--> Archief  --> vorige maand  --> volgende maand

juni 2009Verzorgd door Robin Schouten: nieuws@stripster.nl

30-06-09 - Gerrit de Jager in Kunststof
Op 26 juni jl. was striptekenaar Gerrit de Jager te gast in het NPS televisieprogramma Kunststof, een talkshow met prominenten over cultuur en media. Gemist? Geen nood, want je kunt de uitzending terugzien via deze link en de rechterkolom Uitzending gemist.
Gerrit de Jager (1954) werd bekend met zijn strip De Familie Doorzon, en sindsdien zijn z'n strips in o.a. Nieuwe Revu, AD, Margriet en Het Financieele Dagblad gepubliceerd. Vanaf het prille begin van de kredietcrisis schept Gerrit de Jager wat licht in de duisternis met de strip Broodje Beurs, die dagelijks verschijnt in Het Financieele Dagblad. Nu zijn de beste strips gebundeld in Broodje Crisis. (RS)

29-06-09 - Thema Stripdagen 2009 - Strips in Space
Het was al een tijdje geleden bekend gemaakt, maar we vermelden het toch nog even: het thema van De Stripdagen 2009 is 55 jaar Mannen op de maan - Strips in Space. Dit naar aanleiding van het in 1954 verschenen Kuifje-album Mannen op de maan.
Michiel de Jong, die vorig jaar tijdens het evenement in de prijzen viel met het album Lana Planck: Operatie Hanuman is dit jaar de huisstekenaar van De Stripdagen en maakte o.a. een speciale illustratie voor de flyer (zie afbeelding).
Het evenement De Stripdagen 2009 vind plaats op zaterdag 26 en zondag 27 september in Expo Houten. Naast de meest uitgebreide stripboekenbeurs van de Benelux bieden De Stripdagen ook een afwisselend programma voor het hele gezin, waarin zowel de interesse in strips als die voor ruimtevaart en sterrenkunde worden gevoed.
De pure stripliefhebber komt natuurlijk ook aan zijn trekken, want op beide dagen zijn - net als ieder jaar - zo'n 200 stripmakers aanwezig, is er een grote verzamelbeurs en worden er stripveilingen verzorgd. Ook StripSter zal aanwezig zijn met tekenaars! (RS)
Info: kijk op www.stripdagen.nl
Word vriend van De Stripdagen: www.stripdagen.hyves.nl
Expo Houten (v/h Euretco) - Meidoornkade 24 - 3992 AE Houten (nl)

27-06-09 - Marc Sleen specials op Stripspeciaal-Zaak
Op de stripinfo-site Stripspeciaal-Zaak van David Steenhuyse kun je een pdf-bestand downloaden van maar liefst 82 pagina's over 60 Jaar Nero, met als extra een uitgebreid interview met Marc Sleen. Ga naar deze link.
Ook kun je er een pdf downloaden die 16 pagina's telt met een uitgebreide fotoreportage van de inhuldiging van de Stichting Marc Sleen door de koning, en beelden van het feestje achteraf met tal van bekende genodigden. Kijk daarvoor op deze pagina. (RS)

24-06-09 - Signeersessies Daan Jippes (Danier)
Na op 6 juni al te hebben gesigneerd bij stripwinkel Lambiek in Amsterdam, gaat Daan Jippes (of: Danier) opnieuw op pad om deel 2 van Havank - De schaduw op de tast (dat eerder verscheen in Eppo Stripblad) te promoten.
Jippes' eerstvolgende signeersessie is op zaterdag 27 juni van 14.00 - 17.00 uur bij Stripspeciaalzaak Dick Bos, Burgemeester Baumannlaan 119a, 3043 AJ Rotterdam - Overschie (nl). Ook hier is een speciale prent van Jippes te koop in beperkte oplage.
En op vrijdag 3 juli signeert Jippes opnieuw, van 19.30 - 21.00 uur op een speciale koopavond bij Stripwinkel Mevrouw Kern, Breestraat 141, 2311 CM Leiden (nl)
Daan Jippes ontvangt daar tevens het eerste exemplaar van Marco’s avonturen door Frans van Lamsweerde, een uitgave van de Leidse Stripshop. Het is een bundeling van twee verhalen die in de periode 1947-1948 gepubliceerd werden in de Gelderlander. (RS)

22-06-09 - Nieuwe stripmuur in Antwerpen op komst
Liefhebbers van de stripmurenwandeling in Antwerpen, hou je vast: er komt weer een prachtige muur aan! De inhuldiging van de zevende stripmuur (in het kader van het project Muurvast) is op zaterdag 27 juni, met live muziek. Stripauteur Philip Paquet ontwierp een meesterlijke jazz-muur voor het Antwerpse Zuid, vlakbij het beroemde jazzcafé De Hopper (Leopold De Waelstraat 2, 2000 Antwerpen). Een mooie opdracht voor een jazzliefhebber.
Het werk van Philip Paquet is te bewonderen in o.a. het Antwerpse café Vertigo. Zijn debuutalbums Louis Armstrong en Snapshots (uitgeverij Bries) zijn twee meesterwerken over zijn persoonlijke jazzhelden. Kijk voor meer info op deze pagina.
Voor het laatste nieuws over de zevende stripmuur kijk je op de website van de Antwerpse stripzaak Mekanik Strip. (RS)

21-06-09 - Erik de Graaf - Franse uitgave Verzamelde Herinneringen
Goed nieuws voor het Nederlandse stripfront en Erik de Graaf. Zijn bundel Verzamelde Herinneringen zal vertaald worden in het Frans door La Pasteque, uitgever van o.a. Michel Rabagliati en Pascal Blanchet. Het boek zal in hardcover uitkomen en met een nieuwe cover onder de titel 'Souvenirs Perdus' in 2010.
Verzamelde Herinneringen verscheen eerder in 2005 bij uitgeverij Oog en Blik. Momenteel is De Graaf druk bezig met zijn nieuwe strip Splinters, dat een omvangrijk werk moet worden van meerdere honderden pagina's. Neem eens een kijkje op Erik de Graaf's fraaie weblog: erikdegraafcomics.blogspot.com. (RS)

19-06-09 - Signeersessies (en expo) Judith Vanistendael
Judith Vanistendael signeert deel 2 van De maagd en de neger - Leentje en Sofie in stripwinkel Het Besloten Land, Parijsstraat 16, Leuven (B) op zaterdag 20 juni, van 15 tot 17 uur. Telijkertijd signeert dan ook Brecht Evens.
Judith Vanistendael signeert tevens in stripwinkel Tse Tse, Kronenburgstraat 72, Antwerpen (B) op zaterdag 4 juli, van 15 tot 18 uur. En Seb C. signeert dan ook.
Van 20 juni tot 18 juli 2009 kun je een tentoonstelling van de nieuwe strip van Judith Vanistendael bekijken bij De Stripkever, Bruul 79, 2800 Mechelen (B). Bewonder daar de originele pagina's en schetsen van De maagd en de neger deel 2 - Leentje en Sofie. Kijk voor meer info op deze pagina. (RS)

17-06-09 - Signeersessie Bandirah, Ad Kolkman en Argibald
Zaterdag 20 juni is er een signeersessie van de cartoonisten Bandirah (Over onreine dieren kan ik alleen met een rilling spreken), Ad Kolkman (Alle 120 goed alleen sommige niet) en Argibald (Als Vader Abraham van huis is) bij stripzaak Het Avontuur in Haarlem, tussen 12.00 en 16.30 uur.
Hierna is er gelegenheid om met de cartoonisten op de foto te gaan, hen drankjes aan te bieden en je door hen te laten befoefelen.
Bandirah, Ad Kolkman en Argibald worden uitgegeven door de Amsterdamse uitgeverij XTRA, kijk eens op hun website voor de nieuwste uitgaven.
Stripzaak Het Avontuur - Gedempte Oude Gracht 22 - 2011 GR Haarlem (nl)
Tel. + 31 (0)23 5427124 - Mail: stripzaak@gmail.com (RS)

14-06-09 - Symposium over Nederlandse strips in Groningen
Het Nederlands Stripmuseum presenteert een symposium over de productie en promotie van Nederlandse strips, op zaterdag 20 juni in Huis de Beurs aan de Vismarkt in Groningen, van 13.30 tot 16.00 uur.
Sprekers zijn Joost Pollmann, Rudi de Vries en Pieter van Oudheusden. In het forum hebben zitting: Joost Swarte, Jean-Marc van Tol, Tonio van Vugt, Michel Koster, Gert Jan Pos en Sytze van de Zee. Symposiumvoorzitter is Jos van Waterschoot.
Ben je van plan om te komen, stuur dan even een mailtje naar: uitnodiging@stripmuseumgroningen.nl (RS)

10-06-09 - Donald Duck is 75 jaar
Op dinsdag 9 juni werd Donald Duck 75 jaar. De driftige eend zonder broek verscheen op 9 juni 1934 voor het eerst in de korte tekenfilm The wise little hen, waarin hij nog een bijrol had. Sindsdien is Donald uitgegroeid tot een begrip bij jong en oud.
Om zijn verjaardag te vieren is er nu een speciale Donald glossy magazine, met daarin niet alleen strips maar ook aandacht voor vrouwen, auto's en sport. Het zou een kijkje geven in het echte leven van Donald Duck.
Bekijk ook deze video waarin dieper wordt ingegaan op het fenomeen Donald Duck. (RS)

08-06-09 - Stripschrift viert 400ste nummer
We waren het bijna vergeten, maar het oudste stripinfoblad van de wereld, Stripschrift, viert deze maand haar 400ste nummer!
Dat ging niet onopgemerkt voorbij, en Jan & Karin van Jakari waren dan ook aanwezig bij de presentatie van nummer 400 om een serie sfeervolle plaatjes te schieten. Je kunt de foto-reportage bekijken (met veel bekende namen) op Stripelmagazine via deze pagina.
Stripschrift nr 400 is een themanummer over Hergé en Kuifje, met een schitterende cover van Joost Veerkamp. Je kunt het nummer bestellen via deze link. Of vraag ernaar bij je stripboekhandel. (RS)

07-06-09 - De meesterwerkjes van André van Buuren
Sinds enkele maanden kom je regelmatig op StripSter het werk tegen van André van Buuren. Echte strips zijn het niet, maar ze hebben toch zeker wel stripachtige kenmerken. In ieder geval weet André van elke tekening weer een prachtig allegorisch meesterwerkje te maken.
André: "Wie weet komt er ooit nog eens een "echte" strip, maar dialogen schrijven is niet mijn sterkste kant. Ik sta liever langs de zijlijn een beetje commentaar te leveren."
Je kunt op de hoogte blijven van André's activiteiten door je te abonneren op zijn nieuwsbrief via deze pagina.
Kijk ook eens op de website van André, waar je een groot aantal schitterende schilderijen en illustraties kunt bekijken, die vaak ook te koop zijn: www.andrevanbuuren.nl
André van Buuren is wat ons betreft de hedendaagse Jeroen Bosch! (RS)

05-06-09 - Video: Op bezoek bij Gerard Leever
In het kader van het project Leesleeuw is een bezoek aan stripmaker Gerard Leever vastgelegd op video. Daarin vertelt hij o.a. over zijn loopbaan als striptekenaar en hoe een strip ontstaat. Ook maakt hij voor de camera een strip voor Leesleeuw, die zijn vrouw Wilma Leenders vervolgens inkleurt. Zeg maar een kijkje in de keuken van een striptekenaar.
Bekijk deze interessante video via deze link
Overigens, de website van Leever dat aan het eind van de film wordt getoond klopt niet, dat moet zijn: www.gleever.nl
Gerard Leever (Naarden, 1960) publiceert onder het pseudoniem Gleever en is een van de meest actieve jeugdstriptekenaars van Nederland. Ook is hij Nederlands langstlopende dagboektekenaar. (RS)

04-06-09 - Daan Jippes signeert bij Galerie Lambiek
Op zaterdag 6 juni, vanaf 14.00 uur ben je van harte welkom bij Galerie Lambiek voor de signeersessie van Daan Jippes' nieuwe, alweer tweede Havank-album 'De schaduw op de tast', dat hij publiceert onder het pseudoniem Danier.
Ook heeft Lambiek de hand kunnen leggen op een luxe prent van de alternatieve cover van dit album, genummerd en gesigneerd door de auteur, in een oplage van slechts 40 ex. (zie afbeelding). De prijs bedraagt € 20.
Voor zijn bewerking van de verhalen over de Franse speurder De schaduw, geschreven door Hans van Kallen (Havank), grijpt Jippes terug naar de tekenstijl van Franquin, Will en Jijé. De Havank-strip verscheen in 2005 voor het eerst in Algemeen Dagblad.
Het vervolg, 'De schaduw op de tast', verscheen in juni 2008 deels op tabloidformaat bij stripwinkel Fantasia. In het voorjaar van 2009 werd het verhaal in zijn geheel voorgepubliceerd in het herrezen stripblad Eppo. (RS)
Stripantiquariaat & Galerie Lambiek - Kerkstraat 132 - 1017 GP Amsterdam
Tel. + 031 02(0) - 6267543 - Website: www.lambiek.net
E-mail: lambiek@lambiek.net

03-06-09 - Nieuwe cartoonbundel Bandirah
Robert Schuit maakt onder het pseudoniem Bandirah met veel succes cartoons voor de tijdschriften Propria Cures, Luna en Vice (Nederland), The Fed (New York), Koala (San Diego) en de websites Sargasso.nl en Cartoon.blog.nl
Bij de Amsterdamse uitgeverij XTRA verschijnt zijn nieuwste cartoonalbum 'Over Onreine Dieren Kan Ik Alleen Met een Rilling Spreken'. Op StripSter kun je momenteel bij Strips enkele cartoons daaruit lezen.
De bundel bevat 104 pagina's aan dolle lachpret en verschijnt bovendien deels in een gelimiteerde oplage met een cd vol audiocommentaar, waarop Bandirah alle prenten van snedig commentaar voorziet. Ondersteund door een kekke lachband!
Wees er dus snel bij om deze unieke uitgave te bemachtigen van een van de beste cartoonisten van Nederland. (RS)

02-06-09 - Nieuw: Cartoon.blog.nl
Zo'n 15 cartoonisten lanceerden afgelopen maand de eerste professionele cartoonblog van de Lage Landen. Op cartoon.blog.nl zullen AAaRGh, Ad Kolkman, Argibald, Bandirah, Danibal, Emdé, Gnoe, Hallie Lama, Harry Gijsberts, Humordenar, Kapreles, Kito, Michiel van de Pol, Norman en Roland Conté dagelijks hun werk plaatsen.
Dit nieuwe blog maakt deel uit van het netwerk van professionele themablogs van blog.nl. Het netwerk trekt momenteel ruim 2 miljoen bezoekers per maand. Cartoon.blog.nl is mogelijk gemaakt door Blog Online: tel: + 031 02(0) - 4459931 of e-mail: info@blog.nl (RS)


© 2009
Robin Schouten / StripSter
30-06-2009