zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho  overzicht blogs van Niquicho  Niquicho in Strips


 Het mooiste plaatje van 2012

10 januari 2013


Dit plaatje heeft vorig jaar de meeste indruk op me gemaakt.

Habibi

Het staat op pagina 588 van de strip 'Habibi' van Craigh Thompson, een boek uit 2011.

We zien Zam nadat hij is weggegaan bij Dodola. De twee hebben elkaar als kinderen ontmoet op een slavenmarkt. Ze vluchten en verschuilen zich in een schip in de woestijn. Na een aantal jaren worden ze gescheiden. Dodola belandt in het harem van de sultan, Zam komt op straat terecht.

Na allerlei ervaringen vinden ze elkaar terug. Ze gaan samenwonen maar het geluk van vroeger blijft uit: Dodola heeft een wens die Zam niet kan vervullen, tot zijn frustratie en verdriet.

Met die gevoelens loopt Zam op het plaatje hierboven weg bij Dodola.

Het benoemen van een mooiste plaatje is onzinnig. Je zegt ook niet dat je een bepaalde muzieknoot het mooiste vindt. Het gaat er juist hoe verschillende noten een melodie vormen of akkoorden smeden.

Een plaatje in een strip heeft alleen betekenis in de manier waarop het zich verhoudt tot de andere plaatjes. Daarom hier de hele pagina.

Habibi 21

De fysieke afstand tussen de twee verbeeldt hun geestelijke verwijdering. Zij wil deel uit blijven maken van zijn leven. Ze smeekt hem: 'Don't shut me out.'

We zien hem nadenken maar we weten niet wat er in hem omgaat. Dan wordt het duidelijk in dat pijnlijke, mooie plaatje: zijn omgeving verdwijnt, hij blijft over. Hij sluit alles en iedereen buiten.

Deze pagina zegt niet alleen iets over de verwijdering tussen twee mensen. We zijn hier ook getuige van een magistraal voorbeeld van de manier waarop het beeldverhaal strip zich onderscheidt van proza en film. We zien hier wat de strip uniek maakt.
 vorige blog van Niquicho  volgende blog van Niquicho

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 126) van Martin op 7 februari 2013 om 23:43:

;)


© 2013
Niquicho / StripSter
10 januari 2013

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=732&titel=blog Niquicho: Het mooiste plaatje van 2012