zet StripSter bij je favorieten zet StripSter bij je favorieten


stuur stuur je berichten naar nieuws@stripster.eu.
zoek op woord:

mei / juni 2011 index Nieuws-archief september / oktober 2011

67 berichten
2011-07-01Dood aan de Belgen
Nieuwsblad.be berichtte 2 weken geleden:
Uitgeverij Lulu.com heeft het Amerikaanse boek Let's kill all the Belgians uit het aanbod gehaald, na klachten uit ons land. Opmerkelijk: de Californische tekenaar Daniel 'Danny' Wind (28) heeft nooit een voet in België gezet.
Deze krant besteedde gisteren aandacht aan zijn zogezegde 'kindergids voor een genocide'. Daarin omschrijft hij België als een 'land van het kwade dat naar urine ruikt'.
()     link dit bericht


2011-07-01André's varia
 • Het digitale blad Kwynk is aan zijn vijfde nummer toe. Naast de bekende reeksen is er nog een aangevuld: Kanis W. Lupus. Deze strip is van Joop Mommers en zijn zwager Jan Schrijver, en verscheen eerder in Taptoe.
 • Max Miller van IJsbrand Oost staat al enkele nummers in Eppo. Hoe het tot stand is gekomen kun je lezen op zijn site.
 • In de nieuwe Stripschrift staat een aardig interview met striptekenaar Gerrit Stapel. Van deze 90 jarige kunstenaar hadden ze beter een special van kunnen maken, want er is zoveel te vertellen over hem dat het altijd wel te kort en te weinig is.
  ()     link dit bericht


 • 2011-07-01Peter Moerenhout bespreekt Swamp Thing 4
  Very Drol
  Alle Alan Moore fans wiens hartje plots sneller slaat zullen teleurgesteld zijn te horen dat deze Hollandse Swamp Thing niets te maken heeft met die bepaalde groene plantelemental. De Swamp Thing van Floris Oudshoorn had niet verder kunnen staan van Moores werk. Het gaat hier immers om een albinokrokodil die elke dag een strookje in het gratis ochtendblad De Pers inneemt.
  Een eerbetoon aan Moore of een grap om Googlelende fans beet te nemen, dat weet ik niet, maar dat de strip grappig is staat buiten kijf.
  Peter Moerenhout bespreekt het.
  ()     link dit bericht


  2011-07-01Strips van andREVANbuuren te koop bij Lulu
  Bezoekers van Strips kennen en waarderen het werk van andREVANbuuren: het is verfijnd, detaillistisch en vaak absurd.
  André heeft eerder in eigen beheer boeken verzorgd, maar deze waren nogal prijzig. Hij biedt nu op Lulu.com 2 strips aan die ook voor de kleinere beurs betaalbaar zijn.
 • De Da Vinci Kade, een huiveringwekkend verhaal over verloedering en verval van een stadswijk in 56 pentekeningen en een aantal woorden... (€ 17,50 - hc).
 • Voeten Op De Bank, een verzameling van 50 digitaal gemangelde potloodtekeningen, toegelicht door André (€ 16,95 - hc).
  Beide boeken zijn daar ook te downloaden à € 2,99.
  ()     link dit bericht


 • 2011-07-02Michael Minneboo bespreekt Boerke in Hollywood
  In Boerke in Hollywood neemt Pieter de Poortere een brede collectie Hollywoodfilms op de hak. In één tekstloze pagina geeft de Gentse stripmaker een eigen draai aan een bekend filmverhaal. Uiteraard met een hoofdrol voor Boerke. Of Hoerke als het om een vrouwelijke hoofdrol gaat. Van Het Monster van Frankenstein tot Psycho, van Taxi Driver tot The Hurt Locker: Boerke zet de film op stelten.
  Michael Minneboo bespreekt het.

  Op Vooruit.be staat een video-interview met Pieter (via 'toon alle media').
  ()     link dit bericht


  2011-07-03Mars start nieuwe blog
  Mars heeft zich opgesplitst.
  Op zijn blog Mars Gremmen blijft hij berichtjes plaatsen over zijn werk als stripmaker, cartoonist en karikaturist. Zijn commerciële tekenwerk zeg maar.
  Op zijn nieuwe blog IK-MOET-TEKENEN plaatst zijn andere helft tekenwerk dat hij grotendeels puur voor zijn plezier heeft gemaakt. Werk dat hij voor het merendeel niet eens in opdracht zou kúnnen maken.
  De volgende stap is om de splitsing ook op het hopeloos verouderde marsgremmen.com te laten plaatsvinden. Maar dat gaat naar hij vreest nog wel even duren want er moeten nodig stripjes getekend worden...
  ()     link dit bericht


  2011-07-03Maaike Hartjes koopt voor de eerste keer Kunst
  In haar blog schrijft Maaike Hartjes o.a. het volgende over de tentoonstelling van Dace Sietiņa in Galerie Lambiek:
  "Usually I just show my own stuff here, but this time I want to introduce you to the art of Dace Sietiņa. I discovered her work when I was a judge in the Benelux Comic Contest, the comic she sent in was my personal favorite (unfortunately the other judges didn't agree).
  So I was excited when I heard she had an exhibition at gallery / comicstore Lambiek. I have a feeling that people will either hate her work or absolutely love it, and personally I fall in the 2nd category. ;-) It's weird and fresh, sometimes even gets close to being ugly but still manages to stay interesting and entertaining. Er... sorry, I'm not an art critic!
  Anyway, I loved it and for the first time in my life I felt like buying something. I bought this one with the 'rabbit' figures! Dace poses next to it.
  This is the first time ever that I bought art! But as you can see I'm already getting inspired by Dace's work!

  ()     link dit bericht


  2011-07-03Philip Paquet exposeert Heroes in Antwerpen
  "HEROES is een grafisch eerbetoon aan mijn muzikale helden, iconische figuren die de grenzen van de rock jazz-wereld verlegden met hun unieke sound en persoonlijkheid.
  Een reeks, letterlijk, gelaagde portretten en tekeningen.
  Great musicians who rocked my universe...
  and probably yours as well."

  Tune Up - Melkmarkt 17 1st floor - 2000 Antwerpen
  27 juni - 7 augustus, zondag 12-18 uur, dinsdag-vrijdag 11-18 uur.
  ()     link dit bericht


  2011-07-04Snuffelen bij Lulu
  Vrijdag maakten we melding dat 2 strips van andREVANbuuren te koop zijn bij Lulu.com.
  Als je daar dan gaat zoeken op 'strip' en 'strips' kom je boeken tegen die de aanschaf ook waard lijken:
 • Ziekehond door Paul Stellingwerf - € 14,95
 • Sophia's probleem door Vincent Noot - € 19,49
 • Konijnenkliekjes door Joost Verweij - € 5,-
 • Afgekeurd!! door Patrick den Hollander - € 14,95
 • Monias Verhalen door Florien Born - € 17,-
 • Thogumaquah door Maarten Vandamme - 3 delen à € 6,- tot 7,-
 • Factory's Finest door Pim van Wel - € 9,79
 • Balkanoorlog door Tim van Broekhuizen - € 11,05
  Florien, Tim en André kennen we uiteraard van StripSter.
  Doorklikken blijkt zinvol, want dan komen we bijvoorbeeld de beide Django-verhalen van Tim ook tegen.
  ()     link dit bericht


 • 2011-07-04Thierry Martens overleden
  Op 27 juni overleed Thierry Martens op 69-jarige leeftijd.
  Martens was van 1969 tot 1977 de hoofdredacteur van Robbedoes, en van 1978 tot zijn pensioen in 2006 redacteur bij uitgeverij Dupuis.
  Martens schreef ook mee aan strips onder de pseudoniemen Terence en Yves Varende.
  Bij StripSpeciaalZaak staat een uitgebreid In Memoriam.
  ()     link dit bericht


  2011-07-04Sandra de Haan brengt Brom & Vlieg #1 uit
  Sandra de Haan heeft haar eerste A5 verzamelcomic met Brom & Vlieg strips gemaakt, getiteld introducing....
  Dit limited edition stukje huisvlijt uit de inkjetprinter is nog even niet in winkels te koop, maar wel op beurzen, zoals de komende in Breda, september.
  Het is voor € 5,- portvrij te bestellen via s_dehaan@dds.nl.

  Op Facebook zorgen B&V ook regelmatig voor een buzz.
  ()     link dit bericht


  2011-07-04Stripmakers protesteren tegen cultuurbezuinigingen
  Stripmakers protesteren tegen de buitenproportionele cultuurbezuinigingen van het kabinet met een ludieke actie.
  Wie vandaag op de strippagina van Het Parool kijkt, ziet dat de stripfiguren van de strips S1ngle (afb.), DirkJan en Piet & Riet van de Buis een opvallende metamorfose hebben ondergaan. Ze zijn harkpoppetjes geworden: een protestactie van stripmakers tegen de buitenproportionele bezuinigingsplannen op kunst en cultuur van het kabinet. Staatssecretaris Halbe Zijlstra wil in totaal 200 miljoen euro bezuinigen.
  Michael Minneboo schrijft erover.
  ()     link dit bericht


  2011-07-05Nijntje in het Rijksmusem Amsterdam
  Vanaf vandaag tot 25 augustus is een deel van het werk van Dick Bruna te zien in de Aanwinstenzaal van het Rijksmuseum in Amsterdam.
  Grafisch vormgever en tekenaar Dick Bruna geeft een selectie van zijn werk voor langere tijd in bruikleen aan het Prentenkabinet van het museum. De ontwerpen beslaan de periode 1953-2007. Het materiaal bevat tekeningen voor reclamemateriaal, kinderboeken en covers met onder meer afbeeldingen van Nijntje.
  Op woensdagmorgen 27 juli en 24 augustus organiseert het Rijksmuseum kinderworkshops. Geïnspireerd door Dick Bruna maakt elk kind een stempel met het silhouet van een vogel.
  Rijksmusem - Jan Luijkenstraat 1 - 1071 CJ Amsterdam
  ()     link dit bericht


  2011-07-05'Strips gaan de strijd aan' vanavond op tv
  De ‘journalistieke strip’ is een relatief nieuw medium dat het publiek een andere kijk geeft op het verschijnsel oorlog.
  AVRO Close Up brengt vanavond de documentaire Strips gaan de strijd aan over deze vorm van journalistiek. Wereldwijd zijn er op dit moment vele stripjournalisten die dit soort oorlogsverslaggeving bedrijven en ze voorzien in een belangrijke behoefte: ze laten zien wat de gevolgen van oorlog, genocide en revolutie zijn voor gewone mensen.
  5 juli om 22:45 uur op Nederland 2.
  Op Avro Close Up is het terug te zien.
  In Met het Oog op Morgen van afgelopen maandag werden Hanco Kolk en Michael Minneboo hierover geïnterviewd (het start op 42:40).
  ()     link dit bericht


  2011-07-06Theo v.d. Boogaard signeert in Stadsarchief
  Op zondag 17 juli a.s. organiseren het Stadsarchief Amsterdam en de Stadsboekwinkel tussen 15 en 17 uur een signeersessie met de bekende striptekenaar Theo van den Boogaard. Dit ter gelegenheid van de tentoonstelling Het Amsterdam van Theo van den Boogaard, en het gelijknamige boek, verschenen bij uitgeverij De Bezige Bij | Oog en Blik. Voor de liefhebbers van zowel Amsterdam als striptekeningen is dit een bijzondere gelegenheid Van den Boogaard te ontmoeten en de prachtige uitgave te laten signeren. Uiteraard is ook de tentoonstelling, die tot 14 augustus doorloopt, te bezichtigen.
  ()     link dit bericht


  2011-07-07Kinderen van Kuifje
  Op 15 augustus komt bij uitgeverij Linkeroever het boek Kinderen van Kuifje - Hergé en Zijn Erfgenamen uit. Deze 176 pagina's tellende paperback-uitgave met een cover van Jan van der Veken zal € 19,90 gaan kosten.
  Toon Horsten ging op zoek naar de artistieke erfenis van Kuifje en Hergé. Hij had vlak voor diens overlijden een exclusief gesprek met Raymond Leblanc, zocht Hergé's eerste assistent op, sprak met medewerkers van het weekblad Kuifje, met tekenaars die vandaag nog steeds in de Klare Lijn van Hergé werken en met de biograaf van de tekenaar. Daarmee schetst Kinderen van Kuifje een fascinerend en veelzijdig beeld van bijna zeventig jaar strips maken. Een stripgeschiedenis verteld door de mensen die haar geschreven en vooral getekend hebben.
  Lees meer bij De StripSpeciaalzaak.
  ()     link dit bericht


  2011-07-07Peter de Wit maakt stripnovelle over het legenestsyndroom
  Stripmaker Peter de Wit (Sigmund, S1ngle) slaat een nieuwe weg in. Hij is op dit moment druk bezig met het tekenen van een grafische novelle die Het lege nest gaat heten.
  Michael Minneboo schrijft erover.
  ()     link dit bericht


  2011-07-08Het Volendam Song- & Stripboek
  Je wordt tegenwoordig met verstrippingen om je oren geslagen. Maar het zijn lang niet altijd literatuurverstrippingen. Nu zijn ook Volendamse popliedjes verstript.
  Michael Minneboo schrijft erover (met video).
  ()     link dit bericht


  2011-07-10Ooger: doodgeboren kindje van ArtEZ Zwolle?
  Naast het halfjaarlijkse magazine Oogst heeft ArtEZ Zwolle Comic Design op 22 mei de website Ooger gelanceerd.
  Na de 3 geplaatste openingsberichten blijft het daar echter angstwekkend stil, en op mails wordt niet gereageerd. Zelfs de naam schept verwarring: Oger, Ooger of Oogst? De bedoeling achter de site blijft onduidelijk.
  Mogelijk kan communicatiepraktijk aan het lessenpakket toegevoegd worden?
  ()     link dit bericht


  2011-07-10Wauter Mannaert blogt

  In januari verscheen bij Oog&Blik | De Bezige Bij het boek Ondergronds van tekenaar Wauter Mannaert en scenarist Pierre De Jaeger. Een intrigerende strip die je uiteraard gelezen hebt.
  Wauter Mannaert blijkt een blog bij te houden: WauterStrip, waar je de ontwikkeling van dit boek kunt teruglezen en vooral terugzien.
  ()     link dit bericht


  2011-07-10Beter dan Peter?
  Peter van Straaten is met vakantie, maar zijn plaats in Het Parool blijft tussen 18 en 30 juli natuurlijk niet onbezet. Er komt, na het succes van de vorige jaren, een nieuwe prijsvraag: Beter dan Peter? Peter heeft twee nieuwe scènes uit het Dagelijks Leven getekend, en de lezer bepaalt, in maximaal twintig woorden, welke tekst daarbij hoort.
  Inzenden voor deze eerste tekening is mogelijk tot donderdag 14 juli 12.00 uur. Per lezer is slechts één tekstje toegestaan. De beste inzendingen worden gepubliceerd op de vaste plaats van Peter.
  De twaalf beste inzendingen krijgen een gesigneerd exemplaar van Er kan wel wat zout uit. Als geen ander brengt Peter van Straaten daarin op smakelijke wijze de culinaire escapades van onze vaderlandse hobbykoks en keukenprinsessen in beeld.
  Stuur uw tekst per e-mail naar: beterdanpeter@parool.nl of per briefkaart aan: Het Parool, Beter dan Peter, Postbus 433, 1000 AK Amsterdam.
  ()     link dit bericht


  2011-07-11Een nieuw design voor StripSter
  Afgelopen vrijdagavond hebben we het nieuwe design van StripSter doorgevoerd.
  Al vele jaren was het oude (verouderde) design een punt van kritiek. Daarbij was het in de loop der tijd een samenraapsel van vormgevings-ideeën geworden. Een fundamentele aanpak van ons design was dus hoognodig.

  De afgelopen weken is intensief aan deze vormgeving gewerkt, waarbij we ons baseerden op een aantal ideeën die 3dRender had aangedragen.
  Op de eerste opzet werd feedback gevraagd aan BertvanderMeij en andREVANbuuren. Bert gaf desgevraagd zijn ongezouten mening: "Over het algemeen was ik niet blij verrast met de nieuwe versie." (Bert is lekker subtiel als hij het niks vindt.) André en Bert gaven kritiek, suggesties en aanwijzingen, en na een week hadden we een zeer bevredigend resultaat.
  Znort meldde zich toen op het Forum. Bij zijn voorstellen zat een briljant idee: een andere basisletter, waardoor de teksten strakker en beter leesbaar worden (tenminste als je Segoe op je computer hebt - standaard in Vista).
  Maar ook daarna bleek er nog een wezenlijke verbetering mogelijk: MaCo opperde het idee om de kaders rond de thumbs te wijzigen.

  Zijn we nu klaar?
  We zijn nog bezig om de navigatie-knoppen op de pagina's te restylen en intuïtiever te maken. Graag hadden we die er vrijdag ook al bij gehad, maar daar kwamen we mee in tijdnood. Liever houden we het nu bij deze tijdelijke knoppen, dan nieuwe knoppen plaatsen die halfbakken zijn.
  We bedanken 3dRender, André, Bert, Znort en MaCo voor hun inbreng. Zonder hen hadden we nooit dit resultaat kunnen bereiken, waar we zeer trots op zijn. De vernieuwingen aan Strips en Nieuws worden nu met de vormgeving bekrachtigd.
  StripSter straalt STRIPS uit.
  ()     link dit bericht


  2011-07-11Signeersessie Wim Schippers en Theo van den Boogaard
  Op zaterdag 30 juli om 15.00 signeren Wim Schippers en Theo van den Boogaard bij Concerto in de Utrechtsestraat 52 te Amsterdam.
  Zoals we al eerder hier aangaven organiseert het Stadsarchief Amsterdam en de Stadsboekwinkel op zondag 17 juli a.s. een signeersessie met Theo van den Boogaard.
  ()     link dit bericht


  2011-07-12Jan de Stripman blogt
  Jan van Vlierden is striptekenaar, schrijver en hobby-fotograaf in de WAO. Op zijn blog Stripman's Prikbord maakt hij ons deelgenoot van wat hem bezighoudt, verluchtigd met (strip)tekeningen en foto's van eigen hand. Dat gaat bijv. over de Tour de France, hommels, zijn naakte kat, dromen en ontbijten.
  Zijn connectie met De Hulpman is geheimzinnig.
  Zijn strips zien er zeer goed uit; we bevelen deze blog daarom van harte aan.
  ()     link dit bericht


  2011-07-12Promoot StripSter!
  Je bent enthousiast over StripSter en je wilt dat enthousiasme graag uitdragen op je eigen website, blog, hyves, facebook en wat dies meer zij. Bij onze nieuwe vormgeving hoort uiteraard een nieuwe button die je daarvoor kunt gebruiken:

  www.stripster.eu
  Stuur even een mailtje met jouw links naar nieuws@stripster.eu als je dat gedaan hebt. We zijn benieuwd wie er naar ons linkt, en zullen hier daarvan a.s. zaterdag melding maken. (aantal reacties: 6)
  ()     link dit bericht


  2011-07-13Inschrijven voor De Plastieken Plunk 2011
  Lap, het is weer zover! De vakantie is nog maar net aangebroken en die van Pulp Deluxe en Plots Stripmagazine zijn daar weer met hun Plastieken Plunk wedstrijd. Heeft een stripmaker dan nooit rust?
  De Plastieken Plunk is een jaarlijkse prijs voor het beste korte stripverhaal voor nederlandstalige of tekstloze strips uit de Benelux. De prijs bestaat uit twee onderdelen. Het verzamelde internet kan stemmen voor een publieksprijs die € 50,- in de wacht sleept en een professionele jury bekroont een winnaar met een Plastieken Plunk, € 250,- en eeuwige roem.
  De uitreiking van de prijs hangt samen met een feestelijk gebeuren: de Pépé Soirée. Dit evenement is de laatste jaren uitgegroeid tot een fantastische gelegenheid om tussen pot en pint meningen over de stripwereld uit te wisselen met stripmakers en stripfans van alle hoeken van het spectrum. De Pépé Soirée zal dit jaar op zaterdag 12 november plaats vinden in café Bal Infernal (Kammerstraat nr. 6, Gent, vlakbij de Vrijdagsmarkt).
  De deadline om in te sturen ligt op 30 september. Nieuw dit jaar is dat men zich moet inschrijven. Zo kunnen we alle deelnemers goed op de hoogte houden van allerlei nieuws en kunnen we ook een geheugensteuntje sturen wanneer de deadline nadert. Iedereen kan zich inschrijven op plastiekenplunk.be. Alles wat je moet weten om deel te nemen vind je in het officiële wedstrijdreglement op de site.
  Al wie denkt het in zich te hebben om in de voetsporen te treden van Brecht Evens, Pinda en Erwin Kho mag geen seconde aarzelen en dient zich terstond in te schrijven!
  We wensen de deelnemers alle succes! De redacties van Pulp Deluxe en Plots Stripmagazine.
  ()     link dit bericht


  2011-07-13Vrij Nederland met literaire stripspecial
  De Vrij Nederland van deze week bevat een literaire stripspecial.
  Deze bestaat uit het artikel Goede mannen lezen volwassen strips ("Strips zijn een volwassen literair genre geworden. En dat willen we vieren."), interviews met Joe Sacco ("Ik bedrijf trage journalistiek") en Thé-Tjong Khing ("Strip is een raar medium") en recensies van 65 literaire strips uit het afgelopen jaar.
  ()     link dit bericht


  2011-07-14Ankeland blog
  Anke tekent graag, dus is het leuk dat op het web te zetten (vinden sommigen).
  Op haar blog Ankeland vind je introspectieve stripjes in een stijl à la Hartjes / De Heer.
  Sommigen vinden dat ijdel geneuzel, anderen smullen ervan. Als je tot de laatste categorie behoort is Anke's blog beslist een wekelijks bezoek waard.
  ()     link dit bericht


  2011-07-14Komisch stripduo Hercules en Valkema
  Het bijdehante meisje Elsje is een graag geziene gast in Eppo. De vaders van Elsje, Eric Hercules en Gerben Valkema, werkten zo’n tien jaar geleden voor het eerst samen toen ze voor het blad Bobo een spin-off maakten van Jan, Jans en de kinderen, een stripje over Catootje en Jeroentje.
  Michael Minneboo schrijft erover.
  ()     link dit bericht


  2011-07-14Film van Aimée de Jongh op Best of Graduation
  Aimée de Jongh blogt:
  "My graduation film One Past Two will be playing in a loop at the Best of Graduation exhibition in exposition space BLAAK10, in the Witte de Withstraat, Rotterdam. It’s the expo space of my school, the Willem de Kooning Academy. It might be the last time in a while that it will play, so go go go!
  More information can be found here."
  De expositie loopt van 16 juli t/m 28 augustus 2011.
  ()     link dit bericht


  2011-07-15Tekenaars op de Kunststripbeurs Groningen
  De eerste namen van tekenaars op de Kunststripbeurs Groningen zijn bekend:
  Larie Cook, Maria van Driel, Lesanka Honigh, Janna Kool, Rosalie Lub, Sietske van der Meij, Ton Meijer, Arjan Reinders, Tijn Snoodijk, Anne Staal, Anniek Tijmes, Hendrik Vos, ArtEZ Zwolle, Koper Comics, Lamelos, Van Speijk, Zone 5300, Grunn: Avik Kumar Maitra, Erik Wielaert, Eric Snelleman, Naam, Diderik van Dijken, Vlerk, en Het Stripmuseum Groningen.
  Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. De beurs is op zaterdag 27 augustus.
  ()     link dit bericht


  2011-07-15Prof Oja-Aha 2 van Roel Venderbosch
  Nieuw verschenen: Prof Oja-Aha 2: Pistolen & zwarte gaten door Roel Venderbosch – wetenswaardigheden voor de jeugd.
  De 24 stripjes van 1 of 2 pagina's behandelen geschiedenis, aarde en ruimte. Deel 1 (Augurken & kwallen) gaat in 27 stripjes over planten en dieren. Deel 3 (Spuug & smeerolie) staat aangekondigd en gaat over lichaam en techniek. De stripjes werden eerder gepubliceerd in de Taptoe en het Belgische jeugdblad De Ontdekkers.
  De albums van Uitgeverij Roeland kosten € 7,95 en worden verspreid door Strips In Voorraad.
  ()     link dit bericht


  2011-07-16StripSter verlinkt #1
  Op 12 juli plaatsten we een oproep om ons te promoten met een link naar www.stripster.eu op je eigen website, blog, hyves, facebook en wat dies meer zij:


  Op de volgende 6 sites is een link geplaatst:
  Florien Born facebookFlorien Born hyves
  Jan de StripmanDirk
  StradivariusStradivarius

  Stuur een mail met jouw link naar nieuws@stripster.eu.
  Wordt over een week vervolgd.
  ()     link dit bericht


  2011-07-16Hallie Lama blogt
  Het was ten tijde van zijn geboorte dat Hallie Lama het levenslicht zag. Niet dat hij er toen nog veel mee kon, maar toch. Vandaag de dag gaat het hem wat beter af, is hij bijna zindelijk en tekent hij strips en cartoons. Van die flauwe. Met mannetjes en grote neuzen.
  Hallie blogt vrijwel dagelijks op Walhallie. Voor liefhebbers van Hein de Kort, maar dan vetter aangezet.
  Winnaar Clickburg Webcomic Award 2010.
  ()     link dit bericht


  2011-07-16Internationaal Cartoonfestival is 50 jaar
  Voor de 50ste keer is Knokke-Heist het mekka van de cartoon lach. Dit gouden jubileum viert Knokke-Heist met de nodige toeters en bellen. Twee maanden lang worden er meer dan driehonderd cartoons uit alle hoeken van de wereld geëtaleerd in het tentoonstellingspaviljoen op het strand aan het Casino. De overzichtstentoonstelling 50 jaar cartoons vormt het centrale luik van deze jubileumeditie.
  Nieuw dit jaar is de cartoonroute. Deze fietstocht loodst je langs de 50 ‘plezantste’ plekjes van Knokke-Heist.
  Het Cartoonfestival 2011 maakt van Knokke-Heist een uitgelezen plek waar liefde voor kunst en een gezonde dosis humor samengaan met genieten van alles wat Knokke-Heist te bieden heeft: natuurwandelingen, strand, gastronomie, shopping, puur genieten...
  Naar aanleiding van de 50ste verjaardag is het Cartoonfestival dit jaar volledig gratis. Het festival loopt van 17 juli tot en met 18 september 2011 en is dagelijks open van 10 tot 19 uur.
  ()     link dit bericht


  2011-07-17Maaike Hartjes blogt
  Maaike Hartjes kennen we uiteraard. Op My Little Hearts blogt ze meerdere keren per week in het Engels over haar wederwaardigheden. Reizen, commercieel werk, exposities, bespiegelingen worden in strips, tekeningen, foto's en teksten weergegeven.
  Daarnaast heeft ze haar portfolio maaikehartjes.nl.
  ()     link dit bericht


  2011-07-17Hollands Diep: Pontiac en Barends
  In het augustus/september nummer van Hollands Diep staat een dubbelportret van stripmakers Peter Pontiac en Merel Barends. Pontiac (60) krijgt in september de Marten Toonderprijs voor zijn oeuvre. Barends (31) is druk bezig met haar eerste grote striproman.
  Michael Minneboo schrijft erover. (en over Vrij Nederland)
  ()     link dit bericht


  2011-07-18Word jij de beste amateur striptekenaar van Nederland?
  Het Nederlands Stripmuseum Groningen daagt tekenliefhebbers uit. Hou jij van tekenen en kun je een stripverhaal van één pagina op papier zetten? Ga dan de uitdaging aan!
  Wat moet je doen? Teken een stripverhaal van 1 pagina met jouw held, jouw stad of jezelf in de hoofdrol. Gebruik je fantasie en maak er een spannend, avontuurlijk, gevaarlijk of gevoelig verhaal van! Klaar? Stuur je strip dan vóór 15 januari 2012 naar Het Nederlands Stripmuseum Groningen, Westerhaven 71, 9718 AC Groningen.
  Vergeet bij je inzending niet je naam, leeftijd, adres, e-mailadres en telefoonnummer te vermelden.
  Er zijn twee deelnemerscategorieën: 8 t/m 15 jaar, en 16 jaar en ouder. Een vakjury, bestaande uit een bekende striptekenaar en verschillende stripkenners, beoordeelt de inzendingen.
  ()     link dit bericht


  2011-07-18Gideon Brugman overleden
  Naar nu bekend wordt gemaakt is op zaterdag 9 juli 2011 striptekenaar Gideon Brugman in zijn slaap gestorven aan een hartstilstand. Gideon zou op 11 juli 69 jaar zijn geworden.
  Brugman is o.a. bekend van de stripverhalen Patty, Zonk en Stronk en de griezoloog Professor Ambrosius, die hij tekende op scenario van Lo Hartog van Banda (1916-2006).
  foto: Gideon signeert in 2000 in stripwinkel Ambrosius.
  ()     link dit bericht


  2011-07-18Tekeningen van Thé Tjong-Khing
  Op de weblog van Robin Schouten staat een prachtige foto en tekeningen van Thé Tjong-Khing die niet in Eppo nr. 13 staan bij het Portret over Khing.
  Zeker de moeite waard!
  ()     link dit bericht


  2011-07-19Aimée de Jongh blogt
  StripSter stond aan de creatieve wieg van Aimée de Jongh. In het afgelopen decennium heeft ze zich ontwikkeld tot een volwassen kunstenares, met publicaties in o.a. Mooi is dat, Het Nationaal Historisch Museum, een 3e prijs bij de Benelux Beeldverhalen Prijs (NRC Next), commercieel werk en animatie.
  Op haar portfolio vind je ook haar schetsblog.
  ()     link dit bericht


  2011-07-19Bert Bus 80 jaar
  Vandaag is de Nederlandse striptekenaar Bert Bus (Santpoort, 1931) 80 jaar geworden. Kijk op de blog van Robin Schouten voor een mooie cover van Stef Ardoba.
  In Stripnieuws 43 (juli 2011) kun je een special met getekende hommages bewonderen van o.a. Peter de Wit, Aloys Oosterwijk, Eric Heuvel, Jan Kruis, Uco Egmond, Hans van Oudenaarden en Jan Steeman. Proficiat namens StripSter!
  ()     link dit bericht


  2011-07-20Conocer StripSter: onze tekenaars in Spanje
  StripSter-tekenaars in Spanje is een feit.
  Op de grote Spaanse stripsite Tebeosfera is een uitvoerig overzichtsartikel te lezen over het verleden, heden en toekomst van StripSter. Klik op de link StripSter, todo por el tebeo.
  Tevens zijn er stripplaten en covers in het Spaans te bewonderen van D'Auwe, Walter Laureysens, Ranzah, AAaRGh, Paul Provinciael, Rodney Rogers & 3drender, Eric Hebben, MaCo, Juul en Andreja & Santi en InterStripplaten (op scenario van Arno van Dijk) van Hans Verbeek, Steven van Dyck, Rob Brandon en Martin van der Schuijt. Neem een kijkje!
  Een unieke gebeurtenis mogelijk gemaakt door Spaanse stripliefhebbers voor hun Nederlandse collega's. ¡Olé y gracias!
  ()     link dit bericht


  2011-07-21Iedereen kan grappen maken… zelfs slechte
  Hein & HaaZ zijn de initiatief-nemers van Ministerie van Blabla, een website waar iedereen zijn humoristische ei kwijt kan.
  Elke maandag plaatst het tweetal een grappige strip met tekst waarna de lezer zijn of haar tekst aan mag leveren. De beste teksten worden vervolgens op dinsdag, woensdag en donderdag op de website geplaatst. De vrijdag is ingeruimd voor de slechtste tekst. “Die zullen er immers ook zijn. Maar zelfs slechte teksten kunnen op hun manier weer erg grappig zijn”, aldus HaaZ.
  Ministerie van Blabla haakt met deze website in op het idee van crowdsourcen: het via internet inzetten en activeren van de lezer. “Er zijn genoeg mensen die leuke teksten kunnen verzinnen. Stiekem hopen we er eigenlijk ook op dat andere mensen met betere en leukere teksten komen dan die wij op de maandag presenteren. Graag zelfs, dat komt de website alleen maar ten goede”, aldus Hein.
  ()     link dit bericht


  2011-07-21ZozoLala stopt na 30 jaar
  In 1982 startte stripwinkel De Noorman met ZozoLala, een gratis 2-maandelijks stripinformatie-blaadje. Al snel werd het bereik vergroot en groeide ZozoLala uit tot de unieke formule die het 30 jaar heeft gehanteerd: bekostigd door de deelnemende stripwinkels wordt het blad gratis verstrekt aan hun klanten.
  ZozoLala heeft altijd een belangrijke educatieve rol vervuld, met haar oog voor de betere strips en nieuw talent uit de Nederlandse en Vlaamse stripwereld (Acacialaan). Gedegen interviews, besprekingen, recensies en achtergrondartikelen maakten het tot een blad om elke 2 maanden naar uit te zien.
  Nu, na 30 jaar, is de koek echter op. Hans van Soest: "Dat 't economisch slechter gaat, merken we ook. Omdat we te veel van het blad houden om 't te laten doodbloeden, hebben we besloten eind dit jaar te stoppen. Met pijn in 't hart, dat wel. maar beter dan dat we straks nog moeite hebben ZozoLala fatsoenlijk te vullen."
  Nummer 180 zal dit tijdperk afsluiten met een (naar te verwachten lezenswaardige) terugblik.
  Voor mij vervult ZozoLala een unieke en niet te vervangen rol in ons stripwereldje, en ik zal het blad missen. Mijn dank gaat uit naar de vele vrijwilligers die het blad al die jaren een prachtige en professionele inhoud hebben gegeven.
  ()     link dit bericht


  2011-07-21Komkommertijd voor Donald Duck
  Deze week bij de C1000: bij aankoop van 2 aktie-komkommers een Donald Duck komkommerspecial. Zolang de voorraad strekt.
  ()     link dit bericht


  2011-07-22Brom & Vlieg Comic nr. 1
  Sandra de Haan maakt voornamelijk autobiografische strips. Daar verscheen niet zo gek lang geleden de bundel Hokjesdenken van. In die strips voert ze zichzelf en haar omgeving op als personages die de lusten en lasten uit hun eigen kleine wereldje en de grote buitenwereld bekampen, beminnen en vooral van commentaar voorzien. Nu komt De Haan op de proppen met twee nieuwe personages: Brom & Vlieg, insecten die in gagstrips van één à twee pagina’s tot ons komen. Is dit dan helemaal fictie?
  Peter Moerenhout recenseert het.
  ()     link dit bericht


  2011-07-23Swarte, Kuijpers & Heuvel in het Spaans
  De Spaanse stripsite TebeosBlog herinnert het Spaanse strippubliek eraan dat er verschillende Nederlandse striptekenaars in Spanje vertaald zijn:
 • Katoen en Pinbal van Joost Swarte in het Spaans en Catalaans door uitgeverij La Cúpula te Barcelona: Algodón y Pistón (Spaans), La volta al món de Ric i Clara (Catalaans).
 • Franka (Henk Kuijpers) in het Spaans: Los dientes del dragón, La caída del dragón, Competencia criminal, El misterio del buque fantasma en La venganza del Sol del Norte. Dezelfde albums zijn ook in het Catalaans en Gallisch te lezen.
 • January Jones, Eric Heuvel & Martin Lodewijk, in het Spaans bij uitgeverij Juventud (Barcelona): Objetivo: Montecarlo, La calavera del sultán Mkwawa en Las minas del rey Salomón. In het Catalaans: Les aventures de January Jones bij Uitgeverij Joventut te Barcelona.
  ()     link dit bericht


 • 2011-07-23Brecht Evens grijpt naast Eisner Award
  Op 15 april schreven we over de nominatie van Brecht Evens' The Wrong Place (Ergens waar je niet wil zijn) voor de Eisner Award 2011 - Best Painter/Multimedia Artist (interior art).
  Helaas is het bij die nominatie gebleven; winnaar in deze categorie is Juanjo Guarnido met Blacksad.
  Op comicmix.com vind je een realtime geactualiseerd overzicht van alle prijswinnaars.
  ()     link dit bericht


  2011-07-23Een week vol bedroevend stripnieuws
  Michael Minneboo schrijft in zijn Striptips over ZozoLala, Gideon Brugman en Brecht Evens. Daarbij verwijst hij 2x naar StripSter, waarbij hij (terecht) opmerkt: "Helaas kan je bij StripSter niet direct naar een bericht linken, je moet even scrollen door hun nieuwsartikelen."
  Om hem wat op te vrolijken is die link-mogelijkheid nu ingebouwd.
  ()     link dit bericht


  2011-07-24Albo Helm blogt
  Albo Helm stond de afgelopen decennia aan de wieg van verschillende vernieuwende initiatieven in het Nederlandse stripwereldje, zoals Nukomix, De Inktpot en de Utrechtse Kunststripbeurs. Daarnaast kennen we hem natuurlijk ook van zijn publicaties op StripSter.
  Op het web vinden we Albo in zijn portfolio, de wekelijkse Croquette Kronieken en zijn dagelijkse blog, waarin hij vooral Person-of-the-Day tekeningen plaatst.
  Aktief mannetje, die Albo!
  ()     link dit bericht


  2011-07-24Eric Heuvel in Quest Historie
  In de nieuwe Quest Historie (nummer 3) een uitgebreid interview met Eric Heuvel, met veel beeldmateriaal en foto's.
  ()     link dit bericht


  2011-07-25Interviews met StripSter tekenaars
  Redacteur Santiago Martín start een nieuw StripSter-onderdeel: Santiago in gesprek met .... Met dit onderdeel zorgen we ervoor dat ons publiek onze tekenaars beter leert kennen en een beeld krijgt van waar ze op creatief gebied mee bezig zijn.
  Rob Brandon, Jamie de Jonge, Marq van Broekhoven en Sandra de Haan hebben al enthousiast gereageerd. Andere tekenaars zullen spoedig door Santiago per mail benaderd worden. Maar je kunt jezelf ook aanmelden op nieuws@stripster.eu.
  Uiteraard worden de interviews voorzien van door de tekenaars geleverd beeldmateriaal.
  Op het Forum kunnen we over de interviews van gedachten wisselen.
  A.s. woensdag verschijnt het interview met Rob Brandon.
  ()     link dit bericht


  2011-07-26StripSter onbereikbaar
  Door technische problemen is StripSter ruim een dag niet bereikbaar geweest. Onze host ging verhuizen, wat kennelijk met de bakfiets gebeurde.
  Niet alleen de site, maar ook onze mailservers funktioneerden niet meer. Mocht je ons gemaild hebben op een van de StripSter mail-adressen tussen gisteren 14:00 uur en vandaag 17:00 uur, verzoeken we je dat nu nogmaals te doen.
  ()     link dit bericht


  2011-07-27Santiago in gesprek met Rob Brandon
  Rob Brandon (1947) is een van de tekenaars met de meeste publicaties in Strips op zijn conto.
  Hoog tijd om kennis te maken met de man achter die constante productie: wie is Rob, wat drijft hem, hoe staat het met Project Alpha en wat is zijn connectie met de stripscene op Malta?
  Lees de antwoorden in mijn interview met Rob.
  ()     link dit bericht


  2011-07-27De lens van Spinoza door Jaron Beekes
  In oktober verschijnt bij Oog&Blik | De Bezige Bij De lens van Spinoza van Jaron Beekes.
  De lens van Spinoza vertelt de bewogen geschiedenis van Nederlands grootste filosoof Spinoza (1632-1677) en geeft tegelijk een beeldende en toegankelijke inleiding op zijn werk.
  Jaron Beekes (1982) studeerde Algemene Cultuurwetenschappen (VU), Illustratieve Vormgeving (HKU) en Beeld en Taal (Gerrit Rietveld Academie) en maakte zelfs een van die studies af!
  De paperback van 160 pagina's zal € 17,50 gaan kosten.
  De uitgave zal vergezeld gaan van een tentoonstelling in het Joods Historisch Museum.
  ()     link dit bericht


  2011-07-27Alle strips van Peter Pontiac in 1 bundel
  Op 9 september 2011 ontvangt Peter Pontiac de prestigueuze Marten Toonderprijs voor zijn hele oeuvre. Oog&Blik | De Bezige Bij brengt dan Rhythm uit, een uitgelezen kans om je Pontiac-verzameling compleet te maken, of om kennis te maken met een van de grootste striptekenaars van Nederland. In Rhythm zijn alle strips chronologisch geordend en geven zo de ontwikkeling van de meester weer. De echte undergroundstrips uit de jaren 70 staan in dit boek, maar ook de latere reclamestripjes en de lange verhalen Lost in the Lowlands en Requiem Fortissimo.
  Het boek is gebonden, 375 pagina's en zal € 29,90 gaan kosten.
  Op 10 september opent de Pontiac Overzichtstentoonstelling in het Graphic Design Museum te Breda.
  ()     link dit bericht


  2011-07-27Interview met Tjong-Khing in Vrij Nederland
  In de bijlage Republiek der Letteren van het weekblad Vrij Nederland (20 juli 2011) kun je een recent interview lezen met Thé Tjong-Khing (1933). "Strip is een raar medium. Eigenlijk is het iets voor meisjes...", aldus de bekende kinderboekenillustrator.

  Ook het artikel Goede mannen lezen volwassen strips uit VN is online te lezen.
  ()     link dit bericht


  2011-07-28Heinz als kado voor Sint en Kerst
  In november verschijnen bij Oog&Blik | De Bezige Bij 2 pockets van Nederlands beroemdste stripkater Heinz.
  Niks mis met koken en Niks mis met kinderen bundelen telkens de 100 beste stroken van Windig & De Jong in een scherp geprijsde themapocket, ideaal als kado voor de december-feestdagen.
  De pockets gaan € 7,50 kosten.
  ()     link dit bericht


  2011-07-28Wat wij moeten weten 2 van Willy Linthout
  In november verschijnt bij Oog&Blik | De Bezige Bij het tweede deel van Wat wij moeten weten: De ingreep van Willy Linthout, een striproman die de wereld verklaart (althans voor even).
  Moeder wordt geopereerd en dat dreigt mis te lopen. In haar narcoseroes herbeleeft ze haar verleden op een akelige manier. Maar moeder komt erbovenop. Het bezoek van haar zoon Valère confronteert hen beiden met hun enorme beperkingen.
  De softcover van 48 pagina's zal € 11,95 gaan kosten.
  ()     link dit bericht


  2011-07-28Tot ziens, Justine Keller van Spinvis & Kolk
  Omstreeks 15 november verschijnt bij De Harmonie Tot ziens, Justine Keller, een uniek samenwerkingsproject tussen muzikant Spinvis en tekenaar Hanco Kolk.
  Kolk creëerde bij de liedjes van Spinvis een beeldverhaal dat op zichzelf staat, maar zonder de muziek niet zou bestaan. Een weergaloos album dat je onderdompelt in de kleurrijke wereld van Hanco Kolk met de wonderschone muziek van Spinvis.
  Spinvis treedt met Tot ziens, Justine Keller vanaf september op in Nederland en Vlaanderen.
  Gebonden boek met cd, 128 pagina's, € 21,90.
  ()     link dit bericht


  2011-07-28Parijse stripmuur bevestigt succes Vlaamse strip
  Op de binnenkoer van de Vlaamse vertegenwoordiging in Parijs (6, rue Euler), prijkt sinds 11 juli een Vlaamse stripmuur.
  Stripauteur Pieter De Poortere ontwierp op verzoek van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) het beeld voor de muur: personages uit naar het Frans vertaalde graphic novels van De Poortere zelf, Brecht Evens, Olivier Schrauwen, Judith Vanistendael, Randall.C en Jeroen Janssen hebben hun pagina's geruild voor een Parijs decor.
  ()     link dit bericht


  2011-07-29Nieuwe strip van Judith Vanistendael
  Bij Oog&Blik | De Bezige Bij staat voor januari 2012 aangekondigd Toen David zijn stem verloor van Judith Vanistendael. Judith is bekend van De maagd en de neger.
  Toen David zijn stem verloor is een hartverscheurende ziekte- en familie-geschiedenis. Dit verhaal begint op de kruising tussen leven en dood: Miriam bevalt van haar eerste kind en hoort vlak daarna dat haar vader David kanker heeft. In Toen David zijn stem verloor zoekt Vanistendael een antwoord op de vraag hoe het voelt als het leven een loopje met je neemt.
  Het boek is gebonden, 272 pagina's en gaat € 24,90 kosten.
  ()     link dit bericht


  2011-07-29Joe Sacco: Oorlogsjournalistiek in stripvorm
  Joe Sacco (Malta, 1960) mag de vader van de journalistieke strip worden genoemd. Hij verbleef in brandhaarden als de Gazastrook, Bosnië, Irak en won prijzen met de strips die hij daarover maakte: geen oorlogsstrips vol heldendaden waarin geweld en militaire macht centraal staan en verheerlijkt worden, maar strips vol persoonlijk verhalen van de burgers die zowel de levensbeslissende momenten beschrijven als het leven van alledag.
  "Het gaat vooral over mensen die de dood net een stap voor blijven."
  Michael Minneboo schrijft erover.
  ()     link dit bericht


  2011-07-30Nieuwe website van Stripwinkel Beo
  Stripwinkel Beo te Antwerpen heeft eindelijke een nieuwe website. Vanaf nu kun je daar terecht voor alle nieuwe strips, allerlei promoties, exclusieve items, info brochures (download) online bestellen en veel meer… Stripwinkel Beo, al 33 jaar het kloppende hart van de strip, kun je vinden aan de Oude Vaartplaats 16 te Antwerpen (Belgié).
  ()     link dit bericht


  2011-07-30Mini-stripjes van Petra Bouwens
  Bij De Noorman in Arnhem zijn 3 mini-boekjes van Petra Bouwens te koop.
  Echt iets voor de liefhebber, want de goed verzorgde strips van 6 à 12 pagina's op A6-formaat kosten € 5,- per stuk.
  ()     link dit bericht


  2011-07-31Pulpman 11 met Joe Sacco
  Recent verscheen Pulpman 11, het magazine met uiteraard veel werk van Fred de Heij.
  Dit nummer bevat 12 pagina's van en over Joe Sacco, 4 pagina's Alledaagse problemen van een Webhoofd (Spiderman) en Showcase van Frits Jonker.
  Verder strips van Ben Vranken, Anneke van Steijn, Yvan Mars & Koen Aelterman, Dav Guedin & Croaman, Hallie Lama, Besseron, Latuff en Fufu Frauenwahl.
  Pulpman 11 is 92 pagina's dik (z/w) en kost € 8,95.
  ()     link dit bericht


  68 berichten
  2011-08-01Tobkok 1 van Uco Egmond
  Op het Brabants Stripspektakel (27 en 28 augustus) verschijnt het 1e deel van Tobkok: Heeft het gesmaakt?
  Tekenaar Uco Egmond zal beide dagen aanwezig zijn om de strip te signeren.
  ()     link dit bericht


  2011-08-01Stephan Brusche blogt
  Stephan Brusche kenden we van zijn religieus getinte strips. Tegenwoordig lijkt hij vooral flash-gags te maken, een concept dat ik nog niet kende. Het levert leuke en verrassende resultaten op, mede door de simpele tekenstijl. Kijk daarvoor op sb77.nl bij Louis de leguaan of Daar Komen De Kabouters.
  De onderdelen Strips en Illustraties moet je echter ook niet overslaan.
  ()     link dit bericht


  2011-08-02De Bob Evers stripblog
  Op de Bob Evers stripblog van tekenaar Hans van Oudenaarden en scenarist Frank Jonker, vertellen ze wat ze allemaal uitspoken na, naast en weer voorafgaand aan de nieuwe Bob Evers stripverhalen.
  Na zes rug-aan-rug geproduceerde stripverhalen houden de mannen de komende paar maandjes even een Bob Evers-sabbatical.
  Wel Help me, Rhonda!, Nick en Simon (Tina) en diverse andere publicaties en activiteiten.
  En dan is er ook nog de blog Help me, Rhonda van HvO.
  ()     link dit bericht


  2011-08-02StripSter nogmaals in Spanje
  De bekende Spaanse stripsite Tebeosfera schenkt nogmaals aandacht aan onze site. Tebeosblog werkt als een soort venster voor wat er in de eigenlijke editie te verwachten is. En nu staan onze StripSter-tekenaars officieel in de Spaanse schijnwerpers.
  Nederland, Noorwegen en Slovenië zijn de drie landen die de hoofdrol spelen.
  Voor deze speciale gelegenheid heb ik tevens het artikel over Slovenië (hier geplaatst op 22 januari 2011 i.h.k.v. de Slovenië Special) in het Spaans herschreven en aangepast voor het Spaanse strippubliek.
  Geniet nog een keer van onze bekendheid in España. ¡Ole!
  ()     link dit bericht


  2011-08-03Santiago in gesprek met Jamie de Jonge
  Jamie de Jonge (1992) tekende al jaren meisjes met enorme ogen en lange benen, toen ze op haar 14e te horen kreeg dat ze manga tekende. Waarop ze zich in de manga ging verdiepen.
  In mijn interview met Jamie blijkt ze een duidelijke mening te hebben over manga, de vooroordelen en manga-meisjes.
  "Het leven zelf is al realistisch genoeg."
  ()     link dit bericht


  2011-08-04Mario De Koninck in Essensie

  Deze maand staat er een interview van vier pagina's met Mario De Koninck in het Amsterdamse blad Essensie. Het blad wordt in 20.000 exemplaren verspreid in coffeeshops. Leuk om weten is dat hij zelf rookt noch drinkt, maar blijkbaar was dat geen hinderpaal. Coffeeshopbezoekers blijken grote stripfans, en dat was reden genoeg om al die pagina's aan hem te spenderen.
  Het interview is hier te lezen.
  ()     link dit bericht


  2011-08-05Aarti Jainath blogt
  Aarti Jainath houdt al sinds 2006 een blog bij, waarin ze ons toont waar ze op creatief gebied mee bezig is. Ze heeft geen hoge productie, maar wat maakt ze een prachtig sensueel werk!
  Aarti's doodles zijn beslist een maandelijks bezoek waard.
  ()     link dit bericht


  2011-08-05Interview met Andrea Kruis
  Striptekenaar Andrea Kruis (Rotterdam, 1962), emigreerde acht jaar geleden naar Frankrijk. Daar woont ze nu samen met haar man en dochter.
  Journaliste Jorinda Teeuwen van RTV Rijnmond zocht haar op in het diepe Frankrijk voor een interview.
  Leven als een God in Frankrijk!
  ()     link dit bericht


  2011-08-058e Art Trek exhibition at Mekanik Antwerpen
  The 8th edition of the yearly Art Trek exhibition, opening on August 6 from 18h and running until September 17, gathers 14 up and coming international artists who showcase their talents in contemporary illustrative art... and more.
  With art by Ana Albero (ES), Ana Carucci (AR), Aidan Koch (US), Edel Rodriguez (CU), Ephameron (BE), Henning Wagenbreth (DE), Jack Teagle (UK), New 2 (AU), Olivier Schrauwen (BE), Paul Paetzel (DE), Romy Blümel (DE), Sainte Machine (FR), Till Hafenbrak (DE), Vagabundos (BE).
  Mekanik Strip - Sint-Jacobsmarkt 73 - 2000 Antwerp/Belgium.
  ()     link dit bericht


  2011-08-06Mangafique expositie in Den Haag
  Mangafique houdt gedurende augustus een expositie van illustratief werk geïnspireerd door manga, een Japanse vorm van striptekenen die stijgt in populariteit. Mangafique heeft van haar 60 aangesloten tekenaars 14 uitmuntende illustraties gekozen voor de expositie. Sommige zijn spannend, andere ontroerend, symbolisch, of gewoonweg mooi. De expositie toont een verscheidenheid aan stijlen in een aantal van de beste manga-geïnspireerde werken die Nederland te bieden heeft. Er is werk te zien van Aimée de Jongh, Dalischa de Kok, Els Deckers, Karlijn Scholten, Mandy Huppertz, Natalie Man, Roxy van Beek, Shanna Paulissen, Toni Helm en Valerie Chang.
  American Book Center 2e verdieping, Lange Poten 23, Den Haag
  1 t/m 31 augustus dagelijks van 11:00 tot 17:00 - toegang gratis
  ()     link dit bericht


  2011-08-06De Bullet Hole City Almanak is uit!
  Een 280 pagina's tellend, luxe editie, gebonden naslagwerk met werkelijk alles over The White Cowboy en de stad, die hij zo graag van de ondergang mag komen redden.
  Vol met afbeeldingen uit de serie, maar ook oude foto's, touristische routes en streekgerechten. De geschiedenis van Bullet Hole City, het kerkelijk leven, vrouwelijk schoon, alles komt aan bod en wordt uitgebreid beschreven.
  Tekst en tekeningen: Martin-Jan van Santen
  Hardcover, gebonden editie met stofomslag: € 68,-
  Softcover paperback: € 55,-
  Wij staan op het Kamper Stripspektakel, zaterdag 20 augustus 2011 in de Oudestraat 188, voor muziekhandel Reichenbach.
  Bekijk de promotiefilm op YouTube.
  ()     link dit bericht


  2011-08-07Nieuwe druk van Peter Pontiac's Kraut
  Peter Pontiac (Beverwijk, 1951) ontvangt op 9 september a.s. tijdens het Stripfestival Breda de Maarten Toonderprijs 2011. Op die dag wordt er een overzichtstentoonstelling van Pontiac in het Graphic Design Museum in Breda geopend die tot 27 november duurt. Naar aanleiding van deze gebeurtenissen brengt Uitgeverij Podium een derde druk ('volkseditie') uit van zijn biografiek Kraut.
  Robin Schouten schrijft over de verschillen met de eerdere versies.
  ()     link dit bericht


  2011-08-07Promofilm voor Carrots Included
  Van Mattt Baay verscheen onlangs Bunbun: Carrots included.
  Op YouTube heeft hij een promofilm gezet voor deze uitgave (en zijn nog 20 andere animaties van zijn hand te zien).
  ()     link dit bericht


  2011-08-08Brecht Evens blogt
  Op zijn blog Brecht Nieuws kun je de ontwikkeling volgen van De Liefhebbers / The Making Of, het nieuwe boek van Brecht Evens dat in oktober zal verschijnen.
  Brecht heeft wereldwijde faam gekregen met vertalingen in het Engels, Frans, Duits en Spaans van Ergens waar je niet wilt zijn. Met als (voorlopig) hoogtepunt de recente nominatie voor een Eisner-award. Helaas won hij die niet.
  ()     link dit bericht


  2011-08-08Stripgids 25
  De nieuwe Stripgids ligt vanaf deze week in de openbare bibliotheken van de provincie Antwerpen, en later ook in de Vlaamse stripspeciaalzaken. Met dit 25ste nummer maakt het stripblad zijn vijfde jaargang rond.
  In deze Stripgids:
  • Gesprek met Mariscal, de Spaanse superster-tekenaar
  • Het grote Nicolas de Crécy-interview
  • Dossier Bob De Moor
  • Debuutstrip van Jelle Kindt
  • De stripgedichten van Edward van de Vendel
  • 10 jaar Oogachtend: gesprek met uitgever Johan Stuyck
  • Essay door Jan Baetens
  • Uren van bewondering door Kris Jacobs
  • de vaste rubrieken en strips.
  ()     link dit bericht


  2011-08-08De Stripfanaat in Tilburg gaat sluiten
  René Uijens sluit op 20 augustus zijn winkel De Stripfanaat. Door een teruglopende verkoop is deze winkel in Tilburg niet meer rendabel. De resterende voorraad zal hij online verkopen.
  ()     link dit bericht


  2011-08-08Stripsmagazijn in Hilversum gaat ook sluiten
  Ook Koen van Stripsmagazijn in Hilversum kondigt sluiting aan. De winkel staat al 3 maanden te huur en zal uiterlijk 31 december dichtgaan.
  ()     link dit bericht


  2011-08-09Boekholt deel 2
  Op het Brabants Stripspektakel (27 en 28 augustus) presenteert Boekholt zijn 2e boekje: Niet waar... ik ook! De Eindhovense tekenaar zal beide dagen aanwezig zijn om te signeren, maar je kunt ook een gesigneerd exemplaar bestellen op zijn site.
  ()     link dit bericht


  2011-08-09Scenario-schetsen van Claire
  Robert van der Kroft (Haarlem, 1952) plaatst elke maandag scenario-schetsen op de Claire website. Een leuke en originele manier om zo de ontwikkeling van de strip Claire mee te maken.
  Tevens staat op YouTube de Videoballoon van bijna 2,5 uur uit 1995 met de Wiroja's (Robert van der Kroft, Wilbert Plijnaar & Jan van Die).
  ()     link dit bericht


  2011-08-09Striptember in Amsterdam
  Voor de eerste keer vindt dit jaar in Amsterdam Striptember, de maand van het stripverhaal plaats. Dit evenement, dat voortaan jaarlijks plaats zal vinden, biedt een aantal culturele centra in
  Amsterdam de mogelijkheid werken te presenteren van striptekenaars van over de hele wereld.
  Striptember Amsterdam
  Momir Stosic Moki - awamoki@yahoo.com
  Facebook-Striptember Amsterdam (pagina)
  Zie het overzicht van activiteiten onder Agenda.
  ()     link dit bericht


  2011-08-10Santiago in gesprek met Jeroen Putman
  Jeroen Putman (1975) is meubelmaker en vrijwilliger bij een alternatieve scouting.
  Wat zijn depressie en paniekaanvallen met Wollie te maken hebben lees je in mijn interview met Jeroen.
  "Inspiratie haal ik meestal uit dromen of sferen van mijn favoriete muziek."
  ()     link dit bericht


  2011-08-10Otto 1 van Huub van Overveld
  Tot 2 jaar geleden publiceerde Huub van Overveld regelmatig op StripSter.
  Nu heeft hij zijn eerste boekje uitgebracht: Otto 1: Neemt alles letterlijk.
  Het bevat de eerste 120 Otto-gags voor de Roosendaalse Krant (44 pagina's zwart/wit) en is voor $ 5,50 te bestellen op ComicsMonkey.
  ()     link dit bericht


  2011-08-11Zomerzoekplaten van Vlaamse tekenaars
  In de weekendbijlage van de Belgische krant Het Nieuwsblad kunnen we deze zomer eindeloos staren op prachtige zoekplaten van bekende Vlaamse tekenaars waarbij de lezer steeds een opdracht moet vervullen. Ilah, Kim Duchateau, Urbanus en Lectrr zijn de revue al gepasseerd. Deze week heeft Jan Bosshaert een tekening gemaakt met als taak een dom blondje vinden. Je kunt de tekening op groot canvas winnen. Aanstaande zaterdag is Randall C. aan de beurt met een andere tekening en opdracht.
  ()     link dit bericht


  2011-08-12De Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde
  De Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde heeft sinds vandaag een nieuwe site. Deze is te vinden op stripgilde.be, en de leden zullen in de komende weken hun profielen op de site zetten. Momenteel staan die er al op van Wim Swerts, Ivan Claeys, Steven Dupré en Kristof Spaey.
  Bedoeling is om naast een overzicht van de Vlaamse stripwereld regelmatig nieuwsberichten te brengen, via de officiële nieuwsberichten of via de blog van de site.
  Stripgilde is ook een uitgeverij gestart. Aangekondigd staan een heruitgave van de trilogie Misschien, Nooit, Ooit van Kristof Spaey en het nieuwe Midgard van Steven Dupré. De uitgaves worden op donderdag 8 september gepresenteerd in het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal.
  Een site om in de gaten te houden!
  ()     link dit bericht


  2011-08-12Midgard 1 van Steven Dupré
  Op 14 september verschijnt Midgard 1: De aanval / De inval van Steven Dupré.
  Midgard ontwikkelt twee parallelle verhaallijnen.
  De Aanval is Middeleeuws. Ze begint met een groep Vikingen die een strook van de Vlaamse kustlijn plunderen. Aan de andere kant van het boek: De Inval, in het science-fictiongenre. Een jonge buitenaardse delinquent, Oon, is van zijn planeet verbannen en belandt na een helse achtervolging per ongeluk op de Aarde.
  Beide zijden van het boeken tellen exact hetzelfde aantal pagina's en eindigen vanzelfsprekend middenin, met dezelfde scene: de ontmoeting tussen Oon en de Vikingen.
  Deze softcover uitgave van De Vlaamse Onafhakelijke Stripgilde omvat 224 pagina's en gaat € 14,99 kosten.
  ()     link dit bericht


  2011-08-13Misschien / Nooit / Ooit van Spaey en Legendre
  Op 14 september verschijnt bij De Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde ook de trilogie Misschien / Nooit / Ooit van Kristof Spaey en Marc Legendre.
  Laura Dupin, Egon Angleton, Taw Erris. Drie persoonlijkheden, drie perspectieven. Hun levens zullen in elkaar verstrengeld geraken in een periode van enkele dagen.
  Niets is wat het lijkt in deze trilogie. Ieder album wordt verteld vanuit het perspectief van één van de hoofdpersonages, we kruipen in hun hoofd en volgen hun interne monoloog. In elk deel worden nieuwe stukjes van de puzzel aangereikt en herschikt. Ze zullen op een verrassende manier in mekaar passen en een heel ander beeld vormen dan op het deksel van de doos stond.
  Misschien en Nooit omvatten beide 48 pagina's in kleur en kosten € 7,99. Deze delen werden eerder als dubbelbum uitgegeven door Oogachtend. Ooit omvat 72 pagina's in kleur en kost € 9,99.
  ()     link dit bericht


  2011-08-13Oktoknopie-kamer in Groninger Stripmuseum

  Gerard Leever meldt ons dat in het Nederlands Stripmuseum in Groningen de Oktoknopie-kamer te bewonderen is.
  Bij je volgende bezoek aan het museum kun je je dus in zijn lieftallige werkelijkheid onderdompelen.
  ()     link dit bericht


  2011-08-13Suus & Sas-special van Gerard Leever
  De Oktieknopie-kamer is niet het enige dat Gerard ons te melden heeft.
  Op 25 augustus komt bij uitgeverij Sanoma de Suus & Sas-special uit.
  Het album bevat behalve een selectie strips uit de begintijd van de Tina-tweeling (eerder verschenen in de eerste twee inmiddels uitverkochte albums) ook een spel, dagboek-pagina's van Suus & Sas, een makeover, een kort geschreven verhaal en nog veel meer.
  ()     link dit bericht


  2011-08-14De Noorman op vakantie
  Stripwinkel De Noorman in Arnhem gaat op vakantie van maandag 22 augustus t/m maandag 5 september. Let op! Dat betekent dus dat we pas op dinsdag 6 september weer open gaan.
  ()     link dit bericht


  2011-08-14Geef je eigen boek of blogboek uit
  Je eigen boek uitgeven. Het is dé oplossing voor schrijvers die geen uitgever kunnen vinden, maar toch hun woorden op papier willen aanbieden. Het kan binnenkort op Manuscripta (met gratis exemplaar).
  Michael Minneboo schrijft erover.
  ()     link dit bericht


  2011-08-15Jorikus Magnus van Verhast en Criva
  In september verschijnt bij Uitgeverij Saga het eerste deel van Jorikus Magnus: Het verdrag. Het verhaal van deze mideleeuwen-strip loopt parallel aan het leven van Kareld de Grote, en komt van de hand van de Vlamingen Verhast en Criva.
  Het hardcover album in de collectie Extra gaat € 19,99 kosten.
  ()     link dit bericht


  2011-08-15Uitreiking Marten Toonderprijs aan Peter Pontiac
  Peter Pontiac ontvangt de Marten Toonderprijs op vrijdag 9 september 2011 in de Grote Kerk aan de Grote Markt in Breda.
  Tot 20.00 uur is speciaal voor de genodigden in het Graphic Design Museum aan de Boschstraat 22 in Breda de tentoonstelling Peter Pontiac, comix, hot pix & tragix te zien.
  PROGRAMMA:
  16.30 uur - ontvangst in de Grote Kerk
  17.00 uur - uitreiking Marten Toonderprijs
  18.00 uur - borrel
  19.00 uur - opening tentoonstelling in het Graphic Design Museum en presentatie van Rythm, het verzameld werk van Peter Pontiac
  ()     link dit bericht


  2011-08-1626e Brabants Stripspektakel
  Afgelopen jaar vierde het Brabants Stripspektakel haar zilveren lustrum. Voor organisator Johan Gerlings een goede aanleiding om te stoppen.
  Desondanks vindt dit jaar de 26e editie plaats. Patrick van Gelder heeft het stokje overgenomen. Met de hulp van Johan heeft hij ervoor gezorgd dat het stripspektakel op de vertrouwde wijze doorgang vindt.
  Ook dit jaar zullen ruim 25 tekenaars signeren. Naast de al eerder gemelde beursuitgaven (Niet waar... ik ook! van Boekholt en Tobkok van Uco Egmond) zullen ook Prof. Status 4: het zeemonster van Guy Counhaye en een heruitgave van Suske en Wiske en de Vliegende Klomp gepresenteerd worden.
  De beurs vindt plaats op 27 en 28 augustus in Health & Sports Club Valkencourt, Pastoor Heerkensdreef 15 te Valkenswaard.
  De toegang blijft betaalbaar met € 4,- (kinderen € 2,-).
  ()     link dit bericht


  2011-08-17Santiago in gesprek met Sandra de Haan
  Sandra de Haan (1969) kennen we van haar autobiostripjes, Brom & Vlieg en haar betrokkenheid bij Zone5300.
  In mijn interview met Sandra spreek ik haar daarover, haar commerciële opdrachten en het Zone5300 Agentschap.
  "Ik mis vaak humor in de vele autobiostrips die vrouwen maken."
  ()     link dit bericht


  2011-08-18Gratis stripkunst in Breda
  Wie het Stripfestival Breda te duur vindt kan in het weekeinde van 10 en 11 september gratis terecht in het Graphic Design Museum in Breda voor het puikje van de Nederlandse stripwereld.
  De Kunststripbeurs (normaliter in Utrecht) vindt er plaats, met een 60-tal tekenaars verdeeld over beide dagen.
  Daarnaast zijn de Pontiac- en Wasco tentoonstellingen er in dat weekeinde gratis te bezichtigen (normaal € 7,50).
  Verder is in Het Huis voor Beeldcultuur de expositie Nieuw Striptalent te zien - maar daarvan is niet duidelijk of het gratis is.
  (Nadere informatie onder Agenda en Exposities.)
  ()     link dit bericht


  2011-08-19Wie is jouw ultieme Superheld NL?
  In de Quest van september staat een artikel over Superhelden NL, met illustraties door Romano Molenaar, Lamelos, Dieter van de Ougstraete, Erik Kriek (afb.) en Michiel van de Pol.
  Er is een wedstrijd aan verbonden, waarbij de origineelste reacties een afdruk op canvas plus een gesigneerde originele tekening kunnen winnen.
  ()     link dit bericht


  2011-08-19Presentatie Psychopâté van Johnny Bekaert
  U wordt vriendelijk doch met aandrang uitgenodigd aan de uitgelezen voorstelling van Psychopâté, een boek van Johnny Bekaert bij te wonen. Dit zal gebeuren in aanwezigheid van de pleger deses, alsook van prof. Jean Paul Van Bendeghem die het inleidend woord op gepaste wijze zal te berde brengen.
  Het boek van 172 pagina's met gesigneerde kunstprint kost € 40,-. Het bevat 77 tekeningen met bijbehorende schetsen en is drietalig (nederlands, engels, frans).
  De presentatie zal doorgaan in Redloft, Hugo Van Goesstraat 17A te Gent, op donderdag 29 september om 19u30.
  Gelieve bij voorkeur een bericht te geven op jb@johnnybekaert.be.
  ()     link dit bericht


  2011-08-19Catullus dumpt strips
  De afgelopen voorjaar verschenen strips De dagelijkse dingen van Flo en Twee onde één kap van Ype + Willem liggen nu voor € 2,50 in de stripwinkel. Grijp je kans!
  ()     link dit bericht


  2011-08-20Studio Bontekoe start striptekenschool
  Woensdag 31 augustus start Studio Bontekoe haar eigen striptekenschool voor kinderen uit regio Amersfoort.
  De lessen: In zes lessen leren de kinderen, onder begeleiding van striptekenaar Gerben Bontekoe, een eigen stripfiguur ontwerpen waarmee uiteindelijk een heus stripverhaal wordt gemaakt. Na het eerste blok van zes lessen kunnen de kinderen doorstromen naar een volgend blok om nog meer te leren over het striptekenvak. De lessen zijn interactief, leerzaam en fun!
  Voor wie: De lessen zijn geschikt voor kinderen tussen de zeven en dertien jaar. Elk kind kan op zijn of haar eigen niveau mee doen. Door de kleine groepen kan Gerben ieder kind individueel begeleiden zodat de beste resultaten kunnen worden geboekt.
  Opendag: Ter kennismaking organiseert Studio Bontekoe een opendag op woensdagmiddag 24 augustus om 14:00 uur op basisschool De Kinderhof in Amersfoort. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen en een praatje te maken met Gerben.
  Studio Bontekoe: Gerben Bontekoe werkt al ruim 7 jaar als freelance striptekenaar. Zijn werk is terug te vinden in schoolboeken, jaarverslagen, spelletjes en meer. Daarnaast is hij de bedenker en tekenaar van de strips Putz, Koning Karel en Poepie van de Pannekom.
  Een jaar geleden begon Gerben met het geven van workshops en cursussen wat al snel een groot succes werd. Inmiddels reist hij heel het land door om kinderen en volwassenen te leren striptekenen.
  Meer info: Alle informatie is te vinden op www.studiobontekoe.nl.
  ()     link dit bericht


  2011-08-20Klopjacht op virtuele kinderporno
  Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie, is er klaar mee: virtuele kinderporno moet worden aangepakt, vindt hij. Dus ook getekende afbeeldingen waar geen kind voor is misbruikt. Opstelten en het OM maken geen onderscheid tussen ‘reguliere’ kinderporno en virtuele kinderporno, dus tekeningen, strips, animaties en computerafbeeldingen die duidelijk nep zijn en waar geen enkel kind voor model heeft gestaan of voor misbruikt is.
  Michael Minneboo schrijft erover (en vraagt jouw mening).
  ()     link dit bericht


  2011-08-20Django heeft nog 2 dagen
  Lieve mensen, een van de laatste smeekschriften. Django heeft nog maar twee dagen, dus als je er over denkt een gift te doen dan is er weinig tijd meer.
  Zie voordekunst.nl met de artikelen, plaatjes en filmpjes
  Je moet je registreren. Na een bevestigingsmail krijg je een account bij voordekunst en dan kun je storten op mijn project.
  Een simpele manier is een donatie doen op mijn girorekening 7035022 t.a.v. : T.R.F. van Broekhuizen O.V.V.: Django 3.
  (Stuur mij wel een mail dat je het per giro gedaan hebt, want dan kan ik de donatie alsnog op de site zetten.)
  Wat krijg je sowieso na een gift? Het stripboek: Django 3 - Een Ave Maria voor de IJzer.
  ()     link dit bericht


  2011-08-21Dr. Sketchy's Anti-Art School in Amsterdam
  Michael Minneboo bericht over Dr. Sketchy: modeltekenen met een burlesque twist. Dit fenomeen is ontstaan in New York en verspreidt zich over de wereld.
  Op vrijdag 16 september vindt de eerste Dr. Sketchy avond plaats in Amsterdam in Club 8, Admiraal de Ruyterweg 56. De toegang is € 10,-
  ()     link dit bericht


  2011-08-21De Andere Strip in Vlaanderen
  Van 30 augustus tot 30 september vindt de 4e editie van De Andere Strip plaats. Bij dit initiatief van boek.be kun je in de deelnemende Vlaamse boekhandels en stripwinkels 24 strips kopen met een korting van € 2,50 tot € 5,-.
  De kortingsbonnen vind je in een bijlage van de Humo van 30 september, welke ook in de betreffende winkels verkrijgbaar zal zijn.
  ()     link dit bericht


  2011-08-22Santiago in gesprek met Marq van Broekhoven
  Marq van Broekhoven (1960) kennen we van zijn alpinopet, als schoolmeester en als striptekenaar die Denkt en wiens Peer vanwege beledigingen uit de Metro werd geknikkerd.
  In mijn interview met Marq ondervraag ik dit enfant terrible over zijn huidige activiteiten, waaronder zijn graphic novel Droomman.
  "Ik wil minstens 1 stripprijs méér dan Hanco Kolk!"
  ()     link dit bericht


  2011-08-22De nieuwe MAD verschijnt op 21 september
  Op nrc.nl staat het grote artikel Wilders als Bassie en andere absurditeiten in de nieuwe MAD.
  Het meldt onder andere:
  "Aan de Nederlandse MAD werken onder meer mee tekenaars Joep Bertrams (vroeger Het Parool), Nozmann, David de Rooij die Wilders tekende en Wouter Tulp die de cover maakte. Als schrijver doet onder anderen Bastiaan Geleijnse mee (van Fokke en Sukke).
  Tv-persoonlijkheden als Linda de Mol en (wijlen) Gert-Jan Dröge (Gèt Jan Dreuge) komen voorbij in het eerste nummer. Eén pagina is gewijd aan grafschriften van bekende Nederlanders. Met voor weerman Piet Paulusma: ‘Ik voelde al nattigheid’ en voor Matthijs van Nieuwkerk: ‘De wereld draait gewoon doorrr’ . Ook een parodie op het SBS6-programma De Smaakpolitie; ‘de Spraakpolitie’, met grappen over mensen die onverstaanbaar praten."
  De nieuwe MAD zal voor de helft bestaan uit vertaald Amerikaans werk, en de andere helft origineel Nederlands werk.
  ()     link dit bericht


  2011-08-22Stripblad Gr’nn bestaat 15 jaar
  Stripblad Gr’nn bestaat 15 jaar!
  Dat vieren we in oktober met 15 exposities in 15 steden, waarbij in iedere stad een lokale tekenaar een gastrol vervult.
  Deze exposities bestaan uit koffers waarin miniatuur exposities zijn ondergebracht. Behalve werk van de Gr’nn tekenaars is daarin ook plaats voor een bijdrage van de gasttekenaar. Op de lokatie waar de koffer wordt tentoongesteld is, naast de nodige Gr’nn info, ook ruimte voor de gasttekenaar om eigen werk te laten zien.
  In november reizen de 15 koffers naar Groningen voor de grote
  15 jaar Gr’nn tentoonstelling in Academie Minerva.
  Zie het volledige artikel voor verdere informatie.
  ()     link dit bericht


  2011-08-23David Collier vanmiddag in Lambiek
  Michael Minneboo meldt dat undergroundtekenaar David Collier vanmiddag in stripwinkel Lambiek (Amsterdam) zal komen vertellen over zijn striproman Chimo. Het boek gaat over zijn ervaringen in het Canadese leger ten tijde van zijn uitzending naar Afganistan.
  ()     link dit bericht


  2011-08-23De Goeroe bij Stripstift

  Bij Uitgeverij Stripstift verschijnt begin september in de reeks Nederlandse Stripparels het eerste deel van De Goeroe: Onwijs wijs. Deze strookjesreeks van Peter Abel werd getekend door diverse Toonder tekenaars en is van 1970 tot 1980 gepubliceerd in De Telegraaf. Het hardcover boekje van 72 pagina's gaat € 9,95 kosten.
  ()     link dit bericht


  2011-08-236e BUT Film Festival in Breda
  Marlies van Weelden blijft bij ons BUT pluggen, dus bij deze.
  Wie zich na alle stripgeweld in Breda wil ontspannen, kan terecht bij het B-movie, Underground en Trash Film Festival. Hoogtepunten zijn de komst van regisseur Nick Zedd (VS), grondlegger van het manifest Cinema of transgression, en Martin Degville (UK), voorman van de legendarische jaren 70-80 band Sigue Sigue Sputnik.
  ()     link dit bericht


  2011-08-23Presentatie nieuw boek van Joost Pollman
  Op donderdag 8 september wordt de nieuwe essaybundel van Joost Pollmann gepresenteerd: Letterlijk & Figuurlijk - Strips kun je beter lezen. Een pleidooi voor een serieuzere kijk op strip, beeldverhaal en graphic novel: verschillende gedaanten van een kunstvorm met een rijk verleden en een veelbelovende toekomst. Onderwerpen die hierin aan de orde komen zijn onder meer de zintuiglijkheid van strips, de opmars van de beeldcultuur en de ruimtelijke compositie van de getekende roman: weg van de plaatjesmuur.
  Locatie: boekhandel Nijhof & Lee @ Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt 129 te Amsterdam. Aanvang: 17.00 uur.
  ()     link dit bericht


  2011-08-242e BNS Stripkrant in Breda
  Tijdens het Stripfestival in Breda wordt de 2e BNS Stripkrant gepresenteerd. Daarna wordt deze gratis krant over het land verspreid. De cover is van Kees de Boer, de typografie van Roel Venderbosch.
  Op de Stripkrant blog vind je interviews met de makers van de krant - er staan nu de volgende 8: Michiel van de Vijver, Robby van der Meulen, Stephan Timmers, Alex van Koten, Gerard Leever, Jeroen Steehouwer, Gerben Valkema en Frans Hasselaar.
  ()     link dit bericht


  2011-08-24Erik Wielaert exposeert in Galerie Lambiek
  Even een kort nieuwtje dat ik graag onder de aandacht breng. Tot mijn vreugde exposeert Erik Wielaert namelijk in Galerie Lambiek (in september).
  Michael Minneboo schrijft erover.
  ()     link dit bericht


  2011-08-25Santiago in gesprek met Hansha
  Hans Harleman (1961) is een van de vaste gasten van StripSter met zijn wekelijkse cartoon.
  In mijn interview met Hansha spreek ik hem over zijn ontwikkeling sinds 2003, en hoe hij het tekenen combineert met zijn full-time baan waarin hij onze kachels brandende houdt.
  "In verhouding tot andere cartoons heb ik het mij niet gemakkelijk gemaakt."
  ()     link dit bericht


  2011-08-25Nieuwe uitgaves van Koper Comics
  Tijdens het Stripfestival Breda brengt Koper Comics
  een viertal comics uit:
 • het derde boek uit de Powerbeast-serie met de episodes 37 tot en met 55, en als de comic wordt omgedraaid een heruitgave van The Order #1, de eerste Powerbeast uit 1996, volledig herschreven,
 • een tweetal Powerbeast mini comix,
 • bovendien een heruitgave van de eerste twee boeken uit de Powerbeast-serie in een flipcomic.
  Uiteraard zal Eelco op beide dagen in zijn stand signeren.
  ()     link dit bericht


 • 2011-08-25Paul's boekenkast

  Tijdschriftenschapnieuws
 • In HP/De Tijd van week 34/2011 een interview van Paul Haenen met Gerrie Hondius: Openhartig en hilarisch, over liefde en werk.
 • En in de Zin van September een artikel over Iconen, uitgesproken en eigentijds, met paginagrote afbeeldingen van Vampirella, Kuifje, Wiske, Eric de Noorman, Betty Boop en Agent 327 met Olga Lawina.
 • Iedereen die niet naar Lowlands is geweest, heeft de stripjes van Edith van Kuyvenhoven, Typex en Jan Vriends gemist in The Daily Paradise, het dagelijks verschijnend festival programma krantje. Maar met een beetje klikken zijn de uitgaven online door te bladeren (1e linkje daar onder de cover).
  ()     link dit bericht


 • 2011-08-25Strip-Encyclopedie Zilveren Dolfijn stopt

  De tijd is gekomen voor ons om te stoppen met de site. Tijdgebrek gaf uiteindelijk de doorslag voor deze beslissing.
  We bedanken iedereen die ons geholpen heeft, het was een mooie tijd. De site blijft nog tot half september online.
  25 augustus 2011 - Zilveren Dolfijn Team
  ()     link dit bericht


  2011-08-26Mad op zijn Hollands
  In september verschijnt het eerste nummer van het nieuwe Nederlandse Mad magazine, een satirisch blad met artikelen, strips, parodieën op films en televisieprogramma’s.
  Het Amerikaanse tijdschrift, dat al sinds 1952 wordt uitgegeven, krijgt er (weer) een Hollands broertje bij. Hoofdredacteur Ger Apeldoorn -gek op Mad, stripkenner, vertaler en schrijver van komedies– licht toe.
  Michael Minneboo interviewt Ger.
  ()     link dit bericht


  2011-08-26Stripstrijd Eline Vere in Haagse Museumnacht
  Kon jij je er ook nooit toe zetten om pillen als het droefgeestige Eline Vere te lezen? Grijp dan op zaterdag 3 september je kans tijdens de Haagse Museumnacht! In nog geen uur tijd vatten cartoontekenaars, opgezweept door het publiek, het literaire verhaal op slechts één tekenblad samen. Ook kun je je literaire kennis opvijzelen door je te verbazen over klassiekers in stripvorm van zestig gerenommeerde striptekenaars in de tentoonstelling Mooi is dat!
  Centrale Bibliotheek - Spui 68 - 2511 BT Den Haag - 20:00-24:00 uur. Affiche: Peter Pontiac.
  ()     link dit bericht


  2011-08-27Toch een Heinz film?
  Diverse websites maken melding van een nieuw Heinz The Movie project. René Windig heeft in het Parool gezegd dat het de kerstfilm van 2013 gaat worden. Burny Bos, in 2003 ook al betrokken bij het project, producent van de film, heeft het bericht ook bevestigd. Piet Kroon, in Amerika betrokken bij grote tekenfilms, is verantwoordelijk voor het script. René en Eddie zijn artistiek bij het project betrokken.
  Zie Gezellig en Leuk en Filmorama.
  ()     link dit bericht


  2011-08-27De StripSter Nieuwsbrief
  Wil je graag onze Nieuws-artikelen en een overzicht van updates in je mailbox hebben? Dat kan vanaf heden met onze Nieuwsbrief.
  Deze wordt wekelijks op zondagnacht om 12 uur verzonden. Zo kun je altijd rustig teruglezen wat je gemist hebt.
  ()     link dit bericht


  2011-08-28Lectrr ontwerpt mascotte Strip Turnhout
  Lectrr, dit jaar stadstekenaar van Turnhout, heeft een mascotte ontworpen voor het festival. Deze zal vergezeld gaan van tientallen broertjes en zusjes.
  Bij de recente verbouwingen van het cultureel centrum De Warande werden ze ontdekt. Ze wilden niet verhuizen dus zijn ze maar deel gaan uitmaken van de staff van Strip Turnhout”, aldus stadstekenaar Lectrr. “Ze zijn gebaseerd op de legende van de kleine mannekes uit Turnhout waarnaar ik redelijk wat referenties gevonden heb, maar nooit de legende zelf dus heb ik er zelf maar één bedacht.
  Het 2-jaarlijkse festival Strip Turnhout vindt dit jaar plaats van 9 tot 11 december.
  ()     link dit bericht


  2011-08-29Santiago in gesprek met Rutger Coucke
  Sinds een halfjaar publiceert Rutger Coucke (1949) zijn strips bij ons. Zijn verstilde tekenstijl maakt nieuwsgierig naar de man achter de strip. In mijn interview met Rutger maak ik kennis met deze ouwe hippie.
  "Terug in Nederland tekende ik een verhandeling over 'het graven van een kuil'. Ik was erg trots dat dat in Avenue werd geplaatst."
  ()     link dit bericht


  2011-08-29'Kuifje Index' compleet bij Kippenvel
  André Wijntjes (Uitgeverij Kippenvel) presenteert op het Stripfestival Breda zijn complete Kuifje Index. In dit boekwerk van 346 pagina's staat alles wat er in het weekblad verschenen is gerangschikt op serie en auteurs. Daarnaast nog veel meer weetjes en andere dingen.
  De prijs bedraagt € 25,-.
  ()     link dit bericht


  2011-08-30'Kwynk' van Jan Kruis
  Zaterdag was in Groningen Kwynk te koop, een bundeling van 12 pagina-gags die Jan Kruis speciaal voor het digitale stripblad Kwynk gemaakt heeft.
  "Kwynk en Annabel moeten natuurlijk ook ouders hebben - moderne ouders, bijvoorbeeld twee vaders die allebei Jan heten! Kan ik de strip mooi Jan, Jan en de kinderen noemen! Jan zelf is in de strip een nurkse oude man.
  Het A4 boekje kost € 0,95 (gesigneerd € 2,-).
  ()     link dit bericht


  2011-08-3024 Hour Comics Day in Gent
  Op zaterdag 1 oktober verzorgt Plots een 24 Hour Comics Day in Boho Café & Atelier, Vrijdagmarkt 26, 9000 Gent. De 24 Hour Comics Day is een evenement waarop wereldwijd tekenaars de uitdaging aangaan om 24 pagina's strip te tekenen op 24 uur.
  Het evenement duurt van 11:00 tot 11:00 uur, en er is plaats voor 20 tekenaars. Eten en drinken wordt gratis aangeboden door Boho! Voor tekengerei zorg je zelf.
  Inschrijven kan via salonstrips@hotmail.com.
  ()     link dit bericht


  2011-08-31Stradivarius blogt
  Maarten Vandamme (Stradivarius) kennen we van Strips. Hij tekent in een 'simpele', maar zeer gracieuze en effectieve stijl.
  Op zijn blog The Monetary Grave toont hij ons nieuwe platen die hij heeft gemaakt. Daarnaast is zijn portfolio NOZW, Des etoiles de Lorraine ook een bezoekje waard. Nieuw is zijn blog unistrips.be, waar hij Ashdod and The Daily Fish plaatst. Het zou handig zijn als hij deze drie sites onderling zou koppelen.
  Op lulu.com kun je 3 strips van Maarten kopen à € 6,- tot 7,-.
  ()     link dit bericht


  2011-08-31Typex exposeert bij Concerto
  In het kader van Striptember zal er een TYPEXPO zijn van striptekenaar Typex in de etalages van Concerto, Utrechtsestraat in Amsterdam.
  Michael Minneboo bericht.
  Zie ook Striptember.
  ()     link dit bericht


  2011-08-31Manuscripta in gesprek
  Het jaarlijkse festival Manuscripta heeft dit jaar iets speciaals in petto: Op zondagmiddag 4 september a.s. gaat Zone 5300-hoofdredacteur Tonio van Vugt in gesprek met enkele striptekenaars:

  • Van 13:30 uur tot 14:00: Hein de Kort en Edith Kuyvenhoven.
  • Van 14:30 uur tot 15:00: Theo van den Boogaard en Nanne Meulendijks.
  • Van 15:30 uur tot 16:00: Peter de Wit en Robert van Raffe.
  • Van 16:30 uur tot 17:00: Peter van Straaten en Floris Oudshoorn.

  Plaats: Ketelhuis 2 op het Westergasterrein in Amsterdam.
  ()     link dit bericht


  mei / juni 2011 index Nieuws-archief september / oktober 2011


  © 2011
  het Nieuws-team / StripSter
  2019-09-16