zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Florien  volgende blog van Florien  overzicht blogs van Florien  Florien in Strips


 Gouden Geluktips

21 november 2011


Tijd voor een paar heel handige tekentips die het vak voor iedereen een plezier houden. Natuurlijk kan je van tekenen iets commercieels maken maar uiteindelijk gaat het erom dat jij ervoor leeft. Sinds korte tijd lees ik wel eens het blad HAPPINEZ, waar wel erg mooie en leuke verhalen in staan, wat mij op het idee bracht om m'n karateblog even op te schuiven en voor deze week wat gouden tips voor geluk en tekenen te geven.
(1) Voel jezelf nooit de beste.
Zoals je weet is er áltijd wel iemand beter, getalenteerder, professioneler (vul maar in).
Ik bedoel; wanneer ben je de beste, een hoog aantal fans? Uhum...
Iedereen wil natuurlijk 'goed' zijn, uiteraard, maar dat moet niet inhouden dat je anderen moet 'beaten'. Want daar maak je jezelf uiteindelijk ook niet gelukkiger mee, en je wekt er nou niet echt veel sympathie mee op. Tekenen doe je omdat je ervan houdt, zo simpel is het.

(2) Prefereer eigen interesse boven het commerciele.
Als je wil tekenen alleen maar om geld te verdienen, sja, dat gaat dus niet (vaak) werken. Natuurlijk moet een tekenaar zich wel hier en daar aanpassen om een beetje aan de wensen van het publiek te kunnen voldoen, maar dat wil niet zeggen dat je dingen moet gaan zitten maken die jou stierlijk vervelen omdat het gewild is. Dat uit zich altijd in je werk. So be original.
(3) Leer met kritiek om te gaan
Kritiek, we krijgen het allemaal wel eens en de ene gaat er chiller mee om dan de ander. Niemand vindt het leuk om het te krijgen, maar je moet je er never de nooit door laten opjennen. Wees dus ook niet bang om het te krijgen, want de meeste opmerkingen zijn goed bedoeld en kunnnen jou alleen maar helpen. En meestal zeggen ze dus niet dat je slecht bent, wat velen wel dan denken.

(4) Zoek verschillende inspiratiebronnen
Het is ontzettend leerzaam om je inspiratie te zoeken in verschillende wegen. Blijf niet hangen bij één iets wat jou zeer boeit, maar probeer altijd andere dingen. Je wilt je uiteraard wel ergens in specialiseren zodat je een eigen stijl opbouwt en dat is ontzettend goed. En inspiratie kan in de meest simpele dingen zitten.
(5) Probeer andere dingen uit.
In mijn eerdere blogjes heb ik in Watch the style dat project van verschillende tekenstijlen laten zien. Het project is echt een aanrader, want zo verleg je je eigen grenzen en bestudeer je op een uitstekende manier andermans werk. Maar niet alleen stijlen zijn cool om mee te experimenteren, ook materiaal en techniek kun je varieren. Werk eens met ecoline, papier, klei of was. Of simpel potlood. Zo blijf je niet hangen bij iets wat je heel vaak doet en wat je dus ook heel goed kan, maar kun je je skills ook vorderen op andere manieren.
Sinds kort schilder ik ook! Niet alleen op doek, maar ook op steen.
<-------

(6) Wees niet te kritisch op jezelf.
Je hoeft het niet 'perfect' te kunnen. Als je nooit tevreden bent met je eigen werk heb je er ook geen plezier meer in. Ga bij jezelf na wat er wél goed is en wat er beter kan. Drijf jezelf niet in het nauw en geef het bij de 1e poging niet op. Zo ben ik dus met poging 2 bezig met de strip.
Zo ik vind het wel okey zo. Het is niet dat ik iemand hier persoonlijk aan wil spreken ofzo, dit is gewoon in het algemeen, om jullie aan het denken te zetten. Hebben jullie zelf nog hintjes voor een plezierige tekencariere? Geef ze dan gerust.
T.t.f.n!
Kus
 vorige blog van Florien  volgende blog van Florien

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 27) van Florien op 26 oktober 2016 om 16:26:

Jaa dankje!


© 2011
Florien / StripSter
21 november 2011

 www.wix.com/floortjedivaatje/moniastales

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=325&titel=blog Florien: Gouden Geluktips