zet StripSter bij je favorieten zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs vorige blog van StripSter volgende blog van StripSter overzicht blogs van StripSter StripSter in Strips


 Miguel Gómez GOL

18 september 2012


Bij deze wil ik jullie mijn amigo Miguel Gómez alias GOL beter voorstellen. Hij doet tevens mee met onze prachtige Special Cómic en España op 15 september 2012.
Wat jullie misschien niet weten is dat GOL in een ver verleden op alle wereldzeeën gevaren heeft. Een echte Kapitein Haddock! Ik moet even aan het lied van onze allerbeste Piet Veerman denken: Sailin' Home. Trouwens, een vette cover van de Kroatische zangeres Nena Ukraden, Sora je, maar goed, dit terzijde.

Op een gegeven moment dacht GOL dat het beter en veiliger was om zich met strips bezig te houden. De historische strip heeft hem sinds altijd geïnteresseerd. In het begin werkte hij voor kleine uitgeverijen (Madrid en in de regio van Extremadura). Maar als striptekenaar kun je moeilijk een gezin onderhouden dus nam hij er een baan als toneelakteur erbij. Een hektische periode zonder vakanties. Non stop arbeit.
Zijn stripfiguur, Javi Cabrero -die deze week op onze Special te bewonderen is- gaat over het rurale leven in Spanje. Het mooie Spaanse platteland met boeren, koeien, stieren, geile boerenmeisjes wachtend op een hooiberg, geiten en varkens...: Guus kom naar huus want de koeien staan op spring'n. De varkes mutt'n vret'n en 't hooi moet van 't land.

Het is een prachtige strip om te tekenen maar die eigenlijk weinig centen oplevert. Het stripfiguurtje Javi Cabrero, de geitenhoeder, woont in dezelfde omgeving als ik, dus dokumentatie komt er nauwelijks aan te pas, aldus stripauteur GOL.

De ontvangst van de strip Javi Cabrero echter is altijd positief doch op lokaal niveau geweest. Er komen en kwamen interviews met señor GOL in allerlei grote locale media van de streek van Extremadura, ten zuidwesten van Spanje.

Het Iberisch Schiereiland (beter bekend als España) is een groot land dus onderschat de macht van de locale media (televisie en kranten) in Spanje niet! Vaak zijn deze media trendsetters en pioniers op nieuwsgebied! Het zogenoemde Patria chica-concept...
Zijn strips over India komen bij Indica Books uit in de belangrijke pelgrimsplaats Benarés. Aan het hoofd van deze uitgeverij staat een Spanjaard genaamd Álvaro Enterría. Er zijn al twee albums op de markt. Eentje over de geschiedenis van Benarés. Andere over de Taj Mahal. Geschiedenis is duidelijk zijn passie. En deze uitgeverij heeft zijn albums in verschillende talen gepubliceerd: Spaans, Duits, Engels, Frans, Hindi en Japans. Tevens heeft GOL een boekje over de Orde van de Tempeliers in het Spaans, Engels, Duits en Italiaans.
Een paar woorden tot slot over de Mahabharata; een epos die erg belangrijk in India is en als een klassiek werk uit de Wereldliteratuur wordt gezien. Het idee om het in stripvorm uit te geven is eigenlijk afkomstig van Álvaro Enterría. Uiteindelijk zal het een boek van ongeveer 170 bladzijden worden die in India in het Engels en Hindi zal verschijnen.

Toen GOL het eerste deel af had, legde hij het voor aan Uitgeverij Olañeta in Spanje en de uitgever José Olañeta was zo onder de indruk dat hij het uitgaf. GOL heeft net het tweede deel af, waarvan StripSter nu een paar bladzijden van heeft vertaald, en hopelijk wordt het voor dit jaar Kerst 2012 in Spanje uitgegeven.

Als volgend jaar eenmaal het derde deel af is, zal het in India verschijnen als een geheel. Toe maar, GOL!

Naschrift:

 • Volgende week zal ik over mijn compadre Ángel Rodríguez Campoy schrijven.

 • De slaap is zoet voor de werkende mens. ¡Mucha suerte, amigo Gol!

 • vorige blog van StripSter volgende blog van StripSter

  Reageer in ons op deze blog.
  Laatste Forum-reactie (# 241) van StripSter-redactie op 12 maart 2013 om 14:55:

  En Esmarel Gasman zal volgende week weer ons StripSter-blog op dinsdag vol schrijven... Alvast bedankt!


  © 2012
  StripSter / StripSter
  18 september 2012

   http://www.stripster.eu

  http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=624&titel=blog StripSter: Miguel Gómez GOL