zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter  overzicht blogs van StripSter  StripSter in Strips


 John Erkelens

27 september 2011


Santiago heeft mij gevraagd om zijn blog een paar keer over te nemen om aanvullende vragen van het forum te beantwoorden.
Dat doe ik graag.
Bedankt 3drender voor je vragen.
Welke drukker heb je gekozen en waarom?
Ik heb gekozen voor een drukker (Protocol bv, Zoetermeer) die voor mij een kleine oplage kon maken. Bij een aantal van ogeveer 300 of minder is het voordeliger om digitaal te laten drukken. Het moest er natuurlijk wel uit zien als een "echt" stripalbum en ik heb daarom als voorbeeld een stripalbum meegenomen voor de papierkwaliteit, etc. Ik wilde ook een boekje met een vierkant ruggetje, garenloos gebrocheerd. Geen nietjes dit keer. Als je een boekje digitaal laat drukken let op dat je niet te veel verloop-tinten gebruikt. Dit is eigenlijk het enige waarnaan je, met ongeoefend oog, kan zien dat het digitaal drukwerk is.

In wat voor oplage heb je jouw strip laten drukken?
Van deel 1 heb ik er 100 laten maken. Toen deel 2 klaar was heb ik er van deel 1 (die inmiddels uitverkocht was) opnieuw 75 laten maken.
Wil je ons vertellen wat de inkoopprijs was per boekje?
De kostprijs per boekje zal bij een oplage van 100 liggen tussen 7,50 en 9 euro (incl. 19% btw). Ik wil mijn drukker niet vastpinnen op een prijs.

Naast de winst per boekje, met welke andere kosten hou je rekening om de verkoopprijs te bepalen?
Tja, wat is je doelstelling? Van winst is in mijn geval geen sprake. Ik heb van mijn eerste album ongeveer de helft weg gegeven als promotie dingetje, als recensie exemplaar, voor NBD Biblion, De Koninklijke Bibliotheek, het depot van Nederlandse Publicaties, etc. De verkoopprijs heb ik gezet op 12,50 euro. Dat willen stripliefhebbers net nog wel betalen voor zo'n small press boekje. Ga er maar van uit dat zelf een boekje uitgeven altijd meer kost dan het oplevert. Maar goed, ik doe het als liefhebberij, voor de hobby, dat mag geld en veel tijd kosten, toch? De winst zit in het gevoel dat je een stripboek hebt op jouw naam. Over 20 jaar is iedereen vergeten wat de oplage was of hoeveel er ooit mee verdient of verloren is.
Op welke dingen moet ik letten wanneer ik ook een strip wil gaan uitgeven in eigen beheer?
Zorg dat je werk er verzorgd uit ziet. Niet alleen je strip maar ook de vormgeving van omslag en Franse titelpagina. Neem een voorbeeld dat er goed uit ziet en maak dit gewoon na zoals de indeling, typografie, etc. Beter goed gepikt dan slecht verzonnen!

Op welke manier benader je eventueel stripwinkels en online verkopers van je boekje?
Je kan ze bellen/mailen met een voorstel; langs gaan is altijd beter. Dan hebben ze het boekje gelijk in handen en zijn ze sneller bereid om iets van je te kopen of in consignatie te nemen.
Welke financiële afspraken worden gemaakt met de stripwinkels als het gaat over de verkoop en winstverdeling?
Ik geef een winkeliers-korting van 2,50 euro. Zij verkopen voor 12,50 en ik krijg een tientje.

Heb je ervaring met het uitbrengen van een buitenlandse uitgave van je boekjes?
Hou als eerste rekening met het vertalen van je strip. Dat is een hele klus en moet ook goed gebeuren. Als je de taal niet goed spreekt zou ik er niet aan beginnen. Ik heb hier zelf geen ervaring mee.

Verder nog een praktische tip:
Als je in je strip dingen moet tekenen in verschillende standen kan het handig zijn om gebruik te maken van een model. Voor de auto in mijn verhaal, de buggy van Jop, heb ik eerst een ontwerp gemaakt op papier en hiervan een miniatuurmodel gemaakt. Leuk werk ook nog. Dit kan ook met allerlei andere fantasie apparaten en voertuigen. Van Jacobs en Hergé is bekend dat zij miniatuurmodellen maakten om alles goed te kunnen tekenen.
 vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 241) van StripSter-redactie op 12 maart 2013 om 14:55:

En Esmarel Gasman zal volgende week weer ons StripSter-blog op dinsdag vol schrijven... Alvast bedankt!


© 2011
StripSter / StripSter
27 september 2011

 http://www.stripster.eu

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=270&titel=blog StripSter: John Erkelens