--> Archief  --> vorige maand  --> volgende maand

januari 2010Verzorgd door Robin Schouten: nieuws@stripster.nl

27-01-10 - De Week van de Interactieve Cartoon
Vanaf vrijdag 29 januari tot en met vrijdag 5 februari is de crossmediale expositie ‘De Week van de Interactieve Cartoon’ te zien.
In de Amsterdamse stripspeciaalzaak Lambiek en op de cartoonisten website www.cartoon.blog.nl wordt gelijktijdig het werk van een tiental cartoonisten tentoongesteld.
Het is aan de bezoeker van de winkel of de website om een passende tekst onder de cartoons te verzinnen. Humor op zijn interactiefst! De verzonnen tekst kun je e-mailen.
Hiermee heeft de Cartoon Caption Contest van het legendarische tijdschrift The New Yorker eindelijk zijn Nederlandse tegenhanger gevonden.
Uit alle inzendingen kiest de jury – bestaande uit Lambiek-eigenaar Boris Kousemaker en cartoonisten Robert Schuit en Guido Bootz - bij iedere cartoon een winnaar. De winnaar wint de cartoon met zijn tekst eronder.
Op vrijdag 5 februari om 17:00 worden de winnaars op feestelijke wijze onthuld in Stripwinkel Lambiek (Kerkstraat 132, 1017 GP Amsterdam). De tentoongestelde cartoonisten zijn: Bandirah, Kapreles, Argibald, Kito, Danibal, Michiel van de Pol, Roland Conté, Hallie Lama, De Rustende Jager en Humordenar.

23-01-10 - Een cartoon naar keuze voor Haïti
Voor € 100 - wat in zijn geheel naar de slachtoffers van de aardbeving in Haïti gaat - maakt cartoonist Peter van de Wiel (Peterscartoons) een cartoon naar keuze.
Peter: “Dus wil je een uitnodiging voor een feest, een kado voor je liefje, je ex lekker te zeiken zetten of je moeder bedanken voor al die jaren vol met liefde en geluk. U verzint het maar en ik teken het.
Je krijgt een digitale kartoen - op 300 dpi - formaat +/- 20 cm X 30 cm. Ook een kleine web versie, op hetzelfde formaat maar dan op 72 dpi.
Plaats svp een bod van minimaal € 100 en jij krijgt je kartoen gegarandeerd. Lagere biedingen worden niet gehonoreerd.”
Een mooie cartoon-actie dus. Kijk voor meer info op Twitterveiling.nl via deze link.
Bieden is mogelijk tot zondag 31 januari 2010, 21:00 uur.
En je kunt Peter ook een e-mail sturen. (RS)

20-01-10 - StripSter topic: Komische Top10 Aller Tijden
Als reactie op de Eppo verkiezing van Grootste Stripheld van Nederland, is op het StripSter Forum spontaan de topic Komische Top10 Aller Tijden geopend.
Daar hebben al een aantal mensen op gereageerd, en er hun lijstjes gedeponeerd. Zin om ook jou Top10 van je favoriete humoristische strips op StripSter kenbaar te maken? Gewoon doen. Laten we er een langlopende topic van maken, en kijken welke komische strips er op het StripSter Forum in de hoogste regionen eindigen!
Strips als Guust Flater, Asterix, Dirkjan, Gilles de Geus, Lucky Luke en Agent 327 zijn inmiddels een aantal keren genoemd. (RS)

18-01-10 - Hal Foster Award 2010 naar Klaas Knol
De Hal Foster Award is ingesteld door Studio Arnhem om mensen te huldigen die zich bijzonder verdienstelijk maken in de periferie van het beeldverhaal. De prestigieuze bokaal werd in 1982 voor de eerste maal uitgereikt aan René Meulenbroek voor zijn ridderspel in een special over de Middeleeuwen van het stripblad Eppo. Andere winnaars zijn o.a. Peter de Wit, Frits Jonker, Pieter M. Dorrenboom, Shamrock en Vince.
De jury bestaande uit Aloys Oosterwijk, Ben Westervoorde, Floris Oudshoorn en Peter de Wit wil met de toekenning van de Hal Foster Award aan Klaas Knol haar waardering uitspreken voor het nimmer aflatende enthousiasme waarmee deze medewerker van Stripantiquariaat en Galerie Lambiek te Amsterdam, de klanten tegemoet treedt. Vanwege zijn belezenheid, vakmanschap en ervaring is hij bijzonder goed in staat klanten gericht te adviseren over de aankoop van stripboeken in elk denkbaar genre.
Maar daar neemt hij geen genoegen mee. Klaas Knol weet zijn klanten ook te prikkelen en wellicht zelfs 'op te voeden' door hen boeken of een nieuwe reeks aan te bevelen die ze in eerste instantie niet zelf zouden kiezen, maar die na lezing een uitstekende keus blijken te zijn. Klaas Knol is een ware ambassadeur van de strip.
De Hal Foster Award wordt op 23 januari 2010 door striptekenaar Peter de Wit aan Klaas Knol uitgereikt tijdens het congres van de Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers (BNS) in Amsterdam.
Op de foto Klaas Knol, met achter hem zijn goede vriend Kees Kousemaker van Lambiek.

17-01-10 - Leeft dubbelganger van Kuifje nog?
Moulinsart, de organisatie die zo streng de rechten van Kuifje beheert, wil de geschiedenis achterhalen van Henri Dendoncker, de jongeman die op 9 juni 1931 de rol van Kuifje speelde voor een publiciteitsstunt voor het album ‘Kuifje in Congo’ (later omgedoopt tot ‘Kuifje in Afrika’). Uit een geheim document dat ontdekt is in het Britse nationaal archief, blijkt deze dubbelganger van Kuifje een echte held geweest te zijn.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleek hij namelijk te zijn opgeleid tot spion door de Britten, waarna hij zich met een parachute in bezet België liet droppen om van daaruit Londen te voorzien van de nodige informatie  over de Duitse troepenbewegingen.
Op 29 maart 1944 werd hij opgepakt door de Gestapo en op de trein gezet naar achtereenvolgens de concentratiekampen van Buchenwald en Hartzugen. Op 11 april 1944 lukte het Henri Dark, de verengelste naam die Dendoncker wel eens gebruikte, te ontsnappen. Hij slaagde er in om terug te keren naar Groot-Brittanië, waar hij zou blijven tot in 1960. Daarna emigreerde hij naar Zuid-Afrika.
Vanaf daar loopt het spoor naar de ‘echte’ Kuifje dood. Mocht Henri Dendoncker nu nog leven, dan zou hij 93 jaar oud zijn.
Lees meer info over Kuifje’s dubbelganger op deze pagina.
Als er iemand weet of Dendoncker nog leeft (en hoe er met hem in contact kan worden getreden), dan kan er uiteraard ook gemaild worden naar StripSter Nieuws: nieuws@stripster.nl. (RS)

15-01-10 - StripSter met tekenaars naar Stripfestijn Rijswijk
Komend weekend, 16 & 17 januari vindt het Stripfestijn in Rijswijk plaats. StripSter is daar ook, met een dubbele stand nog wel. Dat betekent dat we een heel pak tekenaars kwijtkunnen die graag een tekening voor je zullen maken. Leuk ook om de gezichten te zien achter de strips en cartoons op deze site.
En kijk ook eens of er iets leuks te koop ligt op de stand. Zo zullen o.a. André van Buuren en Waldo van Gheluwe (Eridu deel 1: De lichtbrenger) een paar mooie boeken meenemen!
Voor zaterdag kun je de volgende tekenaars bij de gezellige StripSter stand verwachten: Rob Brandon, Hans Verbeek, Remco van den Hout, Waldo van Gheluwe (zie foto), Hansha, André van Buuren, Martin van der Schuijt (voor het eerst!) en Thijs Broers.
Op zondag 17 januari zitten paraat: Yvonne Vetjens, Ineke Koene, Florien Born, Gnoe, Remco van den Hout, Hans Verbeek, Steven van Dyck en ook Marc Scherbateyev proberen we vast te ketenen als hij langskomt.
Kijk voor alle up-to-date informatie over signerende tekenaars en dergelijke op www.strip2000.nl. De stripbeurs is beide dagen open van 10.00 - 17.00 uur.
Stripfestijn Rijswijk (16 & 17 januari) - Expo Rijswijk - Volmerlaan 12 - Rijswijk (nl)

13-01-10 - Franka is Grootste Stripheld van Nederland
Duizenden stripliefhebbers waren het met elkaar eens. De ‘grootste stripheld van Nederland’ is een heldin, en wel de roodharige privédetective Franka. Het bekende personage van Henk Kuijpers liet Bommel, Storm en Agent 327 op maandag 11 januari achter zich op het kroningsfeest in het Amsterdamse Paradiso, dat was georganiseerd door Eppo Stripblad. Via de website van het blad kon t/m eind 2009 gestemd worden op de verkiezing Grootste Stripheld van Nederland.
Franka maakte 35 jaar geleden haar debuut in het stripweekblad Pep met Het misdaadmuseum, en is sindsdien een waar icoon geworden in de Nederlandse stripwereld.
Ook in het vorig jaar opnieuw gestarte Eppo Stripblad is Franka present. Momenteel wordt daar Het zilveren vuur in gepubliceerd, het slot van een trilogie.
Voor de liefhebbers brengt Kuijpers sinds 1997 het Franka Magazine uit, vol schetsen en foto’s die de tekenaar verwerkte in zijn verhalen. In 1990 ontving Kuijpers de Stripschapprijs voor zijn oeuvre, die sindsdien gestaag is blijven groeien. Er verschenen tot nu toe 20 Franka albums.
Een verslag van het uitreikingsfeest in Paradiso kun je lezen op de stripblog van Zone 5300. De Volkskrant besteedde ook aandacht, het mooie artikel is hier terug te lezen.
En dan zijn er nog enkele video's te bekijken: op de website van NOS Headlines en ook op Parool TV. Behalve Henk Kuijpers komen daarin Eppo uitgever/hoofdredacteur Rob van Bavel en striptekenaars Jan Kruis, Eric Heuvel en Mark van Herpen aan het woord. (RS)

06-01-10 - Lewis Trondheim signeert in Gent
Op vrijdag 8 januari signeert de Franse striptekenaar Lewis Trondheim (Donjon, Kobijn) van 10.00-12.00 uur bij stripspeciaalzaak De Poort, Nederkouter 137, 9000 in Gent (B). De winkel gaat dan stipt om 9.00 uur open.
Daar krijg je een volgnummer, en verdere 'instructies'. De Poort wil wel graag dat je een Trondheim-album aanschaft ter waarde van minimaal
€ 15,- voor de signering. Kijk voor meer info rondom deze signeersessie op deze pagina.
En er is meer Trondheim nieuws. Op donderdag 7 januari 2010 opent hij
’s avonds de tentoonstelling “Een eeuw Frans stripverhaal” in het Centrum Roeland - Frans Documentatiecentrum voor Vlaanderen, Krijgslaan, 20-22, B-9000 Gent. Deze expo is vrij toegankelijk voor het publiek, iedere woensdag van 14.00-21.00 uur.
De contactgegevens vindt je hier. (RS)

04-01-10 - Striptekenaar Tibet (Rik Ringers) overleden
De striptekenaar Tibet is op 3 januari jl. in Frankrijk overleden aan een beroerte. Hij werd 78.
Tibet was het pseudoniem van Gilbert Gascard, geboren in het Zuid-Franse Marseille (op 29 oktober 1931) maar opgegroeid in Brussel. Hij is vooral bekend van de detectiveverhalen rond de journalist Rik Ringers (in het Frans: Ric Hochet) en de komische westernstrip Chick Bill, waarvoor hij ook de tekst schreef.
Tibet begon zijn tekenloopbaan in zijn tienerjaren bij de Disney-studio's in Brussel, waar hij scenarist André-Paul Duchâteau leerde kennen. Beiden werkten later veelvuldig samen, onder meer voor de albums van Rik Ringers. In 1951 werd Tibet illustrator bij het weekblad Kuifje. Voor het Vlaamse weekblad Ons Volkske tekende hij ‘De Avonturen van Koenraad’.
In 1953 ontstond de westernserie Chick Bill, waarvan uiteindelijk 69 albums zijn uitgegeven.
Van Rik Ringers verscheen sinds 1955 een serie van 76 albums. Het meest recente album ‘Het laatste duel’ kwam vorig jaar zomer uit. De serie gaat nog steeds met tienduizenden over de toonbank. Rik Ringers kreeg ook een stripmuur aan de Bijstandsstraat in Brussel, in de buurt waar Gascard als kind woonde.
Drie jaar geleden verbaasde Tibet met ‘Aldo Remy’, een nieuwe reeks waarin hij zich veel meer vrijheden toestond. Er zouden uiteindelijk twee delen verschijnen. Bij een Franse literaire uitgever publiceerde hij toen ook de verrassende bundel jeugdherinneringen ‘Qui fait peur à maman?’.
Tibet was vooral bezeten door het tekenen van karikaturen. Voor Kuifje weekblad maakte hij in de jaren '70 karikaturen van internationale beroemdheden en ook stripauteurs. Dit werk werd zodanig gewaardeerd dat ook de Belgische en Zwitserse televisie een beroep op hem deden.
Tibet was meer dan 50 jaar in dienst bij uitgeverij Le Lombard. Met hem is een van de laatste grote naoorlogse stripauteurs van Kuifje weekblad heengegaan.
Het laatste interview met Tibet ('Humor houdt me overeind') kun je lezen via deze pagina. En een video met Tibet en André-Paul Duchâteau uit 2008 kun je bekijken via deze link. (RS)

02-01-10 - Kort Stripnieuws
In Brabant Strip Magazine 173 staat een exclusief interview met Yves Swolfs (Durango, Prins van de Nacht, Legende) waarin zijn gehele carrière de revue passeert. Swolfs tekende ook voor dit nummer een speciale cover (zie afbeelding).
Brabant Strip Magazine is het ledenblad van Brabant Strip vzw, vereniging van stripliefhebbers. Het stripinfoblad verschijnt 10 keer per kalenderjaar, is geheel in kleur en staat boordevol interviews, gevarieërd stripnieuws en recensies. De covers worden vaak exclusief getekend. Een prachtig blad voor elke stripliefhebber.
Brabant Strip Magazine is niet los verkrijgbaar, maar voor € 20,00 ben je verzekerd van een jaarabonnement (10 nrs plus een vakantie stripboek). Ook zijn er voor leden nog meer voordelen. Meer info vind je op brabantstrip.be.

* * * * * * *
StripSter-tekenaar Ralph Krebbers heeft sinds enige tijd een weblog, waarop hij zijn tekeningen, illustraties en een nieuwe, veelbelovende strip publiceert: ralphkrebbers.blogspot.com.
* * * * * * *
Henk Nijenhuis (ook een regelmatige StripSter-tekenaar) is eveneens een blog begonnen. Dit voor zijn strip 2 Hoog Achter: henk-nijenhuis.blogspot.com.
* * * * * * *
De eerste en voorlopig enige Nederlandstalige podcast over comics, Windmill Comics Podcast, is nu ook gratis te vinden in de Apple iTunes appplicatie/winkel. Zo is het nog makkelijker geworden om de podcast op je iPod of iPhone te beluisteren. Ga naar iTunes en zoek naar "windmill comics". Natuurlijk hoef je geen Apple liefhebber te zijn. Gewone MP3-spelers kunnen deze link gebruiken: windmill.mypodcast.com/index.html.
* * * * * * *
Bernard Prince, de stripreeks die in de jaren zeventig beroemd werd dankzij Hermann en Greg komt terug. Was het als laatste Aidans die op scenario van Greg twee delen tekende rondom deze avonturier en zijn boot de Cormoran, nu is het Hermann zelf weer die voor het eerst sinds 1978 een nieuw verhaal voorbereid. Het scenario is van Hermann's zoon Yves H. en het nieuwe album moet komend najaar bij Le Lombard verschijnen. Vooralsnog gaat het om een eenmalig deel, en niet om een herlancering van de Bernard Prince reeks. Lees meer info op deze pagina.


© 2010
Robin Schouten / StripSter
27-01-2010