zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter  overzicht blogs van StripSter  StripSter in Strips


 Recensie Tammo

14 februari 2012


Reizen tussen vroeger en nu: De strip als geschiedenisboek

Abandoning reality, unsure of what he'll find
The traveller in me is close behind
.

The Alan Parson's Project, 1984.

Volgens Henk Roede (Grootegast, 1973) onstond het sympathieke en reislustige stripfiguurtje Tammo enkele jaren geleden rond een project om enkele toeristische gebieden in Groningen en omstreken in de vorm van een stripverhaal te schrijven en tekenen. In dit eerste boekje van Henk Roede zien we Tammo -de naam Tammo is een typisch Groningse naam...- gelijk in twee actie-verhalen: “Naar Nienoord” en “De Troon van Aduard”. Het is een prachtige en ludieke vorm om (locale) geschiedenis aantrekkelijker te maken en dat is zeker de moeite waard. Een bewijs, destemeer, dat het medium strip optimaal voor educatieve doeleinden gebruikt kan worden.
Als een soort professor Barabas, reist het stripfiguurtje Tammo naar hartelust door tijd en ruimte met behulp van een speciale “reiskoffer”; misschien is dit wel het reizen van de toekomst! Als reiziger heb je immers eigenlijk niet veel bagage nodig. En bovendien biedt deze narratieve truc talloze mogelijkheden en oplossingen om een verhaal verder te schrijven en te tekenen als je even een writer's block hebt. Aan het begin lezen we gelijk waar Tammo woont: “in het mooie dorpje Wierde waar ook zijn opa woont” En de reiskoffer krijgt hij eigenlijk van zijn opa kado. Tammo komt in het eerste avontuur in medias res tussen kanonvuur en een boze Jonker van Ewsum tijdens de 80-jarige oorlog tussen De Lage Landen en Spanje terecht. De reiskoffer dient tevens om de “spanjolen er uit te slaan”. Allerlei grappen en grollen komen dan uit de bus met de culturele kennis van onze local hero en de plaatselijke geschiedenis-mensen. Zo legt hij bijvoorbeeld uit waar Nieuw Zeeland ligt en wat koffie eigenlijk is! Zo moet denk ik de ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus zich hebben gevoeld toen hij in 1492 de nieuwe wereld bezocht...

In het tweede verhaal gaan we naar het Groningse dorp Audard en het verdwenen klooster van Aduard, “het grootste klooster van Europa”. Volgens de legende ligt er nog ergens de “gouden troon van de Abt” verborgen. De hulpvaardige Tammo besluit natuurlijk om met zijn reiskoffer een handje te helpen. Een spannende zoektocht naar de schatten van het verleden.

Grappige en verzorgde tekeningen -in een 60/70-jaren-stijl, aldus de auteur in zijn interview op StripSter op 30 januari 2012 j.l.- in een mooi verzorgd en aantrekkelijk oblong-boekje. Elk verhaal gaat gepaard met een kleine doch duidelijke inleiding over de geschiedenis die in het verhaal centraal staat. Henk Roede woont en werkt in Groningen. De strip Tammo verschijnt wekelijks op de Groningse taal-pagina van het Dagblad van het Noorden. De strip in dit boekje is gewoon in het Nederlands, maar op de streektaalpagina en het Dagblad van het Noorden spreekt Tammo de streektaal. Een mooi voorbeeld waarin strip als medium geschikt is voor educatieve doeleinden. Geschiedenis en (streek)taal worden zo toegankelijk gemaakt voor kinderen én volwassenen.

Henk Roede heeft een bedrijf, Studio Roede, waar hij zelf drukwerk, reclame voor auto's. reclameborden, spandoeken en illustratiewerk voor lesmateriaal maakt. Daarnaast tekent hij strips voor kranten en landelijke zakenbladen en cartoons voor het blad Kinderen. Toneelstukken voor de toneeluitgeverij Vink in Almaar en scenario schrijven voor het blad Donald Duck horen ook tot zijn artiestieke activiteiten.

Santiago Martín
 vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 241) van StripSter-redactie op 12 maart 2013 om 14:55:

En Esmarel Gasman zal volgende week weer ons StripSter-blog op dinsdag vol schrijven... Alvast bedankt!


© 2012
StripSter / StripSter
14 februari 2012

 http://www.stripster.eu

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=410&titel=blog StripSter: Recensie Tammo