zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter  overzicht blogs van StripSter  StripSter in Strips


 Recensie Grebbelinie 1940: Bloedspoor

11 december 2012


OP HET JUISTE SPOOR TEKENEN

Your finger's on the trigger but it don't seem right. Status Quo, In the army now, 1986.

Het is denk ik altijd een dappere en edele onderneming als je een strip begint te schrijven en te tekenen uit een persoonlijke drang om het verleden omtrent je dierbaren beter te leren kennen. Al werkende begrijp je meer over jezelf en je naasten. Op de een of andere manier leg je tevens je ziel bloot voor het publiek.
Binnen de literatuur zie je dit fenomeen ook (zie bijvoorbeeld de hedendaagse Zuid-Amerikaanse romankunst...). De auteur probeert met eigen middelen een deel van de geschiedenis te reconstrueren en op zijn manier te begrijpen en te vertellen. Vertellen is altijd manipuleren. Op deze wijze krijgen we niet altijd het verhaal die de grote veldheren en invloedrijke politici ons (willen) nalaten, maar ook de kleine histories van mensen die doorgaans de kranten en/of geschiedenisboeken niet halen.
De zogenoemde Grebbelinie was een verdediginsgordel om de Duitse tropen van Nazi-Duitsland tegen te houden. Na de Duitse inval in het voorjaar van 1940 vonden daar chaotische en dramatische toestanden plaats. Voer voor Nico Schuurman (Ede, 1965) om hierover een strip te schrijven en te tekenen over zijn ouders en hun oorlogservaringen die deel uitmaakten van de Grebbelinie en zij dus als kind ooggetuigen waren.

Zeker bij een realistische en historische strip is research uitermate belangrijk om het verhaal geloofwaardig te laten overkomen. Hiervoor is de auteur niet alleen de geschiedenisarchieven ingedoken, maar heeft ook urenlang zijn ouders geïnterviewd. Na het verzamelen van het materiaal ging Nico Schuurman aan de slag: Daarna heb ik de verhalen in chronologische volgorde geplaatst en een aantal van deze verhalen eruit gepikt (een kop en een staart bedacht). En natuurlijk moest ik mij flink documenteren, wat was er nog meer gebeurd en hoe zagen de mensen, uniformen en het materieel eruit. Ik raakte in een soort van flow en begon te merken dat ik steeds meer uit eigen kracht ging tekenen. (fragment uit het interview met de auteur die binnenkort op Stripster zal verschijnen).
De strip begint met een mooi voorwoord van striptekenaar Eric Heuvel waarin hij o.a. de strip als educatief middel onderstreept om de geschiedenis dichter bij de leerlingen te promoveren. Vroeger waren strips in het onderwijs taboe. Nu is er juist een dringende behoefte aan strips in het onderwijs om de leerlingen tot lezen aan te zetten. De strip van Nico Schuurman is een mooie aanwinst voor een stukje Geschiedenis-onderwijs.
Wat mij echter persoonlijk stoort is de hoeveelheid tekst die per pagina verspreidt wordt. Misschien had de auteur deze informatie over meerde paginas kunnen uitschrijven en uittekenen. De strip is maar 32 bladzijden lang. Aangezien het onderwerp en het educatief belang daarvan had de strip voor mij wat langer gemogen. Hoe dan ook is deze strip denk ik een belangrijk document voor het nageslacht om een bepaald stukje geschiedenis te illustreren. Deze verhalen, aldus de striptekenaar, zullen met de tijd verdwijnen als ze niet worden vastgelegd. De strip in het algemeen kan dit voorkomen.
Nico Schuurman
Grebbelinie 1940: Bloedspoor
Uitgeverij Boekscout Soest (Nederland)
Eerste druk
Prijs: € 15,95
ISBN: 978-94-6206-400-3
 vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 241) van StripSter-redactie op 12 maart 2013 om 14:55:

En Esmarel Gasman zal volgende week weer ons StripSter-blog op dinsdag vol schrijven... Alvast bedankt!


© 2012
StripSter / StripSter
11 december 2012

 http://www.stripster.eu

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=710&titel=blog StripSter: Recensie Grebbelinie 1940: Bloedspoor