zet StripSter bij je favorieten zet StripSter bij je favorieten


stuur stuur je berichten naar nieuws@stripster.eu.
zoek op woord:

juli / augustus 2012 index Nieuws-archief november / december 2012

42 berichten
2012-09-01Kunsthal Rotterdam zoekt kunstenaars
Kunsthal Light, een programma in de Etalage van de Kunsthal Rotterdam, richt zich op nieuwe trends in de hedendaagse kunst. De zesde editie van Kunsthal Light is een speciale editie ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de Kunsthal.
Ben jij een 'modern muralist', urban-, graffiti- of stripkunstenaar en wil jij voor deze speciale feesteditie van Kunsthal Light het publiek trakteren op een knallende presentatie in de Etalage? Doe dan mee! Stuur je schetsvoorstel en cv/portfolio vóór 22 september 2012 naar Eva van Diggelen (projectleider) via vandiggelen@kunsthal.nl.
Een jury bestaande uit Emily Ansenk (directeur Kunsthal), Jeroen Everaert (directeur Mothership) en Sam Peeters (kunstenaar) beoordeelt de inzendingen.
De uitslag wordt op 12 oktober per mail gecommuniceerd. De onthulling vindt plaats in het feestweekend op vrijdag 2 november 2012 en jouw werk is tot 10 januari 2013 te zien in de Etalage.
()     link dit bericht


2012-09-01Matena tekent Bommel-cover
Op de blog van stripjournalist Robin Schouten kun je lezen dat striptekenaar Dick Matena een Bommel en Tom Poes cover voor het tijdschrift VertrekNL (num. 7, augustus 2012) tekende.
Dit nummer staat in het teken van emigreren. Marten Toonder was emigrant, Dick Matena ook. En met de huidige economische krisis moeten we straks allemaal emigreren!
()     link dit bericht


2012-09-01Boot & Van Dijk op Stripstick
Op 8 september verschijnen zeven delen van de vermaarde retrostrip Boot & Van Dijk van Kees Sparreboom in een digitale versie. De uitgave komt tegemoet aan het schrijnend gebrek aan (legale) ebooks van strips in de Nederlandse taal. Zes delen komen uit op de zogeheten Stripstick van eBookstick: een usb-stick in een metalen geschenkdoosje dat voor € 19,95 in de boekhandel en via internet wordt verkocht. Deze delen en een zevende deel (Marionetten, het enige deel in kleur) zijn ook los als download te koop via webshops. De introductie van de Stripstick vindt plaats tijdens het Stripfestival in Breda (8 en 9 september) waar tekenaar Kees Sparreboom zal signeren in de stand van Het Stripschap.
()     link dit bericht


2012-09-02Tarzan door Petar Meseldžija
Petar Meseldžija is één van de grootste illustrators die Nederland momenteel rijk is. Met zijn werk won hij diverse internationale prijzen.
Tarzan door Petar Meseldžija bevat al het werk dat hij ooit voor Tarzan 'Lord Greystoke' maakte inclusief aanvullende schetsen, concept art en nooit eerder verschenen pagina's. De vier Tarzan verhalen zijn oorspronkelijk gemaakt voor de Europese markt in de jaren 90. Ze zijn echter niet eerder vertaald en verschenen in het Nederlands.
Deze unieke hardcover uitgave van Dark Dragon Books is gedrukt in een oplage van slechts 500 exemplaren, omvat 88 zwart-wit pagina's en kost € 49,95. Het boek verschijnt op 4 september.
()     link dit bericht


2012-09-02Nieuwe uitgaves van Kippenvel
André Wijntjes komt met zijn Uitgeverij Kippenvel op het Stripfestival in Breda met 5 nieuwe uitgaves:
 • Pep Index - 92 pagina's à € 17,50 (vernieuwd en in kleur)
 • Ratjetoe 27 - 60 pagina's à € 5,-
 • TOJ 1 - 60 pagina's à € 5,-
 • TOJ 1 Album - 122 pagina's à € 7,50
 • TOJ 1 Extra - 60 pagina's à € 5,-
  TOJ 1 Album & TOJ 1 Extra verschijnen in een zeer beperkte oplage!
  Daarnaast gaan veel oudere uitgaves in de uitverkoop.
  ()     link dit bericht


 • 2012-09-03StripSter-pep van de week
  Ik ben een idealist. Ik weet niet waar ik naartoe ga, maar ik ben op weg. Want ik ben er heilig van overtuigd dat het nooit te laat is om te worden wat je had willen zijn. Ook al ga je soms door een moeilijke periode, je moet nooit wanhopen. Twijfelen is een goed teken. Twijfel is leren. Ook die moeilijke periode maakt deel uit van het leerproces.
  Reageer hier op deze pep-talk.
  ()     link dit bericht


  2012-09-03Marc Sleen wordt 90 jaar
  Op 30 december 2012 wordt striptekenaar Marc Sleen 90 jaar jong! Een reden voor de Belgische stad Sint Niklaas om Marc Sleen van 15 september 2012 tot en met 28 oktober 2012 te eren.
  Een projekt met vele onderdelen: Tentoonstelling, stadswandeling, leesgroep, film, workshops, wafelfestijn, piepdoos enz.
  Kortom, een groot feest!
  "Als 't hier nog lang gaat duren zal 't rap gedaan zijn!"
  ()     link dit bericht


  2012-09-05Portfoliodag Breda a.s. vrijdag afgelast
  Wegens gebrek aan inschrijvingen is de Portfoliodag in het Electron Breda a.s. vrijdag afgelast.
  ()     link dit bericht


  2012-09-05Eloise 3 guerilla-style selling
  Dearest Friends, Patrons, Colleagues,
  This Friday, september 7th, Baracca's Yvo van der Vat will be selling my latest publication Eloise from the boot of his car, guerilla-style. The car will be parked in front of his own latest installation, at Gedempte Burgwal 65, Den Haag.
  Please drop by if you're in the vicinity!
  Regards, Ibrahim R. Ineke
  ()     link dit bericht


  2012-09-07Jury van de Plastieken Plunk bekend
  De uitkomst van een prijs als de Plastieken Plunk gaat gepaard met tal van intriges, omkoperij, corruptie en ander gesjoemel. Om dit in goede banen te leiden wordt dit jaar een professionele jury ingesteld: De Nederlandse schrijfster Natasja van Loon (Zone 5300), illustrator Nicolas Marichal en stripkenner Wouter Porteman.
  Vooralsnog zullen deze baldadige beoordelers amper werk hebben want we hebben dit jaar een recordlaag aantal inzendingen. En dat terwijl de uiterste inzenddatum nog slechts een maand ver weg is. Op 30 september moet alles binnen zijn. U weet wat dat betekent: meer kans om te winnen. Maar dan moet iedereen wel uit hun kot komen. Vooruit, laat zien uit welk hout je potloden maakt en schrijf je in. Dat die juryleden een beetje werk hebben, er zijn al genoeg werklozen in deze tijden van crisis.
  ()     link dit bericht


  2012-09-07De boekenkast van Joost Swarte
  Op zijn blog schenkt stripjournalist Robin Schouten aandacht aan de klare lijn-tekenaar Joost Swarte. In stripblad Eppo no. 18 kun je tevens De boekenkast van Joost Swarte lezen.
  Joost Swarte ontvangt op 8 september 2012 a.s. de Marten Toonderprijs 2012 in de Grote Kerk van Breda (vanaf 18.00 uur) als onderdeel van het Stripfestival Breda.
  ()     link dit bericht


  2012-09-07De toekomst volgens Moebius in de Melkweg
  In de maand september brengt Melkweg Cinema een hommage aan striplegende Jean Giraud alias Moebius, die maart dit jaar overleed.
  Michael Minneboo schrijft erover.
  ()     link dit bericht


  2012-09-08De Kannibalen bij Littera Picta
  Scenarist Miha Pintarič en tekenaar Santiago Martín gaan in zee met de grote Sloveense uitgeverij Littera Picta (Ljubljana). Bij deze uitgever zullen ze hun strip Ljudožerci (De Kannibalen) uitbrengen. Een tragi-komisch verhaal over xenofobie, multikulturalisme, (in)tolerantie en de betrekkelijkheid van onze normen en waarden in de XXIste eeuw. Janez komt in het diepe Afrika terecht bij een groep kannibalen. Hij wordt verliefd op de dochter van de hoofdman van een naburige stam. Janez neemt Wijfje mee naar Slovenië (lees: West-Europa). Daar komen ze in allerlei komische, tragische en gevaarlijke situaties terecht. Een mooie kannibalen-vrouw kan toch moeilijk aarden in onze jachtige, chaotische Westerse maatschappij. Ook wij, West-Europeanen, zijn op onze manier kannibalen... Het einde is natuurlijk een verrasing! De strip telt bijna 100 bladzijden in kleur en komt eind september 2012 a.s. uit in een oplage van 2000 exemplaren.
  ()     link dit bericht


  2012-09-10StripSter-pep van de week
  Wees niet te deugdzaam en wees niet te wijs. Teken volgens je kunnen en je tekortkomingen. Wees kritisch en tevreden; alles op zijn tijd. Vaak durven we iets niet te tekenen omdat we denken dat het te moeilijk is. Maar je moet juist dát tekenen wat je moeilijk lijkt. Wees niet gemakzuchtig! Kwaliteit kost immers tijd.
  Reageer hier op deze pep-talk.
  ()     link dit bericht


  2012-09-11StripSter op Facebook
  Vanaf nu kun je StripSter op Facebook volgen. Kom erbij en volg bijvoorbeeld onze rubrieken zoals Blogs, Nieuws of onze Specials. Om de zoveel tijd zal de StripSter-redactie mooie tekeningen van onze StripSter-tekenaars plaatsen! Volg ons via Facebook en zo kun je ons echt een warm striphart toedragen.
  ()     link dit bericht


  2012-09-11Fake vintage book covers van Kristof Spaey

  An attractive woman, a captivating title and a sensational blurb...
  Those were the (not so) secret ingredients to the American pulp magazines and paperbacks from the 1920s until the 1960s.
  These publications are a tribute to those artists and designers, whose subjects weren't mere damsels in distress but elegant, sexy and intelligent women.

  Kristof Spaey presenteerde in Breda 3 boekjes van 24 kleuren-pagina's met fake covers voor € 5,- per stuk.
  Prachtig klassiek sensueel werk!
  ()     link dit bericht


  2012-09-11Fokke & Sukke Scheurkalender 2013 nu te koop
  Op dit moment ligt de Fokke & Sukke Scheurkalender 2013 in de schappen bij Bruna, AKO, Selexyz, Libris, Blz, V&D, Bijenkorf en diverse andere winkels. Winkelprijs: € 13,95
  Mocht u als winkel de Fokke & Sukke Scheurkalender onverhoopt nog niet in huis hebben (bijvoorbeeld door de verwikkelingen bij Scholtens/Libridis), dan kunt u hem gelukkig nu nog bestellen.
  Informatie over kortingen en levering bij jvantol@catullus.nl.
  ()     link dit bericht


  2012-09-12ACE 2 van Dommisse en Van Oosten
  In Breda was Drop Comics aanwezig: sympatieke jongelui die lekkere comics maken. Jammer dat StripSter voor hen 'besmet' is door de aanwezigheid van Koper.
  In de reeks ACE - Action Committee Extraordinary, van de hand van Ranjit Dommisse (tekeningen) en Gertjan van Oosten (scenario), verscheen deel 2. Dit deel omvat 24 pagina's in kleur op A4 en kost € 5,-.
  Hoewel hun site geen informatie over geeft over deze comic zal het daar wel te bestellen zijn.
  ()     link dit bericht


  2012-09-122e Symposium Strips op School in Utrecht
  Op 8 november vindt in Utrecht het 2e Symposium Strips op School plaats. Het voornaamste doel: het medium 'strip' bekendheid geven als leermiddel in het onderwijs! Dit evenement, speciaal voor leerkrachten in het primair en voortgezet onderwijs, wordt in samenwerking met onder meer de Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers georganiseerd.
  Op het Christelijk Gymnasium Utrecht zullen uitgevers, auteurs, leerlingen en docenten aanwezig zijn. Daarnaast worden de nieuwste educatieve stripboeken gepresenteerd. Verder worden presentaties en workshops gegeven in de vorm van een carrousel. Bent u leerkracht of anderzijds actief in het onderwijs? Meldt u zich dan nu aan en krijg een Striptas met educatieve boeken cadeau!
  ()     link dit bericht


  2012-09-13Sanguis 2 van Jansma en Van Oosten
  Ook nieuw bij Drop Comics is Sanguis 2: De andere kant van het verhaal, van de hand van Dimitri Jansma (tekeningen) en Gertjan van Oosten (scenario). Dit deel omvat ook 24 pagina's in kleur op A4 en kost € 5,-.
  Overigens zijn van zowel ACE als van Sanguis een prequel (no. 0) uitgebracht.
  ()     link dit bericht


  2012-09-13Nummers in New York door Stephan Timmers
  Brugklassers die moeite hebben met wiskunde, krijgen het binnenkort wellicht iets eenvoudiger.
  Tekenaar Stephan Timmers maakte een stripboek over wiskunde, waarmee de middelbare scholieren iets makkelijker aan de gang kunnen met dat voor sommigen 'verrekt lastige vak'.
  "Wiskunde heeft toch voor veel scholieren een horror-achtige klank," vertelt de 27-jarige Timmers, fulltime tekenaar van vooral educatieve stripboeken, aan het Algemeen Dagblad. "Dit boek moet laten zien dat wiskunde ook spannend en leuk kan zijn."
  Het boek Nummers in New York gaat over drie kinderen die in New York moeten zijn voor de jeugd-Verenigde Naties. "Ze krijgen via sms'jes allerlei mysterieuze wiskundige opdrachtjes. Ze moeten ook op zoek naar wiskunde in New York, zoals een parabool, die ze dan vinden in de vorm van de Brooklyn Brigde," vertelt Timmers.
  Nummers in New York wordt op 8 november in Utrecht gepresenteerd tijdens het 2e Symposium Strips op School.
  ()     link dit bericht


  2012-09-14Striptips: Spaanse special & Striptember
  Vanaf 15 september doet de site StripSter het weer op z'n Spaans: oftewel, dan is de tweede special met Spaanse strips. (...)
  En nu ik toch aan het pluggen ben: Striptember is begonnen. Net als vorig jaar vinden er tijdens de maand september weer stripactiviteiten plaats in Amsterdam. (...)
  Michael Minneboo bericht.
  ()     link dit bericht


  2012-09-14Cursus Striptekenen in Nieuwkoop
  Een gezellige en creatieve middag in Nieuwkoop voor kinderen.
  Striptekenaar Alex Turk geeft diverse voorbeelden die de deelnemers kunnen natekenen. Zo leer je hoe je stripfiguren goed en makkelijk kunt schetsen met een potlood en hoe je die schets vervolgens het beste kan overtrekken met een zwarte stift, fineliner of andere materialen. Daarna ga je zelf aan de slag met het verzinnen van een eigen stripfiguur (of diverse stripfiguren) en het maken van strips. Ook zal Alex aandacht besteden aan het tekenen van de achtergronden, het verzinnen van verhalen en grappen en nog heel veel meer.
  De cursus wordt gegeven in De Kaleidoskoop, de Verbinding 2 in Nieuwkoop, op 8 dinsdagen van 23 oktober tot 11 december en kost € 50 incl. materialen.
  Opgeven graag vóór 1 oktober via De Kaleidoskoop.
  ()     link dit bericht


  2012-09-15Special Cómic en España
  StripSter heeft wederom haar krachten gebundeld voor een prachtige Spanje-Special: Cómic en España. Na een oproep op de Spaanse fora meldden zich 25 Spaanse striptekenaars en scenaristen enthousiast aan om mee te doen. En zo kunnen we nu genieten van een overvolle special met strips en illustraties in diverse soorten en maten.
  Op de biografieën-pagina vind je informatie over de deelnemers.
  Vanuit grote Spaanse stripsites als Tebeosfera en Entrecomics worden wij gevolgd. We willen alle Spanjaarden die meegewerkt hebben hartelijk bedanken. Ook gaat onze dank uit naar de strippromoters Manuel Barrero, El Tío Berni en Sandro Mena.
  ¡Olé y saludos de StripSter!
  ()     link dit bericht


  2012-09-15Nieuw onderdeel Educatief in de Agenda
  We hebben onderaan onze Agenda een nieuw onderdeel Educatief toegevoegd. Hierin maken we melding van cursussen, workshops, symposia, opleidingen enz.
  Het eerste deel ervan is dynamisch: daar worden gegevens van actuele cursussen, workshops e.d. opgenomen. Het tweede deel is statisch: daar worden gegevens van opleidingen en organisatoren van workshops vermeld.
  Uiteraard zijn jouw gegevens ook welkom, als je iets op dit terrein organiseert, Stuur daarover een mail naar nieuws@stripster.eu.
  Omdat de informatie in onze Agenda hiermee steeds uitgebreider wordt, hebben we onder de Agenda-kopjes links naar de andere onderdelen geplaatst.
  ()     link dit bericht


  2012-09-17StripSter-pep van de week
  Een dag op het Commentaar duurt soms langer dan 2 maanden een Special organiseren. Wat ik zoek is niet de harmonie. Wat ik zoek is een veelkleurigheid die verten opent. Ongekend wat ik zoek, is het gezicht van een collega-striptekenaar die durft te hopen en te zien wat niet is of wat nog niet is.
  Reageer hier op deze pep-talk.
  ()     link dit bericht


  2012-09-17Minck Oosterveer, een jaar later
  Vandaag 17 september is het precies een jaar geleden dat de Nederlandse stripmaker Minck Oosterveer overleed door een motorongeluk.
  Michael Minneboo herdenkt hem.
  ()     link dit bericht


  2012-09-18Herinneringen van Gerrit Stapel
  De 91-jarige striptekenaar Gerrit Stapel, bekend van strips zoals Ocke Ockinga, Ivanhoe en Huon de Neveling, haalt herinneringen op aan zijn jeugd en aan zijn freelance- tijd bij de Toonder Studio's: Meer nog dan een tekenaar, ben ik een acteur. Hierbij een leuke video die bij het artikel over Gerrit Stapel in de Bommelgolossy thuis hoort.
  ()     link dit bericht


  2012-09-20StripSter op Facebook (2)
  Een week na de start van StripSter op Facebook hebben we al 131 vrienden. Dat het zo hard zou lopen hadden we niet verwacht; het stemt ons vol goede moed. Uiteraard ben jij ook welkom als je je nog niet hebt aangemeld!
  ()     link dit bericht


  2012-09-20Alles komt los van Kim Duchateau
  De voorliefde voor waanzinnige, onvoorspelbare figuurtjes: dat is Kim. Al in zijn kindertijd kreeg hij te horen: 'Jij hebt te veel fantasie'. Een tweekoppig schaap, een zombie, een onhandige tycoon... Kim is het absurde in persoon, al heeft dat absurde toch altijd een logische lijn die het volgt. Kim is niet zomaar een cartoonist. Hij is Cartoonist met een grote C.
  Alles komt los telt 80 kleurenpagina's en wordt uitgebracht door Oogachtend voor € 19,-.
  ()     link dit bericht


  2012-09-21Esther: Aan gene zijde van Kim Duchateau
  Esther Verkest ziet eruit als een typische mainstreambabe maar ze zet alle conventies op hun kop. Ze is tegelijk babe en bitch, romantisch en dominant, onbereikbaar voor echte binken en beschikbaar voor losers.
  Al meer dan tien jaar beroert zij de harten en vanalles anders van het vooral mannelijke publiek. En met dit album wordt die traditie onverstoorbaar voortgezet.
  Uitgeverij Oogachtend, 49 pagina's kleur, € 9,95.
  ()     link dit bericht


  2012-09-23Recensie World of Dik
  Maikel Verkoelen kennen we uit onze Strips-edities vooral van zijn macabere pagina-strips World of Dik. Volgens Maikel gaat het in die wereld over angsten, weggestopte gevoelens, frustaties en dingen die niet kloppen.
  Kortom: Nachtmeries.
  In oktober brengt uitgeverij Syndikaat een luxe bundeling van 80 pagina's hiervan uit.
  Santiago recenseert het.
  ()     link dit bericht


  2012-09-23Expositie Super & Co in Brussel
  Donderdag 11 oktober 2012 om 19 uur vindt de vernissage plaats van Super & Co: illustratoren & superhelden, -schurken en -sukkels ...
  Aan deze tentoonstelling nemen 92 illustratoren deel, waaronder Serge Baeken, Johnny Bekaert, Lode Devroe, Kim Duchateau, Nix, Philip Paquet, Reinhart, Stedho, Trik...
  De tentoonstelling loopt tot 31 december 2012 in Seedfactory | Huis van het Beeld, Vrijwilligerslaan 19, 1160 Brussel.
  Geopend maandag tot vrijdag van 09:00 tot 18:00 uur.
  ()     link dit bericht


  2012-09-24StripSter-pep van de week
  Van een goed complimentje op het Commentaar kan ik wel maanden vooruit leven. Maar ik ben allergisch voor katten en apathie. Ik geloof niet in pessimisme maar als je denkt dat het zal regenen, zal het ook regenen, zegt mijn amigo Clint Eastwoord. Op enkele belangrijke en trouwe uitzonderingen na, neem ik de reacties op het Forum met een korreltje zout: Opinions are like assholes. Everybody's got one!, Dirty Harry.
  Kortom, vrienden: Make my day...
  Reageer hier op deze pep-talk.
  ()     link dit bericht


  2012-09-24Prijswinnaars BNS Stripkrant Prijspuzzel
  De formatie is in volle gang, een coalitie is nog ver weg, maar lezers van de in juni verschenen BNS Stripkrant kunnen alvast hun zakken vullen. Op de BNS-site staan de 19 prijswinnaars van de BNS Stripkrant Prijspuzzel! Zij hebben het juiste antwoord ingevuld op de prijspuzzel: DOE ES NORMAAL MAN.
  Namens alle stripmakers van harte gefeliciteerd en veel leesplezier! De prijspakketten zijn inmiddels naar hen onderweg.
  ()     link dit bericht


  2012-09-24Gastrollen in Eppo-strips scoren voor KiKa
  Van 21 t/m 27 september kan iedereen bieden op gastrollen in meer dan 25 stripverhalen, waaronder Storm, Elsje, Franka, Lucky Luke en Agent 327. In samenwerking met Catawiki organiseert het stripblad Eppo een speciale cameo veiling. De hoogste bieder wint en mag zichzelf (of partner, familielid, vriend/vriendin, huisdier) in de strip laten optreden. De opbrengst van de cameo veiling gaat naar KiKa, de organisatie die zich inzet voor kinderen met kanker.
  In het 100ste nummer van Eppo, dat op 13 november wordt gepresenteerd in Paradiso in Amsterdam, verschijnen alle strips met daarin de cameo's, en daar wordt tevens bekend gemaakt hoeveel de actie heeft opgebracht. Deze feestelijke presentatie vind plaats in het bijzijn van alle tekenaars en winnaars van de cameo veiling.
  Inmiddels is het bieden begonnen op Catawiki, en staat de teller al op 4.500 euro.
  ()     link dit bericht


  2012-09-25Presentatie Wetenschappen in beeld bij Lambiek
  Op zaterdag 6 oktober a.s. is de presentatie van het nieuwe stripboek Wetenschappen in beeld van Margreet de Heer in Galerie Lambiek, Kerkstraat 132 te Amsterdam en begint om 15.00 uur.
  Het eerste exemplaar zal symbolisch worden aangeboden aan Ionica Smeets, bekend van onder andere haar columns als Wiskundemeisje in de Volkskrant. De presentatie zal omlijst worden door een mini-expositie met als thema Strips en Wetenschap, met werk van een tiental bekende en minder bekende striptekenaars.
  Van harte welkom!
  ()     link dit bericht


  2012-09-27Eppo cameo-veiling voor KiKa: € 14.847,-
  De Eppo cameo-veiling voor het Kinder Kankerfonds is zojuist afgesloten en heeft totaal € 14.847,- opgeleverd. Een uur voor de sluiting stond de teller nog op € 7.000,-.
  Een fantastisch resultaat!
  Het meest bracht Storm van Romano Molenaar en Jorg de Vos op: € 2.250, gevolgd door Agent 327 van Martin Lodewijk, dat een sprint meemaakte van 370 naar 1.950 euro. De derde plek wordt ingenomen door Lucky Luke van Achdé met € 1.200. Franka van Henk Kuipers stond in dit laatste uur aanvankelijk als hoogste, maar eindigde op de 4e plaats met € 900.
  In het 100ste nummer van Eppo, dat op 13 november wordt gepresenteerd in Paradiso in Amsterdam, verschijnen alle strips met daarin de cameo's. Deze feestelijke presentatie vind plaats in het bijzijn van alle tekenaars en winnaars van de cameo veiling.
  ()     link dit bericht


  2012-09-28Trilogie blogs over Special Cómic en España
  Vandaag gaan we van start met een trilogie blogs over de wording van de StripSter-Special Cómic en España. Een openhartig verhaal dat een tijdsbestek tussen medio juli en eind september 2012 beslaat.

  In het eerste blog, Spanje, schrijft Santiago over zijn contacten en zijn coördinatie-werk met de Spaanse tekenaars.
  In de tweede blog, Nederland, schrijft Henk m.n. over de uitdagingen die hij tijdens het inletteringsproces is tegengekomen.
  En met het derde en laatste blog, de publikatie, trekt de StripSter-redactie conclusies over de Special, de daarmee gepaard gaande discussies, en het doel en nut van StripSter.

  Bij elke fase van deze informatieve trilogie is jullie kommentaar natuurlijk van harte welkom!
  ()     link dit bericht


  2012-09-29Kenjezelf Kit van Jeroen de Leijer
  Stelt u zich eens een moment voor dat ingevuld is met bepaalde dingetjes en een ander moment dat óók met bepaalde dingetjes is ingevuld en daartussen een moment dat niet is ingevuld met bepaalde dingetjes. Zo'n moment, dat niet is ingevuld, wordt door veel mensen als zinloos ervaren en vaak hebben we de neiging om zo'n moment alsnog zin te geven. Maar zijn deze momenten waarop u even niet weet wat met uw leven aan te vangen niet juist heel zeldzaam in uw jachtige bestaan? Zou u dit moment niet moeten aangrijpen voor een korte introspectie?
  De Kenjezelf Kit biedt u de mogelijkheid om middels zelfreflectie deze onbestemde momenten te duiden zonder daarbij het moment in te vullen. Neem even tijd voor uzelf met een kop kamillethee en heroriënteer uzelf. Zet uw mobiele telefoon uit en sluit de deur in verband met concentratieverlies. Laat u leiden door de afbeeldingen en ontdek allerlei dingen over uzelf.
  De Kenjezelf Kit van Jeroen de Leijer bevat 48 kaarten en een fraai geïllustreerd boek. Het wordt omstreeks 1 november door uitgeverij De Harmonie uitgebracht en kost € 19,90.
  ()     link dit bericht


  2012-09-29Tentoonstelling Met Nero aan tafel loopt langer
  Door de grote belangstelling van de bezoekers en het succes van Brusselicious, het jaar van de gastronomie in Brussel, heeft de Stichting Marc Sleen besloten om de tentoonstelling Met Nero aan tafel twee maanden langer te laten lopen. Deze expositie zal nog tot 16 december 2012 a.s. te zien zijn in het Marc Sleen Museum. Zie voor meer informatie onder Exposities.
  ()     link dit bericht


  2012-09-30John Erkelens 50 jaar
  John Erkelens, de vermaarde tekenaar van A.J. Polder & Zeipe en Jop, wordt vandaag 50 jaar jong.
  Wij feliciteren hem van harte met deze heugelijke mijlpaal, en hopen nog lang van zijn tekenwerk te mogen genieten.
  ()     link dit bericht


  44 berichten
  2012-10-01StripSter-pep van de week
  Uit eigen ervaring heb ik ontdekt dat striptekenaars heel veel gemeen hebben met ambtenaren. Welke uitdrukkingen roepen bij ambtenaren aversie op? Haastig. Snel. Vlug. Opschieten. En welke uitdrukkingen geven beide beroepen vreugde: Rustig. Haast je niet. Voorzichtig. Traag. Kalmpjes aan.
  Reageer hier op deze pep-talk.
  ()     link dit bericht


  2012-10-01Spider-Man in Er gebeurde o.a. niets
  Donderdag wordt het boek Er gebeurde o.a. niets gepresenteerd bij Athenaeum in Haarlem. Het is een 'roman-in-korte-verhalen' zoals auteur Joubert Pignon het werkje zelf omschrijft. Mijn favoriete stripheld Spider-Man speelt een kleine rol in een van de verhalen.

  Michael Minneboo schrijft er over.
  ()     link dit bericht


  2012-10-02Striprecensie: World of Dik
  De wereld van Dik is niet geschikt voor mensen met een zwakke maag: Maikel Verkoelen laat zijn personage Dik het ene nachtmerriescenario na het andere beleven, vaak met dodelijke afloop voor de hoofdpersoon of andere personages. Sadisme, uitgerukte ogen en afgerukte ledematen, slapen met lijken, vliegtuigcrashes: alles is mogelijk in World of Dik. Het is wel duidelijk dat Verkoelen aan een infuus van horrorfilms zit, want de verwijzingen naar dit filmgenre zijn in overvloed aanwezig. De verhaaltjes zijn vaak niet langer dan een pagina.
  Michael Minneboo bespreekt het.
  ()     link dit bericht


  2012-10-02De Kiekeboes palmen Turnhout in
  Vrijdag 5 oktober viert stripstad Turnhout feest. Merho, de geestelijke vader van De Kiekeboes, is dit jaar stadstekenaar. Hij ontwierp een stripmuur voor jeugdhuis Wollewei, die vrijdag om 19u wordt onthuld. Op hetzelfde moment wordt ook een uniek en exclusief kaartspel van De Kiekeboes voorgesteld.
  Zie ook turnhoutspeelt.be.
  ()     link dit bericht


  2012-10-03Graphic Novels tijdens Crossing Border in Den Haag

  Op zaterdag 17 november vindt onder de noemer van Crossing Border het dagprogramma Graphic Novels plaats.
  Tim Enthoven (Nederland), Marti (Spanje) en Aisha Franz (Duitsland-Colombia-Chili) verzorgen een rondleiding door hun wereld. Ze treden op en worden geïnterviewd door voormalig stripintendant Gert Jan Pos.
  Het programma vindt plaats van 14.00 - 16.00 uur in het Theater aan het Spui in Den Haag. Entree € 5,-.
  Voor onze lezers zijn 3x2 vrijkaarten beschikbaar: mail daarvoor naar Silke Swart.
  ()     link dit bericht


  2012-10-03Feestweek bij Het Besloten Land
  Feestweek: 3 oktober tot en met 6 oktober 2012.
  En we zijn vertrokken…! De stoep staat vol, de winkel is een dozenfort, het regent kortingen…
  Manga's en comics aan dumpingsprijzen, stapels Nederlandstalige titels aan stuntprijzen EN 20% directe korting op alle nieuwe stock.
  Vertel het voort!
  Groeten, Michael
  Het Besloten Land - Parijsstraat 16 - 3000 Leuven (be)
  ()     link dit bericht


  2012-10-04Donald Duck viert 60 jaar Weekblad
  Donald Duck Weekblad bestaat deze maand oktober precies 60 jaar. Tijdens het jubileumjaar 2012 hebben Donald en zijn familieleden iedere maand een avontuur in een Nederlandse provincie beleefd. In oktober is Groningen aan de beurt. In Het Nederlands Stripmuseum Groningen viert het weekblad de verjaardag middels een overzichtstentoonstelling die uiteraard in het bijzijn van Donald Duck zelf op zaterdag 20 oktober wordt geopend.
  De tentoonstelling loopt tot en met 13 januari 2013.
  ()     link dit bericht


  2012-10-04Gr'nn 31: Reiseditie
  Het onvermoeibare small-press collectief Gr'nn heeft van haar nieuwste editie een themanummer rond reizen gemaakt.
  Met 19 deelnemende tekenaars, waaronder we naast de bekende Gr'nn-ers ook Albo Helm, Ben Vranken, Jeroen de Leijer en Berend Vonk vinden, is het weer een mooie staalkaart van vaderlands striptalent geworden.
  De Gr'nn Reiseditie is 48 pagina's A5 in zwart-wit en kost € 3,50.
  Op 17 november a.s. zullen de Gr'nn-ers een Strips-special bij ons verzorgen.
  ()     link dit bericht


  2012-10-04Boekie-Boekie stArt Award 2013
  BoekieBoekie is niet alleen een podium voor kinderen, maar ook een springplank voor debutanten. Sinds 2006 krijgen studenten van kunstacademies en beginnende illustratoren de kans een plaats te veroveren in BoekieBoekie. Door mee te doen aan de wedstrijd van BoekieBoekie maken ze kans op de stArt Award. Deze prijs bestaat uit een oorkonde, een cheque van € 750 en... een ereplaats in BoekieBoekie.
  Om mee te kunnen doen, moet je je inschrijven via de webshop: boekie-boekie.nl. Zodra je je hebt ingeschreven, ontvang je elke maand een nieuwsbrief, krijg je bericht hoe je je inzending moet insturen, blijf je op de hoogte en vergeet je niet je inzending in te sturen.
  ()     link dit bericht


  2012-10-05Nieuw Agenda-onderdeel Competities

  In onze stripwereld vinden diverse wedstrijden plaats. Deze worden door ons in een Nieuws-item gemeld, maar verdwijnen daarna al snel uit beeld.
  Om die wedstrijden onder de aandacht te houden hebben we een nieuw onderdeel aan onze Agenda toegevoegd: Competities. Zo kun je altijd nagaan of je een wedstrijd over het hoofd hebt gezien.
  ()     link dit bericht


  2012-10-05Strippen op Zaterdag in Letterkundig Museum
  Het Letterkundig Museum in Den Haag organiseert in samenwerking met Zone 5300 op 3 november a.s. Strippen op Zaterdag.
  Deze dag staat geheel in het teken van de hedendaagse strip en bestaat uit twee plenaire lezingen en een stripworkshop.
  Tekenaar Erik de Graaf licht toe hoe hij in opdracht van het Letterkundig Museum Toonders levensverhaal verstripte. Vervolgens gunt stripmaker Erik Kriek zowel in woord als in beeld een uitgebreid kijkje in zijn keuken.
  Na een bezoek aan de tentoonstelling Marten Toonder, Een dubbel denkraam wordt Strippen op Zaterdag afgesloten met de stripworkshop dieren tekenen. Doe mee en ontdek hoe het dierenrijk zich in een paar lijntjes laat vangen – dikke beren in een geruit jasje niet uitgezonderd.
  ()     link dit bericht


  2012-10-058 Apeldoornse kinderboekillustratoren exposeren
  Hallo wereld is het thema van de kinderboekenweek dit jaar, en tevens ook de naam van onze expositie. Acht Apeldoornse kinderboekillustratoren besloten om de handen in één te slaan en een speciale tentoonstelling te organiseren voor kinderen. De expositie is bedoeld om meer aandacht aan de kinderboeken-week te besteden. Wij laten onze originele werken zien en geven de kinderen de kans om de makers achter de tekeningen te ontmoeten en vragen te stellen.
  De deelnemende exposanten zijn: Jenny Bakker, Miriam Bos, Marius van Dokkum, Hélène Jorna, Roel Ottow, Caroline van Pelt, Nina Smit en Nynke Talsma.
  We hebben een aantal leuke dingen bedacht om kinderen meer bij de kinderboekenweek en het thema Hallo wereld te betrekken, zoals gastlessen en een tekenwedstrijd.
  De expostie is te bezichtigen in Galerie H10a, Hoofdstraat 10a te Apeldoorn op de zondagen 7 & 28 oktober en 4 & 25 november a.s. en op afspraak.
  ()     link dit bericht


  2012-10-06Algemene Ledenvergadering De Stripgilde
  Op zaterdag 15 december a.s. vindt in het Belgisch Stripcentrum te Brussel de Algemene Ledenvergadering van De Stripgilde plaats.
  14u00 – 15u30 :
  * Jongeren kunnen hun werk voorleggen aan enkele gevestigde waarden uit de stripwereld.
  * Voor iedereen die schrijft over strips is er een uiteenzetting over de werking van de uitgeverij van de Stripgilde.
  15u30 – 17u30 :
  * De uitleg over de uitgeverij wordt nog eens overgedaan voor de leden, met dat verschil dat je zelf mee kan discussiëren over verdere initiatieven die kunnen/mogen/moeten genomen worden om de werking ervan te optimaliseren.
  * Er zijn twee sprekers voorzien.
  * Een interne bespreking over de 'wapens' die we als Stripgilde bezitten: Een facebookpagina, een forum, een site.
  18u00 – 19u00 : Receptie met uitreiking van de StripVOS 2012.
  19u00 : Ons etentje mag uiteraard niet ontbreken.
  ()     link dit bericht


  2012-10-06Video-interview met Nix over Billy Bob
  Na 5 Kinky en Cosy-albums, heeft de Vlaamse auteur Nix een kinderstrip op de markt gebracht. In Billy Bob, dat een opvallend knalgele pluchen cover kreeg, staat het elimineren van indianen centraal.
  Een gesprek van Geert De Weijer met Nix over humor, censuur en zijn groots opgezette internationaal animatieproject.
  Bekijk de video op Cobra.be.
  Deze opmerkelijke uitgave verscheen bij Blloan en kost € 19,95,
  ()     link dit bericht


  2012-10-07Royaal Modaal terug op het web
  Mijne Heren,
  Ter Uwer informatie.
  Na een afwezigheid van meer dan 6 jaar is royaalmodaal.nl weer op de wereld wijde web zijde.
  Met hagel alsmede fonkelnieuwe afleveringen.
  Met vriendelijke groet,
  Baron Ben Verstoten
  ()     link dit bericht


  2012-10-07Bruno Le Floc'h is overleden
  Op 6 oktober j.l. is de Franse striptekenaar Bruno Le Floc'h (1957-2012) overleden. Hij is o.a. bekend vanwege zijn strip Au bord de monde (2003) gepubliceerd door Uitgeverij Delcourt. Een mooie strip die eigenlijk een hommage aan de streek Bretagne en zijn jeugd is. De tekenaar zei ooit: Pour moi, la bande dessinée, c'est LA liberté! Een mooi citaat van een grote tekenaar. Een verlies voor de internationale stripwereld.
  ()     link dit bericht


  2012-10-08StripSter-pep van de week
  Sommige tekenaars leren nooit iets, omdat ze alles zo snel begrijpen. Neem de tijd voor het leerproces. Doe één ding tegelijk. Veel van wat je tekent, is vaak ingebeelde plicht of valse voorstelling van hoe een striptekenaar moet zijn. De enige zekerheid hoe je moet werken komt enkel uit die bronnen die daar bij jezelf in de diepten borrelen.
  Reageer hier op deze pep-talk.
  ()     link dit bericht


  2012-10-08Memoires van een Circusbaron van Wouter Gresnigt
  Op de Kunststripbeurs in Breda kreeg ik van Wouter Gresnigt zijn nieuwste boek Memoires van een Circusbaron. Dit cadeau had ik te danken aan het verhaal Rita La TriTita dat Wouter bij ons had gepubliceerd.
  Het fraai verzorgde boek bestaat uit 10 van dergelijke verhalen.
  Het is 96 zwart-wit pagina's dik op A5-formaat en kost € 8,95.
  Je kunt hem mailen als je belangstelling hebt.
  ()     link dit bericht


  2012-10-09De BOMMEL glossy
  De glossy BOMMEL is een eenmalige uitgave ter gelegenheid van het Toonderjaar met als hoofdredacteur Olivier B. Bommel zelf, dus alles vanuit het perspectief van een heer van stand.
  Diverse toonaangevende tekenaars en schrijvers geven op originele wijze inhoud aan de Bommelglossy, zoals Jan Kruis, Dick Matena, Thé Tjong-Khing, Midas Dekkers, Wil Raymakers, Gerben Valkema, Patty Klein, Jan van Haasteren, Jan Steeman, Jean-Marc van Tol, Andrea Kruis, Arend van Dam, Wim Hazeu en Peter van Straaten.
  De glossy BOMMEL verschijnt op 19 oktober a.s. in vier uitvoeringen: magazine € 6,95, hc € 19,95, gebonden € 49,90, luxe gebonden € 149,90.
  ()     link dit bericht


  2012-10-09Striptekenen met Floris Oudshoorn
  Floris Oudshoorn heeft meer dan 50 "ideeënboekjes". Hierin maakt hij de eerste schetsen voor onder andere Swamp Thing.
  Hij laat ons zien hoe een eerste idee wordt uitgewerkt tot de uiteindelijke strip. "Het is net als een oester, die van een zandkorrel pareltjes maakt."
  Bekijk het interview van Do Groen met Floris op YouTube.
  ()     link dit bericht


  2012-10-09Online stripveiling bij Bobbedoes
  Het stripveilinghuis Bobbedoes uit Ossendrecht (Noord-Brabant) veilt een bijzonder grote collectie antiquarische strips in de maand oktober op de stripveilingsite www.bobbedoes.nl.
  Naast diverse complete series en luxe uitgaven worden originele eerste uitgaven van Suske en Wiske geveild in bijzonder goede staat waaronder 4 uitgaven uit de Blauwe Reeks uit de jaren '50, twee door Willy Vandersteen getekende kalenders uit de jaren '50 en diverse andere zeldzame strips, beeldjes en curiosa.
  De veiling is onderverdeeld is 4 online veilingdagen. De eerste veiling is nu open voor biedingen en eindigt op 11 en 12 oktober. De tweede veiling start op 17 oktober en eindigt op 27 en 28 oktober 2012. Zie voor de kijkdagen de site.
  ()     link dit bericht


  2012-10-10Quo Valies? terug op noordelijke bodem
  Na de blubberige grondvesten van Nederland een jaar lang te hebben doen onduleren met zijn pangalactische aanwezigheid, komt de Quo Valies tentoonstelling van Gr'nn voor drie weken terug op Noord-Nederlandse bodem.
  In de schitterende Melkfabriek in Bunne staan alle dwaasheden weer in vol zicht vanaf zondag 21 oktober. En bij de kickoff op die zondag, vanaf 15:00u, is ook de gelegenheidsformatie c.q. kofferband Men in a Suitcase weer van de partij.
  Dit is wellicht de allerlaatste kans om het spektakelsprookje nog in Nederland te zien. Laat uzelf dit ervaargebeuren niet ontglippen. Komt dat zien! Spreidt dat woord!
  Programma/openingstijden:
  - zondag 21 oktober, 15:00 tot 16:30 de kickoff, met band.
  - open: 22 t/m 27 oktober, 3, 4 en 11 november, van 12:30 tot 16:30.
  - 24 oktober om 15:00 een striptekenworkshop voor kinderen van 10-14 jaar.
  Entree een luttele € 5,-
  ()     link dit bericht


  2012-10-10Paul Teng winnaar Stripschapprijs 2013
  Striptekenaar Paul Teng ontvangt de Stripschapprijs 2013 voor zijn gehele oeuvre. De tekenaar werd bekend van zijn realistische historische strips en heeft volgens de jury zijn sporen ruimschoots verdiend in het buitenland.
  Teng debuteerde met Delgadito, een avonturenstrip over een indiaan die wordt opgevoed door blanken. Daarna volgden Libertair Intermezzo en De vrienden van Igor Steiner. Op scenario van Di Gorgio maakte hij de serie Shane, gevolgd door De Oneven Orde op scenario van Cuadra en Miel.
  De Stripschapprijs wordt tijdens De Stripdagen in maart volgend jaar voor de veertigste keer uitgereikt.
  Onze hartelijke felicitaties aan Paul!
  ()     link dit bericht


  2012-10-11Nieuwe Asterix-tekenaar is bekend
  Het leek erop dat de nieuwe Asterix-tekenaar Frédéric Mebarki zou worden, maar het is toch Didier Conrad geworden. Als scenarist blijft voorlopig Jean-Yves Ferri. Het volgende Asterix-album verschijnt in de herfst van 2013. Lees voor meer informatie hier verder. Wij zijn reuze benieuwd!
  ()     link dit bericht


  2012-10-11Herfstweelde met Zone 5300 #99
  De bladeren verkleuren, de dagen worden kouder, de schemering valt steeds vroeger in. Kortom: het perfecte seizoen om knus op de bank te kruipen met het nieuwe najaarsnummer van Zone 5300 - nummer 99 alweer.
  De fraaie Middeleeuwse cover verraadt het al: de openingsstrip Sint Lydwine van Schiedam is van Marcel Ruijters. Daarnaast verwelkomen we twee buitenlandse coryfeeën. De Schot Tom Gauld vraagt zich in Schedelverzameling af of er echt wel eeuwige rust heerst na de dood. De Amerikaan Joseph Lambert leverde het even toepasselijke als poëtische Herfst.
  De Vlaming Stijn Gisquière geeft in de strip Het Laatste Oordeel zijn kijk op televisie. Van eigen bodem is Het Ondernemersdilemma van VPRO Debuutprijs-winnaar Martijn van Santen. Twee korte strips zijn er van aanstormend talent Rik Buter. Tevens kunt u uw hart ophalen aan het prachtige lijnenwerk van André Slob.
  Deze overvloed aan fraaie stripbijdragen gaat ook in dit nummer weer vergezeld van de vaste rubrieken en diverse interviews.
  ()     link dit bericht


  2012-10-14Toonder volgens De Graaf
  Afgelopen donderdag 11 oktober 2012 j.l. werd de tentoonstelling Een Dubbel Denkraam over het leven en werk van Marten Toonder geopend in het Letterkundigmuseum in Den Haag. Het museum heeft Erik de Graaf gevraagd om het dubbel denkraam te verbeelden in 6 illustraties over de belangrijkste thema's uit Toonders leven: zijn jeugd in Rotterdam, de Toonderstudio's in de Tweede Wereldoorlog, zijn taalvernieuwing, Maatschappijkritiek, de Bommelsaga en leven in Ierland. De platen hebben een mooie plaats gekregen in de tentoonstelling en zijn geprint op 100 x 70 cm in de lenticulaire techniek, waardoor een magisch effect ontstaat: details veranderen wanneer je langs de illustraties loopt. Toonder was een man met twee gezichten: schrijver en tekenaar, zakenman en artiest, kluizenaar en acteur, realist en magiër…, aldus De Graaf. De tentoonstelling loopt nog t.m. 31-1-2013.
  ()     link dit bericht


  2012-10-14Letterkundigmuseum en Toonder
  Het Letterkundigmuseum in Den Haag organiseert allerlei Toonder-activiteiten. Op 3 en 17 november 2012 a.s. Strippen op zaterdag i.s.m. Zone 5300. Een stripworkshop met presentaties van Erik Kriek (3-11) en Barbara Stok (17-11). Erik de Graaf zal op beide zaterdagen over zijn Toonder tekeningen vertellen. De dag wordt afgesloten met een heuse workshop striptekenen. Meer informatie? Neem contact op met Maaike.Kramer@letterkundigmuseum.nl Fragment illustratie: Erik de Graaf.
  ()     link dit bericht


  2012-10-15StripSter-pep van de week
  Striptekenaars komen en gaan. Stripfiguren blijven. Kijk maar bijvoorbeeld naar Robbedoes en Asterix. Ze hebben allen een gemeenschappelijke factor: Eenvoud. De eenvoudige dingen zijn de uitzonderlijkste. Zoek de harmonie in je tekeningen op. Verlang naar wat er binnen je mogelijkheden ligt en vergeet wat daarbuiten ligt. Zo heb je veel minder kopzorgen! Tussen hoop en volharding ligt het succes.
  Reageer hier op deze pep-talk.
  ()     link dit bericht


  2012-10-15Claudine Blanc-Dumont is overleden
  De Franse inkleurster Claudine Blanc-Dumont is na een lange ziekte op 10 oktober 2012 j.l. overleden. Zij was de vrouw van de Franse striptekenaar Michel Blanc-Dumont. Zij kleurde in voor stripreeksen zoals Blueberry en Jonathan Cartland.
  Namens StripSter, onze condoleances.
  ()     link dit bericht


  2012-10-15Groove Detective door Wouter Winter
  In collaboration with Bambeats Records I'll be releasing my FIRST COMIC BOOK!
  I'm so hyped. Not only is it special because it is my first comic also because the comic book will come with a soundtrack on 7 inch vinyl made by PUSHIN WOOD.
  The comic is a limited release of 500 copies. Each book will be individually numbered. The price for the book is € 30,- and is now available for pre-order.
  For those who pre-order will receive a € 5,- discount, the comic book with 7 inch vinyl, download, a sticker set and screen print.
  Wouter Winter.
  ()     link dit bericht


  2012-10-16Presentatie De Kannibalen
  Op dinsdag 6 november 2012 a.s. zullen Miha Pintarič en Santiago Martín hun strip De Kannibalen presenteren in het bekende thee-bar Čajna hiša in hartje Ljubljana (Slovenië). Tevens zal daar een kleine tentoonstelling van schetsen en aquarellen van Santiago te zien zijn. De Kannibalen is een tragisch-komisch verhaal van bijna 100 pagina´s over multikulturalisme en normen en waarden. Antropofagie is een relatief begrip.
  ()     link dit bericht


  2012-10-16Kali Ciesemier over compositie
  Via Facebook kwam ik terecht op de site van Kali Ciesemier, waar hij schrijft over compositie. Een interessante tutorial over de opbouw van een tekening, met do's & don'ts.
  Leerzame materie voor iedereen die zijn werk wil verbeteren.
  Daarnaast vermeldt hij een aantal links naar andere verhandelingen over tekenen.
  ()     link dit bericht


  2012-10-16Marc Swayze is overleden
  De Noord-Amerikaanse striptekenaar Marc Swayze (1913-2012) is op zondag 14 oktober 2012 j.l. op 99-jarige leeftijd overleden. Gedurende de jaren veertig tekende Swayze, ook bekend als Marc, o.a. Captain Marvel voor Fawcett Publications. Over tekenen zei hij ooit het volgende: My personal philosophy was to use the art in storytelling so that even a child who couldn't yet read could get a story out of it. Vanaf 1996 tot aan zijn dood schreef hij een column voor het tijdschrift Alter Ego.
  ()     link dit bericht


  2012-10-17Barbara Stok stript Vincent van Gogh

  Vrijdag 19 oktober verschijnt Vincent, een nieuwe striproman over Vincent van Gogh getekend en geschreven door Barbara Stok. Hierin geeft Stok haar persoonlijke interpretatie van de beroemde Nederlandse schilder en de laatste jaren van zijn leven, een intense periode die Van Gogh in 1888-1889 doorbrengt in het Zuid-Franse Arles.
  Ik sprak Barbara over het maken van de strip en wat Van Gogh voor haar betekent. Bekijk het video-interview van Michael Minneboo.
  ()     link dit bericht


  2012-10-17Dark Dragon Books op F.A.C.T.S.
  Komend weekend is het eindelijk zover: F.A.C.T.S. Gent, HET comic, sci-fi en anime festival van de Benelux opent haar deuren weer.
  Dark Dragon Books heeft speciale edities en promoties voor jullie.... Beursedities van Assassin's Creed 2 en Tessa 3, signerende auteurs Lamirand, Louis en Meszeldžija.
  Wie verkleed komt als 1 van hun karakters ontvangt 25% korting op de reguliere albums (beoordeling door de standbemanning).
  ()     link dit bericht


  2012-10-17Stemmen voor Publieksprijs De Plastieken Plunk
  De shortlist voor De Plastieken Plunk is bekend. De acht uitverkoren strips zijn te lezen op de website van De Plastieken Plunk en het stemmen voor de publieksprijs kan een aanvang nemen.
  De 8 genomineerden zijn: Rossana Bugini, Frederik Van den Stock, Martijn Van Santen, Mathias Van den Berghe & Bram Vaassen, Inne Haine, Dieter Van der Ougstraete, Pieter Rosseel en Delphine Frantzen.
  ()     link dit bericht


  2012-10-18Minneboo leest: Jodocus de barbaar 2
  Bijgaande prent is afkomstig uit het tweede album van Jodocus de barbaar dat net is verschenen. In deze stripreeks neemt Marq van Broekhoven de fantasystrip op de hak. Ik schreef al eerder een recensie van het eerste deel.
  Jodocus heeft soms last van visioenen. In de tekening komen dat talent en Jodocus' verlangen voor prinses Yazine samen in een 'natte droom'.
  Michael Minneboo bespreekt het.
  ()     link dit bericht


  2012-10-19StripSter redacteur Martin jarig
  Vandaag viert onze redacteur Martin van der Schuijt zijn 35e verjaardag.
  Martin trad een jaar geleden toe tot ons team, en heeft sindsdien consciëntieus de Strips-edities verzorgd.
  Wij wensen hem en zijn gezin een aangename en feestelijke verjaardag.
  Santi en Henk.
  ()     link dit bericht


  2012-10-21Henk Schouten is jarig
  Vandaag, 21 oktober 2012, is StripSter-redacteur Henk Schouten jarig. Hij wordt 60 jaar. Twaalf jaar geleden startte hij een uniek initiatief op: StripSter. Een podium voor jong en oud striptalent. Wij wensen hem een fijne dag! Namens Martin en Santiago, proficiat!
  ()     link dit bericht


  2012-10-21Het Kuifje-Projekt
  Hierbij een opmerkelijk experiment die wij met jullie willen delen: Het zogenoemde Kuifje-Projekt. Wat zou er gebeuren als Kuifje en vrienden opeens uit alle covers zouden verdwijnen? Een vreemde openbaring of opluchting? In ieder geval de moeite waard om het te bekijken en er over na te denken.
  ()     link dit bericht


  2012-10-22StripSter-pep van de week
  De oorsprong van alle problemen tussen ons en het tekenpapier is dat we niet tekenen wat we bedoelen en we niet bedoelen wat we tekenen. Er zijn dus net zoveel redenen om een mooie strip te maken als om het niet te maken. Wanhoop niet. De grootheid openbaart zich in alles wat je met toewijding doet. Bovendien, zoals de grote Spaanse schrijver Félix Lope de Vega y Carpio ooit beweerde: Voor wie met verstand hoopt, is zelfs het verste doel bereikbaar.
  Reageer hier op deze pep-talk.
  ()     link dit bericht


  2012-10-22Alex Aleu is overleden
  Op 19 oktober 2012 j.l. is de Spaanse uitgever Alex Aleu overleden. Aleu was de oprichter van de stripuitgeverij Artes Gráficas Aleu in Barcelona. Een groot verlies voor de Spaanse strip- en uitgeverswereld. Namens StripSter, onze condoleances.
  ()     link dit bericht


  2012-10-29StripSter-pep van de week
  Verzet je niet tegen verandering. Gebruik de gelegenheid om te groeien als striptekenaar. Het geluk is net als een kat: Als je haar probeert te lokken, draait ze zich om. Jaag het geluk of het succes niet na. Concentreer je op het tekenwerk. Maar let tevens op voor twee beginnersfouten: Te vroeg handelen en een kans voorbij laten gaan.
  Reageer hier op deze pep-talk.
  ()     link dit bericht


  2012-10-29De Kannibalen in je bezit
  Wil je een (Sloveens) exemplaar van de strip De Kannibalen van Miha Pintaric en Santiago Martín hebben? De strip heeft bijna 100 bladzijden. Neem persoonlijk kontact op met Santiago. De strip kost 7 euro. Verzendkosten + enveloppe: 5 euro. Totaal bedrag: 12 euro. Eenmaal het bedrag binnen, krijg je z.s.m. een gesigneerd exemplaar thuis opgestuurd. Bedankt en groet, S.
  ()     link dit bericht


  juli / augustus 2012 index Nieuws-archief november / december 2012


  © 2012
  het Nieuws-team / StripSter
  2019-08-25