zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten stuur je nieuws- en agenda-berichten naar nieuws@stripster.eu

 nieuws

het Nieuws-archief | de StripSter Nieuwsbrief
zoek op woord:
ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
2018-01-19Kickstarter - Mortinfernum
Mortinfernum - The new book of the dead
Patrick Cornelis, die we kennen van Virus, en Alain Poncelet bundelen hun krachten voor dit artbook, vol afbeeldingen van zombies en andere wezens van de duisternis.
Zij zoeken voor dit project steun bij het publiek via Kickstarter. Uiteraard zijn er veel extra's voorzien voor wie intekent.
(dirk)


2018-01-17Angoulême: de genomineerden

Richard Corben, Chris Ware en Emmanuel Guibert, dat zijn de drie genomineerden voor de Grote Prijs van Angoulême. Een van de drie zal Cosey, de winnaar van vorig jaar, opvolgen.
Emmanuel Guibert (1964) is de enige Europese/Franse tekenaar in het lijstje. Hij debuteerde bij L'Association met De Oorlog van Alan. Bij ons is hij ook gekend van zijn strip De Fotograaf.
Chris Ware (1967) kwam voort uit Raw d'Art Spiegelman. Zijn strips Quimby the Mouse, Rusty Brown en vooral Jimmy Corrigan bevreemden de lezer. Het werk van Ware werd al verschillende keren bekroond, oa met 28 Harvey Awards en 22 Eisner Awards.
Richard Corben (1940), is bekend voor zijn bijdragen in het horror genre voor de magazines Creepy, Eerie et Vampirella. Zijn illustraties sierden menige cover van platen en zijn strips verschenen in Europa oa in Heavy Metal en Métal Hurlant. Toch is hij de meest verrassende naam.
De winnaar wordt bekend gemaakt op woensdag 24 januari, bij de openingsceremonie van het festival.
(dirk)


2018-01-16Originelen van Frank Pé
In Het licht van Borneo, een Robbedoes buiten-reeks, was Zidrou zo slim Frank mee te nemen op een terrein waar zijn liefde voor dieren hoogtij kon vieren: het circus. In het spoor van Franquin bezoekt de tekenaar opnieuw de figuur Noé, de geniale, depressieve dierentemmer uit de Bravo Brothers. Het was de kans bij uitstek om zijn tekeningen vuurwerk en een onvoorstelbare levendigheid te geven, nog gemengd met poëzie, een visie op de toekomst en de erfenis van de klassieke codes van het Frans-Belgisch stripverhaal. Onuitgegeven illustraties en de mooiste platen uit Het Licht van Borneo zijn zijn te bekijken tot 4 februari bij galerie Champaka te Brussel.
(dirk)


2018-01-14Nieuwe cartoontentoonstellingen
Twee cartoonisten worden in de kijker gesteld door het Europees Cartoon Centrum in Kruishoutem.

Seyran Caferli (afbeelding) werd geboren in 1966 in Imishli Azerbeidzjan. Meer dan 1000 van zijn cartoons werden gedrukt in vele catalogen van tentoonstellingen en wedstrijden. In 2002 richtte hij de "Cartoonists Union of Azerbaijan" op en tot 2006 was hij de president van deze organisatie. Hij was organisator van de internationale cartoonwedstrijden "Molla Nasreddin" en "Smiling Cat". Hij is ook directeur van het Cartoon News Centre "Humortoons International" en hoofdredacteur van het internationale cartoonmagazine "Humor". Hij was jurylid in meer dan 42 internationale wedstrijden. Hij won meer dan 100 onderscheidingen in internationale cartoonwedstrijden.

Mojmir Mihatov werd geboren in 1952 in Zadar, Kroatië. Aanvankelijk begon hij zijn carrière als ontwerper, maar ook als animator, scenarioschrijver en regisseur in het Zadar-poppentheater. In 1978 maakte hij de animatiefilm "Reklamomanija". Hij maakte de scenografie en de poppen voor meer dan 60 toneelstukken. Hij won prijzen met zijn poppen en scenografie in nationale en internationale competities. Als lid van de Croatian Society of Caricaturists ontving hij tweemaal de erkenning van OSKARIKA als de meest succesvolle auteur op internationale cartoonfestivals. Zijn cartoons worden gepubliceerd in verschillende kranten en tijdschriften in Kroatië en in het buitenland

De tentoonstelling is te bezichtigen in het ECC van 28 januari tot 8 april 2018, elke zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Voor groepen vanaf 10 personen ook op andere dagen mits afspraak.
(dirk)


2018-01-12De kroniek van de gitaar
Het boek De Kroniek van de Gitaar van Marc Verhaegen is uit. Er is een speciale versie van gedrukt, speciaal voor de VZW Strips en Kennis en met een klassieke Senne en Sanne cover. Van deze versie zijn er maar vierhonderd exemplaren.
Wil je het bestellen? Het rekeningnummer van de VZW Strips en Kennis is BE 98 0003258808-93. Vermeld ook duidelijk je naam en adres zodat zij weten waar het album naartoe moet worden gestuurd.
Het album is een hardcover, en bevat ook twee unieke ex-librissen, een korte bio en een soort van jubileum-document. Het is immers de vijftigste strip van Marc Verhaegen. De kostprijs van het album is € 25,00 (dat is € 22,50 voor het album en € 2,50 voor verzendkosten).
(dirk)


2018-01-09Workshop jong talent
Jonge stripmakers of meer ervaren auteurs, talenten die een opleiding volgen of autodidacten, iedereen kan tijdens deze workshop zijn stripprojecten tonen aan een panel van nederlands- en franstalige stripuitgevers. Dertien uitgevers zullen op het appel zijn op vrijdag 9 februari in het Stripmuseum te Brussel.
Het reglement, inschrijvingen en praktische info vind je op de site van het Stripmuseum.
(dirk)


2018-01-07Antonio Segui
Antonio Seguí is al meer dan een halve eeuw een schilder, tekenaar en beeldhouwer met olijke humor, met vrolijke ironie, en met een scherpe blik op het gedeelde leven van mensen en dingen.
Een honderdtal werken: houtskoolschetsen, pastel- en inkttekeningen, collages, schilderijen en sculpturen van deze Argentijnse kunstenaar zijn nu verzameld in Ter Hulpen (ten zuiden van Brussel). Een compact en kleurrijk oeuvre, vrolijk en kritisch, dat alle troeven heeft om u van uw sokken te blazen maar om u ook een glimlach te ontlokken. Zijn beeldenuniversum is opgewekt en vindingrijk, helemaal passend bij zijn warme zelf. Zijn lange levenstraject, dat verre van rustig was maar steeds sprankelde van levendigheid, intensiteit en mildheid, van verbazingwekkende verbazing, dat traject van de Argentijnse kunstenaar kunt u mee bewandelen in een retrospectieve die helemaal bij hem past.
Fondation Folon, tot 4 februari 2018.
(dirk)


2018-01-05Kapitein Ansjovis
Op 19 januari laat Floris z'n eerste 2 strips van Kapitein Ansjovis te water. Deze komische strip rond een schattenzoekende piraat en zijn erg diverse bemanning ken je misschien uit het franstalige weekblad Spirou. De strips worden uitgegeven door Syndikaat.
De boekpresentatie gaat door in het B-gevaar in Brussel vanaf 17 u. Spring gerust eens binnen als je in de buurt bent. Er komt ook nog een ex-libris voor zij die meteen de 2 strips mee naar huis nemen.
Facebook
(dirk)


2018-01-03Slecht nieuws voor Elsje
De kranten van De Persgroep zijn vanaf dit nieuwe jaar gestopt met het plaatsen van de Elsje strips. De reden is een beetje wrang: door een geldbesparende samenvoeging van de stripspagina met die van het AD valt Elsje buiten de boot. De lezers van BN deStem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, De Gelderlander, PZC, De Stentor of Tubantia moeten het dus voortaan zonder Elsje doen.
Een zuur begin van het jaar voor Gerben Valkema en Eric Hercules, zeker nadat ze net de verjaardag van 10 jaar Elsje hebben gevierd.
Toch willen ze hoe dan ook door met Elsje. Ze blijven gelukkig nog wel in de kranten van NDC en HDC staan!
(dirk)


2018-01-01Strips in Aarschot
De eerste beurs van het jaar is de Strip-platen-cd-dvd Beurs van Aarschot op zondag 7 januari 2018. Je kan er terecht voor de verkoop en aankoop van stripverhalen, cd ,dvd, platen. Het is een beurs waar voor iedereen wel iets te vinden is. Jong en oud, iedereen welkom. Kinderen tot 14 jaar gratis.
Stadsfeestzaal Aarschot
Demervallei 14
3200 Aarschot
(dirk)


2017-12-22De Buurtpolitie-strip topt
De strip van de scripted reality tv-reeks De Buurtpolitie voert de lijsten van de Vlaamse boekenverkoop aan. Auteur Nix (Kinky en Cosy) baseerde zijn strippersonages op de acteurs en ook het verhaallijnen komen overeen met die van de populaire tv-reeks. Alleen misschien wat spectaculairder. Net als de tv-reeks heeft de strip zijn tegenstanders, maar de (verkoop)cijfers liegen niet.
(dirk)


2017-12-20Annie Goetzinger overleden
De Franse striptekenaar Annie Goetzinger is vandaag overleden. Ze werd in 1951 geboren te Parijs. Zij studeerde modetekenen en debuteerde midden de jaren 70 in het striptijdschrift Pilote. In die tijd was zij nog een van weinige vrouwelijke striptekenaars. Met haar elegante tekenstijl maakte ze een heel aantal albums, waarvan er maar enkele in het Nederlands vertaald zijn: De Blanke Sultane, De Dames van de Horizon, en de detectivereeks Agence Hardy. Al deze strips maakte ze op scenario van Pierre Christin. Op 7 maart verschijnt bij Blloan een vertaling van haar one-shot Meisje in Dior.
(dirk)het Nieuws-archief


2018-01-17 Bert op woensdag :
"Doormidden"

Een meneer en een mevrouw, die al jaren elkaars buurman en buurvrouw zijn (en elkaar zo vaak ook noemen), besloten onlangs toch samen onder één dak te gaan .....
lees deze Blog

2015-12-25 Nieuw in Artikelen :
Interview met Ralph Dikmans

.....
lees dit Interview

2018-01-13 Deze week in Strips :
12 bijdrages met 38 pagina's

Week 2 en er rijst weer de vraag: Covers? Waar zijn ineens al die covers gebleven die binnen zijn gekomen? Er liggen nog een paar van Michel den Hamer, maar een beetje afwisseling zou mooi .....
bekijk deze Strips-editie

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 agenda

StripSter komt naar je toe

nog niet bekend

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 expo
( exposities gerangschikt op startdatum - einddatum - plaats )

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 cmp

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 edu
Grafisch ontwerp - Beeldverhaal
(be) Brussel - Campus Sint-Lukas
De stap van striptekenaar naar illustrator en terug is erg klein geworden. Beiden ontmoeten elkaar in het atelier Beeldverhaal waar studenten hun grafische en narratieve vaardigheden ontplooien. Ze leren persoonlijke verhalen te vertellen door middel van het klassieke stripverhaal, de striproman, de cartoon, de illustratie, het boek, de blog, de game … Zo krijgen de studenten de kans om letterlijk uit hun hokjes te breken.
Campus Sint-Lukas - - Brussel (be)
site: luca-arts.be


Comic Design
(nl) Zwolle - ArtEZ hogeschool voor de kunsten
Er is een revival gaande in de waardering voor het beeldverhaal. In kwaliteitskranten worden strips gerecenseerd en makers besproken. Dat is deels te verklaren door de populariteit van de graphic novel: de literaire strip.
Wat al deze comic designers gemeenschappelijk hebben, is het kunnen vertellen van een goed verhaal. ArtEZ stelt deze kwaliteit dan ook centraal in deze voor Nederland unieke specialisatie. Zonder goed verhaal ontstaat geen betekenisvolle strip. De nadruk ligt dan ook op het leren vertellen, verbeelden en vormgeven van een verhaal.
ArtEZ hogeschool voor de kunsten - - Zwolle (nl)
site: artez.nl


ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 musea
Belgisch Centrum van het Beeldverhaal
(be) Brussel
Zandstraat 20 - 1000 Brussel (be)
tijd: dinsdag-zondag10:00-18:00
site: stripmuseum.be
mail: visit@stripmuseum.be
tel.: +32 (0)2 / 219 1980


Galerie Champaka
(be) Brussel
Ernest Allard Straat 27 - 1000 Brussel (be)
tijd: woensdag-zaterdag:11:00-18:30
zondag10:30-13:30
maandag-dinsdag:op afspraak
site: galeriechampaka.com
mail: mail
tel.: +32 (0)2 514 9152


Galerie Petits Papiers
(be) Brussel
1 Place Fontainas - 1000 Brussel (be)
tijd: maandag-zaterdag10:00-18:30
site: petitspapiers.be
mail: contact@petitspapiers.be
tel.: +32 (0)2 513 4670


Het Huis van het Beeldverhaal
(be) Brussel
Keizerinlaan 1 - 1000 Brussel (be)
tijd: dinsdag-zondag10:00-18:00
site: jije.org
mail: info@jije.org
tel.: +32 (0)2 / 502 9468


Marc Sleen Museum
(be) Brussel
Zandstraat 31 - 1000 Brussel (be)
Rechtover het Belgisch Stripcentrum
tijd: dinsdag - zondag11:00-13:00 + 14:00-18:00
site: marc-sleen.be
mail: visit@cbbd.be
tel.: +32 (0)2 / 219 1980


Stichting Raymond Leblanc
(be) Brussel (Sint-Gillis)
Grasmarkt 116 - 1000 Brussel (Sint-Gillis) (be)
tijd: woensdag-vrijdag12:00-18:00
1e weekend
v/d maand
12:00-18:00
site: fondationrleblanc.be
mail: info@fondationrleblanc.be
tel.: +32 (0)2 / 520 70 09


Hergé Museum
(be) Louvain-la-Neuve (Leuven)
Rue du Labrador 26 - 1348 Louvain-la-Neuve (Leuven) (be)
tijd: dinsdag-vrijdag10:30-17:30
zaterdag-zondag10:00-18:00
site: museeherge.com
mail: info@museeherge.com
tel.: +32 (0)10 / 488 421


Heinz Museum
(nl) Amsterdam
Nieuwe Amstelstraat 111 - Amsterdam (nl)
In december 2011 was sprake van sluiting van dit sympathieke museum, maar een definitieve bevestiging daarvan hebben we niet kunnen vinden.
tijd: woensdag13:00-18:00
vrijdag-zaterdag13:00-17:00
site: gezelligleuk.free.fr


Kresse Museum
(nl) Gouda
Turfmarkt 20 - 2801 HA Gouda (nl)
tijd: op afspraak
site: kressemuseum.nl
mail: post@kressemuseum.nl


Het Nederlands Stripmuseum
(nl) Groningen
Westerhaven 71 - 9718 AC Groningen (nl)
tijd: dinsdag-zondag10:00-17:00
site: stripmuseum.nl
tel.: +31 (0)50 - 317 8470


Centre National de la Bande Dessinée et de l'Image
(fr) Angoulême
121 Rue de Bordeaux - 16000 Angoulême (fr)
tijd: dinsdag-vrijdag10:00-18:00
zaterdag-zondag14:00-18:00
juli-augustustot 19:00
site: cnbdi.fr
tel.: +33 (0)545 386 565© 2018
het Nieuws-team / StripSter
2018-01-19