zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Florien  volgende blog van Florien  overzicht blogs van Florien  Florien in Strips


 Don Quichot

19 maart 2012


Uit mijn stripboekenverzameling tover ik even een klein juweeltje naar voren die ik deze week even wil bespreken. Don Quichot, er zijn natuurlijk verschillende strips van verschenen maar ik heb die van Roger Meert en Ivan Adraienssens. Het originele verhaal is van Miguel de Cervantes Saavedra. Die heb ik ook, een enorm dik boek trouwens met schitterende etsen, waar ik wel eens wat stukjes uit gelezen heb maar niet heel het boek.
Voor wie het verhaal niet kent:
Don Quichot (wiens echte naam Alonso Quijano) is een Spaanse, oude edelman met een hoofd vol idealistische ideeën. Na ontelbaar veel moedige sprookjes en ridderverhalen te hebben gelezen, voelt Alonso zich geroepen als dolende ridder. Hij besluit om op trektocht te gaan en een reputatie op te bouwen als ridder door onrecht te bestrijden, onder de naam Don Quichot.

Al snel zit Quichot op zijn paart Rocinant, door zijn dromerige denkperspectief ziet Quichot het magere oude boerenpaard aan voor een raszuivere, trouwe ros en denkt hij een glorieus harnas aan te hebben terwijl hij erbij loopt in een roestige uitrusting met een pan op z'n hoofd als helm . Ook zijn buurman Sancho Panza gaat als schildknaap met Quichot mee. Hij heeft wel door dat Quichot ze niet helemaal op een rijtje heeft, maar volgt hem toch omdat Quichot Panza allerlei verhalen vertelt en hem van alles belooft, zoals een eiland.

Quichot en Panza trekken door het Spaanse la Mancha en komen in allerlei situaties terecht. De strip die ik heb vat het een beetje samen, want in het originele werk gebeurt natuurlijk veel meer.
Quichot ziet herbergen aan voor kastelen en laat zich ridderen door de herbergier, redt een meisje van een paar belagers, terwijl het meisje in werkelijkheid een dievegge blijkt en de belagers beroofde wagenbestuurders. En, het meest typerende stuk, Quichot gaat een tiental windmolens te lijf, die hij voor reuzen aanziet. Ook steekt hij wijnzakken in de kelder van een wijnboer lek die Quichot voor trollen aanziet.
Nu ga ik heb over het stripboek hebben, het hielp natuurlijk wel dat ik dol ben op bet verhaal van Don Quichot, maar deze viste ik op de beurs eruit vóór ik het verhaal kende, later kwam ik er dus achter dat m'n ouders het verhaal in hun bibliotheekje hebben staan.
Het stripboek heeft zeer verfijnde, uitgewerkte tekeningen en wisselt vaak af met in- en uitzoomende plaatjes, wat ik persoonlijk erg prettig vind.

Maar het opvallende is dat er heel duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen Quichots fantasiewereldje en de realiteit. Kijk maar hiernaast, wat valt je dan op tussen het 1e en 2e plaatje? Juist. Het plaatje met de felle kleuren en het gekartelde kader is Quichots interpretatie en het veel somberdere recht gekaderde plaatje ernaast is de realiteit. Dit wisselt zich steeds af.
Quote uit de windmolen scene:
"Het geluk leidt onze zaken beter dan wij hadden kunnen dromen; je ziet immers, vriend Sancho Panza, hoe daar dertig of nog wel meer kolossale reuzen opdagen die ik van plan ben te bestrijden en allemaal van het leven te beroven, en met de buit zullen wij een begin maken met onze rijkdom. Dit is een eerlijke oorlog en het is een grote dienst aan God zulk kwalijk gebroed van het aardoppervlak te vagen.", sprak Quichot.

"Welke reuzen?" zei Sancho Panza.

"Die daar," antwoordde zijn baas, "met die lange armen, die bij sommigen wel bijna twee mijl lang zijn."

"Kijk uit wat u doet, heer," antwoordde Sancho. "Die dingen in de verte zijn geen reuzen maar windmolens en wat armen lijken zijn de wieken, die worden rondgewenteld door de wind en de molensteen laten draaien."

"Het is duidelijk," antwoordde Don Quichot, "dat je geen ervaring hebt met avonturen: dat zijn reuzen; en als je bang bent, moet je maken dat je wegkomt en een gebed zeggen terwijl ik een hevige, ongelijke strijd met hen aanga."

En aansluitend op deze woorden gaf hij zijn paard Rocinant de sporen, zonder acht te slaan op het geroep van zijn schildknaap Sancho, die waarschuwde dat het zonder enige twijfel windmolens waren en geen reuzen, wat hij te lijf wilde gaan. Hij had zo in zijn hoofd gezet dat het reuzen waren, dat hij het geschreeuw van zijn schildknaap Sancho niet hoorde en het zelfs nu hij er vlakbij was niet tot hem doordrong wat het waren. In plaats daarvan riep hij luid: "Kiest het hazenpad, laffe, verachtelijke schepsels, want het is maar één ridder die u aanvalt."

Als afsluitinkje zie je hier Don Quichot en Sancho Panza in Madrid staan.
T.t.f.n.
Kus
 vorige blog van Florien  volgende blog van Florien

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 27) van Florien op 26 oktober 2016 om 16:26:

Jaa dankje!


© 2012
Florien / StripSter
19 maart 2012

 www.wix.com/floortjedivaatje/moniastales

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=444&titel=blog Florien: Don Quichot