--> Archief  --> vorige maand  --> volgende maand

november 2010Verzorgd door Robin Schouten: nieuws@stripster.nl

29-11-10 - Erwin Kho wint de Plastieken Plunk 2010
Erwin Kho mag zich sinds zaterdag 27 november de eigenaar noemen van de Plastieken Plunk 2010 (vintage Luc Cromheecke) voor het beste Nederlandstalige korte stripverhaal. De jury koos zijn verhaal Elke seconde telt als winnaar. Volgens het juryrapport zijn beeld en tekst van zeer hoogstaand niveau, en vertelt Kho een uiterst gebalanceerd en emotioneel evocatief verhaal.
Eervolle vermeldingen waren er voor Marissa Delbressine met Zonderling en Bart Nijstadt met Zwart zijn is vies. Het Poolse stripmakerstrio Bartosz Sztybor, P. Nowacki en T. Pastuszka wist de meeste internetstemmers te bekoren. Zij slepen de publieksprijs in de wacht.
Erwin Kho (29 jaar, Rotterdam) begon zijn carrière als multimedia-designer maar stortte zich na enige tijd op het beeldverhaal. Vorig jaar debuteerde hij op Pulp Deluxe met het korte verhaal Lichtvervuiling. Met Elke seconde telt won hij eerder dit jaar de Benelux Beeldverhalen Prijs van nrc-next.
Meer info over de Plastieken Plunk (plus alle strips) vind je via PlotsPlus.PulpDeluxe.be

25-11-10 - Boekpresentatie van Heinz van H. tot Z. in Lambiek
Op vrijdag 26 november, vanaf 16.30 uur ben je van harte welkom bij Galerie Lambiek voor de feestelijke presentatie van deel 2 - of zo je wilt deel E - uit de serie Heinz van H tot Z door René Windig en Eddie de Jong.
Dit kloeke boek van maar liefst 272 pagina’s bevat alle Heinz krantenstrips van mei 1989 t/m december 1991 in chronologische volgorde. Ook is een groot deel gereserveerd voor grappige wetenswaardigheden, invloeden en achtergrondinformatie. Eddie de Jong kan er helaas deze keer niet bij zijn wegens verblijf in het buitenland, maar René Windig neemt de honneurs waar en zal met alle plezier een exemplaar voor je signeren.
Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes zullen de presentatie verrijken met een ongetwijfeld spectaculaire voordracht. Er is ook muziek: Hennie de Brandweerman brengt zijn koffergrammophoon mee en zal de avond opfleuren met goeie ouwe jaren 50 rock ‘n roll. Kortom, het belooft weer gezellig en leuk te worden!
Op gezelligleuk.free.fr kun je van alles vinden over René Windig en Eddie de Jong.
Stripantiquariaat & Galerie Lambiek - Kerkstraat 132 - 1017 GP Amsterdam - Tel. + 031 02(0) - 6267543
Website: www.lambiek.net E-mail: lambiek@lambiek.net

22-11-10 - Theo van den Boogaard, Erik Kriek en Lamelos op Zone 5300's Winter Sale
Op 26, 27 en 28 november kan iedereen naar hartelust grasduinen in een brede collectie originele kunstwerken die Zone 5300 zal exposeren en verkopen tijdens de Zone 5300 Winter Sale te Rotterdam. Van Erik Kriek, Wasco, Alice Kok, Nozzman en Maaike Hartjes tot aan Schwantz, Lamelos, Waa, Marcel Ruijters, Ckoe en nog veel meer. Voor de grote én de kleine beurs.
De Zone 5300 Winter Sale gaat spetterend van start op vrijdag 26 november om 20:30 uur, onder muzikale begeleiding van DJ Okkie en de cartoonjocks Nozzman en Ckoe. Hoogtepunt van die avond is een optreden van Sjef van Oekel-tekenaar Theo van den Boogaard en zijn combo, die liedjes van Bob Dylan zullen vertolken, op beeld van Van den Boogaard.
Daarnaast zijn er presentaties en zullen de exposerende kunstenaars aanwezig zijn om hun originele werk te signeren. Op zondag 28 november zijn er overdag speciale signeersessies met stripauteurs Wasco, Argibald, Kenny Rubenis, Hendrik Vos, Marcel Ruijters, Sandra de Haan, Ckoe, Nozzman, LarieCook en Martijn van Santen.
De Zone 5300 Winter Sale vindt plaats in de Projectruimte Rot(t)erdam, Meent 119-133 en is op zaterdag en zondag geopend van 12:00 uur tot aan 21:00 uur.

20-11-10 - Sinterklaas Special op StripSter
StripSter heeft de smaak te pakken wat specials betreft. Na Halloween richten we ons nu op het naderende Sinterklaas feest. Dus ben je striptekenaar en voel je je hevig gecharmeerd door de Goedheiligman, teken dan een strip of cartoon. Stuur je bijdrage uiterlijk woensdag 1 december naar strips@stripster.nl. Eerder mag natuurlijk ook. De Sinterklaas Special staat vanaf zaterdag 4 december op StripSter. En voor inspiratie kun je altijd nog de gruwelijk en geestige Sint film van Dick Maas bekijken die nu furore maakt in de bioscopen. De Sint is hot.

17-11-10 - Plastieken Plunk feestelijk uitgereikt op 27 nov.
Plots Stripmagazine en Pulp Deluxe slaan de handen opnieuw in elkaar voor de Plastieken Plunk, een publieksprijs voor het beste korte Nederlandstalige stripverhaal. Lees daar alles over op PlotsPlus.PulpDeluxe.be. De twaalf genomineerde strips vind je hier en daar kun je nog steeds stemmen! Ook ‘onze’ Marissa Delbressine doet mee met Zonderling. Je favoriete strip kun je zelf onder de aandacht brengen op Facebook via een Promoot deze strip-button.
Noteer alvast dat op zaterdag 27 november (vanaf 20 uur) de PéPé Soirée in Gent plaatsvindt, met de feestelijke uitreiking van de Plastieken Plunk 2010. Naast flitsende muziek en stripmakers worden de aanwezigen getrakteerd op een gratis vat, en zullen de genomineerde strips in hun geheel geprojecteerd worden. De entree is gratis en iedereen is uitgenodigd, dus kom dansen op de stripvloer!
PéPé Soirée in café Bal Infernal (vlakbij Vrijdagmarkt) - Kammerstraat 6 - Gent (be)

15-11-10 - Agent 327: De Golem van Antwerpen op iPad
'Grrrutjes-nog-aan-toe! Wat een geheim agent toch allemaal niet moet doen om incognito op zijn werk te verschijnen.' Wie deze zin herkent, is opgegroeid met Agent 327, de Nederlandse  James Bond die in het legendarische stripweekblad Pep zijn debuut maakte en nadien verscheen in stripblad Eppo en het Algemeen Dagblad. Albums als ‘Dossier Leeuwenkuil’ en ‘Dossier Stemkwadrater’ behoren tot het beste wat de Nederlandse stripschool voortgebracht heeft.
Die kwaliteit kun je nu ook op je iPad bewonderen, want auteur Martin Lodewijk heeft het vijftiende dossier 'De Golem van Antwerpen' met hulp van Uitgeverij Divo in de App Store ondergebracht. Het digitale boek telt 88 pagina's en is mede geïnspireerd op de Bokito-affaire.
Kijk voor meer info op Stripverhalen.info, een springplank naar producten van Nederlandse stripmakers die verkrijgbaar zijn in de App Store. Je kunt de strips alleen bekijken als je een iPod touch, iPhone of iPad bezit. Ook strips als Gemengd Dubbel, Claire en Mac & Maggie zijn er beschikbaar.

12-11-10 - Flevostrip stripbeurs op 13 nov. in Dronten
De eerste editie van Flevostrip wordt op zaterdag 13 november gehouden in Dronten. Het is een stripevenement met signerende tekenaars, diverse standhouders, een stripveiling, exposities en primeurs.
Eregast is de Waalse striptekenaar François Walthèry, die het nieuwe Natasja-album De blik van het verleden signeert. Ook gerenommeerde stripauteurs als Martin Lodewijk, Jorg de Vos, Fred de Heij, Carry Brugman en Theo van den Boogaard komen tekenen en signeren. Gerben Valkema en Eric Hercules presenteren het nieuwste Elsje album. Verder zijn de stripbladen Eppo en Por Dios aanwezig met een stand.
Het manga collectief Mangafique (met o.a. Marissa Delbressine) laat zich ook zien, evenals Eelco Koper (Powerbeast) en Meinder Buynink houdt een cursus striptekenen. Op zijn kraam vind je o.a. zijn nieuwe cartoonbundel Vindt ie grappig 3.
Kijk voor alle deelnemers, activiteiten, etc. op flevostrip.nl
Flevostrip (10-17 uur) in De Meerpaal - De Rede 80-82 - 8251 EX Dronten (nl)

10-11-10 - Lectrr signeert nieuwe cartoonbundel bij Lambiek
Op zaterdag 13 november (15-16.30 uur) ben je van harte welkom bij de signeersessie van Lectrr in Galerie Lambiek te Amsterdam, waar hij zijn nieuwe cartoonbundel Hara Kiwi 6 zal signeren.
Lectrr, pseudoniem van Steven Degryse (België, 27 mei 1979) is een van de grootste talenten in zijn vakgebied. De cartoonist, bekend van P-magazine, Algemeen Dagblad, NU.nl en Veronica Magazine behandelt actuele thema’s op een onnavolgbaar absurde manier en toont geen genade. Hij tekent over actuele klassiekers als boerka's, maar laat ook zijn licht schijnen over het leven in ziekenhuizen. Onder de verzamelnaam Hara Kiwi verschijnt nu zijn zesde verzamelbundel.
Stripantiquariaat & Galerie Lambiek - Kerkstraat 132 - 1017 GP Amsterdam - Tel. + 031 02(0) - 6267543
Website: www.lambiek.net E-mail: lambiek@lambiek.net

07-11-10 - Recensie Het einde is nabij op StripSter
Voor wie het heeft gemist: onze redacteur Santiago Martin heeft een recensie toegevoegd van Het einde is nabij, een eigen uitgave van de Belgische cartoonist Mario De Koninck alias AAaRGh die onder meer in bladen als Spits, Metro, TeVeBlad en DataNews publiceert. En ook op StripSter bij Strips. Santiago’s bespreking vind je bij Recensies.

05-11-10 - KunstStripBeurs op 6 november in Utrecht
Op zaterdag 6 november (10-17 uur) wordt de tweede editie van de KunstStripBeurs gehouden in de Janskerk in Utrecht. Op de beurs kunnen striptekenaars, illustratoren, schilders en animatiefilmmakers eigen werk verkopen. Van boeken tot buttons, en van schetsen tot zeefdrukken.
Behalve een groot deelnemersveld met diverse striptekenaars (beroemd tot bekend en veelbelovend, maar altijd verrassend) is er ook de première van Mooi is dat!, de verstripping van de Nederlandstalige literatuur door een groot aantal tekenaars. En de presentatie van Van Istanbul naar Bagdad, het nieuwste boek van Hanco Kolk en Arnon Grunberg. Plus het debuut van Nate Powell: Verzwelg me.
Ook wordt het startschot gegeven voor de Benelux Beeldverhalen Prijs 2011. Kijk voor meer info op kunststripbeurs.blogspot.com.
De KunstStripBeurs is een samenwerking tussen het Fonds BKVB en het Holland Animation Film Festival (HAFF). In Theater Kikker vindt tijdens het HAFF (t/m 7 november in Utrecht) de expositie plaats van de beste veertig inzendingen van de Benelux Beeldverhalen Prijs. 

03-11-10 - De Inktpot exposeert groots in Tjechië
Dit jaar is het Utrechtse beeldblad De Inktpot uitverkoren om vorm te geven aan de culturele uitwisseling in het kader van de stedenband tussen Utrecht en Brno, de tweede stad van Tsjechië.
Tot 31 december 2010 wordt werk van zo'n 30 Inktpot-tekenaars tentoongesteld op twee locaties in Brno: de kunstgalerie van de gemeente en het culturele centrum van de universiteit. Tekenaars Niels Bongers, Joshua Peeters en Albo Helm waren er tussen 3 en 9 oktober om workshops en lezingen te geven. Meer info over de deelnemende tekenaars en dergelijke vind je via deze link.
Voor de tentoonstelling zijn strips die eerder in De Inktpot verschenen in het Tsjechisch vertaald door studenten van de sectie Neerlandistiek van de universiteit van Brno. Foto's van de tentoonstelling kun je bekijken op deze pagina en ook hier.
Als gratis catalogus bij de tentoonstelling verscheen een Tsjechische editie van De Inktpot (zie afb). In december 2011 doen (strip)tekenaars en tekeningen uit Brno Utrecht aan voor een tegenbezoek. 


© 2010
Robin Schouten / StripSter
29-11-2010