zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten stuur je nieuws- en agenda-berichten naar nieuws@stripster.eu

 nieuws

het Nieuws-archief | de StripSter Nieuwsbrief
zoek op woord:
ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
2018-12-14Van penseel naar kwast
Vanaf vandaag presenteert het Nederlands Stripmuseum een schilderijenexpositie waarin de grootste namen uit de stripwereld vertegenwoordigd zijn. In meer dan 50 schilderijen en andere kunstwerken worden soms onvermoede kanten van deze tekenaars getoond.
Een schilderij kan in opdracht gemaakt worden voor de cover van een stripalbum (Paul Cuvelier, Gregorz Rosiński) of voor een illustratie bij een verhaal (Hans G. Kresse). Het maken van een schilderij kan voor de striptekenaar ook een vorm van ontsnapping zijn uit de dagelijkse tekensleur (Jijé). Of hij brengt zijn geliefde in beeld (Hergé).

Van penseel naar kwast is één van de twee exposities waarmee het Nederlands Stripmuseum afscheid neemt van zijn bezoekers. In een gewijzigde opzet en onder de naam Storyworld blijft Groningen aandacht geven aan het stripverhaal in het Groninger Forum, dat eind 2019 zal worden geopend in de nabijheid van de Grote Markt in de stad Groningen.
(dirk)


2018-12-12Reizen in Elsene

Comic Art Factory in Elsene organiseert tot 22 december een vernissage tentoonstelling rond het thema reizen. Met origineel werk van Frank Miller (USA), Benoït Roels (België), Tracy Chahwan (Libanon), Mikkel Sauzet (Denemarken), Liva (Madagaskar), Isabelle Dethan (Frankrijk), Kokor (Frankrijk), Romain Baudy (Frankrijk), François Dermaut (Frankrijk).
(dirk)


2018-12-11Prenten in Mekanik

De Antwerpse stripwinkel Mekanik organiseert een Prentenmarkt op zaterdag 15 december. In de gallerij kan je dan lokaal talent steunen door allerhande illustratief en grafische pareltjes van kunstenaars Marian Van de Weerd, Siglinde Bosuwé, Kevin Cuyt, Jelle Kindt, Jens Dawn, Mila Van Goethem, Kelly De Meyer of Juli Jupiter aan te schaffen.
(dirk)


2018-12-09Frans Le Roux in Groningen
Gedurende de eerste drie weken van december is striptekenaar en cartoonist Frans Le Roux elke dag in het Nederlands Stripmuseum aanwezig als inhuis tekenaar. Hij maakt vanaf zaterdag 1 december in de tentoonstellingszaal van het museum een serie grote muurtekeningen van in totaal 30 meter lang en 5 meter hoog. Dit ter voorbereiding van zijn grote overzichtstentoonstelling die op 21 december open gaat.
Frans Le Roux werd in het noorden bekend door zijn Groninger Stadsprenten; vrolijke taferelen die zich afspelen in een nauwkeurig getekend decor van de Groninger binnenstad. Tegenwoordig reist hij ook de wereld rond om de grote wereldsteden op dezelfde wijze in beeld te brengen ten behoeve van de Ravensburger puzzelserie Cities of the World.

Dit is is één van de twee exposities waarmee het Nederlands Stripmuseum afscheid neemt van zijn bezoekers. In een gewijzigde opzet en onder de naam Storyworld blijft Groningen aandacht geven aan het stripverhaal in het Groninger Forum, dat eind 2019 zal worden geopend in de nabijheid van de Grote Markt in de stad Groningen.
(dirk)


2018-12-06Atom Agency
Atom Agency is een nieuwe stripreeks met een held zoals uit de grote avonturenklassiekers, gesigneerd Yann en Schwartz. Het is een detectivereeks waarin een knipoog naar Guus Slim van Maurice Tillieux nooit veraf is. Zoals Guus wil de rechtenstudent Atom een privédetectivekantoor lanceren. Hij haalt hiervoor de krachtpatser Jojo en de pittige Mimi in huis.
Het eerste album van deze nieuwe stripreeks, De juwelen van de begum, staat centraal in de Gallery van het Brussels Stripmuseum. Te zien tot eind januari.
(dirk)


2018-12-03Stripnamiddag in Turnhout
Stripnamiddag in samenwerking met de reclamestripclub (voorheen Brabant Strip ledendag).
Met honderden oude en nieuwe strips, en signerende tekenaars: Ersel, Wegé, ...
Zondag 9 december 2018
Zaal den donk , Kapelweg 52, Turnhout
van 13 tot 17 uur
gratis inkom , gratis parking
(dirk)


2018-12-01Expo Willem Vleeschouwer

Willem Vleeschouwer (Wévé) wordt geprezen om zijn dynamische tekenstijl en zijn levendige, vette lijnvoering. Hij begon zijn carrière als illustrator en maakte in 1978 zijn eerste strip De Wonderbaarlijke Reis van Jacobus Maneschijn en Sientje Zeester. Die werd gevolgd door twee verhalen van het personage Duppie (samen met Gerard van Santen) en de serie Flip Vla en Pantie Prima, beide voor muziektijdschrift Oor. In de daarop volgende 40 jaar maakte hij honderden strips en illustraties voor verschillende opdrachtgevers, waaronder Elsevier, Panorama, Autoweek, Het Parool, Hard Gras en Cosmopolitan.
Nu te zien in het Stripmuseum Groningen. De expositie toont een ruime selectie van zijn strips en illustraties.
(dirk)


2018-11-28Signeeracties bij Pojo
Komen signeren bij stripwinkel Pojo in Haarlem:
Op 1 december signeert Ben van Westenvoorde het tweede deel zijn Hazes biografie van 14.30 - 17.00 uur
en Tobi Dahmen Fietsmob van 13.00 - 16.00 uur.
Op 15 december is er een signeersessie voor de nieuwe Blake en Mortimer met Berserik en van Dongen.
(dirk)


2018-11-27Eppo enquête
De jaarlijkse Eppo Enquête begint weer. In Eppo nummer 24 kan je er meer over lezen, maar je kan nu al online je mening geven over de strips in Eppo. Hier kan je de enquête invullen, die niet meer dan 10 minuten in beslag neemt. De uitslag lees je binnenkort in Eppo nummer 26. Onder alle deelnemers worden vijf strippakketten ter waarde van elk 50 euro verloot.
(dirk)


2018-11-26BUTH-Levensschetsen
Bij Uitgeverij Bonte verscheen onlangs Levensschetsen van Buth. Leo De Budt is vooral bekend van zijn strip Thomas Pips en zijn tekeningen tijdens de Tour de France en met verborgen muizen. Deze bundeling van 252 pagina's bevat korte verhalen over beroemde personen die eerder verschenen in 't Kapoentje. De cover werd getekend en ingekleurd door Gilbert Declercq. Gebaseerd op de originelen voor de beste kwaliteit. HC, 300 ex., 35 euro.
Volgend jaar is er een tweede deel van deze levensschetsen gepland onder de noemer "uitvinders".
(dirk)


2018-11-25Romano vlogt
Romano Molenaar deelt sinds kort zijn kennis met de buitenwereld met een eigen vlog op Youtube. Via Artdiction - Romano Molenaar kom je bij zijn kanaal terecht, waar je Romano aan het werk ziet en hoort hoe hij al die prachtige tekeningen maakt. De eerste vlogs 'How I create a Comicpage part 1 and 2' staan al online en er gaat nog veel meer moois komen!
(dirk)


2018-11-24Angoulême: Typex en Brecht Evens genomineerd
Op 19 november werden de genomineerden bekendgemaakt voor de prijzen op de 46e editie van het Stripfestival van Angoulême. Deze jaarlijkse hoogmis van de franstalige strip vindt plaats van 24 tot 27 januari 2019. Bij de genomineerden voor de prijzen of "Fauves" voor beste album zijn er twee tekenaars uit de lage landen:

- Andy: Vijf jaar werkte Typex aan zijn stripbiografie over Andy Warhol. Het resultaat: ruim 500 overdonderende, maar ook ontroerende en vrolijk makende pagina's. Het boek verscheen in zes talen en veertien landen.

- Het amusement: Brecht Evens portretteert drie twintigers in een exuberante, paradijselijke grootstad, één zwoele zomernacht lang.
(dirk)


2018-11-23Eindejaarsevenement ECC
Het jaar loopt stilaan op zijn einde en dat viert het Europees Cartoon Centrum Kruishoutem traditiegetrouw met een eindejaarsevent. Dit jaar staat een overzicht van het jaar op het programma met een mix van comedy en cartoons door AAaRGh: #metoo, het klimaat, politiek, moord, voetbal,...
Daarna wordt bekend gemaakt wie de nieuwe huiscartoonist 2019 wordt en blikt men even vooruit naar de komende activiteiten. En dan is het tijd voor een heus feest, met heerlijke hapjes en sprankelende drankjes.

Op zaterdag 15 december om 20u in het ECC.
Prijs? 13 Euro per persoon, ben je Vriend van het ECC dan betaal je slechts 8 Euro per persoon.
Inschrijven kan via het inschrijvingsformulier op de website of door een mail te sturen naar info@ecc-kruishoutem.be
(dirk)


2018-11-22Gentse Stripbeurs
Nu zondag 25 november 2018 is er opnieuw de Gentse Stripbeurs in de Freinetmiddenschool, Offerlaan 1, 9000 Gent. Er is een gratis strip voor elke betalende bezoeker (microalbum "Robbie" van Eddy Ryssack en Jadoul). Uitgeverij Bonte, Uitgeverij Hauwaerts, Fenix collectie stellen er nieuwe uitgaven voor. En er zijn weer veel signerende tekenaars.
Website
Open 10-17u
Inkom 3 euro
(dirk)


2018-11-21Wintereditie van de Dutch Comic Con
In het weekeinde van 24 en 25 november 2018 transformeert de Jaarbeurs in Utrecht in de grootste Comic Con van Nederland. Bereid je voor op een geweldig weekend vol spektakel, entertainment, speciale gasten, workshops...
Verschillende Nederlandse en internationale tekenaars zullen aanwezig zijn: ROMANO MOLENAAR, BILL SIENKIEWICZ, GENE HA, YANICK PAQUETTE, MANUEL GARCIA, LEANDRO FERNÁNDEZ, MARGUERITE BENNETT, MARK CHIARELLO en vele anderen.
Website
(dirk)


2018-11-20Jeroen Janssen
Op vrijdag 23 november ontvangt Jeroen Janssen als laureaat van de Bronzen Adhemar in Turnhout het felbegeerde beeldje. Dit is bij de opening van De zoon van Kuifje. Jeroen Janssen, de overzichtstentoonstelling van zijn werk in Cultuurhuis de Warande te Turnhout.

uitreiking + opening: vrijdag 23 november om 20 uur
expo: van 24 november 2018 tot 15 januari 2019
de Warande, Luifelzaal
gratis
Meer info
(dirk)


2018-11-19Winnaar Plastieken Plunk
Maarten Vande Wiele won afgelopen weekend de elfde Plastieken Plunk voor zijn kortverhaal "Octopussy in 007 pages". Hij won 250 euro en een door Luc Cromheecke zelf gekneed beeldje.
(dirk)


2018-11-19Het leukste van Eva
De gedachten van illustratrice Eva Mouton dartelen, ravotten, vallen, staan weer op, en ze snijden. Ze snijden diep, ze snijden hout. Ze tonen ons wie we zijn. Eva Mouton bundelt haar gedachten, en wel die van de afgelopen vijf jaar. Haar autobiografisch neergetekende gedachten verschenen en verschijnen wekelijks in De Standaard Weekblad.
Allen verdwalen wij een beetje in de wereld, vanaf nu kan het ook in dit speels vormgegeven lustrumboek, een uitgave van Borgerhoff & Lamberigts.
(dirk)


2018-11-17Niet nu Laura
Niet nu Laura begon als een uit de hand gelopen grap, maar is intussen uitgegroeid tot een volwaardige webcomic met duizenden fans. Deze eerste bundeling cartoons en strips bij uitgeverij Vrijdag vindt inspiratie in de alledaagsheid. Laura tekent wat Instagram ons niet vertelt: geen loze spreuken of holle "inspirational quotes', maar koude pizza op zondagochtend en kroketten, al dan niet gevuld...
(dirk)het Nieuws-archief


2018-12-05 Bert op woensdag :
"Podcast"

De Katwijksche Post vroeg me of ik een Kappie kon tekenen voor bij het nieuwe logo van hun nieuwe plan: De Katwijksche Postcast. Ze stuurden me een plaatje van hoe zulks .....
lees deze Blog

2015-12-25 Nieuw in Artikelen :
Interview met Ralph Dikmans

.....
lees dit Interview

2018-12-15 Deze week in Strips :
0 bijdrages met 0 pagina's

.....
bekijk deze Strips-editie

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 agenda

StripSter komt naar je toe

nog niet bekend

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 expo
( exposities gerangschikt op startdatum - einddatum - plaats )

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 cmp

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 edu
Grafisch ontwerp - Beeldverhaal
(be) Brussel - Campus Sint-Lukas
De stap van striptekenaar naar illustrator en terug is erg klein geworden. Beiden ontmoeten elkaar in het atelier Beeldverhaal waar studenten hun grafische en narratieve vaardigheden ontplooien. Ze leren persoonlijke verhalen te vertellen door middel van het klassieke stripverhaal, de striproman, de cartoon, de illustratie, het boek, de blog, de game … Zo krijgen de studenten de kans om letterlijk uit hun hokjes te breken.
Campus Sint-Lukas - - Brussel (be)
site: luca-arts.be


Comic Design
(nl) Zwolle - ArtEZ hogeschool voor de kunsten
Er is een revival gaande in de waardering voor het beeldverhaal. In kwaliteitskranten worden strips gerecenseerd en makers besproken. Dat is deels te verklaren door de populariteit van de graphic novel: de literaire strip.
Wat al deze comic designers gemeenschappelijk hebben, is het kunnen vertellen van een goed verhaal. ArtEZ stelt deze kwaliteit dan ook centraal in deze voor Nederland unieke specialisatie. Zonder goed verhaal ontstaat geen betekenisvolle strip. De nadruk ligt dan ook op het leren vertellen, verbeelden en vormgeven van een verhaal.
ArtEZ hogeschool voor de kunsten - - Zwolle (nl)
site: artez.nl


ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 musea
Belgisch Centrum van het Beeldverhaal
(be) Brussel
Zandstraat 20 - 1000 Brussel (be)
tijd: dinsdag-zondag10:00-18:00
site: stripmuseum.be
mail: visit@stripmuseum.be
tel.: +32 (0)2 / 219 1980


Galerie Champaka
(be) Brussel
Ernest Allard Straat 27 - 1000 Brussel (be)
tijd: woensdag-zaterdag:11:00-18:30
zondag10:30-13:30
maandag-dinsdag:op afspraak
site: galeriechampaka.com
mail: mail
tel.: +32 (0)2 514 9152


Galerie Petits Papiers
(be) Brussel
1 Place Fontainas - 1000 Brussel (be)
tijd: maandag-zaterdag10:00-18:30
site: petitspapiers.be
mail: contact@petitspapiers.be
tel.: +32 (0)2 513 4670


Het Huis van het Beeldverhaal
(be) Brussel
Keizerinlaan 1 - 1000 Brussel (be)
tijd: dinsdag-zondag10:00-18:00
site: jije.org
mail: info@jije.org
tel.: +32 (0)2 / 502 9468


Marc Sleen Museum
(be) Brussel
Zandstraat 31 - 1000 Brussel (be)
Rechtover het Belgisch Stripcentrum
tijd: dinsdag - zondag11:00-13:00 + 14:00-18:00
site: marc-sleen.be
mail: visit@cbbd.be
tel.: +32 (0)2 / 219 1980


Stichting Raymond Leblanc
(be) Brussel (Sint-Gillis)
Grasmarkt 116 - 1000 Brussel (Sint-Gillis) (be)
tijd: woensdag-vrijdag12:00-18:00
1e weekend
v/d maand
12:00-18:00
site: fondationrleblanc.be
mail: info@fondationrleblanc.be
tel.: +32 (0)2 / 520 70 09


Hergé Museum
(be) Louvain-la-Neuve (Leuven)
Rue du Labrador 26 - 1348 Louvain-la-Neuve (Leuven) (be)
tijd: dinsdag-vrijdag10:30-17:30
zaterdag-zondag10:00-18:00
site: museeherge.com
mail: info@museeherge.com
tel.: +32 (0)10 / 488 421


Heinz Museum
(nl) Amsterdam
Nieuwe Amstelstraat 111 - Amsterdam (nl)
In december 2011 was sprake van sluiting van dit sympathieke museum, maar een definitieve bevestiging daarvan hebben we niet kunnen vinden.
tijd: woensdag13:00-18:00
vrijdag-zaterdag13:00-17:00
site: gezelligleuk.free.fr


Kresse Museum
(nl) Gouda
Turfmarkt 20 - 2801 HA Gouda (nl)
tijd: op afspraak
site: kressemuseum.nl
mail: post@kressemuseum.nl


Het Nederlands Stripmuseum
(nl) Groningen
Westerhaven 71 - 9718 AC Groningen (nl)
tijd: dinsdag-zondag10:00-17:00
site: stripmuseum.nl
tel.: +31 (0)50 - 317 8470


Centre National de la Bande Dessinée et de l'Image
(fr) Angoulême
121 Rue de Bordeaux - 16000 Angoulême (fr)
tijd: dinsdag-vrijdag10:00-18:00
zaterdag-zondag14:00-18:00
juli-augustustot 19:00
site: cnbdi.fr
tel.: +33 (0)545 386 565© 2018
het Nieuws-team / StripSter
2018-12-15