zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten stuur je nieuws- en agenda-berichten naar nieuws@stripster.eu

 nieuws

het Nieuws-archief | de StripSter Nieuwsbrief
zoek op woord:
ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
2018-06-22Tentoonstellingen in het ECC
Het ECC (Europees Cartooncentrum) te Kruishoutem zet de zomer in met 2 gloednieuwe tentoonstellingen die je vanaf 24 juni kan bezichtigen.

Er is de tentoonstelling van onze huiscartoonist AAaRGh (Mario De Koninck). Altijd in voor creatieve ideeën kan er wel eens een verrassing in zitten.
De Roemeense cartoonist Mihai Ignat, bekend als 'meester van de zwarte humor' won op de Euro-kartoenale 'De Ziel' de prijs van het ECC. Zijn cartoons worden nu in de kijker geplaatst.

Boeiende en zeer gevarieerde tentoonstelling dus. En natuurlijk kan je de ganse zomer ook op het zonnig terras terecht om te genieten van een verfrissend drankje.
(dirk)


2018-06-18Catel in het Stripmuseum
Catel heeft zich in minder dan twee decennia kunnen profileren als een icoon van de Frans-Belgische strip. Opmerkelijke vrouwen, van Kiki van Montparnasse tot Benoîte Groult, vormen de rode draad in haar oeuvre.
Catel, geboren en opgegroeid in Straatsburg, illustreerde talloze romans en kinderalbums voor ze met haar stripbiografieën begon. Haar ontmoeting met scenarist-schrijver José-Louis Bocquet was doorslaggevend voor het vervolg van haar tekenwerk. Samen werkten ze aan een album dat helemaal was gewijd aan Edith Piaf. Daarop volgden de grafische romans "Kiki van Montparnasse", "Olympe de Gouges" en "Joséphine Baker". Na haar ontmoeting met Benoîte Groult – de auteur van "Het leven zoals het is" – ging ze alleen aan de slag. En met tekenares Claire Bouilhac peilde ze naar het miskende lot van Rose Valland en later van Mylène Demongeot in "Adieu Karpov".
Het Stripmuseum Brussel is dan ook bijzonder fier haar werken te mogen tentoonstellen, en dit van 19 juni tot 25 november 2018
(dirk)


2018-06-15Kees de Boer - expo
Kees de Boer is een populaire illustrator van kinderboeken als Agent en Boef (geschreven door Tjibbe Veldkamp en bekroond met een Zilveren Griffel) en Trubbel de Trol (door Reggie Naus). Hij begon zijn carrière echter als cartoonist en striptekenaar. Lezers van het stripblad Eppo lazen in de jaren tachtig de strip Max Laadvermogen (op tekst van Jan Schrijver).
Reden genoeg voor Het Nederlands Stripmuseum in Groningen om eens uitgebreid stil te staan bij zijn werk. In de expositie ziet de bezoeker een groot aantal originele strippagina's en originele illustraties van hem.
(dirk)


2018-06-13Robbedoes pretpark

In het zuiden van Frankrijk, in de Vaucluse, opent op 16 juni het Parc Spirou. Het park begint bescheiden op 4 hectare, met 12 attracties rond de helden van het weekblad Robbedoes: Lucky Luke, Guust Flater, de Marsupilami... 40 Miljoen euro is er al geïnvesteerd in het park en de komende jaren worden nog investeringen in nieuwe attracties beloofd.
(dirk)


2018-06-11Stripbeurs Leopoldsburg
"Dé stripbeurs van Limburg"

Zondag 17 juni 2018
10 tot 17 u.

Website
(dirk)


2018-06-09Anime Con Den Haag 2018
Van 15 tot 17 juni 2018, World Forum, Den Haag. Met dit jaar als thema Queens of the round table.
Een evenement voor alle fans van anime, cosplay, games, manga en andere "modern Asian popular culture".
Website
(dirk)


2018-06-07Jarige smurfen in Brussels Expo
In 2018 vieren de smurfen hun zestigste verjaardag en slaan ze hun kamp op in Brussels Expo. Het Smurfenavontuur loopt daar vanaf 9 juni. Het is een uitzonderlijke duik in de magische wereld van deze kleine wezentjes. Ontdekkingen, indrukwekkende special effects, en spektakel voor een unieke ervaring om te delen met het hele gezin, worden beloofd.
Website
(dirk)


2018-06-06Recordbedrag voor Suske en Wiske
De avonturen van Rikki en Wiske, het allereerste Suske en Wiske-stripalbum uit 1946, is zondag voor ruim 9.000 euro geveild bij het online veilingplatform Catawiki. Het was een Belgische verzamelaar die het album kocht. Niet eerder werd zoveel geld voor deze strip betaald, meldt Catawiki. Het oude record uit 2015 stond op 4.000 euro.
In 1946 kon je het album van Rikki en Wiske kopen voor 36 Belgische frank, dat is minder dan 1 euro...
(dirk)


2018-06-04Kapitein Dick Tator
Dienstreis naar het einde van de Koude Oorlog.
De val van de Berlijnse Muur luidt niet alleen het einde van de Koude Oorlog in, maar ook het einde van de dienstplicht. Tot dan zijn dienstplichtige militairen de hoeksteen van het leger. Binnen een paar jaar is het voorbij: de Sovjet-Unie stort in, de dienstplicht verdwijnt, internet en de kennissamenleving beginnen aan een massale opmars.
Dit album van Ben Kamphuis is meer dan een strip want het geeft een indruk van het dagelijkse leven van dienstplichtigen op de kazerne. Met de Koude Oorlog als achtergrond heeft compagniescommandant kapitein Tator te maken met mondige manschappen op bivak, tijdens marsen, op oefening in Duitsland, tijdens het bewaken van kernwapens en op rapport voor zijn bureau. Door de combinatie van strip en dossier is Kapitein Dick Tator een treffend tijdsbeeld met actuele gespreksstof voor de wereld van nu.
Uitgeverij Hum, 128 p.
(dirk)


2018-06-02Shirow Di Rosso en de verkiezingen
Dit najaar zijn het gemeenteraadsverkiezingen in België. De Merchtemse schepen David De Valck (Open Vld) heeft een originele manier gevonden om zich voor te stellen aan de kiezer. Geen affiches of blinkende folders, maar wel... een stripverhaal.
De Valck deed daarvoor een beroep op illustrator en tekenaar Shirow Di Rosso, pseudoniem voor Stef Van Rossem.
In de strip neemt David een vriend mee op stap door Merchtem, langs enkele historische gebouwen maar ook nieuwe realisaties. De titel van de strip is David doet het! en telt slechts een beperkt aantal pagina's. Het stripverhaal valt in de loop van volgende week in alle 8.000 Merchtemse brievenbussen.
(dirk)


2018-06-01Van Boerke naar Mickey
Pieter De Poortere (Boerke) kondigt aan dat hij voor de Franse uitgeverij Glénat een hommagestrip van Mickey Mouse maakt. Glénat brengt sinds enige tijd een collectie waarin Europese stripauteurs in hun eigen stijl en met eigen scenario's eenmalige verhalen rond Mickey Mouse maken.
De Poortere zei hierover in de krant De Standaard: Je krijgt wel de vrijheid om je eigen ding te doen. Dat is net de opzet van het project. Ik ben wel drie keer opnieuw moeten beginnen omdat Disney opmerkingen had bij het scenario. Maar nu ik afgewerkte tekeningen begin af te leveren, hebben ze me persoonlijk laten weten dat ze zeer gelukkig zijn met mijn werk. En daar word ik dan weer gelukkig van.
(dirk)


2018-05-31Freak Brothers in Brussel
De Fabulous Furry Freak Brothers of kortweg de Freak Brothers zijn een begrip in de Amerikaanse undergroundstrip. Ze belichamen de tegencultuur van de jaren 70 en 80. Het trio dat is bedacht door Gilbert Shelton maakt nu onderwerp uit van een kleine tentoonstelling in Comic Art Factory te Elsene.
De originelen zijn er te bezichtigen tot 8 juni.
(dirk)


2018-05-30De SPORTS-bende
DE SPORTS-BENDE 1 -Goud,set match is het eerste stripboek van Filip Heyninck, op scenario van Nico De Braeckeleer. Het album verschijnt bij uitgeverij Bakermat.

De stad wordt geteisterd door een skatebende die goud steelt. De S.P.O.R.T.S.-vrienden trekken op onderzoek uit om de dieven te klissen. Maar dan worden uit de vitrine van de sportcafetaria de gouden tennismedailles van de ouders van Simon gestolen. De S.P.O.R.T.S.- bende zet een val op om de bende op heterdaad te betrappen. Maar of de gouddieven daarin trappen?
(dirk)


2018-05-28De tekenaar van Axel Moonshine
De Spaanse stripmaker Julio Ribera is gisteren overleden. Hij werd 91 jaar. Het grootste deel van zijn carrière werkte hij in Frankrijk.
Twintig jaar lang tekende hij de inventieve en lichtjes geschifte SF strip Axel Moonshine, op scenario van Christian Godard.
(dirk)


2018-05-27De jaren Eppo
Op 1 juni wordt De jaren Eppo gepresenteerd in boekhandel Donner aan de Coolsingel in Rotterdam. Het is de opvolger van De jaren Pep waar Ger Apeldoorn de Stripcultuurbeurs van Breda voor ontving.
De presentatie is voor iedereen toegankelijk, dus als je in de buurt bent, kom dan zeker om 16.30 uur een kijkje nemen. En uiteraard wil Ger na afloop graag jouw exemplaar voorzien van een handtekening.
(dirk)


2018-05-25Heroes Dome

In het weekend van 2 en 3 juni vindt het eerst Heroes Dome Event plaats. Dit wordt een mooi event in het ruime Gelredome dat zeker een plaatsje zal vinden in het Nederlandse landschap van grote beurzen en Comicons. Van acteurs tot artiesten, van sporters tot cosplayers tot zelfs de helden van de Brandweer zijn aangekondigd, naast activiteiten als SelfDefence en het opzetten van een Dark Zone..
In de ART ZONE:
- nationaal en internationaal geroemde tekenaars zoals Romano Molenaar, Ryan Brown, Adam Brown, Valeria Favoccia en nog meer!
- Uitgeverijen zoals Dark Dragon Books (met gast Aly Fell) en Arboris (met tekenaar John Heijink).
- tattoeage-artiesten laten de kneepjes van hun vak zien
- portfolio-review door de editor van de Amerikaanse uitgeverij Darby Pop Publishing
- een speciale live draw-off met Romano Molenaar (Storm, Birds of Prey) en Patrick Cornelis (Virus).
Programma
(dirk)


2018-05-24Pirana - Frika
Bij uitgeverij Bonte verschijnt het album Frika in harde kaft. Met 178 blz (hoofdzakelijk in kleur) lekkers van Pirana, waaronder een Nero parodie en allemaal niet eerder verschenen gags over Afrika. Pirana staat bekend om zijn eenvoudige, minimalistische en losse tekenstijl en macabere, seksistische humor.
Pirana zal trouwens komen signeren op de beurs van Knokke op zondag 27 mei.
Prijs: 45 euro
(dirk)het Nieuws-archief


2018-06-20 Bert op woensdag :
"Ommetje 1"

Van een van m'n oudste (in jaren relatie) en meest zuidelijke (Limburg) opdrachtgevers kreeg ik de vraag om een Ommetje voor Beesel te tekenen. 'Ommetjes' .....
lees deze Blog

2015-12-25 Nieuw in Artikelen :
Interview met Ralph Dikmans

.....
lees dit Interview

2018-06-16 Deze week in Strips :
0 bijdrages met 0 pagina's

.....
bekijk deze Strips-editie

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 agenda

StripSter komt naar je toe

nog niet bekend

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 expo
( exposities gerangschikt op startdatum - einddatum - plaats )

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 cmp

ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 edu
Grafisch ontwerp - Beeldverhaal
(be) Brussel - Campus Sint-Lukas
De stap van striptekenaar naar illustrator en terug is erg klein geworden. Beiden ontmoeten elkaar in het atelier Beeldverhaal waar studenten hun grafische en narratieve vaardigheden ontplooien. Ze leren persoonlijke verhalen te vertellen door middel van het klassieke stripverhaal, de striproman, de cartoon, de illustratie, het boek, de blog, de game … Zo krijgen de studenten de kans om letterlijk uit hun hokjes te breken.
Campus Sint-Lukas - - Brussel (be)
site: luca-arts.be


Comic Design
(nl) Zwolle - ArtEZ hogeschool voor de kunsten
Er is een revival gaande in de waardering voor het beeldverhaal. In kwaliteitskranten worden strips gerecenseerd en makers besproken. Dat is deels te verklaren door de populariteit van de graphic novel: de literaire strip.
Wat al deze comic designers gemeenschappelijk hebben, is het kunnen vertellen van een goed verhaal. ArtEZ stelt deze kwaliteit dan ook centraal in deze voor Nederland unieke specialisatie. Zonder goed verhaal ontstaat geen betekenisvolle strip. De nadruk ligt dan ook op het leren vertellen, verbeelden en vormgeven van een verhaal.
ArtEZ hogeschool voor de kunsten - - Zwolle (nl)
site: artez.nl


ga naar agenda - exposities - competities - educatief - musea
 musea
Belgisch Centrum van het Beeldverhaal
(be) Brussel
Zandstraat 20 - 1000 Brussel (be)
tijd: dinsdag-zondag10:00-18:00
site: stripmuseum.be
mail: visit@stripmuseum.be
tel.: +32 (0)2 / 219 1980


Galerie Champaka
(be) Brussel
Ernest Allard Straat 27 - 1000 Brussel (be)
tijd: woensdag-zaterdag:11:00-18:30
zondag10:30-13:30
maandag-dinsdag:op afspraak
site: galeriechampaka.com
mail: mail
tel.: +32 (0)2 514 9152


Galerie Petits Papiers
(be) Brussel
1 Place Fontainas - 1000 Brussel (be)
tijd: maandag-zaterdag10:00-18:30
site: petitspapiers.be
mail: contact@petitspapiers.be
tel.: +32 (0)2 513 4670


Het Huis van het Beeldverhaal
(be) Brussel
Keizerinlaan 1 - 1000 Brussel (be)
tijd: dinsdag-zondag10:00-18:00
site: jije.org
mail: info@jije.org
tel.: +32 (0)2 / 502 9468


Marc Sleen Museum
(be) Brussel
Zandstraat 31 - 1000 Brussel (be)
Rechtover het Belgisch Stripcentrum
tijd: dinsdag - zondag11:00-13:00 + 14:00-18:00
site: marc-sleen.be
mail: visit@cbbd.be
tel.: +32 (0)2 / 219 1980


Stichting Raymond Leblanc
(be) Brussel (Sint-Gillis)
Grasmarkt 116 - 1000 Brussel (Sint-Gillis) (be)
tijd: woensdag-vrijdag12:00-18:00
1e weekend
v/d maand
12:00-18:00
site: fondationrleblanc.be
mail: info@fondationrleblanc.be
tel.: +32 (0)2 / 520 70 09


Hergé Museum
(be) Louvain-la-Neuve (Leuven)
Rue du Labrador 26 - 1348 Louvain-la-Neuve (Leuven) (be)
tijd: dinsdag-vrijdag10:30-17:30
zaterdag-zondag10:00-18:00
site: museeherge.com
mail: info@museeherge.com
tel.: +32 (0)10 / 488 421


Heinz Museum
(nl) Amsterdam
Nieuwe Amstelstraat 111 - Amsterdam (nl)
In december 2011 was sprake van sluiting van dit sympathieke museum, maar een definitieve bevestiging daarvan hebben we niet kunnen vinden.
tijd: woensdag13:00-18:00
vrijdag-zaterdag13:00-17:00
site: gezelligleuk.free.fr


Kresse Museum
(nl) Gouda
Turfmarkt 20 - 2801 HA Gouda (nl)
tijd: op afspraak
site: kressemuseum.nl
mail: post@kressemuseum.nl


Het Nederlands Stripmuseum
(nl) Groningen
Westerhaven 71 - 9718 AC Groningen (nl)
tijd: dinsdag-zondag10:00-17:00
site: stripmuseum.nl
tel.: +31 (0)50 - 317 8470


Centre National de la Bande Dessinée et de l'Image
(fr) Angoulême
121 Rue de Bordeaux - 16000 Angoulême (fr)
tijd: dinsdag-vrijdag10:00-18:00
zaterdag-zondag14:00-18:00
juli-augustustot 19:00
site: cnbdi.fr
tel.: +33 (0)545 386 565© 2018
het Nieuws-team / StripSter
2018-06-22