zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten stuur je nieuws- en agenda-berichten naar nieuws@stripster.eu

 nieuws

het Nieuws-archief | de StripSter Nieuwsbrief
zoek op woord:
ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
2017-11-20De Gentse Stripbeurs
Er was even twijfel over door het faillissement van stripwinkel Pierke, maar de Gentse Stropbeurs gaat gewoon door. De tweede editie van de Gentse Stripbeurs dit jaar vindt plaats in de FREINETMIDDENSCHOOL GENT, OFFERLAAN 1 op 26 NOVEMBER 2017.
Komen o.a. signeren: Walterell, Geinz, Pascal Schokaert, Ivan Bulté, Yan Gevuld, Waldo van Gheluwe, Filip Hellemans, Steve Van Bael, Franky Drappier, Marc Verhaegen, Marc Scherbateyev, Wouter Van Ghysegem, Mario Boon, Eric van der Heijden, Nele Sys.
(dirk)


2017-11-19The original Monstober
Eric van der Heijden bundelde de tekeningen die hij maakte voor Monstober 2017, in een mooi softcover album van 52 blz. Dit album verschijnt bij Bonte. De auteur komt signeren op de Gentse Stripbeurs op 26 november.
(dirk)


2017-11-18Suske en Wiske -Kindermuseum verjaart
Het provinciaal Suske en Wiske – Kindermuseum wordt dit najaar 20 jaar. Jong en oud zijn op zaterdag 25 en zondag 26 november welkom om deze mijlpaal mee te vieren. Het Kindermuseum is gevestigd in de voormalige villa van Willy Vandersteen. Ooit begon het museum met simpele tentoonstellingspanelen, vandaag is het een interactief museum met een multimediaal doe-parcours. Het won in 2013 de Museumprijs van de Kinderjury.
Maar na 20 jaar is het tijd voor een nieuw avontuur en een nieuw museumparcours! Daarom sluit het Kindermuseum een jaar lang zijn deuren om in 2019 terug te openen met een gloednieuwe presentatie.
(dirk)


2017-11-17Dutch Comic Con

Ook al is het nog maar herfst, toch vindt dit weekeinde de winter editie van Dutch Comic Con plaats. Op 18 en 19 november transformeert de Jaarbeurs in Utrecht in de Winter Editie van dit grootse popcultuur evenement. Fan van comics, manga, cosplay, games en e-sports? Of hou je van films, series of ben je een echte bordspellenfanaat? Dutch Comic Con heeft alles en nog veel meer!
(dirk)


2017-11-16Tam Temmer 2
Na een eerste album van Tam Temmer, enkele jaren geleden, stelt Wouter Van Ghysegem deel 2 voor. Het album in kleur wordt uitgegeven bij Bonte en is al te krijgen op de Gentse Stripbeurs op 26 november.
De mens is bezig met een einde te maken aan het drakenras. Had Tam de kennis maar nooit doorgegeven om ze te temmen. Zal hij deze soort nog van zijn ondergang kunnen redden?
(dirk)


2017-11-14Expo Dodier in Brussel
In Galerie Champaka kan je originele platen van de reeks Jerome K Jerome Bloks bewonderen. Deze kleine expo, ter gelegenheid van de uitgave van het 26e album uit de reeks, toont 25 originelen uit het laatste album en ook enkele uit de rest van de reeks.
Van 16 november tot 3 december, Ernest Allardstraat 27, 1000 Brussel.
(dirk)


2017-11-122e Bertus album verschenen

Op 28 oktober is het tweede Bertus album verschenen. Het album werd op die dag gepresenteerd op de tweede editie van het Stripfestival Terneuzen.
Het is niet geheel toevallig dat het tweede Bertus-album in Terneuzen werd gepresenteerd.
Tekenaar Alexander Neels komt oorspronkelijk uit Terneuzen en bedacht er lang geleden zijn karakter Bertus.

Het is wederom een album vol droge humor en veel woordgrappen. Het album kost 7 euro. Geïnteresseerden kunnen het album bestellen via alexanderneels@gmail.com
(Eric)


2017-11-12Stripbeurs Sint-Truiden
Op zondag 19 november viert de Stripbeurs in Sint-Truiden het 10-jarig jubileum. Het kan niet anders dan dat ze er een heuse feesteditie van maken.
Naast een aanbod van 200 lopende meter aan stands, zullen er een groot aantal nationale en internationale tekenaars aanwezig zijn.
(dirk)


2017-11-09Nieuwe Stripmuur Jommeke
De stripmuur over Jommeke, op de hoek van de Heistraat en de Gaston Fabrélaan in Wilrijk, is met zijn 200 vierkante meter naar verluidt de grootste in Vlaanderen. De kleindochter van Jef Nys stond in voor het ontwerp. Hierop zijn typische zaken uit het Wilrijks erfgoed te zien: Lange Wapper, de Indische Jaïn-tempel, het vroegere spoorwegstation en fragmenten uit de Geitestoet.
(dirk)


2017-11-0710de Stripbeurs Gooik
Dit jaar is het de 10e editie van de Gooikse stripbeurs!
ZONDAG 12 november 2017 van 10:00 TOT 17:00.
Naast de gebruikelijke beurs van nieuwe en tweedehandsstrips, met meer dan 80 meter verkoop, zijn er dit jaar extra veel striptekenaars op de afspraak. Wie zijn dat? Jan Bosschaert, Marcel Rouffa, Eric De Rop, Ivan Adriaenssens, D'Auwe (huistekenaar), Tibo, Vincent Van der Auwera en Walterel. Komen ook, Vincent Van der Auwera (o.a. Paddy en Bunty) en Luc Poets (o.a. Caztar). De publiekstrekker Jan Bosschaert zal er zeker zijn en dat al van 's morgens.
Daarnaast nog iets speciaals: de officiële voorstelling van de allereerste strip over Gooik! Met volgende tekenaars: Maarten De Saeger, Miel De Bolle, Lars Lambrecht en D'Auwe. Zowel in hard- als in softcover te verkrijgen.
GC De Cam
Dorpsstraat 67
1755 Gooik
(dirk)


2017-11-05Eppo enquete 2017
De redactie van Eppo is zoals steeds benieuwd naar hoe haar lezers het afgelopen jaargang hebben gevonden. Dat kan via de Eppo enquête van 2017 die vanaf nu online staat.
Onder de deelnemers worden 5 strippakketten van maar liefst € 50,00 verloot.
(dirk)


2017-11-03Het spook van Pukema
Striptekenaar Luc Morjaeu maakte ter gelegenheid van het 725-jarig bestaan van de gemeente Puurs een stripverhaal. Geen saai geschiedenispraatje maar een spannend verhaal vol humor. De strip kreeg de titel: Het spook van Pukema. Kleine Wannes is de held van het verhaal maar ook de oude Lambik uit de Suske en Wiske-reeks maakt zijn opwachting! De personages van het Puurse wapenschild komen tot leven. Maar dan gaat het mis… De originele keure is verdwenen en schurken als Vwajoe kunnen niet gestraft worden. Wannes to the rescue! De oude teletijdmachine van professor Barabas komt héél goed van pas, al is nog maar de vraag of die wel naar behoren werkt…

Verkrijgbaar in gewone versie met zachte cover, of in luxe-uitgave! Vanaf november verkrijgbaar via de webwinkel, in de bibliotheek van Puurs of in Standaard Boekhandel, Dorpshart 40, Puurs.

Iedereen is welkom op de feestelijke lancering van de Puurse strip. Zondag 19 november tussen 10.00u en 12.00u in de bibliotheek van Puurs.
(dirk)


2017-11-01Mensen in Stripmuseum Groningen

Van 27 oktober 2017 t/m 7 januari 2018 loopt in het Strimuseum de expositie Echte MENSEN in beeld. Daarin word je meegenomen in de zoektocht naar de maatschappelijke reikwijdten van het beeldverhaal. Schrijver en projectleider Stijn Schenk maakte samen met 12 kunstenaars en het Dolhuys museum van de geest een reeks verhalen over geestelijke gezondheidsthema's. Van ADHD en angst tot psychose, en van re-integratie tot isolatiebeleid en seksueel geweld.

In 10 korte grafische verhalen worden met kleuren, lijnen en vormen emotionele bodems onder een onderwerp gelegd. De tekeningen ontwapenen de lezer en proberen op een niet bedreigende manier complexe emotionele thema's onder de aandacht brengen.
Het project is ook bedoeld om te laten zien wat een divers tekentalent Nederland rijk is. En hoe waardevol het werk kan zijn dat deze mensen maken.

In de expositie is werk te zien van Marcel Ruijters, Manon Blijkerk, Ben Westervoorde, Jan Cleijne, Femke van Heerikhuizen en Andre Slob.
(dirk)


2017-10-28De Boekenbeurs

Naar goede gewoonte zakken ook een hele hoop stripauteurs af naar de hoogmis van het Vlaamse boek: de Boekenbeurs in Antwerpen. Die begint dit weekend. Komen onder andere signeren:
Francq
Hermann
Robert van der Kroft
Gürcan Gürsel
Hec Leemans
Merho
Charel Cambré
Marc Legendre
Fabio Bono
Luc Morjeau
Peter Van Gucht
Urbanus & Willy Linthout
Ilah
Jan Bosschaert
Kim Duchateau
(dirk)


2017-10-26Jusseaume overleden
De Franse striptekenaar Patrick Jusseaume is deze week na een slepende ziekte overleden. Hij werd geboren in 1951 in Abidjan (IVoorkust) en volgde een opleiding in de Ecole des beaux-arts te Rouen. Na verschillende jaren tekenles te hebben gegeven debuteerde hij in 1985 bij uitgeverij Glénat. Zijn historische strip Het huis Kwant werd ook in het Nederlands uitgegeven. Maar zijn faam dankt hij toch aan zijn reeks Tramp over een scheepskapitein. Voor het scenario zorgde Jean-Charles Kraehn.
(dirk)


2017-10-24Tweede Stripfestival Terneuzen

Wat hebben Godfather, Alien, Terminator, Star Wars en Stripfestival Terneuzen gemeen? Allen hebben een sequel die het origineel overtreft. Zaterdag 28 Oktober 2017 is een tolvrije zaterdag, dus gratis door de Westerscheldetunnel!
Er zullen talrijk tekenaars aanwezig zijn, uit Nederland en België.
De prachtige affiche voor Stripfestival Terneuzen 2017 is gemaakt door Terneuzenaar Ashwin Visser, die uiteraard ook aanwezig zal zijn op het festival.
(dirk)


2017-10-23Stripgids Salon
Op vrijdag 27 oktober vindt de eerste editie van Stripgids Salon plaats in het auditorium van het gloednieuwe Kunsthuis op de Turnova-site in Turnhout.
Voor het eerste Salon slaagde Stripgids erin om maar liefst drie winnaars van de Bronzen Adhemar te strikken (de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip). Op de sofa zit om te beginnen Kim Duchateau, tekenaar van 'Aldegonne' en 'Esher Verkest', ook bekend als cartoonist voor de VRT en Apache. Hij was de winnaar van de Bronzen Adhemar in 2007. Dit jaar kwam hij in het nieuws omdat hij 'Nero' nieuw leven inblies in Knack.
Willy Linthout won de belangrijkste Vlaamse stripprijs in 2009 voor 'Het jaar van de olifant'. Maar hij komt ook praten over de Urbanus-strip waarvan hij de tekenaar is.
Derde prijsbeest is Marc Legendre. Hij werd bekend met 'Biebel' maar ook als scenarist van de 'Amoras'-reeks. Met de grafische roman 'Verder' werd hij in 2007 genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

Op Stripgids Salon wordt ook het tweede numer van Stripgids voorgesteld. Centrale figuur in dat nummer is Judith Vanistendael.
(dirk)


2017-10-22Winnaars NK Striptekenen

Het NK Striptekenen 2017 werd gewonnen door Tom van Vliet (categorie 9-11 jaar), Bowen Smit (categorie 12-14 jaar) en Fee van Drunen (categorie 15-17 jaar).
De jury, die bestond uit Eric Heuvel, Eric Hercules en Romano Molenaar had een zware klus, maar wist die prima te klaren. Onder tromgeroffel werden verleden weekend de winnaars op het podium van het Chassé Theater in Breda bekend gemaakt en uitgenodigd hun prijzen in ontvangst te nemen.
Tom, Bowen en Fee wonnen de kampioentrofeeën, elk een strippakket ter waarde van 500 euro en een publicatie in 2018 in Eppo.
(dirk)het Nieuws-archief


2017-11-08 Bert op woensdag :
"Droste 2"

Vorige week schreef ik over het 'Droste- en 'Tjoklat-effect' Iemand reageerde dat ze altijd meer geinteresseerd was in de inhoud dan in de verpakking. Een .....
lees deze Blog

2015-12-25 Nieuw in Artikelen :
Interview met Ralph Dikmans

.....
lees dit Interview

2017-11-18 Deze week in Strips :
11 bijdrages met 23 pagina's

Een dagje later, maar daar is de editie van deze week dan. Er zijn al aardig wat Covers binnengekomen waar we weer een paar weken mee vooruit kunnen. De feestdagen staan weer voor de deur en de .....
bekijk deze Strips-editie

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 agenda

StripSter komt naar je toe

14+15 oktoberStripfestival Breda

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 expo
( exposities gerangschikt op startdatum - einddatum - plaats )

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 cmp

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 edu
Grafisch ontwerp - Beeldverhaal
(be) Brussel - Campus Sint-Lukas
De stap van striptekenaar naar illustrator en terug is erg klein geworden. Beiden ontmoeten elkaar in het atelier Beeldverhaal waar studenten hun grafische en narratieve vaardigheden ontplooien. Ze leren persoonlijke verhalen te vertellen door middel van het klassieke stripverhaal, de striproman, de cartoon, de illustratie, het boek, de blog, de game … Zo krijgen de studenten de kans om letterlijk uit hun hokjes te breken.
Campus Sint-Lukas - - Brussel (be)
site: luca-arts.be


Comic Design
(nl) Zwolle - ArtEZ hogeschool voor de kunsten
Er is een revival gaande in de waardering voor het beeldverhaal. In kwaliteitskranten worden strips gerecenseerd en makers besproken. Dat is deels te verklaren door de populariteit van de graphic novel: de literaire strip.
Wat al deze comic designers gemeenschappelijk hebben, is het kunnen vertellen van een goed verhaal. ArtEZ stelt deze kwaliteit dan ook centraal in deze voor Nederland unieke specialisatie. Zonder goed verhaal ontstaat geen betekenisvolle strip. De nadruk ligt dan ook op het leren vertellen, verbeelden en vormgeven van een verhaal.
ArtEZ hogeschool voor de kunsten - - Zwolle (nl)
site: artez.nl


ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 musea
Belgisch Centrum van het Beeldverhaal
(be) Brussel
Zandstraat 20 - 1000 Brussel (be)
tijd: dinsdag-zondag10:00-18:00
site: stripmuseum.be
mail: visit@stripmuseum.be
tel.: +32 (0)2 / 219 1980


Galerie Champaka
(be) Brussel
Ernest Allard Straat 27 - 1000 Brussel (be)
tijd: woensdag-zaterdag:11:00-18:30
zondag10:30-13:30
maandag-dinsdag:op afspraak
site: galeriechampaka.com
mail: mail
tel.: +32 (0)2 514 9152


Galerie Petits Papiers
(be) Brussel
1 Place Fontainas - 1000 Brussel (be)
tijd: maandag-zaterdag10:00-18:30
site: petitspapiers.be
mail: contact@petitspapiers.be
tel.: +32 (0)2 513 4670


Het Huis van het Beeldverhaal
(be) Brussel
Keizerinlaan 1 - 1000 Brussel (be)
tijd: dinsdag-zondag10:00-18:00
site: jije.org
mail: info@jije.org
tel.: +32 (0)2 / 502 9468


Marc Sleen Museum
(be) Brussel
Zandstraat 31 - 1000 Brussel (be)
Rechtover het Belgisch Stripcentrum
tijd: dinsdag - zondag11:00-13:00 + 14:00-18:00
site: marc-sleen.be
mail: visit@cbbd.be
tel.: +32 (0)2 / 219 1980


Stichting Raymond Leblanc
(be) Brussel (Sint-Gillis)
Grasmarkt 116 - 1000 Brussel (Sint-Gillis) (be)
tijd: woensdag-vrijdag12:00-18:00
1e weekend
v/d maand
12:00-18:00
site: fondationrleblanc.be
mail: info@fondationrleblanc.be
tel.: +32 (0)2 / 520 70 09


Hergé Museum
(be) Louvain-la-Neuve (Leuven)
Rue du Labrador 26 - 1348 Louvain-la-Neuve (Leuven) (be)
tijd: dinsdag-vrijdag10:30-17:30
zaterdag-zondag10:00-18:00
site: museeherge.com
mail: info@museeherge.com
tel.: +32 (0)10 / 488 421


Heinz Museum
(nl) Amsterdam
Nieuwe Amstelstraat 111 - Amsterdam (nl)
In december 2011 was sprake van sluiting van dit sympathieke museum, maar een definitieve bevestiging daarvan hebben we niet kunnen vinden.
tijd: woensdag13:00-18:00
vrijdag-zaterdag13:00-17:00
site: gezelligleuk.free.fr


Kresse Museum
(nl) Gouda
Turfmarkt 20 - 2801 HA Gouda (nl)
tijd: op afspraak
site: kressemuseum.nl
mail: post@kressemuseum.nl


Het Nederlands Stripmuseum
(nl) Groningen
Westerhaven 71 - 9718 AC Groningen (nl)
tijd: dinsdag-zondag10:00-17:00
site: stripmuseum.nl
tel.: +31 (0)50 - 317 8470


Centre National de la Bande Dessinée et de l'Image
(fr) Angoulême
121 Rue de Bordeaux - 16000 Angoulême (fr)
tijd: dinsdag-vrijdag10:00-18:00
zaterdag-zondag14:00-18:00
juli-augustustot 19:00
site: cnbdi.fr
tel.: +33 (0)545 386 565© 2017
het Nieuws-team / StripSter
2017-11-21