--> Archief  --> vorige maand  --> volgende maand

januari 2009Verzorgd door Robin Schouten: nieuws@stripster.nl

31-01-09 - Vlaanderen boven in Angoulême
Nog dit weekend, tot en met 1 februari, is Vlaanderen eregast tijdens het internationale stripfestival in het Zuid-Franse Angoulême. Twintig Vlaamse stripauteurs vertonen hun kunsten in elk afgezonderde expositieruimtes. Ook is er een eregalerij met originelen van de groten der Vlaamse strip: Willy Vandersteen, Marc Sleen, Bob de Moor en Jef Nys.
Bovendien is Judith Vanistendael genomineerd voor haar album 'De Maagd en de Neger'. Vlaanderen boven dus in Angoulême, één van de grootste stripfestivals ter wereld!
Er wordt volop geblogd over het stripfestival van Angoulême, door bijvoorbeeld Gert Meesters: kijk hier maar eens.
En natuurlijk is er de officiële website www.bdangouleme.com
Goed nieuws ook voor degenen die het stripfestival van Angoulême aan zich voorbij laten gaan: de expositie van Vlaamse striptekenaars zal een vervolg krijgen in Leuven. Vanaf vrijdag 13 februari tot en met zondag 19 april is deze te bezichtigen in de Exporuimte Tweebronnen, Diestsestraat 49 / Rijschoolstraat 4 in Leuven (B). Later gaat deze expo nog naar Antwerpen en Turnhout. (RS)

29-01-09 - NK Striptekenen - Meedoen tot 31 januari
Voor wie nog mee wil doen met het Nederlands Kampioenschap Striptekenen voor de Jeugd 2009.... het kan nog tot 31 januari! Stuur dus voor die tijd een strip van minimaal 1 en maximaal 3 A4-pagina's op, om kans te maken op een finaleplaats. Deelnemen kan door iedereen van 9 t/m 17 jaar.
Alle tekenstijlen zijn welkom. Per leeftijdscategorie gaan de beste 5 inzendingen naar de finale op zondag 1 maart tijdens de Stripbeurs in Breda.
Kijk snel op www.nkstriptekenen.nl voor alle informatie, want misschien word jij wel de beste jonge striptekenaar van 2009!
Op deze website vind je ook een selectie van een aantal reeds binnengekomen inzendingen. (RS)

27-01-09 - Michiel de Jong - Drakentanden expositie
Tot en met 17 mei is in het Grand Café van Kasteel Groeneveld de expositie Drakentanden te zien. Dit graphic poetry project bestaat uit gedichten van Mark Boog en tekeningen van Michiel de Jong, ingekleurd door Marloes Dekkers.
Schrijver/dichter Mark Boog was in augustus 2008 als writer in residence verbonden aan Kasteel Groeneveld. Tijdens deze periode schreef hij een serie van acht gedichten met als titel Drakentanden. Striptekenaar Michiel de Jong maakte vervolgens tekeningen bij de poëzie van Boog. Tekeningen en gedichten zijn ook gepubliceerd in het Groeneveldblad.
Michiel de Jong (Leiden, 1970) laat zich inspireren door Atoomstijl grootheden als Yves Chaland, André Franquin, Serge Clerc en Joost Swarte. In 2000 kreeg hij de PTT Post aanmoedigingsprijs voor zijn mini album 'Ode aan Wilhelm'.
Recent verscheen Operatie Hanuman naar scenario van Milan Hulsing, waarvoor zij de Stripschappenning voor het beste album 2008 ontvingen.
Kasteel Groeneveld en Grand Café Groeneveld zijn geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur. Het Groeneveldblad 2008-2 met de gedichten van Mark Boog en de tekeningen van Michiel de Jong is voor € 2,50 verkrijgbaar aan de balie van Kasteel Groeneveld. Daar is ook meer informatie over de giclées van Drakentanden verkrijgbaar.
Kasteel Groeneveld - Groenveld 2 - 3744 ML Baarn www.kasteelgroeneveld.nl (RS)

25-01-09 - Première stripdocu - 26 januari in Rotterdam
De Strip Hertekend is een uniek document over de nieuwe generatie Vlaamse striptekenaars. Zes tekenaars werden gevolgd terwijl ze over de hele wereld (Frankrijk, Zwitserland en Japan) uitzwermden.
De stripdocumentaire heeft een frisse en visuele aanpak en werd gemaakt door een enthousiast team van jonge Vlaamse filmmakers, met hulp van de Rotterdamse filmmaker Eddie van der Velden.
De documentaire zal vertoond worden op het internationale stripfestival van Angoulême. Daarnaast wordt het ook uitgezonden op TV bij Canvas, op woensdag 28 januari van 23.50 - 00.50 uur.
Daar bovenop wordt de documentaire ook nog eens commercieel uitgegeven op 2600 DVD’s, in combinatie met het interviewboek Loslopend Wild van stripjournalist Geert De Weyer.

Op maandag 26 januari beleeft de stripdocumentaire zijn wereldpremière op het REJECT film festival te Rotterdam, vanaf 20u in de prachtige art-deco zaal Kriterion, op de 8e verdieping van Grandcafé Engels, Groothandelsgebouw (Stationsplein 45, 3013 AK Rotterdam).
Na de voorstelling is er een afterparty met Tim Vanhamel (Millionaire) achter de draaitafels, én live-tekeningen van Ilah, Philip Paquet en Kim Duchateau! De toegang voor de documentaire + afterparty bedraagt slechts € 6,-
Geinteresseerden uit België kunnen met de bus meerijden vanaf de Rooseveltplaats (zijstraat: Van Stralenstraat) te Antwerpen voor een totaalbedrag van € 20,- per persoon (bus + docu + afterparty). De bus vertrekt stipt om 18u30 in Antwerpen en vertrekt terug uit Rotterdam om 1u15 ‘s nachts. (De zaal sluit om 1u.)
Meer informatie kun je verkrijgen via www.ensemblage.be
De kaartverkoop in Rotterdam (vanaf 19:00 uur) is bij zaal Kriterion, Stationsplein 45, 7e etage. Telefoon: +31(0)10-411.95.50/51
Wees er snel bij! (RS)

22-01-09 - Lancering Plots # 8 bij Popville
Op zaterdag 24 januari wordt nummer 8 gepresenteerd van het eigenzinnige Vlaamse stripmagazine Plots bij de gezellige winkel Popville in Gent. Daarmee wordt ook de tweede jaargang van Plots volgemaakt.
Iedereen is welkom voor een drankje, een sollicitatie, een blowjob of om te zeggen hoe jij het (beter) zou doen. En drank voor democratische prijzen! Kijk voor meer info over het stripmagazine op www.plotstrips.com.
Stripelmagazine interviewde Plots-hoofdredacteur Peter Moerenhout over twee jaar Plots Stripmagazine, je kunt het lezen (met mooie beelden) op deze pagina.
Zaterdag 24 januari (vanaf 20.00 uur): presentatie Plots Stripmagazine nr. 8 bij Popville - Oudburg 5 - Gent (B)
(RS)

18-01-09 - Michael Eitjes solo met Vinnie & Matthijs
Zo'n acht jaar waren ze een onafscheidelijk stripdduo: tekenaar Mark van den Anker en tekstschrijver Michael Eitjes. Samen waren ze verantwoordelijk voor een groot aantal afleveringen van de absurdistische strip Vinnie & Matthijs.
Aan deze samenwerking is nu een vrij abdrupt einde gekomen, omdat Mark het te druk heeft met zijn werk. Dat wil niet zeggen dat Vinnie & Matthijs nu ook het onderspit delven. Michael Eitjes gaat vanaf 2009 ook de strip tekenen. "Ik ga door met Vinnie & Matthijs omdat het nog steeds geplaatst wordt in het Alkmaars Weekblad, ik vond het zonde om er zomaar mee te kappen", aldus Michael.
Lees nu bij Strips (week 4) de eerste drie afleveringen van Vinnie & Matthijs op StripSter door Michael Eitjes solo. (RS)

16-01-09 - Weekly Comics Workshop met Kees de Boer
Kees de Boer is op zaterdag 17 januari te gast bij de Weekly Comics Workshop, onder de bezielende leiding van Serge Baeken. Zoals altijd vindt de workshop plaats bij de Antwerpse stripwinkel & galerie Mekanik Strip, van 12 tot 18 uur.
Kees de Boer (1965) maakt altijd leuke strips, stijlvolle cartoons en prachtige illustraties voor de meeste Nederlandse jeugdbladen. Ook illustreerde hij vele kinder- en jeugdboeken, vaak in virtuoos, licht aquarel. Recent nog verscheen het kleurrijke en vrolijke eerste deel van Agent en Boef.
Kees demonstreert daarom tijdens de workshop zijn potlood- en aquareltechniek, terwijl hij vertelt over Funny Farm, Gustaaf Raaf, Eppo en de vele andere projecten.
Deelnemers doen er goed aan eigen penselen, aquarel of waterverf mee te brengen. Bij het bespreken van je eigen project is Kees’ inzicht en techniek als storyboarder goud waard. (RS)
Wil je meedoen aan de Weekly Comics Workshop? Inschrijven kan bij Mekanik Strip voor € 20,- via mekanik@online.be of bel: +32 (0)3 234 2347
Er is ook een 10-beurten-10%-kortingkaart verkrijgbaar, handig als je vooral komt om aan je eigen project te sleutelen.
Mekanik Strip - Sint-Jacobsmarkt 73 - 2000 Antwerpen (B)

14-01-09 - Pieter Geenen maakt dagstrip Trouw
Het is toch niet helemaal kommer en kwel wat de publikatie van Nederlandse strips betreft in de kranten. Doordat dagblad Trouw de krant anders heeft ingedeeld, is er sinds vrijdag 9 januari ruimte voor een dagelijkse strook van de strip Anton Dingeman door Pieter Geenen. Voorheen stond Dingeman ook in Trouw (vanaf 2001 in allerlei formaten), maar alleen in de zaterdageditie.
De hoofdredactie van Trouw vat het samen als een strip waarin Dingeman als 'goedaardig geweten van ambtelijk Nederland' zijn kijk geeft op de actualiteit.
Kijk voor meer info en beeldmateriaal van Anton Dingeman op deze pagina. (RS)

12-01-09 - Kuifje is tachtig jaar
Op 10 januari was het precies 80 jaar geleden dat Tintin (Kuifje) voor het eerst verscheen in een stripverhaal in Le Petit Vingtième, de wekelijkse kinderbijlage van de Brusselse krant Le Vingtième Siècle. Georges Remi (R.G., in het Frans: Hergé) was toen illustrator van de krant en hij coördineerde de kinderbijlage.
In zijn debuutverhaal uit 1929 maakte Tintin als reporter een treinreis naar de Sovjet-Unie samen met Milou (Bobbie), een witte fox-terriër met menselijke trekjes. De krant wilde zijn lezertjes de wereld laten zien en het communisme aan de kaak stellen. De strip was al snel een groot succes.
Een Nederlandstalige versie van Tintin verscheen in 1940 in een proefnummer van het jeugdblad De Bengel. Het eerste volledige verhaal in het Nederlands - Tintin in Congo - startte in september van dat jaar in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. In oktober 1943 werd Tintin voor het Nederlandse publiek omgedoopt tot Kuifje - middenin het verhaal De geheimzinnige Ster.
Kuifje's 23 voltooide albums zijn uitgegeven in vijftig talen, in een totale oplage van 200 miljoen exemplaren. Hergé stierf in maart 1983 op 75 -jarige leeftijd aan de gevolgen van leukemie. Vlak voor zijn dood was hij nog bezig met een nieuw Kuifje verhaal: De Alpha-kunst, dat onafgewerkt is gebleven. Hergé wilde dat zijn eeuwig jonge stripheld na zijn dood niet meer voortgezet zou worden.
Bekijk een interessant Engelstalig filmpje over Kuifje's tachtigste verjaardag op deze pagina. (RS)

07-01-09 - Weekly Comics Workshop met Hanco Kolk
Hanco Kolk is op zaterdag 10 januari te gast bij de nieuwe Weekly Comics Workshop van grafisch huurling Serge Baeken. Steeds vindt de workshop plaats bij de Antwerpse stripwinkel & galerie Mekanik Strip, van 12 tot 18 uur.
Hanco Kolk (1957) publiceerde in bijna alle Nederlandse kranten en tijdschriften. In 2007 verscheen De Ruwe Gids, het laatste deel van zijn indrukwekkende Meccano-cyclus.
Tot nu toe zijn acht boeken van zijn hand genomineerd geweest voor Album van het Jaar, waaronder vijf winnaars. Momenteel verschijnt S1ngle in veertien dagbladen, en is er een wekelijkse televisieserie van gemaakt.
Hanco belicht onder andere de découpage van een scène en het verschil daarin tussen een gagstrip en lange verhalen. Lijfspreuk: 'Pluk de dag niet kaal'.
Volgende week (17 januari) is Kees de Boer te gast, en 14 februari komt Randall C. langs. (RS)
Wil je meedoen aan de Weekly Comics Workshop? Inschrijven kan bij Mekanik Strip voor € 20,- via mekanik@online.be of bel: +32 (0)3 234 2347
Er is ook een 10-beurten-10%-kortingkaart verkrijgbaar, handig als je vooral komt om aan je eigen project te sleutelen.
Mekanik Strip - Sint-Jacobsmarkt 73 - 2000 Antwerpen (B)

04-01-09 - Arcadia - Uitgaven voor 2009
Ook in het nieuwe jaar gaat uitgeverij Arcadia vrolijk verder met het uitbrengen van albums van 'klassieke' stripauteurs. Doorgaans gaat het ook om strips die nog niet eerder in albumvorm (in het Nederlands) zijn uitgegeven.
Arcadia heeft haar uitgeefprogramma afgestemd op data's van stripbeurzen, zodat de albums daar gesigneerd kunnen worden door de desbetreffende auteur(s). En, bij ieder album zit een genummerde en gesigneerde ex-libris!
De boekuitgave van Johnny Goodbye - Het vreemdelingenlegioen (Attanasio/Lodewijk) beleefd zijn primeur tijdens de Stripbeurs in Breda, op 28 februari & 1 maart. Op 7 maart zal dit album ook gepresenteerd worden voor een Belgisch publiek, tijdens de Stripbeurs Wilrijk.
Het album Lowietje - De duivelse doedelzak van Berck zal voor het eerst te koop zijn op 19 april tijdens de Mercatorstripbeurs te Kruibeke (B). Benjamin - Interimitis (door Hachel) wordt losgelaten tijdens het Brabants Stripspektakel in Valkenswaard, op 29 & 30 augustus.
De Musketiers - De Markiezin van Poppedeine (door Mazel) staat gepland voor De Stripdagen in Houten, 26 & 27 september. En tijdens de Stripgidsdagen in Turnhout (12 & 13 december) ziet Mick Mac Adam - Verdun het licht, en ongetwijfeld zal tekenaar Benn het ook komen signeren.
Wil je alvast verzekerd zijn van een of meerdere albums? Stuur dan een mail naar arcadiastrips@gmail.com en vraag om Arcadia's Intekenformulier 2009. (RS)

01-01-09 - Stripwedstrijd De Pers
Dagblad De Pers heeft geen strip, maar wil wel via een stripwedstrijd er één hebben. Dat konden we lezen in een editie van het gratis verspreidde dagblad in december. Elke striptekenaar (amateur, professional of daar tussen in) kan aan de stripwedstrijd meedoen.
De voorwaarden zijn: maak de beste grappen en tekeningen van Nederland, toon enig respect voor het Wetboek van Strafrecht, en gangbare fatsoensnormen (geen porno, racisme etc.). Ook moet het mogelijk zijn om de strip dagelijks te produceren. De winnaar krijgt dan ook drie maanden publicatie in De Pers.
Je mag minimaal 3 afleveringen (maximaal 5) van je strip sturen naar: stripwedstrijd@depers.nl. Wees er snel bij, want de deadline voor de stripwedstrijd zou binnenkort in zicht moeten komen. Veel succes!
Ook namens René Leisink (zie afbeelding). (RS)


© 2009
Robin Schouten / StripSter
31-01-2009