--> Archief  --> vorig kwartaal  --> volgend kwartaal

2e kwartaal 2004Verzorgd door Henk Schouten, Rutger Ockhorst, Koen van Rompaey en Paul Fles.
nieuws@stripster.nl

11-06-04
Waarschuwing!!!! Er doet een e-mail de ronde met volgend SPAM bericht:
*******************************************************
 Tannebaum TANNENBAUM, de nieuwe strip van Cromheecke & Fritzgerald wordt op de mensheid losgelaten. TANNENBAUM, een gloednieuw album van Tom Carbon en het vervolg op 'Lunatoys', is verschenen bij uitgeverij BeeDee en ligt vanaf volgende week in alle goeie stripwinkels. Niet te missen! Na 15 jaar, eindelijk vertaald uit het Smurkiaans!
HEIL TANNENBAUM!!
*******************************************************
Vernietig deze mail, gooi 'm onmiddellijk weg en vergeet aub deze boodschap!
Of liever, LEES DEZE BOODSCHAP NIET!!!
Indien dit toch per ongeluk is gebeurd: koop dat stripboekje niet! Het trekt op niets en is trouwens veel te duur.
Hoogachtend, Finkelstein
(met medewerking van het VFL).

10-06-04
De Cartoonschool Amsterdam is overgegaan in een Stichting. Lees hierover hun persbericht.

09-06-04
*** Release-feest voor 'Wat Fred niet wist' ***
Waarom: Hij is net uit en we zijn er trots op, Milan Hulsings eerste volwaardige album met 64 pagina's vol intense strips. Met luxe cover en 16 psychedelische kleurenpagina's. Uitgegeven door Zone 5300 en Zet.El in de collectie De Wilde Vaart.
Wanneer en waar: 11 juni om 21:00 in de bovenzaal van Paradiso, Weteringschans 6-8. Ergens na twaalven stoppen we ermee, maar we kunnen doorfeesten bij de Paradisoul-nacht.
Wat: Weirde filmclips waaronder de eerste minuten van Hulsings animatiefilm Magic Show (Cineventura). Muzikale omlijsting: Fool's Gold (Frits Jonker) en Bombay Beats (Milan Hulsing en Edo Bouman).
Plus: Een gallery met Indiase en Pakistaanse posters voor B-films uit de jaren '70. Milan Hulsing zal deze avond zijn boek ook signeren.
Hoe: Als je geen kaart hebt ontvangen is het handig als je het coverplaatje van Wat Fred niet wist print en meeneemt. Je kunt hem ook natekenen!
Wat Fred niet wist kost 14,95 en is verkrijgbaar in de betere strip- en boekhandel. (Zone 5300)

09-06-04
Vanaf volgende week hoop ik ons Nieuws weer enige regelmaat te geven. Deze Boomerang-card is echter te leuk om jullie te onthouden:

Met dit ontwerp won Sander Kloppenburg de Boomerang Scoolcards Award, tijdens de Kunstbende finale 2004.
Terug naar school en scoren die kaart! (HS)

14-05-04
Lees Go with the Flo, ons interview met Floor de Goede van de hand van Rutger.

11-05-04
Stripboekenweek uitgesteld
Van Ditmar bericht:
"LET OP!! Deze week begint ook de week van het Stripgeschenkboek. Deze zal bij u op zijn vroegst vrijdag 14 mei worden afgeleverd danwel medio volgende week. Van Ditmar heeft er alles aan gedaan om deze geschenken tijdig bij u te krijgen, echter doordat de uitgever niet tijdig aan ons heeft kunnen leveren zijn ook onze uitleverdata verschoven. Onze excuses hiervoor. Mocht u toch nog vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u contact opnemen met uitgeverij Silvester. Wij hopen op een goede verkoop."
Gelukkig is er nauwelijks bekendheid gegeven aan de Stripboekenweek (promotiemateriaal is evenmin aanwezig in de winkels), dus zullen enkel de vaste klanten tevergeefs komen voor het boek van Peter de Wit. (HS)

30-04-04
Hoewel het Brabant Strip Magazine een Vlaams stripinformatieblad is, lijkt het tijdschrift steeds meer oog te hebben voor de noorderburen. Nadat er vorig jaar al een nummer gewijd was aan Martin Lodewijk, is nu het laatste nummer gewijd aan de vandaag eveneens jarige Gerard Leever. Felix Flux siert de cover en het nummer bevat een aflevering van Gleevers Dagboek in kleur. Brabant Strip Magazine is niet los verkrijgbaar of te bestellen; je kunt alleen abonnee worden. Voor 20 euro per jaar ontvang je 10 nummers plus een vakantie-album. Meer info: www.brabantstrip.be.

30-04-04
In MYX 5 een nieuwe strip: Meneer Philibert van de Franse tekenaar Mazan. Dit stripverhaal, over een met vetkuif getooide vegetariër, won eerder op het Festival Internationale de la Bande Dessinée in Angoulême de zogenaamde Prix Tournesol. Tekenaar Mazan tekende bovendien ook een deel van Donjon, in de serie Donjon Monsters. Verder in MYX interviews met Hermann en met Peter de Wit, die 25 jaar in het vak zit. Het Stripdagboek is deze keer van de hand van Hein de Kort.

30-04-04
Het heeft striptekenaar Ben Huisjes nogal wat moeite gekost, maar het eerste album van zijn stripfiguren Ellert & Brammert is nu eindelijk verschenen. Stichting Het Drentse Boek wist het stripboek, dat volledig in het Drents is geschreven, met steun van het Prins Bernhard Fonds van de grond te krijgen. Ellert & Brammert - Twei Drentse Donderstienen is alleen verkrijgbaar in Drentse boekhandels en bibliotheken, maar verdient zeker een plaatsje in de kast naast andere hardop te lezen strips zoals Haagse Harry.

30-04-04
Onlangs verscheen Retour, een samenwerking tussen schrijver Hans Kloos en tekenaar Witte Wartena. Het verhaal wekt in eerste instantie de indruk een beeldverhaal te zijn in de trant van Bommel of Eric de Noorman, waarbij de illustraties de ene helft van de pagina vullen en de tekst de andere helft. Lezing leert echter dat het om twee verschillende verhalen gaat, die echter qua thema wel overeenkomsten vertonen en op die manier met elkaar verbonden zijn. Een interessant boekje, dat voor zo'n 12 euro te bestellen is bij auteur Hans Kloos. Kijk daarvoor, en voor een voorproefje, op de Retour-pagina op zijn website.

30-04-04
Oud-StripSter-medewerker Heiny Reimes is hard op weg internationaal door te breken: zijn werk is samen met dat van 4 andere tekenaars te vinden in de comic Super Comic Buffet, het eerste deel in de comic-serie All You Can Eat (AYCE). Lees hier het persbericht.

26-04-04
© Jan Dirk Barreveld Na Pakje Bakmeel heeft nu ook een ander stripfiguur van Studio Noodweer een eigen website gekregen: Eugène van Jan Dirk Barreveld. Op www.eugeneweb.nl zal voortaan elke dag een strook geplaatst worden die eerder werd gepubliceerd in Metro of MYX. Mettertijd zal de nu nog wat povere website aangevuld worden met allerlei informatie en zal er ook niet eerder gepubliceerd werk te vinden zijn.

26-04-04
3voor12, de website voor alternatieve muziek van de VPRO, is altijd de eerste als het aankomt op nieuwe bandjes. Zij waren dan ook al geruime tijd De Straaljagers op het spoor, het bandje van striptekenaars Barbara Stok en Ricky van Duuren. Via deze Straaljagers-pagina op de 3voor12-website is nu ook een filmpje te bekijken van een interview met Barbara en Ricky, waarin ze meer vertellen over het ontstaan van De Straaljagers, hun muziek en hun Groningse roots.

26-04-04
© RGvT Momenteel zijn er twee exposities over stripvogels te bezoeken. Allereerst is ter gelegenheid van hun tienjarig bestaan een expositie aan Fokke & Sukke gewijd in Museum De Beyerd in Breda. Te zien zijn cartoons naar aanleiding van de actualiteit en cartoons die ingaan op specifieke maatschappelijke verschijnselen zoals de wetenschap, de economie of de kunsten. Laatstgenoemde zijn bovendien voorzien van commentaar door experts. Ook geeft de tentoonstelling, die nog tot 20 juni loopt, een beeld van Fokke & Sukke in de schilderkunst. Meer info: www.museumdebeyerd.nl.
Een vogel die alweer voor de zevende keer een gelijkwaardig feestje mag vieren, is Donald Duck, die deze zomer 70 jaar wordt. Om dit luister bij te zetten is er nu in het Cobra-museum in Amstelveen een expositie te zien over de eend. Te bekijken zijn onder andere de rode auto van Donald Duck, diverse uitvindingen van Willie Wortel en een verzameling van de Donald Duck-producten die door de jaren heen op de markt verschenen. Daarnaast is er aandacht voor het proces van tekenfilms maken, voor het vrolijke weekblad met dezelfde naam en wordt er weergegeven hoe de Donald Duck-strips worden gemaakt. Bovendien zijn natuurlijk ook prachtige prenten te zien van Carl Barks en van de Nederlands vormgever Harry Balm (Galerij der Groten). De expositie loopt nog tot 29 augustus. Meer info: www.cobra-museum.nl.

26-04-04
Gedurende de eerste helft van deze maand vond de Stripveertiendaagse van Brussel plaats. Tijdens dit festival werden ook de nodige prijzen uitgereikt. Zo ging de Prijs van de jonge Brusselse creatie naar Mode d'emploi van Eric Nosal en wonnen Joann Sfar, Lewis Trondheim en de andere auteurs van Donjon de Prijs van de beste internationale serie. Voor laatstgenoemde categorie werd ook een publieksprijs uitgereikt, waarvoor men op de website van het festival kon stemmen. Winnaar van deze publieksprijs werden Bonin & Seiter met Fog.

© Margreet de Heer 26-04-04
Margreet de Heer timmert aardig aan de weg. In maart begon ze met een strip in MUG, het Amsterdamse tijdschrift voor uitkeringsgerechtigden, en vanaf juni boort ze wederom een nieuw publiek aan. Dan verschijnt haar strip Mijntje namelijk in Zij aan Zij, een magazine voor lesbische en biseksuele vrouwen. De strip in het blad werd eerder verzorgd door Tineke Weber.


26-04-04
Onlangs werd bekend dat 9 Vlaamse stripmakers een beurs ontvangen van het Vlaams Fonds voor de Letteren, als financiële ondersteuning bij de uitwerking van hun creatieve plannen. Axel Jacobs, Eva Cardon, Judith Vanistendael, Gilles Vranckx en Steven Dhondt ontvangen een zogenaamde startbeurs, terwijl Stijn Gisquière en Gerolf van de Perre een aanmoedigingsbeurs ontvangen. Jeroen Janssen en Pieter de Poortere ontvangen een scheppingsbeurs. Frappant is dat het merendeel van deze tekenaars strips publiceert in Ink., het striptijdschrift waarvan onlangs bekend werd dat het waarschijnlijk later dit jaar wordt stopgezet. Publicatie in een krant of tijdschrift is een voorwaarde voor het verkrijgen van een startbeurs bij het Vlaams Fonds voor de Letteren.

21-04-04
Het Vlaamse stripblad Ink. stopt. Dit meldt journalist Geert de Weyer vandaag in De Morgen. Door de tegenvallende verkoop ziet uitgever Johan Stuyck van Oogachtend zich genoopt Ink stop te zetten na het komende nummer. Als reden voor de slechte resultaten van het enige Vlaamse striptijdschrift noemen critici de zwakke scenario's van de verhalen in Ink. Niettemin was Ink in de afgelopen jaren zeer succesvol in haar functie van lanceerbasis voor nieuw talent, en bracht zij tekenaars voort als Stijn Gisquière, Conz en Gilles Vranckx. Het nieuwste nummer van Ink ligt nu in de winkel; het laatste nummer verschijnt op 1 juli. Uitgever Johan Stuyck zou plannen hebben om Ink als jaarlijkse, dikkere uitgave te laten verschijnen, maar hoe levensvatbaar deze plannen zijn is nog niet duidelijk.

21-04-04
Het StripSter Tevredenheidsonderzoek is beëindigd, nadat er nauwelijks nog ingevulde formulieren binnenkwamen bij de redactie. Bekijk de door bezoekers geleverde commentaren, de resultaten van het onderzoek en lees de bespreking hiervan door StripSters hoofdredacteur Henk Schouten.

21-04-04
Het zal niemand zijn ontgaan: Jeroen Mircks website over strips en beeldcultuur Comicbase is in een nieuw jasje gestoken. Met medewerking van cartoonist Nozzman heeft Comicbase een zakelijker en opener uiterlijk gekregen, dat bezoekers niet langer hoofdpijn bezorgt met felle kleurtjes. Lees hier Jeroen Mircks persbericht.

21-04-04
De expositie rond De Zwarte IJscoman, het laatste deeltje in de Incognito-reeks van Erik Wielaert en Robin Schouten, is geprolongeerd wegens succes. De expositie zou aanvankelijk nog tot 20 april te zien zijn in eetcafé De Toog in Koog aan de Zaan, maar zal nu nog toegankelijk zijn tot 25 mei van dit jaar. Lees hier het oorspronkelijke persbericht over de expositie.

21-04-04
Studio Noodweer-tekenaar Jan Dirk Barreveld, bekend van Eugène uit Metro en MYX, heeft enkele weken geleden opnieuw een deel van het prijzengeld ontvangen dat hij nog van het Stripschap tegoed had. In september 2001 ontving Barreveld de Aanmoedingsprijs van het Stripschap, bestaande uit een plaquette en een geldprijs van 2000 gulden (907 euro). Door bestuurlijke problemen bij het Stripschap liet de uitbetaling van het prijzengeld echter te wensen over. Nadat Jan Dirk Barreveld een paar jaar terug al 307 euro ontving, verraste het Stripschap hem nu plots door 300 euro op zijn bankrekening te storten. Of dit betekent dat hij de resterende 300 euro ook binnenkort mag verwachten, is niet bekend.

15-04-04
We hebben er even op moeten wachten, maar vanaf vandaag ligt dan eindelijk het nieuwe nummer van Zone 5300 in de winkel. In Zone's voorjaarseditie onder meer een voor-publicatie van Marcel Ruijters' De Bush-Nazi-Connectie, dat in september met andere verhalen over de familie Bush zal verschijnen in het boek The Bush Junta bij de Amerikaanse comic-uitgever Fantagraphics. Verder het Nederlands debuut van Pulpdeluxe-tekenaar Mario Boon, een woordloze strip van de Madrileense tekenaar Olaf en een interview met thriller-auteur Michael Connelly.

15-04-04
Vandaag plaatste NuWijWeer.nl de laatste cartoon van Kees de Boer in de serie Modern Leven. Deze is o.a. te lezen door op de oranje Cartoons & Comix-ballon boven in het scherm te klikken. Dit brengt je naar het stripsgedeelte van de website, waar ook een overzicht van Kees de Boers Modern Leven-cartoons te vinden is. Daarnaast zijn links in het scherm onder Weekstrips strips te vinden van onder anderen Maaike Hartjes, Menno Kooistra, CKoe en Sandra de Haan.

15-04-04
Op dit moment is de 20e editie van het Amsterdam Fantastic Film Festival (14 tot 21 april) al in volle gang, maar pas vanavond om 19.30 uur wordt de officiële openingsfilm vertoond: Blueberry, naar de gelijknamige westernstrip van Jean Giraud.
Naast deze verfilming zijn er echter meer aan strips gerelateerde films te zien: de tekenfilmversie van Corto Maltese zal vertoond worden en ook de nieuwe film van Enki Bilal, Immortel, stond op het programma. Op het laatste moment is echter bekend gemaakt dat in plaats van Immortel een andere film vertoond zal worden, om onduidelijke redenen. Daarnaast heeft Vincent Cassel, de acteur die gestalte geeft aan Blueberry, vlak voor aanvang van het festival laten weten toch niet naar Amsterdam te komen.
Blueberry wordt zondag nog op het festival vertoond en is daarna nog in verschillende bioscopen in het land te zien. Op zondag en dinsdag wordt de tekenfilm van Corto Maltese op het festival vertoond, maar hij is ook op dvd verkrijgbaar.

15-04-04
© Lectrr Fans van cartoonbelg Lectrr kunnen voortaan zonder hun mond open te doen duidelijk maken dat zij fans van cartoonbelg Lectrr zijn, want nu is er het enige echte Lectrr-shirt! Ook in Lectrr-wear rondlopen? Bestel je shirt dan nu bij FreshCotton.com!

15-04-04
Cutie was even een weekje met verlof omdat webmaster Tommy A ziek werd en naar Parijs ging, maar ze is deze week weer helemaal terug met een week- én een maand-editie. De toekomst van Cutie is echter onzeker, omdat de website nog niet genoeg bezoekers trekt. Zou het niet jammer zijn als een leuk initiatief als Cutie zo snel al weer moest stoppen? Zet Cutie daarom nu bij je bookmarks en ga er elke maandag even langs!

15-04-04
Fris gekleurd ligt nummer 2 van StripNieuws in de winkel weer op je te wachten. Naast de gebruikelijke strips deze keer interviews met Gerrit de Jager en de makers van Orphanimo. Verder aandacht voor reclamestrips en (natuurlijk) voor het volgende week in Groningen te openen Stripmuseum.


15-04-04
Ger Apeldoorn Ger Apeldoorn, schrijver van verschillende comedy-series, medewerker van Stripschrift en vertaler van comics, wordt dit jaar voorzitter van de commissie die de Stripschap-prijzen toekent. Dit heeft Stripschrift-redacteur Arco van Os op het Stripnet Forum bekendgemaakt. Ger Apeldoorn zal zich dus later dit jaar met de commissie buigen over de vraag wie er dit jaar de Stripschapprijs, de Bulletje & Boonestaak-schaal en de P. Hans Frankfurther-prijs krijgen, en wie er genomineerd zullen worden voor de album-prijzen.

09-04-04
Ons Tevredenheidsonderzoek levert een behoorlijke respons op: momenteel 43 ontvangen formulieren. Het levert ons waardevolle informatie op hoe StripSter ervaren wordt en aan welke zaken we bijzondere aandacht moeten besteden.
Opvallend is dat 2/3 van degenen die reageren StripSter dagelijks bezoekt; het zijn mensen die zich hier thuis voelen en zich sterk betrokken voelen bij de site. Dat geeft waarschijnlijk een te rooskleurig beeld. Natuurlijk is het vleiend als de beoordeling van StripSter (te) positief uitvalt, maar voor een goed beeld is het voor ons belangrijk als mensen die meer moeite hebben met de site ook reageren.
Daarom de oproep aan diegenen die onze enquête nog niet ingevuld hebben om daar toch even de moeite voor te nemen. Wij bieden je een site aan waar we veel tijd in steken; geef ons als tegenprestatie een paar minuten van je tijd voor ons onderzoek. Daarbij zijn we vooral geïnteresseerd in je commentaar.
Momenteel hebben we de Tussenresultaten en Commentaren hier in het Nieuws gepubliceerd. Het is onze bedoeling om bij de uiteindelijke presentatie van de resultaten een uitsplitsing te maken naar frequentie van bezoek. (HS)

07-04-04
Op 22 april aanstaande zal het Stripmuseum in Groningen haar deuren openen. In het museum zal werk te zien zijn van grote namen als Marten Toonder en Jan Kruis, maar er zal ook ruimte zijn voor nieuw talent. Onder de noemer De Belofte heeft het museum namelijk een wedstrijd uitgeschreven, waarbij de winnaars een plekje in het museum krijgen. Jouw werk in het Stripmuseum? Lees dan hier alles over de wedstrijd.

07-04-04
Vanaf deze week kan het nieuwe nummer van Zozolala weer opgehaald worden bij de stripwinkel. In nummer 135 onder meer een interview met Craig Thompson, auteur van het spraakmakende verhaal Blankets, waarvan de Nederlandse vertaling deze maand verschijnt. Verder een interview met Tom Bouden, in de Acacialaan een kennismaking met Peter Brutin, en natuurlijk alle gebruikelijke rubrieken.

07-04-04
© Flo Vanaf 1 april plaatst Floor de Goede elke dag een nieuw stripje op zijn website www.doyouknowflo.nl. Hierin zijn dagelijkse beslommeringen, variërend van zijn verdriet over het vertrek van Idols-kandidaat Eric tot zijn vreugde over het aantal bezoekers op zijn website. Nieuw op zijn website zijn ook de zogenaamde Thingies, downloads waarmee je je computer kunt ver-Flo-en.
Flo vertelde ons onlangs ook dat hij op zoek is naar woonruimte in Amsterdam. Mocht je iets voor hem weten, dan kun je dat Flo per e-mail laten weten. En wie weet houd je er wel een leuke Flo-tekening als beloning aan over...

07-04-04
En ook John Welten, beter bekend onder de naam Cookie plaatst vanaf begin april elke dag een nieuwe cartoon op zijn website. Op zijn website is overigens ook divers ander werk van hem te zien, in een stijl die aan Eppo-tekenaar Uco Egmond doet denken.

07-04-04
Op 2e paasdag (12 april) vindt de Delftse Stripbeurs plaats, de laatste beurs die Strip2000 en CartoonWorld samen organiseren. Om deze reden zal de beurs deze keer gratis toegankelijk zijn, zo hebben de organisatoren bekend gemaakt. De beurs wordt gehouden in Zalencentrum Delfstede aan de Phoenixstraat in Delft. Voor meer informatie kan na 19.00 uur gebeld worden naar 06-11310941.

07-04-04
Heb jij het StripSter Tevredenheidsonderzoek al ingevuld? Deze maand houdt StripSter een enquete onder haar bezoekers om zo na te gaan wat er nog verbetert kan worden aan onze site. Heb je je altijd al geërgerd aan de onduidelijke StripSter-navigatie of wil je de mensen achter StripSter eens complimenteren met hun website? Vul dan hier ons tevredenheidsonderzoek in. Alvast bedankt!

 --> Archief  --> vorig kwartaal  --> volgend kwartaal


© 2004
Henk Schouten / StripSter
09-06-2004