zet StripSter bij je favorieten zet StripSter bij je favorieten


stuur stuur je berichten naar nieuws@stripster.eu.
zoek op woord:

maart / april 2011 index Nieuws-archief juli / augustus 2011

34 berichten
2011-05-03Rood Gras 2 bij Syndikaat
Tekenaar Rob van Barneveld heeft voor Rood Gras 2; Vannacht is mijn vriendin in een ijsje veranderd, meer dan 100 strookjes, in full color, gemaakt. In de wereld van Rood Gras wonen pratende rotondes op zoek naar een date, vindt een gloeilamp een nieuwe baan en haalt Rob zijn zorgen weg met Anti-Zorgen spray!
Zijn strips kan je vinden op roodgras.nl en scholieren.com, en in Zone 5300. De strip is verkijgbaar in de stripspeciaalzaak of kan je bestellen op syndikaat.nl.
()     link dit bericht


2011-05-03Afsluiting en verkoop Cartoons over Literatuur
Op zaterdag 7 mei vindt in het Haarlemse ateliercomplex Horizonverticaal de afsluiting van de expositie Cartoons over Literatuur plaats. Tijdens deze expositie werden cartoons getoond die over literatuur in al zijn facetten gaan. Cartoonisten RGvT (Fokke & Sukke), Nozzman, De Rustende Jager, Kito, Danibal, Emdé, Guur, Michiel van de Pol, Bas van der Schot, Trik, Stefan Verwey, Harry Gijsberts, Argibald, Lectrr, Matthias Giesen, Paul Stellingwerf, Aaargh, Norman, Hallie Lama, Kapreles, Roland Conté, Bandirah, Peter van Straaten en Paul Faassen steken de draak met onder meer boekwinkels, boeken, dichters, schrijvers, lezers, bibliotheken en literaire kliekvorming.
Daarnaast worden er pagina’s getoond uit het onlangs verschenen boek Mooi is Dat! Literatuurverstrippingen van gerenommeerde stripmakers als Gerrit de Jager, Peter Pontiac, Joost Swarte, Olivier Schrauwen en Randall Caesar zullen te zien zijn.
De expositie Cartoons over Literatuur wordt zaterdag 7 mei om 19:00 op feestelijke wijze afgesloten. Entree is gratis, iedereen is welkom om onder het genot van een hapje en een drankje de geëxposeerde cartoons en literatuurverstrippingen te komen bekijken. Aan het einde van de avond zal het geëxposeerde werk voor een zacht prijsje (cartoons: € 20,- / pagina’s uit Mooi is Dat: € 50,-) te koop worden aangeboden.
()     link dit bericht


2011-05-05Peter Pontiac wint Marten Toonderprijs 2011
Tekenaar Peter Pontiac (1951), bekend van o.a. Kraut, wint de Marten Toonderprijs 2011, een oeuvreprijs die wordt uitgereikt aan een striptekenaar die een bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse cultuur. De prijs, waaraan een bedrag van € 25.000 is verbonden, wordt pas voor de tweede keer uitgereikt. Pontiac volgt Jan Kruis, geestelijk vader van Jan, Jans en de kinderen, op.
Ga naar michaelminneboo.nl om een interviewtje met de gelukkige winnaar te lezen.
(foto door Robin Schouten)
()     link dit bericht


2011-05-07Alex Turk in Stripagenda en op Papiria
Alex Turk bericht ons:
- In de StripAgenda 2011/2012 staan 12 strips van Mevrouw de Heks! Sterker nog, ze staat zelfs op de voorkant! :)
- Op papiria.nl kun je nu je eigen Timo-strip maken! Vervolgens kun je die delen met je vrienden via Hyves, Facebook en/of e-mail. In het programma 'Stripmaker' staan ook veel stripfiguren van andere tekenaars, waaronder Floor de Goede, Alice Kok en Michiel de Jong. Snel kijken dus op papiria.nl, een website van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Je moet je wel even aanmelden, maar het is zeker de moeite waard!
()     link dit bericht


2011-05-09Expositie LOGO in Brussel met 90 ontwerpers
A.s. donderdag om 19.00 uur vindt de vernissage plaats van LOGO, een tentoonstelling met een 90-tal nationale en internationale ontwerpers. De tentoonstelling loopt van 13 mei tot 31 augustus 2011 in Seed Factory - Huis van het Beeld, Vrijwilligerslaan 19, 1160 Brussel. Elke bezoeker van de tentoonstelling ontvangt een catalogus aan de balie. Seed Factory is geopend op werkdagen van 9 - 18 uur.
()     link dit bericht


2011-05-11Zone 5300 presenteert IMG Lab #8 op 16 mei
Zone 5300 is trots om voor het Instituut voor Beeld en Vorm de 8e IMG LAB avond in De Unie (Mauritsweg 34-35, 3012 JT Rotterdam) te mogen verzorgen op maandag 16 mei. Het wordt een bonte en uiterst visuele avond met een aantal coryfeeën uit de Zone-stal.
Erik Kriek vertelt over zijn H.P. Lovecraft-adaptaties en veel meer, Frits Jonker vertelt over van alles wat hem momenteel bezighoudt, Robert van Raffe licht een tip van de sluier op over zijn aanstaande graphic novel en tot slot zijn er de animaties van Studio Mooves.
De avond wordt ingeleid en bijeengehouden door Zone-hoofdredacteur Tonio van Vugt en Image Lab-host Theo Seesing.
Aanvang: 20.30 (verwachte afsluiting: 23.00).
Toegang: € 5 -, kaartverkoop aan de deur.
()     link dit bericht


2011-05-14Plusminus Produkties genomineerd voor de Amsterdamse Straatkunstprijs

Plusminus Produkties (Willem Verburg en Denise Jansen) zijn genomineerd voor de Amsterdamse Straatkunstprijs. Ze zijn zeer vereerd, maar omdat ze nooit wat winnen vragen ze iedereen om een stem op hen uit te brengen. Dat kan tot 7 juni, en ze vinden het helemaal niet erg als je dit aan iedereen doorvertelt. Momenteel staan ze op een 2e plaats met 131 stemmen - 30 minder dan de koploper.
Een filmpje van het maken van de muurschildering vind je op YouTube (lekker muziekje van Meat Puppets Backwater!).
()     link dit bericht


2011-05-17Django: een Ave Maria voor de IJzer
Op 15 september verschijnt het derde stripalbum van Django: een Ave Maria voor de IJzer, geheel in de traditie van de Italiaanse Western. In de vorige twee delen kreeg de held van het verhaal de opdracht om een prinses te ontvoeren, maar zal hij haar uiteindelijk ook vinden in dit derde deel?
Scenario en tekeningen worden verzorgd door Tim van van Broekhuizen. Voor extra info, bestelmogelijkheden en een motion comic teaser kan je terecht op timvanbroekhuizen.nl.
()     link dit bericht


2011-05-17Sheriff Classics is terug
Nadat small-press uitgeverij Windmill Comics Publishing (WCP) eerder met succes de legendarische serie Hip Comics onder het stof vandaan gehaald heeft, is het nu tijd om opnieuw een oude serie te reanimeren. Vol trots melden ze dat eind deze week hun eerste nummer van Sheriff Classics (#9251) verkrijgbaar zal zijn. Sheriff Classics verscheen eerder van 1964 t/m 1974 bij uitgeverij Classics en die serie hield het 250 nummers vol. In de nieuwe Sheriff Classics vinden we de nieuwe held Copperhead Kid (door Ramon Schenk en Rik van Niedek) en Billy the Kid (door Joe Gill en Pete Morisi).
Sheriff Classics (en alle andere WCP uitgaven zijn verkrijgbaar in de Windmill Comics winkel, via diverse site's en tijdens de stripbeurs in Zwolle op 28 mei aanstaande.
()     link dit bericht


2011-05-17Weg met het auteursrecht!
Discussiemiddag over de onbegrensde mogelijkheden van het internet
Op zaterdagmiddag 28 mei 2011 zal de Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers (BNS) een bijeenkomst organiseren waarbij diverse genodigden met elkaar in discussie zullen gaan over één onderwerp: de toekomst van het auteursrecht, en de invloed van het internet hierop. Daarbij zal de middag focussen op het medium 'strip'. De discussie zal worden geleid door striptekenaar en tevens voorzitter van de beroepsvereniging Hanco Kolk.
De centrale vraag is natuurlijk in hoeverre de vrijwel onbegrensde mogelijkheden van het internet te beperken zijn, en of het wenselijk is die te beperken. De standpunten zullen daarom verdedigd worden door verschillende gastsprekers. Onder de genodigden bevinden zich Samir Allioui (voorzitter van de Piratenpartij) en Anouk Siegelaar (juriste van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers).
Locatie: Kleine Zaal van het Volkskrantgebouw - Wibautstraat 150, Amsterdam. Tijd: inloop v.a. 14:30, aanvang 15:00, afsluiting 17:30.
Kosten: € 5, BNS-leden en pers gratis. Aanmelden kan per e-mail: auteursrecht@stripmakers.nl.
()     link dit bericht


2011-05-19Expo Binnenskamers bij Bries
Tim Enthoven exposeert van 20 tot 22 mei in de Bries Space werk uit zijn debuut graphic novel Binnenskamers. De opening is vrijdag van 20 - 24 uur, de tentoonstelling zaterdag en zondag van 12 - 18 uur.
Bries Space - Lange Scholiersstraat 10 - 2060 Antwerpen (be).
()     link dit bericht


2011-05-19Mudhoen 31 & 30 verschenen
Als Mudhoen 31 is het tweede deel van de comic Grutte Pier uitgebracht. De strip volgt losjes het levensverhaal van de legendarische persoon Pier Gerlofs Donia. In het eerste deel (Grutte Pier van Kimswerd) ziet Grutte Pier, als hij terugkomt van een bezoek aan een geldschieter, zijn hoeve afbranden. Deel 2 gaat hier verder en laat zien hoe Grutte Pier zijn woede om het verlies van zijn geliefden en zijn hoeve wil omzetten in wraak. Iedereen probeert hem dit af te raden, maar Pier trekt zich niks aan van de adviezen van zijn vrienden en gaat op pad om wraak te nemen. Toch begint ook hij al snel te twijfelen aan zijn plannen.
Het zwaard van Grutte Pier kost € 3,50.
En dan is er nog nummer 30, een ouderwets Mudhoen Magazine met een terugblik op 30 Mudhoens en veel onzinnig gezeur.
Mudhoen is aanwezig op de Stripbeurs in Zwolle op 28 mei.
()     link dit bericht


2011-05-20Pulp Deluxe weer online
Omdat de site werd overgezet naar een andere host is Pulp Deluxe een week offline geweest. Gelukkig zijn ze nu weer bereikbaar.
()     link dit bericht


2011-05-21Straatkunstprijs Groningen
Een week geleden berichtte ik over de Amsterdamse Straatkunstprijs (Plusminus Produkties kan nog steeds stemmen gebruiken!).
Deze week zijn de 9 finalisten van de Groningse Straatkunstprijs geselecteerd. Het is een verrassende en veelzijdige mix geworden van beroemde landmarks en hedendaagse pareltjes.
Het succes van deze projecten is sterk afhankelijk van hoeveel mensen daadwerkelijk actief meedoen door te stemmen.
Daarnaast zijn de voorbereidingen voor de Brabantse Straatkunstprijs in volle gang.
()     link dit bericht


2011-05-22Jan van Haasteren in Eppo 10
Voor Eppo nr 10 heeft Robin Schouten een portret geschreven van Jan van Haasteren, de striptekenaar van o.a. Baron van Tast, Tinus Trotyl en Brian en de Brainbox. Ook heeft hij veel jeugdstrips gemaakt met scenariste Patty Klein zoals Erik en Opa en Sjaak en Oom George. Jan van Haasteren heeft de afgelopen 25 jaar vooral legpuzzels voor Jumbo getekend en is daar wereldberoemd mee geworden.
Kijk op de blog van Robin voor tekeningen en een foto van Jan die niet in Eppo zijn opgenomen.
()     link dit bericht


2011-05-22Knack Focus Strip Award 2011 voor Belgisch striptalent
Zin en ambitie om in de voetsporen te treden van Simon Spruyt, Dieter Rogiers en Stijn Felix? Dan hebben we goed nieuws, want Knack Focus gaat dit najaar voor de derde keer op zoek naar nieuw striptalent in België.
Stuur 4 pagina’s beeldverhaal naar NIX op nix@knack.be. De inhoud en uitvoering van de pagina’s zijn vrij: een doorlopend verhaal, 4 verhalen van 1 pagina of stopstrips gespreid over 4 pagina’s, het kan allemaal. Alleen cartoons zijn uitgesloten. Het werk mag nog niet eerder gepubliceerd zijn in België op een oplage groter dan 1000 exemplaren.
Deelnemen kan tot oktober 2011. Een selectiecomité kiest uit de inzendingen de sterkste deelnemers. Hun werk wordt vanaf september 2011 telkens 4 opeenvolgende weken lang gepubliceerd in Knack Focus en Focus Le Vif. De favoriet van de lezers van Knack Focus en Focus Le Vif krijgt de Publieksprijs, bestaande uit een trofee. Het selectiecomité reikt dan weer de Focus-prijs uit en de winnaar daarvan krijgt een trofee én de kans om één jaar lang tegen vergoeding één strippagina per week te publiceren in Knack Focus en Focus Le Vif. Jawel: één jaar lang, elke week.
Ga heen en teken!
()     link dit bericht


2011-05-22Hanco Kolk en Kees de Boer beschilderen muur Dudok
Hanco Kolk en Kees de Boer zijn bij Dudok in Arnhem bezig met een muurschildering op de achterwand van de binnentuin van de horecazaak annex podium voor kunst, cultuur en politiek. Dit ter gelegenheid van de achtste verjaardag van Dudok.
Vrijdag 27 mei wordt het werk onthuld. Muzikant Spinvis en Ellen Deckwitz spelen dan een akoestische set.
foto: De Gelderlander.
()     link dit bericht


2011-05-22Jeroen Funke wint Jan Hanlo Media-essayprijs 2011
Jeroen Funke (beroemd lid van Lamelos) heeft op 17 mei de prijs voor het beste media-essay gewonnen met zijn strip Spruitjes, bier, leverworst. Jeroen mocht € 1.500 in ontvangst nemen.
De literaire Jan Hanlo Essayprijs kreeg er dit jaar een Media-essayprijs bij. Deze prijs wil aantonen dat de waarde van het essay (het geven van inzichten, het opbouwen van een betoog, formuleren van gedachten, tonen van verbanden en zorgen voor een nieuwe blik) niet alleen is voorbehouden aan het geschreven woord.
()     link dit bericht


2011-05-22'Scherven' van Erik de Graaf in het Spaans
Uitgeverij Sins Entido (Madrid) gaat Scherven van Erik de Graaf in het Spaans vertalen. Zij geven o.a. ook Mariscal, David B., Posy Simmonds, Seth en Gipi uit. De vertaling staat gepland voor 2012.
()     link dit bericht


2011-05-23Beldan Sezen - WERKSCHAU
Tekenverhalen welke zich bewegen op het snijvlak tussen snel opgezette comics en subtiele tekenkunst.
4 juni v.a. 17:00 uur, 5 juni van 14:00 tot 18:00 uur.
Hal T1 Dansmakers - Amsterdam - Bedrijfsterrein De Overkant/ Stork terrein, Gedempt Hamerkanaal t/o 96
Routebeschrijving: Dansmakers.nl.
()     link dit bericht


2011-05-23Hanco Kolk bij 'In Gelderland Live'
In een interview van 10 minuten bij In Gelderland Live van Omroep Gelderland op zondag 15 mei j.l. praat Hanco Kolk over het tienjarig bestaan van de strip S1ngle en zijn huidige projecten, zoals een nieuw album met schrijver Arnon Grunberg en een boek/cd met Spinvis. Het interview met Hanco begint ongeveer bij 13:50 m.
()     link dit bericht


2011-05-23De Rode Egel Blogt!

Hallo!
Sinds kort houdt de Rode Egel twee Blogs bij.
Een schets-blog en een foto-blog.
Werk dat de wereld weer iets leuker maakt. :)
Neem er eens een kijkje op. Veel plezier!
Vriendelijke groet, Eric Snelleman.
()     link dit bericht


2011-05-24Hans van Oudenaarden en Hanco Kolk vragen hulp voor Rhonda
Onder het motto Help me make Rhonda heeft Hans van Oudenaarden (bekend van de Bob Evers strip) een aparte blog gestart voor Help me Rhonda!, de graphic novel die hij en Hanco Kolk aan het maken zijn.
De blog is in het Engels, gericht op een internationaal publiek. Aldus Hans: "Ik wil met deze blog de lezer zo veel mogelijk betrekken bij de making of Rhonda".
()     link dit bericht


2011-05-24Lambermontmartre naar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen
Dankzij het enthousiasme van duizenden exposanten, schilders, grafici fotografen en tekenaars is Lambermontmartre in zeven jaar uitgegroeid tot een van de grootste schildersmarkten in België.
2011 wordt het jaar van de definitieve verhuizing naar het plein voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen met als doorslaggevende reden de uitbreiding van de organisatie en de verbetering van de bekendheid van dit initiatief.
Lambermontmartre/musee heeft tot doel een ontmoetingsplaats te creëren tussen kunstenaar en publiek, los van leeftijd en achtergrond, maar toch, op een laagdrempelige manier, zoekend naar een bepaald kwaliteitsniveau.
Wij ontvangen graag jullie massale inschrijvingen en we verwelkomen alvast alle nieuwe standhouders én bezoekers. In de hoop op heel veel mooie zomerse zondagen.... Noteer alvast de volgende datums:
29 mei - 26 juni - 31 juli - 28 augustus - 25 september 2011.
Tot gauw op Lambermontmartre/musee!
Linda Torfs, Cris Deleu, Reintje Daans.
()     link dit bericht


2011-05-24Presentatie Boerke in Hollywood en BoerkesBattle
9 juni 2011: de Gentse Vooruit ligt op Hollywood boulevard!
Allen welkom vanaf 19.30 uur voor de feestelijke presentatie van het nieuwe Boerke-album Boerke in Hollywood: alle grote films hilarisch in één pagina verstript!
Om 20.00 uur stipt houden we een onvervalste BoerkesBattle! Het concept: tien tekenaars kruisen het potlood (Pieter De Poortere, Kim Duchateau, Charel Cambré, Reinhart, Lectrr, Serge Baeken, Stedho, Maarten Van de Wiele, Stijn Felix en Jeroen Janssen). De tekenaars worden muzikaal begeleid door de onnavolgbare Berlaen.
Om 21.00 uur is er een receptie met signeersessie en gepaste filmdeuntjes (wil je een gesigneerd album dan reserveer je best op voorhand: pdp@telenet.be).
Om 22.00 uur kan je in het Vooruitcafé genieten van de film-klassieker Taxi Driver. Dresscode is uiteraard avondkledij, tenzij je liever als je favoriete filmpersonage komt. Fotomoment op de rode loper is voorzien!
Gentse Vooruit in samenwerking met Knack Focus en uitgeverij Oog & Blik | De Bezige Bij.
Kunstencentrum Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent, BE.
()     link dit bericht


2011-05-24Jan van Doornspeek wint Benelux Beeldverhalenprijs 2011
De Nederlandse tekenaar en illustrator Jan van Doornspeek heeft met zijn strip De smeulende vrouw de Benelux Beeldverhalenprijs 2011 gewonnen. Jan verdient met zijn eerste plaats € 1.000.
Vanaf 4 juni 2011 zijn de 50 beste ingestuurde werken te zien in kunstplatform 37PK, Groot Heiligland 37 in Haarlem.
Aan deze editie deden 84 stripmakers mee. De voorbije week werden de vijf beste inzendingen gepubliceerd in nrc.next.
De prijs wordt voor de tweede keer uitgereikt en heeft tot doel beginnende striptekenaars ofwel graphic novelists te stimuleren. Vorig jaar won Erwin Kho.
()     link dit bericht


2011-05-25Striptekenaars portretteren Rotterdamse Jazzlegendes op emaille borden
Rotterdam lijkt zijn rijke jazzverleden bijna vergeten te zijn. Tijdens de begrafenis van drummer Tony Viola in 2008 ontstond echter het idee de stichting Rotterdam Jazz Artists Memorial op te richten om overleden jazzartiesten opnieuw in de schijnwerpers te zetten. Er moest een eregalerij komen, in de buitenruimte.
Vrijdag 20 mei werd het project na drie jaar arbeiden gepresenteerd. Samen met het Centrum Beeldende Kunst en Zone 5300 zal een serie portretten op emaille borden gerealiseerd gaan worden. Striptekenaars en illustratoren zijn uitgenodigd om de kopstukken van het Rotterdamse jazzverleden te portretteren.
Er zijn schetsen gemaakt door Joost Swarte, Robert van der Kroft (afbeelding), Martin Valkhoff, Wouter Tulp, Peter Pontiac en Lorenzo de Bruin. Daarnaast zijn er portretten in de maak door o.a. Jan Kruis, Theo van den Boogaard en Martin Lodewijk. De eregalerij zal in de loop van het jaar geopend worden.
Ga naar Zone 5300 voor meer portretten.
()     link dit bericht


2011-05-27ArtEZ Zwolle presenteert de 4e Oogst
Gisteren presenteerde ArtEZ Zwolle Comic Design de 4e Oogst, het stripmagazine waarin de studenten hun kunsten vertonen. Een comic designer is een verteller en verbeelder die in staat is serieuze en minder serieuze boodschappen vorm te geven. Oogst verschijnt twee keer per jaar en wordt volledig door de studenten gemaakt.
Bij de presentatie hield stripintendant Gert Jan Pos een lezing over de ontwikkelingen van strips in de afgelopen jaren.
()     link dit bericht


2011-05-28Zomertentoonstelling 'Een dagje aan zee'
Op donderdag 26 mei werd de grote zomertentoonstelling Een dagje aan zee in het MEC Staf Versluys te Bredene geopend. Bij deze gelegenheid gaf curator Herr Seele een inleiding. Daarop volgde een rondleiding met kunstenaars die eraan meegewerkt hebben, zoals Jan van der Veken, Marec, Ever Meulen, Gert Dooreman en Marthy.
Deze tentoonstelling is gratis en is toegankelijk tot 31 juli tijdens de openingsuren van het MEC Staf Versluys aan de Kapelstraat 76 te Bredene (be).
Ga naar Een dagje aan zee.
()     link dit bericht


2011-05-28Paul Gillon (Schipbreuk in de tijd) overleden
Op 21 mei 2011 is de Franse striptekenaar Paul Gillon op 85-jarige leeftijd overleden. Zijn bekendste stripreeks Schipbreuk in de tijd, wordt gezien als een van de grootste meesterwerken van de Europese Strip. In 2004 startte hij een nieuwe stripreeks, namelijk De orde van Cicero. Hiervan zijn 3 albums verschenen. Paul Gillon werkte, al vechtende tegen artritis, aan het vierde album, maar helaas heeft hij dat niet kunnen voltooien.
()     link dit bericht


2011-05-30De Rechter in het Stripmuseum
Terecht of onterecht is de naam van de nieuwe expositie over de strip De Rechter die vanaf 1 juni bezocht kan worden in het Stripmuseum Groningen.
Bezoekers kunnen originele strips zien en via een scherm praten met de rechter himself die enkele nijpende kwesties voorlegt.
De aanleiding voor de expo is dat Jesse van Muylwijck vorig jaar de Stripschapprijs won voor zijn gehele oeuvre. Ook wordt 200 jaar rechtspraak in Nederland gevierd.
RTV Noord maakte een impressie van de expositie.
()     link dit bericht


2011-05-30Aanmelden voor KunstStripBeurs Groningen op 27 augustus 2011
Voor de komende Groningse KunstStripBeurs kunnen (strip)tekenaars en illustratoren zich weer aanmelden. De tweede editie vindt plaats op zaterdag 27 augustus 2011 van 12 tot 17 uur. De beurs is gesitueerd aan de Hoge der A, de prachtige buitenlocatie in de binnenstad van Groningen, vlakbij het Stripmuseum en het Noorderplantsoen. Ook dit jaar wordt de stripmarkt gecombineerd met een programma op het Noorderzon-festival.
Met een bezoekersaantal van meer dan 12 duizend mensen in 2010 is de KunstStripBeurs de bestbezochte stripgerelateerde beurs van Nederland. Foto: het was gezellig druk in de stands (en ook als de zon scheen).
Voor de contactgegevens en meer informatie kun je terecht bij Buro05, die ook dit jaar de KunstStripBeurs organiseert.
()     link dit bericht


2011-05-30Juni is stripmaand bij FNAC België
FNAC België organiseert op de zaterdagen in juni in de diverse vestigingen signeersessies met bekende Belgische striptekenaars.
De lijst is te indrukwekkend om in dit bericht op te nemen. Kijk daarom in onze Agenda voor een gedetailleerd overzicht van welke tekenaars waar en op welke tijden signeren.
()     link dit bericht


2011-05-31Peter van Dongen verstript 'Familieziek'
Striptekenaar en illustrator Peter van Dongen (Amsterdam,1966) is bezig met het verstrippen van de roman Familieziek (2002) van Adriaan van Dis. In een aflevering van de VPRO tv-serie Op het nachtkastje met Van Dis zie je Peter en zijn werk.
Peter van Dongen is bekend van de stripboeken Muizentheater en Rampokan: Java en Celebes.
Voor NRC Handelsblad maakte hij tussen 2007 en 2009 een vijftigtal portretten voor de Boekenbijlage.
()     link dit bericht


59 berichten
2011-06-01Francine Graton overleden
Francine Graton (Ixelles, 10 maart 1932), echtgenote van Jean Graton en inkleurster van zijn reeks Michel Vaillant, is op zaterdag 28 mei in Ukkel (be) overleden.
Naast inkleurster was zij ook verdienstelijk als scenarist van de stripreeks De Labourdets die werd getekend door haar man.
Francine Graton is 78 jaar geworden.
Foto: Francine en Jean (© Belga).
()     link dit bericht


2011-06-01André's varia
André Wijntjes was in 2002 onze eerste Nieuws-redacteur. In die hoedanigheid voorzag hij ons ook regelmatig van korte nieuwsfeiten. Deze draad pakt hij nu weer op onder de titel André's varia.

 • Haas van Fred de Heij en Rob van Bavel heeft het hazenpad gekozen: de strip komt niet voor het einde van het jaar terug in Eppo. Reden is dat er teveel vervolgverhalen in het blad zouden komen. Wel verschijnen er dit jaar nog 2 albums van Haas.
  Fred is met 1 pagina per nummer van Frans en Suzanne in het blad Rits te vinden.
 • In Eppo verschijnen binnenkort vervolgverhalen van January Jones, Franka, Hel, De Vries, Virl en niet te vergeten Storm van Molenaar en De Vos.
 • In het nieuwe nummer van Por Dios komt Virl van Dick Matena. Dit is uiteraard oud werk; het verhaal verscheen eerder in Micky Maandblad. Binnenkort komt Dick met een nieuw verhaal in Eppo.
 • Gerard Leever heeft de poster voor het 13e Kamper Stripspektakel getekend.
 • John Erkelens heeft het tweede verhaal van Jop klaar. Het verschijnt binnenkort in album en kun je al bestellen. Het eerste verhaal van Jop stond in het maandblad Myx en op StripSter.
 • Uitgeverij Kippenvel heeft een uniek boekje gemaakt over Minck Oosterveer die de Stripschapprijs 2011 gewonnen heeft. Veel collega´s doen iets voor deze speciale uitgave, zoals Mark van Herpen, Fred de Heij, Aloys Oosterwijk, Adri van Kooten en Jorg de Vos.
 • Jan Steeman heeft veel succes met de strip Noortje, die al aardig wat jaren in Tina staat. Daarvoor maakte hij o.a. Arad en Maya, Sjors en Sjimmie en Roel Dijkstra. Maar wist je dat Tijl Dierelier ook in Sjors heeft gestaan? Dit verhaal verscheen onlangs als eerste kleurenalbum bij Kippenvel.
 • Ook heeft deze uitgeverij het laatste deel van Rik, Clio en Pluk van Jan Steeman uitgegeven. Deze serie bevat nu maar liefst 10 delen van elk ongeveer 100 pagina’s.
  ()     link dit bericht


 • 2011-06-02Auteursrecht niet te handhaven op internet
  Afgelopen zaterdagmiddag heeft de Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers (BNS) een bijeenkomst georganiseerd waarbij een discussie werd gevoerd over de toekomst van het auteursrecht en de invloed van het internet hierop. "Het auteursrecht is online niet te handhaven, dus moeten we alles maar vrijgeven".
  De middag werd ingeleid door de voorzitter van de BNS Hanco Kolk: "Als tekenaar moet het vreselijk zijn om jouw figuur terug te zien in bijvoorbeeld een seksuele context."
  Samir Allioui, voorzitter van de Piratenpartij, ging hier dieper op in: "Op het internet is het vrijwel onmogelijk om de bron, en de vele gebruikers ervan, van inbreuk op het auteursrecht op te sporen en te berechten, zodat er slechts één oplossing is: de online markt vrij houden."
  Anouk Siegelaar, juriste van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers, ging daar fel tegenin: "Enkel en alleen omdat mensen door het rode licht lopen, hoeven nog niet alle stoplichten weggehaald te worden," stelde zij metaforisch. Niet opvallend was de bijval die zij kreeg van de striptekenaars in de zaal.
  Ook het verkorten van het auteursrecht (wat nu staat op 70 jaar na het overlijden van de maker) bleek een hekel punt: Allioui presenteerde dit als een creatieve stimulans voor productiviteit, Siegelaar markeerde de inbraak op het intellectuele eigendom.
  Desondanks onderschatte niemand in de zaal de invloed van internet: "Mensen zijn lui, en willen op hun wenken bediend worden," zo redeneerde Allioui, "het internet voorziet in die behoefte."
  Er zijn echter ook goede voorbeelden te zien op het web. Zo is Spotify de afgelopen jaren uitgegroeid tot een succesvol medium waarmee online muziek tegen betaling gedownload kan worden. Een methode die voor stripboeken wellicht nog ver weg lijkt, maar niet onverwezenlijkbaar is.
  ()     link dit bericht


  2011-06-03Presentatie van Heinz, de Graphic Novel
  Het levensverhaal van de stripkat Heinz van René Winding (1951) en Eddie de Jong (1950) komt in juni uit bij uitgeverij Oog & Blik / De Bezige Bij: Heinz, de Graphic Novel. Dit 240 pagina's tellend boek is getekend in de schetsmatige stijl die we bijvoorbeeld al kennen van de Heinz stroken die in 2004 in Het Parool verschenen. Op vrijdag 17 juni 2011 wordt Heinz, de Graphic Novel vanaf 17:30 uur gepresenteerd in het Heinz Museum aan de Nieuwe Amstelstraat 111 te Amsterdam.
  ()     link dit bericht


  2011-06-06Albumdebuut Bunbun van Matt Baay
  Op zaterdagavond 4 juni j.l. vond het albumdebuut van Bunbun plaats in Café Willem Slok te Utrecht. Het grappige konijn van Matt Baay bestaat al zeven jaar en is eerder in smallpress-uitgaven verschenen.
  Het nieuwe album heet Carrots included (uitgeverij Syndikaat). "Dit is mijn humor en hiermee ga ik de wereld veroveren", zegt de trotse tekenaar in een interview met Michael Minneboo.
  ()     link dit bericht


  2011-06-06Verdronken paarden van Ameland in stripboek
  Het verhaal van de verdronken reddingbootpaarden vormt een belangrijk deel van het verhaal van Penny’s Shadow, de film die 5 juni in Amsterdam première gaat. Het drama is tevens uitgangspunt voor een stripboek met de titel De verdronken paarden van Ameland.
  De samenwerking tussen het tijdschrift Penny en de bioscoopfilm Penny's Shadow uit zich in het zeer unieke gebruik van striptekeningen op het grote doek.
  Het stripalbum De verdronken paarden van Ameland, met het echte verhaal van de ramp op Ameland, gaat € 6,95 kosten en is vanaf 9 juni tot oktober exclusief op Ameland te koop bij meerdere verkooppunten en de VVV kantoren. Na oktober ligt het overal in Nederland in de winkels. Auteur van het stripalbum is Frank Jonker.
  Meer informatie op Persbureau-Ameland.nl en deBobEversStrip.blogspot.com.
  ()     link dit bericht


  2011-06-06...en voorbij het grazen (GRNVLD 06)
  ...en voorbij het grazen is de titel van de GRNVLD 06. Niet voor niets, want de koe is volop aanwezig in dit nummer van het kwartaal magazine over het verbinden van stad en land van Kasteel Groeneveld.
  Naast diverse artikelen over de relatie tussen mens en koe (zoals Gerrie Hondius in een koeientuin), bevat dit nummer het sprookje van de vos, de beer en de mens verstript door Daan Jippes en heel veel koeien in tekeningen (van Aloys Oosterwijk, Hans van Oudenaarden en Jos Collignon), fotografie, poëzie en verhalen.
  GRNVLD 06 is vanaf 10 juni verkrijgbaar bij Boekhandel Den Boer in Baarn, Hoeve Ravenstein in Baarn, Natuurmuseum Brabant en bezoekerscentra van Staatsbosbeheer. Of neem een abonnement.
  ()     link dit bericht


  2011-06-07Wedstrijd Cartoonale Brugge tot 27 juli
  Cartoonale Brugge is al aan de vijfde editie toe! Het thema voor deze editie is Revolutie!, een brandend actueel onderwerp dat cartoonisten in de breedste betekenis mogen opvatten. Geïnspireerd door de Arabische opstanden, de groene revolutie, of de digitale revolutie waardoor iedereen in de ban is van een iPhone, twittert en op facebook zit? Of heb je zelf een andere, originele invulling van het concept Revolutie?
  Iedere creatieveling met inspiratie kan deelnemen aan Cartoonale Brugge. Maximum drie cartoons mogen ingediend worden per kunstenaar en de deadline is 27 juli 2011. Schrijf je snel in want er hangt een prijs vast aan deze wedstrijd! De winnaar gaat naar huis met een cheque ter waarde van € 1.500. Wie tweede en derde eindigt, wordt respectievelijk beloond met € 1.000 en 500. De wedstrijdbepalingen en het inschrijfformulier vind je op brugge.be.
  De beste werken worden tentoongesteld in de Hal voor Cultuur, AC 't Brugse Vrije, Burg 11, 8000 Brugge, van 23 september tot 12 oktober 2011, dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur.
  ()     link dit bericht


  2011-06-07Beeld van Kari Lente onthuld in Brasschaat
  Op initiatief van Kalmthoutenaar Jan Francken wordt er momenteel gewerkt aan een stripfietsroute door de plaatsen Kalmthout, Wuustwezel, Brasschaat, Brecht, Kapellen, Essen, Zoersel en Schoten. In elke gemeente staat 1 stripfiguur centraal. Op 3 juni werd in de gemeente Brasschaat een beeld onthuld van Kari Lente. Deze stripheldin werd bedacht en gemaakt door Bob Mau, afkomstig uit datzelfde Brasschaat. De fietsroute zal in 2013 compleet zijn en langs het beeld en de woning van Bob Mau leiden. Tot 13 juni is in Brasschaat nog een tentoonstelling te bezoeken van nooit eerder getoonde werken van Bob Mau.
  ()     link dit bericht


  2011-06-08Ballon Media start kwaliteits-label Blloan
  Blloan. Spreek uit: Blown. Lees: A perfect blend of brilliant stories, you will be Blloan away by...
  Onder het label Blloan wil Ballon Media (bekend van populaire reeksen als Jommeke en Kidd Paddle) elk jaar een kleine selectie hoogvliegers brengen. Albums die onszelf en vooral ú omverblazen. Op basis van een onbevangen kijk op de stripwereld, over de grenzen heen. En met de nadrukkelijke ambitie om in de toekomst Nederlandstalig talent uit te geven.
  Die open blik blijkt ook uit het programma van dit najaar. Tien voltreffers uit de internationale stripwereld van vandaag. De selectie is even divers als verrassend...
  We wensen u alvast veel leesplezier. Alexis Dragonetti, Uitgever.
  ()     link dit bericht


  2011-06-08VPRO brengt de strip in beeld
  Jean-Marc van Tol, geestelijk vader van Fokke & Sukke, presenteert Beeldverhaal, een achtdelige serie bij de VPRO over strips. Jean-Marc neemt de kijker komend najaar mee in de wereld van de strip en laat zien wat er allemaal schuil gaat achter de plaatjes. “Strips zijn veel leuker dan televisie, maar als je dan toch naar televisie kijkt laat het dan in godsnaam over strips gaan”.
  Net als muziek, literatuur en film, is de strip een kunstvorm die iets overbrengt en invloed heeft. Hoe werkt dat? Welke soorten strips zijn er? En welke zijn belangrijk geweest in de geschiedenis van de strip? Hoe wordt een getekend poppetje een icoon? Van Tol gaat op pad om de antwoorden te vinden.
  Niet eerder werd de strip als cultureel fenomeen op deze manier op televisie ontleed en in kaart gebracht. “Strips zijn mijn grote liefde en als ik iets van die liefde kan overbrengen op de kijker is mijn doel bereikt”, aldus Van Tol.
  Uitzending 1e aflevering op 30 oktober 2011.
  ‘The making of’ Beeldverhaal is te volgen via facebook.
  ()     link dit bericht


  2011-06-08Moeilijke boodschap? Maak er een strip van!
  "De gedachte is dat als marketing leuk is, deze effectiever is. Dus wordt er gecommuniceerd in de vorm van bijvoorbeeld spelletjes, evenementen of muziekvideo’s.
  Daarnaast is het stripverhaal een veelgebruikte vorm, zeker als het gaat om ‘moeilijke’ boodschappen. Bij een strip gaat het immers niet om echt lezen, maar om plaatjes kijken. Dat is althans het gevoel wat nog altijd aan deze uitingsvorm kleeft. Onterecht?"

  Dennis Hoogervorst schreef op Young Marketing een artikel over de strip als communicatiemiddel.
  ()     link dit bericht


  2011-06-08Het Amsterdam van Theo van den Boogaard
  Vanaf 24 juni zal er in het Amsterdamse Stadsarchief een overzichtstentoonstelling zijn van het werk van Theo van den Boogaard. Hoewel hij er niet is geboren, is Theo in de vele jaren dat hij in Amsterdam woont innig met de stad vergroeid.
  Voor velen is Theo van den Boogaard vooral bekend van zijn strips over Sjef van Oekel, maar hij heeft daarnaast ook veel ander werk gemaakt dat op de stad betrekking heeft. Altijd is het werk verrassend; humor gaat samen met groot vakmanschap en een ongebreidelde fantasie.
  De tentoonstelling Het Amsterdam van Theo van den Boogaard geeft voor het eerst een overzicht van zijn Amsterdamse werk in al zijn facetten. Centraal staan de originele tekeningen, aangevuld met werkmateriaal, posters, albums en andere gedrukte eindresultaten. Samen geven ze een veelzijdig beeld van het oeuvre van Theo van den Boogaard. Zelfs de trouwste fans zullen nog veel onbekends tegenkomen.
  ()     link dit bericht


  2011-06-09Samenwerking VI en Toon van Driel
  Voetbal International gaat een samenwerking aan met Toon van Driel. Zijn strip Knudde zal verschijnen in het blad Voetbal International, op hun website en in het tv programma op RTL7. De strip is in 1973 bedacht door van Driel. De laatste jaren haakt de strip ook in op de actualiteit.
  ()     link dit bericht


  2011-06-09Stripmuur Jommeke in Antwerpen
  Met Jef Nys (1927- 2009) krijgt Antwerpen er op het Frans Hals plein haar achtste stripmuur bij. Deze nieuwe muur wordt op zaterdag 18 juni om 15.00 uur ingehuldigd door burgemeester Patrick Janssens, schepen van Cultuur Philip Heylen en natuurlijk Jommeke. Deze muur is een onderdeel van het bekende stripmurenproject Muurvast die op deze wijze Vlaamse tekenaars in de schijnwerpers zet. Antwerpen heeft al zeven stripmuren in de eigen stripmurenroute van de volgende auteurs: Jan Bosschaert, Willy Vandersteen, Merho, Jan Van der Veken, Ilah, Dick Matena en Philip Paquet.
  ()     link dit bericht


  2011-06-11‘Man en Schaap’ winnaar van de Amsterdamse Straatkunstprijs 2011
  Op 14 mei berichtten we over de nominatie van Plusminus Produkties met de graffiti Apen voor de Amsterdamse Straatkunstprijs 2011. Maar Willem en Denise hebben helaas niet gewonnen.
  Na een spannende race tussen de negen finalisten van de Amsterdamse Straatkunstprijs heeft Man en Schaap van Merijn Bolink uiteindelijk de meeste stemmen gekregen. Les Pisseurs d’Amsterdam van kunstenaar Pascale Marthine Tayou en Man en Schaap streden tot en met de laatste dag om de meeste stemmen, maar Man en Schaap heeft uiteindelijk met een nipte voorsprong van enkele stemmen de overwinning behaald!
  Het kunstwerk van Merijn Bolink staat midden in een vijver in de wijk Zeeburg Oost.
  ()     link dit bericht


  2011-06-11Crazy Design in Gorcums Museum
  In juli en augustus staat in het Gorcums Museum CRAZY DESIGN. Een tentoonstelling met recycle design van zo'n 20 ontwerpers, waaronder bekende zoals Piet Hein Eek en Richard Hutten, maar ook nieuw, nog onbekend talent.
  Studio Hergebruik levert een substantiële inzending met o.a. Jacqueline le Bleu, Esther Derkx en Jos van der Meulen.
  De tentoonstelling wordt op 1 juli geopend door Anna Visser.
  ()     link dit bericht


  2011-06-11X was hier
  Op de site X was hier van het Nationaal Historisch Museum vind je 45 bijzondere historische plaatsen in Nederland en daarbuiten.
  Bij de meeste locaties staat een stripje, met bijdragen van tekenaars als Stephan Brussche, Aimeé de Jongh, Jeroen Funke, Erik Wielaert, Martijn van Santen, Hanco Kolk, Guido van Driel en Marcel Ruijters (afb.).
  Het is even wennen aan de werking van de site, maar als je op het blokje met 4 X-jes of 3 streepjes klikt kom je een heel eind.
  Michael Minneboo schreef een uitgebreid artikel over de presentatie van de site.
  ()     link dit bericht


  2011-06-13Fred de Heij blogt
  Fred de Heij is een blog gestart. Het is zijn bedoeling om daar te laten zien waarmee hij bezig is.
  Hoewel hij zelfverklaard digibeet is, ziet het er veelbelovend uit. Nu eens geen vreemdgangers of dolgedraaide clowns, maar de privé-detectve Phinny.
  ()     link dit bericht


  2011-06-14Merel Barends blogt
  Sinds een jaar houdt Merel Barends een blog bij: De Woelige Barends.
  Michael Minneboo interviewt haar daarover in zijn onregelmatig verschijnende reeks Daily Webhead-video’s, waarin bloggers kort en bondig aan het woord komen.
  ()     link dit bericht


  2011-06-14Bronzen Adhemar voor Steven Dupré
  Steven Dupré maakt intussen al vele jaren diverse strips zoals Wolf, Sarah en Robin en Coma. In September verschijnt deel 1 van Midgard, zijn volgende grote strip.
  Op zaterdag 10 december zal tijdens het stripfestival in Turnhout de Bronzen Adhemar uitgereikt worden aan deze veelzijdige tekenaar. De Bronzen Adhemar is de Vlaamse cultuurprijs voor de strip.
  We feliciteren Steven van harte met deze waardering voor zijn werk.
  ()     link dit bericht


  2011-06-14John and John stopt
  Striptekenaar D!o van der Veen (1976) heeft besloten om te stoppen met zijn strip John and John. De belangrijkste reden, aldus de tekenaar, is dat volgens hem, na tien jaar, de formule op begint te raken. Maar voor de fans is er nog een wedstrijd waarmee een toegangskaart voor Lowlands te winnen is.
  ()     link dit bericht


  2011-06-16André's varia
 • Mars Gremmen beheert de site Strips in Gelderland al 4½ jaar. Hij heeft het veranderd naar Gelders Striparchief, plaatst geen berichten meer en denkt na over een ander, niet-stripblog.
 • In Eppo komt het nieuwe verhaal van Xlll te staan, in nummer…. 13.
 • Tijdens de zaken die Aloys Oosterwijk als rechtbanktekenaar bijwoont, tekent hij de verdachten dicht op de huid, met een scherp oog voor hun lichaamstaal en karakteristieken. Bij uitgeverij Xtra komt in september het tweede boekwerk uit met deze bijzondere illustraties. 240 pagina’s voor € 24,50.
 • Met zijn fanzine Showcase (geïllustreerde handgeletterde verkenningen op stroken papier) schept ínkter Frits Jonker zijn compleet eigen universum. Bij uitgeverij Xtra in november, liefst 630 pagina’s, maar dan moet je ook diep in de buidel tasten: € 79,-.
 • Het Energie Stripblad van Uitgeverij Kippenvel is opgeheven (eeuwig zonde van die cover!). Ze werken aan iets nieuws. Let op.
 • Ed Hengeveld laat op De Getekende Reep weten: "Ben op het ogenblik bezig om afbeeldingen te scannen uit 50 jaar Kuifje Weekblad, voor de integrale uitgave van de Kuifje (weekblad). En dan kom je een bende leuke dingen tegen, die nooit in album zijn verschenen."
  En het is gewoon leuk om te zien. Wist je dat diverse Nederlandse stripauteurs in het blad hebben gestaan: Peter de Smet, Dick Matena, Paul Teng, Minck Oosterveer, Willem Ritstier, Jack Staller, Theo Steeman (zoon van Jan), Fred de Heij, Bert Tier en Wim Stevenhagen.
  ()     link dit bericht


 • 2011-06-16Stripdagen in het teken van Toonder
  De Stripdagen te Gorinchem zullen in 2012 in het teken staan van Marten Toonder.
  De bekendste creaties van Toonder zijn natuurlijk Tom Poes en Ollie B. Bommel. Maar tijdens de Stripdagen zal ook aandacht besteed worden aan andere creaties zoals Panda, Koning Hollewijn, Kappie, etc.
  Verder zijn er exposities, boekpresentaties, filmvertoningen, ontmoetingen met medewerkers.
  De Stripdagen zijn op 10 en 11 maart 2012.
  ()     link dit bericht


  2011-06-17Boijmans in Rotterdam wordt op 26 juni bezet

  Uit protest tegen het kultuurbeleid van dit kabinet werd op 27 februari het Rijksmuseum in Amsterdam bezet door 650 kunstenaars en kunstliefhebbers. De gehele dag stonden ondanks het gure weer lange rijen tot ver buiten het hekwerk van het museum.
  Zondag 26 juni vindt van 11 tot 17 uur eenzelfde actie plaats op het binnenplein van Museum Boijmans van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam (de toegang tot het binnenplein is gratis).
  Gaat de kaalslag in de kultuursector door dit kabinet jou ook aan het hart? Doe dan mee aan deze bezettingsactie en/of onderteken het manifest.
  ()     link dit bericht


  2011-06-17Nieuwe Stripgids met zilveren randje
  De nieuwe Stripgids ligt vanaf deze week in de openbare bibliotheken van de provincie Antwerpen, en later ook in de Vlaamse stripspeciaalzaken. Met dit 25ste nummer maakt het stripblad zijn vijfde jaargang rond. Ook dit zilveren nummer, met een cover van Jan Van der Veken, biedt een brede waaier aan interviews en artikels over het beeldverhaal aan.
  Aandacht is er zo voor Bob De Moor, waarvan momenteel in het Belgisch Stripmuseum een retrospectieve loopt die inzoomt op zijn fascinatie voor de zee. Naar aanleiding van deze expo brengt Stripgids een interview met De Moors zonen Johan en Stefan.
  Verder sprak Stripgids ook met Javier Mariscal (bekend van o.a. het recent verschenen Chico & Rita), jeugdschrijver Edward van de Vendel over zijn stripgedichten, de Franse stripauteur Nicolas de Crécy en Johan Stuyck, de man achter de Leuvense stripuitgeverij Oogachtend die dit jaar tien jaar bestaat. Jan Baetens schreef een bijdrage over Fritz Haber, een groot historisch project waar David Vandermeule op dit moment aan werkt.
  ()     link dit bericht


  2011-06-17Lectrr Turnhouts stadstekenaar 2011
  Gentenaar Letrr, pseudoniem voor Steven Degryse, wordt Turnhouts stadstekenaar 2011. Voor de zevende keer achtereenvolgens wordt in Turnhout een tekenaar aangewezen om het straatbeeld van de stad op te vrolijken. Eerder hadden Koen Demaesschalk, Conz, Jan Van der Veken, Pieter de Poortere, Serge Baeken en Reinhart Croon dezelfde eer.
  Lectrr tekent o.a. voor de krant De Standaard en Stripgids, het gratis tijdschrift van Strip Turnhout. Tevens is zijn werk in allerlei buitenlandse tijdschriften verschenen.
  Het tweejaarslijkse Turnhout Stripfestival vindt dit jaar plaats op 9, 10 en 11 december 2011.
  (foto © Strip Turnhout / Bart Van Der Moeren)
  ()     link dit bericht


  2011-06-17Nieuwe wedstrijd bij Het Besloten Land
  Deze zomer houden we nog eens een wedstrijd. De opzet is simpel. Je gaat op vakantie (of dat naar Blankenberge, Zichemzussenbolder, Tromsö, Kabul of Bad Vilbel is maakt op zich niets uit) en je neemt een originele foto van een Besloten Land zakje (het zakje over het zadel van je trekfiets of over een luidruchtige Hollander aan de Rivièra... alles kan), papieren versie of plastieken. De meest originele foto wint een kadobon van 50 euro.
  Je hebt twee maanden de tijd om een fotootje op te sturen naar michael@hbl.be. In september maken we de winnaar bekend.
  Succes! Groeten, Michael, Het Besloten Land.
  ()     link dit bericht


  2011-06-17Minck Oosterveer's first US tour
  Join renowned Nikky Saxx and Zombie Tales artist Minck Oosterveer for an informal interview with comics editor extraordinary, Jim Salicrup for an event filled evening at MoCCA, as Minck discusses the difference, similarities and enjoyment of working on European and American comics, his illustrative career in both, as well as his recent work as the penciler on Ruse and Spider-man at Marvel Comics.
  Following the interview, Minck will give a sketching demonstration. The evening also includes raffles for merchandise from Eva Ink Artist Group -- three tickets for $5. All proceeds going to benefit MoCCA. As well as a special print available just at the event. Stay around for refreshments, mingle, and enjoy this unique opportunity for a cross cultural exchange with a consummate comics professional, and view some amazing artwork and originals at the same time.
  Note: This event at MoCCA on Tuesday, June 21st, is part of Oosterveer's first US tour, He'll be appearing at Wizard Philly June 17th-19th and then at the Albuquerque Comics Expo June 24th-26th.
  Museum of Comic & Cartoon Art MoCCA - 594 Broadway, suite 401 - New York, NY
  ()     link dit bericht


  2011-06-18Tien jaar Boerke in de Vooruit - de video
  Op cobra.be staat een video van de VRT waarin Pieter de Poortere vertelt over de presentatie van Boerke in Hollywood, met beelden van de BoerkesBattle. Verscheide Vlaamse collega's, zoals Ilah, Kim Duchateau en Maarten Van De Wiele, leveren commentaar.
  ()     link dit bericht


  2011-06-18Cambré en Legendre tekenen strip voor Knack
  Charel Cambré (Jump, Albert & Co) tekent op scenario van Marc Legendre (Biebel, graphic novels) deze zomer de strip Schuimslagers in het Vlaamse weekblad Knack. Ze maken telkens twee pagina’s die inspelen op de Europese politieke actualiteit.
  Op woensdag 6 juli verschijnt een introductiepagina, op 20 juli gaat de strip gedurende 8 weken lopen. Een album-uitgave wordt overwogen.
  ()     link dit bericht


  2011-06-18Tunguska (winnaar StripStrijd) op Knack Focus
  Op Knack Focus vind je Tunguska, de strip van Dieter Rogiers en Stijn Felix, winnaars van de tweede editie van de Stripstrijd - een tweejaarlijkse wedstrijd voor jong striptalent, georganiseerd door Knack Focus.
  Tunguska is een filmisch beeldverhaal in krachtige krijttekeningen over een mysterieuze ontploffing in Rusland anno 1908. De strip telt in totaal 46 afleveringen. Elke week geven ze een nieuwe pagina vrij, en er zijn nog slechts 5 pagina's te gaan.
  ()     link dit bericht


  2011-06-19Gnoe werkt aan een gothic novel
  Twintig jaar na Amen en Mama werkt Gnoe weer aan een album, en dit keer geen dikke neuzen maar realisme.
  Een en ander gaat nog wel een jaar duren. Op YouTube gunt hij ons echter een voorproefje.
  Dat ziet er veelbelovend uit!
  ()     link dit bericht


  2011-06-19Oudste strip van Nederland online
  Op het Regionaal Archief Zutphen staan projecten voor het Voortgezet Onderwijs, met daarbij de Maan- en klaagbrief uit 1493. Dit archiefstuk wordt het oudste stripverhaal van Nederland genoemd.
  Bernard zit jarenlang gevangen voor zijn oom hertog Karel. Waarom? Bekijk de afbeelding en ontdek het.
  ()     link dit bericht


  2011-06-20Strip en Cartoon Workshop Show! op Parade
  Deze zomer heeft De Parade een wel heel uniek programma-onderdeel: De Strip en Cartoon Workshop Show! In deze interactieve theatershow wordt u op originele en hilarische wijze het striptekenen bijgebracht door twee ervaren tekenaars: Kito en Vincent in ’t Hout.
  Zone 5300 schrijft erover, met een unieke fotostrip van de show.
  De Show is te zien:
 • Rotterdam 20-23 juni
 • Den Haag 1-3 juli
 • Utrecht 27-31 juli
 • Amsterdam 10-15 augustus
  ()     link dit bericht


 • 2011-06-20Stripfestival Breda wordt ondergebracht in Breda Beeld
  Het International FilmFestival Breda (IFFB), het Graphic Design Festival, de Stripbeurs, Breda Photo en het Centrum voor BeeldCultuur worden ondergebracht in één groot beeldcultuurfestival: Breda Beeld. Subsidies, of beter het gebrek er aan, speelden een grote rol in die zet.
  Breda Vandaag bericht hierover.
  ()     link dit bericht


  2011-06-201e Nederlandse strip exclusief voor iPad
  Alex Wesselink (1966, De comeback van De Fret, Afzetters) ziet in de iPad alternatieve mogelijkheden om strips te publiceren en te distribueren, nu het uitgeven van nieuwe stripalbums voor de Nederlandse markt nauwelijks nog rendabel is. Wesselink heeft zijn nieuwste strip Jacco! exlusief als iPad app uitgegeven.
  Op dit moment zijn de weinige Nederlandse strips die als iPad app verkrijgbaar zijn, al eerder in print verschenen. Jacco! is het eerste Nederlandse originele stripverhaal dat speciaal voor de iPad is gemaakt. Jacco! is een nieuw deel van 40 pagina’s van de humoristische taxistrip serie Afzetters en verhaalt op hilarische wijze over de rampzalige stage van een nieuwe chauffeur binnen een Amsterdams taxibedrijf.
  De app van het stripverhaal is onder de titel Afzetters door Apple gereleased op woensdag 15 juni in de iTunes App Store en is voor € 1,59 te koop. Alex heeft de app zelf ontwikkeld. De volledig Nederlandstalige app biedt de mogelijkheid om te bladeren in het verhaal door te swipen of te tappen, en in te zoomen op details en tekst. De app bevat daarnaast meer informatie over de serie Afzetters en de auteur. Als extra zijn schetsen uit het schetsboek toegevoegd.
  ()     link dit bericht


  2011-06-21Edward van de Vendel gaat verder met strips
  De Nederlandse jeugdboekauteur Edward van de Vendel is bij ons bekend van zijn samenwerking met Floor de Goede in de stripgedichten-albums Opa laat zijn tenen zien en Draken met stekkers. Met de Vlaamse striptekenaar Serge Baeken, auteur van o.a. The No Stories, maakt hij nu het stripverhaal Vrouwen zijn de baas van de wereld (en ik heb het bewijs).
  In 2009 kreeg Edward via vzw De Dagen in Vlaanderen een mooie vraag: of hij een helder verhaal wilde schrijven voor dove allochtone jongeren. Deze jongeren houden van simpele verhalen, maar niet van kinderachtige verhalen. Na een bezoek aan een van hun klassen vertelden ze Edward dat ze graag iets wilden lezen over meisjes en over zwarte BMW’s. Daar gaat het verhaal dus over: over jongens en meisjes, over vrouwen en mannen, over zeep en olie, én over zwarte BMW’s…
  Dit stripverhaal verschijnt komend najaar bij de Vlaamse uitgeverij De Eenhoorn in de nieuwe reeks Ik lees nooit (maar nu wel), die zich richt op jongeren die niet van lezen houden.
  (En dan kom je bij Edward ook Sofie en de pinguïns tegen -uitg. Querido-, met strips van Floor de Goede en Ype+Willem. Op naar de kinderboekwinkel!)
  ()     link dit bericht


  2011-06-21Zone 5300 zaterdag op Bazar Bizar
  In de Rotterdamse Wolphaertstraat is op zaterdag 25 juni het (gratis) leukste kleinschalige festival van Rotterdam: Bazar Bizar. De Wolphaertstraat in Oud-Charlois zal op deze dag gevuld zijn met werk van meer dan 60 bekende en minder bekende kunstenaars en vormgevers die hun kunst en rariteiten gaan verkopen. Ook Zone 5300 is er te vinden met boeken, diverse signerende tekenaars en het kakelverse zomernummer van Zone 5300.
  ()     link dit bericht


  2011-06-223x Bekroond vaderlands talent in Zone 5300
  Het Zone 5300 zomernummer van 2011 is een demonstratie van de kwaliteit en scheppingskracht van dát deel van onze bedreigde creatieve sector dat als stripmaker werkzaam is. Pastorale, het verhaal dat aanstormend talent Tim Enthoven speciaal voor Zone 5300 maakte, is daar een mooi voorbeeld van. Enthovens opmerkelijke debuut Binnenskamers, dat voor verschijning al bekroond werd met de René Smeets Prijs, geeft een volledig nieuwe wending aan het medium strip; in Pastorale geeft hij de Zone-lezer een meesterlijke proeve van zijn kunnen op de korte baan.
  En ook Lamelosser Jeroen Funke toont in Zone #94 hoe innovatief het medium strip is met Spruitjes, bier, leverworst, waarmee hij onlangs de Jan Hanlo Media Essay Prijs won. In zijn stripessay vertelt Funke aan de hand van zijn vaste helden Victor & Vishnu hoe belangrijk het is voor de mens om zijn onbevangenheid te bewaren. Daarnaast in deze Zone: Integrale beoordeling over dandyisme en de kunstacademie. Het is de langverwachte voorpublicatie uit de graphic novel van Robert van Raffe, tevens verantwoordelijk voor deze cover.
  Maar niet alleen de strip vernieuwt zich, ook Zone 5300 zelf lanceert een gloednieuwe rubriek: Zone Expo, waarin jonge beeldmakers een podium voor hun werk krijgen. Het spits wordt afgebeten door de Creatures van Dieter Van der Ougstraete, die recentelijk nog bekroond werd met zijn Leven 1.0 in de Benelux Beeldverhalen Prijs. En alsof het allemaal niet op kan, staat ook de vaste rubriek De dummy van in het teken van een laureaat: Marten Toonder Prijswinnaar Peter Pontiac. Hij gunt de lezer een unieke kijk in zijn schetsboeken.
  ()     link dit bericht


  2011-06-22Komisch stripduo Peter de Wit en Hanco Kolk
  Het duo Hanco Kolk en Peter de Wit werkt alweer sinds de jaren tachtig samen. Samen maakten ze Gilles de Geus, Inspecteur Netjes en de fotostrip Mannetje & Mannetje. Tegenwoordig werken ze aan S1ngle. Deze gagstrip over drie vrijgezelle dames wordt in verschillende kranten gepubliceerd. De gelijknamige tv-serie heeft drie succesvolle seizoenen gelopen.
  Michael Minneboo schrijft erover.
  ()     link dit bericht


  2011-06-22Suske en Wiske applicatie wint prijs
  Naar aanleiding van het Suske en Wiske album 'De stuivende stad' werd vorig jaar een Ipad/iphone applicatie uitgebracht van dit album. Deze applicatie heeft nu de award gewonnen voor de beste applicatie van 2011 in de categorie 'beste kranten/tijdschriften applicatie'. De prijs werd uitgereikt op het e-reading event georganiseerd door TMAB business event in samenwerking met Boek.be en de Lessius Hogeschool in Mechelen.
  WPG uitgevers, de verantwoordelijke voor de applicatie, wil komend jaar meer applicaties uit brengen.
  ()     link dit bericht


  2011-06-23Interview met Gnoe over zijn Gothic Novel
  Zondag maakten we melding van de Gothic Novel waaraan Gnoe werkt.
  Zoiets maakt nieuwsgierig; tijd dus voor een interview, waarin hij ons vertelt over dit droom-project, zijn cartoons en prinses Trompetje.
  ()     link dit bericht


  2011-06-23Jommekesdag 2011 voor het hele gezin
  Uitgeverij Ballon Media en Domein Bokrijk organiseren op zondag 10 juli a.s. wederom Jommekesdag in Bokrijk (België). De sympathieke tiener Jommeke, een creatie van de Vlaamse striptekenaar Jef Nys (Berchem, 1927- Wilrijk, 2009), werd geboren op 30 oktober 1955 als gagstrip voor een wekelijks parochieblad. Het feit dat deze blonde rakker meer dan een halve eeuw nog steeds wordt gelezen en gewaardeerd is juist een van de belangrijkste redenen om dit te vieren. Jong en oud zijn welkom op zondag aan de Bokrijklaan 1 (B-3600 Genk) om aan allerlei activiteiten mee te doen: Tekenworkshops, paalklimcompetities, strobalendoolhof, etc. Voor kinderen jonger dan 3 jaar is de toegang gratis; jongeren van 3 tot 26 jaar betalen € 1 en mensen ouder dan 26 jaar: € 10. De tekenaars van de serie Jommeke, Gerd Van Loock en Philippe Delzenne zullen de albums signeren.
  ()     link dit bericht


  2011-06-24Dace Sietiņa in Galerie Lambiek
  De kunstenares Dace Sietiņa (1978), ook bekend als Nolandhead is Letse maar woont in Nederland sinds 2003. Zij gebruikt verschillende technieken (o.a. (strip)tekening en fotografie) waardoor er steeds een soort freaky en experimenteel 3D-effect onstaat.
  Op vrijdag 1 juli, vanaf 17.30, is de opening van haar expositie Let's Cosmos in Galerie Lambiek aan de Kerkstraat 132 te Amsterdam.
  ()     link dit bericht


  2011-06-24Ralph König in Stripmuseum Groningen
  Op 29 juni opent het Stripmuseum in Groningen de expositie Ich komm mir vor wie´ne Witzfigur van de Duitse striptekenaar Ralf König (Soest, Westfalen, 1960).
  De maker van strips zoals Schillerlöckchen (2009), Archetyp (2009) en Antityp (2010) is vooral bekend om zijn homo- en lesbische thematiek. Deze tentoonstelling is tevens het startschot voor het Roze Weekend. Groningen is namelijk Roze Stad van 2011 geworden; een ontmoetinsplaats voor tolerantie en diversiteit met allerlei activiteiten. De expositie is tot en met 15 juli te bezichtigen. Het Stripmuseum aan de Westerhaven 71 (Groningen) is open van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
  ()     link dit bericht


  2011-06-26Brabant Strip Magazine 186
  Komende maand verschijnt het nieuwe nummer van Brabant Strip Magazine, met als thema De comeback van de Lustige Kapoentjes.
  De rechten van deze gagreeks zijn nu in het bezit van Tom Bouden. Eerder hebben o.a. Bob De Moor, Marc Sleen, Jean-Pol en Jef Nys de Kapoentjes onder hun hoede gehad. Tom's versie verschijnt allereerst in het derde album van Kroepie en Boelie Boemboem. Daarna is het de bedoeling om twee gagalbums uit te brengen, en mogelijk een lang verhaal.
  Het artikel in BSM beschrijft de geschiedenis van de Kapoentjes en de plannen van Bouden, en bevat illustraties die hommages zijn aan afbeeldingen en covers van oude Kapoentjes-albums.
  Daarnaast bevat BSM 186 interviews met Bernard Yslaire en Béatrice Tillier (Het Maagdenbos) en artikelen over Bob De Moor en hergebruik in Kuifje.
  ()     link dit bericht


  2011-06-28Zone 5300 op Metropolis Rotterdam
  Op zondag 3 juli is Zone 5300 te vinden op het Metropolis festival in het Rotterdamse Zuiderpark. Op deze 23e editie kun je gratis genieten van onder andere Les Savy Fav, The Vaccines, Kleine Viezerik, Black Milk, Kurt Vile en Pop Up Animal Kids.
  Tussen de bandjes door kun je op de festivalmarkt cd’s, zonnebrillen, posters, buttons, T-shirts en rare hoedjes scoren. Kom dan meteen even bij onze stand het Zone 5300-zomernummer halen, alleen op Metropolis voor de kennismakingsprijs van € 5 (in plaats van € 6,75). Ook op de boekentafel: nieuwe aanwinsten in de webshop Roodheidswaanzin, Binnenskamers, Rood Gras #2, Stad van Klei, Heinz The Graphic Novel, Swamp Thing 4, De ideale man, Het Amsterdam van Theo van den Boogaard en de prachtige box met vijf boekjes Roodkapje Redux.
  Check ook even onze speciale festivalaanbiedingen met kortingen tot wel 40%! Diverse tekenaars (waaronder Nozzman en Ckoe) signeren hun boeken en maken een unieke tekening op jouw tas, petje, of shirt. Het belooft mooi weer te worden dus het pijnloos inkten van bovenarmen behoort ook tot de mogelijkheden. Tot ziens in het park!
  ()     link dit bericht


  2011-06-28CataWiki start met dagaanbiedingen
  Vandaag gaat online stripcatalogus CataWiki van start met een dagelijkse spectaculaire stripaanbieding. Hierin worden strips en stripobjecten met minimaal 50% korting door winkels en uitgevers aangeboden. Iedere dag om 10.00 uur wordt de aanbieding ververst. Deze is dan 24 uur te koop, of korter als de aanbieding eerder uitverkocht is.
  Zo staat vandaag een set van 7 Kuifje facsimiles te koop voor € 69,95, wat een korting van 52% is (maar hij is al uitverkocht).
  ()     link dit bericht


  2011-06-28De Liefhebbers van Brecht Evens
  Op 10 oktober verschijnt bij uitgeverij Oogachtend het nieuwe boek De Liefhebbers van Brecht Evens.
  Een kunstenaar gaat in op een hoogdravende oproep om mee te doen aan een regionaal kunstfestivalletje in het dorp Beerpoele. Daar aangekomen blijkt meteen dat het gaat om een totaal geïmproviseerde kermis van ­alles wat zich creatief noemt in het dorp.
  De ‘liefhebbers’ zijn een vreemde bende lokale mensen, die hun ­onkunde compenseren met ­enthousiasme en optimisme.

  Met ruim 200 pagina's voor € 28,- komt Brecht weer met een strip om naar uit te kijken.
  ()     link dit bericht


  2011-06-29Stripevenement in Almelo in november?
  Er bestaan plannen om in de oude textielfabriek van Ten Cate aan de Sluiskade in Almelo op 5 en 6 november a.s. een stripevenement te organiseren.
  Op zaterdag 5 november gaat het om een kunstbeurs waar autonoom niet-stripwerk van striptekenaars wordt geëxposeerd en verkocht.
  Op zondag 6 november is die beurs er dan ook, aangevuld met een stripbeurs voor winkels, uitgevers, smallpress en andere organisaties uit de stripwereld.
  De prijs voor een marktkraam van ongeveer 4 meter op die dag zal waarschijnlijk € 60,- bedragen, excl. BTW.
  Voor smallpress (eigen-beheer uitgaven van auteurs) zijn halve marktkramen beschikbaar voor € 30,- excl. BTW.
  We polsen of u interesse heeft om aan deze stripbeurs mee te doen, en zoja hoeveel ruimte u dan nodig denkt te hebben. Bij voldoende interesse kan de organisatie dan verder ter hand worden genomen.
  Hopelijk kunt u snel reageren.
  Met vriendelijke groeten, Arco van Os.
  ()     link dit bericht


  2011-06-29Kunststripbeurs Utrecht dit jaar in Breda
  De Kunststripbeurs Utrecht, die de afgelopen 2 jaar begin november plaatsvond, is verplaatst naar Breda, in combinatie met het Stripfestival op 10 en 11 september. Locatie: Graphic Design Museum.
  Er komt hoogstwaarschijnlijk weer een Utrechtse KSB op 31 maart 2012. Een en ander heeft te maken met de koppeling van KSB aan het Holland Animation Film Festival.
  ()     link dit bericht


  2011-06-29StripNieuws nr. 43 met Bert Bus
  Bert Bus hoopt op 19 juli zijn 80ste verjaardag te vieren. In het zojuist verschenen StripNieuws nr. 43 wordt veel aandacht gegeven aan Bert’s verjaardag, met speciaal getekende hommages van Peter de Wit, Aloys Oosterwijk, Eric Heuvel, Jan Kruis, Uco Egmond, Hans van Oudenaarden, Jan Steeman, Carry Brugman en Robert van der Kroft. Harry Balm kijkt in een twee-pagina artikel terug op zijn jaren met Bert Bus bij Uitgeverij Spaarnestad.
  Verder een terugblik op de Stripdagen 2011 in Gorinchem, aandacht voor het lintje van Martin Lodewijk, een nog niet eerder gepubliceerde jeugdstrip van Theo van den Boogaard die er ook een speciale introductie bij geeft, en een nieuwe rubriek waar stripmakers zelf vertellen waar ze momenteel mee bezig zijn.
  Plus: Henk-Jan en Roderick, een strip over twee stripverzamelaars, gemaakt door Hans Verbeek, niet onbekend bij de StripSter lezer.
  ()     link dit bericht


  2011-06-29Marissa Delbressine in Spuiten en Slikken Zomervakantie-Doe-Boek
  Vakantie. Hè bah. Met al die vrije tijd slaat de verveling al gauw toe. Gelukkig helpt Spuiten en Slikken vakantiegangers de zomer door met het Spuiten en Slikken Zomervakantie-Doe-Boek!
  Een heet zomermagazine over vakantieseks en –drugs. De presentatoren Nicolette Kluijver, Zarayda Groenhart, Geraldine Kemper en Manuel Broekman van het gelijknamige tv-programma, doen een boekje open over hun good én hun bad trips.
  Marissa Delbressine staat met maar liefst 6 pagina's in dit boek.
  ()     link dit bericht


  2011-06-29Paul's boekenkast
  Paul Fles is een gedreven verzamelaar van strips van Nederlandse en Vlaamse bodem. Regelmatig zal hij ons op de hoogte brengen van wat er op dit gebied nieuw is verschenen. Hierbij zijn lijst over de afgelopen 2 maanden.

 • Rood gras #2 door Rob van Barneveld - Syndikaat (strip als poëzie)
 • Bunbun Carrots included door Matt Baay - Syndikaat (eindelijk!)
 • Haas #2 door Fred de Heij & Rob van Bavel - DLC (DE strip uit de Eppo!!)
 • Heinz de graphic novel door Windig & de Jong - Oog & Blik / De Bezige Bij (een reuze knipoog naar het genre)
 • Esther Verkest Roodheidswaanzin door Kim - Oogachtend (mooie bitterharde compilatie)
 • Boerke in Hollywood door Pieter de Poortere - Oog & Blik / De Bezige Bij (woordloos de beste!)
 • Sheriff Classics - Windmill Comics
 • Het zwaard van Grutte Pier door Alex & Rico - Mudhoen
 • Mudhoen #30 (was al bijna bang dat het tijdschrift ter ziele was)
 • De Rechter terecht of onterecht door Jesse van Muijlwyck - Stripmuseum Groningen
 • Het Amsterdam van Theo van den Boogaard - Oog & Blik / De Bezige Bij (Stadsarchief Amsterdam)
 • Schoolagenda's:
  Naast de Fokke & Sukke agenda's, de Stripagenda en de Knudde agenda, dit jaar ook de Elsje spijbelagenda, Dirkjan agenda (met nieuw werk!!!!) en de Comic House agenda (met o.a. Floor de Goede, Floris Oudshoorn & Lamelos).

 • aanrader: Roodkapje redux van de Duitse illustratrice Nora Krug - Bries (de mooiste uitgave van 2011, een doosje met 5x hetzelfde verhaal gezien vanuit de vijf hoofdpersonen)
  ()     link dit bericht


 • 2011-06-30Nieuwe strip van Peter Brutin
  Peter Brutin heeft zijn persoonlijke strip tot de mensheid gebracht: De bibliotheek van de vier elementen.
  Deze uitgave verschijnt na Commissaris Moordenaar, een samenwerking tussen Brutin en Matthias Cruyssaert dat in Plots werd voorgepubliceerd. Peter Moerenhout heeft daarover een toffe recensie geschreven.
  ()     link dit bericht


  2011-06-30Gecombineerd lidmaatschap BNO en BNS
  Op vrijdagmiddag 24 juni 2011 hebben de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en de Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers (BNS) de definitieve plannen gepresenteerd omtrent het gecombineerd lidmaatschap.
  Op deze speciale bijeenkomst in het BNO kantoor gaven meer gasten een presentatie, waaronder een medewerker van het Stripdocumentatiecentrum Nederland.
  Het bestuur van de BNS heeft de nodige energie in het gecombineerd lidmaatschap gestoken. Zo zijn strenge toelatingseisen geformuleerd: wanneer BNS-leden namelijk voor het gecombineerd lidmaatschap kiezen zijn ze goedkoper uit. "Een BNS-lid moet dan ook echt strips maken, en niet af en toe een cartoon," zo vatte voorzitter Maaike Hartjes samen.
  Deze zogenaamde '60%-regeling' geeft striptekenaars de gelegenheid om te profiteren van beide beroepsorganisaties. Zo kan de BNO goed advies geven op juridisch gebied, terwijl de BNS een netwerk biedt van inmiddels bijna 100 striptekenaars, zodat het functioneert als een sociëteit.
  Anouk Siegelaar en Gert Gerrits van BNO zijn verheugd over de samenwerking. Gerrits: "Wij bieden onze leden ook interne cursussen en workshops, zoals de BNO Academy, om zich verder te professionaliseren op het gebied van acquisitie en communicatie." Ook zal op het gebied van Public Relations verder gekeken worden naar samenwerking, daar het een gemeenschappelijke groep betreft: beeldend kunstenaars en ontwerpers.
  Eva Biesiot van de afdeling Bijzondere Collecties van de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam vertelde vervolgens namens het Strip Documentatiecentrum Nederland meer over de huidige tentoonstellingen die worden georganiseerd op gebied van woord en beeld in de binnenstad.
  ()     link dit bericht


  2011-06-30Interviews met Jan van Haasteren
  Op 24 juni werd Jan van Haasteren geïnterviewd in Van Zuks Dus bij RTV Noord-Holland. Het interview gaat vooral over zijn puzzels, en we krijgen het echtpaar Van Haasteren oudhollandsch aan het puzzelen te zien.
  Op de site van Jumbo staat het radio-interview dat Giel Beelen (3FM) op 23 juni had met Jan als Gouwe Ouwe.
  En in Eppo 10 staat een portret over Jan.
  ()     link dit bericht


  2011-06-3010 Nieuwe graphic short stories voor Brussel!
  Het Beschrijf selecteert 10 tekenaars / scenaristen die, met financiële steun en een verblijf in Brussel, de kans krijgen om een grafisch kortverhaal te maken. Deel je blik op het Brussel van vandaag en stel je kandidaat voor 31 oktober 2011.
  Met Brussels in Shorts wil Het Beschrijf op een originele wijze bijdragen aan de literaire betekenis van Brussel, via het relatief nieuwe literaire medium van de graphic novel.
  Om de grootstad nieuwe verhalen te schenken, heeft Brussels in Shorts heel wat ambities. De oproep om deel te nemen werd op 29 juni 2011 gelanceerd aan Vlaamse, Franstalig-Belgische en internationale tekenaars en scenarioschrijvers. Tien deelnemers zullen worden geselecteerd om in het genre van de graphic novel kortverhalen (‘graphic short stories') te maken rond het hedendaagse Brussel. Als rode draad wordt in elk kortverhaal verwezen naar de Oude Graanmarkt. De gekozen auteurs ontvangen een financiële vergoeding en een verblijf in Brussel tijdens de creatiefase.
  De internationale wedstrijd Brussels in Shorts is een nieuw initiatief van de literaire organisatie Het Beschrijf, in opdracht van staatssecretaris Bruno De Lille, VGC-collegelid bevoegd voor Cultuur, Jeugd, Sport en Ambtenarenzaken.
  ()     link dit bericht


  maart / april 2011 index Nieuws-archief juli / augustus 2011


  © 2011
  het Nieuws-team / StripSter
  2019-09-22