--> Archief --> vorig kwartaal --> volgend kwartaal

1e kwartaal 2004Verzorgd door Johan de Rooij, Koen van Rompaey en Paul Fles.
nieuws@stripster.nl

29-03-04
Donderdag is het zover: dan begint de Stripveertiendaagse van Brussel, die zoals de naam doet vermoeden nog tot 15 april duurt. Gedurende het festival zijn diverse exposities te zien (waaronder één van de Brusselse stripscholen Sint-Lukas en Saint-Luc), worden twee stripwandelroutes door Brussel uitgezet en organiseren de stripwinkels verschillende activiteiten. Ook worden er twee prijzen uitgereikt: de Prijs van de Jonge Brusselse Creatie en de Prijs van de Beste Internationale Serie. Voor laatstgenoemde prijs wordt de winnaar mede bepaald door bezoekers van de website. Meer informatie op: http://www.15bd-14strip.be.

29-03-04
Opmerkelijk is overigens het initiatief van de Franse stad Angoulême waar ook Brussel aan deelneemt: een internationaal netwerk van stripverhaal-steden. Door het ondertekenen van een handvest verklaren de deelnemende steden onder meer de opleiding en creativiteit van jonge stripmakers te zullen ondersteunen, dat het educatief gebruik van stripverhalen aangemoedigd zal worden en dat zij de artistieke waarde van het stripverhaal aan zullen tonen. Tot de steden die zich hier eerder bij aansloten behoren o.a. Amadora in Portugal en Kochi in Japan. De verwachting is dat Quebec (Canada), Sierre (Zwitserland) en Erlangen (Duitsland) snel zullen volgen. Wanneer sluiten Haarlem en/of Arnhem zich hier bij aan?

29-03-04
© Marq van Broekhoven * Na een valse start door het overlijden van Prinses Juliana, stond Peer de Plintkabouter gisteren dan eindelijk in de 2de editie van De Telegraaf op Zondag (28 maart). Daarmee begint er voor Marq van Broekhoven en Myrna van der Oord een nieuw hoofdstuk met Peer, in de krant voor wakker Nederland. Peer is te lezen op de jeugdpagina Newzy.
* Vanaf woendag 31 maart wordt Het Parool een krant op tabloid-formaat. De strips in de krant krijgen met deze verandering een eigen pagina. Op deze pagina is plaats voor de strips die er nu © Windig & De Jong al in staan, S1ngle en Dirkjan, maar ook voor de glorieuze terugkeer van Heinz van Windig & de Jong! Om dit luister bij te zetten, figureerde Heinz al losjes op een aantal pagina's in de zaterdageditie van 27 maart.
* En viel afgelopen herfst Martin Lodewijks Agent 327 de beurt ten deel om het verzetten van de klok i.v.m. zomer- en wintertijd aan te kondigen, afgelopen weekend mocht Gerrit de Jager dit met Liefde & Geluk op de voorpagina doen. (PF)

29-03-04
Vanaf aanstaande zaterdag tot 20 juni zijn de pagina's van Dick Matena's De Avonden te bezichtigen in het Haarlemse museum De Hallen. Alle pagina's? Nee, bijna alle pagina's. Aan de laatste platen wordt namelijk nog gewerkt door de tekenaar, tijdens de tentoonstelling. Op 17, 18 en 29 april en op 5 juni kan de bezoeker van het museum er getuige van zijn hoe Matena de laatste hand legt aan zijn 341 pagina's tellende meesterwerk. Op 29 april geeft een medewerker van het Frans Hals museum een toelichting bij de tentoonstelling. Meer informatie: De Hallen.

29-03-04
© Gleever Op Gleevers Website is nu een eerste strook te zien van het nieuwe verhaal van Felix Flux, dat in MYX zal verschijnen. In tegenstelling tot de eerdere lange verhalen zal dit verhaal slechts 5 pagina's tellen; de tekeningen en het scenario zijn als vanouds van de hand van Gerard Leever en Kees de Boer.

29-03-04
Striptekenaars die muziek maken: na het zien van acts als De Straaljagers (Barbara Stok), de Mannen Zonder Plannen (Roel Venderbosch), Parker Machinery (Mark Retera) en vele anderen lijkt het haast een vanzelfsprekende combinatie. Aan dit lijstje kan nu de Mudhoen-huisband Boogaloo worden toegevoegd, naar eigen zeggen een jazzy hiphop-formatie, met Gerard Boersma (Kerat) op microfoon. Lees hier het persbericht over hun nieuwe ep.

© Glen Baxter 29-03-04
Nog tot 21 april is werk van de Britse tekenaar en cartoonist Glen Baxter te zien in de Wetering Galerie in Amsterdam. Te bezichtigen zijn een veertigtal recente tekeningen uit de afgelopen 5 jaar en de 6 blauw-witte keramische borden uit de zogenaamde sportserie (badminton, golf, cricket, shooting, soccer en tennis). Meer informatie op www.weteringgalerie.nl.

25-03-04
Vanaf vandaag ligt MYX 4 in de winkel. Naast de vaste strips en rubrieken deze keer extra aandacht voor het Stripmuseum, dat naar verwachting eind april in Groningen zijn deuren zal openen. Niet alleen wordt in de MYX in 4 pagina's een rondleiding gegeven door het toekomstige museum (met informatie over de inrichting en te verwachten tentoonstellingen), ook zit er bij de in plastic verpakte MYX een reclamefolder van het museum, en: een nieuw nummer van het Gronings stripblad Gr'nn. In dit speciale nummer van Gr'nn, met als thema natuurlijk het Stripmuseum, bijdragen van o.a. Vlrq, Jan Krol, NAAM en Lamelos.

25-03-04
Over een paar dagen is het zover: dan staat de StripSter Muziekspecial online. Een gevarieerde Strips-editie, met bijdragen van onder meer Margreet de Heer, Sander Out en René van Densen (ook bekend als StatusNil op het Stripnet Forum).
De Strips-redactie heeft ook twee nieuwe thema-edities aangekondigd. Klik hier om te zien om welke thema's het gaat.

25-03-04
Monter, de mascotte van Strip2000 Ruim anderhalf jaar nadat de samenwerking begon, zijn de organisatiesStrip2000 van Peter van der Heijden en Cartoonworld van Joël Philippo weer opgesplitst. Dat is deze week bekend gemaakt door middel van een persbericht. Reden voor het besluit lijkt een combinatie van factoren, waarvan de belangrijkste financieel zijn. Tot voor kort werd achter de schermen nog gewerkt aan een Strip2000 b.v., waarin juist sprake zou zijn van een hechtere samenwerking tussen de twee partijen.

25-03-04
Met bovenstaand persbericht maakte Strip2000 en Cartoonworld bovendien bekend dat Cartoonworld Arnhem en Cartoonworld Den Bosch dit jaar niet door zullen gaan. Organisator Joël Philippo besloot hiertoe om zijn handen vrij te hebben voor andere strip-projecten. Daarmee restten dit jaar, naast de kleinere beurzen, alleen nog de reguliere beurzen in Haarlem en Alphen aan den Rijn.

25-03-04
De door Aad Wagner getekende cover Deze week verschijnt het een na laatste nummer van de Stripper. In nummer 64 langere verhalen van André Gerrits en Henk Roede en cartoons van Jonathan Donker en Joost Eijkholt. Daarnaast wordt Robby van der Meulen aan een vragenvuur onderworpen in de rubriek En profil en is er een kijkje achter de schermen bij het nieuwe Corduroy-verhaal van Jan Dirk Barreveld en Gerben Valkema.

25-03-04
Eind dit jaar verschijnt dan eindelijk de langverwachte nieuwe Stripkatalogus. Althans: het eerste deel, want auteur Hans Matla splitst vanaf nu zijn katalogus op in 4 delen en elk jaar verschijnt één deel. Het deel dat dit jaar verschijnt beslaat de strips met beginletters A-D, in 2005 verschijnt het deel over de letters E-K, de deelcatalogus in het jaar daarna beslaat de letters L-S en het laatste, in 2007 te verschijnen deel bevat alle stripboeken met beginletters T-Z. In 2008 verschijnt dan weer een nieuwe druk van het eerste deel, in 2009 van het tweede, etc. Opmerkelijk is dat in de deelcatalogi ook weer als vanouds alle cover-afbeeldingen worden opgenomen, maar nu in kleur. Voor wie niet tot 2007 kan wachten, verschijnen er binnenkort ook al twee alternatieven: in april komt Geert DeSmets Officiële Nederlandstalige catalogus voor elke stripofiel uit, terwijl later dit jaar ook Peter Bonte's Stripdatabank op dvd zal verschijnen. (Bron: Stripnet Forum)

19-03-04
Van 20 maart tot en met 20 april is in Eetcafé De Toog in Koog aan de Zaan een expositie te zien van de originele pagina's van De Zwarte IJscoman, het laatste deel in de Incognito-reeks. De makers, Erik Wielaert en Robin Schouten zullen op 20 maart de expositie openen met een signeersessie. Lees hier meer.

19-03-04
Divers nieuws uit de kranten en tijdschriften:
* Passionate, tijdschrift voor de nieuwe letteren heeft een dubbeldik themanummer over Jules Deelder gemaakt (maart/april 2004). Jules Deelder is niet onbekend in de stripwereld, samen met Rob Peters maakte hij de strips Amber & Akka en Professor Hilarius. Rob Peters maakte speciaal voor dit themanummer voor het eerst in 30 jaar weer een strip, Illustrierter Deelder. Daarnaast maakte Jeroen de Leijer een twee-pagina-verhaal: Eefje Wentelteefje ontmoet J.A. Deelder.
Froger, vereeuwigd door Mars * In Veronica Magazine 12 van 2004 eindelijk weer een illustratie van Mars Gremmen: René Froger: puur natuur. Mars' laatste illustratie dateerde van week 7 van dit jaar.
* Voor wie het was ontgaan: Mark Retera is na tien jaar gestopt met zijn karikaturen voor de Panorama. De serie begon ooit als het Politicikwartet, ging vervolgens verder als Voetbaltroef (met portretten van voetballers, trainers en hun vrouwen), en vanaf 1996 werd menig bekende Nederlander door Mark vereeuwigd, inclusief hijzelf. Voor wie er geen genoeg van kan krijgen, is er nog wel Café de Wereld, vast onderdeel van tv-programma Vara Laat, waarin een aantal figuren een driedimensionaal tweede leven zijn begonnen.
* Het Algemeen Dagblad laat Jan Dirk Barreveld de jaarlijkse ellende van het invullen van het belastingformulier verlichten d.m.v. strips en illustraties in de bijlage Uw Goed Recht op zaterdag.
Het eerste Argus-album * Er staan een aantal zondagskranten op stapel in krantenland Nederland. De eerste verscheen op 7 maart j.l. in Overijssel: De Twentsche Krant Tubantia. René Leisink tekent hiervoor (op de voorpagina) zijn cartoon Argus. Van Argus verscheen onlangs ook een album, waarover meer informatie op de Argus-website. (PF)

19-03-04
Voor iedereen die op de hoogte wil blijven van wat er aan strips in alle kranten en tijdschriften verschijnt, is er elk jaar de Strip-Index. De Strip-Index 2003, gemaakt door André Wijntjes en Paul Fles en voorzien van een leuke cover door Gerrit de Jager, is alweer enige tijd geleden verschenen en nog steeds te bestellen. Stuur voor informatie een e-mail naar andrewij@kabelfoon.nl.

19-03-04
De oplettende bezoeker van ons Bladen-onderdeel had het al gezien: Razzafrazz leeft! Het huisblad van de Arnhemse studio Funny Farm verscheen voor het laatst in 1994, maar tien jaar later zijn er vergevorderde plannen voor een vijfde nummer. Onder redactie van Funny Farm en hun collega's van de Nijmeegse Studio Noodweer werken diverse tekenaars aan bijdragen voor het nieuwe nummer, dat in oktober op de Stripdagen zal verschijnen. Over de inhoud is nog niet veel bekend, maar Gerard Leever zal waarschijnlijk Superhobo maken, de strip die Flip Fermin begin jaren zeventig voor hem schreef. De geschiedenis achter die strip tekende hij enkele jaren geleden op in zijn Pincet-boekje.

19-03-04
Kees met pruik en bril op de Stripdagen Meer nieuws uit de Funny Farm-studio: striptekenaar Kees de Boer (bekend van o.a. Max Laadvermogen en Het Felix Flux Museum) is op 12 maart vader geworden van een dochter, Vera Roos. Klik hier voor haar geboortekaartje. Namens de gehele StripSter-redactie van harte gefeliciteerd, Kees!

19-03-04
Nozzman, bekend van de cartoons en illustraties op www.nozzman.nl, is sinds 18 maart vaste cartoonist van Radio538. Op de drukbezochte site van Radio538 heeft de tekenaar een eigen pagina gekregen, waar iedere woensdag een verse cartoon wordt gepubliceerd.

16-03-04
Aanstaande zaterdag 20 maart zijn de tekenaars van Mudhoen speciale gast op de stripboekenbeurs in de Broerenkerk in Zwolle. Lees hier het persbericht.

16-03-04
In Het Huis van Alijn, een museum in het Belgische Gent, is momenteel een expositie te zien rond Boerke. Niet alleen is er een tentoonstelling ingericht rond het stripfiguur van Pieter de Poortere; gedurende de expositieperiode (tot 13 juni) zijn er ook diverse activiteiten te bezoeken. Zo is er een tentoonstelling van zogenaamde mannekensprenten, die als voorloper van het huidige stripverhaal worden gezien. Daarnaast geeft Pieter de Poortere op 5 en 6 april een workshop striptekenen voor kinderen van 7 tot 11 jaar. Op 29 april vindt de 'striptheatervoorstelling' K.A.K. plaats en ten slotte geeft strip-promovendus Pascal Lefèvre op 10 juni een lezing over het onbekende Belgische beeldverhaal van vòòr Tintin. Bij het laatstgenoemde wordt ingegaan op de Belgische traditie van getekende verhalen, die al ver voor het eerste verhaal van Kuifje uit 1929 begon.
Meer info op de Huis van Alijn-website.

16-03-04
Dick Matena Dick Matena heeft de smaak van het verstrippen van literatuur te pakken: na zijn alom geprezen stripversie van Gerard Reves De Avonden heeft hij namelijk alweer twee nieuwe projecten op zijn tekentafel liggen. Enerzijds wil hij een stripversie maken van Charles Dickens' bekende boek A Christmas Carol, waarin net als bij De Avonden de tekst integraal wordt opgenomen. Het boek van deze strip zou dit jaar met de Kerst in de winkels moeten liggen. Daarnaast heeft Matena zijn volgende grote project gevonden in Kort Amerikaans, naar de psychologische roman van Jan Wolkers. Matena zal binnenkort samen met Wolkers een wandeling maken door Leiden, waar de roman zich afspeelt. (Bron: Stripnet Forum)

16-03-04
Afgelopen vrijdag zijn in Amsterdam tijdens de dag van de Franse strip de winnaar van de VPRO Debuutprijs en de nominaties voor de VPRO Grand Prix bekendgemaakt. Winnaar van de Debuutprijs, bestaand uit 1000 euro en bestemd voor het beste Nederlandstalige debuut van de afgelopen twee jaar, werd Gerolf van de Perre met zijn boek Steenstof. De VPRO Grand Prix bestaat uit 2500 euro en gastcuratorschap van een expositie tijdens de Stripdagen in Haarlem in 2006, en is bestemd voor de beste actieve stripmaker internationaal van de afgelopen twee jaar. Genomineerd hiervoor zijn Lewis Trondheim (Donjon, Mister O), Juanjo Guarnido (Blacksad) en Joann Sfar (De Kat van de Rabbijn, Zwarte Olijven). Op de Stripdagen in Haarlem wordt de winnaar bekend gemaakt. Als onafhankelijk stripkenner mocht StripSter-hoofdredacteur Henk Schouten ook zijn stem laten gelden. Zijn keuze viel op Guarnido.

16-03-04
Cartoonist Swah ? stopt ermee. De tekenaar, die in het echt Johan van Zanten heet, tekende de afgelopen 2 jaar dagelijks een strip, o.a. voor het Noordhollands Dagblad. Kenmerkend voor zijn stijl was de speelse wijze waarop hij met stripwetten als kaders en tekstballonnen omging. Maar 'de koek is op', aldus de tekenaar: "Zowel qua ideeën als qua stijl raakten de mogelijkheden langzaam uitgeput in mijn bovenkamer. En een dagelijkse strip kun je niet forceren vind ik. Dat hou je niet vol en levert op termijn simpelweg slechte strips op." Wel verschijnt er in april/mei nog een bundel van de beste strips uit 2003. Hierover zal te zijner tijd meer te lezen zijn op de Swah's website.

12-03-04
Gisteravond was Martin Lodewijk te gast in het televisieprogramma Vara Laat. In een kort interviewtje vertelde hij Dolf Jansen over Agent 327, diens aanstaand 40-jarig jubileum, zijn vijanden, de alsmaar terugkerende naam Habraken en meer. Het gehele programma en dus ook het interview is nog via Internet hier te bekijken.

12-03-04
Waar Martin Lodewijk niet over vertelde, is de door Uitgeverij M in het leven geroepen Martin Lodewijk-prijs. Deze prijs zal vanaf 2005 jaarlijks uitgereikt worden aan de maker(s) van een nog niet gepubliceerd stripverhaal, dat 'alles in zich heeft om uit te groeien tot een reeks'. De prijs bestaat uit een beeldje en een contractvoorstel van Uitgeverij M voor albumuitgave met een 'passend voorschot'. Inzendingen worden tot 1 maart 2005 geaccepteerd en in oktober 2005 wordt de eerste winnaar bekend gemaakt. De eenkoppige jury bestaat, zoals te verwachten, uit Martin Lodewijk.

08-03-04
Eén van Willems illustraties Van 10 tot 20 maart is het weer zover: de jaarlijkse Boekenweek, waarin er extra aandacht aan het boek wordt geschonken door middel van allerlei evenementen en uitgaves. Dit jaar luidt het thema Gare du Nord: Ontmoetingen met Frankrijk. Willem, de Stripschapprijs-winnaar van 2002, heeft dit jaar de illustraties van de Boekenweektest verzorgd, waarbij aan de hand van tekeningen een boektitel geraden moet worden.
Vrijdag 12 maart staat bovendien in het teken van de Franse strip voor volwassenen, onder de titel Stripalbums: van Asterix tot Proust. Ambassadeur van deze dag van de Boekenweek is Joost Swarte; in het Boekenweekcafé in de Stadsschouwburg in Amsterdam zullen de hele dag activiteiten plaatsvinden, die gratis te bezoeken zijn. Zo zal er een debat gehouden worden waaraan Dick Matena, Stéphane Heuet (tekenaar van de Proust-verstripping Op zoek naar de Verloren Tijd) en Joost Swarte deelnemen. Het drietal zal ook de strips beoordelen van eenieder die het café bezoekt met een tekenmap onder zijn arm. Het gehele programma van de dag is hier te vinden. Alle informatie over de Boekenweek staat op www.boekenweek.nl.

08-03-04
En niet alleen besteedt de Boekenweek aandacht aan strips, striptekenaars besteden ook aandacht aan de Boekenweek. Deze week verschijnt namelijk het tweede nummer van het succesvolle Utrechtse beeldblad De Inktpot. Als promotiestunt zal een dynamisch Inktpot-straatteam het verse blad tijdens de Literaire Zondag, 14 maart te Utrecht, aan nietsvermoedende passanten uitventen. Op hetzelfde moment is er een mini-expositie van originelen en voorstudies te bezichtigen op de eerste etage van de Centrale Bibliotheek. Om 13.30 uur vindt daar ook een lezing van Paul Verstappen plaats over het moderne Franse stripverhaal, waaraan ook een tentoonstelling is gekoppeld. Meer informatie op www.culturelezondagen.nl.
Overigens verschijnt in huis-aan-huis-blad Ons Utrecht deze week ook een groot interview met Inktpot-redacteurs en striptekenduo Niels Bongers en Nico Stolk.

08-03-04
Een lovenswaardig initiatief dient zich aan in de stripwereld: Stripvacature. De website van Stripvacature biedt in eerste instantie tekenaars en scenaristen de mogelijkheid met elkaar in contact te komen om zo samen nieuwe stripverhalen te maken. Maar daarnaast probeert de website ook beginnende tekenaars informatie te verschaffen op allerlei gebieden, zoals over het zelf uitgeven van strips of juist het zoeken van een uitgever. Stripvacature biedt nu nog vooral veel informatie voor Vlaamse tekenaars, maar richt zich op het gehele Nederlandse taalgebied. Ook Nederlandse tekenaars zijn dus van harte welkom. Stripvacature is een initiatief van scenarist Yorick Martens en tekenaar Erika Raven en is te vinden op www.studioraven.com/stripvacature/.

08-03-04
Ter herinnering: op 27 maart verschijnt de speciale StripSter muziek-editie! Hierin veel strips met muziek als thema of strips waarin een ode wordt gebracht aan een bepaalde band, zanger(es) of song. Van wie er allemaal werk te zien zal zijn, blijft nog even geheim, maar we kunnen verklappen dat de cover van de hand van Yasmin Sheikh zal zijn. Een bijdrage leveren aan deze speciale editie? Stuur dan je strip of cartoon voor 20 maart aan onze Strips-redactie: strips@stripster.nl.

03-03-04
Het was al te lezen op ons Forum: vanavond besteedt het radioprogramma De Avonden aandacht aan de Nederlandse strip. Er zal een interview te horen zijn met Erik de Graaf; daarnaast nemen Margreet de Heer, Albo Helm en jong talent Agnes van Belle deel aan een rondetafelgesprek. De Avonden is te beluisteren op radio 5 (747 AM) tussen 21.00 en 23.00 uur. Meer informatie op de website; binnen een paar dagen zal de uitzending ook hier te beluisteren zijn via Internet.

27-02-04
Het is dan eindelijk officieel: Hanco Kolk maakt kunst. Althans, vanaf vandaag zijn twee van zijn werken te bezichtigen in het Amsterdamse Van Gogh Museum. Voor een tentoonstelling van schilderijen van de Italiaanse schilder Dante Gabriel Rossetti heeft Kolk twee enorme vitrines gemaakt die als illustratie bij het werk van de schilder dienen en inzicht moeten geven in de achtergrond en context van diens schilderijen. Lees hier het persbericht van stripmakerscollectief Comic House en aanschouw op hun website een preview van Kolks meesterstuk.

27-02-04
MYX nummer 3 ligt alweer in de winkels, zij het niet met de Corduroy-cover van Jan Dirk Barreveld en Gerben Valkema die je hier onlangs kon zien. De hoofdrol in de nieuwe MYX is namelijk weggelegd voor Largo Winch van Philippe Francq en Jean van Hamme, waarvan in dit nummer een nieuw verhaal begint. Het stripdagboek is deze keer van de hand van Gerard Leever; hierin een bijrolletje van een niet nader te noemen StripSter Nieuws-redacteur... Gaat dat lezen!

13-02-04
Dit weekend is het zover: dan vindt stripspektakel Cartoonworld Randstad plaats. Ook StripSter zal aanwezig zijn met een stand. Kijk hier om te zien welke tekenaars in onze stand zullen zitten, wie er verder aanwezig zullen zijn en hoe het programma van de beurs eruitziet.

13-02-04
Afgelopen zaterdag plaatste de Volkskrant een brief van Prins Bernhard, waarin hij een poging deed af te rekenen met alle 'roddels' over zijn verleden.
Baron Ben Verstoten sprong hier gelijk handig op in: vanaf maandag is zijn strip Royaal Modaal gewijd aan De Avonduren van Oom Benno. De strips zijn te vinden op www.royaal-modaal.nl.

11-02-04
Naar aanleiding van het besluit van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken om 26.000 asielzoekers het land uit te zetten, heeft Hanco Kolk op het Stripnet Forum een oproep gedaan aan alle tekenaars van dagstrips. In zijn oproep stelt hij voor om op dinsdag 17 februari in zoveel mogelijk dagstrips aandacht te besteden aan het onderwerp. Vooralsnog zijn er slechts enkele toezeggingen gedaan, maar we houden de kranten volgende week zeker in de gaten...

11-02-04
Margreet de Heer, ook wel bekend als Senoeni, heeft weer iets nieuws bedacht: de cadeau-strip. Tegen een luttele vergoeding tekent ze nu strips over jarige jobben en bruidsparen, die je vervolgens aan deze feestvarkens cadeau kunt doen. Een voorbeeldstrip en een uitgebreide toelichting zijn te vinden op Senoeni's website.

06-02-04
Stripblad De Inktpot heeft een vliegende start gemaakt. De 1e oplage van 500 exemplaren is uitverkocht, waarop er 700 zijn bijgedrukt. Als reden voor het succes ziet de redactie dat het een Utrechts blad is, dat ook in Utrechtse boekwinkels verkocht wordt. Het 2e nummer moet in maart verschijnen. (HS)

04-02-04
Hanco Kolk, Peter de Wit en hun agent Comic House hebben de rechtszaak die ze hadden aangespannen tegen tijdschrift S1ngle gewonnen. De rechter heeft bepaald dat het tijdschrift haar naam moet veranderen, omdat Kolk en De Wit de naam eerder hadden bedacht voor hun strip over singles in Het Parool. Lees hier het persbericht, en op het Stripnet Forum de S1ngle-strip waarmee Kolk & De Wit hun zege vierden.

04-02-04
Floor de Goede is hard op weg een bekende naam in stripland te gaan worden. Zijn strip Flo is al geruime tijd te lezen in MYX, en hij is natuurlijk elke week terug te vinden in comiczine for girls Cutie (deze week met de niet te versmaden Cara di Felatio). Laatstgenoemde magazine heeft hem recentelijk maar liefst twee interviews opgeleverd: het ene is te lezen bij SubSurf, het andere bij 8weekly, waar ook diverse StripSter-recensies terug zijn te vinden.

03-02-04
Het heeft even geduurd voor Arno Huberts een bestemming vond voor de website www.beetjedom.nl, die hij meteen vastlegde nadat prinses Máxima de fameuze uitspraak deed. Maar nu heeft hij het bedacht: een strip! Het eerste album van Beetje Dom! is nu uit en heet De Bevalling. Voor € 5,25 lees je alles over het reilen en zeilen van het prinselijk paar. Meer info op de website.

31-01-04
Robin Keijzer heeft in het kader van zijn rechtenstudie een verhandeling geschreven over 'Auteursrecht voor striptekenaars'. Het is een zeer lezenswaardig document van 49 pagina's met uitgebreide verduidelijkingen en contract-voorbeelden.
De geïnteresseerde kan het PDF-bestand (Acrobat Reader) voor eigen gebruik gezipt (1.7 Mb.) downloaden. (HS)

29-01-04
De situatie rond de small-press stripbladen is flink in beroering.
De Stripper en Impuls stoppen op korte termijn. Daarmee verdwijnen twee belangrijke bladen waarin startende striptekenaars hun werk kwijt kunnen.
Gr'nn heeft haar activiteiten op een laag pitje gezet, terwijl Mudhoen enthousiast doorgaat. Deze beide bladen zijn echter grotendeels regionaal georiënteerd (Groningen en Leeuwarden).
Er gaan geluiden op om het gat dat de Stripper en Impuls nalaten op te vullen met een nieuw blad (zie ons Forum), maar het is nog afwachten of dat ook gerealiseerd gaat worden.
Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen.
In november verscheen het eerste nummer van De Inktpot, een professioneel verzorgd blad van Utrechtse tekenaars. Het telt 36 pagina's op A4 en is met bijdragen van o.a. Peter Pontiac, Albo Helm en Jean-Marc van Tol de prijs van € 3,50 zeker waard. Voor informatie: inktpot@ision.nl.
Hildebrand Comix presenteerde zich op het afgelopen Lowlands Festival. Deze special is afgelopen maand in licht gewijzigde vorm verschenen als nummer 1. Het blad draait om het Hildebrand-gevoel, maar aan wat dat inhoudt wordt wisselende uitleg gegeven. Het levert wel een interessant magazine op (A5, 20 pagina's) met bijdragen van o.a. Wilma de Bock, Fred Julsing en Jeroen Steehouwer. Wie nog niet toe is aan het Zwitserleven-gevoel komt hiermee voor € 3,00 toch een flink eind. Voor informatie: www.hildebrandcomix.nl.
Tenslotte verscheen een maand geleden De Provincie, 'magazine voor strips & aanverwante ergenissen' (zoals taalfouten). Het is een heerlijk amateur-blaadje (A5, 28 pagina's). Aan de prijs kan niemand zich een buil vallen, want het is gratis. Voor informatie: itsajoke@zonnet.nl.
Alle genoemde bladen zijn in zwart-wit met kleurenomslag. Meer informatie vind je in ons onderdeel Bladen. (HS)

29-01-04
Sanoma heeft de stekker getrokken uit het meidenmaandblad One, en daarmee komt na vijf jaar en einde aan de stripcolumn van Barbara Stok, die vanaf het begin verbonden was aan het blad. Barbara heeft op passende wijze afscheid genomen door een pagina te maken waarin ze ingaat op alle strips die ze nog had willen maken voor de One. Helaas vertelt ze er niet bij, of wij haar werk nu in een ander blad of op een andere plek kunnen gaan bewonderen. (PF)

25-01-04
Divers nieuws van de Nijmeegse studio Noodweer: in de volgende MYX zal onder de titel Corduroy een verhaal verschijnen van de hand van Jan Dirk Barreveld en Studio Jan Kruis-tekenaar Gerben Valkema. In deze MYX ook voor het eerst een eenpagina-strip van Rob Derks' Pakje Bakmeel. René Leisink werkt ondertussen alweer aan het eerste album van zijn actuele cartoon-creatie Argus. Meer over dit alles op de Noodweer-site, waar ook foto's te zien zijn van de opening van de expositie in stripwinkel De Noorman.

25-01-04
Power Unlimited, het grootste games-magazine van de Benelux, heeft met de start van het nieuwe jaar eindelijk weer een strip, namelijk Framedrop door Jordi Peters. Jordi Peters werd eerder al gesignaleerd als karikaturist voor Hitkrant; bovendien is hij redacteur van De Stripper. (PF)

22-01-04
De nieuwe MYX ligt nu in de winkel! Een week eerder dan aangekondigd, maar weer boordevol strips en interessante artikelen. In nummer 2 een interview met scenarist Jean van Hamme van XIII en een artikel over mannelijke autobiografische tekenaars zoals Gerard Leever en Hanco Kolk. Verder het slot van het verhaal van Franka. Leuke gimmick: MYX 2 verschijnt met twee covers, een met Franka en een met XIII.

22-01-04
De small-press exposeert:

 • d!O exposeert a.s. maandag in muziek- en danscafé Merleyn in Nijmegen (Hertogstraat 13). In de expositie, toegankelijk vanaf 21.00 uur, is vooral veel aandacht voor zijn strips van John&John, maar wordt ook ander werk van hem getoond.
 • Van Freek van Haagen, ons welbekend van Keerf en zijn mooie StripSter-cover, zijn diverse werken te zien in de expositie Verwanten te Rhoon. Deze expositie toont het werk van de creatieve familie Oomen, waartoe ook Freek behoort. Voor meer info: bekijk hier het affiche of bezoek de website van Galerie Hofland.
 • Gerard Boersma tenslotte, pakt het groots aan: drie realistische schilderijen van zijn hand zijn te zien in de Agora Gallery in New York. De Mudhoen-tekenaar vertelt er meer over in een eigen persbericht.
 • 22-01-04
  Op 5 februari aanstaande wordt het langverwachte boek The Making of... Agent 327 gepresenteerd in Hotel New York in Rotterdam. Het belooft een boek te worden waar de fan zeker niet omheen kan, met ondermeer een bio- en bibliografie van Martin Lodewijk. Bij de presentatie zijn ook alle fans van Agent 327 en Martin Lodewijk van harte welkom. Lees hier de uitnodiging van uitgeverij M.

  22-01-04
  Meer nieuws over de hieronder genoemde Urbanus: voor tekenaar Dirk Stallaert (Kiekeboe, Nero) gaat hij dit jaar twee strips schrijven. Met de ene strip zal een poging worden gedaan opnieuw de sfeer te creëren van oude Vlaamse strips als De Lustige Kapoentjes en Piet Fluwijn en Bolleke. De tweede strip zal voornamelijk voor kinderen bedoeld zijn.

  22-01-04
  Op 14 en 15 februari is het zover: dan vindt de eerste stripbeurs van Strip2000 plaats volgens het nieuwe concept, Cartoonworld Randstad. Met standjes, signerende tekenaars en veilingen lijkt Cartoonworld Randstad in eerste instantie op alle eerdere beurzen. De verschillen zitten vooral in de aankleding: een tekenworkshop voor kinderen en een hoofdpodium waar continu wat te zien is. Eregast op de beurs is Urbanus: aan zijn strips is een expositie gewijd, er is een speciaal Urbanus winkeltje waar hij en Willy Linthout hun strips signeren en er verschijnt een speciaal Urbanus-album in een beperkte oplage. Meer informatie is te vinden op de website van Strip2000.

  22-01-04
  Een sterk staaltje ironie: de tentoonstelling Censuur, die te zien was in het Cultureel Centrum Ter Dilft in Bornem, is een paar weken geleden door de directeur uit het centrum verwijderd. De tentoonstelling bestond uit een 40-tal cartoons van o.a. Kim Duchateau en Zak die eerder waren geweigerd door kranten en weekbladen. Een medewerkster van het centrum had ingestemd met de expositie, maar met name enkele grappen over gehandicapten en incest gingen de directeur te ver.

  22-01-04
  Ze lijken op het eerste gezicht misschien niets met strips van doen te hebben, maar schijn bedriegt: Herman Brood vulde ooit 3 pagina's van stripblad Posse en Jules Deelder maakte samen met Rob Peters de strip Amber & Akka. Bovendien staat laatstgenoemde momenteel in het theater met Kamagurka. Van het duo Brood & Deelder is nu een boek verschenen: Inderdaad Nee. Hierin worden tekeningen en collages van Herman Brood gekoppeld aan teksten van Jules Deelder. Inderdaad nee is verkrijgbaar bij de betere boekhandel voor € 17,50.

  22-01-04
  We schreven het al in ons bericht over zijn overlijden: Don Lawrence is postuum geridderd. Het persbericht van Het Stripschap is hier te lezen.

  22-01-04
  Stripjournalist Jeroen Mirck is de huidige hoofdredacteur van Memory Magazine en dat is te zien. In 'het grootste gratis studententijdschrift van Nederland' zijn nu drie stroken te lezen van achtereenvolgens Esther Verkest (van Kim Duchateau), Eefje Wentelteefje (van Jeroen de Leijer) en Het Zijn De Klijne Dingen Die Het Doen (van BertvanderMeij), terwijl het blad het eerst met 1 pagina van Eefje Wentelteefje moest doen. (PF)

  22-01-04
  Een vertraagd overlijdensbericht: begin deze maand overleed Eddy Ryssack, bekend van strips als Opa en Brammetje Bram. Naast zijn werk als striptekenaar vertegenwoordigde Ryssack de strip bovendien ook op andere vlakken. Hij was de eerste voorzitter van het Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde, de vakverening van striptekenaars, en hij was mede-oprichter van het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal in Brussel. Eddy Ryssack werd 75 jaar.

  19-01-04

  Opnieuw verdwijnt een instituut uit de stripwereld: stripblad De Stripper stopt na haar 65e nummer. Lees hier het persbericht van de redactie.

  09-01-04
  Het is inmiddels bij iedereen bekend, maar we willen er toch nog even aandacht aan schenken: op 29 december is de Britse striptekenaar Don Lawrence op 75-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Nadat hij begin jaren ’50 zakt aan de kunstacademie, komt Lawrence terecht bij een tekenstudio, waar hij strips als Marvelman en Davy Crockett tekent. Zijn doorbraak komt vanaf 1965, als hij tien jaar lang The Rise and Fall of the Trigan Empire tekent. In prachtig gedetailleerde tekeningen zet Lawrence het verhaal van Trigië op papier, wat er in 1975 toe leidt dat Martin Lodewijk hem vraagt een strip voor Eppo te maken. Dit resulteert in de strip waar hij decennialang om geroemd wordt: Storm. Na diverse verhalen met verschillende scenaristen geeft Martin Lodewijk de strip Storm haar uiteindelijke vorm met de cyclus De Kronieken van Pandarve. Deze verhalen, waarin hoofdpersoon Storm zijn avonturen beleeft in de fantasische wereld van de planeet Pandarve, geven Lawrence veel mogelijkheden om zich uit te leven op het tekenwerk. Met het laatste deel in de Storm-reeks, De Armageddon Reiziger, hing Lawrence zijn tekenpen aan de wilgen om van zijn oude dag te genieten. Don Lawrence zal postuum worden geridderd. Lees hier het persbericht van uitgeverij Big Balloon.

  09-01-04
  Het heeft even geduurd, maar ook de StripSter Nieuwsredactie is weer helemaal terug van vakantie! Namens Koen, Paul en mijzelf wens ik alle StripSter-bezoekers het allerbeste voor 2004, en dat het maar weer een nieuwswaardig jaar moge worden! (JdR)

   --> Archief --> vorig kwartaal --> volgend kwartaal


  © 2004
  Johan de Rooij / StripSter
  25-03-2004