zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Florien  volgende blog van Florien  overzicht blogs van Florien  Florien in Strips


 - Prachtig Bali -

23 januari 2012


Deze week een special. Een lang blog vol eigen foto's en schetsen van het schitterende Bali! Ik heb érg veel gereisd in m'n leven, maar een utopia als Bali heeft mij écht betoverd. Over Bali heb ik het al een paar keertjes gehad, maar nu krijgt het Indonesische eiland een geheel blogje met eigengemaakte foto's van diens kunst.
Als je kijkt naar de lichaamshouding van het meisje op de bovenste pagina, zie je hoe ze in Bali dansen. Dansen is wat vrijwel alle balinese meisjes al van jongs af aan leren en elke dag moeten ze rekoefeningetjes doen met hun gewrichten zodat hun polsen en enkels zulke lenige bewegingen kunnen maken.

Hele rustige bewegingen en draaien met de voeten en handen. Ook hun hoofd kunnen ze horizontaal van rechts naar links bewegen zonder hun schouders te bewegen, wat ongelofelijk knap is.
Tijdens hun performances hebben ze heel veel make-up op, de meest schitterende jurken en blinkende sieraden. Als final touch dragen de oudere meisjes en vrouwen boven de 18 jaar een enorme kroon vol juwelen, bloemen en andere pracht.
In de apentempel, zoals wij het noemen, liepen letterlijk overal bavianen rond. Je mocht de meeste tempels niet in zonder bedekking van je onderlichaam. Dus bij een kort rokje of broekje moest je een mooi gekleurde doek omwikkelen. In die tempel heb ik het ritueel bijgewoond van de Dansende Aap, dat opgevoerd werd om het einde van de dag te vieren. Tijdens het ritueel mocht ik heerlijk eten, bestaand uit Babi Ghuling (varken) met gele rijst, mais, Dragon-fruit en een jonge kokosnoot als drinken.
De heersende religie in Bali is Hindoeisme, minstens 90% van de bevolking. En het oude idee van al die dansen die opgevoerd worden is het verdrijven van boze geesten. Ook de mannen dansen en dragen in vele gevallen dan de wel bekende balinese maskers met de enorme uitpuilende ogen en felle kleuren. In de schilderkunst zie je dus ook heel erg vaak dit soort maskers die duivelse demonen en andere kwaadaardige wezens voorstellen. In het dagelijkse leven van een Balinees worden deze demonen voorgesteld als ziekten en aandoeningen die onder de mensen voorkomen.

Tegenwoordig zijn de dansen meestal eerder toeristelijk en niet helemaal echt. Desalniettemin bleef het zeer inspirerend.

Overal in Bali zag ik de geschenken en offers die neergelegd waren om de goden gunstig te stemmen. Op de stenen draken, de trappen, de huisen en daken en zelfs in de rivieren, ze lagen overal. Meestal in de vorm van een bakje met bloemen en fruit.
Hierboven zie je wat pics van het Grand Hyat-hotel (schrijf ik het goed?), waar ik dus verbleef, de laatste keer. Het had een openlucht lobby en overal waren vijvers met moddervette karpers (met moddervet bedoel ik dus een visje van een centimeter of 70!). Ik gelijk kilo's brood halen om dat allemaal in de vijver te donderen, want WAUW! wat vreten die beesten!!
Over en onder elkaar heen zwemmen, alsof ze niet genoeg ruimte hebben. Tssseh. Als ik wilde kon ik ze gewoon uit het water tillen, want wat waren dat slomerikken.

Over het hele pad, dat naar het strand leidde, zaten de balinezen met hun goederen. Die goederen varieerden van beschilderde eieren tot vliegertjes en sieraden. En overal orchideeën.

Dit blogje lijkt bijna een reisbrochure geworden, zo lovend heb ik erover geschreven. Maar het heeft dan ook een grote impact op me gehad, tenslotte heb ik in Indonesie gewoond voor een paar jaar en sja, dat scheelt wel wat (nee, ik heb geen indonesisch bloed ofzo hoor, ik ben gewoon een pure hollandse met een lichtbruine harendos en grijze ogen. Niks aziatisch aan).

Zo, dat zit er weer op. Een lang verhaal met overdonderend veel foto's.
Kus
hehe! old one
 vorige blog van Florien  volgende blog van Florien

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 27) van Florien op 26 oktober 2016 om 16:26:

Jaa dankje!


© 2012
Florien / StripSter
23 januari 2012

 www.wix.com/floortjedivaatje/moniastales

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=388&titel=blog Florien: - Prachtig Bali -