zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter  overzicht blogs van StripSter  StripSter in Strips


 Recensie Blomme

21 februari 2012


De vluchtige lijn

I go checking out the reports.
Digging up the dirt.
Dire Straits, Private Investigation, 1982.
Het stripalbum Inspecteur Blomme. Handen omhoog! (2011) is de tweede aflevering in de serie van Inspecteur Blomme van de Belgische striptekenaar Geinz (1973) alias Frits Deblieck. Inspecteur Blomme is een vreemde inspecteur in de bijt. Een kruising tussen Mister English en Inspecteur Clouseau: “Inspecteur Blomme is een man van weinig woorden, of beter gezegd van geen woorden”. Ook zijn wereld is alles behalve conventioneel: De kriminelen die zijn pad kruizen zijn o.a. Cyberterroristen, pyromanen, Zorro, kannibalen, Sinterklaas, Parkinson-patienten, smurfen op het slechte pad, Nijntje, Popeye, bankovervallers, playmobiel-figuurtjes, Guust Flater, gevangenen met ontsnappingsplannen, een wandelende tak, kleptomanen en zelfs de tekenaar Geinz zelf wordt als een “psyhotish gestoord man met waanvoorstellingen” met foto afgebeeld. Woordgrapjes tekenen is een geliefde bezigheid: de gag met de “schot” en de “Schot”, “pink” en “The Pink Panther”, en grapjes over bekende kinderliedjes zoals “Ik zag twee beren broodje smeren...”

In mijn recensie over Humormels (StripSter, 09-02-2011) merkte ik het al op: Met het werk van Geinz heb ik altijd het gevoel hij met zijn grappen en grollen soms zijn doel voorbij schiet. Is de opkomst van een smurf altijd wel grappig? Tevens heb ik de indruk dat zijn tekeningen te vluchtig op het papier zijn neergezet. De vraag die zich meteen opdient is de volgende: Stijl of nonchalance en/of gemakzucht? Volgens mijn poëtica hoef je geen toptekenaar te zijn om een goede grap en/of strip te tekenen. De kwaliteit van de tekeningen is enkel een (aangename) bijkomstigheid. Het geheim van een goede strip is doodsimpel: Het geheel is belangrijker dan de som der delen. En de grappen van Blomme zijn hier en daar flauw, enkele zelfs voorspelbaar zoals die serie met het “probleem met het stopcontact” of met de “drugsbrigade”, maar smaken verschillen nu eenmaal. Naar mijn gevoel komt het personage niet echt tot leven! Het blijft een leeg zwart-wit poppetje... Het stripalbum is een opeenvolging van gag-stroken van 3 plaatjes waarin sommige kaders verdacht veel op elkaar lijken zoals het terugkerende kadertje met Inspecteur Blomme die naast zijn auto zijn pistool op iemand richt (eerst op een soort fantasy-monster en verder in het boek op een oud Parkison-patientje).

Al met al denk ik dat Inspecteur Blomme voor een bepaald strippubliek een zekere (zeggings)kracht heeft: Snelle momentopname's en/of gags over allerlei hedendaagse maatschappelijke problemen waarmee La Hermandad vandaag de dag in onze Westerse samenleving dagelijks in aanraking komt. De zogenoemde kinderlijke, onvezorgde en sumiere stijl van Geinz draagt toe aan de vluchtigheid van het onderwerp en de opeenvolgende cases die zich op het bureau van Inspecteur Blomme en consorten opstapelen zijn destemeer een bewijs dat we inderdaad in een psyhotische, jachtige wereld vertoeven. Maar, anything goes...? Misschien is het tijd dat Blomme ook andere kleuren van zijn tekenpalet laat zien!

Lees meer over Geinz in mijn interview op StripSter.

Santiago Martín.
 vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 241) van StripSter-redactie op 12 maart 2013 om 14:55:

En Esmarel Gasman zal volgende week weer ons StripSter-blog op dinsdag vol schrijven... Alvast bedankt!


© 2012
StripSter / StripSter
21 februari 2012

 http://www.stripster.eu

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=417&titel=blog StripSter: Recensie Blomme