zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten stuur je nieuws- en agenda-berichten naar nieuws@stripster.eu

 nieuws

het Nieuws-archief | de StripSter Nieuwsbrief
zoek op woord:
ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
2019-02-24Lax in het Brussels Stripmuseum
De nieuwe tentoonstelling in de Gallery van het Stripmuseum is gewijd is aan originele platen van de hand van Christian Lax uit zijn nieuwe album Une maternité rouge. Met een pennentrek die getuigt van veel meesterschap neemt de auteur ons mee naar het Afrikaanse Dogon-volk. In een ontroerende odyssee deelt het hoofdpersonage het traject van enkele migranten en zet hij zijn leven op het spel in een poging om een kostbaar beeldje – symbool van en herinnering aan zijn cultuur – te redden. Dit stripboek is een opmerkelijk en gevoelig eerbetoon aan de kracht van geschiedenis, erfgoed en overlevering die zegevieren op obscurantisme, geweld en vernielzucht.
(dirk)


2019-02-22De tweede Rosse Ridder
De Rosse Ridder van Geinz, dat is lachen! En De Rosse Ridder deel 2, Apocalyps is nu te koop.

SC, 32 blz, kleur
Uitgeverij Bonte

Shop
(dirk)


2019-02-2022e Stripbeurs Leuven
Op zondag 24 februari is Zaal Redingenhof in Leuven opnieuw het decor voor een feestelijke editie van de Leuvense stripbeurs. De stripbeurs bevat maar liefst 200 meter aan tafels, die worden bemand door stripwinkels, stripverzamelaars en striptekenaars uit België en Nederland. De inkom bedraagt 3 euro.

Ook dit jaar is er een eregast. Striptekenaar Marc Verhaegen, vooral bekend als voormalig hoofdtekenaar van Suske en Wiske, tegenwoordig als tekenaar en scenarist van zijn eigen reeks, Senne en Sanne. Fans kunnen deze dag bij hem aanschuiven voor een tekening. De affiche – een illustratie van het Leuvens standbeeld van de Kotmadam, in fijn gezelschap van een aantal van Marc Verhaegen's stripfiguren – is dit jaar ontworpen en getekend door Marc Verhaegen zelf. Van deze tekening zal er op de beurs een genummerde en gesigneerde prent op A4-formaat te koop aangeboden worden, in een beperkte oplage van slechts 100 exemplaren.
(dirk)


2019-02-19Slemper en Slof worden wees
Jacques Sandron vooral bekend als tekenaar van 'Slemper en Slof' is op 76-jarige leeftijd overleden. Deze humoristische stripreeks maakte hij samen met scenarist Raoul Cauvin voor het weekblad Robbedoes. De strips verschenen in album bij Arcadia. Sandron zal worden geëerd met een speciaal nummer van Spirou (de franstalige Robbedoes) op 13 maart. En de gemeente Sambreville zal binnenkort (dat was al langer gepland) een standbeeld van Slemper en Slof onthullen.
(dirk)


2019-02-18TomoFair Rotterdam

De grootste indoor Japanse markt van NL doet nu ook Rotterdam aan!
Op 23 februari 2019 in de Lijsterhal: tientallen stands, nog meer gaming, cosplay, anime, manga, uitgebreid foodcourt en nog meer entertainment!
Website
(dirk)


2019-02-17Claude Renard
De franstalige Belgische stripauteur Claude Renard (1946) is overleden. Renard was een leerling van Eddy Paape. Hij was de stichter van «L'Atelier R» aan stripschool Saint-Luc in Brussel en van het striptijdschrift «Le 9e Rêve» (1977). Langs deze weg stond hij aan de wieg van de carrière van een heleboel stripauteurs, zoals François Schuiten, Andréas, Benoît Sokal, Alain Goffin, Antonio Cossu, Frédéric Bézian en Philippe Francq.
Met François Schuiten maakte Renard ook enkele strips en hij tekende zelf de strip Ivan Casablanca.
(dirk)


2019-02-15Tomi Ungerer overleden
Tomi Ungerer, de Franse tekenaar en cartoonist, is op 9 februari op 87-jarige leeftijd gestorven. Hij werd geboren in Straatsburg in 1931. Hij was internationaal bekend als illustrator voor kinderboeken en als cartoonist en satirist ( The Underground Sketchbook, 1964 en The Party, 1966). Hij tekende onder andere ook de affiche voor de film Dr Strangelove van Stanley Kubrick. Hij hanteerde een eenvoudige maar erg expressieve tekening.
(dirk)


2019-02-13Urbanus en Linthout
Meer dan 35 jaar geleden klopte de jonge tekenaar Willy Linthout aan bij Urbanus. Linthout had het idee om een stripreeks te starten rond de komiek en zanger. Om Urbanus te overtuigen had hij de eerste pagina's bij van wat het eerste album zou worden: Het Fritkotmysterie. Het was het begin van een succesverhaal dat tot vandaag voortduurt. In Urbanus. Van Amadee tot Zulma sprak Tom Wouters met Linthout en Urbanus over die 35 jaren samenwerking. De bijzonder openhartige gesprekken geven een unieke blik in de coulissen van de dwarse, populaire Vlaamse stripreeks. Beide makers vertellen ook over de andere strips die ze maakten, van Jaren van de Olifant tot Plankgas en Plastronneke.
(dirk)


2019-02-11Ted Stearn
De Amerikaanse tekenaar Ted Stearn (1961) is begin deze maand overleden. Stearn werkte als tekenaar van animatieseries. Hij werkte mee aan Beavis and Butthead en Futurama. Maar hij was ook een underground striptekenaar. In 1993 creëerde hij de reeks Fuzz & Pluck, over een naïeve en bangelijke teddybeer en een cynische geplukte haan. Stearn werkte ook mee aan de bloemlezing Comix2000.
(dirk)


2019-02-09De Walvis zal aanspoelen

De Walvis is het debuut van Frederik Hautain en Hanne Dewachter en verschijnt bij Oogachtend. De walvis is een magisch verhaal over durven geloven in het onverklaarbare en in dingen die ons verstand te boven gaan.
(dirk)


2019-02-07Foire du Livre 2019
Dit is de boekenbeurs van het franstalige boek, die elk jaar wordt gehouden in Brussel. En dit jaar is Vlaanderen de eregast. Van donderdag 14 tot zondag 17 februari.

Zoals elk jaar is veel aandacht voor stripverhalen. Het Palais des Imaginaires is volledig gewijd aan stripverhalen en presenteert voorstellingen die strips met spitstechnologie combineren. Volgende tekenaars zouden komen signeren: Jean Bastide, Dominique Bertail, Didier Cassegrain, Jean-Luc Cornette, Thierry Copée, Godi, Sébastien Goethals, Olivier Grenson, Hermann, Jurion, Kid Noize, Enrico Marini, Shiori Teshirogi, Jean Van Hamme, Philippe Xavier, Yslaire, Zep, Milo Manara…

Website
(dirk)


2019-02-04Strippitch
Op vrijdag 29 maart organiseert het Brussels stripmuseum de zesde editie van de "Grote Strippitch". Zoals jullie weten is dat de perfecte gelegenheid om jullie werk voor te stellen aan de vakmensen (13 uitgeverijen hebben al toegezegd) en wie weet wordt het wel het begin van een mooi avontuur!

Deenemende uitgeverijen: 64_page, Ballon Media - Strips, Bries, Casterman BD, Dargaud, Delcourt Comics, Éditions Dupuis, Éditions Glénat BD, Oogachtend, Pulp Deluxe!, Scratch Books, Stripgids en De Stripgilde.

Info en inschrijving
(dirk)


2019-02-03Bulk & Knoert
Vandaag is de premiere van het Bulk & Knoert album van Derek Wasteland. Na de voorpublicatie op de stripster site is het album voor het eerst te koop en dit op de Oostendse stripnamiddag. De sympathieke auteur is natuurlijk zelf aanwezig om een praatje te maken met de aanwezige stripfanaten. Als extraatje zal zeefdrukkunstenares Claire Beaino ter plekke een Bulk & Knoert zeefdruk produceren. Het wordt een vereenvoudigde versie van de affiche ( enkel de personages) op A5 formaat.
De beurs vindt plaats in de Kris Lambert bibliotheek, Wellingtonstraat 17 te Oostende en begint om 13.00 uur en dit tot 17.00 uur. De toegang is gratis.
(dirk)


2019-02-02Jorg en het magische portaal
De nieuwe strip van Kurt Cassauwers heet Jorg en het magische portaal - Eerste avonturen, en verschijnt bij Uitgeverij Bonte. Een spannend verhaal voor jong en oud.
(dirk)


2019-02-01Harrie in Eppo

Twee routineuze stripmakers maakten dit jaar in Eppo hun comeback. Marq van Broekhoven en René Uilenbroek zijn namelijk verantwoordelijk voor de nieuwe strip Harrie op zolder. Een lekkere sitcom strip in de traditie van Man about the house en Cheers. Hun Harrie, Linda en Koko zullen regelmatig voorbij komen om de boel op stelten te zetten in Eppo.
(dirk)


2019-01-31Annick Collet in Mekanik

Kunstenares Annick Collet. werkt me schilderijen, beeldjes, patchwork, poppen en meer beeldend werk en is te gast in de Antwerpse stripwinkel Mekanik.
Haar website
(dirk)


2019-01-30Stripnamiddag in Oostende
Stripbeurs, gratis toegang

Zondag 3 februari 2019
Deuren zijn open van 13 tot 17 uur.
Bibliotheek Oostende, Wellingtonstraat 17, Oostende

Signerende auteurs:
- Derek Wasteland (die tekende voor de affiche)
- Mark Verhaegen
- Erwin Sels
- Claire Beiano
(dirk)


2019-01-28Brecht Evens bekroond
Op het stripfestival van Angoulême, het grootste stripfestival van Europa, is de Vlaamse stripauteur Brecht Evens zaterdagavond in de prijzen gevallen. Hij won er de 'speciale prijs van de jury' voor Het amusement. Deze prijs wordt gegeven aan een strip waarop de jury bijzonder de aandacht van het publiek wenst te vestigen, omwille van zijn narratieve en grafische kwaliteiten, en de originaliteit van zijn uitwerking.
Ook Typex met zijn biografie over Andy Warhol was genomineerd voor deze prijs.
(dirk)


2019-01-28Deathfix- het album
Deathfix, de webcomic van Benus en Nix, verschijnt nu ook op papier bij Dupuis. Een misdaadthriller met een (zweet)geurtje.
Gus is de Nederlandse toptrainer van Sporting Club Moskou. Maar we maken kennis met de smerige achterkant van het voetbal. Trainers die het op een akkoordje gooien, spelers die afgedreigd worden: naast de grasmat wordt het spel keihard gespeeld. Zeker als er instructies van het allerhoogste niveau komen, is het moeilijk om nee te zeggen. Gus heeft geen keuze: als hij zijn job - én zijn tanden - wil houden, moet ook hij zich plooien naar de wetten van het voetbal.
(dirk)


2019-01-27Stripbeurs Putte
Op zondag 3 februari, van 9 tot 18 uur.

Verzamel- Koop- en Ruilbeurs voor alles rond stripverhalen, muziek en film. Meer dan 50 standen en meerdere striptekenaars aanwezig! Pierre Boschmans, Vincent Van der Auwera, Benoit Delmelle, Patrick Van Oppen, Kurt Cassauwers, Alain Poncelet, Staf Sunaert en Ingrid de Vuyst.
(dirk)


2019-01-26Cartoontentoonstelling
Het Europees Cartoon Centrum Kruishoutem zet het nieuwe jaar in met een dubbele overzichtstenetoonstelling rond twee interessante cartoonisten.

Jitet Kustana is geboren in 1967 in Semarang (Java - Indonesië) en woont daar nog steeds. Vader van vier en zonder twijfel de gekendste en meest gelauwerde cartoonist van zijn land. Kustana besteedt veel tijd aan zijn cartoons: 'Het moeilijkste is het vinden van ideeën en dan gaat er héél veel tijd naar het op zoek gaan of deze ideeën niet al eerder gebruikt zijn. Internet is hier echt handig voor. Blijkt het idee origineel dan ga ik aan het werk.' Hij gebruikt Photoshop om zijn werken te optimaliseren, maar verkiest toch het artisanale werk. Waarbij hij aquarel gebruikt op papier en acrylverf op doek om zijn maatschappijkritische thema's (milieu, armoede, antimilitarisme, …) vorm te geven.

Cristina Sampaio werd in Lissabon geboren waar ze nog steeds woont. Ze studeerde in 1985 af aan de Lisbon School of Fine Arts en begon in 1987 met het illustreren van kinderboeken, waarvan er ondertussen meer dan twintig werden gepubliceerd. Haar werken verschenen eveneens in tal van illustratie- en cartoonboeken. Sinds 2009 is ze lid van de internationale vereniging van perscartoonisten: Cartooning for Peace.

De dubbeltentoonstelling is te bezichtigen in het ECC van 27 januari tot 14 april 2019, elke zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur.
(dirk)


2019-01-25De pyjamareus
De Pyjamareus wordt het eerste prentenboekje van Jessica Raes als illustratrice. De teksten van dit zijn van Emy Geyskens en Kolet Janssen. Het boekje komt uit in februari 2019 bij uitgeverij Clavis. Een deel van de opbrengst gaat naar het goede doel 'Bednet'
Een mooi verhaal over de zevenjarige Liam die niet naar school kan gaan, maar toch elke dag bij zijn vriendjes is dank zij Bednet.
(dirk)het Nieuws-archief


2019-02-20 Bert op woensdag :
"Siddernacht 4"

Vorige keer schreef ik over het maken van illustraties voor het schimmen-en-schaduwboek Siddernacht van Cis Meijer. En over de wijzigingen die zich tijdens het maakproces .....
lees deze Blog

2015-12-25 Nieuw in Artikelen :
Interview met Ralph Dikmans

.....
lees dit Interview

2019-02-23 Deze week in Strips :
10 bijdrages met 17 pagina's

Vorige week geen editie en deze week geen cover? StripSter is 20 jaar! Wat is hier aan de hand? Toeval? Of is dit een samenloop van omstandigheden? Excuses voor vorige week. Ik was helaas door .....
bekijk deze Strips-editie

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 agenda

StripSter komt naar je toe

nog niet bekend

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 expo
( exposities gerangschikt op startdatum - einddatum - plaats )

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 cmp

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 edu
Grafisch ontwerp - Beeldverhaal
(be) Brussel - Campus Sint-Lukas
De stap van striptekenaar naar illustrator en terug is erg klein geworden. Beiden ontmoeten elkaar in het atelier Beeldverhaal waar studenten hun grafische en narratieve vaardigheden ontplooien. Ze leren persoonlijke verhalen te vertellen door middel van het klassieke stripverhaal, de striproman, de cartoon, de illustratie, het boek, de blog, de game … Zo krijgen de studenten de kans om letterlijk uit hun hokjes te breken.
Campus Sint-Lukas - - Brussel (be)
site: luca-arts.be


Comic Design
(nl) Zwolle - ArtEZ hogeschool voor de kunsten
Er is een revival gaande in de waardering voor het beeldverhaal. In kwaliteitskranten worden strips gerecenseerd en makers besproken. Dat is deels te verklaren door de populariteit van de graphic novel: de literaire strip.
Wat al deze comic designers gemeenschappelijk hebben, is het kunnen vertellen van een goed verhaal. ArtEZ stelt deze kwaliteit dan ook centraal in deze voor Nederland unieke specialisatie. Zonder goed verhaal ontstaat geen betekenisvolle strip. De nadruk ligt dan ook op het leren vertellen, verbeelden en vormgeven van een verhaal.
ArtEZ hogeschool voor de kunsten - - Zwolle (nl)
site: artez.nl


ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 musea
Belgisch Centrum van het Beeldverhaal
(be) Brussel
Zandstraat 20 - 1000 Brussel (be)
tijd: dinsdag-zondag10:00-18:00
site: stripmuseum.be
mail: visit@stripmuseum.be
tel.: +32 (0)2 / 219 1980


Galerie Champaka
(be) Brussel
Ernest Allard Straat 27 - 1000 Brussel (be)
tijd: woensdag-zaterdag:11:00-18:30
zondag10:30-13:30
maandag-dinsdag:op afspraak
site: galeriechampaka.com
mail: mail
tel.: +32 (0)2 514 9152


Galerie Petits Papiers
(be) Brussel
1 Place Fontainas - 1000 Brussel (be)
tijd: maandag-zaterdag10:00-18:30
site: petitspapiers.be
mail: contact@petitspapiers.be
tel.: +32 (0)2 513 4670


Het Huis van het Beeldverhaal
(be) Brussel
Keizerinlaan 1 - 1000 Brussel (be)
tijd: dinsdag-zondag10:00-18:00
site: jije.org
mail: info@jije.org
tel.: +32 (0)2 / 502 9468


Marc Sleen Museum
(be) Brussel
Zandstraat 31 - 1000 Brussel (be)
Rechtover het Belgisch Stripcentrum
tijd: dinsdag - zondag11:00-13:00 + 14:00-18:00
site: marc-sleen.be
mail: visit@cbbd.be
tel.: +32 (0)2 / 219 1980


Stichting Raymond Leblanc
(be) Brussel (Sint-Gillis)
Grasmarkt 116 - 1000 Brussel (Sint-Gillis) (be)
tijd: woensdag-vrijdag12:00-18:00
1e weekend
v/d maand
12:00-18:00
site: fondationrleblanc.be
mail: info@fondationrleblanc.be
tel.: +32 (0)2 / 520 70 09


Hergé Museum
(be) Louvain-la-Neuve (Leuven)
Rue du Labrador 26 - 1348 Louvain-la-Neuve (Leuven) (be)
tijd: dinsdag-vrijdag10:30-17:30
zaterdag-zondag10:00-18:00
site: museeherge.com
mail: info@museeherge.com
tel.: +32 (0)10 / 488 421


Heinz Museum
(nl) Amsterdam
Nieuwe Amstelstraat 111 - Amsterdam (nl)
In december 2011 was sprake van sluiting van dit sympathieke museum, maar een definitieve bevestiging daarvan hebben we niet kunnen vinden.
tijd: woensdag13:00-18:00
vrijdag-zaterdag13:00-17:00
site: gezelligleuk.free.fr


Kresse Museum
(nl) Gouda
Turfmarkt 20 - 2801 HA Gouda (nl)
tijd: op afspraak
site: kressemuseum.nl
mail: post@kressemuseum.nl


Het Nederlands Stripmuseum
(nl) Groningen
Westerhaven 71 - 9718 AC Groningen (nl)
tijd: dinsdag-zondag10:00-17:00
site: stripmuseum.nl
tel.: +31 (0)50 - 317 8470


Centre National de la Bande Dessinée et de l'Image
(fr) Angoulême
121 Rue de Bordeaux - 16000 Angoulême (fr)
tijd: dinsdag-vrijdag10:00-18:00
zaterdag-zondag14:00-18:00
juli-augustustot 19:00
site: cnbdi.fr
tel.: +33 (0)545 386 565© 2019
het Nieuws-team / StripSter
2019-02-24