--> Archief  --> vorige maand  --> volgende maand

augustus 2010Verzorgd door Robin Schouten: nieuws@stripster.nl

31-08-10 - Meinder Buynink - Vindt ie grappig dl. 3
Tekenaar Meinder Buynink heeft een nieuwe cartoonbundel: Vindt ie grappig dl. 3. De release was zaterdag 21 augustus j.l. in Kampen op het Stripspektakel. Meinder: “De humor bestaat (net als de vorige twee delen) uit woordspelingen, parodieën en onderbroekenlol.”
Was je er niet bij in Kampen? Geen probleem, want je kunt de boekjes van Meinder ook bestellen via zijn website: www.meinder.nl. En die wil Meinder vast wel voorzien van een originele onderbroekenlol-tekening. Wel netjes vragen! Binnenkort wordt Meinder's website vernieuwd, hou het dus in de gaten.
Meinder's cartoons zijn ook af en toe op StripSter te lezen. In de Strips editie van deze week vind je weer drie cartoons van zijn hand. Alle tot nu toe verschenen cartoons van Meinder Buynink op StripSter zijn verzameld op deze pagina.

27-08-10 - KunstStripBeurs & StripNacht in Groningen
Na de succesvolle eerste editie afgelopen november in Utrecht vindt op zaterdag 28 augustus opnieuw een KunstStripBeurs plaats: op een prachtige buitenlocatie aan de Hoge der A in de binnenstad van Groningen, vlakbij het Stripmuseum en het Noorderplantsoen.
Aanwezige tekenaars zijn o.a. Peter Pontiac, Daniël van den Broek, Wouter Diesveld, Jan Kruis, Sandra de Haan, Nozzman, Aimée de Jongh, Alice Kok, Argibald, Eric Schreurs, Theo van den Boogaard, Hallie Lama, Jan Vriends, Lamelos en Marissa Delbressine. Barbara Stok zal er haar nieuwste album presenteren. De KunstStripBeurs duurt van 12 tot 17 uur.
Aansluitend aan de KunstStripBeurs wordt er in een grote spiegeltent in het Noorderplantsoen (op het Noorderzon-festivalterrein) geborreld en gegeten. Vanaf negen uur zal in dezelfde tent de TheaterStripNacht plaatsvinden, met optredens van onder meer Peter de Wit, Jan Vriends, Merel Barends & Natasja van Loon, de Cartoonjocks, Theo van den Boogaard, Barbara Stok en Lamelos.
Kijk voor meer info op kunststripbeursgroningen.blogspot.com

26-08-10 - BNS bereikt groot publiek met gratis Stripkrant
Eind augustus verschijnt van de Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers (kortweg BNS) de Stripkrant. Initiatiefnemer is striptekenaar Alex van Koten (zie foto). De gratis krant zal in grote oplage verspreid worden via culturele instellingen, bibliotheken, stripwinkels en festivals. Je kunt al een exemplaar meenemen op de Uitmarkt in Amsterdam (27-29 augustus).
De Stripkrant heeft als doel om een breed publiek te informeren over de ontwikkelingen van de strip in Nederland, en te laten hoe mooi strips nog steeds zijn. De krant telt 40 pagina's, verschijnt bijna helemaal in kleur en heeft bijdragen van 45 stripmakers. De meeste strips zijn speciaal ervoor gemaakt.
Zo zijn er bijdragen van o.a. Jan Dirk Barreveld (Eugène), Mars Gremmen (The girl is mine), Gerard Leever, Jeroen Steehouwer en Roel Venderbosch. De speciaal getekende strip Esmeralda van Kees de Boer (scenario: Hanco Kolk) staat ook op zijn weblog. Voorbeelden van andere bijdragen voor de Stripkrant kun je zien op de Strips in Gelderland weblog, dankzij Mars Gremmen.

25-08-10 - Eerste digitale stripwinkel voor iPhones: Pilabo.com
Pilabo.com heeft een digitale stripwinkel gelanceerd voor iPhones. De app is nu beschikbaar op de App Store van iTunes en bevat een gratis aflevering van bekende strips als Beestjes, Dirkjan, CartoonDiarree, Flo, Hara Kiwi, Hunker Bunker, Lars, S1NGLE, Swamp Thing en 7sHeaven. Extra afleveringen koop je met “credits”, vanaf 11 cent per aflevering. Wie geen iPhone heeft kan zich binnenkort abonneren op een SMS-dienst.
Pilabo.com introduceert met dit initiatief een nieuw kanaal voor striptekenaars, die hun publicatiemogelijkheden via kranten, tijdschriften en stripboeken steeds verder zien afnemen. Initiatiefnemer is Arie Bruin, in het verleden werkzaam voor ondermeer Sportweek en Nieuwe Revu, die de gratis applicatie met creditsysteem heeft laten ontwikkelen door Jamoo Design / MoopMobility. De strips komen van stripcollectief Comic House, bekend van veel krantenstrips. Kijk op www.pilabo.com

20-08-10 - Stripschapprijs 2010 voor Jesse van Muylwijck
De Stripschapprijs 2010 is toegekend aan Jesse van Muylwijck, zo heeft Het Stripschap bekendgemaakt. De tekenaar is vooral bekend door zijn komische krantenstrip De Rechter, waarvan in september deel 18 zal verschijnen. De belangrijkste Nederlandse stripprijs zal op zaterdag 25 september aan Van Muylwijck worden uitgereikt tijdens het jaarlijkse stripevenement De Stripdagen in Houten.
Jesse van Muylwijck (Groningen, 19 maart 1961) is een eigenzinnige stripmaker, die desondanks geheel in de mainstream werkt. De Rechter verschijnt al 17 jaar in 14 kranten, en inmiddels heeft Van Muylwijck meer dan 5000 afleveringen getekend.
De commissie van de Stripschapprijzen huldigt Van Muylwijck niet alleen vanwege de duur of het succes van zijn strip. ‘Het maken van een krantenstrip is een eenzame bezigheid, waarbij het vaak lijkt alsof je buiten alle clubs en stromingen valt. Toch is wat Van Muylwijck doet een typische uiting van de mogelijkheden van de strip. Terwijl andere tekenaars moeten worstelen om een platform te vinden voor hun talent, heeft Jesse van Muylwijck een vorm gevonden waarmee hij dagelijks meer dan drie en een half miljoen lezers van alle leeftijden bereikt. Daarmee houdt hij de strip levend, dus hulde voor hem en voor alle kranten die hem die gelegenheid geven’, aldus de commissie die Van Muylwijck’s stijl primitief en toegankelijk noemt.
De Stripdagen (25 & 26 september 2010) - Expo Houten - Houten (nl) Info: www.destripdagen.nl

18-08-10 - Brabants Stripspektakel neemt afscheid met 25ste editie
Het laatste weekend van augustus staat bij menig stripliefhebber al jarenlang in het teken van het Brabants Stripspektakel in Valkenswaard, een van de grootste stripboekenbeurzen van Nederland en België. Dit jaar viert het festijn zijn vijfentwintigste verjaardag, maar blaast tevens waarschijnlijk zijn laatste kaarsje uit.
Organisator Johan Gerlings vindt het tijd voor een nieuwe uitdaging. Bovendien slokt zijn stripdistributie bedrijf Stribbel Strips een groot deel van zijn tijd op, en komen er steeds meer werkzaamheden bij voor de succesvolle stripuitgeverij Saga waar Gerlings deel van uit maakt. Desondanks hoopt de organisator dat het tóch niet de allerlaatste editie is: “We zijn druk in onderhandeling met een opvolger voor het stripspektakel, maar áls het doorgaat zal het wel een ander soort festival worden. Eventueel zal ik de nieuwe organisatie helpen om striptekenaars te benaderen”.
In vijfentwintig jaar Brabants Stripspektakel heeft Gerlings diverse hoogtepunten meegemaakt. Met behulp van diverse uitgeverijen zijn er ter gelegenheid van het festival heel wat speciale stripuitgaven verschenen. “Voor mij was een bewerkte uitgave van het Suske en Wiske album ‘De vliegende klomp’ het hoogtepunt.
Waar ik dit jaar erg trots op ben is dat voormalig Studio Vandersteen tekenaar Jeff Broeckx de stripreeks Dag en Heidi nieuw leven inblaast. Na vierentwintig jaar verschijnt er een nieuw stripalbum, ‘Wika’ (zie afb). Wij mogen die uitgeven en uiteraard lanceren op de beurs!”.
Voor stripliefhebbers is het weekend van 28 en 29 augustus dus dé kans om nog eenmaal naar het Brabants Stripspektakel te gaan. Er zijn ruim 140 stands met alles wat maar denkbaar is op het gebied van strips, beide dagen een veiling, vele aanwezige stripauteurs uit binnen- en buitenland en zien enkele nieuwe uitgaven het levenslicht.
Het vijfentwintigste Brabants Stripspektakel is op beide dagen van 10 tot 17 uur te bezoeken in Sportcentrum Valkencourt in Valkenswaard. Voor elke bezoeker ligt er een gratis striptas klaar. De entree bedraagt € 4,00 en kinderen tot 1,50 meter betalen slechts € 2,00.
Meer informatie is te vinden op www.stripspektakel.nl.

15-08-10 - Spanje-Special op StripSter
Stripster viert op 11 september feest met een Spanje-Special! Met bijdragen van grote Spaanse striptekenaars, zoals José Luis Munuera, Alfonso Zapico en Chema García. Tevens zal initiatiefnemer Santiago Martin een overzichtsartikel verzorgen over hedendaagse Spaanse strips en striptekenaars. “Het stuk gaat voornamelijk over jonge striptekenaars die geboren zijn in de jaren 60/70 en ooit klassieke tekenaars als Francisco Ibáñez, Manuel Vázquez (de zogenoemde Bruguera-school) en Javier Mariscal als voorbeeld hadden.”
Aan alle striptekenaars: ook jullie zijn uitgenodigd om bijdragen over Spanje op te sturen. Wat betekent Spanje voor je? Ben je ooit in España geweest? Heb je 'n stripmening over het Iberisch Schiereiland? Ga aan de slag en laat je fantasie de vrije loop. De deadline voor het sturen van je bijdrage (naar strips@stripster.nl) is woensdag 8 september. Un saludo!
Op het StripSter Forum bij España-Special Week 11 sept. houdt Santiago Martin je op de hoogte over de laatste ontwikkelingen. En schroom niet om daar zelf ook een reactie achter te laten.

11-08-10 - Koen Hottentot even terug met Schnuurt Epiloog
Ken je nog de bizarre en humoristische strips van Koen Hottentot ? Op de stripbeurs in Valkenswaard (28/29 augustus 2010) ziet zijn laatste stripboek Schnuurt Epiloog het levenslicht in een gelimiteerde oplage van 200 exemplaren. Dit 48 pagina's tellend album wordt uitgebracht door Uitgeverij Bonte.
Koen: “Mijn strip-oplevinkje in 2006/2007 (nadat ik in 1997 al eens gestopt was) was van korte duur en ik neem aan dat ik voorgoed ben gekapt. Nu bleek ik toch nog wel aardig wat pagina's te hebben liggen - uit 2006-2007 die in stripmagazine MYX en het horrorstripboek Bloeddorst zijn verschenen, maar ook nog flink wat uit de oude doos.
Schnuurt Epiloog gaat terug tot 1993 in de vorm van twee nooit gepubliceerde pagina's die mijn eerste boek Necronomicon niet haalden (bij wijze van jeugdzonde). Maar ook o.a. het 2-paginaverhaal Galgenmaal op scenario van Patty Klein, en de stroken die ik maakte voor het bezorgersblad van De Telegraaf, PRIMA - allen medio jaren '90.
Was het eerst de bedoeling er een 32-pagina boekje van te maken, we hebben het op weten te krikken tot 48 door de pagina's op te nemen die niet in Schnuurt (Uitgeverij GRMBL!/eigen beheer, 1996), maar wel in de full colour, herziene heruitgave Schnuurt Remastered (Uitgeverij Edollandia, 2007) waren verschenen.
Van diverse kanten hoorde ik dat de behoorlijk uitbundige inkleuring eigenlijk niet bij mijn stripwerk paste. Daarom komen de originele zwartwit-versies van deze post-Schnuurt pagina's óók in Schnuurt Epiloog terecht, samen met nog wat losse illustraties - waaronder de Weird Persons-ansichtkaartenreeks voor Galerie Slaphanger in Rotterdam.
Ik ben dus in de gelukkige omstandigheid dat letterlijk AL mijn stripwerk nu in boekvorm is uitgegeven; er is echt niets meer over. Vanaf nu kun je de boeken Necronomicon, Schnuurt en Schnuurt Epiloog als mijn complete oeuvre(tje) zien." (verspreiding van de stripwinkels gaat via Strips In Voorraad).
Een interview met Koen Hottentot uit 2007 voor Stripelmagazine lees je op deze pagina. En een promotiestrip van Koen voor stripmagazine Incognito vind je via deze link.

09-08-10 - D'Auwe - Humor in beroepen album: Politie 2
In de reeks Humor in beroepen (deel 19) is van de Vlaamse tekenaar D’Auwe (echte naam: Dirk Van der Auwera) het stripalbum Politie 2 verschenen. Het is een uitgave van Boemerang, en is behalve in Nederland ook vanaf half augustus verkrijgbaar in België (verdeling via de Standaard uitgeverij).
D’Auwe: “Dit album zal ook in het Frans verschijnen, en momenteel werk ik aan 16 extra pagina's hiervoor. Verder heb ik nog enkele pagina's gemaakt voor The champions en Rooie oortjes, het magazine.” D’Auwe heeft ook strips gepubliceerd op StripSter, kijk voor een overzicht op deze pagina.
Niet alleen is D’Auwe een goede humoristische striptekenaar, hij heeft zich ook bekwaamt in het maken van karikaturen. Die kun je bekijken, plus een een pagina uit zijn Humor in beroepen album, op D’Auwe’s weblog.

04-08-10 - Zeldzaamste strip te koop op Catawiki
Het duurste Nederlandstalige stripboek 'De vrolijke avonturen van Doris Dobbel' wordt voor € 14.000 te koop aangeboden op de online catalogus Catawiki. Het werd door de aanbieder bij toeval ontdekt in een tweedehandswinkel voor de prijs van € 1.00.
Doris Dobbel is een strip van de Vlaamse auteur Marc Sleen, bekend van de stripreeks Nero. Het album verscheen in 1952 maar was alleen te winnen als prijs bij een wedstrijd. Vermoedelijk zijn er honderd stuks gedrukt. Daarvan zijn nog slechts zes complete exemplaren bekend, inclusief het nu gevonden album dat in bijzonder mooie conditie verkeert.
De Doris Dobbel strip is te bekijken via catawiki.nl/dorisdobbel.
Catawiki is in november 2008 gelanceerd en wordt net als Wikipedia door de gebruikers zelf aangevuld. Je kunt er gratis je verzameling en zoeklijst in bijhouden. Er worden al 270.000 stripboeken te koop aangeboden.

02-08-10 - Fred de Heij op televisie (dinsdag 3 aug.)
Striptekenaar én kunstschilder Fred de Heij zal op dinsdag 3 augustus verschijnen in het televisieprogramma Sterren op het doek (21.20-22.00, NL 2) van omroep MAX. Daar zal hij, samen met nog twee andere kunstenaars, Yvon Jaspers schilderen. De Brabantse tv-presentatrice en actrice is bekend van Boer zoekt vrouw, Het Klokhuis en Rozengeur & Wodka Lime.
Het portret dat Yvon het meest aanspreekt zal voor een goed doel geveild worden. De presentatie van Sterren op het doek is van Hanneke Groenteman. Op de foto zie je haar met Fred de Heij in zijn atelier in Zaandam.
Fred de Heij is behalve de tekenaar van de Eppo strip Haas en zijn stripblad Pulpman ook werkzaam als klassiek realistisch kunstschilder. Voorbeelden van zijn schilderijen kun je bekijken op freddeheij.exto.nl.
In juni verscheen het meest recente boek van Fred de Heij, Vintage. Het bevat veel illustraties, strips en schilderijen. Lees een recensie van stripjournalist Michael Minneboo op zijn website.


© 2010
Robin Schouten / StripSter
31-08-2010