--> Archief  --> vorige maand  --> volgende maand

juni 2010Verzorgd door Robin Schouten: nieuws@stripster.nl

28-06-10 - Mudhoen: Grutte Pier van Kimswerd
In juni zag Mudhoen # 29 het daglicht in de vorm van Grutte Pier van Kimswerd, deel 1 in de reeks Grutte Pier. Het is een uitgave van Stichting Mudhoen. Het scenario + kleur zijn van Rico oftewel Richard Bos (Leedvermaak) en de tekeningen van Alex oftewel Alexander Russchen.
Het verhaal speelt zich af in de 16de eeuw, wanneer het Noorden des lands wordt geteisterd door Saksische huurlingen, die dood en verderf onder de bevolking zaaien. Pier Gerlofs Donia, een boer met ongewone fysieke krachten, ziet zijn oogst mislukken, en komt daardoor in de financiële problemen. Omdat hij toch voor zijn gezin moet zorgen, gaat hij geld proberen te lenen bij de heer Hannema. Deze woont echter in Harlingen, dus is hij genoodzaakt om zijn gezin alleen achter te laten.
Grutte Pier van Kimswerd is een korte, inktzwarte vervolgverhaal, die niet bepaald tot vrolijkheid stemt. Toch zit het heel knap in elkaar, en je blijft na het lezen ervan achter met het verlangen naar het vervolg. Deel 2 van Grutte Pier is inmiddels in voorbereiding.
Deel 1, Grutte Pier van Kimswerd is te bestellen via de website van Mudhoen: www.mudhoen.com

26-06-10 - Ralph Krebbers & Sjoerd de Boer - Noodzakelijk Kwaad
Tijdens de Grote Haarlemse Boekenmarkt (centrum Haarlem) op zondag 27 juni is er in de stand van de Stephen King-fanclub iets heel bijzonders te vinden: de eerste pagina's van een stripverhaal rond personages uit de boeken van Stephen King.
Samen met striptekenaar Ralph Krebbers is schrijver Sjoerd de Boer een ambitieus project gestart: het maken van een stripversie van de verhalen uit de rubriek The Missing King. In deze rubriek worden verbanden gelegd tussen de verhalen van Stephen King en wordt verteld wat er gebeurde met personages voor of nadat hij ze een (hoofd)rol gaf in zijn boeken. In de stand presenteert het duo de eerste pagina's (en hopelijk de kaft), ingekleurd en al.
Als eerste verhaal is Noodzakelijk Kwaad aan de beurt, een verhaal wat verder gaat met verhaallijnen en personages uit De Noodzaak, Het geheim van de Buick en De Mist: Alan Pangborn was de sheriff van Castle Rock, voor de demonische Leland Gaunt daar neerstreek om met zijn winkel vol duivelse hartenwensen de bewoners tot waanzin en moord te drijven. Er restte niets meer dan smeulend puin na de strijd. Maar dat was pas het begin van de jacht van Alan, zijn vriendin Polly Chalmers en deputy Andy Clutterbuck op de demon die van stad tot stad gaat om zijn duivelse winkels op te starten. Ze zijn van plan hem voor eens en altijd te stoppen... Maar kun je kwaad wel met kwaad vergelden? Dit vormt de basis voor dit korte verhaal over de personages uit de boeken van King. Het speelt zich ongeveer tien jaar na de gebeurtenissen in Castle Rock af.
Ralph Krebbers publiceert zijn tekenwerk ook op StripSter. Kijk voor een overzicht van zijn publikaties op deze pagina en voor Ralph’s vrije werk op zijn weblog: ralphkrebbers.blogspot.com

24-06-10 - StripSter viert 10-jarig jubileum met specials
Het zal de trouwe StripSter bezoeker niet ontgaan zijn dat StripSter dit jaar zijn 10-jarig bestaan viert. Officieel valt dat jubileum op 1 augustus, toen ging 10 jaar geleden de site online. In juni, vlak voor de Stripdagen in Haarlem wijdden we al een special (met een cover van Martin van der Schuijt, zie afbeelding) aan het jubileum.
Daarmee vielen we waarschijnlijk plompverloren bij de reguliere bezoekers in huis, en zijn er onder de stripmakers vast wel die de toen aangeboden deadline (voor felicitaties en andere goede bedoelingen in stripvorm) als een nauwelijks haalbare drempel zagen.
Daarom hebben we besloten ons 10-jarig jubileum iets meer vorm te geven, en bedacht dat we de komende maanden de eerste editie uitroepen tot "JUBILEUM-SPECIAL". Vandaar deze oproep aan mainstream-, underground-, comic-, graphic-novel en andere self-made-artists die StripSter een warm hart toedragen: stuur maar in! Jullie lustrumbijdragen worden zeer gewaardeerd.
Ofwel: mocht je nog op zoek zijn naar een thema om een strip, cartoon of cover te maken in het half jaar dat ons nog rest: gebruik gerust dit gegeven. De kleine lettertjes zijn wel dat we de inzendingen opsparen en ze niet vaak direct publiceren, maar in het boven beschreven spaarpotje zetten.
Voor de jubileum-specials zijn de volgende data ingedeeld: 3 juli, 7 augustus en 4 september. Mocht je daarvoor willen inzenden, zorg dan dat je materiaal op de woensdag vóór een van die data binnen is. Je kunt je strip, cartoon of cover altijd sturen naar strips@stripster.nl. Alvast hartelijk bedankt voor je bijdrage!

20-06-10 - Literatuurtijdschrift Weirdo's zoekt beeldmateriaal
“Het énige literatuurtijdschrift in Vlaanderen dat nog lol heeft”: Weirdo’s is nog op zoek naar beeldmateriaal voor hun volgende nummer met als thema 'De macht van de media'.
Ben je zelf (strip)tekenaar? Als je nog tekeningen hebt liggen rond dit thema of je geroepen voelt er eentje te maken, dan kun je die altijd mailen naar de hoofdredacteur van Weirdo’s, Hubert Van Eygen.
Een budget voor betaling is er niet maar je zal alleszins in goed gezelschap verkeren, aangezien striptekenaar Steven de Rie (zie afbeelding) en cartoonist Trick geregeld bijdragen leveren.
Het literair (k)wartaalschrift Weirdo's verschijnt al sinds december 1986. Frank Moyaert en Hubert Van Eygen stonden toen samen aan de 'Leuvense' wieg van een tijdschrift dat 'anders' wilde zijn.
Ga naar de website van Weirdo’s voor meer info.

16-06-10 - Sandra de Haan en Marcel Ruijters signeren bij Lambiek
Sandra de Haan en Marcel Ruijters signeren op vrijdag 18 juni (15.00-18.00 uur) in Galerie Lambiek te Amsterdam hun nieuwe albums, respectievelijk ‘Hokjesdenken - De stripdagboeken van Sandra de Haan’ en ‘Roadkill’. Beide auteurs publiceren ook regelmatig in het blad Zone 5300.
‘Hokjesdenken - De stripdagboeken van Sandra de Haan’ is het eerste echte album van Sandra de Haan. Na vijf in eigen beheer uitgebrachte comics in de reeks TeeVee BlablaZee werd het tijd voor een kloek boek. Hokjesdenken bundelt Sandra’s beste strips van 2005 tot 2010. Een deel was al eerder te lezen op haar website en in Zone 5300. Zie ook het Nieuwsbericht op StripSter van 09-06-2010.
‘Roadkill’, het nieuwe boekje van Marcel Ruijters is een geheel nieuwe, frisse kijk op dat typische jaren-90-fenomeen, de fascinatie voor seriemoordenaars.
Prijswinnend stripauteur Marcel Ruijters (Inferno, Sine Qua Non, Troglodytes) richt zich nu eens niet op de overbekende bloederige details, maar portretteert beruchte (serie)moordenaars als Ted Bundy (op de cover), Leopold en Loeb, Marc Dutroux en Ed Gein tegen de achtergrond van hun favoriete auto, die niet zelden een onontbeerlijke rol speelde in hun inktzwarte moordpraktijken. Ruijters behandelt zijn onderwerpen met de van hem bekende droge humor en relativering in tekst en beeld.
Lees een recent interview met Ruijters op de website van stripjournalist Michael Minneboo.
Stripantiquariaat & Galerie Lambiek - Kerkstraat 132 - 1017 GP Amsterdam - Tel. + 031 02(0) - 6267543
Website: www.lambiek.net E-mail: lambiek@lambiek.net

13-06-10 - Hans G. Kresse Museum geopend in Gouda
In Gouda is een museum gewijd aan de Nederlandse striptekenaar en illustrator Hans G. Kresse (1921-1992). Initiatiefnemer is verzamelaar Frits van der Linden. Eind mei opende het Kresse Museum voor het eerst haar deuren.
Hans G. Kresse wordt beschouwd als een van de grootste realistische tekenaars uit de Nederlandse stripgeschiedenis. Het meest bekend werd hij met Eric de Noorman, die van 1946 tot 1964 in de kranten werd gepubliceerd. Daarna tekende Kresse voor het weekblad Pep onder andere Erwin, Vidocq, diverse Indianenstrips en voor uitgeverij Casterman de Indianenreeks. Ook heeft Kresse heel veel geïllustreerd voor bladen en boeken.
Frits van der Linden, die nadat hij voor het eerst geconfronteerd werd met Eric de Noorman, bombardeerde zichzelf tot Kresse-verzamelaar. Dat leidde uiteindelijk tot een grote verzameling van ’s mans werk en het initiatief om de benedenverdieping van zijn huis in Gouda om te bouwen tot een heus Kresse-museum.
Het museum zelf – dat alleen op afspraak te bezoeken is – bevat originele tekeningen, strips, (strip)bladen en nog een diversiteit aan materiaal die herinneren aan de grote carrière van Hans G. Kresse. Het museum is gelegen aan de Turfmarkt 20.
Meer info vindt je op de website kressemuseum.nl.
Nog meer Kresse nieuws: schrijver en vormgever Julius de Goede heeft onlangs in kleine oplage een fraai boekje uitgebracht waarin hij zijn vriendschap omschrijft met Kresse. Over Hans G. Kresse – Herinneringen aan een Meester is in full colour gedrukt en bevat 64 pagina´s met een aantal niet eerder gepubliceerde platen. Prijs is (incl. verzendkosten) € 18,90 en dan krijg je het toegestuurd met speciale Kresse postzegels. Het is uitsluitend te bestellen door het sturen van een e-mail naar Julius de Goede.

09-06-10 - Hokjesdenken - De stripdagboeken van Sandra de Haan
Hokjesdenken is het eerste echte album van Sandra de Haan. Na vijf in eigen beheer uitgebrachte comics in de reeks TeeVee BlablaZee werd het tijd voor een kloek boek.
Autobiografische scènes en dialogen vormen de hoofdmoot van Hokjesdenken, al betekent dat zeker niet dat alles waar gebeurd is. De werkelijkheid is namelijk maar één van de ingrediënten die aan de tekentafel in de blender gegooid worden, samen met een scheut fantasie, betweterij, borrelpraat, wishful thinking en absurde wendingen.
Onderwerpen voor strips komen overal vandaan: bij het rondlopen op straat, in cafés, winkels en restaurants, rondneuzend op internet, stripbeurzen, feestjes, filmfestivals en expositieopeningen of tijdens het tv-kijken. Hokjesdenken is het perfecte boek voor iedereen die niet in hokjes denkt.
Hokjesdenken telt 104 pagina’s en bundelt Sandra’s beste strips van 2005 tot 2010, waarvan een deel eerder is verschenen in Zone 5300 en op Sandra's website. Het boek is voor € 17,50 te koop bij de betere stripwinkel en boekhandel of te verkrijgen via Sandra's webshop. De oplage is door haar genummerd en gesigneerd.
Op zaterdag 12 juni signeert Sandra Hokjesdenken bij boekhandel De Balustrade (Grote Visserijstraat 12) in Rotterdam. Marcel Ruijters signeert daar tegelijk ook Road Kill, een verzameling portretten van moordenaars en hun auto’s. Een mooie gelegenheid om een originele tekening van beide tekenaars te krijgen. Er zijn ook hapjes en drankjes. De signeersessie vindt plaats van 17.00-19.30 uur. Kijk voor meer info op de site van Zone 5300.

02-06-10 - Interview met Yvonne Vetjens op StripSter
Lees op deze pagina een interview met Yvonne Vetjens.
Yvonne (1982) publiceerde de afgelopen maanden het mooie beeldverhaal Kate Crackernuts op StripSter, gebaseerd op een Brits sprookje. Het werd vooraf gegaan door De lier van Liamura, haar eerste kleurenstrip waarmee ze al veel indruk maakte.
Niet alleen is Yvonne een getalenteerde beeldverhalenvertelster met een voorliefde voor fantasy, ze maakt ook schilderijen. StripSter wil je graag aan haar voorstellen.
Yvonne Vetjens is ook aanwezig op de Stripdagen Haarlem en komt zondag 6 juni tekenen bij de StripSter stand. Je kunt ons vinden rondom het standbeeld van Laurens Janszoon Coster op de Grote Markt, pal tegen de kerk aan.
En mocht je interesse hebben om ook gezellig aan te schuiven, geef je dan op door een e-mail naar ons te sturen. Of laat een bericht achter op het StripSter Forum. Kijk daar ook voor de laatste Haarlem updates.


© 2010
Robin Schouten / StripSter
28-06-2010