--> Archief  --> vorige maand  --> volgende maand

september 2010Verzorgd door Robin Schouten: nieuws@stripster.nl

30-09-10 - Bob Evers-auteurs signeren 2 okt. in Hilversum
Afgelopen weekend presenteerden Hans van Oudenaarden en Frank Jonker het nieuwe Bob Evers stripalbum 'Een overval in de lucht' tijdens de Stripdagen in Houten. Speciaal voor die gelegenheid tekende Hans een speciale Trilogie-prent, die je binnenkort ook kunt bestellen via zijn weblog.
Hans en Frank gaan op toernee langs stripwinkels om het nieuwe Bob Evers stripalbum verder te promoten. Op zaterdag 2 oktober signeren beide auteurs (12-17u) bij stripwinkel Het Stripsmagazijn, Bussumerstraat 51, 1211 BJ Hilversum. Tel: 035-6244744. Ook daar zal de speciale Trilogie-prent te koop zijn, evenals posters en alle voorgaande Bob Evers stripalbums.
Noteer alvast: Op 30 oktober signeren Hans en Frank de super-speciale Bob Evers-edities in de Boekenhalte in Zwolle. Eén en ander wordt begeleid met diverse prenten. Kijk voor nieuws over signeersessies, plus plaatjes en praatjes op de Bob Evers weblog.
Dit jaar startte Hans Van Oudenaarden de gagstrip Puppy from hell, die hij voorpubliceert op puppyfromhell.blogspot.com. Tot aan de start van de kinderboekenweek (6 oktober) verschijnt dagelijks een strookje van Puppy from hell op de website van de bibliotheek Hilversum.

28-09-10 - Nieuwe recensie op StripSter
Santiago Martin heeft een nieuwe recensie geschreven voor StripSter. Het gaat om het stripboek Weg van Ephameron (tekeningen) en Pieter van Oudheusden (scenario), en is een uitgave van Bries. Je kunt Santiago's bespreking lezen bij Recensies op StripSter.

27-09-10 - Boekholt presenteert 'Niet waar… Jij ook!' uitgave
Striptekenaar Boekholt heeft op het Brabants Stripspektakel in Valkenswaard zijn eerste boekje gepresenteerd: Niet waar… Jij ook!. ”Ik heb het in eigen beheer uitgegeven in een beperkte oplage. Het is te koop bij stripwinkel Eppo in Eindhoven, stripwinkel Silvester in Den Bosch en via mijn site studio-boekholt.nl voor € 12,50.” Bij bestelling zal Boekholt je vast ook willen verblijden met een origineel tekeningetje in je exemplaar.
Op de foto zie je the artist himself op onbeschaamde wijze zijn boekje aanprijzen. Dat verdient alle lof. Daarom moedigen we bij deze iedere volgende tekenaar aan om met een soortgelijk enthousiasme zijn of haar eigen uitgave te promoten!
Boekholt’s hilarische strips rondom zijn dikbuikige personage zijn sinds kort weer op StripSter te lezen, ook in de huidige Strips editie. Kijk voor het complete Boekholt-StripSter overzicht op deze pagina.

25-09-10 - StripSter ook zondag 26 sept. op Stripdagen
Zaterdag 25 september heeft StripSter het InterStrip 5 album Onder de kleuren van de nacht gepresenteerd op de Stripdagen in Houten. De stand was goed gevuld met tekenaars Hansha, Remco van den Hout, Hans Verbeek, Martin van der Schuijt en André van Buuren. Ook Rob Eikenaar (druk tekenende), tekenares MaCo en Nico Schuurman (gezellig kletsende) waren erbij, zie foto. Nico heeft ter plekke geschilderd aan een toekomstige StripSter cover.
Op zondag 26 september gaan de Stripdagen verder en vind je bij de StripSter stand: Rob Brandon, Hans Verbeek, Steven van Dyck en Ralph Krebbers. Koop het InterStrip album, schotel het de tekenaars voor en ze zullen er graag een tekening voor je inzetten!
De Stripdagen (25 & 26 september) - Expo Houten - Meidoornkade 24 - 3992 AE Houten (nl)

23-09-10 - StripSter op Stripdagen met InterStrip album
Goed nieuws! Het InterStrip 5 album Onder de kleuren van de nacht is klaar voor De Stripdagen, komend weekend (25 & 26 september) in Houten. StripSter heeft een stand op de smallpressbeurs, waar het album gepresenteerd en verkocht zal worden. Ook ligt daar te koop: Kazoo #1 van Michel den Hamer, met strips voor o.a. StripSter.
Om het InterStrip album te signeren en de juiste vibe te creeëren zijn de volgende StripSter tekenaars aanwezig: Hans Verbeek (za en zo), Martin van der Schuijt (za), Ralph Krebbers (zo), Hansha (za, en altijd goed voor de vibe), Steven van Dyck (zo, maar niet in Mickey-Mousepak), Remco van den Hout (za), Rob Eikenaar (za), Nico Schuurman (za) en tekenares MaCo (za).
Kom dus langs voor een gezellig praatje, een plaatje en als je StripSter goed gezind bent: koop een InterStrip album. Dan wordt het voor je gesigneerd én volgekrabbeld. Die schutbladen zijn er niet zomaar, hè? En ben je tekenaar: voor zondag is er nog plek om bij ons aan te schuiven! Heel graag tot ziens in Houten.
De Stripdagen (25 & 26 september) - Expo Houten - Meidoornkade 24 - 3992 AE Houten (nl)

20-09-10 - Uitgever Ger van Wulften wint Frankfurtherprijs
Stripuitgever Ger van Wulften is de winnaar van de P. Hans Frankfurtherprijs 2010 voor bijzondere verdiensten voor het Nederlandse beeldverhaal. De prijs wordt op zaterdag 25 september uitgereikt tijdens De Stripdagen in Houten.
Van Wulften maakte 40 jaar geleden zijn entree in de stripwereld als grafisch vormgever bij stripweekblad Pep, en ontwierp tevens de logo’s van Eppo en Stripkoerier. Zijn grafisch talent gebruikte hij ook bij het verzorgen van talloze stripalbums en speciale uitgaven, en is dat altijd blijven doen. Eén van zijn vaste klussen is nu Eppo stripblad.
Vanaf de jaren zeventig ging Van Wulften zich manifesteren als een van de belangrijkste Nederlandse stripuitgevers. Via zijn bladen Gummi en De Balloen kon het Nederlandse publiek kennis maken met volwassen strips van binnen-en buitenlandse stripauteurs zoals Dick Matena, Peter Pontiac, Willem Vleeschouwer, Will Eisner, Jacques Tardi en Marcel Gotlib.
Met uitgeverij Espee ontketende Van Wulften een ware revolutie door het introduceren van vernieuwende Nederlandse striptekenaars bij een groot publiek. De Familie Doorzon, Joop Klepzeiker en de albums van Hein de Kort stonden jarenlang bovenaan de bestverkopende strips van Nederland, en hadden bovendien een grote impact op toekomstige stripmakers.
Het promoten en uitgeven van nieuw striptalent is altijd Van Wulften’s grote drijfveer geweest. Dat doet hij nog steeds met uitgeverij Xtra waar ook het blad Pulpman verschijnt, met strips van Haas-tekenaar Fred de Heij.

19-09-10 - What's Your Excuse 2010 toont jong talent
De Antwerpse stripwinkel & galerie Mekanik Strip is een van de grootste promotors van jong (strip)talent, en organiseert jaarlijks de tekenwedstrijd/expo What's Your Excuse? Afgelopen zaterdag was de opening van een nieuwe tentoonstelling bij Mekanik. Deze alweer 15e editie laat het werk zien van 80 exposanten met als thema 'De Reis'.
De expositie geeft een goed beeld van het aanstormend talent in Vlaanderen. Ze brengt enthousiastelingen voor strip, illustratie en grafiek in kaart, en toont aan dat jonge tekenaars nog flink wat in hun mars hebben. De expo loopt tot 18 oktober 2010.
Mekanik Strip - St. Jacobsmarkt 73 - 2000 Antwerpen (be)

15-09-10 - Kort Stripnieuws
Doe mee aan de Eppo Enquete 2010 en maak kans op een strippakket. Je hebt t/m 24 september de tijd om het in te vullen via de Eppo website. De uitslag komt in Eppo nr 20.

* * * * * * *
Op de weblog van de Nederlandse striptekenaar  Erik de Graaf kun je een filmpje bekijken waarin de Graaf door de Franse vertaling van zijn Herinneringen-trilogie bladert. De uitgever is La Pastèque. De titel luidt Jeux de Mémoire, telt 148 pagina's en verschijnt in hardcover.
* * * * * * *
Willy Linthout geeft op donderdag 23 september een striplezing over zijn gevierde graphic novel ‘Jaren van de Olifant’ in Sint-Katelijne-Waver, België. De Urbanus-tekenaar bijt hiermee de spits af van lezingen door vijf stripmakers en stripspecialisten, in verschillende bibliotheken in de provincie Antwerpen. Lees meer info op deze pagina.
* * * * * * *
Robert Schuit (alias Bandirah) doet een oproep aan jonge cartoonisten om zich kenbaar te maken op Cartoon Blog. “Zijn er genoeg van hen, dan wil ik er een prijs tegenaan gooien: ‘De Beste Jonge Cartoonist van Nederland’. Inclusief geldbedrag, roem, ultrahippe publieksuitverkiezing, publicatie op Cartoon Blog en ook is er iets te regelen met betrekking tot een boekuitgave. Moge God ons bijstaan.”

11-09-10 - Spanje Special op StripSter - Met strips en artikel
StripSter viert feest met een Spanje-special! Hiervoor hebben 14 grote Spaanse striptekenaars hun mooiste bijdragen gestuurd, zoals José Luis Munuera, Paco Roca, Bartolomé Seguí (zie afb.), Jaime Martín en andere geweldenaren. Ga naar Strips en geniet. Al het werk is nieuw en nog niet eerder in het Nederlands verschenen!
En lees als oriëntatie een groot artikel over Spaanse striptekenaars en de huidige strip in Spanje: Striptekenaar in Spanje is een mooi beroep. Het is geschreven door StripSter redacteur (en tekenaar) Santiago Martin en is rijkelijk geïllustreerd. Ook vind je er veel handige links. Een prachtig overzicht van de Spaanse strip.
Maar ook de lage-land tekenaars hebben de handen uit de mouwen gestoken voor de special. En zo hebben we Spanje-impressies van o.a. Timmy Schelhaas, Steven Van Dyck, Michel den Hamer, Martin van der Schuijt, Pepijn de Jonge en Rob Brandon. Iedereen hartelijk bedankt!

09-09-10 - Chris Evenhuis - Snooze 2 op Franse markt
De Nederlandse striptekenaar –en illustrator Chris Evenhuis heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan 'Snooze', een strip op scenario van Kid Toussaint. Uitgever is Editions Claire de Lune. Het tweede en afsluitende deel ligt vanaf 16 september in de Franstalige winkels. Je kunt het alvast bestellen op Amazon. Vooralsnog is er geen Nederlandse vertaling gepland van 'Snooze' deel 1 en 2.
Chris Evenhuis: “Mocht een Nederlandstalige uitgave er alsnog komen, dan laat ik 't direct weten op het StripSter Forum én mijn weblog. In ieder geval zal ik in Frankrijk op de volgende festivals de beide 'Snooze' delen bekladden en signeren: BulleBerry Bourges op 2 & 3 oktober, en Lille Comics Festival op 13 & 14 november. Ik spreek zelf geen woord Frans, dus iedere Nederlandstalige bezoeker zal een verademing zijn.”
Lees een eerder interview met Chris Evenhuis over 'Snooze' deel 1 op Stripelmagazine.

06-09-10 - Stripspeciaalzaak organiseert stripheldinnen-westrijd
Wie vind jij de aantrekkelijkste stripheldin? Vertel het de stripsite Stripspeciaalzaak door een top 10 samen te stellen. Het staat je vrij welke personages jij kiest zolang ze van het vrouwelijke geslacht zijn. En als lezeres is jouw top 10 ook welkom. Je tien meiden hoeven zeker geen hoofdpersonage uit een reeks te zijn. Specificeer wel telkens uit welke reeks of in welk album ze voorkomt.
Voor je moeite word je beloond door kans te maken op een aantrekkelijke prijs. Wat dacht je van een album van Red Sonja, pin-ups van Don Lawrence (Roodhaar!) of gesigneerde strips van De Rode Ridder (Galaxa!), De Kiekeboes (Fanny!) en Esther Verkest?
Stuur je top 10 vóór zaterdag 18 september d.m.v. een e-mail naar Stripspeciaalzaak. En lees meer info over de stripheldinnen-wedstrijd via deze link.

06-09-10 - Stripspeciaalzaak organiseert stripheldinnen-westrijd
Wie vind jij de aantrekkelijkste stripheldin? Vertel het de stripsite Stripspeciaalzaak door een top 10 samen te stellen. Het staat je vrij welke personages jij kiest zolang ze van het vrouwelijke geslacht zijn. En als lezeres is jouw top 10 ook welkom. Je tien meiden hoeven zeker geen hoofdpersonage uit een reeks te zijn. Specificeer wel telkens uit welke reeks of in welk album ze voorkomt.
Voor je moeite word je beloond door kans te maken op een aantrekkelijke prijs. Wat dacht je van een album van Red Sonja, pin-ups van Don Lawrence (Roodhaar!) of gesigneerde strips van De Rode Ridder (Galaxa!), De Kiekeboes (Fanny!) en Esther Verkest?
Stuur je top 10 vóór zaterdag 18 september d.m.v. een e-mail naar Stripspeciaalzaak. En lees meer info over de stripheldinnen-wedstrijd via deze link.

03-09-10 - Powerbeast - Webcomic nu ook in druk
Op 1 september jl. verscheen deel 1 van de Nederlandse superhelden comic Powerbeast: ‘Nucleaire Krijgers’. We maken kennis met een man die door een nucleaire ramp gemuteerd wordt in een paars monster met gele vlekken, Powerbeast. Het volledige verhaal wordt uitgebracht als dertigdelige serie.
Sinds 4 juni 2010 zijn de avonturen van Powerbeast wekelijks te volgen op powerbeastadventures.com. Elke vrijdag verschijnt hier een nieuwe episode. De eerste 17 episodes worden nu gebundeld.
“Internet is een geweldig medium om de avonturen van Nederlands meest geliefde superheld te publiceren, maar uiteindelijk gaat er niets boven een gedrukte versie van de comic,” zegt Eelco Koper, de 37-jarige schrijver en tekenaar.
De comic verschijnt in A4-formaat onder het Koper Comics label. Het is een heel ander formaat dan wat standaard is in de comic wereld. “Tja, Powerbeast is nou eenmaal groter dan de rest,” lacht Koper. “Het enige probleem is, dat ik nu op zoek moet naar bewaarmapjes op A4-formaat.”
Het eerste gedrukte deel is te koop op de Powerbeast website en via stripspeciaalzaken voor € 4,99.


© 2010
Robin Schouten / StripSter
30-09-2010