zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter  overzicht blogs van StripSter  StripSter in Strips


 Joe Sacco

24 januari 2012


Net als New York of Guernica is Sarajevo ook een mythe geworden. Het is de hergeboorte van een stad in talloze fictionele werelden: roman, film en strip. Geweld als voedingsbron voor kunstenaars. De stad op papier koppelt zich los van haar homoniem. Werkelijkheid en fictie leiden (naast elkaar/door elkaar) een autonoom bestaan, "a fundamental vagueness" (Brian McHale 1987: 46). Een bepaald type Kunst wordt zo geboren: Een poging om een nieuwe "zone" te her/beschrijven, (idem: 1987: 44). Een nobel streven want offiële geschiedenisboeken (lees: verhalen) geven altijd een vertekend beeld omdat ze door machtige conquistadores worden geschreven. Met historische strips zoals die van Sacco "history and fiction exchange places, history becoming fictional and fiction becoming "true" history - and the real world seems to get lost in the shuffle" (idem: 96).
Journalist en striptekenaar Joe Sacco (Malta, 1960) staat bekend als een kunstenaar die verbintenis zoekt met zijn tijd. De Franse filosoof Jean-Paul Sartre (1905- 1980) zou trots op hem zijn geweest. Het is een reiziger die zijn impressies graag in stripvorm achterlaat. Mensen waarderen dat. Zo kreeg hij voor zijn strip Palestine de prestigeuze American Book Award-prijs. Over de oorlog in Bosnië heeft hij ook geschreven en getekend: Safe Area Goražde (2000). Voor dit werk kreeg hij ook een prijs: Guggenheim Fellowship. In 2003: De strip The Fixer. Over een man uit Sarajevo die zijn verhaal aan Westerse journalisten kwijt moet. Geschiedenis als therapie.

Ik moet eerlijk bekennen dat de strip mijn strip-paradigma's niet radicaal omver schopt. Het is natuurlijk goed getekend, zonder twijfel: leuke combinatie zwart-wit met mooie schaduwpartijen. Interessante pagina-indeling: Mooie grote kaders afgewisseld met intrigerende close-ups. Geil spul! Mooie actie-taferelen, waar de bekende revolverheld Doc Holiday jaloers op zou zijn. Wat gelijk opvalt is dat Sacco graag handen en rokende mensen tekent. Misschien bepalend voor de zogenoemde Zeitgeist. Er wordt toch een partij gepaft in het boek! Vooral Neven, hoofdpersoon, is een echte kettingroker. Die rokers zijn bepalend voor de mysterieuze, intrigerende, spannende maar tegelijk ook verwachtingsloze, treurige, af en toe decadente en eenzame sfeer tijdens de(ze) oorlog: Sacco kan heel erg mooi "rook" simuleren. Ik gebruik met opzet het werkwoord "simuleren" want goed tekenen is gelijk aan simuleren.

Maar qua verhaal laat het boek me compleet onverschillig. En ik weet niet precies waarom. De taal? Zou het anders zijn geweest als ik het verhaal in het Nederlands, Spaans of Engels (oorspronkelijke taal) gelezen zou hebben? Taal is altijd een beslissende factor. Taal (mis)vormt de werkelijkheid. Misschien is het een geschiedenisperiode die mij niet onmiddellijk prikkelt. Tekstballons en lettertype zijn niet bepaald lees/lezersvriendelijk, althans, dat is mijn persoonlijke leeservaring. Kleine, drukke tekstballons. Ook heeft de (historische) strip naar mijn smaak en geduld teveel tekst. Dan kijk ik liever naar een National Geographic-documentaire...

Een van de belangrijkste doelstellingen van het boek wordt zeker bereikt, namelijk dat oorlog vreselijk is. Oorlog gaat gepaard met dood, verlies, onwetendheid... Oorlog degradeert mensen tot vleesmachines. Ik ben toch blij dat ik het boek (in het Sloveens) gelezen heb.

Mijn illustratie hierboven is gewoon een leuke tekening. Zoek er aub niks achter!

Geraadpleegde literatuur:

McHale, Brian (1987). Postmodernist Fiction. London/New York: Routledge.
Sacco, Joe (2003/2011). Posrednik. Zgodba iz Sarajeva. Ljubljana: ZRC. (Vertaling van Joe Sacco. The Fixer: A Story from Sarajevo. Montreal: Drawn and Quarterly. Vertaling in het Sloveens: Andrej Tomše-Ceco).

Naschrift: Maar weten wij van onszelf of wij geloven? Of is de hoop belangrijker dan het geloof?
 vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 241) van StripSter-redactie op 12 maart 2013 om 14:55:

En Esmarel Gasman zal volgende week weer ons StripSter-blog op dinsdag vol schrijven... Alvast bedankt!


© 2012
StripSter / StripSter
24 januari 2012

 http://www.stripster.eu

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=389&titel=blog StripSter: Joe Sacco