zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter  overzicht blogs van StripSter  StripSter in Strips


 Tom Beland

10 mei 2011


Om de zoveel tijd kom ik een strip tegen die mij strak achterover drukt! Al mijn stripparadigma's ondersteboven! De Russische Formalisten zouden met zo'n reactie erg blij zijn. Gelukkig gebeurt dat niet al te vaak... Laatste keer was dat geloof ik met Blankets van Graig Thompson. Nu met True Story. Swear to God (San Francisco: Planet Lar, 2003), van Tom Beland.
Een autobiografisch verhaal, aldus de auteur: Tom is art designer en cartoonist bij een krant. Hij woont in Napa (California). Op een muziekfestival in Orlando ontmoet hij Lilly, radio-journaliste. Zij woont in San Juan, Puerto Rico. Kortom, "a world away". Afstand tussen Napa Valley en San Juan: "some 9000 miles and a four-hour time difference". Maar het is liefde op het eerste gezicht.

Het boek is verdeeld in 4 grote hoofdstukken: Magic, Reunion, Moments en Discoveries.

Een stripboek over Afstand, Liefde en Lot. Maar ook over Aarzeling, Onzekerheid en Twijfel. Een boek over Tijdsbelevenis. Zij woont en werkt in Puerto Rico "and Tom's roots are buried deep in Napa".

Citaat uit de roman The Alchemist (1988), van de bekende Braziliaanse schrijver Paolo Coelho (1947), die als een rode draad door het boek speelt: "Just throw your wishes out there and allow the universe to make them come true".

Kennen jullie het boek van Coelho? Het gaat o.a. over een Spaanse herdersjongen genaamd Santiago...
Bijna te mooi om waar te zijn zo´n citaat, beste StripSterSterretjes. Stel je voor!

Mooie en soms ontroerende gesprekken over liefde, eenzaamheid, hoop, verlangen, erotiek, trouw en sex. Het is een strip bedoeld denk ik voor "oudere jongeren"... Wat mij vooral aanspreekt is het feit dat een ingewikkeld thema (problemen rond relatie op afstand) op een heldere, eenvoudige en toegankelijke manier wordt besproken en weergegeven in tekeningen en stripplaatjes.

Koppelend op die Maus-discussie (zie mijn Blog over Maus + Art Spiegelman), is dit weer een bewijs denk ik dat het medium strip voor elk thema geschikt is.
Zoals je op deze platen misschien kunt zien, beheerst Tom Beland de kunst van de simpele doch doeltreffende lijn. Sobere tekeningen (zwart-wit) maar alles staat wel op zijn plaats. Geen streep of lijn teveel. En dat is heel erg mooi!

Doet me soms een beetje denken aan Scott McCloud. Zou dit een Amerikaanse striptrend zijn?

Hoe deze prachtige strip afloopt, ga ik je natuurlijk niet verklappen. Koop of leen het boek en lees het zelf in 1 adem uit! Het is de moeite waard.

Meer over Tom Beland op tombeland.com.

Naschrift: Wie de regenboog wil zien, moet de regen erbij nemen (Dolly Parton). Zeer toepasselijk op dit boek!

Groetjes, S.
 vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 241) van StripSter-redactie op 12 maart 2013 om 14:55:

En Esmarel Gasman zal volgende week weer ons StripSter-blog op dinsdag vol schrijven... Alvast bedankt!


© 2011
StripSter / StripSter
10 mei 2011

 http://www.stripster.eu

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=130&titel=blog StripSter: Tom Beland