--> Archief  --> vorige maand  --> volgende maand

oktober 2010Verzorgd door Robin Schouten: nieuws@stripster.nl

31-10-10 - Nate Powell en Jillian & Mariko Tamaki signeren bij Galerie Lambiek
Op dinsdag 2 november, vanaf 16.00 uur heten Uitgeverij Sherpa en Galerie Lambiek je van harte welkom bij de signeersessie van Nate Powell ('Verzwelg me') en Jillian & Mariko Tamaki ('Skim') in Amsterdam. Een unieke gelegenheid om kennis te maken met deze belangrijke jonge stripauteurs.
In 'Verzwelg me' is de wereld van Ruth en Perry anders dan die van andere kinderen. Ook zij hebben hun leventje thuis, op school en daarbuiten, maar de gebeurtenissen daar dringen slechts gedeeltelijk tot hen door. Ruth en Perry ervaren andere dingen: zij zien en horen meer dan de anderen om hen heen….Vermoedelijk komt dat door hun ziekte, schizofrenie, die hun waarnemingen vertekent. Stripauteur Nate Powell (1978) zit in dit verhaal de personages zo dicht op hun huid, dat de lezer onweerstaanbaar meegezogen wordt in een wereld die niet langer alledaags is, maar onbekend, geheimzinnig en verleidelijk. Meer informatie over Nate Powell vindt je op seemybrotherdance.org.
‘Skim’ is de bijnaam van Kimberly Keiko Cameron, een dikkig meisje met belangstelling voor gothic en wicca, die op een Canadese meisjesschool zit. Wanneer het vriendje van een van haar klasgenoten zelfmoord pleegt, gaat de hele school in de rouw… Skim en haar vriendin Lisa bezien de gebeurtenissen met de nodige afstand, maar al snel verandert ook Skims eigen wereld, als zij verliefd wordt op een van de leerkrachten, juf Archer. Een boeiend interview met Mariko Tamaki over de totstandkoming van 'Skim' is te lezen op  deze pagina.
Stripantiquariaat & Galerie Lambiek - Kerkstraat 132 - 1017 GP Amsterdam - Tel. + 031 02(0) - 6267543
Website: www.lambiek.net E-mail: lambiek@lambiek.net

27-10-10 - Ga mee met de Strip-trein (en ontmoet striptekenaars)
Op 2 november verschijnt het eerste nummer van het nieuwe stripmagazine Por Dios. Speciaal voor deze gelegenheid rijdt er op die dag de Strip-trein. In samenwerking met NS vertrekt op dinsdagochtend om 8.38 uur een groot gezelschap vooraanstaande stripmakers vanaf Amsterdam naar Maastricht en weer terug. In de speciale Por Dios coupé kan ook publiek terecht voor handtekeningen, foto’s en natuurlijk een gratis Por Dios.
De Por Dios coupé is de eerste coupé van het tweede deel van de trein. Uiteraard niet te missen door de uitbundige aankleding met stripfiguren voor de ramen. In het reisgezelschap bevinden zich onder andere Romano Molenaar, Jorg de Vos, Martin Lodewijk, Carry Brugman, Eric Heuvel, Gerben Valkema, Uco Egmond, René Leisink, Minck Oosterveer, Jan Dirk Barreveld, Pieter Hogenbirk, Daniel van den Broek, Herman Roozen, Fred de Heij, René Uilenbroek, IJsbrand Oost, Gerard Leever, Frank Jonker en Marq van Broekhoven.
Check via internet op welke stations de Strip-trein (2 november, 8.38 uur: van CS Amsterdam – CS Maastricht  - CS Amsterdam) stopt, zodat je weet wanneer je kunt instappen en je favoriete striptekenaars kan ontmoeten.

24-10-10 - Gerben den Heeten's Perversia in Zwarte Reeks
Van striptekenaar Gerben den Heeten is het erotische album Perversia opgenomen in de roemruchte Zwarte Reeks van uitgeverij Sombrero. Het gaat om een 'special edition' van de eerder uitgebrachte comic Perversia, en is aangevuld met extra materiaal. Je vind er vijf verhalen over een perverse wereld waar alles kan, maar meestal wel met een glimlach.
Perversia heeft 48 pagina's in full color. Het is verkrijgbaar in comicshops, op stripbeurzen waar Gerben zijn werk signeert en via sombrerobooks.nl. Inmiddels is Gerben druk bezig met Perversia deel 2.
Zijn opwindende tekenwerk is ook in het buitenland doorgedrongen. Binnenkort verschijnt bij de Amerikaanse uitgever Last Gasp een verzameling erotische strips in de uitgave Best Erotic Comics Vol. 3: Sweet meat, strange spice met een verhaaltje van Gerben, 'Young Jerk vs. The Law'. Je kunt het alvast bestellen op de website van Last Gasp.

22-10-10 - Por Dios brengt klassieke strips in nieuw jasje
Por Dios is een nieuw maandblad, boordevol stripverhalen voor het hele gezin. Al sinds 2009 wordt er hard gewerkt aan de realisatie van dit ambitieuze project en nu verschijnt op 2 november het eerste nummer. Een schitterende glossy met daarin uitsluitend complete verhalen van o.a. Storm, Franka, Lucky Luke, Agent 327, Blueberry en Bernard Prince aangevuld met korte verhalen en gags van o.a. Elsje, De Stamgasten, Stampede, Soeperman en Familie Fortuin. De grootste verrassing is echter de terugkeer van De Generaal, de legendarische strip van Peter de Smet, die voor Por Dios digitaal is gerestaureerd en opnieuw wordt ingekleurd.
Door Por Dios wordt het nu mogelijk om opnieuw kennis te maken met de striphelden en de verhalen waar iedereen mee is opgegroeid. Bijna alle klassieke strips zijn digitaal gerestaureerd en opnieuw ingekleurd. De redactie van Por Dios kan namelijk gebruik maken van het Eppo archief dat een paar jaar geleden werd gered door het Stripdocumentatiecentrum Nederland en Het Stripschap - Nederlands centrum voor belangstellenden in strips. Hierdoor is het werk van o.a. Peter de Smet, Dick Briel, Eric Heuvel, Peter de Wit en al die andere stripmakers weer beschikbaar.
Por Dios verschijnt maandelijks, telt 68 pagina's en is vanaf 2 november overal in Nederland verkrijgbaar. Ieder nummer bevat telkens een compleet stripverhaal, en in nummer 1 is dat De robots van Danderzei uit de serie Storm. De cover van het eerste nummer is daarom ook getekend door Romano Molenaar en Jorg de Vos. Voor € 4,95 krijg je dus een compleet stripalbum plus nog ruim 20 pagina's met extra strips. Je kunt het eerste nummer al bestellen, maar ook meteen een abonnement nemen. Kijk op www.pordios.nl voor meer informatie.

19-10-10 - StripSter: Teken iets voor de Halloween-special
Hierbij een oproep aan alle praktiserende toverheksen, wandelende geraamtes, gelobotomiseerde bultenaars, o-positiefminnende vampiers, afgekeurde kermisclowns, wedstrijdwinnende trollen en al wie zich verwant voelt aan voorgenoemde bevolkingsgroepen en toch niet genoemd was.
Wegens een massale aanwezigheid tijdens onze naargeestige Halloween-special van vorig jaar (zie de afbeelding van Marissa Delbressine) hebben we een gitzwart vermoeden dat ook dit jaar het onderwerp een grote aantrekkingskracht op onze mannelijke en vrouwelijke (strip)tekenaars zal uitoefenen. Daarom is er op 30 oktober een nieuwe Halloween-special op StripSter.
Verlaat even de gekwelde dromen van angstige kindertjes, de onderaardse krochten van kasteelruïnes en de mistflarden van de verwaarloosde kerkhoven, en stuur je getekende of geschilderde Halloween-bijdrage uiterlijk woensdag 27 oktober naar strips@stripster.nl. Alvast hartelijk bedankt.

18-10-10 - Nieuw (digitaal) stripblad: KWYNK
Crisis of niet, er is gelukkig nog ruimte voor een nieuw stripblad: KWYNK. Het is digitaal en een papieren versie is voorlopig (nog) niet aan de orde. Maar met strips van o.a. Jan Kruis, Andrea Kruis, Martin Lodewijk, Jan van der Voo en Gerard Leever kun je er gerust mee voor de dag komen.
Initiatiefnemer is John Croezen. "Ik ben al heel lang bevriend met Jan van der Voo en Jan Kruis en zag hoeveel oud kwaliteitswerk van hen lag opgeslagen. Het meeste uit de jaren 60-70 kende ik wel, maar veel dingen waren nieuw voor me. Ik nam me voor om er iets mee te doen. Van de twee Jannen kreeg ik alle medewerking en had toegang tot alle beschikbare originele tekeningen.
Ik wil graag deze prachtige oude strips aan de nieuwere generaties tonen, en dat kan met moderne middelen goed aan de smaak van nu aangepast worden. Vandaar KWYNK. Overigens niet uitsluitend met oude strips, maar ook nieuwere en zelfs een hele nieuwe, speciaal door Jan Kruis gemaakt: Kwynk & Annabel. Een tweede primeur is een gagstrip van Martin Lodewijk die vrijwel niemand kent: Tobias & Byrd en dat 27 afleveringen lang!"
Een ander interview met John Croezen over KWYNK lees je op de Strips in Gelderland weblog van striptekenaar Mars Gremmen.
KWYNK verschijnt elke maand en nummer 1 kun je downloaden voor slechts € 1,95 op Magzine.nu. Nieuwsgierig geworden? Neem hier alvast een inkijkje.
John: "Op KWYNK.nl komen achtergrondartikeltjes en video-filmpjes te staan van en over de auteurs. Als KWYNK een succes wordt, gaan we de frequentie verhogen van maandelijks naar tweewekelijks."

13-10-10 - StripSter: Doe mee aan Piet Wijn-special
Op 6 oktober is Piet Wijn overleden. StripSter wil deze klassieke striptekenaar graag eren met een special. Ben je zelf tekenaar en heb je ook zo genoten van Piet Wijn's vaak sprookjesachtige werk? Maak dan een tekening of strip als hommage aan De Magiër van het Nederlandse stripverhaal.
Met Piet Wijn kun je alle kanten op. Uiteraard was hij het meest bekend als tekenaar van Douwe Dabbert, maar ook heeft hij historische en realistische verhalen getekend als Aram, Gloria van Goes, verhalen over het ganzenmeisje Maartje en meegewerkt aan de Marten Toonder-series Tom Poes, Panda en Koning Hollewijn. Verder verstripte Wijn Alleen op de wereld, tekende hij verhaaltjes over trollen (zie afb.) en de sprookjesachtige kinderstrip Puk en Poppedijn. En nog veel, veel meer. Het was een veelzijdige tekenaar die het liefst dieren, kabouters, elfen en prachtige decors tekende. Eén van zijn laatste werken was een schilderij van The Hobbit.
Stuur je Piet Wijn-hommage vóór woensdag 20 oktober naar strips@stripster.nl. Alvast hartelijk bedankt.

11-10-10 - Agenda op StripSter aangevuld
De Agenda is weer zoveel mogelijk geüpdate. Kijk voor de komende stripbeurzen en allerlei stripgerelateerde tentoonstellingen (zowel in Nederland als in België) bij deze rubriek op StripSter.
Uiteraard trachten we de Agenda zo compleet mogelijk te maken. Mochten we jou stripbeurs, tentoonstelling of signeersessie (in Nederland en België) over het hoofd hebben gezien, stuur dan een mailtje naar nieuws@stripster.nl.
Een aanrader is de grote overzichtstentoonstelling Getekend, Aimée van striptekenares en animatrice Aimée de Jongh (zie afb.) in Kunstencentrum Waalwijk. Het duurt tot en met 4 november.
Voor de liefhebbers van oude stripmeesters wordt er op 20 november de vijfde Hans G. Kresse-fandag gehouden in het Westfries Archief in Hoorn. En tot en met 9 januari 2011 kun je bij het Belgisch Stripcentrum terecht voor Het atelier van Franquin, Jijé, Morris en Will in Brussel.

07-10-10 - Douwe Dabbert-tekenaar Piet Wijn overleden
Striptekenaar Piet Wijn is woensdagavond 6 oktober op 81-jarige leeftijd overleden. Dat is bekend gemaakt door Thom Roep, die Wijn's bekendste stripserie schreef, Douwe Dabbert.
Pieter Cornelis Wijn is geboren op 17 mei 1929 en gaat in 1947 werken bij de Toonderstudio's. Hij begint zijn stripcarrière bij het Tom Poes Weekblad en tekent vervolgens een aantal realistische strips zoals Aram. Begin jaren zestig keert Wijn terug bij de Toonderstudio's en werkt hij mee aan o.a. Tom Poes en Panda. Wijn kan zich helemaal uitleven op Koning Hollewijn, een dagstrip met ondertekst en een satire op de samenleving.
In 1973 begint hij ook verhalen te maken voor het meisjesblad Tina zoals de historische serie Gloria van Goes en Maartje. Onverwachts succes komt in 1975, als het eerste Douwe Dabbert verhaal 'De verwende prinses' in weekblad Donald Duck verschijnt en onmiddellijk aanslaat. De verhalen rondom de goedmoedige dwerg en zijn toverknapzak bereiken een groot en breed publiek. Wijn ontving in 1984 de Stripschapprijs voor zijn oeuvre en in hetzelfde jaar werd ook een Douwe Dabbert film uitgebracht, De poort naar Oost.
Eind jaren tachtig raakte Wijn door een lichte beroerte deels verlamd en leerde hij tekenen met zijn linkerhand. De verandering in tekenstijl valt bijna niemand op. "De expressie moest toch een uitweg hebben". Tijdens het 23ste Douwe Dabbert verhaal werd hij door een tweede beroerte getroffen, dat hem noodzaakte om het fijne penseel definitief neer te leggen. Dick Matena voltooide grotendeels het tekenwerk voor 'De wonderlijke raamvertelling'.
Bij uitgeverij Boumaar verschijnt momenteel een vroegere stripserie van Piet Wijn in boekvorm, Puk en Poppedijn. Vanwege zijn voorliefde voor het sprookjesgenre is hij ook wel De Magiër van het Nederlandse stripverhaal genoemd. Samen met Marten Toonder, Hans G. Kresse en Pieter Kuhn wordt Piet Wijn gerekend tot De Grote Vier van de Nederlandse Strip.

05-10-10 - Kasteel Groeneveld - Muurschildering Hanco Kolk
Jaarlijks nodigt Kasteel Groeneveld in Baarn een kunstenaar uit om daar te komen werken ('artist in residence'). In april 2010 was dat striptekenaar Hanco Kolk (Gilles de Geus, Meccano en S1ngle). Voor de Hasselaerzaal maakte hij een immense muurtekening, geïnspireerd door de grotten van Lascaux en de dieren die hij zag op landgoed Groeneveld. De muurschildering van Hanco is tot eind februari 2011 te zien in Kasteel Groeneveld, Groeneveld 2, 3744 ML Baarn.
Van de reeks tekeningen die Hanco heeft gemaakt voor de muurschildering zijn nu ook prints te koop bij PRINT gallery, Muntstraat 8 in Antwerpen. De digitale prints (gicléeprints) zijn gesigneerd en genummerd in een oplage van 25. Daarnaast zijn er ook enkele originele werken van Hanco te koop.
En tot 24 oktober is bij PRINT gallery de tentoonstelling Hanco Kolk - Tekeningen en Prints. Kijk hier voor de flyer.

03-10-10 - AAaRGh - Cartoonbundel Het einde is nabij
In de bundel ‘Het einde is nabij' is de Belgische cartoonist AAaRGh zowel positief als negatief. Het einde van de crisis, Mexicaanse griep en andere nare dingen is nabij. Maar tegelijk ligt ook het einde van het fatsoen en de goede zeden op de loer. Hoe lang rekt de mens(heid) het nog?
'Het einde is nabij' bevat cartoons die het afgelopen jaar in dagblad Sp!ts zijn verschenen. Het album telt 95 pagina’s met 160 cartoons. De uitgave is op A5-formaat, in zwartwit en in eigen beheer uitgebracht door AAaRGh. Je kunt het bestellen via zijn website aaargh.be. Bezoek ook eens zijn weblog.
AAaRGh (alias Mario De Koninck) publiceert onder meer in Sp!ts, Metro, TeVeblad en DataNews. En ook regelmatig op StripSter: kijk voor zijn publicatie-overzicht op deze pagina.


© 2010
Robin Schouten / StripSter
31-10-2010