zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk  overzicht blogs van Dirk  Dirk in Strips


 Reality Check

4 februari 2012


Nog wat over werk in uitvoering.
Reality Check, mijn strip die ik heb ontworpen voor de website frogbros.nl.
Ik reageerde op een oproep gelezen op De Getekende Reep:

"Frog Bros. is een webmagazine dat zich focust op Sci-fi, Horror, Fantasy, -en Cultfilms. Nieuwe dingen gaan we zeker niet uit de weg, maar er worden ook veel oude, dikwijls vergeten, pareltjes belicht. De bedoeling is om op een toegankelijke manier de mensen te laten kennismaken met Fantastic cinema van vroeger en nu. Leiding is in handen van een aantal prettig gestoorde moviegeeks wiens dieet bestaat uit films, films, af en toe een zak nacho’s en nog meer films.

We hebben nu juist onze laatste artikel geplaatst op de oude site Japanimation & Bad Taste en gaan op 19 augustus van start met ons nieuw webmagazine. De vraag is of er iemand interesse heeft om maandelijks een cartoon te tekenen of eventueel een verhaal te schrijven, uiteraard in de lijn van het magazine, dus iets met film. Je gaat er niet rijk van worden, maar het heeft zo zijn perks, al moet je het in de eerste plaats doen omdat je het leuk vindt."
Ikzelf ben nogal een liefhebber van dat soort films. Niet alles, maar een Cronenberg of een Romero, daarvoor blijf ik thuis.
De inspiratie begon gelijk te borrelen. Na één nachtje slapen - veel ideeën komen bij mij net voor het slapen, of als ik net wakker wordt, had ik al 5 à 6 scenario-ideeën klaar.
Ik zette wat ideeën op mail. Ik kon de redactie van frogbros ook verwijzen naar mijn website en naar de voorpublicatie van Sirena, die toen liep op Stripster. Na enkele mails over en weer was alles in kannen en kruiken.

De keuze van de titel liet ik aan de frogbros-redactie. Persoonlijk zou ik nooit kiezen voor een engelstalige titel (mijn flamingantentrekje), maar ik kan me eigenlijk wel vinden in deze titel. Voortdurend vermeng ik het echte leven van mijn personages met hun fantasie, gevoed door horror, sf en fantasyfilms. Zo is er hoofdpersoon Glenn, die moeite heeft met de verantwoordelijkheden die het toekomstige vaderschap met zich mee zal brengen, en soms liever zou wegvluchten in de filmfantasie en zijn comfortabele vriendenclubje. Behoorlijk zwaar spul als ik het zo lees... Toch is het gewoon een humorstrip, hoor.

Ik koos voor een formaat van 2 stroken. Daar kan ik iets meer in kwijt dan een gagstrip met één enkele strook. En toch is het niet teveel werk om elke maand een nieuwe aflevering klaar te krijgen.

Ik maakte me het leven verder nog iets gemakkelijker door niet te inkten. Over de rudimentaire opzet in kleurpotlood, teken ik nu gewoon in potlood. De tekst schrijf ik apart in pen op een blaadje lijnpapier. Op een klein uurtje is zo'n strip klaar.
De personages, die kwamen zowat vanzelf. Een groep van 3 vrienden, fans van het soort films waarop de website zich focust, en waarmee die lezers zich dus zullen kunnen identificeren. Dan nog enkele vrouwelijke karakters voor het nodige tegengas.
Een echte karakteropbouw zet ik niet op papier; dat zit allemaal wel in mijn kopje. Veiligheidshalve hou ik bij het schrijven wel een lijstje met de karakters en hun namen naast mij. Gewoon om te vermijden dat een personage ineens van naam zou veranderen...

Dan begint natuurlijk nog het grootste werk, het inkleuren. Met het inkleuren van deze strip leerde ik al een hoop bij: werken met lagen, met effectjes (canvas), enz. De teksten plak ik er als laatste op.
In dat hele proces kruipt allemaal wat meer tijd, maar dat doe ik voorlopig nog met veel plezier.

Voorlopig verschenen er al 4 maandelijkse afleveringen. Ik heb er nog 2 volledig afgewerkt en eentje wacht nog op de inkleuring.
De respons tot nu is niet enorm, maar wel positief. Ik bereik met deze strip een heel ander publiek en dat kan alleen maar gunstig zijn. En het is gewoon enorm plezant, en daar gaat het uiteindelijk toch om.

Surf gerust eens naar de website Frogbros. Buiten mijn strip is daar trouwens genoeg boeiends te zien, toch voor de liefhebbers van het genre.
 vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 136) van Eric op 30 september 2017 om 13:23:

Ah, 1963, toen de winters nog echt winters waren.
Weer een leuk inkijkje in dat jaar.


© 2012
Dirk / StripSter
4 februari 2012

 http://monsieurtoupet.be/

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=400&titel=blog Dirk: Reality Check