zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk  overzicht blogs van Dirk  Dirk in Strips


 Documentatie

25 augustus 2012


Sommige strips teken je niet uit de losse pols. Actie die zich afspeelt in een bekende stad, of in het verleden... Dan heb je documentatie nodig. Nog maar enkele jaren geleden was dat een hele opgave. Encyclopedieën met prentjes in, de afbeeldingen uit tijdschriften bijhouden. Aan de Academie van Namen, waar ik even les heb gevolgd in illustratie en striptekenen, had ons leraar mappen vol uitgeknipte foto's. Een map vol berglandschappen, de verschillende landen en werelddelen, allemaal dieren,... En dat was nog in 2008! Tegenwoordig heb je gelukkig het internet.
Voor de Pierke strip die ik teken voor stripwinkel Pierke uit Gent, maakte ik het mezelf niet gemakkelijk. Een strip die zich afspeelt in Gent, en dan nog eens in het jaar 1800. In mijn eigen bibliotheek heb ik wel een reeks boeken over de historische Belgische kunststeden. Het exemplaar over Gent was al een hele hulp, maar volstond niet. Dus snel nog wat plaatjes gezocht op het internet. Daar moet je wel mee oppassen, want niet elk plaatje is steeds correct benoemd.
Vervolgens nog een stripalbum uit de reeks Arno (getekend door Juillard) erbij genomen. Handig voor de kledij rond 1800 en ook de tuigage van paard en kar.

En het tekenen kon dan eindelijk beginnen. Eigenlijk voel ik me wel een beetje opgelaten als ik zo foto's aan het natekenen ben. Is dit tekenen of kopiëren?? Maar zolang je niet overtrekt, is er toch niet veel aan de hand, stel ik mezelf gerust. Geen haan die daarnaar kraait. Je zal eerder opmerkingen krijgen als dees of geen detail niet klopt.
Dan teken ik toch liever uit de losse pols, zoals aan mijn voetbalstrip Hocus, pocus, penalty! Voor de eerste pagina op papier werd gezet, even wat plaatjes van (oudere) voetbalstadions bekeken. Dat was al.
Oh ja, en ook even een Indische neushoorn gegoogeld voor een bepaalde scène. Een Afrikaanse had ik al eens eerder getekend en die kan ik zo wel weer uit de losse pols tekenen, maar ik wou een Indische en daarvoor waren een paar foto's toch wel handig.

Achteraf gezien had ik voor de sportauto van de aflevering deze week, ook best eens een voorbeeldje kunnen nemen... Maar ja, mocht er ooit een album van komen, teken ik die auto wel even opnieuw.
 vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 136) van Eric op 30 september 2017 om 13:23:

Ah, 1963, toen de winters nog echt winters waren.
Weer een leuk inkijkje in dat jaar.


© 2012
Dirk / StripSter
25 augustus 2012

 http://monsieurtoupet.be/

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=603&titel=blog Dirk: Documentatie