--> Archief  --> vorige maand  --> volgende maand

augustus 2009Verzorgd door Robin Schouten: nieuws@stripster.nl

31-08-09 - Fokke & Sukke vullen op 1 sept. het NRC
Na tien jaar krijgen Fokke & Sukke eindelijk hun zin. Morgen, op dinsdag 1 september, is de hele krant NRC Handelsblad gereserveerd voor het stripduo. Ze mogen alle plekken vullen waar gewoonlijk de grote foto's staan. Van achterpagina tot voorpagina.
Het trio Reid, Geleijnse en Van Tol zal van 's ochtends vroeg tot aan de deadline van 13.30 uur op de redactie van NRC Handelsblad in Rotterdam aan het werk zijn om Fokke & Sukke hun rechtmatige plaats te geven.
Tien jaar geleden debuteerden Fokke & Sukke in NRC Handelsblad met hun dagelijkse commentaar op de actualiteit. De eend en de kanarie zijn bij de krant de opvolgers van Olie B. Bommel en Tom Poes. Ze hebben inmiddels duizenden keren opgetreden in NRC Handelsblad en nrc.next.
NRC Handelsblad van 1 september, een verzamelaarsexemplaar voor de fans van Fokke & Sukke en andere stripliefhebbers, is vanaf 16.00 uur 's middags te krijgen in de meeste kiosken, supermarkten en boekhandels. (RS)

28-08-09 - Kort Stripnieuws
Pieter Hogenbirk heeft een boekje van zijn strip Rembrandt uitgebracht, waarin alle Stripstrijd-stroken uit Het Parool zijn verzameld. Met als extra een Making Of en nieuw werk! Herman Roozen schreef voor de strip vrijwel alle grappen, en Johan de Rooij leverde er ook een paar.
Je kunt het boekje bestellen via de shop van Eppo Stripblad, ga naar deze pagina.
Rembrandt bevat 84 pagina’s in zwart/wit/grijs en kost € 10,- . Ook kun je het bestellen bij iedere boekhandel, met isbn-nummer: 978-90-489-0028-2 (Shaker Media).
Het laatste nieuws omtrent Pieter Hogenbirk is dat hij in Eppo Stripblad (vanaf nr 19) een nieuwe eenpaginastrip gaat publiceren: De Ruyter. Eerder tekende Hogenbirk voor Eppo, op scenario van Willem Ritstier, de serie Tim Tijdloos.

* * * * * * *
Dit weekend (zaterdag 29 & zondag 30 augustus) is het tijd voor het Brabants Stripspektakel in Valkenswaard. Voor de fans van Suske en Wiske is er goed nieuws; maar liefst vijf auteurs van deze nog altijd zeer succesvolle reeks zullen present zijn: Luc Morjaeu en Peter van Gucht, Eugeen Goossens, Charel Cambré en Jeff Broeckx (Klein Suske en Wiske). Het 24ste Brabants Stripspektakel is beide dagen van 10 tot 17 uur te bezoeken in Sportcentrum Valkencourt (Pastoor Heerkensdreef 15). Voor elke bezoeker ligt er een gratis striptas klaar, vol leuke hebbedingetjes!
* * * * * * *
Uitgeverij Arcadia is dit weekend ook present in Valkenswaard, en presenteert daar hun nieuwste uitgave: Benjamin: Interimitis. Tekenaar Hachel zal beide dagen (van 14u tot 17u) bij de Arcadia-stand signeren. Om het 40-jarige jubileum van Benjamin te vieren is het Interimitis-album voorzien van een rijkelijk geillusteerd dossier! Ook De Musketiers van auteur Mazel zijn dit jaar 40 jaar jong, en van deze striphelden zal Arcadia eind dit jaar een album uitbrengen, eveneens met een fijn dossier.
* * * * * * *
De stripmurenroute in Antwerpen is erg geliefd bij zijn inwoners, die de ontwikkelingen van dit positieve stadsproject op de voet volgen. De vorige stripmuren (Jan Bosschaert, Willy Vandersteen, Jan Vanderveken, Merho, ILAH en Dick Matena) liggen op een aangename wandelroute door de oude stad. Op zaterdag 29 augustus wordt de zevende stripmuur - van Philip Paquet - officieel onthuld. Kijk voor meer info op deze pagina.

26-08-09 - Boekpresentatie Hallie Lama bij Lambiek
Op vrijdag 28 augustus vanaf 16.00 uur ben je van harte welkom voor de presentatie van het debuutboekje Walhallie (Uitgeverij Xtra) van striptekenaar en cartoonist Hallie Lama bij Galerie Lambiek.
Hallie Lama, pseudoniem voor Alexander Lam, is sinds 2004 actief op verschillende internet blogs en sites, is vaste deelnemer aan de 24 Hour Comic Day bij Lambiek, maakt de strip Joop en Harrie voor het kattenliefhebbersblad Majesteit en publiceerde een flink aantal smallpress boekjes.
In Walhallie verschijnt een selectie van deze cartoons, afgewisseld met nieuw materiaal. Het boekje is 124 pagina's dik, kost € 12,90 en is vanaf september verkrijgbaar bij alle stripspeciaalzaken. Het isbn-nummer: 978-90-77766-87-3 .
Stripantiquariaat & Galerie Lambiek - Kerkstraat 132 - 1017 GP Amsterdam - Tel. + 031 02(0) - 6267543
Website: www.lambiek.net E-mail: lambiek@lambiek.net

24-08-09 - Topcomics krijgen Nederlandse vertaling
Gesterkt door het verkoopsucces van Watchmen (dat een impuls kreeg door de release van de film) gaat uitgeverij De Vliegende Hollander nog meer topcomics uitgeven in een Nederlandse vertaling.
Zo worden Sin City, V for Vendetta en Y: The Last Man de komende maanden door de Amsterdamse fictie-uitgeverij op de markt gebracht. Je kunt de stripbrochure van De Vliegende Hollander hier downloaden als pdf-bestand.
Ook de nieuwe uitgeverij Dark Dragon Books heeft aandacht voor bijzondere comics. Voor september kun je een Nederlandse vertaling verwachten van twee Conan boeken, die verschijnen in een speciale Robert E. Howard Collectie. En je kunt nog steeds meedoen aan de hieraan gekoppelde Conan-wedstrijd.
Behalve Conan bedacht Howard ook de populaire superheldin Red Sonja. In januari 2010 geeft Dark Dragon Books een eerste album uit van deze roodharige krijgster.
Overigens zal van Red Sonja in 2010 een nieuwe film uitkomen met Rose McGowan (Planet Terror, Death Proof) in de hoofdrol. (RS)

21-08-09 - Kort Stripnieuws
Op zaterdag 29 en zondag 30 augustus wordt het 24e Brabants Stripspektakel gehouden in Valkenswaard (Sportcentrum Valkencourt, Pastoor Heerkensdreef 15).
Met een grote ruibeurs, signerende stripauteurs uit binnen- en buitenland, beide dagen een stripveiling en een gratis striptas voor elke bezoeker.
Als vanouds worden er in Valkenswaard weer speciale uitgaven gepresenteerd. Met deze keer een luxe uitgave van Elsje: Oenk (door Eric Hercules & Gerben Valkema), Suske en Wiske - De kribbige krab, en 5 onuitgegeven verhalen van Jerom (deel 11 t/m 15).
Stuur voor meer info een mail naar organisator Johan Gerlings.

* * * * * * *
Tot woensdag 14 september 2009 kun je stemmen voor de Plastieken Plunk Publieksprijs én maak je kans op een stripbon van € 25,- om te soeperen in stripwinkel Mekanik in Antwerpen. Ga voor je stem op een van de uitverkoren strips (die online staan, met o.a. Het landje van Fred de Heij) naar deze pagina.
* * * * * * *
Vorig jaar oktober interviewde Avro's Opium TV de literaire stripauteur Dick Matena, toen hij nog bezig was met zijn stripbewerking van Willem Elsschot's Het dwaallicht. Je kunt de video-reportage met Matena (plus een half uur extra materiaal) bekijken via deze link.
* * * * * * *
Je kent vast wel de cartoons van Mario De Koninck, beter bekend als AAaRGh. Wekelijks publiceren we op StripSter een stel van zijn hilarische grappen, en ook staat hij dagelijks met een actuele cartoon in de Sp!ts. Een uitgebreid interview met AAaRGh kun je lezen op de website van Ruben Boidin (een Gentse rapper die alles verzamelt wat grappig is) op deze pagina.

17-08-09 - Stripschapprijs 2009 voor Barbara Stok
Het heeft 36 jaar geduurd, maar nu gaat de Stripschapprijs dan ook voor het eerst naar een vrouw: de Groningse striptekenares Barbara Stok (1970). De belangrijkste Nederlandse stripprijs zal worden uitgereikt op 26 september tijdens De Stripdagen in Houten. Namens de StripSter-crew: van harte gefeliciteerd, Barbara!
“Zij krijgt deze prijs niet vanwege haar geslacht, maar omdat zij een stripauteur is zonder weerga, met een nog altijd groeiend oeuvre van topkwaliteit”, benadrukt de jury in haar rapport.
Barbara Stok publiceert sinds 1998 korte en langere strips, die vaak een autobiografisch karakter hebben. Ze worden onder andere gepubliceerd in het Dagblad van het Noorden en HP/De Tijd.
Dit jaar werd van Stok het stripboek 'Dan maak je maar zin' uitgebracht, waarin kortere vehaaltjes die ze eerder had geschreven in een grotere raamvertelling werden opgenomen. (RS)

15-08-09 - J.Kippers - Klapstuk Comics #1
Onder de auteursnaam J.Kippers publiceert Jeroen van Kippersluis sinds week 31 op StripSter zijn levendige gagstrip Marijke en Joop. En daar zijn we blij mee!
De naïeve maar ook pittige Marijke (Slettesteyn, zo weten we sinds deze week 34) leent zich voor een aantal sterke grappen. De strokenstrip van Kippers blinkt eveneens uit door een professioneel ogende karikaturale stijl.
We willen je graag verwijzen naar de website van J.Kippers, die sinds kort online is: www.jkippers.nl. Daar kun je Klapstuk Comics #1 bestellen, een eigen uitgave van J.Kippers met boordevol dwaze kleurenstrips van zijn hand. Gekker moet het niet worden.
Als je niet genoeg kan krijgen van Marijke en Joop is dit stripboek een grote aanrader! (RS)

12-08-09 - De Andere Strip als bijlage in Humo
In het Vlaamse tv-blad Humo van dinsdag 11 augustus zit de bijlage De Andere Strip, met daarin een voorstelling van 24 geselecteerde strips die worden gekenmerkt als stripromans. De Humo-redactie interviewde daarvoor de auteurs Brecht Evens (Ergens waar je niet wil zijn), Charles Burns (Zwart gat), Guy Delisle (Pyongyang) en Alan Moore (Watchmen).
Bij elk van de 24 titels hoort een kortingsbon die je in deelnemende winkels in Vlaanderen kan omwisselen. Dit nummer van Humo ligt nog tot maandag 17 augustus in de winkel. De actie geldt tot 12 september.
In Nederland vind je Humo bij de grotere tijdschriftenwinkels bij de tv-gidsen. De bijlage is in de loop van deze week ook gratis te verkrijgen in alle deelnemende winkels in Vlaanderen tot het einde van de actie.
Vanaf 12 augustus lanceert www.boek.be een wedstrijd waarop je een van de 24 stripromans kan winnen. De wedstrijd loopt tot vrijdag 4 september. (RS)

10-08-09 - Stripelmagazine zoekt Limburge stripmakers
Stripelmagazine, het digitale magazine voor de fans van het beeldverhaal, is op zoek naar Limburgse stripmakers of stripmakers met roots in Limburg voor een thematische tentoonstelling.
Heb je interesse, stuur dan even een mail naar Kurt Morissens. (RS)

08-08-09 - Kort Stripnieuws
Enige tijd geleden heeft Aimée de Jongh een boekje uitgebracht van haar strip Slimme Pim.
Aimée: "Omdat het een smallpress-boekje is ligt het helaas niet in de winkel. Ik heb het zelf geprint en gebonden. Wel kun je het vinden op bijna elke stripbeurs, omdat ik bijna elke stripbeurs bezoek. Mochten mensen daar niet heen gaan, dan kunnen ze mij een mailtje sturen en ik stuur ze een boekje toe." De prijs is € 3,00.
Lees een interview met Aimée de Jongh over Slimme Pim en het mangaboek Oost West op Stripelmagazine

* * * * * * *
Nu ook in de Nederlandse bioscoop: de Vlaamse 3D-animatiefilm Suske en Wiske - De Texas Rakkers. Kijk voor meer info op www.suskeenwiskefilm.nl
* * * * * * *
Een Engelstalige website over de Franse stripauteur Claude Auclair (bekend van o.a. Simon van de Rivier en Bran Ruz) kun je vinden op http://members.home.nl/mjbtje/Claude_Auclair.htm
* * * * * * *
Striptekenares Sandra de Haan werd bekend met haar 'ongezoet autobiologische' stripreeks Teevee BlablaZee, waarin de dingen van alledag in puntige dialogen worden besproken. Daarnaast is zij ook actief op het educatieve vlak, en maakt ze illustraties voor schoolboeken. Lees daar meer over op deze pagina.

05-08-09 - Michel den Hamer - Stripblad Kazoo nr. 1
Een frequent terugkerende tekenaar op StripSter is Michel den Hamer. Ook het afgelopen jaar heeft hij onze site verrijkt met diverse strips, cartoons en covers. Die heeft Michel nu, samen met materiaal uit MYX en SFeerie, gebundeld in zijn zelf uitgegeven stripblad Kazoo.
Kazoo nr. 1 bevat 20 pagina's op A5 formaat, en kun je bestellen voor € 2,00 plus verzendkosten. Stuur een mail naar Michel den Hamer en het komt voor elkaar.
Bekijk ook eens deze site van Michel, met fraai beeldmateriaal.
Op de website van Droomland kun je eveneens veel strip en-illustratiemateriaal van Michel lezen en bekijken. Zeker de moeite waard! (RS)

03-08-09 - Gerard Leever's Oktoknopie stopt
Juist een jaar voordat Oktoknopie 25 jaar in jeugdblad Taptoe zou staan, stopt dit blad met de strip. Taptoe start met een nieuwe formule waarin geen plaats is voor Oktoknopie.
Oktoknopie is een knuffel die, als hij tot leven komt, de wensen van het jongetje Jopie en zijn hondje Dopie in vervulling doet gaan. Daaronder vallen ook de bezoekjes aan de Beeweetjes op de planeet Zwarps.
De stripfiguur, te herkennen aan zijn roze, eivormige lijf met paarse stippen, is een creatie van striptekenaar Gerard Leever, die bekend staat als dè jeugdstriptekenaar van Nederland. Voor die rol in de stripwereld won Leever in 2006 de Stripschapprijs.
Ook Oktoknopie zelf viel in de prijzen. Het eerste stripalbum van deze figuur won in 2000 de Stripschappenning voor het beste jeugdalbum van dat jaar. Al die jaren is de strip ingekleurd door de ook al bekroonde Wilma Leenders.
Vele kinderen en jonge volwassenen zijn opgegroeid met de strip die 24 jaar lang onafgebroken in Taptoe stond en lang op de prominente achterpagina prijkte.
Van Oktoknopie zijn vier albums verschenen. Kijk voor meer info over deze strip op deze pagina. (RS)

02-08-09 - Kort Stripnieuws
De vakanties zijn in volle gang en dat geldt ook voor de voorbereidingen van het 11e Kamper Stripspektakel, dat op zaterdag 15 augustus a.s. zorgt voor het nodige leven in de binnenstad van Kampen (Oudestraat + Van Heutszplein).
Vele tientallen stripmakers zullen acte de présence geven. Kijk voor meer info op www.kamper-stripspektakel.nl

* * * * * * *
Zone 5300 heeft haar zomereditie 2009 uitgebracht. Met o.a. Milan Hulsing, Maaike Hartjes, Peter Pontiac en nog veel meer. In oktober viert Zone haar 15-jarig bestaan met een jubileumnummer. Kijk op www.zone5300.nl
* * * * * * *
Tot en met 16 augustus is in het Bonnefantenmuseum in Maastricht de expo Exile on Main St. te bekijken, met veel stripgerelateerde Amerikaanse kunst.
* * * * * * *
In het kader van het Kamper Stripspektakel vindt van 6 t/m 29 augustus in de Koornmarktspoort in Kampen een expo plaats met tekeningen en schilderijen van Jan van der Voo met als titel "Sapperdeflap! Pipo in Kampen!"


© 2009
Robin Schouten / StripSter
31-08-2009