--> Archief  --> vorige maand  --> volgende maand

juli 2009



Verzorgd door Robin Schouten: nieuws@stripster.nl

31-07-09 - Largo Winch - Making of docu te downloaden
Van het vijftiende Largo Winch album 'De drie ogen van de bewakers van de tao' is in 2008 een Making of-documentaire uitgebracht: Largo. De website van de docu: www.largowinch-ledoc.com .
De 90 minuten documentaire van Yves Legrain, met Jean van Hamme en Philippe Francq, laat zien hoe het Largo Winch verhaal tot stand is gekomen. Je kunt het gratis downloaden (met Engelse ondertiteling) via deze link.
Beeldmateriaal van de Largo Winch documentaire is te bekijken op deze pagina.
Op 26 augustus komt de life-action verfilming van Largo Winch in Nederland uit op DVD. Kijk hier voor meer info. (RS)

29-07-09 - Timmy Schelhaas - Jeugdjournaal Magazine en video
Eén van onze vaste StripSter-tekenaars is Timmy Schelhaas. Sinds 2008 maakt dit pas 13-jarige talent voor StripSter allerlei korte strips en cartoons. Ook heeft hij tot nu toe al drie StripSter covers getekend.
In maart van dit jaar was Timmy een van de winnaars van het NK Striptekenen voor de jeugd. En nu mag hij een jaar lang elke maand cartoons maken over het nieuws voor het nieuwe tijdschrift Jeugdjournaal Magazine. Het eerste nummer verschijnt in oktober.
Op dinsdag 28 juli was Timmy op televisie te zien bij het Jeugdjournaal. Je kunt de video terugkijken op deze pagina. (RS)

26-07-09 - Graphic novel over situatie in Iran
Payman en Sina hebben sinds vorige maand een graphic novel op het net geplaatst, waarin ze de actuele situatie in Iran bijhouden. Uiteraard hoort hier ook wat geschiedenis bij.
Gebaseerd op de gelauwerde graphic novel Persepolis (uitgebracht door uitgeverij Atlas) van Marjane Satrapi, hebben twee Iraniërs die in het buitenland verblijven haar werk 'gebruikt' om hun visie van de feiten weer te geven. Om op te roepen niet te snel te vergeten wat er is gebeurd, en om de opstand van een bevolking te ondersteunen.
Je kunt Persepolis 2.0 lezen en downloaden via deze link. (RS)

24-07-09 - Peter van Dongen - Schrijversportretten
Striptekenaar -en illustrator Peter van Dongen (1966) maakte tussen 2007 en 2009 tientallen schrijversportretten voor de Boekenbijlage van NRC Handelsblad. Lees meer over Van Dongen's werk op deze pagina.
De schrijversportretten van Van Dongen zijn te zien als slideshow, en ook te koop via zijn website: www.petervdongen.nl/pages/portretten.php.
In 2004 verscheen er een video met Peter van Dongen op Schooltv Beeldbank, waarin te zien is hoe hij werkte aan zijn historische avonturenstrip Rampokan. Je kunt de video bekijken via deze link. (RS)

21-07-09 - Kort Stripnieuws
Bert van der Meij heeft een Kattuks Kwartet gemaakt in de sfeer van zijn Kappie gags. Te koop bij Katwijks Museum, VVV en boekhandels. Daarnaast heeft hij voor de gemeente Katwijk de grafische uitvoering verzorgd van een voorlichtingspakket voor basisscholen over afvalverwerking, met o.a. een spel en een bouwplaat van een vuilniswagen. Eveneens in Kappie-stijl.
Zie ook www.BertvanderMeij.nl.

* * * * * * *
Cartoonblog heeft een interview met cartoonist Guur.
* * * * * * *
Dirk de Maeyer van Stripwinkel Pierke verzorgt een Jommeke tribute. Info: d.demaeyer@skynet.be.
* * * * * * *
Onlangs verschenen:
- Henrike Olasolo & Christina Richarte - Nederland is mijn fantasie
- Brecht Evens - Ergens waar je niet wil zijn
- Marc Legendre - Wachten op een eiland
- Sint-Lukas Beeldende Kunst - Bld nr. 0
- Jean-Paul Arends - Scribbly 9: Absurdor
- Fred de Heij e.a. - Pulpman # 3
- Willem Vleeschouwer (WéVé) - De Spoorstraat 3: De geheime spleet

20-07-09 - Kermiscartoons 2009 is begonnen - Tekenaars gezocht!
Sinds afgelopen zaterdag is er weer een groep striptekenaars, illustratoren, cartoonisten, animatoren en fotografen neergedaald in Tilburg om de Tilburgse Kermis te verstrippen. Dit jaar wordt het evenement voor de vijfde keer georganiseerd, met nieuwe tekenaars, nieuwe kunstvormen en meer.
Alle strips verschijnen net als voorgaande jaren op www.kermiscartoons.nl. Er kan op die website eveneens gestemd worden, en de tekenaar met de meeste stemmen krijgt een nu nog geheime prijs.
Meer tekenaars en cartoonisten zijn altijd welkom. Ben je (beginnend) striptekenaar en geďnteresseerd? De werkruimte ligt naast de Tilburgse Kermis aan de St. Josephstraat 133 (herkenbaar gebouw want: oude fabriek met groot hek ervoor). Daar krijg je koffie, thee, koekjes, papier, pen en avondeten in ruil voor een paar leuke strips of cartoons die gaan over de Tilburgse Kermis.
In het atelier wordt een expositie ingericht waar je werk komt te hangen, en het wordt ook geplaatst op de website. Daarnaast kun je deelnemen aan de 'Comic Jam', een strip waarbij iedere tekenaar een plaatje tekent.
Je hoeft je niet in te schrijven, het is gratis en het is samen met de aanwezige striptekenaars kei-gezellig. De tekenaars (o.a. Aimée de Jongh, zie afbeelding) zijn nog bezig tot en met zaterdag 25 juli. Schuif dus eens aan! (RS)

18-07-09 - Tom Bouden's Tom Jones als voorpublicatie op internet
Vanaf 17 juli start Pulp DeLuxe met een integrale, wekelijkse online voorpublicatie van Henry Fielding's Tom Jones door de Vlaamse stripauteur Tom Bouden. Het betreft een geüpdatete stripbewerking van de achttiende-eeuwse schandaalroman van Henry Fielding en gaat dus niet over de Welshe zanger met dezelfde naam.
Het verhaal beschrijft de lotgevallen van de mysterieuze bastaardzoon van een rijke landheer in diens zoektocht naar liefde, avontuur en ondeugd. Tom Bouden tekende de strip een aantal jaren geleden al voor uitgeverij Atlas, maar die bracht het nooit uit. Pulp DeLuxe zal het iedere woensdag als een 18-delige bédénovelle voorpubliceren op haar site.
Wil je meer weten over het tekenaarscollectief annex digitale striptijdschrift Pulp DeLuxe? Lees het interview met Bruno Willaert op Stripelmagazine via deze pagina. (RS)

15-07-09 - Plots Stripmagazine viert tiende nummer
Het Vlaamse Plots Stripmagazine brengt met trots haar 10de nummer uit, met een prachtige cover van Randall C. die voor de gelegenheid in een blinkend plastieken jasje is gestoken. En in plaats van 84 pagina’s strip en artikels zijn het er dit keer maar liefst 148 geworden!
Plots zag zich wel genoodzaakt om de coverprijs eenmalig op te trekken tot 10 euro, maar dat is nog steeds weinig geld voor zoveel moois uit Vlaanderen. Vanaf volgende week ligt Plots nr. 10 in de stripwinkels.
Op vrijdag 24 juli presenteert Plots haar tiende nummer vanaf 20u in café ’t Volkshuis (L’heure de l’apero, Sleepstraat 33, 9000 te Gent) onder het geven van een gratis vat! Daarmee worden die paar extra euro's alweer nuttig omgezet.
Een voorproefje van Plots Stripmagazine nr. 10 kun je bekijken via deze link.
Voor wie een leuke strip of interessant (strip)artikel in petto heeft: de deadline voor Plots nr. 11 (verschijnt half oktober) is eind juli. Dat is ook de deadline voor inzendingen voor De Plastieken Plunk, de wedstrijd voor korte stripverhalen die Plots samen met Pulp Deluxe organiseren. Meer info daarover op deze pagina.
Inzendingen voor Plots of De Plastieken Plunk mogen gemaild worden naar info@plotstrips.com (Peter Moerenhout) of op CD-rom verzonden worden naar: Plots Stripmagazine, Belfortstraat 43, 9000 Gent (België). (RS)

14-07-09 - Focus Knack - Stripstrijd 2010 van start
De Stripstrijd is terug. Dat wil zeggen, alleen voor de inwoners van België. Maak je eigen strip van 4 pagina's en je hebt de kans om je (tot nu toe onbekende of nog niet zo bekende) striptalent aan velen te tonen.
De winnaar wordt namelijk uitgenodigd om 1 jaar lang wekelijks een strip te publiceren in het Vlaamse blad Focus Knack. En daarvoor krijgt de gelukkige winnaar nog een vergoeding ook!
Kijk voor meer info op deze pagina en wie weet treed je in de voetsporen van de vorige winnaar, Simon Spruyt. (RS)

11-07-09 - Conan-wedstrijd op Stripspeciaalzaak
In september lanceert de gloednieuwe uitgeverij Dark Dragon Books een nieuwe Conan-reeks in het Nederlands. Lees er hier meer over.
Naar aanleiding van deze release organiseert Stripspeciaalzaak een Conan-wedstrijd waarbij je 1 van de volgende 25 exclusieve Conan-prijzen kan winnen: 1 x Conan-buste, 2 x pvc-set Conan-figuren, 3 x Conan-Zippo-aansteker, 4 x een Engelstalig Conan-boek (met vele illustraties van onder meer Frank Frazetta, Barry Windsor-Smith en John Buscema), 5 x Conan-brooddoos en 10 x Conan deel 1.
Kijk voor meer info over deze Conan-wedstrijd op deze pagina. (RS)

09-07-09 - Oosterveer & Ritstier over Ronson Inc.
Omdat Stripelmagazine zo enthousiast is over de nieuwe westernstrip Ronson Inc. van Minck Oosterveer en Willem Ritstier (van start gegaan in Eppo Stripblad nr 9) vuurden zij een aantal vragen af op het onlosmakelijke stripduo. Je kunt het lezen op deze pagina.
Overigens heeft het door zoveel stripliefhebbers gewaardeerde Stripelmagazine op woensdag 8 juli haar 150ste editie online gezet. Van harte! (RS)

06-07-09 - Nieuw van Ckoe - Uier Magazine nr 1
Striptekenaar en animator Ckoe heeft naast deel 4 van Uier nu ook een heus Uier Magazine gelanceerd. In nummer 1 vind je wetenswaardigheden, een introductie en oudere strips van Uier plus een voorproefje van Uier deel 4.
Als je nog niet bekend bent met Uier, dan is dit een mooie kans om in te stappen. En voor de degene die alles al denken te kennen, zit er een verrassing in het Uier magazine nr 1. Een voorproefje vind je op deze pagina.
Over Uier: omdat Koe altijd zo negatief was met haar constante boegeroep, besloot Uier zonder Koe de wijde wereld in te trekken. Ook in het vierde Uier-boekje loopt Uier nog steeds met plezier en verwondering rond in de wereld en beleeft verschillende leuke en gezellige avonturen. Eerder verschenen deel 2 en 3 bij uitgeverij Bries.
Uier verschijnt ook in Plots Stripmagazine en Zone 5300.
Lees een (niet zo'n recent maar evengoed amusant) interview met Ckoe op Stripelmagazine via deze link. (RS)

04-07-09 - Psycholoog ‘provoceert’ op zaterdag 11 juli in Stripmuseum
Op zaterdag 11 juli ‘provoceert’ psycholoog Jeffrey Wijnberg zijn toehoorders in Het Nederlands Stripmuseum Groningen. Wijnberg, onder ander bekend van zijn columns in De Telegraaf, is groot fan van stripfiguur Sigmund: “De kleine man doet eigenlijk precies datgene wat psychologisch te categoriseren is onder provocatieve therapie”.
Wijnberg is een van de goeroes van de therapie en publiceerde recent zijn boek ‘De kunst van het kwetsen - Hoe te overleven op het bloederige strijdtoneel van menselijke relaties’.
Tijdens een eenmalige interactieve provocatieve groepssessie legt Jeffrey Wijnberg uit wat de therapie behelst, waarom Sigmund per ongeluk toch goed bezig is en worden enkele bezoekers vrijwillig op de bank gelegd voor een therapiesessie door Wijnberg.
Het Nederlands Stripmuseum Groningen is op dit moment toneel voor de expositie Nederland volgens Sigmund. Uit de ruim 4.000 strips die Peter de Wit tekende voor De Volkskrant is een selectie gemaakt rondom thema’s zoals werk, diversiteit, geluk en gezondheid.
Hart van de tentoonstelling is Sigmunds therapiemachine. Tegelijk met de tentoonstelling is een website gelanceerd: www.nederlandvolgenssigmund.nl waar veel aanvullende info te vinden is over de expositie, Sigmund en Peter de Wit.
Locatie van de provocatieve lezing is de Marten Toonderzaal van het Nederlands Stripmuseum Groningen. Zaal open 10.30 uur, start lezing 11.00 uur, einde lezing 12.15 uur.
Voor aanmelden en meer informatie over Het Nederlands Stripmuseum Groningen kun je contact opnemen met Maurice Nieuwland van Libéma via 073-5233319/06-53433868 of via publicrelations@libema.nl (RS)
Het Nederlands Stripmuseum Groningen - Westerhaven 71 - 9718 AC Groningen (nl) - Tel: + 31 (0) 50 - 317 8470

02-07-09 - Gerben den Heeten - Sexbommen-blog
Voor het Nederlands mannenblad Hustler heeft striptekenaar -en illustrator Gerben den Heeten (ja, zo heet hij echt) de laatste jaren een serie pikante pinup illustraties van Nederlandse politici getekend. Enkele van deze cartoons zijn al gepost op Stripster, maar nu zijn ze allemaal terug te vinden op een speciale "Sexbommen"-blog: www.sexbommen.blogspot.com.
Altijd al gefantaseerd over Sharon Dijksma (PvdA), Agnes Jongerius (FNV), Fleur Agema (PVV) of Femke Halsema (Groen Links) in ondeugende maar smaakvolle poses? Bezoek dan zeker Gerben's "Sexbommen"-blog. Een heerlijke zomerse traktatie! (RS)


© 2009
Robin Schouten / StripSter
31-07-2009