--> Archief  --> vorig kwartaal  --> volgend kwartaal

4e kwartaal 2005Verzorgd door Wouter Diesveld, Henk Schouten en Paul Fles
nieuws@stripster.nl

17-12-05
Stripboekenbeurs Rijswijk Publieksprijs 2006
De Stripboekenbeurs Rijswijk Publieksprijs wordt ieder jaar uitgereikt op de Stripboekenbeurs aan een persoon of een organisatie die in het voorbije jaar verantwoordelijk was voor het meest opvallende stripnieuws of de meest opvallende prestatie op stripgebied. Een commissie bestaande uit vertegenwoordigers van diverse organisaties in de stripwereld nomineren hiervoor een aantal personen en/of organisaties. Bezoekers van de website van de stripboekenbeurs kunnen tot 1 februari 2006 hun stem uitbrengen op één van de genomineerden.
De genomineerden zijn Gerard Leever, Don Lawrence Collection, Brabants Stripspektakel, Cast & crew van Jan, Jans en de kinderen, Een musikale komedie VPRO, TV Toys en Meerten Welleman.
Ga naar stripbeurs.com om je stem uit te brengen. (WD)

17-12-05
ClickBurg 2006 afgeblazen
Wegens organisatorische veranderingen van Stichting Clickburg zal de webcomic-manifestatie ClickBurg 2006 niet doorgaan. De uitreiking van de Clickies - de prijzen voor beste webcomics die uitgereikt zouden worden tijdens de manifestatie - zal tijdens de Stripdagen Haarlem plaatsvinden.
Het huidige bestuur treedt om persoonlijke redenen vanaf heden gedeeltelijk terug. Bestuurslid Walter van den Bosch stopt helemaal, terwijl voorzitter René van Densen en secretaris/penningmeester Dave van den Akker terugtreden op het organisatorische vlak. Zij blijven wel in beperkte mate betrokken bij de stichting. Hun inbreng zal echter te beperkt zijn om het webcomic-evenement ClickBurg 2006 te kunnen organiseren.
Het bestuur heeft er voor gezorgd dat andere bestaande activiteiten (zoals de uitreiking van de Clickies, het project KermisComics, een expo over de geschiedenis van webcomics, en verscheidene andere dingen die ClickBurg in de loop van volgend jaar nog wilde organiseren) elders worden ondergebracht.
Zie ook de discussie op het clickburg-forum. (WD)

14-12-05
Tweede deel Killroy was here
Het tweede deel van de science-fiction trilogie Killroy was here is uit, getiteld De Ark van Teragh. Het in eigen beheer gedrukte album van Walter Laureysens zal voor het eerst te koop zijn op de stripbeurs in Turnhout (17 en 18 december). (HS)

11-12-05
De Tao van Toonder
Op 13 december verschijnt het boek De Tao van Toonder. In het boek wordt de unieke levensvisie van Marten Toonder getoond aan de hand van zijn uitspraken. Deze geven een inzicht in de thema’s die hem altijd hebben beziggehouden: geboorte en leven, dood en reïncarnatie, liefde en haat, natuur en cultuur, kunsten en wetenschappen, mythologie en magie.
Bij het boek is een dvd gevoegd van 2,5 uur, met de tv-documentaire uit 1972 Een eenvoudige doch voedzame maaltijd, een gefilmde epiloog 32 jaar later, niet eerder uitgezonden vraaggesprekken, zes door Toonder voorgedragen gedichten en de tekenfilm The golden fish. Het boek is samengesteld door Frank van Hartingsveld en wordt uitgegeven door Uitgeverij Panda. (HS)

11-12-05
Jubileumalbum Taco Zip
Op 15 december wordt het jubileumalbum van Taco Zip getiteld Zuigen met de tenen! gepresenteerd in de watertoren in Turnhout. Op hetzelfde moment wordt ook de tentoonstelling 20 jaar Taco Zip, die loopt in het kader van de Turnhoutse stripdagen, officieel geopend. Laurent Letzer, de grootste scenarist van Belgie (2.04 cm) en bedenker van het buitenaardse wezen Plunk, zal het voorwoord verzorgen. De presentatie begint om 17.00 uur. Kijk ook op cromheecke.com (WD)

04-12-05
Nieuwe TeeVee Blablazee
Het nieuwe boekje TeeVee Blablazee (nummer 4) van Sandra de Haan is uit. Wederom 36 pagina's "puur en ongezoet autobiologisch leesvoer", verkrijgbaar bij de betere stripwinkel of te bestellen per e-mail. De eerste signeersessie is op 9 december in Worm.shop te Rotterdam van 19:30 tot 22:00 uur. (HS)

04-12-05
Strips over defensie
Tijdens het weekeinde van 17 en 18 december 2005 zal Defensie (België) op het stripfestival Strip Turnhout 2005 haar album Defensie stript! aan het publiek voorstellen. Op initiatief van de Minister van Defensie werden 33 Vlaamse en Waalse striptalenten uitgenodigd om hun persoonlijke kijk op "Defensie vandaag" te illustreren. Defensie stript! is een collectief album van 128 pagina's waarin zeer uiteenlopende visies op Defensie en haar opdrachten zijn samengebracht. (HS)

29-11-05
Striptekenwedstrijd De Zeyp
Het Gemeenschapscentrum De Zeyp en het cultureel centrum La Villa in Ganshoren organiseren voor de zeventiende keer een striptekenwedstrijd voor jong en oud. Enthousiastelingen van het stripverhaal en/of creatieve tekenaars mogen hun verbeelding laten gaan en een mooi verhaal uitdenken rond het thema Fantasmagorie. Uiterste inzenddatum van de werken is 15 maart 2006. De bekroonde inzendingen zullen in het kader van de Stripveertiendaagse van Brussel, tentoongesteld worden: van 13 tot 28 mei 2006 in het Dexia Art Center. Meer info op dezeyp.be (HS)

29-11-05
Signeersessies Fokke en Sukke
Op 30 november verschijnt de nieuwste bundel van Fokke & Sukke: Het afzien van 2005. Evenals voorgaande jaren bevat de bundel de beste cartoons die verschenen in het NRC Handelsblad. De eerste signeersessie is in Utrecht op 2 december. Voor een overzicht van alle signeersessies kijk op foksuk.nl (PF)

29-11-05
De Schoenenpoetser van Hitler
Uit de archieven van Zone 5300: een nooit eerder geplaatst, acht pagina's tellend verhaal van het Lamelos-collectief. Exclusief te lezen op zone5300.nl (WD)

23-11-05
Prijzen winnen bij Stripwinkel Alex
Bij Stripwinkel Alex te Berchem maak je van 1 december tot 30 januari 2006 bij elke aankoop van een album uit de stripreeks Dallas Barr kans om prijzen te winnen. De hoofdprijs is een originele pagina gemaakt door Marvano voor het nieuwste album De laatste wals. Daarnaast zullen er nog vijf troostprijzen verloot worden. Tijdens een signeersessie zullen de prijswinnaars bekend gemaakt worden. Elk niet winnend kansbiljet geeft recht op een exclusief geschenk bij aankoop van Marvano’s volgende album Reinhard de vos dat in 2006 zal verschijnen. (WD)

23-11-05
Expositie mangatekenaars
In de winkel van Van Stockum Boekverkopers / Ukiyo-e Books te Leiden is tot en met zaterdag 17 december 2005 werk te zien van de Nederlandse mangatekenaars Linda Kole, Mike Kok, André Massee en Claire Schumacher. Ter afsluiting van de expositie geven de tekenaars een workshop manga tekenen op de zolderruimte van de winkel op zaterdag 17 december van 13u00 tot 16u00 (reserveren aanbevolen). Meer informatie kun je lezen op vanstockum.nl (HS)

19-11-05
Expositie Ruben Libgott
In de bibliotheek van Eemnes is onlangs de expositie Ruben Libgott duikt in de Boeken geopend waar ruim veertig stripafleveringen over de stripfiguren ERRO en Geert & Beert worden tentoongesteld. De expositie duurt tot 20 januari 2006 en is van dinsdag t/m zaterdag van 13.00 tot 20.00 uur te bezichtigen. Meer info op bibliotheekeemnes.nl (HS)

19-11-05
Bond girls expo
Vrijdag 2 december wordt in Gent de tentoonstelling Bond girls van Maarten vande Wiele geopend. In deze tentoonstelling zijn negen geschilderde portretten van Bond girls te zien. Daarnaast wordt zijn nieuwe strip Doctor Carnacki gepresenteerd, uitgegeven door Bries. Meer info op het forum (HS)

15-11-05
Le Dernier Cri in Haarlem
Op zondag 20 november zal Le Dernier Cri - een internationaal undergroundcollectief van tekenaars, illustratoren, animators en publicisten - een performance geven bij de expositie Lopend Beeld #3 waarbij ze hun nieuwste animatiefilm Les Religion Sauvages zullen voorzien van een live-soundtrack. Deze soundtrack zal worden uitgevoerd door Pakito Bolino, Cyril Bilbeaud en Virgile Abela. De expositie wordt georganiseerd door Nieuwe Vide (HS)

15-11-05
Stripquiz Turnhout
Zaterdag 10 december - een week voor de Stripdagen Turnhout - organiseert vzw Strip Turnhout een stripquiz in het Bovenhuys van De Weerelt te Turnhout. Het gaat om een quiz die de stripkennis uitvoerig test. Daarnaast krijgt u ook een aantal algemene kennisrondes voorgeschoteld (aardrijkskunde, kunst, muziek, etc.), maar altijd in een verbondenheid met strips.
Voor meer inlichtingen of inschrijvingen kun je terecht bij Hans Otten T. 0032 475 57 34 02, email: otten.hans@belgacom.net of kijk op de website stripturnhout.be (HS)

15-11-05
Nijmeegs Onderonsje
Zaterdag 26 november organiseert stripwinkel Señor Hernandez het Nijmeegse Onderonsje, een signeersessie met Mark Retera, Rob Derks, Michiel van de Vijver, Mars Gremmen, Jan Dirk Barreveld en René Leisink. De sessie begint om 13.00 uur. Meer info op senorhernandez.com. (WD)

08-11-05
Expositie Erik de Graaf in Galerie Lambiek
Op zaterdag 12 november, vanaf 17.00 uur vindt bij Galerie Lambiek de opening plaats van de expositie Ingelijste Herinneringen van Erik de Graaf. Er zullen tekeningen te zien zijn die verwant zijn aan de door Oog & Blik en De Harmonie uitgegeven drie albums Verbleekte Herinneringen, Gekleurd Geheugen en Gevonden Verleden. Deze uitgaven zijn ondertussen gebundeld onder de titel Verzamelde Herinneringen. Erik de Graaf zal aanwezig zijn om de bundel te signeren. Meer info op lambiek.net (HS)

08-11-05
Tentoonstelling MAREC
Vanaf 15 november is er in het Markiezenhof te Bergen op Zoom een tentoonstelling te zien van het werk van de Belgische cartoonist en politiek tekenaar MAREC. MAREC (pseudoniem van Marc De Cloedt) tekent al meer dan 11 jaar cartoons voor verschillende bladen. Hij komt uit Brugge en is huiscartoonist van de Belgische kranten Het Nieuwsblad, Het Volk, De Gentenaar en de weekbladen Dag Allemaal en Expres.
De tentoonstelling loopt door tot april 2006 en is van dinsdag t/m zondag geopend. Meer info op cultuurnet.nl. (WD)

08-11-05
Witte Wartena tekent reisverslag
Witte Wartena, bekend van het stripspel Kassie Mik-Mak, doet sinds kort verslag in stripvorm van zijn belevenissen in Edinburgh. Elke maand is er een update. (HS)

02-11-05
Striptekenwedstrijd Amsterdam
Zoals reeds op het forum te lezen is organiseert het Amsterdams weekblad De Echo samen met Opus One een striptekenwedstrijd. Er zijn twee categoriën: je kunt je favoriete stripfiguur tekenen op je favoriete plek in Amsterdam, of je kunt een strip maken over Amsterdam. Er zijn diverse prijzen te winnen waaronder een workshop striptekenen van een bekende striptekenaar en vrijkaarten voor de musical Olivier B. Bommel en de Trullenhoedster (afbeelding). De winnende tekening wordt in De Echo gepubliceerd. De twintig beste tekeningen worden geveild waarbij de opbrengst ten goede komt aan Kerst met een sterretje, een sponsoractie voor Amsterdammers met een beperkt budget.
Meer informatie over de wedstrijd kun je hier lezen. Meer informatie over de musical kun je vinden op opusone.nl. (WD)

02-11-05
Rondleiding Persmuseum
Politiek tekenaars Bas van der Schot en TRIK geven tijdens de Museumnacht op 5 november een interactieve rondleiding in het Persmuseum te Amsterdam, waar op dit moment de expositie Altijd Op De Loer te zien is: politieke tekeningen met een Nederlandse kijk op Duitsland door de jaren heen. TRIK en Van der Schot geven hierbij hun visie van de geschiedenis van het politiek tekenen door middel van een persoonlijke presentatie die variëert van posters tot graffiti. De rondleiding begint om 20.30 uur. Na afloop nemen de twee cartoonisten plaats achter de draaitafel in het museum. (HS)

02-11-05
Chatten per tekening
Na het tekentopic op het Clickburg-forum - een idee van Rob van Barneveld waarbij in plaats van tekst door middel van tekeningen met elkaar geconverseerd wordt - zijn Menno Kooistra en Erwin Steenbergen onlangs een vergelijkbare correspondentie begonnen onder de titel Oud Gehoer. Eén maal per week zal er een update van het gesprek zijn. (WD)

02-11-05
De avontoeren fan Hotze Klots
Op de Stripdagen kreeg ik De goudene keatswant in mijn handen gedrukt, een strip over kaatsen van de hand van Aart Cornelissen en Otto Gielstra. Het is 48 pagina's dik (z-w) en bevat een neiskrift waarin het kaatsspel wordt uitgelegd. Van het album zijn regionaal al 1200 exemplaren verkocht, en een 2e deel in kleur staat gepland.
Belangstellenden kunnen het album bestellen via makkumerbelboei.nl. Een cursus Fries wordt niet meegeleverd. (HS)

02-11-05
Zone 5300 op Lezersfeest
Op zaterdag 5 november vindt de negende editie van het Lezersfeest plaats in de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Het Lezersfeest is een literair festival waar schrijvers, dichters, striptekenaars en lezers elkaar ontmoeten en is bedoeld voor iedereen die van lezen houdt. Dit jaar staan de maanden november en december in de Rotterdamse bibliotheek in het teken van strips & animatie. Zone 5300 programmeert anderhalf uur op het Strips & Animatie Podium met optredens van o.a. Peter de Wit, Jan Vriends, Maaike Hartjes en Kees de Boer. Lees er meer over bij zone5300.nl. Het volledige programma is te vinden op bibliotheek.rotterdam.nl (WD)

01-11-05

Swasbeer op striphoek.nl
In mei verscheen het blad De Swasbeer - een bundeling van prenten, teksten, cartoons en strips. De Swasbeer krijgt een vervolg. Vanaf vandaag zal er maandelijks een nieuwe Swasbeer-editie online te zien zijn op de stripnieuws-site striphoek.nl. Deelnemende tekenaars zijn Linda van Bruggen, Bandirah, Rob van Barneveld, Argibald en Wouter Diesveld. (WD)

28-10-05
Strips ON Stage
Vanaf half december zullen vijf striptekenaars vergezeld door stok- en handpoppen een nieuwe reeks Strips ON Stage optredens geven. Hanco Kolk (S1ngle), Steven Degryse (Lectrr), Kees de Boer (Max Laadvermogen), Jeroen de Leijer en Frans van der Meer (Eefje Wentelteefje) zijn te gast bij de Ferry van de Zaande Spektakelspelshow, hetgeen een mix oplevert van poppenkast, stand up theater en live striptekenen. De tourdata zijn te vinden op de site van productiehuis Oost-Nederland (ON) (WD)

25-10-05
Henk Schouten neemt Frankfurtherprijs in ontvangst
Tijdens de Stripdagen van afgelopen weekend werd de P. Hans Frankfurtherprijs uitgereikt aan Henk Schouten, oprichter van StripSter. De prijs - een bronzen penning met een reliëfafbeelding van het stripfiguur Sjoerd - werd uitgereikt door Tamar Frankfurther, de dochter van P. Hans Frankfurther, mede-oprichter van het Stripschap. Het commissierapport werd voorgedragen (zie nieuwsbericht 12 okt) waarna Henk Schouten een toespraak hield. Henk sprak lovende woorden over zijn medewerkers; in het bijzonder prees hij de jarenlange inzet van Danny Koningstein en Charles en Martha Guthrie. Daarnaast stond hij stil bij Aart Zeeman die wegens gezondheidsredenen zijn medewerkerschap heeft moeten opgeven.
Met deze prijs heeft StripSter een nieuwe impuls gekregen om zijn functie als podium voor nieuw talent voort te zetten. (WD)

foto's: Jean-Marc van Tol - meer foto's

20-10-05
Debuutalbum Argibald
Tijdens de Stripdagen in Houten verschijnt het eerste officiële album van Argibald getiteld Als Maandagochtend een gestalte had. Het achtennegentig pagina's tellende album wordt uitgegeven door BeeDee. Behalve bij de stand van deze uitgever zal Argibald ook signeren bij de stand van De Inktpot. (WD)

20-10-05
studiostriptiek.nl
Onlangs is de website van Studio Striptiek online gegaan. Studio Striptiek is een samenwerking tussen Jan Krol, Eric Snelleman en Jan-Willem de Vries. Op de site zijn onder andere wenskaarten en de strips ZOOtje en Koraal & Co te vinden. (HS)

13-10-05
Stripschapprijzen 2005
Naast de P. Hans Frankfurtherprijs reikt het Stripschap ook de volgende prijzen uit:
De Stripschapprijs - een ouvreprijs voor een striptekenaar of tekstschrijver die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor het beeldverhaal. Deze prijs gaat dit jaar naar Jan Steeman.

De Bulletje en Boonenstaak Schalen - een prijs voor stripmakers die aan de wieg hebben gestaan van het Nederlandse beeldverhaal. Deze prijs gaat naar Dik Bruynesteyn, Dick Vlottes en Jan van der Voo.
Daarnaast worden er ook nog prijzen toegekend aan het beste stripalbum van 2005, onderverdeeld in zes categoriën. De winnaars hiervan zijn nog niet bekend. Voor een overzicht van de nominaties klik hier.
Alle prijzen worden uitgereikt op de Stripdagen op 22 en 23 oktober. (WD)

13-10-05
14 Tekenaars starten weblog
Op 10 oktober zijn 14 tekenaars een weblog begonnen waar dagelijks nieuwe cartoons, korte strips en stripnieuws te vinden zullen zijn. Het weblog - strips.blogo.nl - is een idee van Jeroen Mirck en is samen met Stichting Clickburg opgezet. Doel van het weblog is een startpunt te bieden voor de vele webcomics die er inmiddels op internet te vinden zijn. (WD)

13-10-05
Het Geheim van Raffles - de vermiste strook
In de huidige Strips-editie gaat het tweede Bud Broadway verhaal van Eric Heuvel van start. In het album van dit verhaal staat een verkeerde plaat bij strook 14. In onze publicatie is dat gecorrigeerd.
Degenen die het album bezitten kunnen met dit ZIP-archief (2,2 Mb) hun eigen erratum printen. (HS)

12-10-05
StripSter wint P. Hans Frankfurtherprijs!
Zeer blij en trots zijn wij te mogen vernemen dat de P. Hans Frankfurtherprijs - de jaarprijs van Het Stripschap voor Bijzondere Verdiensten - dit jaar wordt toegekend aan StripSter. De uitreiking vindt plaats tijdens de Stripdagen te Houten 22 oktober a.s.
update: lees hieronder het jury-rapport.Het jury-rapport:
De P. Hans Frankfurtherprijs gaat dit jaar naar een Nederlands stripplatform dat in de afgelopen vijf jaar is uitgegroeid tot een levendige uitwisselingsplaats van strips, meningen en informatie. Onder leiding van Henk Schouten worden op www.stripster.nl alle mogelijkheden van het internet als bron van contacten en informatie uitgebuit. Er is een nieuwspagina en een agenda van belangrijke stripgebeurtenissen. Er is uitgebreide informatie te vinden over striptekenaars en albums. Er zijn recensies van zojuist verschenen werk, die daarna hun weg vinden naar een steeds verder groeiend archief. Er zijn overzichten van al het werk dat verschenen is in striptijdschriften en links naar websites in binnen en buitenland. En over alles kan worden gediscussieerd op het forum. Door de ongelimiteerde grootte van de publicatieruimte is er ook plaats voor iedereen om een strip of illustratie te plaatsen. Iedere zaterdag wordt de nieuwe aanwinst op de site gezet en daar wordt aan meegedaan door grote en kleine talenten in alle stadia van hun ontwikkeling. Onder leiding van de tot nu toe mysterieuze forumganger Salomo worden de belangrijkste bijdragen besproken, zodat iedere tekenaar de kans heeft om feedback te krijgen op zijn werk. Op deze manier vormt het platform een opvolger van de vele kleine fanpublicaties, waar beginnende tekenaars vroeger op aangewezen waren. Het is voor de stripwereld een belangrijke broeiplaats van talent, die nu al zijn vruchten begint af te werpen. Daar komt bij dat dit platform al die jaren draait zonder noemenswaardige subsidies. Er is een mogelijkheid voor Nederlandse en Vlaamse bedrijven en winkels die zich bezig houden met strips om op de site een eigen gesponsorde pagina op te zetten, maar daar blijft het tot nu toe bij. Kortom, het vijfjarige Stripster is een waardige winnaar van de P. Hans Frankfurtherprijs 2005. De commissie hoopt dat de belangstelling voor het platform in de komende jaren blijft groeien waardoor het zijn functie als uitwisselingsplaats van alles wat de stripwereld levendig houdt, met even zoveel enthousiasme kan voortzetten.

09-10-05
Expositie Krazy Kat
Een groot aantal zwart/wit en kleur Sunday pages van de legendarische krantenstrip Krazy Kat van George Herriman wordt geëxposeerd in Galerie Lambiek. Tijdens de expositie die op 9 oktober van start gaat worden de pagina's te koop aangeboden. (HS)

09-10-05
Marnix Rueb signeert
Op 29 oktober organiseert de Haagse Stripshop een signeer sessie met Marnix Rueb. Vanaf ongeveer 14:00 zal de tekenaar van Haagse Harry in de winkel aanwezig zijn om zijn nieuwste twee albums te signeren. Aan de dan te verschijnen albums Haagse Harry deel 0 Kompleit Baggâh!! en deel 4 Krčig ut Zuâh!! zal alleen op die dag een speciale ex-libris worden toegevoegd. (HS)

09-10-05
Dag van de cartoon
Op 28 oktober organiseert Anjer de dag van de cartoon, een dag waarop de cartoon extra aandacht krijgt. Concreet betekent het de opening van de tentoonstelling Bekende Vlamingen Gezien door de Ogen van Cartoonisten. Naast werken van GAL, Kim, Marec, Canary Pete, Ilah, Steve, Lectrr en Nix hangen de winnaars van de cartoonwedstrijd die een tijd geleden liep. (WD)
© 2006
Wouter Diesveld / StripSter
17-12-05