--> Archief  --> vorige maand  --> volgende maand

oktober 2009Verzorgd door Robin Schouten: nieuws@stripster.nl

29-10-09 - Signeersessies Eric Heuvel en Patrice Pellerin
January Jones-tekenaar Eric Heuvel zal komend weekend een bezoek brengen aan Rotterdam voor een unieke signeersessie, op zaterdag 31 oktober van 14.00-17.00 uur in Stripspeciaalzaak Dick Bos in Overschie. De hele middag zal de auteur zijn boeken voorzien van (hand)tekeningen.
Tevens is een speciale luxe genummerde en gesigneerde gelegenheidsprent te koop in een zéér beperkte oplage (zie afbeelding). Uiteraard worden de bezoekers daarbij ook nog eens getrakteerd op een hapje en een drankje!
De winkel is perfect bereikbaar via openbaar vervoer (bushalte is recht voor de deur) met de lijnen 33 en 129 vanaf NS-station Rotterdam CS. En met lijn 32 vanaf NS-station Rotterdam Noord.
Stripspeciaalzaak Dick Bos - Burgemeester Baumannlaan 119a - 3043 AJ Rotterdam (Overschie) - www.stripwinkeldickbos.nl.
Patrice Pellerin signeert de gebundelde uitgave van De Havik 7, en wel op vrijdag 30 oktober bij stripwinkel Silvester te
's-Hertogenbosch. Pellerin signeert daar van 13.00 tot 18.00 uur.
Stripwinkel Silvester vind je in de Snellestraat 8, nabij de Grote Markt in het centrum van Den Bosch. (RS)

27-10-09 - Eerste editie van Kunststripbeurs in Utrecht
Op zaterdag 7 november wordt tussen 10.00 en 17.00 uur voor de eerste keer de Kunststripbeurs gehouden in de Janskerk in Utrecht. Met strips en hun tekenaars, en kunst en hun kunstenaars. Ook animatiefilmmakers en illustratoren zijn aanwezig, met een speciaal programma in samenwerking met het Holland Animation Film Festival (HAFF). Tevens is er het startschot voor de prijs voor beste beeldverhaal: een initiatief van uitgeverij De Vliegende Hollander en nrc.next.
Op de beurs verkopen striptekenaars hun eigen werk zoals boeken, buttons, zeefdrukken, originele tekeningen, schilderijen en T-shirts. De Kunststripbeurs telt een kleine honderd deelnemers onder wie gevestigde namen (bijv. Mark Retera, Luc Cromheecke, Eric Schreurs, Barbara Stok, Mars Gremmen, Theo van den Boogaard) en minstens zo interessante (jonge) tekenaars. Ook animatoren, cartoonisten, schilders, ontwerpers en illustratoren doen mee.
Een overzicht van de deelnemers vind je op deze pagina.
De Janskerk verandert tijdens de beurs in een kleine expositie. De kunstenaars zullen hun eigen werk zo veel mogelijk ophangen, en in de zijgangen van het middenschip hangen de posters van alle festivaledities van het Holland Animation Film Festival. Deze posters zijn getekend door internationaal beroemde striptekenaars.
Kijk voor meer info over de Kunststripbeurs, en voorbeelden van werk dat verkocht wordt op: kunststripbeurs.blogspot.com.
Kunststripbeurs (zaterdag 7 november) - Janskerk, Janskerkhof 26, 3512 BN Utrecht (nl)

24-10-09 - Geinz praat over Humormels (en meer)
In het vorige Nieuws berichtte we al over de cartoonbundel Humormels 1 van Geinz, die ook regelmatig op StripSter zijn werk publiceert. Hier volgt een vraaggesprek met deze sympathieke cartoonist en striptekenaar (echte naam: Frits Deblieck) uit België.
Geinz: "Humormels 1 is mijn eerste uitgave en ik heb het in eigen beheer uitgegeven. Er staan 44 cartoons in. Officieël ben ik als cartoonist begonnen in september 2006. Dus deze cartoons zijn "the best of" van drie jaar werk. Omdat het een eerste boekje is, is het voorlopig enkel verkrijgbaar via mijn site en op de stripbeurzen die ik bezoek. Misschien ook later bij stripspeciaalzaken."
"Hoe ik aan de titel kom? Ik wilde iets dat weer gaf waarover het gaat, en kwam zo bij Humormels terecht. Zo ziet de lezer direct dat het om te lachen zal zijn..."
"Natuurlijk komen er de komende tijd weer meer cartoons van mij op StripSter. Na een drukke periode ben ik weer volop bezig met nieuwe. Ja, ik ga ook nog steeds door met de strip Inspecteur Blomme. Als alles goed gaat verschijnt er eind januari 2010 een eerste album van Blomme bij Uitgeverij Bonte."
"Ik maak even graag gags van een drietal prentjes als cartoons van één prentje. De humor in gags is anders, je moet opbouwen naar de pointe toe. In cartoons zijn het begin, het midden en de pointe allemaal verzamelt in één hokje. Een cartoon is erop of eronder!"
Geinz is ook scenarist van de strokenstrip De Rode Ruiter, die wordt getekend door Jean Deras. De strip verschijnt wekelijks op Stripelmagazine, en ook regelmatig op StripSter. "Jean en ik zoeken nog een uitgever voor De Rode Ruiter! We hebben ondertussen al bijna 100 gags gemaakt en nu is De Rode Ruiter klaar voor een album. Ondertussen bedenk ik nog steed scenario's voor deze strip en heb gisteren al nummer 130 bedacht. En als het aan mij ligt, ga ik er wel nog een tijdje mee door!"
Humormels 1 is nu te koop via de site www.geinz.be voor maar € 5,00. Of bestel direct je exemplaar, en stuur een mail naar info@geinz.be. Geinz zal het ook vast voor je willen signeren!

22-10-09 - Kort Stripnieuws
Plots Stripmagazine nr. 11 is zojuist verschenen, met een ferme neushoorn-cover van tekenaar rAccou (zie afbeelding). Verder vind je in het Vlaamse stripblad ook eigenzinnige, originele én hoogstaande stripbijdragen van o.a. Serge Baeken & Peter Moerenhout, Marijn Dionys, Peter Brutin & Matthias Cruyssaert, Kapreles, Maurice Hof en Jeroen Steehouwer.
Voorproefjes uit Plots nr. 11 kun je bekijken via deze link.
Plots Stripmagazine bulkt van het talent en is een blad om te koesteren. Je vind het los in de betere stripwinkels van Nederland en België. Mocht het nog niet in jou stripzaak liggen, dan kan de winkelier het bestellen via Pinceel Stripverspreiding.
Plots Stripmagazine - Belfortstraat 43 - 9000 Gent (be)
Tel. + 32 (0) 472/913043
Website: www.plotstrips.be E-mail: info@plotstrips.com (t.a.v. Peter Moerenhout)

* * * * * * *
Geinz presenteert: Humormels 1, een verzameling van de beste Geinz-cartoons. Het is nu te koop via de site www.geinz.be voor maar € 5,00. Of bestel direct je exemplaar, en stuur een mail naar info@geinz.be.
Mocht de naam Geinz je bekend voorkomen: dat kan heel goed, want hij publiceert ook regelmatig zijn werk (o.a. Inspecteur Blomme) op StripSter. En je vind hem in de fotoreportage van StripSter in Houten 2009.
* * * * * * *
Op de Stripdagen is het eerste deel van 'Hellene Devil Girl from Hell' uitgekomen. Het stripboek is bedacht, geschreven en getekend door de tekenaar Danny Debi. Kijk op de site: www.dannydebi.com. Hoewel de comic in het Engels is, is het wel een Nederlandse productie. Meer info is te vinden via deze link. Voor liefhebbers van Satan en een 'hot devilgirl from hell' een absolute aanrader.
* * * * * * *
Ben je ook benieuwd wat een (ex-)verzamelaar van Kuifje allemaal te melden heeft? En is dat nou echt een geestesverschijning van Hergé, vlakbij zijn begraafplaats? Kijk eens op Popokabaka's weblog A la recherche du Tintin perdu (Op zoek naar de verloren Kuifje). Zelfs als je geen fan bent van de gekuifde stripheld, is deze weblog een aanrader om regelmatig eens te bezoeken. En de teksten, vol met zelfspot en gelardeerd met bijzonder (strip)beeldmateriaal, zijn in het Nederlands.
* * * * * * *
Cartoonist Bandirah (ook regelmatig op StripSter) is bezig met een immens project: een graphic novel. "Het gaat een boek van 500 pagina's worden en zal uit 3000 plaatjes bestaan. Ik teken ongeveer één plaatje per dag. Uitgerekend zal ik er dus een jaar of tien mee bezig zijn, maar het boek, dat de geheime titel HWD draagt, zal in delen uitgebracht worden. Als alles compleet is, wordt het één groot boek. Het zijn 25 korte verhalen die samen één groot geheel worden." Je kunt het werkproces meemaken via de weblog Bandirah's Graphic Novel Project.
* * * * * * *
Op zaterdag 28 november 2009 zal alweer de vierde Hans G. Kresse Fandag worden gehouden. Locatie is café Qwibus in De Bilt, van 13.00 uur tot 17.00 uur. Liefhebbers van o.a. Eric de Noorman, De Indianenreeks en Vidocq (om enkele Kresse-strips te noemen) kunnen zich opgeven bij Eric Planting door hem een mail te sturen. Graag vóór 13 november, maar liever zo spoedig mogelijk. Kijk voor meer info op www.ericdenoorman.nl.

20-10-09 - Jef Nys van 'stripmonument' Jommeke overleden
De Belgische stripauteur Jef Nys is vandaag overleden. De geestelijke vader van stripheld Jommeke werd 82. Dat melden dinsdag verschillende media.
Sinds enkele jaren tekende Nys de verhalen van Jommeke niet meer zelf, maar werkte hij samen met tekenaars Gert Van Loock en Hugo De Sterk, en scenaristen Jan Ruysbergh en Gert Van Loock.
Nys, die op 30 januari 1927 werd geboren in Berchem, studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en blonk daar al snel uit met zijn tekentalent. Kort na de Tweede Wereldoorlog viel hij op tijdens een wedstrijd van het satirische weekblad 't Pallieterke. Daarmee raakte zijn carrière helemaal gelanceerd.
De eerste stripverhalen van Jef Nys waren de avonturen van Amedeus en Seppeke in Het Handelsblad (1948). Hij tekende ook de avonturen van Langteen en Schommelbuik (1963), maar Nys waar werd vooral bekend als schrijver en tekenaar van de reeks Jommeke. Die stripfiguur verscheen voor het eerst in 1955, in het weekblad Kerkelijk Leven. Het eerste echte vervolgverhaal - 'De Jacht op een voetbal' - werd vier jaar later uitgebracht. Nys was intussen al overgestapt naar Het Volk en maakte in totaal 300 stripverhalen. De avonturen van Jommeke verschijnen nu nog altijd in Het Nieuwsblad.
Meer dan vijftig jaar later is Jommeke uitgegroeid tot een monument in de Belgische stripgeschiedenis. Het is ook de op een na best verkochte stripreeks in Vlaanderen, na Suske en Wiske. In 2005 kreeg Jef Nys nog een Gouden Adhemar als bekroning voor zijn hele carrière.
Een rouwregister voor Jef Nys vind je via deze link. (RS)

16-10-09 - F.A.C.T.S. festival - 17 & 18 oktober
Dit weekend (17 & 18 oktober) is het weer tijd voor F.A.C.T.S. Het grootste comics, sciencefiction, fantasy -en anime festival van de Benelux wordt dit jaar gehouden op een nieuwe locatie: Flanders Expo in Gent.
Met o.a. Simon Bisley, Arthur Suydam, Romano Molenaar, Jorg de Vos, Lectrr en bij de Pulp Deluxe stand signeren Kristof Spaey, Mario Boon, Mestan Tekin en Yncke.
Ook Mangafique is weer van de partij. Aanwezige tekenaars bij het Nederlandse manga collectief zijn: (OpenMinded) Marissa Delbressine / Ealynn, Marianne Elsendoorn / Nwoppertje, Nicolle Lamerich / Setsuna. (Tomodachi) Tsukiy0 en Mao.
F.A.C.T.S. 2009: Flanders Expo - Maaltekouter 1 - 9051 Gent (be)
Kijk voor meer info op: www.facts.be

15-10-09 - Ritstier & Suvaal signeren ANDERS bij Yendor
Vol trots kondigen tekstschrijver Willem Ritstier (Nicky Saxx, Ronson Inc, Soeperman) en tekenaar Erwin Suvaal (Stripschrift, Suvaal) de geboorte aan van hun nieuwe stripserie: Anders. Vanaf deze week is het eerste deel, Lucas verschenen bij uitgeverij Beedee.
Een korte inhoud van ANDERS deel 1 : Lucas.
Anders is anders dan anders. Lucas is anders. Hij lijkt niet op zijn moeder en ook niet op zijn vader. Lucas heeft ook zo’n rare huidskleur en haar op zijn hoofd. Hij is spuuglelijk en een monster. Bijna iedereen op school pest hem daarmee. Behalve zijn beste vriend, Osram. Lucas’ moeder maakt zich zorgen om haar zoon en pleegt een vreemd telefoontje met een bedrijf, Grayer Research. Daarna wordt Lucas ontvoerd …
ANDERS is een fullcolour strip voor alle leeftijden, met humor en avontuur. Previews kun je bekijken via deze link.
Op zaterdag 17 oktober zullen beide auteurs het boek feestelijk dopen tijdens een signeersessie bij stripwinkel Yendor (Korte Hoogstraat 16, 3011 GL Rotterdam). De eerste exemplaren zullen voorzien zijn van een speciale postzegel en stempel. Willem Ritstier en Erwin Suvaal zullen daar vanaf 13.00 uur aanwezig zijn. (RS)

14-10-09 - StripSter: Oproep thema Halloween
In het weekend van week 44 naar week 45 is het weer zover: de geesten van de gestorvenen van het afgelopen jaar komen terug en de elfen komen uit hun heuvels. Uitgeholde pompoenen schijnen grimlachend, en geraamtes en ander gespuis gaat luidruchtig door de straten. Althans: zo gaat het bij bij onze Angelsaksische planeetgenoten als ze hun Keltische wortels voelen kriebelen op 31 oktober.
Toen de StripSter redactie een voorstel voor een Halloween-cover van Petra van Berkum (zie afbeelding) ontving, werd ze daardoor echter zo geïnspireerd dat het niet veel hoofdbrekens kostte daar een thema aan op te hangen: Halloween.
Dus, Friezen, Batavieren, Belgae en andere afstammelingen van de plattelandsgermanen: spreek uw fantasie aan en laat die Kelten eens zien wat we aan deze kant van de plas over die spooknacht in ons stripvak kunnen!
Als je je geïnspireerd voelt, stuur dan je strips en tekeningen naar strips@stripster.nl vóór of op woensdag 28 oktober, dan kunnen we ze meenemen in de StripSter-editie van week 45. Veel succes en plezier!

09-10-09 - Stripdagen Houten - Fotoverslag StripSter
Op 26 en 27 september jl. waren de Stripdagen in Houten, en daar was StripSter ook bij! In de Hans G. Kresse zaal kwamen diverse striptekenaars -en tekenaressen op de stand tekenen die ook regelmatig hun werk op deze site publiceren.
Er waren vele opzienbare momenten bij de StripSter stand, zoals: de ontluikende romance van Hansha en Geinz (zie foto), tekenaars die voor het eerst op een stripbeurs waren, NK Striptekenen finalisten, groepsfoto's voor het persbureau ANP en een klant die bloederig aan de stand verscheen.
En daar zijn allemaal foto's van gemaakt. Nieuwsgierig geworden? Ga dan naar de fotoreportage van StripSter in Houten 2009 (met ludieke teksten) op deze pagina. (RS)

06-10-09 - Recensies terug op StripSter
Eindelijk, er zijn weer nieuwe recensies op StripSter! Tom Hamoen (ook wel bekend als Tom de Testknakker) heeft vandaag de eerste twee nieuwe boekbesprekingen geplaatst bij Recensies op StripSter. Tom heeft ze ook geschreven.
We trappen af met recensies van 'Malcolm X' (Andrew Helfer en Randy Duburke) en 'Front' (Daniël Rosseels), twee boeken die door uitgeverij XTRA ter beschikking zijn gesteld. In de toekomst mag je op (on)regelmatige basis recensies verwachten van o.a. 'Nederland is mijn fantasie' (Henrike Olasolo en Cristina Richarte), het stripblad Pulpman (Fred de Heij en gasttekenaars) en 'Alle 120 goed, alleen sommige niet' (Ad Kolkman).
Lijkt het je leuk om zelf ook recensies te schrijven voor StripSter? Stuur dan een mail naar Henk Schouten: redactie@stripster.nl

02-10-09 - Kort Stripnieuws
We hebben een aantal nieuwe stripuitgaven voor je op een rijtje gezet, zowel albums als tijdschriften, met handige linken.

* * * * * * *
Verschenen:
- Johnny Bekaert & Wim Bruynooghe - Karamellosofie (de gedichtenreeks die eerder op StripSter verscheen)
- Dik Bruynesteyn - Chris Crack en de gehakte bal (Stripschrift Nederlandse Stripparel 18)
- Floor de Goede - Flo 1: de dagelijkse beslommeringen (uit 2004)
- Lamelos - Kaasheld en Poephoofd 4: Help!
- Lectrr - Hara Kiwi # 5
- Nozzman # 3
- Michiel van de Pol - Balletjes (cartoons)
- Paul Stellingwerf - Zieke hond
- Jean-Marc van Tol - Kort & Triest 2: Opgepeuzeld!
- (Collectie Zone 5300) Jan Vriends - Cowboy John
- Ype + Willem - Heel herkenbaar (fotostrip)
- Diverse tekenaars - J.J. Slauerhoff: Verbeelde gedichten
- De Inktpot - Utrecht Centraal (beeldverhalen van Utrechtse artiesten)
- Stripblad De Lijn 6 - De Ruimtelijke Lijn (speciaal ruimtenummer met jong Nederlands striptalent, zie afb.)
- Pulpman # 4 (het stripblad van Fred de Heij + gasttekenaars)
- Zone 5300 # 87 (15-jarig jubileumeditie van het tijdschrift met Strips, Cultuur en Curiosa - met 2 covers)


© 2009
Robin Schouten / StripSter
29-10-2009