evenement rond de popcultuur voor de eerste keer naar België, met MCM België Comic Con in Brussels Expo op 5 en 6 november in Brussels Expo. Het is de ontmoeting bij uitstek van alle generaties fans van videospelletjes, manga's, cartoons, comic strips, ... Kortom, een gebeurtenis die de meest iconische figuren uit de populaire cultuur tot leven brengt. De nieuwe show in Brussel en de Hannover Comic Con zijn de eerste shows die worden gelanceerd onder het merk MCM Central. MCM is de organisator van London Comic Con.
()     link dit bericht


juli / augustus 2016 index Nieuws-archief november / december 2016


© 2016
het Nieuws-team / StripSter
2019-09-17