--> Archief  --> vorig kwartaal  --> volgend kwartaal

4e kwartaal 2003Verzorgd door Johan de Rooij, Koen van Rompaey en Paul Fles.
nieuws@stripster.nl

23-12-03
Persoonlijk vond ik Vrij Nederland nogal leeg geworden na het overlijden van Jaap Vegter. Daar komt in het nieuwe jaar verandering in. In het laatste dubbelnummer van 2003 staat een aankondigingspagina getiteld 'Zwarte Kerst, een introduktie' door Typex. Deze eindigt met de mededeling: "Vanaf volgende week in Vrij Nederland: het Vaderlands familiefeuilleton Wilstra." Ja, U leest het goed, na het eerbetoon aan maker Henk Sprenger op de Stripdagen in Alphen aan de Rijn, komt er een eigentijds vervolg op Kick Wilstra, met de nadruk op eigentijds! Ben zéér benieuwd! (PF)

23-12-03
Vandaag zou het nieuwe nummer van ZozoLala in de stripwinkel liggen, maar door diverse omstandigheden heeft dit helaas wat vertraging opgelopen. Zozolala 133 zal nu rond 14 januari verkrijgbaar zijn. Met ondermeer interviews met Michel Plessix (over zijn bewerking van De Wind in de Wilgen) en Barbara Stok (over Je Geld of Je Leven) belooft het in ieder geval weer een interessant nummer te worden.

19-12-03
Heb je aanstaande maandagavond niets te doen? Ga dan naar theatercafé Bitterzoet in Amsterdam, want daar draait vanaf 22.00 uur striptekenaars-collectief Lamelos de plaatjes! Met 4 mensen achter de draaitafel belooft het in ieder geval een divers muziekfeestje te worden. En jij wil toch ook kunnen zeggen dat je erbij was op de avond dat Lamelos de DJ's waren? Nou dan! Theatercafé Bitterzoet zit op de Spuistraat 2 in Amsterdam, op loopafstand van het station.

19-12-03
Mededeling van de directie:
Marcel Ruijters' Troglodieten zijn Het Hotel binnengedrongen. BertvanderMeij heeft er een zondvloed overheen laten gaan, maar dit was weinig succesvol. Ontdek het op www.het-hotel.nl.

19-12-03
Zeer goed nieuws voor fans van Cor Morelli zoals ikzelf: tekenaar Aloys Oosterwijk maakte onlangs bekend dat hij een nieuw verhaal gaat maken over de politie-inspecteur, getiteld Eva's Rib. Voor het nieuwe nummer van MYX, dat nu in de winkels ligt, heeft Oosterwijk een inleiding hierop getekend, waarin de acteur die Willem en Cor Morelli speelt uitlegt dat het om het derde deel in een trilogie gaat. De eerste twee delen verschenen in de serie Open Dossiers en waren tevens de titelverhalen van de laatste twee albums van Cor Morelli: Camera Natura en De Steen van Machacopan. Deze verhalen zullen deels hertekend worden voor MYX, waar de trilogie in gepubliceerd zal worden, en zullen bovendien worden voorafgegaan door een proloog, waarin Cor Morelli nog een jonge brigadier is. Houd MYX dus vooral in de gaten...

19-12-03
Stripinfo-blad StripNieuws gaat er steeds beter uitzien qua vorm en inhoud, zo blijkt uit het vijfde nummer dat deze week verschijnt. In dit nummer een erg leuk reisverslag in stripvorm waarin Studio Noodweer en Gerben Valkema vertellen over hun reisje naar Parijs. Daarnaast een interview met Rode Ridder-tekenaar Karel Biddeloo en diverse strips, recensies en andere artikelen.

18-12-03

Nieuw op het web: Cutie, een wekelijks comiczine voor meisjes. Elke maandag verschijnt een nummer, gevuld met strips van Floor de Goede, Alice Kok, RayMan en Tommy A.. Cutie is te vinden op www.comic.nl/cutie.

18-12-03
Hij was afgelopen weekend al te koop op de Stripgidsdagen in Turnhout, maar de Incognito-bundel is nu ook te bestellen. In de bundel zijn delen 3 t/m 15 uit de Incognito-reeks opgenomen, wat betekent dat het boekwerk maar liefst 13 verhalen bevat, getekend door een fraaie selectie Nederlandse en Vlaamse tekenaars: Erik Wielaert, Marq van Broekhoven, Lectrr, Floris Oudshoorn en anderen. Erik Wielaert voorzag de bundel bovendien van een mooie cover. De Incognito-bundel is voor € 25 te bestellen door een e-mail te sturen aan incognito@comic.com.

18-12-03
Vanaf vandaag ligt het eerste nummer van het tweede jaargang van MYX alweer in de winkel. Hoogtepunten in dit nummer zijn een stripdagboek van Lamelos, een interview met Durango-tekenaar Yves Swolfs en een lang verhaal van Nix' Kinky & Cosy. Kortom: erg prettig leesvoer om op een koude winteravond zittend bij de open haard van te genieten, met een mok warme chocolademelk bij de hand.

17-12-03
Opsporing verzocht: De Leuvense StripMaffia.

17-12-03
Ook StripSter-medewerker Koen van Rompaey blijkt lid van de Leuvense Stripmaffia; voor het Leuvense radiostation verzorgt hij wekelijks een programma over strips. Koen komt nu met het vriendelijke verzoek om in Humo's PopPoll bij vraag 28 (Beste Radiostation) 'Radio Scorpio 106 FM' in te vullen. An offer we can't refuse! (HS)

12-12-03
Eens in de twee jaar is het Belgische Turnhout 'the place to be', en dit weekend is het weer zover: de Stripgidsdagen vinden weer plaats. Op het grootste en oudste stripfestival van België wordt elke editie De Bronzen Adhemar uitgereikt, een prijs die deze keer naar Dick Matena gaat voor diens stripbewerking van Gerard Reve's De Avonden. Ook dit jaar zijn er diverse tentoonstellingen te bezichtigen in Turnhout, variërend in onderwerp van een eerbetoon aan Nero-tekenaar Marc Sleen tot cartoons over vrijheid en van Suske en Wiske tot Erotiek in de Strip. Vanzelfsprekend is er een beurs, waar nieuwe en oude stripboeken kunnen worden gekocht en waar ook een groot aantal tekenaars signeert. Naast de hele schare Belgische auteurs is Nederland dit jaar vertegenwoordigd met ondermeer Hein de Kort, Martin Lodewijk en Robert van der Kroft. Maar ook voor de small-press is ruimte vrijgemaakt: Incognito komt met Erik Wielaert en alle Vlaamse tekenaars uit de reeks, en ook Studio Noodweer en Senoeni Comic Productions zijn aanwezig. Natuurlijk is ook StripSter van de partij, met Henk Schouten, Aart Zeeman en mijzelf (Johan de Rooij). We hopen van harte je in Turnhout te mogen begroeten! De Stripgidsdagen vinden zaterdag 13 en zondag 14 december plaats van 10-17 uur in Cultureel Centrum De Warande in Turnhout. Meer info: www.stripgidsdagen.be.

12-12-03

van links naar rechts: Sam, Jeroen, Boris en Aleks
Wat krijg je als je Lamelos loslaat op het wereldwijde web? Antwoord: een bijzonder fraai vormgegeven en vooral erg komische website! Bezoek nu de Lamelos-website en rijd mee met het busje dat je langs de 'woningen' van alle Lamelos-leden leidt. En vergeet na je busrit vooral niet een berichtje achter te laten in de gastenhoed!

11-12-03
Studio Noodweer bestaat alweer tweeënhalf jaar. Een mooi moment voor een overzichtstentoonstelling, zo vond ook Nijmeegse stripwinkel De Noorman. Tot zaterdag 10 januari exposeren studioleden Rob Derks, Jan Dirk Barreveld, René Leisink en Michiel van de Vijver dan ook hun werk van de afgelopen jaren in de winkel. Daarnaast geeft de expositie door middel van scenario's en schetsen weer hoe een strip tot stand komt. Op zaterdag 20 december zal er een signeersessie met de tekenaars plaatsvinden van 14.00 tot 17.00 uur. De Noorman is gevestigd op de Van Welderenstraat 45 in Nijmegen.

11-12-03
Een andere expositie die morgen van start gaat, is Fokke & Sukke kunnen het niet alleen in het Persmuseum in Amsterdam. De expositie, waarmee het tienjarig jubileum van de gevederde vrienden wordt gevierd, bevat naast cartoons die inspelen op de actualiteit ook cartoons met een beschouwend karakter. Laatstgenoemde zijn voorzien van een bijzonder commentaar door experts op diverse vakgebieden zoals Ronald Giphart, Theo van Gogh, Henk Westbroek en Mart Smeets. Daarnaast wordt een beeld gegeven van Fokke & Sukke in de schilderkunst en ontbreken ook hun tv-optredens niet. De expositie zal tot 22 februari 2004 te zien zijn in het Persmuseum.

11-12-03
En jawel: Margreet de Heers gezinnetje heeft alweer genoeg beleefd voor een derde boekje in de serie Kinderleed Komix! Naast de gebruikelijke kinderleed-strips (die ditmaal onderwerpen als tafeldekken en overgaan aansnijden) ook het door hun zus opgetekende leed van de broers van Margreet de Heer. Bovendien in dit extra dikke nummer een kleurenbijlage van de hand van Ellen. Kinderleed Komix #3 kost 5 euro. Meer info op de website van Senoeni Comic Productions.

10-12-03
Utrechtse tekenaar en Inktpot-oprichter Albo Helm heeft in opdracht van de Rotterdamse reinigingsdienst Roteb een stripboekje gemaakt. Het 24 pagina's tellende boekje met de titel Trashball 4 wordt deze week gratis uitgedeeld op basisscholen om de jeugd wat milieu- en afvalbewuster te maken. Helm schreef het verhaal zelf en deed ook zelf de vormgeving. Het boekje is gemaakt in een oplage van 5000 exemplaren.

10-12-03
Er verschijnen deze week enkele gedenkwaardige albums bij Standaard Uitgeverij. Zo komt album 200 van De Rode Ridder uit, waarin Bahaal, Prins der Duisternis, zeven van Johans vijanden bijeenroept om hem uit te schakelen (een plot dat verdacht veel weg heeft van het recente Suske & Wiske-verhaal 'De Verdwenen Verteller'). Verder verschijnt het allerlaatste album in de serie Nero, deel 163: Zilveren Tranen. Tekenaar Marc Sleen besloot een jaar geleden, op zijn tachtigste verjaardag, om zijn tekenpen aan de wilgen te hangen. In Zilveren Tranen laat hij zijn held Nero afscheid nemen van het publiek.

10-12-03

Tot vermaak van de doorgewinterde science-fiction-fan presenteert cartoonbelg Lectrr een nieuwe website: The Dork Side. Hierop een handvol cartoons geïnspireerd door films en series als Star Trek, Star Wars en Lord of the Rings. Overigens zijn Lectrrs cartoons ook te vinden in twee boeken die deze maand verschijnen: "Eten met veggies" en "Veilig internetten, geen probleem".

09-12-03
Een dezer dagen ligt het nieuwe boekje van Sandra de Haan in de stripwinkel, nummer 2 in de serie TeeVee BlaBlaZee. Hierin "nieuwe strips over kunst & cultuur, televisie, barpraat, mannen, muziek, vrouwen, politiek, Rotterdam, illusies, quasi-oplossingen en ander gezever," aldus de auteur. Het boekje is te koop voor € 6,95.

07-12-03
Vandaag lijkt de grote dag te gaan worden: prinses Maxima is opgenomen in het Bronovo ziekenhuis in Den Haag en zal naar verwachting vandaag bevallen van een prins of prinsesje. Zodra de geboorte een feit is, zal ook de speciale StripSter thema-editie online worden gezet. Houd de cover en het onderdeel Strips dus in de gaten...

02-12-03
Mister O Uitgeverij Bries zorgt deze week voor het betere leesvoer voor in de schoen of onder de kerstboom, en brengt maar liefst 3 nieuwe titels uit: Boerke 2, Mister O en The Exlibris. Boerke 2 staat weer boordevol bijtende humor in een onschuldige tekenstijl, waarmee Pieter de Poortere eerder al een Stripschappenning won. Duizendpoot Lewis Trondheim vertelt met Mister O het tekstloze verhaal van een O-vormig mannetje dat vergeefse pogingen doet de overkant van een diep ravijn te bereiken. In The Exlibris ten slotte, een Engelstalig detective-verhaal van Ulf K., wordt de ene na de andere boekhandelaar vermoord, zonder aanwijsbare reden. Zie ik u al naar de stripwinkel rennen?

30-11-03
Gutsman-tekenaar Erik Kriek, die onlangs nog een dagboek maakte voor de MYX, is vanavond te zien in R.A.M., het cultuurprogramma van de VPRO. In de aflevering, die als thema 'Zelfbeeld & Identiteit' heeft, praat hij over zijn parodie op de superheld, die zeer duidelijke overeenkomsten blijkt te hebben met zijn schepper. R.A.M. is om 19.35 uur te zien op Nederland 3 en wordt op 6 december herhaald om 14.30 uur.

27-11-03
De nieuwe Zone 5300 staat niet alleen weer uitgebreid geïndexeerd onder Bladen, hij ligt natuurlijk ook gewoon in de winkel! In deze Zone onder anderen een verhaal van Maarten vanden Wiele en Stefan Nieuwenhuis over de diefstal van de Gunjana, 'de grootste diamant uit de wijde omtrek van Jamshedpur'. Daarnaast Franse import in de vorm van 'De Zeemeermin die niet kon zwemmen' van de Parijse tekenares Aurelia Aurita.

25-11-03
Nieuws over StripSter-tekenaar Bah: in de Nieuwe Revu van afgelopen week was hij op pagina 11 te vinden met een cartoon, naar aanleiding van de discussie over satire en koningshuis. Bah-fans kunnen bovendien vanaf morgen terecht in de bibliotheek van Alkmaar Noord. Daar hangen tot begin januari op de eerste verdieping 13 cartoons van zijn hand.

23-11-03
Het nieuwe nummer van MYX ligt vanaf deze week weer in de winkel. In het december-nummer aandacht voor het nieuwe album van Blake en Mortimer en, in een artikel geschreven door Dirkjan-tekenaar Mark Retera, voor cartoonist Gary Larson. Naast de vertrouwde strips valt in MYX 6 Koning Snotneus te lezen, een erg grappige strip van Fabrice Parme en Lewis Trondheim. De dagboekstrip is deze keer van de hand van Erik Kriek.

23-11-03
Margreet de Heer liet zich voor haar nieuwste strip inspireren door tv-programma 'Make Me Beautiful'. Geheel volgens het principe 'sex sells' heet haar parodie echter 'Make My Pussy Beautiful'. Nieuwsgierig geworden? Klik dan hier om Margreets strip te lezen.

22-11-03
In opdracht van de Sociale Dienst Amsterdam hebben tekenaar Aloys Oosterwijk en scenariste Patty Klein een stripboek ontwikkeld dat de nieuwe wetgeving op het gebied van werk en inkomen moet verduidelijken. Het 24 pagina's tellende boek, getiteld 'Werk en Bijstand in Amsterdam', bevat 10 korte verhalen waarin verschillende situaties worden geschetst waarin uitkeringsgerechtigden vanaf 1 januari met de nieuwe wet te maken kunnen krijgen. Verantwoordelijk voor het idee aan de zijde van de Sociale Dienst was overigens Tamar Frankfurther, de dochter van P. Hans Frankfurther, mede-oprichter van het Stripschap. Op advies van Het Stripschap koos de Sociale Dienst voor Aloys Oosterwijk als tekenaar.

22-11-03
Tot enkele jaren terug was De Zwarte Handel een van de grootste stripstudio's in Amsterdam. Een kleine greep uit de tekenaars die er werkten: Maaike Hartjes, Margreet de Heer, Floris Oudshoorn, Alex Turk en Floor de Goede. De Zwarte Handel is inmiddels officieel opgeheven, maar enkele oud-studioleden zijn nu een virtuele studio begonnen op www.stripstudio.nl. Op de website is werk te vinden van Floris Oudshoorn en Peter Koch, maar binnenkort zal ook Ben Westervoorde zijn intrede nemen in de studio.

19-11-03
Vorige week ging hij er op de begrafenis van Paul Flekx al vandoor met de eierkoeken, maar vanaf vandaag heeft hij dan definitief diens plek in de Metro ingenomen: Russische zwerver Iwan. Iwan zal elke woensdag in de Metro te vinden zijn, maar de stroken worden ook op de website van tekenaar Robby gezet.

17-11-03
De Incognito-reeks stopt, zo heeft uitgever Robin Schouten bekend gemaakt. Reden hiervoor zijn vooral de kosten van de reeks. Bovendien is scenarioschrijven Robin zo goed bevallen (hij schreef het laatste Incognito-deeltje De Zwarte IJscoman), dat hij zich daar meer mee bezig wil houden. Delen 3 t/m 15 van de reeks zullen nog wel gebundeld worden, voorzien van een cover door Erik Wielaert. StripSters redactieleden Charles Guthrie en Danny Koningstein werkten spijtig genoeg net aan een tweede verhaal voor de Incognito-reeks. Zij zullen hun verhaal afmaken, maar hoe en waar het gepubliceerd zal worden is nog onduidelijk.

14-11-03
De stad Brussel wil vanaf 2004 jaarlijks een 14-daagse van het stripverhaal organiseren. Het evenement, dat van 1 tot en met 15 april zal lopen, heeft een nog onbekend programma. Wel staat al vast dat de 14-daagse een beschermheer of - vrouw krijgt, een vooraanstaand persoon. Bovendien zal het evenement geopend worden met een groot 'bal populaire'. (KvR)

14-11-03
© Jef Nys De albumverkoop van de Vlaamse strip Jommeke heeft deze week het immense aantal van 50 miljoen exemplaren overschreden. De teller loopt overigens gestaag door: afgelopen dinsdag werd op de Antwerpse boekenbeurs de 223e titel in de reeks gepresenteerd, De Komkommerprinses. Auteur Jef Nys is inmiddels 76 jaar oud. (KvR)

13-11-03
Na vorige week in een paginagroot interview in geuren en kleuren verteld te hebben over bejaardenconcentratiekampen en het inzien van de humor achter een begrafenis, is Lectrr nu wekelijks terug te vinden met een cartoon in Gents stadsmagazine Zone 09. Zijn collega NIX tekende al voor de Brusselse versie van het gratis blad, Zone 02.

12-11-03
Gratis treinkrant Sp!ts plaatste afgelopen maandag een interview met striptekenaar Ruben Libgott, bekend van de strips Geert & Beert (in de univeriteitskrant van de TU Eindhoven) en Erro (in daklozenkrant Straatnieuws). Het interview is hier terug te lezen in gescande vorm en hier in de digitale versie van Sp!ts.

11-11-03
Ook Utrechts beeldblad De Inktpot, dat we hier een week geleden aankondigden, mag niet klagen als het om media-aandacht gaat. Er is een interview te lezen in het Ublad, afgelopen zaterdag besteedde het Utrechts Nieuwsblad er een halve pagina aan en vanavond was er aandacht voor De Inktpot op Radio M en TV Utrecht. Alsof dat nog niet genoeg is, publiceert De Volkskrant op zaterdag 22 november een dubbelinterview met initiatiefnemers Niels Bongers en Albo Helm. De Inktpot, met onder meer bijdragen van Peter Pontiac en Jean-Marc van Tol ligt vanaf vandaag in de plaatselijke boek- en stripwinkel.

10-11-03

Erik Wielaert breekt door! Afgelopen dinsdag in de Volkskrant (Kunst) een recensie van de Spookhuizen van Cameron Jamie. Met ter illustratie deze tekening van Erik. Erik heeft voor de expositie een 13-tal tekeningen gemaakt. Deze loopt tot 30 november in de Vleeshal te Middelburg. De Telegraaf publiceerde zaterdag ook een lovende recensie van De Zwarte IJscoman. (HS)

10-11-03
Schreven we onlangs nog dat de doorstart die het jeugdtijdschrift Zapp&Zo eind deze maand maakt gelukkig geen gevolgen heeft voor de strips in het blad, nu blijkt helaas het tegendeel waar. Koert Stavenuiter lichtte ons in dat zijn strip 'De Mummies' niet in de maandelijkse variant van Zapp&Zo te vinden zal zijn. Hetzelfde geldt voor 'Stef en de Stad' van Jan Dirk Barreveld. Stavenuiter en Barreveld konden het met Uitgeverij Sanoma niet eens worden over de betaling voor hun strips.

10-11-03
Op de Str!pdagen in het Archeon presenteerde mrcvndrhlst de nieuwste Spekkie Big: Het Jaar van de Big. Met de meest lachen strips uit Folia en Zone 5300. Het boekje haalt echter de 2003 opgegeven plaatjes niet. Op de vraag of de verzamelbundel, die dit voorjaar in Zone 5300 werd aangekondigd, nog verschijnt, bleef Marc het antwoord schuldig. Biggen-fans zullen het vooralsnog met dit werkje moeten doen (verspreiding door Het Raadsel). (HS)

05-11-03
Paul Flekx is niet meer. Vandaag komt hij in Metro op uiterst ongelukkige wijze om het leven. Hij zal ook niet meer herrijzen uit de dood zoals menig van zijn collega-stripfiguren dat deed, zo vertelde geestelijk vader Robby ons met een brok in de keel. Volgende week woensdag vindt de begrafenis plaats, op Pauls vaste plekje in Metro. Steunbetuigingen kunnen geuit worden op Robby's website, die de komende weken in diepe rouw gedompeld zal zijn.

04-11-03
Een nieuw tijdschrift dient zich aan: het Utrechts beeldblad De Inktpot. In dit 36 pagina's tellende blad geven onder anderen Jean-Marc van Tol, Peter Pontiac, Albo Helm en Jos Collignon hun visies op Utrecht. Volgende week verschijnt een interview met de initatiefnemers in het Ublad, het blad van de Universiteit Utrecht. De Inktpot is binnen enkele dagen te koop voor € 3,50 in diverse winkels in Utrecht. En nergens anders.

03-11-03
Tekenaar Kurt Valkeneers, beter bekend als Klier, staat vanaf vandaag dagelijks met een cartoon in Vlaams dagblad Het Belang van Limburg. Wij vragen ons af: kreeg hij deze opdracht voor of nadat zijn StripSter-cover zoveel stof deed opwaaien?

03-11-03
Twee Poolse tekenaars, Krzysztof Gawronkiewicz en Grzegorz Janusz, hebben de Europese stripwedstrijd gewonnen die dit jaar voor het eerst werd georganiseerd door uitgeverij Glénat en de Frans-Duitse televisiezender Arte. Het voorgeschreven thema van de wedstrijd was 'een avontuur van een personage in een Europese stad'. Uit 600 inzendingen uit 21 landen werd de inzending van de twee Polen gekozen; zij ontvangen 5000 euro om hun stripverhaal af te maken. Het verhaal verschijnt eind 2004 in albumvorm.

03-11-03
Strip2000 heeft een nieuwe aanpak voor haar stripbeurzen gepresenteerd. Het aantal beurzen wordt teruggebracht naar drie grote beurzen in Rijswijk, Arnhem en Den Bosch, die allen de naam CartoonWorld dragen. Op de beurzen zal bovendien niet alleen aandacht zijn voor strips, maar ook voor animatie en cabaret. Strip2000 hoopt op deze manier een publiek naar de beurzen te lokken dat niet alleen uit stripliefhebbers bestaat. Daarnaast biedt Strip2000 nu de mogelijkheid om lid te worden van de organisatie, waar diverse kortingen tegenover staan.

03-11-03
Bij Uitgeverij Oogachtend verscheen onlangs alweer het vierde deeltje van Ilah's Cordelia: Cordelia Oraal. Ook deze keer weer ruimschoots aandacht voor het hele scala aan gevoelens dat Cordelia ventileert, van woede tot twijfel en van vreugde tot frustratie. Te koop in de stripwinkel voor een euro of 9.

03-11-03
Uitgeverij Sanoma is niet tevreden met de verkoop van hun jongerentijdschrift Zapp&Zo. Na nummer 15 maakt het blad dan ook een doorstart als maandblad op A4-formaat. Aan de strips in Zapp&Zo ligt het in ieder geval niet: die blijven gewoon van de hand van Michiel van de Vijver, Jan Dirk Barreveld, René Leisink en Jean-Paul Arends. (PF)

03-11-03
Nog niet meegekregen wie er met de prijzen naar huis gingen op de Stripdagen enkele weken geleden? Klik dan hier voor een uitgebreid fotoverslag.

03-11-03
We hebben enkele weken te kampen gehad met de nodige opstartproblemen, maar het StripSter Nieuws is nu dan echt daadwerkelijk terug! Excuses aan degenen die de afgelopen weken tevergeefs de Nieuws-pagina bezochten of nieuwtjes stuurden, maar alle nieuwtjes zijn nu dus weer meer dan welkom op nieuws@stripster.nl. (JdR)

16-10-03
Een stukje promotie op voorwaarde dat ie bij mijn vriendin uit de buurt blijft (ze heeft nog steeds last van nachtmerries): Mars heeft zijn website laten vernieuwen. Zijn portfolio is nu nog beter gevuld met o.a strips, illustraties, karikaturen, kroegtekeningen, storyboards en foto's met humoristische bijschriften. Nou nog een onderdeeltje bedenken waar je écht goed in bent, Mars...

16-10-03
Het nieuwe nummer van StripNieuws ligt weer in de winkel! In nummer interviews met Dick Matena en Jesse van Muijlwijck. Bovendien aandacht voor het nieuwste album van Samber, het binnenkort te verschijnen Strip-Boek en de Franse animatiefilm Les Triplettes de Belleville.

15-10-03
In tegenstelling tot eerdere berichten zal vice-premier en minister van Financiën Gerrit Zalm de Stripdagen niet bezoeken, zo meldde Stripschap-bestuurslid Peter van der Linden ons. Hoewel Zalms ministerie twee dagen geleden nog zijn aanwezigheid toezegde, moest die toezegging vandaag worden ingetrokken. Gerrit Zalm zou de Stripdagen bezoeken, omdat hij een groot fan is van de strip Storm.

15-10-03
Het Stripschap heeft de namen van de winnaars van de P. Hans Frankfurther-prijs en de Bulletje & Boonestaak-schaal bekend gemaakt, evenals de nominaties voor de albumprijzen. De P. Hans Frankfurther-prijs gaat dit jaar naar Gerard Roord, uitgever van de bekende Illustrated Classics-reeks. Drie striptekenaars op leeftijd ontvangen de Bulletje & Boonestaak-schaal: Wim Meuldijk, Gerrit Stapel en Henk Sprenger. Meer informatie over deze prijswinnaars is hier te vinden, evenals een overzicht van de 18 genomineerde albums.

10-10-03
Je wilt dit jaar naar de Stripdagen in het Archeon, maar je vindt het veel te duur? Klik dan hier om een bon te printen waarmee je korting krijgt op de toegangsprijs!

09-10-03
Argus, het bebrilde en bestoppelbaarde stripfiguurtje van René Leisink, heeft sinds enkele weken een eigen website: www.argus-online.nl. Op de website verschijnt dagelijks een actuele cartoon waarin Argus zijn licht op het wereldnieuws laat schijnen. De ene keer humoristisch, de andere keer cynischer, maar elke keer de moeite waard om te lezen. (JdR)

09-10-03
Het StripSter Nieuws is weer helemaal terug! Afgelopen week droeg André Wijntjes het stokje over aan mij (Johan de Rooij), na een halfjaar lang het Nieuws te hebben verzorgd. In dat halfjaar stond ik hem bij als tekstredacteur en leverde af en toe een nieuwtje aan. Maar ik zie ook mijn nieuwe taak vol enthousiasme tegemoet, en hoop van harte dat de StripSter-bezoekers die André naar de Nieuws-pagina wist te lokken ons Nieuws met veel plezier zullen blijven volgen! (JdR)

01-10-03
Het Parool heeft afscheid genomen van Cowboy Henk van Kamagurka & Herr Seele. Vanaf 1 oktober schittert ook in deze krant DirkJan van Mark Retera. Nadat een aantal regionale kranten een grap van 'JackAss', Meneer van Druten beslist niet konden waarderen en DirkJan per omgaande uit de krant zette, is dit wel weer een aardige opsteker voor Marc. Het Parool is dan per slot van rekening de eerste landelijk krant met DirkJan. (DirkJan rules!) (PF)

01-10-03
De nieuwste Robbedoes verzamelalbum nr. 252 is uit. Daar zou je een mooie prijsvraag over kunnen maken: Hoeveel albums staan er op cover?

01-10-03
In het nieuwe Zozolala nr. 132 : Het afscheid van Merlijn: analyse van Bourgeons meesterwerk De gezellen van de schemering, Poetsen bakken in de boomgaard: interview met Erik de Graaf, Op zoek naar de grens van het leesbare: interview met De Crécy, Blacksad-tekenaar Guarnido wil films maken van papier en in Acacialaan: een kennismaking met Sandra de Haan. Vanaf 16 oktober in de winkels.

 --> Archief  --> vorig kwartaal  --> volgend kwartaal


© 2003
Johan de Rooij / StripSter
23-12-2003