zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter  overzicht blogs van StripSter  StripSter in Strips


 Seduction

29 januari 2013


Het is een dappere onderneming een small press uitgeverij opstarten. Scenarist en uitgever Rodney Roger heeft het stier bij de horens gepakt en heeft met het verhaal Seduction zijn eerste pogingen in de grote en wijde stripwereld gewaagd.

De belangrijkste zaken van dit kort verhaal op een rijtje: Hoofpersoon is de jonge en Sara Remini, huurmoordenares, die naar het fictieve stadje San Sebastian, op het eerste gezicht a place of beaty, verhuisd op zoek naar rust. Al snel zien we dat Sara een lesbische verhouding heeft met ene Madison. We lezen dat Madison meer over het leven en verleden van Sara weet dan wij. Een handige narratieve truc om de lezer aan het lijntje te houden. Sara wordt snel in haar woning door een mysterieuze agent aangevallen. Daarna komt er een tweede man, John, die naar het schijnt iets in petto voor Sara heeft, maar helemaal duidelijk is dit ook weer niet. Misschien heeft dit allemaal iets te maken met de nachtmerie die de hoofdpersoon aan het begin van het verhaal heeft.

Naar mijn smaak zijn er te veel open gaten in het verhaal dat overigens maar 18 bladzijden bevat. Het verhaal wordt te spronggewijs gepresenteerd. Fragmentatie kan een belangrijk ingrediënt ten bate van het verhaal zijn. Fragmentatie kan leiden tot mysterie, spanning en verwachting. Maak je misbruik van dit gereedschap wordt het enigszins onbegrijpelijk en light. Zoals bij alles heb je de juiste verhoudingen nodig. En dit mis ik nu in dit verhaal. Gelukkig wordt er snel een tweede deel aangekondigd, Lilith, om dit allemaal hoop ik te verduidelijken.

Het scenario blijft helaas van begin tot einde oppervlakkig. Het sujet (artistieke presentatie en ordening van het verhaal) duurt ongeveer een paar uur, hooguit een halve nacht. Twee stappen: 1. Nachtmerrie van Sara. 2. Sprong in het verleden, a few hours earlier. Maar de fabel (het gebeuren zoals het zich in werkelijkheid zou hebben voorgedaan: Eerst stap 2 en dan stap 1) blijft na het lezen van het verhaal ergens in de lucht hangen. Het begrip tijd wordt niet op een bevredigende wijze afgesloten.

Het valt de lezer gelijk op dat er grote zogenoemde splash-pages voorkomen die inhoudelijk te weinig voorstellen. Het wakker worden van Sara wordt over een hele bladijde verspreidt. Wat is het achterliggend motief om een (lesbische) kus over een hele pagina te verspreiden? Douche-scène, idem dito. Waarom krijgt het gevecht in de badkamer tussen John en Sara maar liefst vijf van de achtien bladzijden ter beschikking? Maar waar het blijkbaar eigenlijk om draait wordt snel in een wispelturig dialoog tussen Sara en John in een halve bladijde gepropt! Verder is het moeilijk om een onderscheid te maken tussen Sara en Madison. Daarom wordt het gesprek wat op de lesbische kus volgt onduidelijk. Pas daarna zien we dat Sara alleen achterblijft.

Alle begin is moeilijk, ook voor een beginnende uitgeverij. We geven het team van Rodney Roger het voordeel van de twijfel en we geven hem en zijn medewerkers nog een kans. De tijd zal ons leren hoe deze uitgeverij en haar team zich op stripgebied zal ontwikkelen. Het is een leerzaam groeiproces die pas begonnen is en daar moeten wij als stripliefhebbers begrip voor hebben. Nogmaals, een small press uitgeverij heden ten dage oprichten is een moeilijke en dappere ondermening. En elke poging is deze richting is meer dan welkom.

Santiago Martín
StripSter-redacteur.
 vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 241) van StripSter-redactie op 12 maart 2013 om 14:55:

En Esmarel Gasman zal volgende week weer ons StripSter-blog op dinsdag vol schrijven... Alvast bedankt!


© 2013
StripSter / StripSter
29 januari 2013

 http://www.stripster.eu

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=740&titel=blog StripSter: Seduction