zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Florien  volgende blog van Florien  overzicht blogs van Florien  Florien in Strips


 Zijn strips kunst?

20 februari 2012


Cultuurbarbaren, zo werden stripliefhebbers eind 19e eeuw genoemd. MAAR: Alhoewel de strip in het verleden een periode van afschuw heeft gekend is het 1 van de oudste vormen van literatuur, dat kan geen enkele striphater ontkennen.
Als we even een duik nemen in de geschiedenis van de strip.
Het is natuurlijk niet duidelijk wanneer de 1e strip precies was verschenen. Maar historici en kenners gaan uit van de brief van ene Graaf van Meurs in 1493. Deze man scheen tekstballonnen en plaatjes te gebruiken voor de geadresseerde om de boodschap over te brengen. Het origineel bevindt zich momenteel in het gemeentearchief van Zutphen

Eerst, rond de 19e eeuw, waren er prentenboeken verschenen voor voornamelijk het jongere publiek. Maar echte strips verschenen pas aan het einde van die eeuw. Er ontstond behoorlijk kritiek op strips, men noemde de liefhebbers cultuurbarbaren, vonden strips voor het lage volk en beschouwden ze niet als een vorm van kunst. De aanleiding van deze afschuw was het feit dat de toenmalige strips beschuldigd werden van het aanpraten tot vandalisme, corruptie en zelfs seksualiteit in de latere jaren. Op zich nogal een logische reactie.
Strips krijgen hun waardering
Maar al vrij snel kwam er de intellectuele strip. Deze 1e in zijn soort gaat over Charlie Brown, het onschuldige, onzekere jongetje die het toonbeeld van vele Amerikanen uit die tijd portreteerde. Dit stripje werd met lof ontvangen, en er kwam langzaam een eind aan de haat aan strips.
Alhoewel er in de jaren 70 wel een soort van gedragscode werd geïntroduceerd voor stripboeken.
Tsja, Amerika. Hét land van de strip, eigenlijk. Maar Europa volgde al snel. Waar Amerika de Disneyfiguren creëerde presenteerde Europa de 1e Asterix verhaaltjes in het Pilote Magazine, en Kuifje bestormde ook snel het toneel.
Belgie en Frankrijk, a la. Maar Nederland had toen ook al z’n tricks (denk maar aan Storm). Eppo gaf de gehele strip vorm en zo’n beetje alle grote namen waren erin te lezen.
Maar wat dacht je van Japan? In diezelfde eeuw (19e) kwam het boek van de houtsnedekunstenaar Katsushika Hokusai uit met schetswerk van mensen, dieren en planten. De japanse strip kwam tot stand en Osamu Tezuka vormde het tot het alledaagse Manga (wat dus letterlijk ‘stripverhaal’ betekent) dat we nu kennen met zijn Astro Boy (hoewel dat er nog enigszins westers uitziet).

De strip kreeg in de jaren 90 een terugval, de belangstelling verwaterde en vele stripbladen verdwenen. Maar dat hield snel op toen strips ook in kranten verschenen en de strip kreeg z’n populaire naam weer terug.
Als je mij vraagt of strips kunst zijn heb ik mijn antwoord al klaar, hehe. Zo'n beetje iedereen die ze maakt of liefheeft zal datzelfde antwoord wel geven, schat ik.
Het was gewoon iets nieuws, iets verfrissends, iets wat men nog niet kende, al scheen het super oud te zijn. Grappig fenomeen, eigenlijk. Ik maak ook geen onderscheid in strips, het is allemaal kunst naar mijn mening. Alleen waardeer ik het een veel meer dan het ander, tenslotte heb ik ook maar een smaak, met als dat ik het ene schilderij mooier vind dan het andere.
t.t.f.n! Ik vind het wel weer genoeg voor deze week 0_^
kus

 vorige blog van Florien  volgende blog van Florien

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 27) van Florien op 26 oktober 2016 om 16:26:

Jaa dankje!


© 2012
Florien / StripSter
20 februari 2012

 www.wix.com/floortjedivaatje/moniastales

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=416&titel=blog Florien: Zijn strips kunst?