zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter  overzicht blogs van StripSter  StripSter in Strips


 Cover voor Zagreb

6 december 2011


Mijn goede vriend Miha gaat een boek in Zagreb publiceren en heeft mij gevraagd of ik de cover wil tekenen. Het wordt een poëzie-boek. Zoals jullie weten is Zagreb de hoofdstad van Kroatië. Afstand Ljubljana-Zagreb: 120 km. Een prachtige Zoo hebben ze daar! Over de naam bestaan er verschillende versies. Bijvoorbeeld: Tijdens het Oostenrijks-Hongaars bewind luisterde Zagreb naar de Duitse naam Agram, afgeleid van "am Graben" (slenk/tektonische vallei).
Een boek met gedichten over liefde, haat, waanzin, dromen en hedendaagse, "culturele" verschijnselen zoals Bauhaus, Oxford en Regent Street en mooie Barbies. De titel van het boek is veelbelovend: Wegen der eeuwigheid, als ik het even zo vrij en snel mag vertalen... Zagreb is een stad met trams. Ik ben gek op "tramsteden" zoals Amsterdam, Lissabon... De Kroatische hoofdstad is tevens het centrum van het jaarlijkse Animafest (Wereld Festival voor animatiefilms).

Veel Slovenen zijn tweetalig; vooral mensen ouder dan 33 jaar oud. Tussen Slovenen en Kroaten bestaat er een soort haat-liefde relatie. Tot 1991 waren ze broeders; nu, buren. Zo gaan de Slovenen zomers naar de prachtige, paradijselijke Adriatische kust. 's Winters komen de Kroaten hier om te skieën. Voor Slovenen is Kroatisch een toegankelijke taal; andersom niet. Kroaten zijn nu denk ik een beetje jaloers op hun buurland omdat Slovenië sinds enkele jaren tot de E.U. hoort. Hopelijk komen de Kroaten snel tot inzicht: de trage en geldverslinde machinerie der Europese Unie is uiteindelijk niet het Beloofde Land. ¡Dios mio! Straks worden mijn Bailey's en Kebab aan de Adriatische kust peperduur!
Maar, goed, de cover. Ingrediënten: Regenboog, man en vrouw hand in hand, diepzeeduiker en haai. Maar helaas mag ik de tekening van de uitgeverij nog niet laten zien. Flauw, bah!, egt woar?, kinderachtig, geloof ik niet!, etc. hoor ik mijn StripSter-collegaatjes (terecht) vloeken... Helaas pindakaas, that's life! De cover zal ik (moeten) laten zien na het verschijnen van het boek!

Hierbij een tekening waarvan ik op advies van mijn compadre Esteban del Dique de achtergrond een beetje heb aangepast. Dit was zijn reactie op mijn veranderingen:

"Die plaat is veel beter, Santi, nu komt het rood van het meisje en het geel van Patata meteen in harmonie met het blauw dat je toegevoegd hebt. De tegengestelde kleur van blauw is namelijk oranje (rood x geel). Nu nog iets doen aan die arceringen, ze zijn wat te zwak om effect te hebben op het contrast in je kleuren", dixit Esteban.

Arceringen? Ach ja..., volgende keer misschien...

Naschrift: Annie M.G. Schmidt over haar jeugd: "De straat was geplaveid met grote keien waarover de boerenkarren ratelden, altijd enkele verse paardenvijgen achter zich latend. Het was de tijd van paard en wagen. Geen auto's, geen radio, geen televisie. Alleen de notabelen hadden een krant. De koster, die ook doodbidder was, kwam zeggen wie er dood was. Meer hoefde je niet te weten."

Dat is toch een prachtig begin voor een mooie strip, nietwaar Niquicho...?
 vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 241) van StripSter-redactie op 12 maart 2013 om 14:55:

En Esmarel Gasman zal volgende week weer ons StripSter-blog op dinsdag vol schrijven... Alvast bedankt!


© 2011
StripSter / StripSter
6 december 2011

 http://www.stripster.eu

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=340&titel=blog StripSter: Cover voor Zagreb