--> Archief  --> vorige maand  --> volgende maand

december 2009Verzorgd door Robin Schouten: nieuws@stripster.nl

31-12-09 - Focus Stripstrijd - Phil Frontal
Peter Moerenhout, de helft van de hoofdredactie van Plots Stripmagazine, doet samen met striptekenaar Serge Baeken mee aan de Focus Stripstrijd.
Je kunt hun strip ‘Phil Frontal in Necrophil’ bekijken op deze pagina. Ook kun je daar stemmen op de strip, die loopt tot 12 januari 2010.
Er is nog meer nieuws over een Moerenhout-strip. ‘I Hate Paris’, het vervolg op ‘I Love Paris’ van Maarten Vande Wiele en Erika Raven, is uit. Voor dit tweede deel nam Peter Moerenhout de schrijfteugels van Erika over. Meer info vind je via deze link. (RS)

29-12-09 - StripSter is verhuisd
StripSter is verhuisd naar een nieuwe host, die voor minder geld veel meer ruimte biedt. Als het goed is merk je hier niets van; alleen zie je nu bovenaan een nieuwe domeinnaam staan: www.stripster.eu
Dat was voorheen: www.stripster.nl
Wat met de verhuizing wel veranderd is, is de complete integratie van de wekelijkse Strips edities. Om ruimte uit te sparen waren voorheen de Strips edities van 2000 tot 2004 verwijderd van deze site, maar die kun je nu weer allemaal terugvinden. Een mooi stukje StripSter geschiedenis.
De afleveringen uit de jaren 2000 tot 2007 zijn nu ook opgenomen in de database, waardoor er geen hiaten meer zijn in de auteurs-overzichten.
Het overzicht van publicaties van een auteur op StripSter vind je door bovenaan een strippagina te klikken op de ‘smiley’ (het rondje met de glimlach).
Via Archief kun je nu alle Strips edities vanaf 2000 nog eens rustig terugkijken op StripSter, en ook steeds de actuele stand van zaken zien. Veel plezier! (RS)

27-12-09 - Agenda op StripSter ververst
De Agenda rubriek op StripSter is weer helemaal vernieuwd. Je kunt er informatie vinden over toekomstige of nog lopende tentoonstellingen, en uiteraard stripbeurzen in Nederland en België.
De meest recente toevoeging is de tentoonstelling 'Kerst met Jan Kruis' in het Drents Museum in Assen, die loopt t/m 3 januari 2010. Een video met Jan in het museum kun je bekijken via deze link.
En mocht je in de buurt van Groningen zijn, vergeet dan niet even langs te gaan bij het Stripmuseum. Daar zijn momenteel tentoonstellingen te bekijken met werk van Jan van der Voo ('Pipo is terug!') en Barbara Stok ('Barbaraal'). Deze lopen t/m 7 februari 2010. Kijk voor meer info op deze pagina.
Wat toekomstige stripbeurzen betreft, is het Stripfestijn in Rijswijk (16 & 17 januari 2010) een flinke aanrader. Kijk eens op www.strip2000.nl. Ook StripSter zal er aanwezig zijn, met een dubbele stand nog wel. Meer info over StripSter in Rijswijk kun je vinden op deze site bij het Forum. (RS)

23-12-09 - John Erkelens - Het vervolg van Jop
Ken je de humoristische strip Jop nog van John Erkelens? In januari van dit jaar besloten we op StripSter de voorpublicatie van het eerste 44 pagina verhaal, Jop en De Schaduwzijde. Inmiddels is John ook bezig met Jop deel 2, maar het tekenwerk gaat minder vlot dan hij had gehoopt. Daarom bij deze een update over Jop.
John Erkelens: "Het nieuwe verhaal ligt al een tijdje stil. Het vraagt een hoop tijd en energie, en dat kan ik de laatste tijd moeilijk vrijmaken. In de vrije uurtjes moet het gebeuren, want betaalde tekenopdrachten gaan uiteraard voor.
Het steeds opnieuw starten en weer in het verhaal komen neemt veel tijd in beslag. Dan heb ik na een middag tekenen nog maar een strookje in schets staan, en dat is wel frustrerend. Ik ben nu bezig met pagina 16 en 17 van Jop deel 2, en het uitgeschreven/getekende scenario is ook een eind op streek. Als ik door kan werken maak ik 2 pagina's in de week, maar dat haal ik alleen als ik geen betaalde opdrachten heb. Nog even afwachten hoe dat gaat."
Maar... er is ook goed nieuws! Het eerste Jop album kan namelijk weer besteld worden, want John heeft er een aantal laten bijdrukken. Dat was nodig, omdat de eerste serie van 100 exemplaren helemaal is uitverkocht. En ook dat is positief.
Voor het bestellen van het fullcolour album Jop en De Schaduwzijde ga je naar deze pagina. En laten we hopen dat Jop binnen niet al te lange tijd weer terugkeert op StripSter! (RS)

19-12-09 - Kort Stripnieuws
Joost Eijkholt (die eerder op StripSter publiceerde) heeft een boekje samengesteld van zijn cartoons: Kartons A5.
Joost: "Misschien wil uw vader of moeder er één, of uw buurman? Misschien ook wel uw buurvrouw. Of zocht je ook nog een cadeautje voor dat huwelijk van uw achternichtje – koop er één extra! Verzamel ook zoveel mogelijk bestellingen. Als alle aanmeldingen binnenzijn, wordt het kostenplaatje opgemaakt; maar denk aan zo'n €10,-.
Meldt u aan en stuur mij een mail! Over 2 weken zal de bestelling worden gemaakt bij de drukker – en hoe meer u allen bestelt, hoe goedkoper u dus ook uit bent! Wanneer de bestelling bij de drukker ligt, zal u ook gesommeerd worden te betalen (eventueel met verzendkosten) met alle bijbehorende details. Wees niet bang, ik weet u te vinden!"
Kijk ook op de website van Joost Eijkholt: skalet.nl.

* * * * * * *
Naar aanleiding van zijn Sexbommen-serie is Gerben den Heeten door studentenblad Propria Cures benaderd om de cover van hun Kerstspecial te ontwerpen. Fokke & Sukke zijn ooit in dit beruchte blaadje doorgebroken, en ze hebben een roerig verleden achter de rug. Gerben heeft een compilatie van Sexbommen gemaakt, omgevormd en door elkaar gegooid tot een nieuwe compositie, een soort Laatste Avondmaal zeg maar. De PC met Gerben's sexy Kerstcover verschijnt deze week, maar de tekening is al te vinden op sexbommen.blogspot.com.
* * * * * * *
De Kunststripbeurs werd op zaterdag 7 november jl. voor de eerste keer gehouden, in de Janskerk in Utrecht. En met succes! Sfeervolle foto's van het evenement kun je bekijken op kunststripbeurs.blogspot.com.
* * * * * * *
De Grootste Stripheld van Nederland - Eppo Stripblad roept iedereen op om, uit de rijke verzameling striphelden die Nederland rijk is, zijn favoriete Nederlandse stripheld te kiezen. Hiervoor is op de Eppo website een lijst met 50 namen samengesteld. Het is een shortlist van stripfiguren die allemaal in Nederland bedacht zijn. Per reeks is slechts één stripheld genomineerd. Je kunt stemmen tot en met 31 december 2009, en daarbij valt ook nog een stripboekenpakket te winnen. In het eerste nummer van Eppo Stripblad van 2010 wordt bekend gemaakt wie de Grootste Stripheld van Nederland is geworden.

16-12-09 - Bert v/d Meij signeert Kappie in Katwijk
Aanstaande vrijdag 18 december signeert striptekenaar, cartoonist -en illustrator Bert van der Meij zijn nieuwste (alweer vierde) Kappie boekje bij 't Boektiekje (Voorstraat 29, 2225 EK Katwijk, tel. 071-4018406). De teken -en signeersessie duurt van 20.00-22.00 uur. Bert wordt bijgestaan door Leendert de Vink, die Kappie in het katwijkse dialect vertaalt voor De Katwijksche Post.
Op 23 november jl. was Bert te zien op TV West Nieuws. Je kunt het 3 minuten durende filmpje terugzien (vanaf minuut 9) via deze link. Het filmpje bestaat uit een compilatie van een Kappiestripje dat Bert op z'n Fokke&Sukke's (bij de WereldDraaitDoor) snel tekent, een pratende Bert, opnames van de stripjes zelf en van reacties van mensen op straat in Katwijk.

15-12-09 - Stripveiling voor 3FM Serious Request in Stripmuseum
Op zaterdag 19 december, vanaf 14.00 uur vindt in het Nederlands Stripmuseum in Groningen een Stripveiling plaats waarvan de opbrengst naar de 3FM Serious Request-aktie zal gaan. Het betreft hier een brede veiling met werk aangeboden door diverse Nederlandse stripmakers en stripuitgeverijen.
Cartoonist Hallie Lama is de initiatiefnemer, en op de weblog stripveilingsr09.blogspot.com vind je de lijst met kavels en updates over de veiling.
Er zitten 'grote' werken tussen die een leuk bedrag op moeten kunnen leveren, maar er zijn eveneens genoeg 'kleinere' stukken bij, zodat je ook voor een tientje (of twee) het Rode Kruis kan steunen en met een leuk gesigneerd boekje of tekeningetje naar huis mag gaan.
Kom op zaterdag 19 december gezellig langs (en bieden natuurlijk) in het Stripmuseum. Kun je dat ook meteen even bezoeken!
Nederlands Stripmuseum Groningen - Westerhaven 71 - 9718 AC Groningen (nl) - Tel: + 31 (0)50 - 317 8470
Website: www.stripmuseumgroningen.nl
E-mail: receptie@stripmuseumgroningen.nl

14-12-09 - Manara alsnog naar Turnhout
Het door Europa warende griepspook trof ook het Strip Turnhout-festival, dat afgelopen weekend werd gehouden. Een van de eregasten, de Italiaanse stripmaker Milo Manara, is geveld door de griep en kon niet aanwezig zijn op het festival. De tentoonstelling over zijn werk in het Turnhoutse cultuurcentrum opende wel zoals voorzien.
Milo Manara vindt het bijzonder jammer dat hij door ziekte niet aanwezig kon zijn, en heeft afgelopen donderdag al persoonlijk aan de organisatie laten weten dat hij tijdens het weekend van 9 en 10 januari 2010, het laatste weekend dat de tentoonstelling over zijn werk loopt, alsnog naar Turnhout zal komen voor ontmoetingen met zijn fans, interviews en een signeersessie.
De Milo Manara tentoonstelling loopt tot en met zondag 10 januari in de Warande, Warandestraat 42. Openingsuren: van dinsdag tot en met vrijdag van 14 tot 18u. Zaterdag en zondag van 10 tot 18u. Toegang is gratis.

12-12-09 - Kort Stripnieuws
Zone 5300 heeft een nieuw nummer uit. Niet alleen wordt deze extradikke en propvolle Vlaanderen-special (cover: Kamagurka & Herr Seele!) dit weekend - 12 & 13 december - tijdens Strip Turnhout gepresenteerd, ook wordt 15 jaar Zone 5300 nog eens gevierd met een bescheiden doch vermakelijk expo, met o.a. originele coverillustraties, nooit eerder vertoond stripwerk en allerhande parafernalia!
Lees snel wat er nog meer in Turnhout te doen is en wat er allemaal in die nieuwe Zone 5300 staat via deze link.

* * * * * * *
Uitgeverij Kippenvel presenteert tijdens Strip Turnhout (12 & 13 december) verschillende nieuwe uitgaven, zoals Ratjetoe nr. 20 met PepSpotters van Daan Jippes en veel aandacht voor Eppo Stripblad. Tevens verschijnt nummer 2 van Energie Stripblad met opnieuw veel StripSter-tekenaars. Zoals Rob Brandon, Jean Deras, Rob Eikenaar, Geinz, Fred de Heij, Ed Hengeveld, Maurice Hengeveld, J. Kippers, Mario de Koninck, Trick, Hans Verbeek en Vick. Energie nr. 2 heeft een kleurenomslag (van J. Kippers) en bevat 44 pagina's op A5 formaat. De prijs is € 3,00.
* * * * * * *
Pulpman # 5 verschijnt ook dit weekend op Strip Turnhout. Fred de Heij, de hoofdtekenaar van het magazine en koning van de kwaliteitspulp is beide dagen aanwezig bij de stand van uitgeverij Xtra om te signeren. Diverse tekenaars waaronder Gerben den Heeten leverden een bijdrage voor de nieuwe Pulpman. Ook Gerben tekent en signeert op 12 en 13 december in Turnhout, gewapend met zijn digitale tekenwonder.
* * * * * * *
Arcadia heeft striptekenaars Benn (Mick Mac Adam), Hachel (Benjamin) en Mazel (De Musketiers) gestrikt om hen te vergezellen op Strip Turnhout. Benn en Mazel signeren zaterdag 12 december van 14u tot 17u bij de Arcadia stand. Hachel is daar op zondag 13 december van de partij, en wel van 14u tot 17u. Ook wordt er het laatste (en langverwachte) deel gepresenteerd van Mick Mac Adam: Verdun.
* * * * * * *
Begin jaren '80 maakte stripheld RedRat onmiskenbaar onderdeel uit van het alternatieve interieur van menig kraakpand. Na jaren van afwezigheid zagen onlangs twee nieuwe stripalbums van Johannes van de Weert het daglicht: De Avonturen van RedRat deel 11 en 12, 'het heimwee' en 'de spijt'. Uitgeverij Papieren Tijger. ISBN 9789067282369. 72 pagina's. € 15,-. Lees meer info over deze uitgaven en een interview met Van de Weert op deze pagina.

10-12-09 - Strip Turnhout - Plots en Pulp Deluxe programma
Komend weekend, op 12 en 13 december worden de Stripdagen in Turnhout (be) gehouden, oftewel Strip Turnhout. Ook tijdens deze editie zullen het Vlaamse Plots Stripmagazine en Pulp Deluxe zich niet onbetuigd laten, en zullen er tal van dingen te beleven zijn in, rond en op hun stand in de Tuinzaal van de Warande.
Zo zijn er beide dagen tal van signeersessies, en zullen tekenaars van Plots en Pulp Deluxe graag een krabbel zetten op uw exemplaar van Plots, je borsten, billen, buik of baby. En dat is nog niet alles!
Omdat Plots en Pulp niet de enige stripmagazines van de lage landen zijn, hebben ze hun Nederlandse collega's van Zone 5300, De Lijn, Inkt en Pulpman uitgedaagd om afgevaardigden te sturen naar hun stand om hun duivelskunsten te tonen. Tekenaars van verschillende stripmagazines nemen het tegen elkaar op in een sketchbattle. Het tekenen zal live geprojecteerd worden en het publiek zal beslissen wie doorgaat naar de volgende ronde. Winnaars nemen het tegen elkaar op tot er één iemand victorie kraait!
Ook worden er bij Plots en Pulp Deluxe diverse workshops gehouden, die afgewisseld worden met muziekoptredens. Dat belooft een complete striphappening te worden in de Tuinzaal.
Het volledige programma kun je lezen op deze pagina.
Strip Turnhout (12 & 13 december) - De Warande - Warandestraat 42 - Turnhout (be)

08-12-09 - ArtEZ lanceert striptijdschrift Oogst
Oogst is het gloednieuwe striptijdschrift dat ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle, op 4 december heeft gelanceerd in het (gloednieuwe) Heinz museum in Amsterdam. Het is een project van de studenten Comic Design, een specialisatie binnen de studie Stories & Design van ArtEZ die in september van start ging.
Behalve afgeronde verhalen bevat het magazine ook schetsen en grafische platen. Het eerste nummer van Oogst telt 34 pagina’s en verschijnt in een oplage van 1.000 exemplaren. Het tijdschrift zal twee keer per jaar verschijnen.
Oogst zal ook te koop zijn in stripspeciaalzaken in Nederland en Vlaanderen, en tevens op beurzen en festivals. De verkoopprijs is €4,95.
Kijk voor meer info over dit prachtige initiatief op deze pagina.

05-12-09 - André van Buuren - Tentoonstelling schilderijen
Op zaterdag 12 en zondag 13 december 2009 exposeert kunstschilder én striptekenaar André van Buuren zijn schilderijen in De Hoef, een dorp onder de rook van Uithoorn, in de voormalige tot een fraaie tentoonstellingsruimte omgebouwde pastorie. Adres: Oostzijde 45 - De Hoef.
Op zondag de 13e is de jaarlijkse Kerstmarkt, (van 11.00 tot 17.00 uur) met luid gezang in de Hoefse kerk en waarschijnlijk een drukte van belang. Voor diegenen die niet zo gecharmeerd zijn van Kerstmarkten is de tentoonstelling ook te bezichtigen op zaterdag 12 december van 1 tot 6 uur.
Onlangs heeft André twee boeken uitgebracht met zijn schilderwerk. Kijk voor meer info en beeldmateriaal op deze pagina.
En momenteel publiceert André van Buuren de vervolgstrip Duk Deny - Vliegtuig naar de maan op StripSter. Die wordt de komende weken even onderbroken vanwege André's tentoonstelling, maar daarna keert Duk Deny weer terug. In de 'Duk-loze' weken trakteren we je op prachtige illustraties uit een van de nieuwe boeken van André. (RS)

03-12-09 - Kort Stripnieuws
StripSter-tekenaar Waldo van Gheluwe heeft onlangs zijn fantastische vervolgstrip Eridu – de lichtbrenger (dat nu wordt voorgepubliceerd op StripSter) uitgebracht in eigen beheer. Het boek is in kleur en telt 48 pagina’s met zachte kaft.
Het is te koop op stripbeurzen voor de prijs van € 10,-. Je kan het eveneens met de post toegestuurd krijgen voor € 12,- en natuurlijk zit daar een tekening en opdracht bij! Bestellen kan door Waldo een mail te sturen met je adresgegevens. Het geld stort je op IBAN: BE68 0001 0552 9734 en BIC: BPOTBEB1 met de vermelding: “waar blijft die fantastische strip, alle hybriden nog aan toe!”

* * * * * * *
Na Fokke en Sukke (RGvT) en Mac & Maggie (Mars Gremmen) is nu ook Claire (Robert van der Kroft) als applicatie voor de iPhone beschikbaar. De laatste twee zijn uitgaves van DiVo, de uitgeverij van Jan van Die (het blad MacFan).
* * * * * * *
Striponderzoek heeft als doel een duidelijk beeld te krijgen van de Nederlandstalige strip, vertaald of origineel, wat tot doel heeft om meer inzicht te krijgen in de wensen van de consument. De site en de onderzoeken zijn onafhankelijk en zonder commerciele intenties. Dus doe mee en meld je aan via www.striponderzoek.nl
* * * * * * *
Hip Comics is na 38 jaar eindelijk terug! Windmill Comics vond het hoog tijd om deze legendarische stripserie onder het stof vandaan te halen. Geen helden uit het Marvel universum, maar wel uit de lage landen zoals De Stille Getuige door Steven de Rie en Chris Krone, herdrukken van Neerlands eerste superheld De Vleermuis door Albert Winands en als derde verhaal de oorsprong van de superheld Forrest. Deze laatste held tref je ook aan in de superheldenserie TOO: The Owl Organization waar dit jaar inmiddels twee nummers van verschenen zijn. Hip Comics nummer 19170 is verschenen tijdens F.A.C.T.S. afgelopen oktober, en nummer 19171 zal voor het eerst verkrijgbaar zijn tijdens de stripbeurs van Breda in maart 2010. Ga voor meer info naar:
too-comics.hyves.nl
* * * * * * *
Nu overal verkrijgbaar: De Dikke Willem deel 1 van Aloys Oosterwijk, als losse Panorama bijlage. Met heel veel strips van Willems Wereld, Een Making of van een Willem strip, Boeventronies (over Oosterwijks rechtbanktekeningen) en een heus interview met Willem zelf!
* * * * * * *
Striptekenaar Jan Kruis (Jan, Jans en de kinderen) is de winnaar van de eerste Marten Toonderprijs. Deze jaarlijkse prijs van €25.000 is ingesteld door de intendant strips van het Fonds BKVB en wordt eind februari 2010 uitgereikt door minister Plasterk in het Stripmuseum in Groningen. De Marten Toonderprijs is een oeuvreprijs die wordt uitgereikt aan een striptekenaar die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan het beeldverhaal, en daarmee ook aan het Nederlands cultureel erfgoed. Bekijk een filmpje met Jan Kruis over het winnen van de prijs via deze link


© 2009
Robin Schouten / StripSter
31-12-2009