zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten stuur je nieuws- en agenda-berichten naar nieuws@stripster.eu

 nieuws

het Nieuws-archief | de StripSter Nieuwsbrief
zoek op woord:
ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
2017-07-27Stripmuseum Rotterdam failliet

Nog geen jaar na de opening moet het Stripmuseum in Rotterdam al haar deuren sluiten.
De rechtbank heeft het faillissement van het museum uitgesproken.

Volgens de curator vielen de bezoekersaantallen tegen en was het museum verlieslijdend. Hoe het faillissement precies is ontstaan moet nog onderzocht worden.

Onderstaande verklaring is gegeven door de stichting die het museum bestierde: Het is met pijn in ons hart dat we jullie moeten meedelen dat we onze droom, het museum voor strip- en tekenfilmkunst in Rotterdam, moeten opgeven.

De gehele verklaring is hier te lezen.
(Eric)


2017-07-27ZEN ZONDER MEESTER
Deze autobiografische graphic novel van FRENK MEEUWSEN vertelt over zijn spirituele zoektocht. Het verhaal is anekdotisch, met veel humor gebracht.
Paperback, zwart-wit, 288 pagina's. Euro 19,95.
Verschijning in augustus / september 2017.
(dirk)


2017-07-24Gags van Kas
Kas, het strippersonage van Maarten Wolterink, is voor het eerst uitgegeven in albumvorm bij uitgeverij Syndikaat. In het album vind je de gags met Kas, zijn hond Bas of vriendin Sheila. Ik heb Kas ergens rond 2005 geschapen heb voor de Stripstrijd in de krant Het Parool, vertelde Maarten aan Stripgids. Op uitnodiging van Knocky Magazine heb ik hem in 2013 weer uit de mottenballen gehaald en met veel plezier uitgebouwd. Qua inhoud pas ik wel in de underground omdat ik de commercie wel aanpak met Kas. Een beetje anticultuur.
(dirk)


2017-07-21Het succes van een pechvogel
Voor wie het nog niet wist. Weekblad Donald Duck is 65. En tot 24 september organiseert Museum Strips! in Rotterdam daarrond een tentoonstelling.
Het Weekblad Donald Duck is veel meer dan een jarig tijdschrift. Het vrolijke weekblad heeft zich ontwikkeld tot authentiek Nederlands cultureel erfgoed dat al generaties lang de harten verovert van jong en oud.
Dat is voor een groot deel te danken aan de naamgever van het blad en de talentvolle schrijvers en tekenaars die al meer dan 80 jaar zijn avonturen beschrijven.
Dankzij Donald Duck en zijn blad hebben we de kans gekregen om de hele aarde over te reizen en nieuwe ontdekkingen te doen, niet alleen over de wereld om ons heen en de mensen die er in leven, maar misschien wel vooral over onszelf.

(dirk)


2017-07-20Gefeliciflaterd!
Het is dit jaar 60 jaar geleden dan Guust, een creatie van Franquin, het levenslicht zag.
Dat moet natuurlijk gevierd worden.
Dat dacht ook uitgeverij Dupuis
Op 15 november verschijnt album Gefeliciflaterd!. In dit album brengen tientallen Vlaamse en Nederlandse auteurs een hommage aan Guust. De softcover komt van de hand van Gerben Valkema en de hardcover is gemaakt door Milan Hulsing. Het speciaal voor de Nederlandstalige markt gemaakt album omvat 56 paginaa's. In het Frans verschijnt overigens een gelijksoortig album met maar liefst 128 pagina's. Helaas zal dit album niet in vertaling verschijnen.
(Eric)


2017-07-19Faillissementsveiling van Strip2000
Graag attenderen wij u op de faillissementsveiling van Strip2000.
Geveild wordt de gehele voorraad van uitgeverij Strip2000 in vier veilingen, met strips van onder andere: De reis van de vaders, Zusje, Suus & Sas, Tamara en De Weeskinderen.

Klik hier voor de veilinginformatie.
(Eric)


2017-07-19Uitgeverij L neemt series Strip2000 over
Enige tijd geleden hield uitgeverij Strip2000 het voor gezien.
Voor veel series is het nog afwachten of ze een nieuw onderkomen vinden.
Uitgeverij L breng in elk geval al nieuw albums uit van Snippers, Dating for Geeks en Suus & Sas
Van Snippers zullen nog slechts 2 albums verschijnen. Binnenkort verschijnt de laatste aflevering in de gratis krant Metro.
Auteur Aimee de Jongh wil zich meer richten op graphic novels.
(Eric)


2017-07-19TINA 50 jaar
Tina bestaat 50 jaar!
In deze tentoonstelling in het Nederlands Stripmuseum in Groningen ontdek je waarom Tina al zoveel jaar het allerleukste, grappigste en gezelligste weekblad van Nederland is! Je ziet onder andere hoe Tina is ontstaan, bij welke hunks jouw moeder wegzwijmelde en hoe het eraan toegaat op de redactie van Tina. En je kunt een superleuke Suus & Sas knutsel maken.
Tot 16 november 2017.
(dirk)


2017-07-17Stripmaker des vaderlands?
Wie wordt de Stripmaker des Vaderlands? Jij bepaalt mee! Er zijn vier striptekenaars genomineerd voor de titel.
Maaike Hartjes
Margreet de Heer
Robert van der Kroft
Pieter Hogenbirk

De ideale kandidaat moet de strip uitdragen en de strip in al zijn vormen -van Donald Duck tot graphic novel- vertegenwoordigen.
De Stripmaker des Vaderlands vertegenwoordigt de Nederlandse stripwereld en laat het medium strip in de volledige breedte zien. Bij een gebeurtenis van nationaal belang geeft hij of zij een visie op de actualiteit in stripvorm. Ook ontwikkelt hij of zij projecten en activiteiten die het medium strip nationaal op de kaart zetten. De Stripmaker des Vaderlands wordt gekozen door stripminnend Nederland en wordt benoemd voor een periode van drie jaar.
Stemmen kan tot met 30 september: link.
(dirk)


2017-07-15De Kiekeboes en de zee
In het Wielingencentrum in Wenduine loopt tot 31 augustus een zomertentoonstelling rond 'De Kiekeboes en de zee'. De erg populaire stripreeks van Merho viert dit jaar haar veertigste verjaardag. De auteur had dan ook een rijk archief om zelf een expo samen te stellen over vakantieliefjes, luxueuze cruises en frigoboxtoeristen. Aan de hand van originele tekeningen maar ook archiefbeelden, schaalmodellen en merchandising kunnen de bezoekers ontdekken hoe Merho te werk gaat en waar hij zijn inspiratie vandaan haalt.
(dirk)


2017-07-13Fed en Vetertje
Hans Brouwer (1917-1991) was geen beroemde striptekenaar. Lezers van het verdwenen communistische dagblad De Waarheid zullen hem wel gekend hebben. Voor deze krant maakte hij van 1951 tot 1972 de dagelijkse kinderstrip Fed en Vetertje in Priktolland. Alle 6480 originele stripstroken zijn nu door de familie van Brouwer geschonken aan het Nederlands Stripmuseum in Groningen. Maar, de schenking omvat ook ander werk van Hans Brouwer, zoals de strip Eppo Eekhoorn, die hij in 1960 in opdracht maakte van de pas opgerichte Algemene Spaarbank Nederland. Sindsdien maakt de eekhoorn deel uit van het logo van de ASN-bank. Van 27 mei tot en met 10 september 2017 besteedt het Nederlands Stripmuseum met een kleine expositie (tot 12 september 2017) aandacht aan de geschonken werken van Hans Brouwer. Tegelijk wil het museum aan Brouwer de eer toebrengen die hij als vakman heeft verdiend, zeker nu in zijn honderdste geboortejaar.
(dirk)


2017-07-11Nieuw NERO album op komst

Kim Duchateau laat NERO herrijzen. Hem is de eer gegund om een hommage album te maken van de creatie van Marc Sleen.

Duchateau kreeg voor de nieuwe Nero, waarvan al meer dan 200 albums verschenen, carte blanche van de Stichting Marc Sleen en Sleens weduwe Catharina Kochuyt. Zoals steeds wil Nero op de bank zitten en met rust gelaten worden, maar zijn pas aangenomen poetsvrouw steekt daar een stokje voor. Ze blijkt een heks te zijn, die iedereen in het huis betovert, vertelt Duchateau.

Duchateau maak geen volwassen versie, maar blijft dicht bij de stijl van de originele verhalen.

De titel wordt De Zeven Vloeken en verschijnt eerst in Knack alvorens in oktober in album te verschijnen. Het is nog onbekend of het bij dit ene album blijft.
(Eric)


2017-07-11Strips in Middelkerke

Middelkerke is de stripgemeente van de Vlaamse kust. Het zomers stripfestival staat in het teken van het Jommekesalbum 'Missie Middelkerke'. Het vliegtuig 'De straalvogel', dat een grote rol speelt in het album, kreeg op ware grootte een plaats in het gemeentelijk Normandpark.
Van 16 juli tot 6 augustus op de Zeedijk. De signerende tekenaars vind je op de website.
(dirk)


2017-07-09Dode varkens
De wereld van Ben Vranken is een wereld in verval. Tegen de getekende achtergrond van een modderig Zeeuws schorrenlandschap richt hij een scheefgezakt monument op voor buitenbeentjes die in de vette zeeklei worstelen met hun afkomst en hun beklemmende omgeving. Buitenbeentjes die soms een levenslust laten zien die schril afsteekt bij de weinig benijdenswaardige situatie waarin zij zich bevinden.
Deze lijvige verzamelbundel bevat een selectie van de beste verhalen van Ben Vranken in stripvorm, toegelicht door de auteur en verrijkt met een dossier. Met een voorwoord van Erik de Bruyn, regisseur van "Wilde Mossels". Een uitgave van Xtra.
(dirk)


2017-07-08Daan Jippes in Groningen
Daan Jippes staat bekend als één van 's werelds beste Disneytekenaars. Met swingende lijnen portretteert hij onder andere Donald Duck en Mickey Mouse. Maar ook zijn eigen werk barst van de energie en is een inspiratiebron voor collega's. Als een kameleon is Daan Jippes in staat om stijlen van andere tekenaars naar zijn hand te zetten. In zijn eigen strips, zoals Twee voor thee en De avonturen van Havank toont hij zich een meester in de enscenering en speelt hij een betoverend spel met de lijnvoering. De expositie in het Nederlands Stripmuseum voert de lezer uitgebreid langs de carriere van deze veelzijdige tekenaar, vanaf zijn jeugd en zijn werk voor de weekbladen Pep en Donald Duck, naar de Disney Studio's in Californië. We volgen zijn voetsporen in de tekenfilmindustrie en we staan stil bij de creatie van Havank. De tentoonstelling loopt tot 12 oktober 2017 in het Nederlands Stripmuseum.
En Daan Jippes signeert er op woensdag 12 juli van 13:00 tot 15:30.
(dirk)


2017-07-07Vijfde episode Maier-files
Maier-files en de geschiedenis van Otto Maier vertellen over een verborgen wereldmacht en onuitputtelijke geldstromen. Het is een spannende thriller waarbij er voor Otto Maier in deze machtsstrijd enorm veel op spel staat. Was hij werkelijk in staat om te ontsnappen uit de tirannie en intriges van de machtigste centrale bank ter wereld en haar geheime genootschappen? Laurins Molen is de nieuwe epsiode 5 in de Maier files reeks en is verkrijgbaar vanaf 11 juli ...
website
(dirk)


2017-07-06De touren van Marc Sleen
Een nostalgische blik op de Ronde van Frankrijk in tientallen cartoons van Marc Sleen
Marc Sleen is niet alleen de geestelijke vader van stripheld Nero. Als grote sportliefhebber maakte hij van 1947 tot 1964 ook ieder jaar een reeks cartoons waarin hij de Tour de France in zijn unieke karikatuurstijl samenvatte.
Dit boek bundelt de mooiste, meest in het oog springende prenten per Tourjaar en zoekt naar de verborgen thema's die Sleen daarin verwerkte. Zo laat hij Nero, Madam Pheip en Adhemar figureren tussen de coureurs, kaart hij op ludieke wijze de toen al relevante dopingproblematiek aan en geeft hij extra aandacht aan historische gebeurtenissen als Expo 58. Hier en daar duikt zelfs een klein zelfportret op.
De stripstroken worden geduid door Tourexpert Frederik Backelandt. Hij bespreekt hun historische context en licht de stijl en de fijnzinnige humor van Sleen toe. Het resultaat is een uniek beeld van de gouden jaren van de Ronde van Frankrijk, de tijd van de echte helden en de karakterkoppen van de koers: Schotte, Impanis, Bartali, Coppi, Kübler, Koblet, Poulidor, Anquetil…
Een uitgave van uitgeverij Kannibaal, in samenwerking met de Stichting Marc Sleen (www.marc-sleen.be)
(dirk)


2017-07-04Op zoek naar Madame Pheip
Marc Sleen heeft het grootste deel van zijn jeugd in Sint-Niklaas doorgebracht. Daarom organiseert de toeristische dienst van deze Vlaamse stad een geleide rondleiding op donderdag 13 juli, van 19 tot 21 u. De gids loodst je langsheen het verleden van Marc Sleen in Sint-Niklaas, waarbij zijn leven en de geschiedenis van de stad verteld worden aan de hand van unieke locaties uit de Nero-strip "Het B-gevaar".
Contact: toerisme@sint-niklaas.be
(dirk)


2017-07-02Winnaars NK Striptekenen 2016
In Eppo 15 zien we de strips die Jelle Snijders (Rotterdam, 9 tot 11 jaar), Fenne Maurer (Hardinxveld-Giessendam, 12 tot 14 jaar) en Emilio Stoppelenburg (Bodegraven, 15 tot 17 jaar) speciaal voor de Eppo lezers hebben gemaakt, nadat ze het NK Striptekenen 2016 hadden gewonnen. Proficiat en nog veel sukses in de toekomst gewenst aan alledrie!
(dirk)


2017-07-01Cartoonfestival Knokke-Heist
Onder het motto Eureka! vroeg het Cartoonfestival van Knokke-Heist een dozijn tekenaars om aan de slag te gaan met de uitvindingen en aha-erlebnissen van onze wereldgeschiedenis. Dit leverde 440 cartoons van 12 tekenaars op, die vanaf vandaag tot 3 september te bezichtigen zijn aan het strand, Heldenplein, Knokke-Heist. Van de partij zijn o.a. Kim Duchateau, Steve Michiels, Pieter De Poortere en Fred.
(dirk)


2017-06-30De Ever en de Roos, deel 3
Op zaterdag 1 juli, om 10.30 uur vindt de officiële voorstelling plaats van De eer van een heer, het derde deel van de middeleeuwse avonturenstrip De ever en de roos van Kurt Cassauwers en Ross Cappaert. De auteur Kurt Cassauwers en uitgever Peter Bonte zullen aanwezig zijn in het Atrium van het gemeentehuis van Niel (Antwerpen).
Voor wie dan niet aanwezig kan zijn, er volgens op maandag 3 en 10 juli nog signeersessies, telkens van 18 tot 20 uur.
(dirk)


2017-06-29De nieuwe Claire in Dordrecht
Tijdens de Dordtse Boekenmarkt a.s. zondag 2 juli, signeren Robert van der Kroft en Jan van Die (ook bekend van Sjors en Sjimmie) het nieuwste album van Claire Boeiende experimenten, bij stripwinkel Sjors van 14 tot 16 uur. Iedereen van harte welkom.
(dirk)het Nieuws-archief


2017-07-26 Bert op woensdag :
"FC Buurt 3 - deel 2"

Vorige week schreef ik over ik een cover maakte voor het jongensboek 'FC Buurt wil scoren'. Daarna moesten er natuurlijk ook nog illustraties in het boek zelf .....
lees deze Blog

2015-12-25 Nieuw in Artikelen :
Interview met Ralph Dikmans

.....
lees dit Interview

2017-07-22 Deze week in Strips :
9 bijdrages met 19 pagina's

De zomervakantie is nu echt begonnen... En dat is terug te zien in deze editie. Slechts 8 bijdragen, maar zeker niet minder goed. StripSter tekent je week... Elke week.. De .....
bekijk deze Strips-editie

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 agenda

StripSter komt naar je toe

02+03 juniNoordelijke Stripmanifestatie
02+03 septemberBrabants Stripspektakel
14+15 oktoberStripfestival Breda

zaterdag 15 juli - zondag 6 augustus 2017
(be) Middelkerke - Stripfestival Middelkerke
Arthur De Greefplein - Middelkerke (be)
tijd: s'morgens10:00 - 12:30
s'middags13:30 - 17:00
site: stripfestivalmiddelkerke.be
mail: mailzaterdag 19 augustus 2017
(nl) Kampen - Kamper stripspektakel
- Kampen (nl)
tijd: 10:00 – 17:00
entree: gratis


vrijdag 25 augustus - zondag 27 augustus 2017
(nl) Veldhoven - Abunai Con
Koningshof - - Veldhoven (nl)vrijdag 1 september - zondag 3 september 2017
(be) Brussel - Stripfeest Brussel
Bozar - - Brussel (be)
site: stripfeest.brussels


zaterdag 2 september 2017
(nl) Amsterdam - Amsterdam Comic Con
RAI Amsterdam - Europaplein 2 - 1078 GZ Amsterdam (nl)
site: comiccon-europe.com


zaterdag 2 september - zondag 3 september 2017
(nl) Veldhoven - Brabants Stripspektakel
NH Conference Centre Koningshof - Locht 117 - 5504 RM Veldhoven (nl)
tijd: 10:00 - 17:00
entree: € 5,-
site: brabantsstripspektakel.com
mail: mailzaterdag 14 oktober - zondag 15 oktober 2017
(nl) Breda - Stripfestival Breda
Chasse Theather - Claudius Prinsenlaan 8 - 4811 DK Breda (nl)
tijd: 10:00 - 17:00
site: stripfestivalbreda.nl


ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 expo
( exposities gerangschikt op startdatum - einddatum - plaats )

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 cmp

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 edu
Grafisch ontwerp - Beeldverhaal
(be) Brussel - Campus Sint-Lukas
De stap van striptekenaar naar illustrator en terug is erg klein geworden. Beiden ontmoeten elkaar in het atelier Beeldverhaal waar studenten hun grafische en narratieve vaardigheden ontplooien. Ze leren persoonlijke verhalen te vertellen door middel van het klassieke stripverhaal, de striproman, de cartoon, de illustratie, het boek, de blog, de game … Zo krijgen de studenten de kans om letterlijk uit hun hokjes te breken.
Campus Sint-Lukas - - Brussel (be)
site: luca-arts.be


Comic Design
(nl) Zwolle - ArtEZ hogeschool voor de kunsten
Er is een revival gaande in de waardering voor het beeldverhaal. In kwaliteitskranten worden strips gerecenseerd en makers besproken. Dat is deels te verklaren door de populariteit van de graphic novel: de literaire strip.
Wat al deze comic designers gemeenschappelijk hebben, is het kunnen vertellen van een goed verhaal. ArtEZ stelt deze kwaliteit dan ook centraal in deze voor Nederland unieke specialisatie. Zonder goed verhaal ontstaat geen betekenisvolle strip. De nadruk ligt dan ook op het leren vertellen, verbeelden en vormgeven van een verhaal.
ArtEZ hogeschool voor de kunsten - - Zwolle (nl)
site: artez.nl


ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 musea
Belgisch Centrum van het Beeldverhaal
(be) Brussel
Zandstraat 20 - 1000 Brussel (be)
tijd: dinsdag-zondag10:00-18:00
site: stripmuseum.be
mail: visit@stripmuseum.be
tel.: +32 (0)2 / 219 1980


Galerie Champaka
(be) Brussel
Ernest Allard Straat 27 - 1000 Brussel (be)
tijd: woensdag-zaterdag:11:00-18:30
zondag10:30-13:30
maandag-dinsdag:op afspraak
site: galeriechampaka.com
mail: mail
tel.: +32 (0)2 514 9152


Galerie Petits Papiers
(be) Brussel
1 Place Fontainas - 1000 Brussel (be)
tijd: maandag-zaterdag10:00-18:30
site: petitspapiers.be
mail: contact@petitspapiers.be
tel.: +32 (0)2 513 4670


Het Huis van het Beeldverhaal
(be) Brussel
Keizerinlaan 1 - 1000 Brussel (be)
tijd: dinsdag-zondag10:00-18:00
site: jije.org
mail: info@jije.org
tel.: +32 (0)2 / 502 9468


Marc Sleen Museum
(be) Brussel
Zandstraat 31 - 1000 Brussel (be)
Rechtover het Belgisch Stripcentrum
tijd: dinsdag - zondag11:00-13:00 + 14:00-18:00
site: marc-sleen.be
mail: visit@cbbd.be
tel.: +32 (0)2 / 219 1980


Stichting Raymond Leblanc
(be) Brussel (Sint-Gillis)
Grasmarkt 116 - 1000 Brussel (Sint-Gillis) (be)
tijd: woensdag-vrijdag12:00-18:00
1e weekend
v/d maand
12:00-18:00
site: fondationrleblanc.be
mail: info@fondationrleblanc.be
tel.: +32 (0)2 / 520 70 09


Hergé Museum
(be) Louvain-la-Neuve (Leuven)
Rue du Labrador 26 - 1348 Louvain-la-Neuve (Leuven) (be)
tijd: dinsdag-vrijdag10:30-17:30
zaterdag-zondag10:00-18:00
site: museeherge.com
mail: info@museeherge.com
tel.: +32 (0)10 / 488 421


Heinz Museum
(nl) Amsterdam
Nieuwe Amstelstraat 111 - Amsterdam (nl)
In december 2011 was sprake van sluiting van dit sympathieke museum, maar een definitieve bevestiging daarvan hebben we niet kunnen vinden.
tijd: woensdag13:00-18:00
vrijdag-zaterdag13:00-17:00
site: gezelligleuk.free.fr


Kresse Museum
(nl) Gouda
Turfmarkt 20 - 2801 HA Gouda (nl)
tijd: op afspraak
site: kressemuseum.nl
mail: post@kressemuseum.nl


Het Nederlands Stripmuseum
(nl) Groningen
Westerhaven 71 - 9718 AC Groningen (nl)
tijd: dinsdag-zondag10:00-17:00
site: stripmuseumgroningen.nl
mail: mail
tel.: +31 (0)50 - 317 8470


Museum Strips!
(nl) Rotterdam
Wijnhaven 32 - Rotterdam (nl)
tijd:
site: stichtingstrips.nl


Centre National de la Bande Dessinée et de l'Image
(fr) Angoulême
121 Rue de Bordeaux - 16000 Angoulême (fr)
tijd: dinsdag-vrijdag10:00-18:00
zaterdag-zondag14:00-18:00
juli-augustustot 19:00
site: cnbdi.fr
tel.: +33 (0)545 386 565© 2017
het Nieuws-team / StripSter
2017-07-28