--> Archief  --> vorige maand  --> volgende maand

december 2010Verzorgd door Santiago Martin en Henk Schouten: nieuws@stripster.eu

27-12-10
StripSters goede voornemens
Zoals de aandachtige bezoeker van StripSter al heeft kunnen merken staan er belangrijke vernieuwingen op stapel.
De laatste jaren is StripSter sterk gemarginaliseerd; als we onze bezoekerscijfers bekijken stemt ons dat enkel triest. Ook de verbeteringen die we het afgelopen jaar bij de Strips hebben doorgevoerd bleken de daling van het aantal hits niet te kunnen keren.
Hoogste tijd dus om de hand in eigen boezem te steken en te kijken hoe we StripSter attractiever kunnen maken.
Op 1 januari starten we met ons nieuwe onderdeel Blogs, waarin diverse schrijvers wekelijks hun ervaringen in onze stripwereld zullen verwoorden. Onze Bloggers zijn een rijk geschakeerde vertegenwoordiging van deze stripwereld: van jeugdig talent tot oude rot-in-het-vak, van strips en cartoons tot comics en manga. Een onderdeel dus dat dagelijks interessant zal zijn en waar we hoge verwachtingen van hebben.
Het Nieuws gaat drastisch veranderen. We gaan hieraan met een meervoudige redactie werken, zodat we dagelijks nieuws uit onze vaderlandse stripwereld kunnen geven. Daarvoor moeten nog PHP-scripts ontwikkeld worden, maar aan de updates van de afgelopen dagen kun je zien wat ons voor ogen staat.
We hebben de werking van deze Nieuws-pagina gemoderniseerd, zodat je de berichten kunt in- en uitklappen. Daarbij hebben we onze Agenda aan deze pagina toegevoegd, zodat je alle actuele informatie tegelijk in beeld hebt.
Ons streven is om de belangrijkste informatiebron te worden voor het stripnieuws uit Nederland en Vlaanderen, waarbij berichten binnen een dag op de site staan. Uiteraard blijft het adres voor jouw nieuwsfeiten nieuws@stripster.eu.
(HS)

27-12-10Robin Schouten vertrekt bij StripSter
Robin Schouten had door zijn werkzaamheden voor Eppo helaas steeds minder tijd om invulling te geven aan het Nieuws, en stopt nu met zijn werk voor StripSter. Wij willen hem hierbij bedanken voor zijn inzet; voor diverse mensen is hij geruime tijd het aanspreekpunt van StripSter geweest. Wij hopen met de overige redactieleden zijn vertrek goed op te kunnen vangen.
(HS)

27-12-10Goedkope stripfonts op 1 januari
Comicbookfonts.com biedt op 1 januari fonts aan tegen sterk gereduceerde prijzen: $ 20,11 per stuk.
Ideaal voor al het digitale stripwerk: stoere, grappige en gekke fonts zoals Ruggedrock, Wildwordslower, Knobbly Knees, Passtheport, Elephantmen Greatest & Tallest en nog heel veel meer... Voor elke strip(stijl)!
Het font JimLee waarmee ons InterStrip album geletterd is komt hier ook vandaan.
(SM)

27-12-10Kwynk nummer 3 is uit
De derde editie van Kwynk is uit!
Een digitaal maandelijks stripblad boooordevol met strips: Dik van Dieren en zo (Gerard Leever), Tobias en Byrd (Martin Lodewijk), Tommy (Jan Kruis) en nog veel meer...
Deze maand een nieuwe strip: "De club van de Kloosterstraat" (Roelof Wijtsma).
Veel kijk en leesplezier!
kwynk.nl/inkijkjes
(SM)

27-12-10StripSter aan je kerstdis
Rob Brandon stuurde ons deze advertentie uit Het Parool van G & G Interieur.
Voor deze Kerst komt het te laat, maar wie volgend jaar de Kerstdagen in StripSter-sfeer wil doorbrengen adviseren wij deze smeedijzeren tafellamp aan te schaffen.
(Met een beetje geluk is hij volgende week in de uitverkoop.)
Eet smakelijk!
(HS)

26-12-10Stripboek De Hel Van Tanger nu te koop
Dominique Dewulf presenteert zijn stripverhaal De Hel van Tanger, met leuke tekeningen, naar een waargebeurd verhaal.
Marcel Vanloock, vals beschuldigd van drugssmokkel, werd 5 jaar in Marokko gevangen gehouden.
Een film van Frank Vanmechelen, verstript door Dominique Dewulf.
Uitvoering: zachte kaft, A4 Full Color, 30 pagina's. Prijs: € 12,14.
unibook.com
"Ik ben dus Dominique Dewulf, ik ben een jongeman met een lichte verstandelijke beperking. Ik ben geboren op 10/10/1978 te Kortrijk.
Sinds mijn 15de ben ik begonnen met tekenen. Rond mijn 18de ben ik begonnen met het tekenen van strips."

hetverstripperke.come2me.nl
(HS)

25-12-10Beste Wensen voor late roepingen
Verslikte je je bijna in een oliebol toen je onze rijkgevulde Kerstspecial zag? Verscheen het schaamrood op je kaken omdat jouw wens er niet bijstaat?
Voor de inkeerlingen hebben we op 1 januari in Strips onze Nieuwjaarsspecial, waarvan we verwachten dat deze net zo overweldigend zal zijn als deze Kerstspecial.
Stuur je nieuwjaarswens voor donderdag naar de Strips-redactie (strips@stripster.eu) en vanaf zaterdag zal deze dan onze stripwereld bemoedigen.
Prettige Kerstdagen verder!
(HS)

24-12-10VARA-reportage over heftige strips
We hebben voor de website Blikvoer van de VARA een videoreportage gemaakt over comics: Blote tieten verboden voor kinderoogjes?
Aan het woord is Lot van Stripwinkel Lambiek in Amsterdam.
Er wordt op Blikvoer gediscussieerd over onderwerpen en dat is in dit geval: moet er een kijkwijzer komen op heftige strips?
Groeten, Tjeerd Lindeboom
Redacteur/Camjo Blikvoer.tv
(HS)

24-12-10Nieuwe wedstrijd bij Het Besloten Land
Een nieuw jaar, een nieuwe wedstrijd. Stuur ons de komende twee weken je tekening op naar michael@hbl.be (of breng er eentje binnen en we scannen ze in).
De tekeningen zetten we vanaf begin januari op onze facebookpagina en wie tegen 31 januari de meeste stemmen verzamelt, wint een kadobon van… hm… eens kijken… 50 euro!
We stoppen dus met onze wekelijkse prijsvraag maar we zullen geregeld wedstrijden verzinnen. Zeg het voort!
Groeten, Michael.
(HS)

24-12-10Zone 5300 zoekt de duisternis op!
De donkerste tijd van het jaar is aangebroken. De straten zijn feestelijk verlicht, door de ramen glinsteren de kerstbomen, blij gezelschap dineert bij kaarslicht en pakt cadeautjes uit. Het is net de Coca Cola Christmas-truck. Dat alles om te verhullen dat de mens nog altijd bang voor het donker is.
Zone 5300 niet. Het winternummer van 2010/2011 duikt diep de schaduw in die achter al die kerstverlichting schuilt en onderzoekt wat er in die duisternis op de loer ligt.
Zo bevat de 92e editie onder andere een voorpublicatie uit de bundel met H.P. Lovecraft-bewerkingen door stripauteur Erik Kriek. Zijn strip Het Onzienbare biedt niet alleen een fraai voorproefje op Dagon en andere vertellingen, maar ook een angstaanjagende blik op de aard van duisternis. Daar op aansluitend legt Zone 5300 de aanhoudende aantrekkingsdkracht van cultschrijver H.P. Lovecraft in de huidige tijd uit.
Dat ook collega-stripmaker Hisko Hulsing zijn duistere kant heeft, toont hij met The truth about your sister: een onvervalst staaltje klassieke horror.
Eveneens in dit nummer: een diepte-interview met illustrator / stripmaker Typex, waarin hij vrijuit vertelt over zijn nieuwe koers: levensgrote tekeningen in houtskool en Siberisch krijt die veel stof doen opwaaien door hun huiveringwekkende onderwerpen. Daarnaast leverden stripauteurs Maaike Hartjes, Floor de Goede en Joshua Peeters weer fraaie bijdragen aan deze editie van Zone 5300.
Kortom: Zone 5300 is wellicht ditmaal niet erg geschikt voor tere kinderzielen of nachtmerriegevoelige lezers. Maar wie de moed heeft, de fascinatie, de nieuwsgierigheid: treed binnen in de duisternis, laat u meevoeren in het spookhuis, naar de diepste krochten van de angst.
En wee u.
(HS)

24-12-10Allereerste Bunbun album is te bestellen
Zo, even een vies stukje spam, maar wel leuke spam dan natuurlijk (vind ik).
Met enige trots vertel ik u dat na jaren alleen online als webcomic er nu eindelijk een echt Bunbun album (Carrots Included) gaat verschijnen.
"Maar die stripjes ken ik al" hoor ik je zeggen. Welnu voor de gelegenheid zijn alle stripjes bijgewerkt of zelfs volledig hertekend en natuurlijk staat er ook nog genoeg nooit eerder verschenen werk in.
2011 wordt een mooi stripjaar. Mattt.
(HS)

22-12-10Serious Request: Oproep aan InterStrippers
Het is weer zover: Serious Request. DJs zitten opgesloten in het Glazenhuis in Eindhoven om geld in te zamelen voor een goed doel. Dit jaar is dat voor het Aidswezen. Martin van der Schuijt is namens StripSter een actie gestart om het InterStrip album Onder de kleuren van de nacht aan te bieden. Daarbij wil hij zoveel mogelijk originele tekeningen toevoegen. De strip kun je overigens hier teruglezen.
Martin: Ik vraag een tekening op A5 formaat van de Interstrip-tekenaars met een handtekening. Leuk om het logo van SR10 te printen en daar de tekening op te maken. Je tekening, genspireerd op de InterStrip, kun je liever vandaag dan morgen naar mijn adres sturen: Martin van der Schuijt, Heuvelstraat 27, 9673 BA Winschoten of eventueel per e-mail."
Het InterStrip album Onder de kleuren van de nacht staat al op de 3FM Serious Request veiling en iedereen kan daar op bieden via deze link
(RS)

20-12-10Nominaties voor de Stripschapprijzen 2011
Zoals iedereen inmiddels weet zijn De Stripdagen verhuisd van Houten naar Gorinchem en van september naar...maart! Dat betekent voor de Stripschapprijzen dat Het Stripschap graag wil weten welke nominaties jullie willen insturen voor: De Stripschapprijs, De P. Hans Frankfurtherprijs voor Bijzondere Verdiensten en Album van het jaar in de volgende categorieen: Nederlands Jeugd, Nederlands Literair, Nederlands Avontuur en Vermaak, Buitenlands en Productie.
Wat betreft Album van het jaar gaat het om de periode tussen 1 juni 2010 tot 1 januari 2011. Momenteel wordt een nieuwe commissie samengesteld onder voorzitterschap van Ger Apeldoorn, die de definitieve nominaties en winnaars zal aanwijzen. Op de foto zie je Stripschap-voorzitter Meerten Welleman en Ger Apeldoorn tijdens de Stripdagen 2010. Als je op Facebook zit kun jehier nog meer mooie foto's van Erwin Suvaal uit deze serie zien.
Je nominaties voor de Stripschapprijzen mag je vr 1 januari 2011 sturen naar info@stripschap.nl. Veel succes en namens Het Stripschap bedankt!
(RS)

18-12-10Asterix-lezing in Leiden
Jaap Toorenaar zal op zondag 19 december vertellen over zijn boek 'Asterix, de vrolijke wetenschap' bij boekhandel Selexyz Kooyker aan de Breestraat 93 in Leiden. Toorenaar is docent klassieke talen aan het Stedelijk Gymnasium in Leiden en schrijft al vele jaren over Asterix. Hij heeft nu voor het eerst een heel boek aan de wereldberoemde Gallir gewijd.
Asterix, de vrolijke wetenschap is het eerste boek dat specifiek ingaat op de Nederlandse vertalingen van de serie. Samen met de schrijver kan het publiek ontdekken welke verborgen tekstgrappen er in Asterix zitten en wat de werkelijke historische achtergrond van de verhalen is. Daarnaast wordt ingegaan op de vaak moeilijk te vertalen woordspelingen van scenarist Ren Goscinny en de beeldgrapjes van tekenaar Uderzo.
De lezing start om 14.00 uur en de toegang is gratis. Na afloop zal de schrijver zijn boek signeren. 'Asterix, de vrolijke wetenschap' verscheen bij uitgeverij Arboris en kost 19,95.
(RS)

15-12-10Kerst-Special op StripSter
StripSter gaat vrolijk verder met het organiseren van specials. Na Sinterklaas richten we ons nu op het naderende Kerstfeest. Ben je striptekenaar en voel je de inspiratie al opborrelen als je naar buiten kijkt, je huis gezellig maakt met kerstversiersels en jezelf verwent met chocola en kerststol? Teken dan een strip of cartoon. Het mag natuurlijk ook gruwelijk, extreem grappig, mysterieus of sexy zijn, als het maar met Kerst te maken heeft.
Stuur je bijdrage uiterlijk woensdag 22 december naar strips@stripster.nl. Eerder mag natuurlijk ook. De Kerst Special staat vanaf zaterdag 25 december op StripSter. Alvast bedankt voor je inzending, ook namens de Kerstman: Ho-ho-ho!
(RS)

13-12-10De Str!pdagen verhuist naar Gorinchem
In 2011 zal De Str!pdagen, het grootste jaarlijkse stripevenement in de Benelux, verhuizen naar Gorinchem. Ook wordt er gebroken met een jarenlange traditie. Het stripfeest vindt niet meer in de herfst plaats maar in het voorjaar: op 12 en 13 maart.
Reden is dat er volgend najaar een stripfestival wordt georganiseerd in het centrum van Breda.
Om de duizenden stripliefhebbers beter te kunnen bedienen is besloten om De Str!pdagen naar het voorjaar te verplaatsen. In Expo Houten, waar het evenement al sinds 2005 onderdak had, bleek in het gewenste weekend geen ruimte te zijn. En daarom is uitgeweken naar Evenementenhal Gorinchem. De bedoeling is om De Str!pdagen steeds in het voorjaar te laten terugkeren.
Tijdens De Str!pdagen in 2011 zal er speciale aandacht zijn voor de grafische roman. Ook reikt Het Stripschap voor de 38e keer de Stripschapprijs uit, de belangrijkste stripprijs van Nederland.
(RS)

11-12-10Gleever & Van Die: 'Kanaal 13' op de iPad
In 1986 stopt het stripweekblad Eppo met de populaire serie 'Kanaal 13'. De humoristische strip, over een kleinschalige tv-zender met een directeur die het geen enkel probleem vindt om ideen van andere omroepen te jatten, is volgens de toenmalige redactie te seksistisch.
'Daar kijkt men 24 jaar later met een glimlach naar', dachten striptekenaar Gerard Leever (Gleever) en scenarist Jan van Die. Onlangs bundelden ze alle 29 verhalen tot een kloek digitaal iPad-stripalbum van 127 paginas en stuurden het ter goedkeuring naar Apple. Tot hun afgrijzen herhaalde de geschiedenis zich. Tot tweemaal toe wordt de cover van het album afgekeurd omdat die te seksistisch zou zijn!
Inmiddels is een compromis bereikt: in Apples winkel is eenbrave versie te zien. Als je via deze link het digitale 'Kanaal 13' boek aanschaft, waarbij je aan moetgeven dat je 12 jaar of ouder bent, dan krijg je de ongekuiste cover inje bezit. Gewoon doen, en geniet van een ontzettend leuke strip mt sexy tekening.
Ga voor meer digitale strips (Agent 327, Mac & Maggie, Claire etc.) naar stripverhalen.info
(RS)

08-12-10Vriends' creatieve tips in Hoe verzin je het?
InHoe Verzin je het?legt striptekenaar Jan Vriends uit hoe creativiteit werkt, hoe je het kunt bevorderen en wat je eraan hebt. Het boek staat vol leuke oefeningen, praktijkvoorbeelden en interviews met mensen uit andere beroepsgroepen zoals bijvoorbeeld filmproducerEls Vandevorst, neurobioloogJeroen Geurts, en bioloogMidas Dekkers.
Jan: Ik leer je op een originele manierout-of-the-boxdenken en op een nieuwe manier invulling te geven aan bijvoorbeelddenktanks. En er staan handige tips in om bijvoorbeeld net iets beter te spreken in het openbaar, te fotograferen en te tekenen. Lees hier meer over de inhoud.
Hoe verzin je het? heeft 160 pagina's, is rijkelijk door mij gellustreerd en uitgevoerd met een dikke foamcover. Koop het (of vraag ernaar) bij je boekhandel, of bestel het bij mij. Maak (per boekje) 14,95 over op reknr. 523014988 t.n.v. Jan Vriends in Helmond o.v.v. je naam en adres. Wil je er een persoonlijke opdracht in, stuur me dan een mailtje met je wensen.
Op zaterdagmiddag 18 december signeert Jan Vriends zijn boek van 12 tot 15 uur in boekhandel De Ganzenveer, Oude Aa 49-51 in Helmond.
(RS)

05-12-10Striptekenaars tegen kiloknallers
Eerder dit jaar kwamen 40striptekenaars en cartoonisten in actie tegen de kiloknaller, het extreem goedkope stuntvlees in supermarkten. Het is een initiatief van stichting Wakker Dier. Deze dierenorganisatie voerde campagne tegen de kiloknaller, omdat die ten koste gaat van dieren. O.a. Pieter Hogenbirk, Jeroen Steehouwer, Nozzman, Lectrr, AAaRGh, Ren Leisink, D!o van der Veen, Jan Dirk Barreveld, Willem Vleeschouwer, Alice Kok en Maaike Hartjes leverden een bijdrage.
De strips en cartoons kun je nog steeds bekijken op wakkerdier.nl
(RS)

02-12-10Strijders van Dark Dragon Books: Originelen
Uitgeverij Dark Dragon Books heeft veertien Nederlandse en Vlaamse toptekenaars gevraagd om mee te werken aan een speciaal eindejaarsproject, en een van de helden of 'strijders' uit de stal van de uitgeverij te tekenen. Dat heeft geresulteerd in het prentenboek Strijders van Dark Dragon Books. Deze uitgave is niet los te koop, maar krijg je gratis bij bestelling van drie albums of een gevulde box bij Dark Dragon Books.
Momenteel zijn via de website de originelen te koop van Jan Bosschaert(Verloren Paradijs), Ken Broeders(Conan), Fred de Heij(Hercules), Jorg de Vos(Conan), Chris Evenhuis(Conan), Romano Molenaar(Sline), Minck Oosterveer(Red Sonja), Henk Kuijpers (Franka als Red Sonja), Daniel Rosseels(Conan), Th Tjong Khing(Red Sonja), Christian Verhaeghe (Verloren Paradijs), Ralf van der Hoeven(Conan,SlineenRed Sonja) en Hans van Oudenaarden(Red Sonja).
Kijk voor beeld en info op deze pagina
(RS)


© 2010
het Nieuws-team / StripSter
28-12-2010