zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter  overzicht blogs van StripSter  StripSter in Strips


 Manuel Huertas

16 oktober 2012


Met Manuel Huertas (Huelva, 1978) heb ik vanaf het begin een goede relatie gehad. Volgens mij is het een prima gozer om mee samen te werken en een Tinto de verano te drinken. Daarom was het ook vanzelfsprekend dat ik deze muchacho voor mijn blog uitnodigde en hier komt dus zijn verhaal.
Allereerst wil hij duidelijk voorop stellen dat hij nog geen echt stripverhaal uitgegeven heeft. Het is wel zijn droom: We live as we dream, alone!, dit is trouwens een van mijn favoriete zinnen. Maar sinds kleine niño had Manuel Huertas een droom: Stripverhalen maken.

Dan is hij bij ons bij het juiste adres! Manuel Huertas heeft altijd al getekend en thuis vonden ze dat hij goed kon tekenen. Het zijn zijn ouders en grootouders die hem steeds een duwtje in de rug hebben gegeven. Zij hebben nooit gezegd dat dit of dat verkeerd getekend was. Of dat de anatomie ergens niet helemaal 100% klopte. Who cares about anatomy? Ze haalden altijd het postieve uit zijn tekeningen eruit (wat erg belangrijk is!), en deze constructieve houding t.o.v. zijn tekeningen is beslissend voor het bewustzijn en leerproces van Huertas geweest.

Thuis las hij bekende stripverhalen zoals Mortadelo y Filemón, Zipi y Zape, Superlópez, Spirou, Tintín, Astérix, Lucky Luke, Spiderman... Een rijke jeugd volgens hem omdat hij zoveel goede strips heeft mogen lezen.

Maar de zaak werd pas ernstig toen hij in aanraking kwam met Akira Toriyama en Dragon Ball. Het veranderde zijn leven: Hij was 15 jaar oud. Over het werk van Toriyama schreef Huertas mij: El resumen perfecto de una línea compleja.
Op dit moment geeft Manuel Huertas tekenles aan kinderen en hij is erg blij met zijn beroep. Het geeft hem veel tijd en ruimte om ook over zijn eigen teken/leerproces na te denken. Bij het tekenen moet iedereen zijn/haar weg bewandelen. Belangrijk bij dit proces is tevens het zogenoemde plezier aan het tekenen van de leerling/het kind niet verwaarlozen

Tekenen is enkel een instrument om je mening te uiten. Manuel Huertas zegt bijvoorbeeld nooit hoe ze een huis moeten tekenen. Hij zegt: Teken een huis. En ieder kind tekent zijn huis zoals hij of zij die beleeft. De beleving, dat is pas een boeiende zaak, aldus Huertas.

En bovendien is hij een gelukkig mens omdat hij op deze wijze zijn twee passies kan combineren: tekenen en onderwijs geven. Huertas woont nu in Onda, een dorpje in de provincie van Castellón in de autonome deelstaat van Valencia.
In 2008 ontdekte hij het digitale stripverhaal en besloot toen om Piraten te tekenen. Een grappig verhaal over een jongen genaamd Roy die Kapitein op een piratenschip wil worden. Als ik zijn Piraten zie, moet ik gelijk aan het prachtige lied La del pirata cojo van mijn streekgenoot Joaquín Sabina denken.

Zoals jullie hebben kunnen lezen in Heaven is a Place on Earth heeft de illustere schrijver van deze blog samen met amigos afgelopen maand señor don Sabina live gezien in Granada-town.

Manuel Huertas heeft daarbij twee prijzen voor zijn Piraten gekregen: Spooky de Oro (2010) en Listo de Oro in 2011.

Het tekenen van deze serie heeft hem erg geholpen om struikelblokken te overwinnen en over het beroep zelf na te denken. Tekenen is een leerproces waar je elke dag mee bezig moet zijn.

Voor hem geldt de Franse stad Angouleme als het mekka van de stripwereld. Zijn droom is ooit daar te staan met een eigen portfolio op zoek naar het juiste moment en de juiste persoon. Een magische combinatie waar we allemaal van dromen!

Nawoord: Vandaag is het Wereldvoedseldag. Een opgewekt karakter is het beste recept voor beproevingen.
 vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 241) van StripSter-redactie op 12 maart 2013 om 14:55:

En Esmarel Gasman zal volgende week weer ons StripSter-blog op dinsdag vol schrijven... Alvast bedankt!


© 2012
StripSter / StripSter
16 oktober 2012

 http://www.stripster.eu

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=651&titel=blog StripSter: Manuel Huertas