zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter  overzicht blogs van StripSter  StripSter in Strips


 Tomaž Lavrič

19 juli 2011


Af en toe kom ik in mijn nederig en kort bestaan een kunstenaar tegen die me doet beseffen dat ik eigenlijk een Loser ben: Tomaž Lavrič (Ljubljana, 1964). Zijn striptekeningen zijn perfect getekend en hebben een hedonistische uitstraling. Wat wil je nog meer?
De kameleon der Sloveense strip, volgens striptekenaar en collega Jakob Klemenčic(wiens werk we in onze Slovenië-Special kunnen bewonderen) is niet onder een noemer te brengen. Zo heeft hij verschillende pseudoniemen: Diareja, Lovro Matič, Tajno društvo TBC, Ton-Ton, Toto, Josip Visarjonović...

Sinds 1987 tekent hij Diareja voor het politieke weekblad Mladina: Een poltiek en satirisch stripje over de Sloveense en internationale politieke scène. Zie tekenplaat links. Voor deze strip ontving hij in 1989 de bekende Gouden Vogel-prijs. Bron van inspiratie, aldus El Maestro: Brant Parker, Wizard of Id en Charles M. Schultz, Peanuts.

Diareja heeft ook zijn eigen site waar je o.a. zelf je stripje kunt maken.
In de jaren negentig ging Tomaž Lavrič voort met zijn Graphic Novels waaronder Rood Alarm uit 1996 zeker de moeite waard is. Zie tekenplaat links. Een autobiografisch portret van de Ljubljaanse punk-scène jaren tachtig. BIj het boek hoort een cd bij van de neopunk band Racija (Police Raid). De Sloveense journalist Igor Vidmar (1950), na het verschijnen van Rood Alarm, schreef de volgende gedachte: Dit is het eerste moderne stripverhaal na het verschijnen van het klassieke album Magna Pugna van Kostja Gatnik.

Citaat afkomstig uit het boek Tomaž Lavrič (2010), Stripi. Comics. Ljubljana: Moderna galerija (vertaling: S.M.).

In 1997 volgden twee boeken: Ratman, een sociale en politieke parodie over een onhandige Ljubljaanse held, en Bosnian Fables, een verzameling verhalen over de oorlog in Bosnië en Herzegovina. Voor deze strip kreeg Lavrič in 1999 de Swiss Grand Prix Sierre en de Prix de Lyon. Uitgeverij Glénat (Frankrijk) nam hem onder haar hoede: Fables de Bosnie (1999), La cavale de lézard en De eed, dit boek binnen het indrukwekkende project van de Franse scenarist Frank Giroud in samenwerking met verschillende tekenaars: De tien geboden. Ook is Lavrič vertaald in het Spaans, Portugees, Italiaans en Kroatisch.
Volgens het bekende blad Playboy is Tomaž Lavrič The Godfather der Sloveense strip. In een interview met dat blad zegt de Sloveen dat je als striptekenaar heel erg moeilijk je brood mee kunt verdienen. Miki Muster (Murska Sobota, 1946) is volgens hem een legende; Kostja Gatnik (Ljubljana 1945) was kult in de jaren tachtig.

Als striptekenaar, vandaag, moet je blij zijn dat je af en toe een strip kunt uitgeven: Striptekenen is enkel voor een paar fanatici die het voor de lol (moeten) doen. Een waardig honorarium is vaak voor deze idealisten een utopie.

Maar aan de andere kant is hij ook sceptisch tegenover de Frans-Belgische stripmarkt die vaak als een soort Mini-Hollywood te werk gaat. Uit het interview begrijp ik tussen de regels dat striptekenen voor Lavrič een soort roeping is waarin de tekenaar volkomen vrij gelaten moet worden door bijv. media en/of uitgevers-monsters.

Tekenplaat links: Een fragment uit De Eed in De tien geboden. Scenario van Frank Giroud.
Tomaž Lavrič behoort tot een generatie kunstenaars die omstreeks medio jaren tachtig begon te publiceren; de zogenoemde Mladina Cirkel. Uitgever van het blad Mladina, Ivo Štandeker, was hierbij een sleutelfiguur en voor veel tekenaars een steun in de rug: Zoran Smiljanić, Dušan Kastelic, Gorazd Vahen, Gregor Mastnak...

Tekenplaat links: Een fragment uit de strip Appoline. Zie meer hierover mijn blog Lavrič & Morvan (2011-03-01).
Foto links: Tomaž Lavrič tijdens een signeersessie in Ljubljana. Persoonlijk denk ik dat hij een beetje op de Spaans-Franse acteur Jean Reno (Casablanca, Koninkrijk Marokko, 1948) lijkt, vinden jullie niet?

Naschrift: Wijsheid begint met verwondering (Socrates).
 vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 241) van StripSter-redactie op 12 maart 2013 om 14:55:

En Esmarel Gasman zal volgende week weer ons StripSter-blog op dinsdag vol schrijven... Alvast bedankt!


© 2011
StripSter / StripSter
19 juli 2011

 http://www.stripster.eu

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=200&titel=blog StripSter: Tomaž Lavrič