zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


stuur stuur je berichten naar nieuws@stripster.eu.
zoek op woord:

september / oktober 2011 index Nieuws-archief januari / februari 2012

18 berichten
2011-11-02Ivan Claeys en Daniel van den Broek
Vandaag gaat de nieuwe blog Over de geboorte van een strip van start van scenarist Ivan Claeys: "Het is de bedoeling om elke woensdag te verhalen over de strip Turpin, die ik met Daniel van den Broek maak. Alles, van de eerste virtuele ontmoetingen tussen de auteurs tot het bereiken van het einddoel, komt aan bod. Soms met artikels, soms met tekeningen en foto’s, meestal met een combinatie van beide", aldus Claeys. Wij zullen deze blog zeker volgen!
()     link dit bericht


2011-11-07Santiago in gesprek met Charles Guthrie
Van de start tot 2007 verzorgde Charles Guthrie punctueel onze Strips-edities, eerst alleen, later samen met zijn vrouw Martha. Maar hij is ook een een gewaardeerd tekenaar, die het liefst in de klassieke MAD-stijl werkt. In mijn interview met Charles ondervraag ik hem over zijn bezigheden.
"Het is altijd een compromis - wat je wilt tekenen, en wat lukt. Frustratie of geduld."
()     link dit bericht


2011-11-11Stripmuseu​m en Meermanno mogelijk samen
Het nederlands Stripmuseum
te Groningen zal waarschijnlijk per ingang van 1 januari 2014 fuseren en intrekken bij Museum Meermanno te Den Haag. Meermanno geldt als het oudste boekenmuseum ter wereld (1852). Een van de redenen om samen te gaan is het besef "dat boek en strip twee loten zijn aan dezelfde stam van de geschiedenis van het boek". Het doel: "één fantastisch museum voor boek en beeldverhaal."
()     link dit bericht


2011-11-14Santiago in gesprek met Johan de Neef
Johan de Neef is de eigenaar van Windmill Comics en de centrale figuur achter Windmill Comics Publishing. Daarnaast acteert deze koekenbakker in diverse films en tv-series. Redenen genoeg om nader kennis met hem te maken in mijn interview met Johan.
"Elke zaterdag kijk ik, voor ik naar mijn winkel ga, naar de nieuw geplaatste strips. Ik zie dan met grote regelmaat talent voorbij komen dat ik graag in mijn Windmill stal zou willen hebben."
()     link dit bericht


2011-11-16Frederik van den Stock wint De Plastieken Plunk 2011
Merel Cremers wint met Carrousel de publieksprijs 2011. Je kunt haar strip hier bewonderen. Maar het is Frederik van den Stock alias Fred die als winnaar gekozen is met zijn strip De preminiemen! De jury roemde de "nostalgische en kwetsbare sfeer, het precieze taalgebruik, de symbiose van tekst en tekeningen, het doorwrochte scenario en de uitstekende leesbaarheid". Proficiat!
()     link dit bericht


2011-11-18Liga voor Mensenrechten zoekt tekeningen
De Liga voor Mensenrechten is op zoek naar comics, strips en/of illustraties voor twee grote projecten die voor het jaar 2012 gepland staan: privacy en internering. Voor informatie, vragen, opmerkingen en doorgeven van tekeningen kun je contact opnemen met Marlies De Cock op marlies@mensenrechten.be
()     link dit bericht


2011-11-1915 jaar het Groningse stripblad Gr’nn
Stripblad Gr'nn bestaat 15 jaar! In oktober hebben 15 mini-exposities in 15 koffers in 15 steden door heel het land gestaan. Zaterdag 26 november a.s. zal vanaf 15:00 dit gevierd worden in het voormalige Natuurhistorisch Museum, de nieuwe Dependance van kunstacademie Minerva, aan de Praediniussingel 59 te Groningen. Van harte welkom allen!
()     link dit bericht


2011-11-21Santiago in gesprek met Michel den Hamer
Michel den Hamer is een oudgediende in Strips, met sterke referenties naar de Dupuis-tekenaars.
In mijn interview met Michel ondervraag ik hem over deze interesse en zijn samenwerkingen met Koen Delaere en Niquicho.
"Ik zou graag een stripalbum maken uitgegeven door Dupuis, maar mijn ambitie is vooral gelukkig zijn en tekenen wat ik leuk vind."
()     link dit bericht


2011-11-23GRNVLD
GRNVLD is een informatief en opiniërend publieksmagazine over onderwerpen die betrekking hebben op de dynamische relatie tussen stad en (platte)land.
Strips met een ecologische boodschap. Bestaan ze nog? Wie dacht dat geëngageerde strips over natuur en milieu uit de mode zijn heeft het verkeerd. Robin Schouten vroeg voor GRNVLD 08 een aantal hedendaagse Nederlandse stripmakers naar hun relatie met natuur en milieu. Bijdragen van tekenaars zoals Aloys Oosterwijk, Hans van Oudenaarden, Jos Collignon, Wouter Tulp, Paul Teng en Gerrie Hondius.
Naast strips ook interviews, literaire verhalen, essays, culinaire rubrieken, nieuwsberichten en nog veel meer! GRNVLD verschijnt vier keer per jaar. Een abonnement kost € 25,- per jaar. Stuur een mail met je naam, adres, telefoonnummer en e mailadres aan nfo@kasteelgroeneveld.nl
()     link dit bericht


2011-11-23Gentse Stripbeurs 2011
Op 27 november a.s. is het weer zo ver: De Gentse Stripbeurs. Tekenaars die o.a. aanwezig zullen zijn: Waldo, Gijbels Erwin, Walterell, Yan Gevuld en nog veel meer. Afsluiter van de beurs is de veiling van originele tekeningen. Zondag 27 november, VIP-school, Martelaarslaan 13, 9000 GENT (België).
()     link dit bericht


2011-11-24Raad der Wijzen
Op het Strip Turnhout-festival op 9, 10 en 11 december a.s. kan je je stripwerk voorleggen aan mensen uit het vak: De Raad van Wijzen met Steven Dupré, Posy Simmonds, Kevin O’Neill, Edmond Baudoin en Johan Stuyck. Neem contact op met Peter Moerenhout op salonstrips@hotmail.com om je in te kunnen plannen. Plaats en uur: Zondag 11 december van 13.00 tot 14.30 uur in het café in de Kuub. Succes!
()     link dit bericht


2011-11-24Bieden op Catawiki
De on-line catalogus Catawiki start met een nieuw concept: een wekelijkse Stripveiling. Ieder weekend kan er geboden worden op zeldzame strips, originele tekeningen en stripcuriosa. De kavels lopen steeds na elkaar af op maandagavond (vanaf 20.00 uur) zodat de veiling goed te volgen is. De eerste veiling, komend weekend, bevat o.a. de volgende kavels: Rikki en Wiske (de eerste Suske en Wiske uit 1946) en het eerste nummer van Stripschrift met een bijdrage van Gerard Reve.
()     link dit bericht


2011-11-26Museum Het Heinz moet sluiten
Museum Het Heinz, gevestigd aan de Nieuwe Amstelstraat 111 te Amsterdam, moet sluiten. Reden: de makers Rene Windig en Eddie de Jong kunnen de huur niet betalen. Jammer, "we hebben van alles geprobeerd en het is mislukt. Maar we blijven wel lachen", aldus Rene Windig.
()     link dit bericht


2011-11-26Poster Jan van Haasteren
Een Poep Poster die Jan van Haasteren tekende voor de Japanse markt in 1979, is opnieuw gelanceerd door Els Rooswinkel van www.jvh-puzzels.nl . Tevens heeft RTV Noord Holland eerder dit jaar een interview met Jan van Haasteren uitgezonden.
()     link dit bericht


2011-11-27Alexander de Grote van Bart Proost
Alexander de Grote, het nieuwe stripalbum van Lommels stadstekenaar Bart Proost, uitgegeven door Brabant Strip, verschijnt vanaf 9 december a.s. Deze gagstrip verschijnt sinds 2009 in het stripmagazine P@per. Geschiedenis, mythologie en absurde humor hand in hand. De strip wordt voorgesteld op de stripbeurs Strip Turnhout op 9, 10 en 11 december 2011. Daarna volgt een expositie in de bibliotheek van Lommel vanaf 16 december 2011 tot begin januari 2012. Je kan het album ook bestellen (9 euro plus verzendkosten) via een mailtje naar brabant.strip@gmail.com. Bart, Proost!
()     link dit bericht


2011-11-28Santiago in gesprek met Johnnie Bekaert
Johnny Bekaert is een vreemde eend in de StripSter-vijver, met zijn "Persoonlijk vertekende waarheden".
In mijn interview met Johnny ga ik op zoek naar de man achter deze filosofische tekeningen.
"Het is ijdelheid te denken dat je als tekenaar naast anderen kan staan die al zo'n essentieel en boeiend werk hebben gemaakt. En toch is die ijdelheid hoogst noodzakelijk om ook maar aan iets te beginnen."
()     link dit bericht


2011-11-29Ongebruikt beeldmateriaal van Peter Pontiac
Ongebruikt materiaal van onze stripidolen zien is altijd erg leuk en vooral leerzaam. N.a.v. zijn Pontiac-portret in het stripblad Eppo no. 18 j.l., laat Robin Schouten ons enkele juweeltjes van de meester Peter Pontiac zien. Zeker de moeite waard. Robin, bedankt!
()     link dit bericht


2011-11-30Foto's van Jan Kruis
Op 18 juli j.l. had Robin Schouten een afspraak met Jan Kruis voor de rubriek De Boekenkast van... in het stripblad Eppo. De stripjournalist Schouten maakte allerlei foto's van de striptekenaar, o.a. in zijn atelier en "met originele strippagina's van Gregor en Sjors en Sjimmie. Een stukje Nederlandse stripgeschiedenis."
()     link dit bericht


29 berichten
2011-12-01Yoko Tsuno in de schijnwerpers
De tijd vliegt, ook voor tekenaar en scenarist Roger Leloup (1939) die inmiddels 78 jaar is. Wisten jullie dat deze Belgische kunstenaar nog voor Hergé en Peyo heeft gewerkt? Van Yoko Tsuno bestaat een weblog waarop nieuwe schetsen worden gepubliceerd. En voor prachtige muurschilderingen kun je ook terecht bij Yoko Tsuno.
()     link dit bericht


2011-12-01Zdeněk Miler overleden
De Tsjechische tekenaar en animator Zdeněk Miler (1921-2011) is op 30 november j.l. overleden. Hij is vooral bekend geworden met zijn korte animatiefilms rond een molletje in de jaren vijftig en zestig. In Nederland en in Vlaanderen is de serie bekend als Het Molletje. Dit sympathiek wezentje debuteerde in 1956 in Praag. Miler, rust zacht!
()     link dit bericht


2011-12-04Willy Vandersteenprijs voor Michiel van de Pol
De Nederlandse striptekenaar Michiel van de Pol (1965) krijgt de Willy Vandersteenprijs 2010-2011 voor zijn album Terug naar Johan, uitgegeven bij Oog & Blik/De Bezige Bij. Met een schijnbaar nonchalante eenvoudige stijl creëert Michiel van de Pol meerdimensionale personages van vlees en bloed, aldus de jury. Michiel, proficiat!
()     link dit bericht


2011-12-04Antwerpen na de Apocalyps
Hoe zou de stad Antwerpen eruit zien na de Apocalyps: De economie ligt plat; de autoriteit is nergens te bekennen en er heerst complete anarchie! Met deze vragen ging Duffels illustrator Jonas Van de Vyver aan het werk voor zijn beeldverhaal Antwerpen anno 2019. De auteur: Het is ook de bedoeling dat mensen zich vragen beginnen stellen. Ik heb zelf geen antwoorden. Jonas Van de Vyver studeerde afgelopen zomer af aan de Sint-Lucashogeschool te Gent en werkt tegenwoordig als illustrator van kinderboeken. De beelden zijn te bekijken in de refter van de Universiteit Antwerpen, campus Drie Eiken (Wilrijk).
()     link dit bericht


2011-12-05Santiago in gesprek met Waldo Van Gheluwe
Waldo Van Gheluwe kennen we van zijn historische sci-fi verhalen, die zich kenmerken door een realistische stijl met sterke zwart-wit werking.
In mijn interview met Waldo ondervraag ik hem over zijn werkwijze en het in eigen beheer uitgeven van zijn strips.
"Kleur is duur en het verkoopt niét beter, wat men je ook mag vertellen. Ik schakelde gezwind over op zwart-wit en voelde mij als een vis in het water!"
()     link dit bericht


2011-12-05Mark Smeets exposeert
Van Mark Smeets (1942-1999), de striptekenaar die o.a. in het stripblad Tante Leny Presenteert en het NRC Handelsblad heeft gepubliceerd, worden nu tekeningen tentoongesteld in het Limburgs Museum Venlo. Volgens de Amerikaanse striptekenaar Chris Ware, gebruikte Smeets strips om de onzichtbare lagen van menselijke activiteit zichtbaar te maken.
()     link dit bericht


2011-12-06De eerste keer van ... Aimée de Jongh
Aimée de Jongh (1988) presenteert a.s. weekend (10 en 11 december) op Strip Turnhout haar nieuwe boekje Mijn Eerste Keer, over.... de eerste keer modeltekenen. Aimée, proficiat!
()     link dit bericht


2011-12-07Han Peekel op Strip Turnhout
De t.v.-presentator Han Peekel is dit weekend (10 & 11 dec.) op Strip Turnhout waar hij een wervelende Wordt Vervolgd show zal geven. Verder zal Peekel geïnterviewd worden en op beide dagen de 3-DVD Wordt Vervolgd verzamelbox signeren.
()     link dit bericht


2011-12-07Eerste cartoonbundel van Saltooo
David De Permentier alias Saltooo heeft een eerste cartoonbundel: Geluk in Chernobyl. Een selectie van cartoons, gaande van ecologisch bewust over maatschappelijk prikkelend naar gewoon simpelweg grappig. Voor Stripelmagazine praat deze stadscartoonist lang en breed over zichzelf! Zo weet je "wie de man achter Saltooo is!"
()     link dit bericht


2011-12-07Beeldmateriaal van Dick Matena
Voor het stripblad Eppo 24 schreef stripjournalist Robin Schouten een mooi en uitvoerig portret over de grote Nederlandse kunstenaar Dick Matena (Den Haag, 1943). Robin Schouten laat ons tevens ongepubliceerd werk van de meester zien die tegenwoordig ook op Facebook te volgen is.
()     link dit bericht


2011-12-08Stripenvelop bij Catawiki
De online catalogus Catawiki heeft weer een leuke aanbieding: Catawiki Stripenvelop. Bij besteding van minimaal 35 euro aan strips en/of postzegels in de Catawiki-shops, krijg je een envelop ontworpen door Martin Lodewijk "met hierop een speciale Agent327 postzegel en stempel en de nieuwste Agent 327 strip speciaal getekend voor de Catawiki Stripenvelop!" Zolang de voorraad strekt! Wees rap want deze aktie loopt van 1 t/m 31 december 2011.
()     link dit bericht


2011-12-09Boekpresentatie Plunk deel 3
Op vrijdag 16 december a.s., ben je van harte welkom vanaf 17.00 in Galerie Lambiek op de boekpresentatie van Plunk! (deel 3): De Plunk Generatie. Tevens zullen voor het eerst een dozijn splinternieuwe Plunk-tekenfilmpjes vertoond worden. Plunk is een creatie van Luc Cromheecke en Laurent Letzer.
()     link dit bericht


2011-12-09Lode Devroe op Strip Turnhout

Atoomstijl-tekenaar Lode Devroe signeert a.s weekend (10 en 11 december) bij uitgeverij Sherpa op Strip Turnhout. Waar? Uitgeverij Sherpa is te vinden op de vakbeurs in de sporthal van Sint Victor, Kasteeldreef 20 (naast de Kuub). Speciaal voor Strip Turnhout is een piezografie van Devroe’s nieuwe album Painted Desert gemaakt. Het formaat wordt ongeveeer 55 x 20 cm. De oplage is gelimiteerd tot ca. 15 exemplaren en de prijs wordt ca. 50,00 euro (inclusief het boek Painted Desert #1). Wie het eerst komt, het eerst maalt!
()     link dit bericht


2011-12-09Strip Turnhout gaat door!
De beurs gaat door op 9, 10 en 11 december 2011 in de sporthal van Sint Victor, Kasteeldreef 20. (Naast de Kuub – best via de Wezenstraat komen aanrijden en vlak na de ondergrondse parking van de Warande aan het T-kruispunt naar rechts rijden. 50 meter verder aan uw linkerkant vindt u de Sporthal) De beurs opent zaterdag om 10u. en wordt stipt om 18u. gesloten. Meer info hier over Strip Turnhout.
()     link dit bericht


2011-12-11Brecht Evens geselecteerd voor albumprijs in Angoulême
De Belgische striptekenaar Brecht Evens, bekend van de internationaal vertaalde en bekroonde graphic novel Ergens waar je niet wil zijn, dingt mee om de hoogste prijs in Angoulême met zijn stripverhaal De Liefhebbers, een boeiend relaas over een kunstenaar die deelneemt aan een kunstfestival. Wij wensen hem heel veel succes!
()     link dit bericht


2011-12-12Jerry Robinson overleden
Jerry Robinson (1922), Batman-tekenaar en de bedenker van The Joker, is op 7 december j.l. op 89-jarige leeftijd overleden. Hier kun je een clip zien over Robinson uit een Braziliaanse documentaire. Jerry Robinson introduceerde realisme en humor in het comicgenre, aldus Charles Kochman. We zullen hem missen!
()     link dit bericht


2011-12-13Santiago in gesprek met Erik de Graaf
Erik de Graaf heeft graphic novels getekend in een sterk gestileerde atoomstijl: (Verzamelde) Herinneringen en Scherven.
Yves Chaland is een grote inspiratiebron, wat hem een uitnodiging voor Les Rencontres Chaland 2011 opleverde.
In mijn interview met Erik vraag ik hem naar zijn stripwerk.
"Ik wil me graag verder ontwikkelen. Hoewel ik toch redelijk veel complimenten krijg, met name van niet doorgewinterde striplezers."
()     link dit bericht


2011-12-15Foto's van De Stripdagen
Eindelijk! De foto's van De Stripdagen 2011 (12 & 13 maart in Evenementenhal Gorinchem) staan online. Op 10 en 11 maart 2012 worden in Gorinchem de volgende Stripdagen gehouden. Die staan geheel in het teken van het 100ste geboortejaar van Marten Toonder (1912-2005).
()     link dit bericht


2011-12-16Fusie Stripmuseum gaat niet door
Het was eigenlijk te verwachten: De plannen voor een fusie tussen het museum Meermanno in Den Haag en het Nederlands Stripmuseum in Groningen gaan (voorlopig) niet door. Reden? Onduidelijkheden over de subsidieplannen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Wordt vervolgd.
()     link dit bericht


2011-12-16Jommeke helpt kinderen
Jommeke For Life, het speciale album waarmee Jommeke een duit in het zakje doen voor Music For Life 2011 is een succes. De actie leverde tot nog toe al 10.000 euro op. En dat bedrag loopt op! Dit gelegenheidsalbum telt 16 onuitgegeven gags. Koop een exemplaar en 1 euro gaat naar Music For Life en help je kinderen op de wereld aan veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen.
()     link dit bericht


2011-12-16Over Albert Weinberg
Robin Schouten laat ons prachtige tekeningen zien van de Belgische striptekenaar Albert Weinberg (1922- 2011). Weinberg is vooral bekend geworden met zijn piloot Dan Cooper. Een mooi stukje stripgeschiedenis!
()     link dit bericht


2011-12-18Interview met Floor de Goede
Onze P.Saiko schreef onlangs op het Forum over een linkje naar een interview met Floor de Goede (Amsterdam, 1980) voor het programma Margreet Dolman. Een leuk gesprek met een enthousiaste, bevlogen striptekenaar!
()     link dit bericht


2011-12-19Santiago in gesprek met Peter Nuyten
Peter Nuyten publiceerde bij Silvester 2 strips met een historische inslag: Auguria en Apache Junction.
In mijn interview met Peter vraag ik hem naar zijn strip- en illustratiewerk.
"Afhankelijk van de aard van de kritische beschouwing(en) laat ik dat over mij heen gaan. Dat kost teveel negatieve energie die ik anders kan besteden."
()     link dit bericht


2011-12-19Definitieve cover Zozolala
Stripofiel Robin Schouten heeft de definitieve cover van Zozolala 180 op zijn blog gepubliceerd. De cover is door Benno Vranken gemaakt. In oktober 2011 kwam er een afscheidstekst van Robin voor een Zozolala special op StripSter. En voor deze gelegenheid stroopten enkele StripSter-tekenaars hun mouwen op en maaken een klein doch boeiend Requiem voor Zozolala
()     link dit bericht


2011-12-22Het Stripmuseum Groningen en Paulus de Boskabouter
Tijdens de kerstvakantie organiseert Het Nederlands Stripmuseum Groningen rondleidingen langs Paulus de boskabouter en andere werken van Jean Dulieu (1921-2006). Dit o.a. in het kader van een grote expositie met werken van Jean Dulieu die vanaf 16 november 2011 tot en met 9 april 2012 te bezichtigen is. Het Nederlands Stripmuseum Groningen is tijdens de kerstvakantie van maandag tot en met zaterdag geopend. Op maandag 26 december en maandag 2 januari is het museum geopend van 12.00 tot 17.00 uur, op alle overige dagen van 10.00 tot 17.00 uur. Op 25 december en 1 januari is het museum gesloten. Afbeelding: © Erven Jean Dulieu.
()     link dit bericht


2011-12-23Foto's 15 jaar GR'NN
Op de blog van het Groningse stripblad GR'NN
staan foto's van de tentoonstelling 15 jaar GR'NN. Tevens kun je foto's bewonderen van de 15 gasttekenaars die hebben meegedaan aan de mini-exposities in de vorm van een koffer door heel het land, zoals Berend Vonk, Jeroen Steehouwer, Charles Guthrie en Marissa Delbressine.
()     link dit bericht


2011-12-26Santiago in gesprek met Aimée de Jongh
StripSter stond in 2003 aan de wieg van de strip-carrière van Aimée de Jongh. Sindsdien heeft ze zich ontwikkeld tot een gewaardeerde illustrator en animator. Daarnaast is ze een bevlogen promotor van Manga.
Hoog tijd dus voor een interview met Aimée.
"Japanse tekenaars hebben een erg cinematografische blik op het beeldverhaal, waar het in Europa vaak meer een taal op zich is. Juist dat filmische maakt het minder oubollig en een stuk fijner om te lezen."
()     link dit bericht


2011-12-30Stripschapprijs 2012 voor Eric Heuvel

Op zaterdag 10 maart 2012 a.s., tijdens De Stripdagen in Gorinchem, wordt de Stripschapprijs 2012 uitgereikt aan de Nederlandse striptekenaar Eric Heuvel (Amsterdam, 1960). De tekenaar van o.a. January Jones en Bud Broadway werkt in een typisch Nederlandse variant van de klare lijn-stijl: Eric Heuvel is een unieke verschijning in de Nederlandse stripwereld, wiens hoge productie en arbeidsethos er voor zorgt dat de ouderwetse, degelijk vertelde strip, met een vleugje humor, een flinke dosis avontuur en een grote Nederlandse nuchterheid, nog steeds springlevend is, aldus de commissie van de Stripschapprijzen. Namens StripSter: Proficiat, Eric!
()     link dit bericht


2011-12-30Aimée de Jongh in Metro
Aimée de Jongh staat vanaf 2 januari 2012 a.s. met haar nieuwe strip Snippers elke dag in het gratis dagblad Metro. De strips verschijnen bovendien ook op de website www.snipperscomic.nl. Namens de StripSter-redactie: Proficat, Aimée!
()     link dit bericht


september / oktober 2011 index Nieuws-archief januari / februari 2012


© 2011
het Nieuws-team / StripSter
2019-08-25