--> Archief  --> vorig kwartaal  --> volgend kwartaal

3e kwartaal 2003Verzorgd door André Wijntjes, Johan de Rooij en Paul Fles.
nieuws@stripster.nl

27-09-03
Stripinstituut Lambiek verdwijnt.
Lees hier verder.

26-09-03
Het is mooi geweest. André Wijntjes verlaat Stripster. Lees hier verder.

26-09-03
De datum van de 2e Menner Stripdag te Rotterdam is op Zaterdag 6 maart 2003.
adres:Wijkcentrum 't Klooster, Afrikaanderplein 7, Rotterdam Zuid. Lees hier meer.

25-09-03
Hier het persbericht betreffende het Mudhoen Zuipfestijn deel 2 voor komende zaterdag: Mijlpaal stripblad Mudhoen wordt gevierd met Zuipfestijn.

25-09-03
Bij Senoeni Comics Productions verschijnt het debuut van de 17-jarige Agnes van Belle. Zij maakt, onder de titel 'Het Zal Wel', strips met sarcastische, soms morbide observaties over het lege bestaan van een alleenstaande moeder, haar twee verknipte kinderen en zes hoogbegaafde katten. 28 blz, kleur, prijs 6.50. Meer informatie kunt u hier vinden.

25-09-03
Voor de liefhebbers van de strip 'XIII', verschijnt er eind oktober een computerspel naar de strip van Jean van Hamme en William Vance. De stem van XIII is ingesproken door David Duchovny, die natuurlijk al ervaring had met ingewikkelde verhaallijnen door zijn rol als Mulder in tv-serie 'The X-Files'. De andere stemmen zijn o.a. van zangeres Eve als Majoor Jones en Adam West (bekend als Batman in de tv-serie uit de jaren '60) als Generaal Carrington.

25-09-03
Eind oktober bestaat Blueberry, de stripheld van Jean Giraud, 40 jaar. Zijn verjaardagscadeau komt echter pas in februari 2004, als de verfilming van Blueberry in première gaat. Deze verfilming is gebaseerd op het tweeluik 'De Mijn van Prosit' en 'Het Spook van de Goudmijn'. (KvR)

25-09-03
De verfilming van een andere Franse strip, Michel Vaillant, gaat al op 19 november in première. De film kostte een slordige 25 miljoen euro, die met name werd uitgegeven aan overdadige special effects. Regisseur van de film is Luc Besson, die eerder met Léon en The Fifth Element veel succes oogstte. (KvR)

24-09-03
Vanaf nummer 40 tekent Michiel van de Pol een autobiografische strip voor damesblad Flair. In elk nummer zal een halve pagina in zwart-wit verschijnen van 'Medicijnman', maar dan onder de titel 'Michiel'. "Voor de rest is het gewoon mijn strip, ik die vertel over mijn dagelijkse dingen en hersenspinseltjes. En soms over klonterende mascara," aldus Van de Pol. (JdR)

24-09-03
Kort nieuws:
+++ Toeval bestaat niet: net voor de Stripdagen in Alphen aan de Rijn (komt allen daarheen) komen er maar liefst 8 albums uit bij Uitgeverij Silvester.
+++ MYX gaat een andere koers varen: minder tekst en meer strips in een nummer. Daarnaast zullen er ook meer korte verhalen worden gepubliceerd.
+++ Het album van 'De Eerlijkheid' wordt nog een jaar uitgesteld. Patrice van der Linden en Jean-Paul Arends maakten het album samen met een 40 tal tekenaars o.a. Robert vd Kroft, Maaike Hartjes, Paul Geerts, Gerrit de Jager, Barbara Stok, Martin Lodewijk en Marnix Rueb. (AW)

23-09-03
Het ruwe ontwerp voor het Hergé-museum in het Belgische Louvain la Neuve is gereed. Aan de wieg hiervan stond niemand minder dan de Nederlandse striptekenaar Joost Swarte. Samen met Thierry Groensteen (ooit directeur van het Centrum voor het Stripverhaal in het Franse Angoulême) en Phillipe Godin (Hergé-kenner) heeft Swarte sinds vorig jaar gewerkt aan het ontwerp, dat nu verder uitgewerkt zal worden door de Franse architect Christian de Portzamparc. Deze is onder meer bekend van het Cité de la Musique in Parijs. Hoe het museum er uit zal zien, wordt angstvallig geheim gehouden, maar zeker is dat het een oppervlakte van 4000 vierkante meter zal beslaan. Met de bouw van het Hergé-museum wordt in 2007 begonnen. (KvR)

22-09-03
Op de Stripdagen (18 & 19 oktober in het Archeon) zal het een ware prijzenregen worden. Naast de vertrouwde prijzen, de Stripschapprijs, de Stripschap-penningen voor de beste albums en de P. Hans Frankfurther Prijs, is er nu ook de Bulletje en Boonestaak-prijs. Deze oeuvreprijs zal dit jaar voor het eerst door Het Stripschap worden uitgereikt en is bedoeld als eerbetoon aan de vele stripmakers die nog niet eerder in aanmerking zijn gekomen voor een van de andere prijzen maar dat nadrukkelijk wel hebben verdiend.

18-09-03
Donderdag 25 september om 23.15 is het dan zover: Fokke & Sukke op TV bij de BNN, samen met Ronald Giphart, Bastiaan Geleijnse en Jean Marc van Tol. Bijna alle gidsen geven er aandacht aan, maar het grootste interview staat in de NCRV-gids, die meteen breed uitpakt met Fokke & Sukke op de Cover. (PF)

18-09-03
Enige jaren geleden had je de Fokke & Sukke Wedstrijd: je kon teksten maken bij een opgegeven plaatje. Het winnende voorstel werd op zaterdag gepubliceerd. Het werd een groot succes. Te groot: Reid, Geleijnse & Van Tol ontbrak het aan tijd om alle inzendingen persoonlijk te beoordelen en na verloop van tijd werd besloten de wedstrijd stop te zetten. Inmiddels is de wedstrijd weer helemaal terug! Via de site van BNN kun jij proberen de leukste grap van de maand te verzinnen.

12-09-03
Cartoon Network gaat in november in Amerika beginnen met het uitzenden van de Clone Wars animatiefilmpjes. Of dat ook in Nederland gaat gebeuren, is nog onbekend. Lees hier meer.

15-09-03
Het is weer zover! Zaterdag 20 en zondag 21 september is de Rijnhal in Arnhem ‘the place to be’ voor alle stripliefhebbers! Dan vindt namelijk voor de derde keer het reuze gezellige CartoonWorld plaats. En zoals u inmiddels gewend bent, is er weer heel wat te beleven! Lees hier verder.

12-09-03
Cartoon Network gaat in november in Amerika beginnen met het uitzenden van de Clone Wars animatiefilmpjes. Of dat ook in Nederland gaat gebeuren, is nog onbekend. Lees hier meer.

11-09-03
U had nog een paar zomerprijzen te goed van ons. Eind juli zijn namelijk de Eisner Awards weer uitgereikt op het San Diego-festival, de Amerikaanse tegenhanger van Angoulême. Onder de winnaars zaten Mike Mignola van Hellboy, Brian Bendis van Ultimate Spiderman, en League of Extraordinary Gentlemen. Maar wat misschien nog het interessantste is voor ons Europeanen, is dat Hergé opgenomen wordt in de Hall of Fame van het San Diego-festival. Die eer viel hem te beurt samen met Bernie Krigstein. (KvR)

11-09-03
De stad Brussel krijgt er een stripmuurschildering bij. Op het Ninoofseplein komt er een schildering van Caroline Baldwin, van André Taymans. Vrijdagvoormiddag wordt de schildering plechtig onthuld. Voor de stripmuurschildering hebben uitgeverij Casterman, boekhandel Brüsel, het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal en de stad samengewerkt. (KvR)

06-09-03
Eindelijk is het dan zover, de Zaterdageditie van de gratis treinkrant Metro. Op zaterdag 6 september was de eerste editie. Scribbly van Jean-Paul Arends mag ook in deze editie zijn avonturen beleven. Er is weer een nieuwe Wisselstripheld: Ted van 'oudgediende' René Leisink, die zijn eerdere wisselstrip Paul Flex overdeed aan Robby van der Meulen, maar nu weer helemaal terug is. (PF)

05-09-03
Reeds verschenen bij uitgeverij Kippenvel : Ratjetoe nr.3.
Hoe komt een Kuifje index tot stand, nieuws over Agent 327 en Fokke en Sukke.

05-09-03
In 1993 presenteerde De Fameuze Fanclub in samenwerking met René Kessels de eerste Suske & Wiske Overzichtscatalogus waarin gepoogd werd een volledig overzicht te geven met alle bijzonderheden van alle Suske & Wiske uitgaven.
10 jaar later brengt René Kessels een tweede, aangevulde, editie van het overzichtswerk uit. Deze nieuwe uitgave wordt niet in druk uitgebracht maar, in samenwerking met de fanclub, online beschikbaar gesteld.
De catalogus is, in de vorm van een pdf-bestand, te raadplegen op deze site en ook op die van De Fameuze Fanclub van suske en wiske site.

05-09-03
Vanaf vandaag staat er elke vrijdag de Medicijnman in het Algemeen Dagblad.

04-09-03
Luc Cromheecke aan het woord:
De 'Lunatoys', een lang vergeten Tom Carbon verhaal (uit 1988), is eindelijkuit in album. Het is Uitgeverij Beedee, uit Haarlem, die op het lumineuze idee kwam.
De fans van Goldfish en Finkelstein kunnen zich verkneukelen, want een 2e ongepubliceerd verhaal genaamd 'Tannenbaum' (vanwaar toch al die Duitse namen?), een vervolg op 'Lunatoys', staat eveneens op het programma van dezelfde uitgever. De verschijningsdatum van Tannenbaum is echter nog onbekend.
Voor de hardcorefans die denken het Lunatoys verhaal nog te kennen vanuit het weekblad Robbedoes heb ik een kwisje gemaakt. Er valt niks mee te winnen, just for fun! Test uw geheugen hier.
Iets later, meer bepaald op 1 oktober komt Roboboy, de Supersnotneus '2' uit bij uitgeverij Dupuis. Opnieuw een bundeling knotsgekke grappen die eerder in Taptoe, in de Jommekeskrant en Suske en Wiske weekblad verschenen.
Ten slotte wil Luc nog kwijt dat je binnenkort de terugkeer van TACOZIP in Robbedoes kunt verwachten! (Cromheecke en Fritzgerald)

04-09-03
NuKomix kijkt tevreden terug op Lowlands. Behalve dat ons Komixlab daar erg veel aanloop had, zijn de tekenaars en hun assistenten erin geslaagd de geplande Lowlands Comic 2003 het licht te doen zien.
Zie voor een foto-impressie hier. De strip van Margreet de Heer is bij Senoeni te zien.
Het stripboekje van totaal 56 pagina's is bijna uitverkocht! Degenen die nog zo'n absoluut uniek exemplaar willen bemachtigen, kunnen een bestelling plaatsen bij uitgeverij parterre.

04-09-03
Eind Oktober verschijnt het album Bakamé van Jeroen Janssen en Pieter van Oudheusden en wordt uitgeven door Oogachtend.
Zie voor informatie op Bakamé.

02-09-03
Treinreizigers kunnen vanaf begin volgend jaar in elke intercity-trein van hun rust genieten. De Nederlandse Spoorwegen gaan in alle intercity's stiltezones inrichten. Daar mogen geen luidruchtige gesprekken gevoerd worden, heeft de NS vandaag laten weten. In enkele treinen waren als proef al stiltezones aanwezig. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de reizigers hier positief tegenover staat. Volgens de NS hebben passagiers behoefte aan de rustige treinenstellen. Meer dan de helft van hen stoort zich aan harde (telefoon)gesprekken. De stiltezones bevinden zich in zowel de eerste als de tweede klas. Ze zijn herkenbaar aan stickers aan de binnen- en buitenkant van de trein. Cartoons van Fokke en Sukke, Gummbah en Sigmund zullen de rustige treinstellen de eerste maanden opluisteren.

20-08-03
1e StripSter Expo succesvol - wordt vervolgd? Lees hier meer.

20-08-03
De Stripschapprijs 2003 gaat dit jaar naar de makers van de populaire strip Fokke & Sukke: John Reid, Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol.
De reactie van Jean-Marc: "Zo'n oeuvreprijs voelt toch een beetje raar 'op het hoogtepunt van je populariteit' (volgens persbericht), terwijl je zelf het gevoel hebt dat het allemaal nog moet beginnen. Maar we voelen ons wel erg vereerd met die prijs."
Lees hier meer.

20-08-03
In september komen André Wijntjes, bekend van de StripSter Nieuws-redactie en vele stripindexen, en Johan Leever (de broer van Gerard) met het langverwachte eerste deel van de Kuifje Index.
André besloot de index in drie delen op te splitsen vanwege de grote hoeveelheid strips die in het weekblad Kuifje verschenen; het blad heeft van 1946 tot 1993 bestaan. Het eerste deel van de index beslaat de periode 1946-1965, een periode waarin grote namen als Hergé, Jacobs, Uderzo, Macherot en De Moor strips voor Kuifje tekenden. Deel 1 van de Kuifje Index is te bestellen bij André's uitgeverij Kippenvel voor 12,50 euro, over te maken op gironummer 8312959 t.n.v. A. Wijntjes, Reigerstraat 6, 3161 TN Rhoon. Voor dit bedrag krijg je het boekje toegestuurd.

19-08-03
Albo Helm: "Ik wil jullie graag mededelen dat educatieve uitgeverij Kwintessens per 1 september 2 boeken uitbrengt waarin strips van mij zijn opgenomen. Het betreft 'Dossier Milieu' en 'Dossier Mode' voor kinderen van 10-12 jaar. Ik heb voor de strips, beiden 3 pagina's fullcolour, zelf de scenario's geschreven. In Milieu gaat het over de besluitvorming rond de (momenteel zeer actuele) Polderbaan op Schiphol, m.n. het verleggen van geluidsnormen door de politiek. In Mode staat de beknopte biografie van ontwerpster en fenomeen Gabrielle 'Coco' Chanel."

19-08-03
Net als vorig jaar creëert Lectrr voor F.A.C.T.S., het grootste Anime, Sci-fi en fantasyevenement van de Benelux, een reeks cartoons omtrend Star Trek, Star Wars, Horror en Fantasy. Deze reeks zijn, eenmalig als reproductie en ingekaderd (maar vooral erg gesigneerd en limited edition) te verkrijgen op de beurs. Verder is er ook nog een tentoonstelling van de cartoons van vorig jaar, onder dewelke een aantal instant klassiekers (en helaas allemaal daar ter plaatse vorig jaar uitverkocht).
Naast Lectrr zijn er nog de volgende Guests: Robert Englund, de acteur die Freddy Krueger speelt, Dave Prowse, de acteur die Darth Vader speelde in de originele star wars films, en vele (nog te bevestigen) anderen. FACTS gaat door in ICC Gent, op 11-12 oktober 2003.
Meer nieuws, informatie en de cartoons van vorige editie kan je vinden op: Facts-convention.

19-08-03
Robin Schouten: "Op 20 en 21 september wordt in Brussel (Sint-Gilles) een (tweetalig) Stripfestival gehouden, toevallig in hetzelfde weekeinde in Arnhem. Voor meer info op de site van comicsfestivalbelgium. We zijn uitgenodigd om daar naar toe te gaan met Incognito. Tekenaars als Maarten Vande Wiele, Albo Helm, Floris Oudshoorn en Erik Wielaert hebben toegezegd om bij de Incognito stand te komen signeren. We gaan dus niet dit jaar naar Arnhem.

18-08-03
Tom Bouden, tekenaar van strips over en voor homo's als 'Flikkerzicht', heeft een toneelstuk van de bekende Ierse schrijver en dichter Oscar Wilde in stripvorm gegoten. Het gaat om 'The Importance of Being Earnest', dat vertaald werd door Gerrit Komrij tot 'Het Belang van Ernst'. Oscar Wildes laatste toneelstuk vertelt het verhaal van twee vrienden die beide een alter ego verzinnen om zo hun verborgen, losbandige kanten te ontplooien. Het stripboek, uitgegeven bij uitgeverij Atlas, zou vanaf februari 2004 in de winkels moeten liggen. (JdR)

16-08-03
In meisjesweekblad Tina verschijnen steeds meer interessante strips van Nederlandse auteurs. Zo heeft Gerard Leever een verhaal geschreven voor Paul Teng, dat in nummer 33 verscheen. Gerard Leever heeft bovendien nog meer in zijn schrijverspen zitten voor de Tina: er zijn plannen voor een verhaal waarbij Aloys Oosterwijk de tekeningen zou maken.

16-08-03
Silvester blijft goed haar best doen de grootste naam in Stripland te worden, zo blijkt ook weer bij een blik op de albums die de uitgeverij binnenkort uitbrengt:
- Liberty Meadows 1 (de alom geprezen Amerikaanse krantenstrip van Frank Cho, bekend uit de MYX)
- Dik van Dieren 1 (de eerder in Suske en Wiske weekblad verschenen strip van Gerard Leever)
- Nicolas Eymerich, Inquisiteur 1 (de Franse science-fiction strip, die momenteel in de MYX verschijnt)
- Rosco de Roode (de piratenstrip van Jean-Louis Marco, ook uit de MYX)
- Kaput en Zosky 1 (buitenaardse wezens-strip van Lewis Trondheim, eerder in SjoSji te lezen)
- De Fret 1 (van relatief onbekenden Wesselink en Schotanus)
- Prinses Aster deel 2 (van Disney-tekenaar Wilma van den Bosch).

14-08-03
Een bijzonder dikke Stripschrift gleed vandaag door de brievenbus: maar liefst 68 pagina's dik. Het betreft een speciaal nummer met het thema 'Klassieke helden'. Het nummer heeft bovendien een erg mooie cover van Kees de Boer.

13-08-03
Van 29 tot 31 augustus vindt Lowlands plaats, waar KomixLab van NuKomix aan het werk zal gaan.
Lees de uitgebreide informatie over Komixlab en Lowlands Comic 2003.

12-08-03
De opnames voor de eerste grote Suske & Wiske-film zijn deze week begonnen. Het betreft een verfilming van Suske & Wiske-album 121, De Duistere Diamant. Om het geheugen even op te frissen: 'De Duistere Diamant' vertelt het verhaal van een diamant die de mensen die zich de diamant onrechtmatig toeëigenen van alle levenslust berooft. Suske & Wiske trachtten het raadsel van de diamant te ontrafelen, en reizen daarvoor af naar de Middeleeuwen met de Teletijdmachine. In de Belgisch-Nederlandse productie zijn rollen weggelegd voor Thekla Reuten, Willeke van Ammelrooij, Rik Launspach en Urbanus. De film wordt in 2004 in de bioscoop verwacht. (JdR)

11-08-03
Op zaterdag 23 augustus a.s. vindt in Amsterdam het Stripfestival Oud-West plaats, georganiseerd door het gelijknamige stadsdeel. Lees hier verder.

08-08-03
Ik ben weer terug van weggeweest. Al die boze brieven / e-mail gelezen. Sorry maar ´n mens heeft wel eens vakantie nodig. (AW)

08-08-03
Arnhem StripStad Striptekenwedstrijd
Een trotse 17 inzendingen leverde de Striptekenwedstrijd op en winnaar in de katagorie tot 12 jaar werd uitgeroepen: de tienjarige Nikki Taat. In de kategorie vanaf 12 werd winnaar: Pim Steinman, die vorig jaar al het Nederlands Kampioenschap Striptekenen voor de jeugd won. Agnes van Belle (16) werd tweede in deze kategorie, ons wel bekend hier op StripSter! De Gelderlander spendeerde een hele pagina aan interviews met de winnaars en de vier beste Strips werden prominent afgedrukt in de editie van 1 augustus. Vanaf 8 augustus zijn alle stroken te bewoneren in het Historisch Museum. Dit is dan gekoppeld aan het 'Bal Du Rat Mort', een theater en striphappening in Het Sonsbeekpark te Arnhem.
Daar worden dan de prijzen uitgereikt aan de winnaars, een cadeaubon van 50 euro voor de beste in elke kategorie, beschikbaar gesteld door Stripwinkel 'De Noorman' uit Arnhem. (PF)

08-08-03
Aan het sterfbed van de Hanneke Peekelman-groep, de mailing list voor stripmakers die in 2001 door Jean-Marc van Tol werd opgericht, hebben twee mensen zich opgeworpen om de groep te reanimeren. Reinder Dijkhuis, al enige tijd moderator (toezichthouder) van de mailing list, zou vandaag de stekker eruit trekken, maar twee leden van de groep hielden Reinder tegen door duidelijk te maken dat zij het moderator-schap wel van hem over wilden nemen. Het betreft Mirjam Vissers, striptekenaar en illustrator en de mysterieuze Blonde Gerrit, die tot op heden zijn ware identiteit nog niet heeft onthuld. De Peekelman-groep houdt nu een poll waarin leden aan kunnen geven wat zij wensen: Mirjam Vissers als moderator, Blonde Gerrit als moderator of het einde van de Peekelman-groep. Volgens de tussenstand zou Mirjam Vissers het roer overnemen van Reinder Dijkhuis. Welk lot de Peekelman-groep beschoren is, wordt aanstaande donderdag duidelijk als de poll afloopt. (JdR)

08-08-03
Het Bal du Rat Mort belooft ook dit jaar weer een waar spektakel te worden. Het striptekenaarsfestival in het Arnhemse Sonsbeek Park biedt komend weekend het beste van de afgelopen jaren, met Hanco Kolk als de Wondertekenaar en Kees de Boer als talkshow-host, maar komt dit jaar ook met o.a. Roel Venderbosch' Mannen Zonder Plannen. Hoogtepunt van de 3e editie lijken Hanco Kolk en Typex te gaan vormen, die op de zaterdagavond samen een heus DJ-duo zullen vormen. Meer info over het Bal is te vinden in de Agenda. (JdR)

08-08-03
Zoals ieder jaar wordt ook dit jaar de strip op het Lowlands-festival vertegenwoordigd door een schare tekenaars uit de Nukomix-stal. Ditmaal zijn o.a. Floor de Goede, Margreet de Heer, Maaike Hartjes, Alex Turk, Michiel van de Pol, Albo Helm en Lectrr van de partij, en vormen zij samen het "KomixLab". De Lowlands-organisatoren maakten vandaag bekend dat de tekenaars dit jaar gedurende het festival samen een boekje vol zullen tekenen, de Lowlands Comic 2003. Hierin zullen de tekenaars verslag doen van wat ze zien, horen en meemaken op het festival. Het resultaat is op de laatste dag van het festival te koop 'voor een vriendenprijs'. Het Lowlands-festival vindt plaats in Biddinghuizen van 29 t/m 31 augustus. Kijk voor meer info in de Stripster Agenda of op lowlands (JdR)

03-08-03
Het door Peter Breedveld gestarte nieuwe forum is genaamd Stripnet Stripliefhebbers Forum.
"Het eerste forum waarop op een open en vrije manier over strips kan worden gediscuzeurd. Zo'n forum bestaat namelijk niet en heeft nooit bestaan.", aldus Peter. (HS)

31-07-03
Bij uitgeverij Sanoma staan aardige dingen op stapel voor week 38 (half september). Aan Donald Duck-uitgaven verschijnen "De grappigste avonturen van Donald Duck" deel 3 door Sander Gullien en de gebundelde jaargangen 1952 en 1954 van het vrolijke weekblad. Daarnaast verschijnt het eerste album van "Suus & Sas", de strip die Gerard Leever maakt voor Tina. (AW)

31-07-03
Zoals al te lezen was in Stripschrift 350, hebben Martin Lodewijk en Adri van Kooten samen een manga-strip gemaakt. Het album met de naam Quark is verschenen bij uitgeverij Prestige en is nu vekrijgbaar bij de betere stripwinkel voor € 5,25. Kopen! (AW)

25-07-03
Eind 1970 startte in Pep een verhaal van Geo Staad, alias drs. P.: Dan Teal en het maanvirus. Tekenaar was Johnn Bakker. Dan Teal ontmoet ene Giel, met wie hij door een naargeestig landschap loopt. Later ziet hij harp spelende mannetjes op wolken. Een parodie op "De goddelijke komedie" van de Middeleeuwse schrijver Dante: Dante ontmoette Vergilius, die hem de hel en de hemel toonde. Enige jaren terug begon Don Lawrence met een Stormtrilogie, waarin Storm eerst engelen ziet en daarna helse taferelen. In Storms eigen woorden:"(...)ik denk, dat we werkelijk in de hel zijn!...DE HEL VAN DANTE, volgens de illustraties van Gustave Doré!" Als er even later een soort gids opduikt, noemt Storm hem Vergilius. Het is waarschijnlijk toeval, maar niet lang na het verschijnen van deel drie uit de Stormcyclus komt de drs. met een vertaling van het boek, dat Vergilius zelf schreef: "Mijn Reis met Dante door de Hel". Illustraties dit keer niet van Johnn Bakker, maar van S.Botticelli. Vertaling, heer P? Of heeft ge het parodieren nog niet verleerd?!
Dit was een bijdrage van de werkgroep Middeleeuwen van het Stripschap.

25-07-03
In het tweede nummer van MYX, een interview met Mark Retera en niet te vergeten pagina 11 tot 18 van Franka.

25-07-03
Tijdens Lowlands zal de stripinbreng bestaan uit het Komixlab, een tijdelijke striptekenstudio op het Higher Ground gedeelte. Hierin werken 15 tekenaars van NuKomix en plein public aan een speciale uitgave: de Lowlands Comic 2003. De comic komt de laatste festivaldag, zondag 31 augustus uit. Meer informatie zie NuKomix onder de knop 'actualiteit'

25-07-03
Drie jaar geleden begon Jeroen Steehouwer met het bewerken van een vertelling van de Russische schrijver L. Tolstoj. Tolstoj schreef een aantal korte verhalen die Jeroen zo wezenlijk vond dat ik het niet laten kon ze te vertalen naar zijn favoriete medium; het stripverhaal. Deze zomer kun je dagelijks deel twee 'Waarvan leeft de mens' in afleveringen volgen op het weblog van internet magazine NuWijWeer

24-07-03
De Stripdagen van het Stripschap zullen dit jaar plaats vinden in Archeon, het themapark in Alphen a/d Rijn, waar de prehistorie, Romeinse tijd en de Middeleeuwen tot leven komen (www.archeon.nl). Let op! De data van de dagen zijn een week eerder dan gepland. De juiste data: 18 en 19 oktober a.s.
We heten jullie alvast van harte welkom. Meer informatie krijg je binnenkort.
Vriendelijke groet, Meerten Welleman en Peter van der Linden namens Stripschap.

23-07-03
Panorama heeft voor een van hun ludieke acties handig gebruik gemaakt van de tekenkwaliteiten van huistekenaar Aloys Oosterwijk. Voor het nummer dat deze week verschijnt vroeg de redactie Oosterwijk om een 'artist impression' te maken van Villa de Eikenhorst te Wassenaar, de woning van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. De kroonprins had eind vorige maand een verbod in laten stellen op het fotograferen en filmen van de villa, maar in het verbod werd niet gesproken over tekeningen, waar Panorama handig op in sprong. In de twintig minuten die het Aloys Oosterwijk kostte de villa op papier te zetten, zag hij een boer met hooivork, vier marechaussees, twee agentes en een motoragent, maar geen van hen weerhield hem ervan zijn tekening te maken.

20-07-03
Op Pulpdeluxe is er een nieuw stripje van Lode Devroe 'Ruis' met Dr. Dia in de hoofdrol te zien. En verder een nieuwe rubriek 'Pin up deluxe' van o.a. Randall, Steven Dupré, Mario Boon en Lode Devroe.

19-07-03
(zie ook 30-06) De politie Kempen Noord-Oost stelde een robotfoto samen van de vermoedelijke dader van de diefstal van een stripcollectie in Ravels. Bij Rudy Claessen in de Eikendreef gingen boeven op zondagvoormiddag 15 juni aan de haal met 15 bananendozen met 1200 uiterst zeldzame stripverhalen.
Meer informatie kunt u hier vinden.

16-07-03
Na StripNieuws dient zich nog een nieuw stripinformatieblad aan: Xtra. Ger van Wulften is de man achter deze krant. Het zomernummer van het blad, dat eens per twee maanden zal verschijnen, bevat o.a. artikelen over Dick Matena, Enki Bilal, de Hulk en Kim Duchateau. Dit nummer is te koop voor 3,50 euro en voor die prijs krijg je er gratis een album van Joop Klepzeiker of De Familie Doorzon bij. (AW)

16-07-03
Het mag dan komkommertijd zijn, Nederland 3 doet daar niet aan mee. Zaterdag 19 juli zendt de VARA weer een nieuwe aflevering van de quiz 'Herexamen' uit, waarin deze keer 3 striptekenaars het opnemen tegen 3 taxateurs van 'Tussen Kunst en Kitsch'. Hanco Kolk, Mark Retera en Gerrie Hondius mogen tegenover Frans Leidelmeijer, Mieke Zilverberg en Theo Laurentius van het kunstprogramma bewijzen dat ze meer kunnen dan stripjes tekenen. Met Hanco Kolk in het team, ooit winnaar van Tros Triviant, zou dat nauwelijks een probleem moeten vormen... Hoe Kolk, Retera en Hondius de eer der striptekenaars verdedigen, is aanstaande zaterdag om 21.05 uur te zien op Nederland 3. (JdR)

16-07-03
Vanaf 6 augustus is er een nieuwe Zozolala. In nummer 131 o.a. een portret van Joann Sfar, een interview met Pieter Geenen, een uitgebreide kennismaking met de nieuwe lichting striptijdschriften en in de Acacialaan een kennismaking met feel-good stripmaker Jan Vriends.

14-07-03
Het is weer een week van stripinformatiebladen: Brabant Strip Magazine nr. 109 bevat een interview met de in België alom geprezen Jef Nijs, bekend van de Jommeke-strips. Ook het gratis vakantieboekje bij het nieuwe nummer is van zijn hand, en is gevuld met niet eerder in album verschenen gags van Jommeke.
Ook Stripschrift komt met een zeer goed gevuld nummer. In nummer 351 interviews met en artikelen over William Vance, Marq van Broekhoven, Erik de Graaf, Pascal Croci en de strip Donjon. Gaat dat kopen!

12-07-03
De situatie in forum-land.
Volgende week stopt het Poort-forum (zie ons bericht van 13 juni). De Poorters zijn nog op zoek naar een plek waar ze hun stamtafelgesprekken kunnen voortzetten.
De Peekelman-groep is eveneens terminaal: moderator Reinder Dijkhuis heeft zijn functie ter beschikking gesteld met als deadline 7 juli. Alleen Blonde Gerrit (Rinus de Reiger) heeft zich aangemeld om de fakkel over te nemen, maar een anonymus wordt niet geaccepteerd. Het ligt daarom voor de hand dat ook Peekelman stopt, overigens tot opluchting van vele (ex-)Peekelman-leden.
Peter Breedveld heeft bij Peekelman aangekondigd een eigen forum te starten, maar waar en wanneer is onbekend.
Waarmee ons eigen StripSter Forum lijkt over te blijven als laatste levendige forum in de nederlandstalige stripwereld. (HS)

07-07-03
Sinds enige tijd tekent René Leisink de strip 'Sam en Simone' voor Kids United, het kindertijdschrift van Unicef. De strip gaat over Sam en zijn oudere zus Simone die samen met hun exentrieke opa Harrewar het wel maar vooral wee van kinderen in armere landen uit de doeken doen.

07-07-03
Vanwege de afstand tussen de studio Noodweer en zijn woonplaats Eindhoven heeft Koert Stavenuiter besloten om niet langer deel uit te maken van Noodweer. Met ingang van 1 juli gaat Koert verder als zelfstandig tekenaar.

02-07-03
'Maak een strip voor de krant', zo kondige 'De Gelderlander' afgelopen zaterdag 28 juni een wedstrijd aan. De Kunstredaktie van De Gelderlander organiseert samen met Het Historisch Museum Arnhem, in het kader van de tentoonstelling 'Arnhem Stripstad' deze wedstrijd. In de jury zit ook Hanco Kolk en er zijn stripboeken te winnen. Alle strips worden vanaf 8 augustus tentoongesteld in het Historisch Museum. Er zijn 2 kategorieën: tot en met 12 jaar en vanaf 12 jaar. De winnaars worden gepubliceerd in 'De Gelderlander' (rond 2 augustus)Dus wat let je, insturen kan tot uiterlijk 19 juli en stuur je bijdrage naar: Museum voor Moderne Kunst Arnhem, t.a.v. Alfred Boland, Utrechtseweg 87, 6812 AA Arnhem. Voorzien van naam, adres, leeftijd, telefoonnummer en eventueel e-mailadres. (PF)

01-07-03
Mark Retera verovert de Dagbladwereld! Via de Veronicagids heeft Mark al een grote schare lezers. Al weer enige tijd publiceert Mark in het Dagblad van het Noorden en nu verovert hij de Wegener Dagbladgroep. Steeds meer titels van deze groep, nemen naast De Rechter van Jesse van Muijlwyck, nu DirkJan op. Brabant Dagblad, Haarlems Dagblad, Zwolsche Courant, Gelders Dagblad, Leids Dagblad, Twentse Courant (en een aantal titels, die ik w.s. nog niet weet?!) en nu dan het regionale dagblad van Mark's woonplaats Nijmegen, 'De Gelderlander' dus met 200.000 lezers. Op 1 juli 2003 kondigde DirkJan zijn komst aan, in een speciale strook op de voorpagina en op pagina 2 interviewt DirkJan, alien Mark Retera in een halve pagina groot stripinterview. DirkJan rules!! (PF)

01-07-03
De negende editie van What's Your Excuse!?, de grote jong talent tentoonstelling voor grafici, striptekenaars en cartoonisten komt er aan. Inschrijven? Lees hier verder.

 --> Archief  --> vorig kwartaal  --> volgend kwartaal


© 2003
André Wijntjes / StripSter
27-09-2003